stdClass Object ( [id] => 1289714 [title] => Hoće li ‘sultanu‘ Erdoganu nakon 20 godina na vlasti presuditi - kapula? [alias] => hoce-li-sultanu-erdoganu-nakon-20-godina-na-vlastit-presuditi-kapula [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na nedjeljnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj na kocki su, barem u stanovitoj mjeri, i NATO, i Bosna, što znači da se najmanje s dviju strana izravno tiču Hrvatske i njezine sigurnosti.

U bitci za predsjedničku dužnost, presudnu u sada već snažno centraliziranome predsjedničkom sustavu, glavni je lik dosadašnji predsjednik Republike Recep Tayyip Erdogan (69), vođa desničarske, nacionalističke i islamski orijentirane Stranke pravde i razvitka (AKP). Prati ga nadimak “Sultan”, protivnici njegovu politiku nazivaju neoosmanskom.

Suprotstavlja mu se Kemal Kılıçdaroglu (74), vođa liberalne Republikanske pučke stranke (CHP), s povremeno jakim socijaldemokratskim krilom. Čini se da je sukob neizvjestan.

Ispitivanja javnog mnijenja daju stanovitu prednost Kılıçdarogluu, ali pitanje je koje sve adute drži u potaji prepredeni Erdogan. Ne zaboravimo da je 2019, kada je njegova stranka loše prošla na lokalnim izborima, jednostavno poništio izbore.

---

image
Screenshot/Twitter
---

Sada je izmislio još jedan trik. Dok su ostale stranke u Kılıçdarogluovoj koaliciji odustale od vlastitih predsjedničkih kandidata, ne bi li njihov zajednički kandidat pobijedio već u prvom krugu, na ljevici se odcijepio Muharrem Ince (59), četiri mandata republikanski zastupnik u Parlamentu, osnovavši 2021. Domovinsku stranku (Memleket Partisi). Za razliku od Kılıçdaroglua, Ince je - prije nego što se u četvrtak nenadano povukao iz utrke - imao podršku proerdoganovskih medija, zatim raznovrsnih uglavnom anonimnih “profila” na Twitteru i TikToku. Nema odgovora na pitanje tko je Inceu plaćao skupu kampanju, za koju njegova stranka nema novca.

’Loš musliman’

Provladini mediji Kılıçdaroglua prešućuju, osim kada ga žele prikazati negativno, na primjer kao lošeg muslimana, snimkom kako moli ne skinuvši cipele.

---

image
Bulent Kilic/Afp
---

Za nedjeljne parlamentarne izbore smislio je Sultan još jedan trik. Dosad je najjača koalicija dobivala nagradnu kvotu od 10 do 20 parlamentarnih mandata, u ime stabilnosti. Ustanovivši da ima protiv sebe šest stranaka, Erdogan je tu premiju premjestio na pojedinačno najjaču stranku, dakle na svoju. Tako, ako i izgubi predsjedničke izbore, ima šansu pobijediti na parlamentarnima i nametnuti Kılıçdarogluu “tvrdu kohabitaciju”, kako to zovu na nedalekom Balkanu. I onda u drugom krugu nametnuti parolu: ili ja, ili kaos. Nestabilnost. Neredi. Nakon temeljite čistke u oružanim snagama smatra da je s te strane siguran.

Erdogan je na vlasti već dvadeset godina, prvo kao predsjednik vlade 2003.-2014., a zatim kao predsjednik Republike, vrhovni zapovjednik oružanih snaga, a i formalni šef vlade od 2018., kada je ukinuo funkciju premijera te i njegove ovlasti usredotočio u svoje ruke.

Poslije veoma kilavog pokušaja državnog udara uveo je popriličan politički teror, zatvarajući na mnoge godine nepoćudne političare, generale, novinare, bankare itd. Začepio je usta novinstvu. Udaljio je Tursku od Europske unije gazeći i dotad već dosegnute razine političkih i manjinskih prava.

Ali nije to ugrozilo njegov opstanak na vlasti, nego sve teže ekonomsko stanje, koje pogađa i ruralne krajeve, glavnu bazu konsenzusa oko njegove politike.

Prijeti mu Kılıçdaroglu, koji se pokazao kadrim i vještim u objedinjavanju šestorih oporbenih stranaka, ideološki znatno različitih, ali uvjerenih da je sada najvažnije maknuti Sultana i omogućiti Turskoj da ponovo prodiše. Da se otkači od demokrature i vrati demokraciji. Kurdske stranke su odustale od vlastitog kandidata da ne bi umanjile šanse Kılıçdarogluu.

Turska, sa svojih 85 milijuna stanovnika, s pozicijom između Crnoga, Egejskoga i Sredozemnog mora, između Europe (u čijoj Trakiji je stara istočnorimska pa osmanska prijestolnica Istanbul, povijesni Konstantinopolis odnosno Carigrad) s jedne strane, te Levanta i Srednjeg istoka s druge strane, s drugom po brojnosti vojskom u Sjevernoatlantskom paktu (NATO), neobično je važan faktor. I nije zavisna varijabla, kako je pokazala i sada, nastojeći biti posrednica između Ukrajine i Rusije.

Zanimljiv je i njezin odnos spram izbjeglica iz rata u Siriji: udomila ih je oko tri milijuna, ali je ucijenila Europsku uniju da joj za to plati tri milijarde eura, inače će ih pustiti preko granice s Grčkom, odnosno Bugarskom. Bruxelles je platio.

Londonski Economist – tjedni list koji nitko nije optužio za ljevičarenje – posvetio je turskim izborima naslovnu stranicu i uvodnik kojim izrazito podržava Kılıçdaroglua. Evo argumenata:

Zaokret: “Ako Erdogan izgubi izbore, to bi bio nevjerojatan zaokret u tendencijama s globalnim posljedicama”, piše Economist.

List ocjenjuje da ne bi bili na dobitku samo Turci, slobodniji i ekonomski uznapredovali, nego i sav zapadni tabor. “Turska je članica NATO, ali pod ErdoGanom bila je razbijački faktor na Srednjem istoku te je bila tješnje povezana s Rusijom”, ocjenjuju u Londonu.

---

image

MARDIN, TURKIYE - MAY 10: Turkish President and Leader of the Justice and Development (AK) Party, Recep Tayyip Erdogan and his wife, Emine Erdogan attend an election rally in Mardin, Turkiye on May 10, 2023. Mustafa Kamaci/Anadolu Agency (Photo by Mustafa Kamaci/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP)

Mustafa Kamaci/Anadolu Agency Via Afp
---

’Ekonomsko čudo’

Demokracija: “U doba kada jačaju vlade ‘jakog čovjeka’, od Mađarske do Indije, miroljubivo skidanje ErdoGana pokazalo bi demokratima po svemu svijetu da ‘jaki ljudi’ mogu biti pobijeđeni”, piše Economist. I to bi moglo označiti zaokret.

Zavod v-Dem navodi da je potkraj hladnog rata u svijetu bilo 40 država s autoritarnom i iliberalnom “izbornom demokracijom”, takozvanom demokraturom, a da ih je sada 56. Londonski City tu tendenciju smatra opasnom po kapitalizam, a Economist nije gluh na to uho.

Erdogan, s onu stranu svoje ideologiju, u početku svoje vladavine ostavljao je dojam vještog političkog menadžera, koji koristi autoritarnost i zato da bi zaobišao meandre levantinski sporoga i korupcijom kontaminiranoga birokratskog sustava, koji je u javnome mnijenju dohakao republikancima. Kada se s pozicije uspješnog gradonačelnika Istanbula kandidirao za premijera, upravo se on doimao kao dašak novoga i efikasnoga.

Soner Çagaptay, ravnatelj Turskoga istraživačkog programa pri Washingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku, o Erdoganu je napisao knjige Novi Sultan, Erdoganovo carstvo, te preklani Sultan ujesen. On obrazlaže da je Erdogan sebi kroz dobrih deset godina djelotvorno pripisivao izlazak Turaka iz siromaštva, poboljšanje dostupnosti i kvalitete socijalnih usluga, ponajprije zdravstvenih, a i, još važnije, golemog vala investicija iz inozemstva. To “ekonomsko čudo” pojačalo je popularnost AKP.

Poslije 2013. krenulo je lošije. Globalna financijska kriza, započeta 2008., ošinula je i Tursku sa zakašnjenjem. Suočen s recesijom, Erdogan je zaoštrio autoritarni diskurs. Nije mu bilo dovoljno što je poglavar i države, i vlade, i vladajuće stranke, a preko nje i tvorac sudskih presuda, nego je na kraju počeo diktirati politiku nacionalne emisijske banke, odakle je za redom otjerao tri guvernera. Da bi smanjio nezadovoljstvo odlučio je zadržati niske kamate iako je inflacija podivljala, dosegavši lani 86 posto godišnje. Sada je navodno 40 posto, tvrdi vlada, odnosno 150 posto, tvrdi oporba. Ali i statistika je u Erdoganovim rukama.

S jedne strane Turska je izgradila moćan nosač aviona, jačajući svoju poziciju regionalne vojne sile. S druge strane Kılıçdaroglu ga je uspješno bombardirao kapulom.

U svome najdojmljivijemu izbornom spotu on je, u nezaboravnoj maniri Miroslava Lilića, digao u ruci glavicu kapule i rekao: “Danas košta 30 lira. Ostane li Erdogan na vlasti, plaćat ćemo je 100 lira.”

---

---

Loše je po Sultana što ni u njemu najvjernijim anadolskim zabitima ljudi ne mogu zamisliti obroke bez kapule, od začina do sogan dolme, ali ne mogu grickati nosač aviona, njima ipak apstraktan.

Lani je, u borbi protiv inflacije, Erdogan izvukao dva autokratska zeca iz šešira. Kad je inflacija dosegla vrhunac, saudijski prijestolonasljednik i premijer Mohammed bin Salman prebacio je iz saudijske državne banke u tursku nacionalnu banku lijepih pet milijardi dolara, jačajući likvidnost turske vlade.

U srpnju je slična svota prispjela i iz Putinove državne agencije za nuklearnu privredu Rosatom. Svrha: financiranje nove nuklearne centrale na jugu Turske. Çagaptay tumači da je i Rusiji i Saudijskoj Arabiji “Erdogan privlačan zbog svojih autoritarnih sklonosti i zbog svog odmaka od Zapada. Putin smatra turskog vođu saveznikom koji mu može pomoći u miniranju liberalnoga međunarodnog poretka pod vodstvom Sjedinjenih Država.

I saudijski prijestolonasljednik je objasnio da radije pregovara s konzervativnim autokratom nego s Kılıçdarogluom, koji prihvaća demokraciju i Europu”.

---

image

 

 

Handout/Afp
---

Bofl gradnja i skupoća

Erdogan nije pao s nebesa, nego je odvjetak dugo ukorijenjenoga konzervativnog otpora Atatürkovoj prozapadnoj revoluciji i sklonosti “jakim ljudima”. CHP je pod Atatürkom bila jedina dopuštena stranka. Nedugo poslije osnivačeve smrti iz nje su se 1946. izdvojili Celâl Bayar, Adnan Menderes i još neki, osnovali Demokratsku stranku, pa pobijedili na izborima 1950. na liniji tradicionalizma.

Premijer Menderes je našao maršale Papágosa i Tita da s njima, na inicijativu generala Eisenhowera, američkog predsjednika, formira protusovjetski Balkanski pakt (to je omogućilo transfer Turaka iz Jugoslavije u Tursku, pa su se i brojni Albanci i Bošnjaci u tu svrhu “poturčili”; još šezdesetih i sedamdesetih u Carigradu se nije mogao izgubiti tko je znao hrvatski).

Bayar je, za dlaku izbjegavši vješala u vojnoj čistki 1960., vukao konce sve do smrti kad su mu bile 103. Iz njegova političkog krila niknuo je Süleyman Demirel, jedini svjetski državnik koji je došao na sprovod generalu Tuđmanu. Demirelova Stranka pravde izravna je sljednica prethodno zabranjene Demokratske stranke; poslije nove zabrane osnovao je Stranku istinitog puta (DYP). Erdoganova AKP radikalizirana je verzija DYP.

Autoritarnost i demokratura, naravno, nisu ključne teme ovih izbora. Tema je kaos nakon lanjskog potresa s oko 50.000 poginulih, dobrim dijelom zato što su prijatelji vladajućih gradili bofl umjesto protutrusnih objekata, eda bi zaradili više. Tema je stalno poskupljenje troškova života.

Treba li tursko stanovništvo to poskupljenje dovoljno da se otme Erdoganovu šarmu? Što ono uopće može doznati o inflaciji i njezinim uzrocima?

Medijska industrija je gotovo sva, barem 90 posto, u rukama Erdoganu sklonih vlasnika, zahvaljujući pilotiranim kupnjama, po istom obrascu kao i u Orbánovoj Mađarskoj, ali s još manje obzira.

U Turskoj, kaže statistika, 80 posto stanovništva ne čita ini jezik osim turskoga. Naravno, postoje platforme, profili, društvene mreže – ali donesen je zakon po kojemu i globalne obavijesne platforme moraju otvoriti sjedišta u Turskoj, ako ondje žele djelovati. A u Turskoj im prijete teške, prohibitivne globe ako ne slijede vladine direktive o ograničenju sadržaja. Nema cenzure, ne dao Bog. Udara se po džepu, onako kako je udarano po Feral Tribuneu u hrvatsko Tuđmanovo doba. I kako se sada suci slappovski brane od kritika.

Rezultat: ni u novinama ni na televizijama nema vijesti o masivnoj korupciji, o profitima i profilima članova Erdoganove obitelji, o epidemiji ubojstava žena, kamoli o vladinim gaženjima ljudskih i manjinskih prava, o uhidbama novinara i političara. To sve podliježe pod neprijateljsku, pučističku propagandu.

Zato je kapula djelotvorna. Vidjet ćemo: koliko.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbori u Turskoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Izbori u Turskoj 2 0 11179 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-11 09:23:23 [created_by] => 3128 [created_by_alias] => Inoslav Bešker [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-14 10:01:53 [modified_by] => 3128 [publish_up] => 2023-05-14 06:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3325 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hoće li 'sultanu' Erdoganu nakon 20 godina na vlastit presuditi - kapula? [metakey] => Turska, Izbori u Turskoj, Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kılıçdaroglu [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24885067.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24871185.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24871194.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24800670.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24884675.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24884613.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24880808.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/11\/24871192.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Screenshot\/Twitter","Umit Turhan Coskun\/Nurphoto Via Afp","Mustafa Kamaci\/Anadolu Agency Via Afp","Handout\/Afp","Adem Altan\/Afp","Bulent Kilic\/Afp","Bulent Kilic\/Afp","Mustafa Kamaci\/Anadolu Agency Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","

Turkey\u2018s Republican People\u2018s Party (CHP) Chairman and Presidential candidate Kemal Kilicdaroglu delivers a speech under heavy rain during an election campaign rally in Ankara, Turkey, on May 12, 2023. (Photo by BULENT KILIC\/AFP)<\/p>","

MARDIN, TURKIYE - MAY 10: Turkish President and Leader of the Justice and Development (AK) Party, Recep Tayyip Erdogan and his wife, Emine Erdogan attend an election rally in Mardin, Turkiye on May 10, 2023. Mustafa Kamaci\/Anadolu Agency (Photo by Mustafa Kamaci\/ANADOLU AGENCY\/Anadolu Agency via AFP)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["37:75","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1514x1010","hd_24885067_1920.jpg":"1920x1080","k_24885067_1280.jpg":"1280x1280","k_24885067_1024.jpg":"1024x1024","k_24885067_640.jpg":"640x640","k_24885067_480.jpg":"480x480","k_24885067_340.jpg":"340x340","k_24885067_220.jpg":"220x220","o_24885067_1280.jpg":"1280x853","o_24885067_1024.jpg":"1024x683","o_24885067_640.jpg":"640x426","o_24885067_480.jpg":"480x320","o_24885067_340.jpg":"340x226","o_24885067_220.jpg":"220x146","h_24885067_1280.jpg":"1280x854","h_24885067_1024.jpg":"1024x683","h_24885067_640.jpg":"640x427","h_24885067_480.jpg":"480x320","h_24885067_340.jpg":"340x227","h_24885067_220.jpg":"220x147","pp_24885067_1280.jpg":"1280x1628","pp_24885067_1024.jpg":"1024x1303","pp_24885067_640.jpg":"640x814","pp_24885067_480.jpg":"480x611","pp_24885067_340.jpg":"340x432","pp_24885067_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1340","hd_24871185_1920.jpg":"1920x1080","k_24871185_1280.jpg":"1280x1280","k_24871185_1024.jpg":"1024x1024","k_24871185_640.jpg":"640x640","k_24871185_480.jpg":"480x480","k_24871185_340.jpg":"340x340","k_24871185_220.jpg":"220x220","o_24871185_1280.jpg":"1280x893","o_24871185_1024.jpg":"1024x714","o_24871185_640.jpg":"640x446","o_24871185_480.jpg":"480x335","o_24871185_340.jpg":"340x237","o_24871185_220.jpg":"220x153","h_24871185_1280.jpg":"1280x854","h_24871185_1024.jpg":"1024x683","h_24871185_640.jpg":"640x427","h_24871185_480.jpg":"480x320","h_24871185_340.jpg":"340x227","h_24871185_220.jpg":"220x147","pp_24871185_1280.jpg":"1280x1628","pp_24871185_1024.jpg":"1024x1303","pp_24871185_640.jpg":"640x814","pp_24871185_480.jpg":"480x611","pp_24871185_340.jpg":"340x432","pp_24871185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1335","hd_24871194_1920.jpg":"1920x1080","k_24871194_1280.jpg":"1280x1280","k_24871194_1024.jpg":"1024x1024","k_24871194_640.jpg":"640x640","k_24871194_480.jpg":"480x480","k_24871194_340.jpg":"340x340","k_24871194_220.jpg":"220x220","o_24871194_1280.jpg":"1280x890","o_24871194_1024.jpg":"1024x712","o_24871194_640.jpg":"640x445","o_24871194_480.jpg":"480x333","o_24871194_340.jpg":"340x236","o_24871194_220.jpg":"220x152","h_24871194_1280.jpg":"1280x854","h_24871194_1024.jpg":"1024x683","h_24871194_640.jpg":"640x427","h_24871194_480.jpg":"480x320","h_24871194_340.jpg":"340x227","h_24871194_220.jpg":"220x147","pp_24871194_1280.jpg":"1280x1628","pp_24871194_1024.jpg":"1024x1303","pp_24871194_640.jpg":"640x814","pp_24871194_480.jpg":"480x611","pp_24871194_340.jpg":"340x432","pp_24871194_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24800670_1920.jpg":"1920x1080","k_24800670_1280.jpg":"1280x1280","k_24800670_1024.jpg":"1024x1024","k_24800670_640.jpg":"640x640","k_24800670_480.jpg":"480x480","k_24800670_340.jpg":"340x340","k_24800670_220.jpg":"220x220","o_24800670_1280.jpg":"1280x853","o_24800670_1024.jpg":"1024x682","o_24800670_640.jpg":"640x426","o_24800670_480.jpg":"480x320","o_24800670_340.jpg":"340x226","o_24800670_220.jpg":"220x146","h_24800670_1280.jpg":"1280x854","h_24800670_1024.jpg":"1024x683","h_24800670_640.jpg":"640x427","h_24800670_480.jpg":"480x320","h_24800670_340.jpg":"340x227","h_24800670_220.jpg":"220x147","pp_24800670_1280.jpg":"1280x1628","pp_24800670_1024.jpg":"1024x1303","pp_24800670_640.jpg":"640x814","pp_24800670_480.jpg":"480x611","pp_24800670_340.jpg":"340x432","pp_24800670_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24884675_1920.jpg":"1920x1080","k_24884675_1280.jpg":"1280x1280","k_24884675_1024.jpg":"1024x1024","k_24884675_640.jpg":"640x640","k_24884675_480.jpg":"480x480","k_24884675_340.jpg":"340x340","k_24884675_220.jpg":"220x220","o_24884675_1280.jpg":"1280x853","o_24884675_1024.jpg":"1024x682","o_24884675_640.jpg":"640x426","o_24884675_480.jpg":"480x320","o_24884675_340.jpg":"340x226","o_24884675_220.jpg":"220x146","h_24884675_1280.jpg":"1280x854","h_24884675_1024.jpg":"1024x683","h_24884675_640.jpg":"640x427","h_24884675_480.jpg":"480x320","h_24884675_340.jpg":"340x227","h_24884675_220.jpg":"220x147","pp_24884675_1280.jpg":"1280x1628","pp_24884675_1024.jpg":"1024x1303","pp_24884675_640.jpg":"640x814","pp_24884675_480.jpg":"480x611","pp_24884675_340.jpg":"340x432","pp_24884675_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24884613_1920.jpg":"1920x1080","k_24884613_1280.jpg":"1280x1280","k_24884613_1024.jpg":"1024x1024","k_24884613_640.jpg":"640x640","k_24884613_480.jpg":"480x480","k_24884613_340.jpg":"340x340","k_24884613_220.jpg":"220x220","o_24884613_1280.jpg":"1280x853","o_24884613_1024.jpg":"1024x682","o_24884613_640.jpg":"640x426","o_24884613_480.jpg":"480x320","o_24884613_340.jpg":"340x226","o_24884613_220.jpg":"220x146","h_24884613_1280.jpg":"1280x854","h_24884613_1024.jpg":"1024x683","h_24884613_640.jpg":"640x427","h_24884613_480.jpg":"480x320","h_24884613_340.jpg":"340x227","h_24884613_220.jpg":"220x147","pp_24884613_1280.jpg":"1280x1628","pp_24884613_1024.jpg":"1024x1303","pp_24884613_640.jpg":"640x814","pp_24884613_480.jpg":"480x611","pp_24884613_340.jpg":"340x432","pp_24884613_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24880808_1920.jpg":"1920x1080","k_24880808_1280.jpg":"1280x1280","k_24880808_1024.jpg":"1024x1024","k_24880808_640.jpg":"640x640","k_24880808_480.jpg":"480x480","k_24880808_340.jpg":"340x340","k_24880808_220.jpg":"220x220","o_24880808_1280.jpg":"1280x853","o_24880808_1024.jpg":"1024x682","o_24880808_640.jpg":"640x426","o_24880808_480.jpg":"480x320","o_24880808_340.jpg":"340x226","o_24880808_220.jpg":"220x146","h_24880808_1280.jpg":"1280x854","h_24880808_1024.jpg":"1024x683","h_24880808_640.jpg":"640x427","h_24880808_480.jpg":"480x320","h_24880808_340.jpg":"340x227","h_24880808_220.jpg":"220x147","pp_24880808_1280.jpg":"1280x1628","pp_24880808_1024.jpg":"1024x1303","pp_24880808_640.jpg":"640x814","pp_24880808_480.jpg":"480x611","pp_24880808_340.jpg":"340x432","pp_24880808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24871192_1920.jpg":"1920x1080","k_24871192_1280.jpg":"1280x1280","k_24871192_1024.jpg":"1024x1024","k_24871192_640.jpg":"640x640","k_24871192_480.jpg":"480x480","k_24871192_340.jpg":"340x340","k_24871192_220.jpg":"220x220","o_24871192_1280.jpg":"1280x854","o_24871192_1024.jpg":"1024x683","o_24871192_640.jpg":"640x427","o_24871192_480.jpg":"480x320","o_24871192_340.jpg":"340x226","o_24871192_220.jpg":"220x146","h_24871192_1280.jpg":"1280x854","h_24871192_1024.jpg":"1024x683","h_24871192_640.jpg":"640x427","h_24871192_480.jpg":"480x320","h_24871192_340.jpg":"340x227","h_24871192_220.jpg":"220x147","pp_24871192_1280.jpg":"1280x1628","pp_24871192_1024.jpg":"1024x1303","pp_24871192_640.jpg":"640x814","pp_24871192_480.jpg":"480x611","pp_24871192_340.jpg":"340x432","pp_24871192_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7806095 Threads: 4 Questions: 1638089217 Slow queries: 4868204 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111452039 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/hoce-li-sultanu-erdoganu-nakon-20-godina-na-vlastit-presuditi-kapula-1289714 [printLink] => /vijesti/svijet/hoce-li-sultanu-erdoganu-nakon-20-godina-na-vlastit-presuditi-kapula-1289714?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 349474 [name] => Turska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turska [link] => /tag/turska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 715686 [name] => Izbori u Turskoj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-10 22:54:47 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-u-turskoj [link] => /tag/izbori-u-turskoj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 262518 [name] => Reçep Tayyip Erdoğan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => recep-tayyip-erdogan [link] => /tag/recep-tayyip-erdogan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 716064 [name] => Kemal Kılıçdaroglu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-14 08:44:53 [main_article_id] => 0 [alias] => kemal-k-l-cdaroglu [link] => /tag/kemal-k-l-cdaroglu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbori u Turskoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hoće li ‘sultanu‘ Erdoganu nakon 20 godina na vlasti presuditi - kapula? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3128 [name] => Inoslav Bešker [username] => inoslav-be-ker [email] => inoslav-be-ker@sd.hr [password] => $2y$10$wG/PCwLS1tXglyPpCWq3t.ClgYP.Hm3rgc1Z3TnancNkZcBoZHnye [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/inoslav-besker-3128 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1646 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a807c633842cd6a6d330cbfe8ef1bd71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24885067.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Screenshot/Twitter [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24885067.jpg [title] => Screenshot/Twitter ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24871185.jpg [title] => Umit Turhan Coskun/Nurphoto Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24871194.jpg [title] => Mustafa Kamaci/Anadolu Agency Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24800670.jpg [title] =>

 

 

Handout/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24884675.jpg [title] => Adem Altan/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24884613.jpg [title] => Bulent Kilic/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24880808.jpg [title] =>

Turkey‘s Republican People‘s Party (CHP) Chairman and Presidential candidate Kemal Kilicdaroglu delivers a speech under heavy rain during an election campaign rally in Ankara, Turkey, on May 12, 2023. (Photo by BULENT KILIC/AFP)

Bulent Kilic/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/11/24871192.jpg [title] =>

MARDIN, TURKIYE - MAY 10: Turkish President and Leader of the Justice and Development (AK) Party, Recep Tayyip Erdogan and his wife, Emine Erdogan attend an election rally in Mardin, Turkiye on May 10, 2023. Mustafa Kamaci/Anadolu Agency (Photo by Mustafa Kamaci/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP)

Mustafa Kamaci/Anadolu Agency Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na nedjeljnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj na kocki su, barem u stanovitoj mjeri, i NATO, i Bosna, što znači da se najmanje s dviju strana izravno tiču Hrvatske i njezine sigurnosti.

U bitci za predsjedničku dužnost, presudnu u sada već snažno centraliziranome predsjedničkom sustavu, glavni je lik dosadašnji predsjednik Republike Recep Tayyip Erdogan (69), vođa desničarske, nacionalističke i islamski orijentirane Stranke pravde i razvitka (AKP). Prati ga nadimak “Sultan”, protivnici njegovu politiku nazivaju neoosmanskom.

Suprotstavlja mu se Kemal Kılıçdaroglu (74), vođa liberalne Republikanske pučke stranke (CHP), s povremeno jakim socijaldemokratskim krilom. Čini se da je sukob neizvjestan.

Ispitivanja javnog mnijenja daju stanovitu prednost Kılıçdarogluu, ali pitanje je koje sve adute drži u potaji prepredeni Erdogan. Ne zaboravimo da je 2019, kada je njegova stranka loše prošla na lokalnim izborima, jednostavno poništio izbore.

---

image
Screenshot/Twitter
---

Sada je izmislio još jedan trik. Dok su ostale stranke u Kılıçdarogluovoj koaliciji odustale od vlastitih predsjedničkih kandidata, ne bi li njihov zajednički kandidat pobijedio već u prvom krugu, na ljevici se odcijepio Muharrem Ince (59), četiri mandata republikanski zastupnik u Parlamentu, osnovavši 2021. Domovinsku stranku (Memleket Partisi). Za razliku od Kılıçdaroglua, Ince je - prije nego što se u četvrtak nenadano povukao iz utrke - imao podršku proerdoganovskih medija, zatim raznovrsnih uglavnom anonimnih “profila” na Twitteru i TikToku. Nema odgovora na pitanje tko je Inceu plaćao skupu kampanju, za koju njegova stranka nema novca.

’Loš musliman’

Provladini mediji Kılıçdaroglua prešućuju, osim kada ga žele prikazati negativno, na primjer kao lošeg muslimana, snimkom kako moli ne skinuvši cipele.

---

image
Bulent Kilic/Afp
---

Za nedjeljne parlamentarne izbore smislio je Sultan još jedan trik. Dosad je najjača koalicija dobivala nagradnu kvotu od 10 do 20 parlamentarnih mandata, u ime stabilnosti. Ustanovivši da ima protiv sebe šest stranaka, Erdogan je tu premiju premjestio na pojedinačno najjaču stranku, dakle na svoju. Tako, ako i izgubi predsjedničke izbore, ima šansu pobijediti na parlamentarnima i nametnuti Kılıçdarogluu “tvrdu kohabitaciju”, kako to zovu na nedalekom Balkanu. I onda u drugom krugu nametnuti parolu: ili ja, ili kaos. Nestabilnost. Neredi. Nakon temeljite čistke u oružanim snagama smatra da je s te strane siguran.

Erdogan je na vlasti već dvadeset godina, prvo kao predsjednik vlade 2003.-2014., a zatim kao predsjednik Republike, vrhovni zapovjednik oružanih snaga, a i formalni šef vlade od 2018., kada je ukinuo funkciju premijera te i njegove ovlasti usredotočio u svoje ruke.

Poslije veoma kilavog pokušaja državnog udara uveo je popriličan politički teror, zatvarajući na mnoge godine nepoćudne političare, generale, novinare, bankare itd. Začepio je usta novinstvu. Udaljio je Tursku od Europske unije gazeći i dotad već dosegnute razine političkih i manjinskih prava.

Ali nije to ugrozilo njegov opstanak na vlasti, nego sve teže ekonomsko stanje, koje pogađa i ruralne krajeve, glavnu bazu konsenzusa oko njegove politike.

Prijeti mu Kılıçdaroglu, koji se pokazao kadrim i vještim u objedinjavanju šestorih oporbenih stranaka, ideološki znatno različitih, ali uvjerenih da je sada najvažnije maknuti Sultana i omogućiti Turskoj da ponovo prodiše. Da se otkači od demokrature i vrati demokraciji. Kurdske stranke su odustale od vlastitog kandidata da ne bi umanjile šanse Kılıçdarogluu.

Turska, sa svojih 85 milijuna stanovnika, s pozicijom između Crnoga, Egejskoga i Sredozemnog mora, između Europe (u čijoj Trakiji je stara istočnorimska pa osmanska prijestolnica Istanbul, povijesni Konstantinopolis odnosno Carigrad) s jedne strane, te Levanta i Srednjeg istoka s druge strane, s drugom po brojnosti vojskom u Sjevernoatlantskom paktu (NATO), neobično je važan faktor. I nije zavisna varijabla, kako je pokazala i sada, nastojeći biti posrednica između Ukrajine i Rusije.

Zanimljiv je i njezin odnos spram izbjeglica iz rata u Siriji: udomila ih je oko tri milijuna, ali je ucijenila Europsku uniju da joj za to plati tri milijarde eura, inače će ih pustiti preko granice s Grčkom, odnosno Bugarskom. Bruxelles je platio.

Londonski Economist – tjedni list koji nitko nije optužio za ljevičarenje – posvetio je turskim izborima naslovnu stranicu i uvodnik kojim izrazito podržava Kılıçdaroglua. Evo argumenata:

Zaokret: “Ako Erdogan izgubi izbore, to bi bio nevjerojatan zaokret u tendencijama s globalnim posljedicama”, piše Economist.

List ocjenjuje da ne bi bili na dobitku samo Turci, slobodniji i ekonomski uznapredovali, nego i sav zapadni tabor. “Turska je članica NATO, ali pod ErdoGanom bila je razbijački faktor na Srednjem istoku te je bila tješnje povezana s Rusijom”, ocjenjuju u Londonu.

---

image

MARDIN, TURKIYE - MAY 10: Turkish President and Leader of the Justice and Development (AK) Party, Recep Tayyip Erdogan and his wife, Emine Erdogan attend an election rally in Mardin, Turkiye on May 10, 2023. Mustafa Kamaci/Anadolu Agency (Photo by Mustafa Kamaci/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP)

Mustafa Kamaci/Anadolu Agency Via Afp
---

’Ekonomsko čudo’

Demokracija: “U doba kada jačaju vlade ‘jakog čovjeka’, od Mađarske do Indije, miroljubivo skidanje ErdoGana pokazalo bi demokratima po svemu svijetu da ‘jaki ljudi’ mogu biti pobijeđeni”, piše Economist. I to bi moglo označiti zaokret.

Zavod v-Dem navodi da je potkraj hladnog rata u svijetu bilo 40 država s autoritarnom i iliberalnom “izbornom demokracijom”, takozvanom demokraturom, a da ih je sada 56. Londonski City tu tendenciju smatra opasnom po kapitalizam, a Economist nije gluh na to uho.

Erdogan, s onu stranu svoje ideologiju, u početku svoje vladavine ostavljao je dojam vještog političkog menadžera, koji koristi autoritarnost i zato da bi zaobišao meandre levantinski sporoga i korupcijom kontaminiranoga birokratskog sustava, koji je u javnome mnijenju dohakao republikancima. Kada se s pozicije uspješnog gradonačelnika Istanbula kandidirao za premijera, upravo se on doimao kao dašak novoga i efikasnoga.

Soner Çagaptay, ravnatelj Turskoga istraživačkog programa pri Washingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku, o Erdoganu je napisao knjige Novi Sultan, Erdoganovo carstvo, te preklani Sultan ujesen. On obrazlaže da je Erdogan sebi kroz dobrih deset godina djelotvorno pripisivao izlazak Turaka iz siromaštva, poboljšanje dostupnosti i kvalitete socijalnih usluga, ponajprije zdravstvenih, a i, još važnije, golemog vala investicija iz inozemstva. To “ekonomsko čudo” pojačalo je popularnost AKP.

Poslije 2013. krenulo je lošije. Globalna financijska kriza, započeta 2008., ošinula je i Tursku sa zakašnjenjem. Suočen s recesijom, Erdogan je zaoštrio autoritarni diskurs. Nije mu bilo dovoljno što je poglavar i države, i vlade, i vladajuće stranke, a preko nje i tvorac sudskih presuda, nego je na kraju počeo diktirati politiku nacionalne emisijske banke, odakle je za redom otjerao tri guvernera. Da bi smanjio nezadovoljstvo odlučio je zadržati niske kamate iako je inflacija podivljala, dosegavši lani 86 posto godišnje. Sada je navodno 40 posto, tvrdi vlada, odnosno 150 posto, tvrdi oporba. Ali i statistika je u Erdoganovim rukama.

S jedne strane Turska je izgradila moćan nosač aviona, jačajući svoju poziciju regionalne vojne sile. S druge strane Kılıçdaroglu ga je uspješno bombardirao kapulom.

U svome najdojmljivijemu izbornom spotu on je, u nezaboravnoj maniri Miroslava Lilića, digao u ruci glavicu kapule i rekao: “Danas košta 30 lira. Ostane li Erdogan na vlasti, plaćat ćemo je 100 lira.”

---

---

Loše je po Sultana što ni u njemu najvjernijim anadolskim zabitima ljudi ne mogu zamisliti obroke bez kapule, od začina do sogan dolme, ali ne mogu grickati nosač aviona, njima ipak apstraktan.

Lani je, u borbi protiv inflacije, Erdogan izvukao dva autokratska zeca iz šešira. Kad je inflacija dosegla vrhunac, saudijski prijestolonasljednik i premijer Mohammed bin Salman prebacio je iz saudijske državne banke u tursku nacionalnu banku lijepih pet milijardi dolara, jačajući likvidnost turske vlade.

U srpnju je slična svota prispjela i iz Putinove državne agencije za nuklearnu privredu Rosatom. Svrha: financiranje nove nuklearne centrale na jugu Turske. Çagaptay tumači da je i Rusiji i Saudijskoj Arabiji “Erdogan privlačan zbog svojih autoritarnih sklonosti i zbog svog odmaka od Zapada. Putin smatra turskog vođu saveznikom koji mu može pomoći u miniranju liberalnoga međunarodnog poretka pod vodstvom Sjedinjenih Država.

I saudijski prijestolonasljednik je objasnio da radije pregovara s konzervativnim autokratom nego s Kılıçdarogluom, koji prihvaća demokraciju i Europu”.

---

image

 

 

Handout/Afp
---

Bofl gradnja i skupoća

Erdogan nije pao s nebesa, nego je odvjetak dugo ukorijenjenoga konzervativnog otpora Atatürkovoj prozapadnoj revoluciji i sklonosti “jakim ljudima”. CHP je pod Atatürkom bila jedina dopuštena stranka. Nedugo poslije osnivačeve smrti iz nje su se 1946. izdvojili Celâl Bayar, Adnan Menderes i još neki, osnovali Demokratsku stranku, pa pobijedili na izborima 1950. na liniji tradicionalizma.

Premijer Menderes je našao maršale Papágosa i Tita da s njima, na inicijativu generala Eisenhowera, američkog predsjednika, formira protusovjetski Balkanski pakt (to je omogućilo transfer Turaka iz Jugoslavije u Tursku, pa su se i brojni Albanci i Bošnjaci u tu svrhu “poturčili”; još šezdesetih i sedamdesetih u Carigradu se nije mogao izgubiti tko je znao hrvatski).

Bayar je, za dlaku izbjegavši vješala u vojnoj čistki 1960., vukao konce sve do smrti kad su mu bile 103. Iz njegova političkog krila niknuo je Süleyman Demirel, jedini svjetski državnik koji je došao na sprovod generalu Tuđmanu. Demirelova Stranka pravde izravna je sljednica prethodno zabranjene Demokratske stranke; poslije nove zabrane osnovao je Stranku istinitog puta (DYP). Erdoganova AKP radikalizirana je verzija DYP.

Autoritarnost i demokratura, naravno, nisu ključne teme ovih izbora. Tema je kaos nakon lanjskog potresa s oko 50.000 poginulih, dobrim dijelom zato što su prijatelji vladajućih gradili bofl umjesto protutrusnih objekata, eda bi zaradili više. Tema je stalno poskupljenje troškova života.

Treba li tursko stanovništvo to poskupljenje dovoljno da se otme Erdoganovu šarmu? Što ono uopće može doznati o inflaciji i njezinim uzrocima?

Medijska industrija je gotovo sva, barem 90 posto, u rukama Erdoganu sklonih vlasnika, zahvaljujući pilotiranim kupnjama, po istom obrascu kao i u Orbánovoj Mađarskoj, ali s još manje obzira.

U Turskoj, kaže statistika, 80 posto stanovništva ne čita ini jezik osim turskoga. Naravno, postoje platforme, profili, društvene mreže – ali donesen je zakon po kojemu i globalne obavijesne platforme moraju otvoriti sjedišta u Turskoj, ako ondje žele djelovati. A u Turskoj im prijete teške, prohibitivne globe ako ne slijede vladine direktive o ograničenju sadržaja. Nema cenzure, ne dao Bog. Udara se po džepu, onako kako je udarano po Feral Tribuneu u hrvatsko Tuđmanovo doba. I kako se sada suci slappovski brane od kritika.

Rezultat: ni u novinama ni na televizijama nema vijesti o masivnoj korupciji, o profitima i profilima članova Erdoganove obitelji, o epidemiji ubojstava žena, kamoli o vladinim gaženjima ljudskih i manjinskih prava, o uhidbama novinara i političara. To sve podliježe pod neprijateljsku, pučističku propagandu.

Zato je kapula djelotvorna. Vidjet ćemo: koliko.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Screenshot/Twitter Umit Turhan Coskun/Nurphoto Via Afp Mustafa Kamaci/Anadolu Agency Via Afp Handout/Afp Adem Altan/Afp Bulent Kilic/Afp Bulent Kilic/Afp Mustafa Kamaci/Anadolu Agency Via Afp
Handout/Afp

 

 

Bulent Kilic/Afp

Turkey‘s Republican People‘s Party (CHP) Chairman and Presidential candidate Kemal Kilicdaroglu delivers a speech under heavy rain during an election campaign rally in Ankara, Turkey, on May 12, 2023. (Photo by BULENT KILIC/AFP)

Mustafa Kamaci/Anadolu Agency Via Afp

MARDIN, TURKIYE - MAY 10: Turkish President and Leader of the Justice and Development (AK) Party, Recep Tayyip Erdogan and his wife, Emine Erdogan attend an election rally in Mardin, Turkiye on May 10, 2023. Mustafa Kamaci/Anadolu Agency (Photo by Mustafa Kamaci/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/hoce-li-sultanu-erdoganu-nakon-20-godina-na-vlastit-presuditi-kapula-1289714 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=09dbb94a55de71d10474f94c63e603ea789f1ce9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ho%C4%87e+li+%E2%80%98sultanu%E2%80%98+Erdoganu+nakon+20+godina+na+vlasti+presuditi+-+kapula%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fhoce-li-sultanu-erdoganu-nakon-20-godina-na-vlastit-presuditi-kapula-1289714 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fhoce-li-sultanu-erdoganu-nakon-20-godina-na-vlastit-presuditi-kapula-1289714 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbori u Turskoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetIzbori u Turskoj

Hoće li ‘sultanu‘ Erdoganu nakon 20 godina na vlasti presuditi - kapula?

Piše Inoslav Bešker
14. svibnja 2023. - 08:44

Na nedjeljnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj na kocki su, barem u stanovitoj mjeri, i NATO, i Bosna, što znači da se najmanje s dviju strana izravno tiču Hrvatske i njezine sigurnosti.

U bitci za predsjedničku dužnost, presudnu u sada već snažno centraliziranome predsjedničkom sustavu, glavni je lik dosadašnji predsjednik Republike Recep Tayyip Erdogan (69), vođa desničarske, nacionalističke i islamski orijentirane Stranke pravde i razvitka (AKP). Prati ga nadimak “Sultan”, protivnici njegovu politiku nazivaju neoosmanskom.

Suprotstavlja mu se Kemal Kılıçdaroglu (74), vođa liberalne Republikanske pučke stranke (CHP), s povremeno jakim socijaldemokratskim krilom. Čini se da je sukob neizvjestan.

Ispitivanja javnog mnijenja daju stanovitu prednost K...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 18:12