stdClass Object ( [id] => 1332835 [title] => Hamas u ratu s Izraelom nipošto nije sam. Ovo su samo neki od također značajnih aktera na palestinskoj strani sukoba [alias] => hamas-u-ratu-s-izraelom-niposto-nije-sam-ovo-su-samo-neki-od-takoder-znacajnih-aktera-na-palestinskoj-strani-sukoba [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Operacija Al-Aksa Tufan (Potop) uključivala je pomno pripremljene i koordinirane napade iz Pojasa Gaze na granična područja Izraela 7. listopada, na veliki židovski praznik. Napad je uključivao baražnu raketnu paljbu s tisućama projektila, upade vozilima na izraelski teritorij, otmice u kibucima i na muzičkom festivalu, te brutalna smaknuća i značajne civilne žrtve.

---

---

Taj dan je s više od 1400 žrtava jedan od najkrvavijih dana u povijesti Izraela i najsmrtonosniji za Židove od kraja holokausta.

---

image

Oružana borba do istrebljenja Izraela im je jedini program

Mahmud Hams/Afp
---

Usred rata između Izraela i Hamasa koji se potom razbuktao postaje sve očitije da se dinamika tog složenog sukoba proteže znatno dalje od akcija jedne fundamentalističke organizacije. Iako je Hamas predvodio početni napad, postoje brojni dokazi da su i druge militantne i terorističke skupine u palestinskoj zajednici radile u dogovoru s Hamasom, što nastavlja oblikovati putanju tekućeg sukoba na Bliskom istoku. Na temelju izvještaja s prve linije i obavještajnih podataka otvorenog koda, a što uključuje i društvene mreže te platforme za poruke, američki analitičari na platformi Flashpoint su u operaciji Al-Aksa Tufan detektirali uloge još barem 5 drugih terorističkih i borbenih palestinskih frakcija. Premda se često tvrdi da svi Palestinci nisu Hamas, Hamas nipošto nije niti posve sam u svom ratu.

Brigade al-Qassam     

Osnovane početkom devedesetih, brigade Izz al-Din al-Qassam militantno su krilo Hamasa. Političko krilo, Dawah, razdvojilo se od vojnog po uzoru na Irsku republikansku armiju i Sinn Fein, kako s njima ne bi dijelili odgovornost za terorizam. Brigade Al-Qassam su primarno stvorene kako bi se aktivno borile protiv mirovnog sporazuma između Izraela i Palestine iz Osla potpisanog 1993. godine.

---

image

Borci brigade al-Qassam 

Mohammed Abed/Afp
---

Borbeno krilo Hamasa dobilo je ime po muslimanskom propovjedniku i mudžahedinu iz vremena mandatne britanske Palestine. Al-Qassam je 1930. organizirao i uspostavio Crnu ruku, militantnu organizaciju koja se protivila cionizmu i britanskoj i francuskoj vladavini na Levantu. Danas borbeno krilo Hamasa predvode Mohammed Deif i njegov zamjenik Marwan Issa. Identiteti boraca i položaji u skupini često ostaju tajni do njihove smrti, a brigade djeluju po modelu neovisnih grupa. Čak i kad se bore protiv izraelskih upada u Gazu, svi militanti Al-Qassama nose karakterističnu crnu kapuljaču sa zelenom trakom na glavi. Brigade Al-Qassam su najveća i najbolje opremljena borbena skupina unutar Gaze, ali ne i jedina.

Palestinski islamski džihad

Palestinski islamski džihad druga je borbena skupina po snazi u Gazi. Da Hamas i PIJ zajedno borbeno djeluju nije tajna: Izrael i brojne obavještajne agencije zapadnih zemalja optužili su upravo ovu grupaciju za izazivanje pokolja pred bolnicom u Gazi zalutalom raketom. Hamas i Palestinski islamski džihad često komuniciraju sa sljedbenicima putem Telegrama. Dan nakon napada 7. listopada PIJ je na jednom od glavnih kanala objavio da "elita brigade Al-Quds ulazi na granicu kako bi podržala borce brigade Al-Qassam (Hamas) i opskrbila ih oružjem". Pohvalili su se i da je PIJ sudjelovao u napadima 7. listopada zajedno s Hamasom. Islamski džihad je sve prisutniji i na Zapadnoj obali, gdje je osobito aktivan u gradovima Nablus i Jenin na sjevernoj Zapadnoj obali u okviru Jeninskog bataljuna.

Brigada mučenika Al-Akse

Brigada mučenika Al-Akse je palestinska militantna organizacija povezana s Fatahom, glavnom palestinskom političkom strankom na Zapadnoj obali. Brigada mučenika Al-Akse jedan je od ključnih povijesnih igrača: osnovana je kasnih 1950-ih i kroz povijest je bila povezana s Arafatovom Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO).

---

image

Palestinski borci ponikli iz Fataha nose žute trake

Zain Jaafar/Afp
---

Izrael je zarobio ili ubio većinu prvotnih vođa Brigade mučenika. Tijekom Druge intifade izveli su brojne oružane operacije: isprva su ciljali izraelske vojnike i doseljenike na Zapadnoj obali i u Gazi, a nakon 2002. godine prebacili su se na samoubilačke napade na civile unutar Izraela.

Demokratska fronta za oslobođenje Palestine

Demokratska fronta za oslobođenje Palestine je jedna od nekadašnjih frakcija PLO-a, te palestinska militantna organizacija vjerna ljevičarskim i marksističkim ideologijama. Povijesno je težila oslobađanju Palestine i uspostavi nezavisne palestinske države vojnim i političkim sredstvima. Posljednjih godina nije bila istaknuta poput Fataha ili Hamasa, no Demokratski front za oslobođenje Palestine je na svom službenom profilu objavio fotografije svojih naoružanih militanata i pohvalio se da su djelovali unutar izraelskog teritorija 7. listopada. Preko lica nose marame, baš kao i Hamas, ali s crvenom trakom oko glave.

---

image

Borci Palestinskog islamskog džihada s raketama

Mahmud Hams/Afp
---

Palestinski mudžahedinski pokret

Palestinski mudžahedinski pokret je palestinska militantna organizacija s početka 1970-ih, čiji je program također otpor izraelskoj okupaciji i palestinsko samoodređenje kroz oružane aktivnosti i operacije protiv izraelskih snaga. Nikad nisu među Palestincima široko prihvaćeni kao Hamas ili Palestinski islamski džihad, no i oni su na svom službenom kanalu objavili čestitku "svojim herojima koji su 7. listopada upali na položaje i u naselja Izraela", priloživši riječima i sliku dr. Asaada Abu Sharia, generala Palestinskog mudžahedinskog pokreta.

Odbori narodnog otpora

Komiteti narodnog otpora, čije vojno krilo čine brigade Al-Nasser Salah al-Deen, zapravo su labava koalicija raznih palestinskih frakcija i naoružanih skupina u Pojasu Gaze. Čine tamo treću vojnu grupaciju po snazi. Nastali su početkom 2000-ih tijekom Druge intifade, razdoblja intenzivnog palestinsko-izraelskog sukoba. Bliski su saveznici Hamasa i Islamskog džihada te tradicionalno daju svoje osoblje policijskim snagama u Gazi.

---

image

Militanti Hamasa su najbrojniji i najjači u Gazi

Mohammed Abed/Afp
---

U rujnu 2005. godine preuzeli su odgovornost za ubojstvo Moussa Arafata, rođaka Jasera Arafata i bivšeg šefa palestinskih sigurnosnih službi u Gazi. Otimali su u više navrata izraelske vojnike, kao i američke diplomate, a igrali su manju ulogu i u izraelsko-palestinskom sukobu 7. listopada 2023. Na svom službenom Telegram kanalu brigade Al-Nasser Salah al-Din objavili su fotografije zaplijenjene vojne opreme, kao i iskaznica koje pripadaju zarobljenim izraelskim vojnicima.

Libanonski Hezbollah

Iako nisu izravno bili uključeni u napade na Izrael 7. listopada, libanonski Hezbollah je samo dan kasnije razmijenio topničku vatru s Izraelom na sjeveru zemlje. Poznata šijitska islamistička organizacija sa sjedištem u Libanonu osnovana je ranih 1980-ih uz potporu Irana, a nakon izraelske invazije na Libanon i čuvenih masakara u Sabri i Šatili. Razlog postojanja Hezbollaha je do danas oduprijeti se Izraelu i promovirati šijitske interese u Libanonu. Nijedan veći rat u Izraelu i oko njega naprosto neće proći bez njihova uplitanja.   

---

image

Borci brigade al-Qassam gledaju izraelske položaje

Mahmud Hams/Afp
---

Lavlja jazbina

Vojni glasnogovornik brigada Al-Quds, vojnog krila palestinskog Islamskog džihada, pozvao je nedavno Lavlju jazbinu i brigadu Jenin, dvije militantne palestinske skupine sa Zapadne obale, da se pridruže svetoj borbi protiv Izraela.

---

image

Palestinski militanti iz Lavlje jazbine

Mohammed Abed/Afp
---

Lavlji brlog je jedna od najmlađih palestinskih militantna skupina, osnovana u kolovozu lanjske godine na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom. Sastoji se od članova raznih palestinskih terorističkih organizacija, uključujući Hamas, Palestinski islamski džihad te nezadovoljne članove Fataha. Vrbuju mlade Palestince frustrirane izraelskom okupacijom, nelegalnim naseljima, nasiljem doseljenika i neučinkovitošću palestinskih vlasti. Sudjelovali su dosad u mnogim napadima na Zapadnoj obali koje je izdaleka financirao i inspirirao Hamas.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brigade mučenika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => brigade mučenika 2 0 7694 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-23 11:02:46 [created_by] => 3073 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-23 19:30:30 [modified_by] => 3073 [publish_up] => 2023-10-23 19:30:30 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hamas u ratu s Izraelom nipošto nije sam. Ovo su samo neki od također značajnih aktera na palestinskoj strani sukoba [metakey] => Izrael i Palestina, Hamas, džihadisti, mudžahedini, pojas gaze, Izrael, Palestina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25909451.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25909450.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25909508.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25909509.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25909445.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25909448.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25909449.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25909452.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Majdi Fathi\/Nurphoto Via Afp","Mahmud Hams\/Afp","Mahmud Hams\/Afp","Mahmud Hams\/Afp","Mohammed Abed\/Afp","Mohammed Abed\/Afp","Mohammed Abed\/Afp","Zain Jaafar\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Hamasov borac<\/p>","

Oru\u017eana borba do istrebljenja Izraela jedini im je program<\/p>","

Borci Palestinskog islamskog d\u017eihada s raketama<\/p>","

Borci brigade Al-Qassam gledaju izraelske polo\u017eaje<\/p>","

Palestinski militanti iz Lavlje jazbine<\/p>","

Borci brigade Al-Qassam\u00a0<\/p>","

Militanti Hamasa su najbrojniji i najja\u010di u Gazi<\/p>","

Palestinski borci ponikli iz Fataha nose \u017eute trake<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_25909451_1920.jpg":"1920x1080","k_25909451_1280.jpg":"1280x1280","k_25909451_1024.jpg":"1024x1024","k_25909451_640.jpg":"640x640","k_25909451_480.jpg":"480x480","k_25909451_340.jpg":"340x340","k_25909451_220.jpg":"220x220","o_25909451_1280.jpg":"1280x852","o_25909451_1024.jpg":"1024x682","o_25909451_640.jpg":"640x426","o_25909451_480.jpg":"480x319","o_25909451_340.jpg":"340x226","o_25909451_220.jpg":"220x146","h_25909451_1280.jpg":"1280x854","h_25909451_1024.jpg":"1024x683","h_25909451_640.jpg":"640x427","h_25909451_480.jpg":"480x320","h_25909451_340.jpg":"340x227","h_25909451_220.jpg":"220x147","pp_25909451_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909451_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909451_640.jpg":"640x814","pp_25909451_480.jpg":"480x611","pp_25909451_340.jpg":"340x432","pp_25909451_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25909450_1920.jpg":"1920x1080","k_25909450_1280.jpg":"1280x1280","k_25909450_1024.jpg":"1024x1024","k_25909450_640.jpg":"640x640","k_25909450_480.jpg":"480x480","k_25909450_340.jpg":"340x340","k_25909450_220.jpg":"220x220","o_25909450_1280.jpg":"1280x852","o_25909450_1024.jpg":"1024x682","o_25909450_640.jpg":"640x426","o_25909450_480.jpg":"480x319","o_25909450_340.jpg":"340x226","o_25909450_220.jpg":"220x146","h_25909450_1280.jpg":"1280x854","h_25909450_1024.jpg":"1024x683","h_25909450_640.jpg":"640x427","h_25909450_480.jpg":"480x320","h_25909450_340.jpg":"340x227","h_25909450_220.jpg":"220x147","pp_25909450_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909450_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909450_640.jpg":"640x814","pp_25909450_480.jpg":"480x611","pp_25909450_340.jpg":"340x432","pp_25909450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x658","hd_25909508_1920.jpg":"1920x1080","k_25909508_1280.jpg":"1280x1280","k_25909508_1024.jpg":"1024x1024","k_25909508_640.jpg":"640x640","k_25909508_480.jpg":"480x480","k_25909508_340.jpg":"340x340","k_25909508_220.jpg":"220x220","o_25909508_1280.jpg":"1280x822","o_25909508_1024.jpg":"1024x658","o_25909508_640.jpg":"640x411","o_25909508_480.jpg":"480x308","o_25909508_340.jpg":"340x218","o_25909508_220.jpg":"220x141","h_25909508_1280.jpg":"1280x854","h_25909508_1024.jpg":"1024x683","h_25909508_640.jpg":"640x427","h_25909508_480.jpg":"480x320","h_25909508_340.jpg":"340x227","h_25909508_220.jpg":"220x147","pp_25909508_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909508_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909508_640.jpg":"640x814","pp_25909508_480.jpg":"480x611","pp_25909508_340.jpg":"340x432","pp_25909508_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25909509_1920.jpg":"1920x1080","k_25909509_1280.jpg":"1280x1280","k_25909509_1024.jpg":"1024x1024","k_25909509_640.jpg":"640x640","k_25909509_480.jpg":"480x480","k_25909509_340.jpg":"340x340","k_25909509_220.jpg":"220x220","o_25909509_1280.jpg":"1280x852","o_25909509_1024.jpg":"1024x682","o_25909509_640.jpg":"640x426","o_25909509_480.jpg":"480x319","o_25909509_340.jpg":"340x226","o_25909509_220.jpg":"220x146","h_25909509_1280.jpg":"1280x854","h_25909509_1024.jpg":"1024x683","h_25909509_640.jpg":"640x427","h_25909509_480.jpg":"480x320","h_25909509_340.jpg":"340x227","h_25909509_220.jpg":"220x147","pp_25909509_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909509_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909509_640.jpg":"640x814","pp_25909509_480.jpg":"480x611","pp_25909509_340.jpg":"340x432","pp_25909509_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25909445_1920.jpg":"1920x1080","k_25909445_1280.jpg":"1280x1280","k_25909445_1024.jpg":"1024x1024","k_25909445_640.jpg":"640x640","k_25909445_480.jpg":"480x480","k_25909445_340.jpg":"340x340","k_25909445_220.jpg":"220x220","o_25909445_1280.jpg":"1280x852","o_25909445_1024.jpg":"1024x682","o_25909445_640.jpg":"640x426","o_25909445_480.jpg":"480x319","o_25909445_340.jpg":"340x226","o_25909445_220.jpg":"220x146","h_25909445_1280.jpg":"1280x854","h_25909445_1024.jpg":"1024x683","h_25909445_640.jpg":"640x427","h_25909445_480.jpg":"480x320","h_25909445_340.jpg":"340x227","h_25909445_220.jpg":"220x147","pp_25909445_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909445_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909445_640.jpg":"640x814","pp_25909445_480.jpg":"480x611","pp_25909445_340.jpg":"340x432","pp_25909445_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25909448_1920.jpg":"1920x1080","k_25909448_1280.jpg":"1280x1280","k_25909448_1024.jpg":"1024x1024","k_25909448_640.jpg":"640x640","k_25909448_480.jpg":"480x480","k_25909448_340.jpg":"340x340","k_25909448_220.jpg":"220x220","o_25909448_1280.jpg":"1280x852","o_25909448_1024.jpg":"1024x682","o_25909448_640.jpg":"640x426","o_25909448_480.jpg":"480x319","o_25909448_340.jpg":"340x226","o_25909448_220.jpg":"220x146","h_25909448_1280.jpg":"1280x854","h_25909448_1024.jpg":"1024x683","h_25909448_640.jpg":"640x427","h_25909448_480.jpg":"480x320","h_25909448_340.jpg":"340x227","h_25909448_220.jpg":"220x147","pp_25909448_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909448_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909448_640.jpg":"640x814","pp_25909448_480.jpg":"480x611","pp_25909448_340.jpg":"340x432","pp_25909448_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25909449_1920.jpg":"1920x1080","k_25909449_1280.jpg":"1280x1280","k_25909449_1024.jpg":"1024x1024","k_25909449_640.jpg":"640x640","k_25909449_480.jpg":"480x480","k_25909449_340.jpg":"340x340","k_25909449_220.jpg":"220x220","o_25909449_1280.jpg":"1280x852","o_25909449_1024.jpg":"1024x682","o_25909449_640.jpg":"640x426","o_25909449_480.jpg":"480x319","o_25909449_340.jpg":"340x226","o_25909449_220.jpg":"220x146","h_25909449_1280.jpg":"1280x854","h_25909449_1024.jpg":"1024x683","h_25909449_640.jpg":"640x427","h_25909449_480.jpg":"480x320","h_25909449_340.jpg":"340x227","h_25909449_220.jpg":"220x147","pp_25909449_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909449_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909449_640.jpg":"640x814","pp_25909449_480.jpg":"480x611","pp_25909449_340.jpg":"340x432","pp_25909449_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x636","hd_25909452_1920.jpg":"1920x1080","k_25909452_1280.jpg":"1280x1280","k_25909452_1024.jpg":"1024x1024","k_25909452_640.jpg":"640x640","k_25909452_480.jpg":"480x480","k_25909452_340.jpg":"340x340","k_25909452_220.jpg":"220x220","o_25909452_1280.jpg":"1280x795","o_25909452_1024.jpg":"1024x636","o_25909452_640.jpg":"640x397","o_25909452_480.jpg":"480x298","o_25909452_340.jpg":"340x211","o_25909452_220.jpg":"220x136","h_25909452_1280.jpg":"1280x854","h_25909452_1024.jpg":"1024x683","h_25909452_640.jpg":"640x427","h_25909452_480.jpg":"480x320","h_25909452_340.jpg":"340x227","h_25909452_220.jpg":"220x147","pp_25909452_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909452_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909452_640.jpg":"640x814","pp_25909452_480.jpg":"480x611","pp_25909452_340.jpg":"340x432","pp_25909452_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4540448 Threads: 3 Questions: 148777750 Slow queries: 63483 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4424397 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/hamas-u-ratu-s-izraelom-niposto-nije-sam-ovo-su-samo-neki-od-takoder-znacajnih-aktera-na-palestinskoj-strani-sukoba-1332835 [printLink] => /vijesti/svijet/hamas-u-ratu-s-izraelom-niposto-nije-sam-ovo-su-samo-neki-od-takoder-znacajnih-aktera-na-palestinskoj-strani-sukoba-1332835?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638753 [name] => Izrael i Palestina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 23:06:01 [main_article_id] => 0 [alias] => izrael-i-palestina [link] => /tag/izrael-i-palestina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679221 [name] => Hamas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hamas [link] => /tag/hamas ) [2] => stdClass Object ( [id] => 229103 [name] => džihadisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dzihadisti [link] => /tag/dzihadisti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 119672 [name] => mudžahedini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mudzahedini [link] => /tag/mudzahedini ) [4] => stdClass Object ( [id] => 334644 [name] => pojas gaze [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pojas-gaze [link] => /tag/pojas-gaze ) [5] => stdClass Object ( [id] => 271339 [name] => Izrael [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izrael [link] => /tag/izrael ) [6] => stdClass Object ( [id] => 679334 [name] => Palestina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palestina [link] => /tag/palestina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brigade mučenika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hamas u ratu s Izraelom nipošto nije sam. Ovo su samo neki od također značajnih aktera na palestinskoj strani sukoba [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3073 [name] => Davor Krile [username] => davor.krile [email] => davor.krile@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$LyMi.JNgiiRFR4xSVwf7gO72c0ej6V3duSAlXomIM0PF91jeTDIwm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davor-krile-3073 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1592 [gender] => m [description] => [image] => 1592.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1592.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25909451.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Majdi Fathi/Nurphoto Via Afp [mainImageDesc] =>

Hamasov borac

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25909451.jpg [title] =>

Hamasov borac

Majdi Fathi/Nurphoto Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25909450.jpg [title] =>

Oružana borba do istrebljenja Izraela jedini im je program

Mahmud Hams/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25909508.jpg [title] =>

Borci Palestinskog islamskog džihada s raketama

Mahmud Hams/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25909509.jpg [title] =>

Borci brigade Al-Qassam gledaju izraelske položaje

Mahmud Hams/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25909445.jpg [title] =>

Palestinski militanti iz Lavlje jazbine

Mohammed Abed/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25909448.jpg [title] =>

Borci brigade Al-Qassam 

Mohammed Abed/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25909449.jpg [title] =>

Militanti Hamasa su najbrojniji i najjači u Gazi

Mohammed Abed/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25909452.jpg [title] =>

Palestinski borci ponikli iz Fataha nose žute trake

Zain Jaafar/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Operacija Al-Aksa Tufan (Potop) uključivala je pomno pripremljene i koordinirane napade iz Pojasa Gaze na granična područja Izraela 7. listopada, na veliki židovski praznik. Napad je uključivao baražnu raketnu paljbu s tisućama projektila, upade vozilima na izraelski teritorij, otmice u kibucima i na muzičkom festivalu, te brutalna smaknuća i značajne civilne žrtve.

---

---

Taj dan je s više od 1400 žrtava jedan od najkrvavijih dana u povijesti Izraela i najsmrtonosniji za Židove od kraja holokausta.

---

image

Oružana borba do istrebljenja Izraela im je jedini program

Mahmud Hams/Afp
---

Usred rata između Izraela i Hamasa koji se potom razbuktao postaje sve očitije da se dinamika tog složenog sukoba proteže znatno dalje od akcija jedne fundamentalističke organizacije. Iako je Hamas predvodio početni napad, postoje brojni dokazi da su i druge militantne i terorističke skupine u palestinskoj zajednici radile u dogovoru s Hamasom, što nastavlja oblikovati putanju tekućeg sukoba na Bliskom istoku. Na temelju izvještaja s prve linije i obavještajnih podataka otvorenog koda, a što uključuje i društvene mreže te platforme za poruke, američki analitičari na platformi Flashpoint su u operaciji Al-Aksa Tufan detektirali uloge još barem 5 drugih terorističkih i borbenih palestinskih frakcija. Premda se često tvrdi da svi Palestinci nisu Hamas, Hamas nipošto nije niti posve sam u svom ratu.

Brigade al-Qassam     

Osnovane početkom devedesetih, brigade Izz al-Din al-Qassam militantno su krilo Hamasa. Političko krilo, Dawah, razdvojilo se od vojnog po uzoru na Irsku republikansku armiju i Sinn Fein, kako s njima ne bi dijelili odgovornost za terorizam. Brigade Al-Qassam su primarno stvorene kako bi se aktivno borile protiv mirovnog sporazuma između Izraela i Palestine iz Osla potpisanog 1993. godine.

---

image

Borci brigade al-Qassam 

Mohammed Abed/Afp
---

Borbeno krilo Hamasa dobilo je ime po muslimanskom propovjedniku i mudžahedinu iz vremena mandatne britanske Palestine. Al-Qassam je 1930. organizirao i uspostavio Crnu ruku, militantnu organizaciju koja se protivila cionizmu i britanskoj i francuskoj vladavini na Levantu. Danas borbeno krilo Hamasa predvode Mohammed Deif i njegov zamjenik Marwan Issa. Identiteti boraca i položaji u skupini često ostaju tajni do njihove smrti, a brigade djeluju po modelu neovisnih grupa. Čak i kad se bore protiv izraelskih upada u Gazu, svi militanti Al-Qassama nose karakterističnu crnu kapuljaču sa zelenom trakom na glavi. Brigade Al-Qassam su najveća i najbolje opremljena borbena skupina unutar Gaze, ali ne i jedina.

Palestinski islamski džihad

Palestinski islamski džihad druga je borbena skupina po snazi u Gazi. Da Hamas i PIJ zajedno borbeno djeluju nije tajna: Izrael i brojne obavještajne agencije zapadnih zemalja optužili su upravo ovu grupaciju za izazivanje pokolja pred bolnicom u Gazi zalutalom raketom. Hamas i Palestinski islamski džihad često komuniciraju sa sljedbenicima putem Telegrama. Dan nakon napada 7. listopada PIJ je na jednom od glavnih kanala objavio da "elita brigade Al-Quds ulazi na granicu kako bi podržala borce brigade Al-Qassam (Hamas) i opskrbila ih oružjem". Pohvalili su se i da je PIJ sudjelovao u napadima 7. listopada zajedno s Hamasom. Islamski džihad je sve prisutniji i na Zapadnoj obali, gdje je osobito aktivan u gradovima Nablus i Jenin na sjevernoj Zapadnoj obali u okviru Jeninskog bataljuna.

Brigada mučenika Al-Akse

Brigada mučenika Al-Akse je palestinska militantna organizacija povezana s Fatahom, glavnom palestinskom političkom strankom na Zapadnoj obali. Brigada mučenika Al-Akse jedan je od ključnih povijesnih igrača: osnovana je kasnih 1950-ih i kroz povijest je bila povezana s Arafatovom Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO).

---

image

Palestinski borci ponikli iz Fataha nose žute trake

Zain Jaafar/Afp
---

Izrael je zarobio ili ubio većinu prvotnih vođa Brigade mučenika. Tijekom Druge intifade izveli su brojne oružane operacije: isprva su ciljali izraelske vojnike i doseljenike na Zapadnoj obali i u Gazi, a nakon 2002. godine prebacili su se na samoubilačke napade na civile unutar Izraela.

Demokratska fronta za oslobođenje Palestine

Demokratska fronta za oslobođenje Palestine je jedna od nekadašnjih frakcija PLO-a, te palestinska militantna organizacija vjerna ljevičarskim i marksističkim ideologijama. Povijesno je težila oslobađanju Palestine i uspostavi nezavisne palestinske države vojnim i političkim sredstvima. Posljednjih godina nije bila istaknuta poput Fataha ili Hamasa, no Demokratski front za oslobođenje Palestine je na svom službenom profilu objavio fotografije svojih naoružanih militanata i pohvalio se da su djelovali unutar izraelskog teritorija 7. listopada. Preko lica nose marame, baš kao i Hamas, ali s crvenom trakom oko glave.

---

image

Borci Palestinskog islamskog džihada s raketama

Mahmud Hams/Afp
---

Palestinski mudžahedinski pokret

Palestinski mudžahedinski pokret je palestinska militantna organizacija s početka 1970-ih, čiji je program također otpor izraelskoj okupaciji i palestinsko samoodređenje kroz oružane aktivnosti i operacije protiv izraelskih snaga. Nikad nisu među Palestincima široko prihvaćeni kao Hamas ili Palestinski islamski džihad, no i oni su na svom službenom kanalu objavili čestitku "svojim herojima koji su 7. listopada upali na položaje i u naselja Izraela", priloživši riječima i sliku dr. Asaada Abu Sharia, generala Palestinskog mudžahedinskog pokreta.

Odbori narodnog otpora

Komiteti narodnog otpora, čije vojno krilo čine brigade Al-Nasser Salah al-Deen, zapravo su labava koalicija raznih palestinskih frakcija i naoružanih skupina u Pojasu Gaze. Čine tamo treću vojnu grupaciju po snazi. Nastali su početkom 2000-ih tijekom Druge intifade, razdoblja intenzivnog palestinsko-izraelskog sukoba. Bliski su saveznici Hamasa i Islamskog džihada te tradicionalno daju svoje osoblje policijskim snagama u Gazi.

---

image

Militanti Hamasa su najbrojniji i najjači u Gazi

Mohammed Abed/Afp
---

U rujnu 2005. godine preuzeli su odgovornost za ubojstvo Moussa Arafata, rođaka Jasera Arafata i bivšeg šefa palestinskih sigurnosnih službi u Gazi. Otimali su u više navrata izraelske vojnike, kao i američke diplomate, a igrali su manju ulogu i u izraelsko-palestinskom sukobu 7. listopada 2023. Na svom službenom Telegram kanalu brigade Al-Nasser Salah al-Din objavili su fotografije zaplijenjene vojne opreme, kao i iskaznica koje pripadaju zarobljenim izraelskim vojnicima.

Libanonski Hezbollah

Iako nisu izravno bili uključeni u napade na Izrael 7. listopada, libanonski Hezbollah je samo dan kasnije razmijenio topničku vatru s Izraelom na sjeveru zemlje. Poznata šijitska islamistička organizacija sa sjedištem u Libanonu osnovana je ranih 1980-ih uz potporu Irana, a nakon izraelske invazije na Libanon i čuvenih masakara u Sabri i Šatili. Razlog postojanja Hezbollaha je do danas oduprijeti se Izraelu i promovirati šijitske interese u Libanonu. Nijedan veći rat u Izraelu i oko njega naprosto neće proći bez njihova uplitanja.   

---

image

Borci brigade al-Qassam gledaju izraelske položaje

Mahmud Hams/Afp
---

Lavlja jazbina

Vojni glasnogovornik brigada Al-Quds, vojnog krila palestinskog Islamskog džihada, pozvao je nedavno Lavlju jazbinu i brigadu Jenin, dvije militantne palestinske skupine sa Zapadne obale, da se pridruže svetoj borbi protiv Izraela.

---

image

Palestinski militanti iz Lavlje jazbine

Mohammed Abed/Afp
---

Lavlji brlog je jedna od najmlađih palestinskih militantna skupina, osnovana u kolovozu lanjske godine na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom. Sastoji se od članova raznih palestinskih terorističkih organizacija, uključujući Hamas, Palestinski islamski džihad te nezadovoljne članove Fataha. Vrbuju mlade Palestince frustrirane izraelskom okupacijom, nelegalnim naseljima, nasiljem doseljenika i neučinkovitošću palestinskih vlasti. Sudjelovali su dosad u mnogim napadima na Zapadnoj obali koje je izdaleka financirao i inspirirao Hamas.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Majdi Fathi/Nurphoto Via Afp Mahmud Hams/Afp Mahmud Hams/Afp Mahmud Hams/Afp Mohammed Abed/Afp Mohammed Abed/Afp Mohammed Abed/Afp Zain Jaafar/Afp
Mahmud Hams/Afp

Oružana borba do istrebljenja Izraela jedini im je program

Mahmud Hams/Afp

Borci Palestinskog islamskog džihada s raketama

Mahmud Hams/Afp

Borci brigade Al-Qassam gledaju izraelske položaje

Mohammed Abed/Afp

Palestinski militanti iz Lavlje jazbine

Mohammed Abed/Afp

Borci brigade Al-Qassam 

Mohammed Abed/Afp

Militanti Hamasa su najbrojniji i najjači u Gazi

Zain Jaafar/Afp

Palestinski borci ponikli iz Fataha nose žute trake

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/hamas-u-ratu-s-izraelom-niposto-nije-sam-ovo-su-samo-neki-od-takoder-znacajnih-aktera-na-palestinskoj-strani-sukoba-1332835 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=48ae22c92ed1707442169fb368a6d4d0d244af44 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hamas+u+ratu+s+Izraelom+nipo%C5%A1to+nije+sam.+Ovo+su+samo+neki+od+tako%C4%91er+zna%C4%8Dajnih+aktera+na+palestinskoj+strani+sukoba&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fhamas-u-ratu-s-izraelom-niposto-nije-sam-ovo-su-samo-neki-od-takoder-znacajnih-aktera-na-palestinskoj-strani-sukoba-1332835 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fhamas-u-ratu-s-izraelom-niposto-nije-sam-ovo-su-samo-neki-od-takoder-znacajnih-aktera-na-palestinskoj-strani-sukoba-1332835 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brigade mučenika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetbrigade mučenika

Hamas u ratu s Izraelom nipošto nije sam. Ovo su samo neki od također značajnih aktera na palestinskoj strani sukoba

23. listopada 2023. - 21:30

Operacija Al-Aksa Tufan (Potop) uključivala je pomno pripremljene i koordinirane napade iz Pojasa Gaze na granična područja Izraela 7. listopada, na veliki židovski praznik. Napad je uključivao baražnu raketnu paljbu s tisućama projektila, upade vozilima na izraelski teritorij, otmice u kibucima i na muzičkom festivalu, te brutalna smaknuća i značajne civilne žrtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 17:42