stdClass Object ( [id] => 228207 [title] => Drama u vojnoj bazi završila - Rusi otišli; Četnici patroliraju Krimom [alias] => drama-u-vojnoj-bazi-zavrsila-rusi-otisli-cetnici-patroliraju-krimom [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NOVO Drama u vojnoj bazi završila

Drama u vojnoj bazi je završila, javlja dopisnik Telegrapha. Dva ruska kamiona nakon prerazgovora su napustila bazu. Ukrajinski policijac govori o 30 do 40 ruskih vojnika koji su bili uključeni u akciju.

Prvo je ukrajinska novinska agencija Interfax-Ukraine izvijestila je kako su Rusi upali u ukrajinsku vojnu bazu na Krimu, Jukharina Balka, jugozapadno od Sevastopolja.

Ukrajinski vojni dužnosnik kazao je kako nitko nije ozlijeđen niti je potegnuto oružje.


Četnici patroliraju Krimom

Srpski mediji javljaju da je srpski četnički odred Car Lazar, koji se pridružio ruskim snagama na Krimu , sada i formalno njihov dio i da s donskim Kozacima pod vodstvom Atamana Timura patroliraju ulicama krimskih gradova.

Četnici su poslali videoporuku u kojoj hvale i svoju “braću bikere Noćne vukove i njihova vođu Hirurga”. Srpski košarkaš Marko Jarić, suprug top-modela Adriane Lime, to je komentirao na Twitteru: “Nakon mozgova, sad nam se odlivaju i četnici”.

JL
FOTO: AFP


Kremlj se nada da ukrajinska kriza neće potaknuti novi Hladni rat

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina kritizirao je u petak Zapad i branio ruske akcije u Ukrajini, ali je rekao kako se nada da se neće pokrenuti novi Hladni rat unatoč "iznimno dubokim neslaganjima".

"Zabilježena su iznimno duboka neslaganja.. između Rusije i Europske unije i Sjedinjenih Država", rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov.

"Još uvijek postoji nada... da se mogu pronaći neke zajedničke točke kao rezultat dijaloga, koji naši partneri, hvala Bogu, još nisu odbacili", rekao je.

Peskov je kazao da ga "nasmijavaju" pozivi na pregovore između Rusije i Ukrajine sa Zapadom kao posrednikom jer zapadne zemlje nisu uspjele slijediti odredbe mirovnog sporazuma od 21. veljače potpisanog između predsjednika Viktora Janukoviča i oporbe i to ga je stajalo vjerodostojnosti.

Naglasio je također da Kremlj ne stoji iza poteza krimskih vođa i odluke da se Krim pripoji Rusiji.

(H)

Gazprom prijeti Ukrajini prekidom izvoza plina

Ruski plinski div Gazprom je u petak zaprijetio Ukrajini da će prekinuti izvoz plina zbog neplaćenih 1,89 milijardi dolara, kao što je bio slučaj 2009. kada su prekidi poremetili opskrbu europskih zemalja.

"To znači da je Ukrajina prestala plaćati plin. Ili će Ukrajina platiti zaostatke, ili postoji opasnost ponavljanja situacije s početka 2009.", upozorio je šef Gazproma Aleksej Miller, prenose ruske agencije.

On je precizirao da je 7. ožujka rok određen Ukrajini za plaćanje isporučenog plina za veljaču.

To upozorenje se događa usred rusko-ukrajinske krize. Vlasti proruskog ukrajinskog poluotoka Krima su se izjasnile za pripojenje Rusiji, što je odluka koju žestoko kritiziraju Kijev i zapadne prijestolnice.

Europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger je izjavio u utorak da će Europska unija pomoći Ukrajini u plaćanju plinskog duga Rusiji.

Mogući prekid ruskog izvoza Ukrajini, zemlji kojom prelazi polovica kupovine EU-a od 65 milijardi kubičnih metara imalo bi izravne posljedice na isporuke plina Europi.

Prvog siječnja 2009. Gazprom je prekinuo isporuke plina Ukrajini radi trgovinskog spora. Zemlje Europske unije su bile prve žrtve te odmazde tijekom hladnog vala, među kojim i neke zemlje poput Slovačke koja 100 posto ovisi od ruskom plinu.


RANIJE


Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič nalazi se u moskovskoj bolnici nakon što je pretrpio srčani udar, piše list Moskovski Komsomoljet, navodeći neimenovani izvor.

Njegovo je stanje vrlo ozbiljno. Vladimir Putin je početkom tjedna odbacio glasine da je Janukovič umro od srčanog udara. Na konferenciji za novinare u srijedu ruski je predjednik rekao da je bivši ukrajinski vođa živ i zdrav.

Janukovič je posljednji put viđen u javnosti prije točno tjedan dana kada je održao pressicu.

Broj ruskih vojnika na Krimu se udvostručio na 30.000

Rusija sada ima 30.000 vojnika na ukrajinskom poluotoku Krimu, izjavili su u petak ukrajinski graničari, što je gotovo dvostruko više od prijašnje brojke koju je iznijela vlada u Kijevu.

Serhij Astahov, pomoćnik čelnika pogranične službe, rekao je za Reuters da je ta brojka procjena te da obuhvaća i vojnike koji su došli od prošloga tjedna i rusku Crnomorsku flotu, koja ima stalnu bazu u krimskoj luci Sevastopolju.

Rusija, čije su snage prošlog tjedna zauzele Krim, tvrdi da su jedini vojnici koje tamo ima oni čija je baza u Sevastopolju. Ruski vojnici su zauzeli položaje širom Krima bez ikakvih oznaka na odorama, ali na njihovim vozilima se nalaze ruske vojne registarske tablice.

Ukrajina navodi kaže da je na Krim došlo pojačanje od više tisuća ruskih vojnika i da su se proširili na čitav okupirani otok, čime se krši sporazum o bazi u Sevastopolju.

Ukrajinske vlasti su ovoga tjedna priopćile da se na Krimu nalazi ukupno 16.000 ruskih vojnika.

Hitler namjeravao na Krim naseliti optante iz Južnog Tirola

Poluotok Krim, koji je trenutačno jedan od kamena spoticanja u ukrajinsko-ruskom sukobu, već je stoljećima predmet sukoba i planiranih raseljavanja, a jedan je austrijski povjesničar otkrio da je Hitler tijekom Drugog svjetskog rata razmišljao da ondje naseli pripadnike njemačke govorne skupine iz Južnog Tirola.

Nacistička je Njemačka nakon osvajanja Krima u Drugom svjetskom ratu ondje namjeravala naseliti pripadnike njemačke govorne skupine iz Južnog Tirola (Alto Adige), koji su nakon sporazuma Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija 1939. odlučili napustiti to područje, objavio je austrijski povjesničar Lothar Krecker u knjizi o Drugom svjetskom ratu.

"Krim se mora očistiti od svih stranaca i naseliti Nijemcima", prenosi Krecker u svojoj knjizi "Njemačka i Turska u Drugom svjetskom ratu" Hitlerove riječi uoči napada na Rusiju u ljeto 1941. Kao mogući naseljenici odmah su spominjani pripadnici njemačke jezične skupine iz Južnog Tirola, kojima je nakon sporazuma Hitlera i Mussolonija ostavljeno da kao "optanti" biraju ili da isele u Treći Reich ili pak da ostanu u talijaniziranom Južnom Tirolu. Njihovim naseljavanjem na Krimu, nacistička Njemačka namjeravala je nastaviti tradiciju "Krimskih Gota", koji su se ondje naselili u trećem stoljeću tijekom seobe naroda.

Planove za naseljavanje optanata iz Južnog Tirola razradio je bečki nacistički dužnosnik Alfred Eduard Frauenfeld, koji je od 1942. do 1944. bio na čelu njemačke vojne uprave na Krimu. Heinrich Himmler je podržao njegova "Razmišljanja o mogućnosti organiziranog preseljenja Južnih Tirolaca na Krim". Hitler "nipošto ne odbacuje" taj prijedlog, napisao je Himmler Frauenfeldu u lipnju 1942., ali je upozorio na "zajednički zaključak, da preseljenje Južnih Tirolaca može početi tek nakon svršetka rata".

Zauzeće Krima za Hitlera nije bilo samo strateško pitanje, nego je time htio pokazati nadmoć svoga režima nad drugim europskim državama i ranijim osvajačima, nakon što u Krimskom ratu u 19. stoljeću, od 1853. do 1856. godine europski osvajači nisu uspjeli osvojiti utvrđeni Sevastopolj, koji je time dobio mitsko značenje za Ruse.

Krim je 1774. postao neovisan o Osmanskom carstvu i postupno je prelazio u ruke Rusa. Službeno je 1783. postao dio Ruskog carstva. Nakon Listopadske revolucije 1917. krimski su Tatari proglasili "Narodnu Republiku Krim", koja je opstala samo do 1918. Nakon pobjede boljševika u ruskom građanskom ratu Krim je postao sovjetska republika unutar Rusije. Po svršetku Drugog svjetskog rata, krimski su Tatari zbog navodne kolaboracije s Hitlerovom Njemačkom masovno preseljeni u Sibir, s 1954. sovjetski vođa Nikita Hruščov donio je odluku o priključenju Krima Ukrajini.

Zemlje srednje i sjeverne Europe i Baltika osudili Rusiju zbog Ukrajine

Ministri vanjskih poslova zemalja srednje Europe, Baltika i nordijskih zemalja osudili su u petak rusku vojnu intervenciju u Ukrajini i najavljeni referendum krimske vlade, pozvavši EU da u Kijev uputi promatračku misiju.

Ta skupina zemalja, od kojih mnoge dijele kopnenu granicu s Rusijom ili Ukrajinom i kod kojih je još uvijek živo sjećanje na sovjetsku vladavinu, zauzela je tvrdo stajalište prema Moskvi, kako se kriza sve više zaoštravala.

"Ministri vanjskih poslova nordijskih i baltičkih zemalja i zemalja Višegradske skupine danas su osudili napad na suverenost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine i također su osudili nezakoniti referendum o pridruženja Krima Rusiji", priopćili su ministri u zajedničkoj izjavi.

Šefovi diplomacija Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske te nordijskih i baltičkih zemalja sastali su se u estonskom gradu Narva na ruskoj granici.

Krimski parlament je u četvrtak izglasao pridruženje Rusiji, a vlada potpomognuta Moskvom je za 10 dana zakazala referendum. Taj je potez dodatno zaoštrio krizu u Ukrajini, a američki predsjednik se na tu odluku obrušio oštrim riječima.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski je ocijenio da bi EU trebao ojačati svoju obrambenu politiku i kapacitete upravljanja kriznim stanjima na svojem pragu.

"To je izazov kojeg nismo priželjkivali, ali kuca na naša vrata", slikovito se izrazio Sikorski.

Rusija se nada da će Šimonović pomoći istrazi o ubojstvima u Kijevu

Rusija se nada da pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović, koji boravi u Kijevu, može pomoći otvaranju istrage o ubojstvima ljudi koja su počinili snajperisti u vrijeme prosvjeda u ukrajinskoj prijestolnici, rekao je u petak novinarima ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin, prenose ruski mediji.

Čurkin je sudjelovao u četvrtak na konzultacijama Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini koje su održane iza zatvorenih vrata. Tijekom konzultacija telefonom se iz Kijeva javio zamjenik glavnog tajnika UN-a Jan Eliasson koji je podnio izvješće o situaciji. Eliasson odlazi u petak iz Kijeva gdje će ostati samo jedan izaslanik UN-a - bivši hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

"Nadam se da će Šimonović i Eliasson moći pomoći toj istrazi. Nove vlasti (Ukrajine) pokušavaju izbjeći takvu istragu. Jasno je da su snajperisti oporbenih snaga ubijali policajce i prosvjednike", rekao je Čurkin.

U srijedu se na internetu pojavila snimka razgovora šefa estonske diplomacije Urmasa Paeta s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton od 26. veljače, nakon Paetova posjeta Ukrajini. Tijekom razgovora Paet se pozvao na podatke liječnice Olge Bogomoljec, koja je pružala pomoć stradalima na Majdanu, o snajperistima koji su pucali na ljude u Kijevu. Paet je rekao Ashton "da su isti napadači iz zasjede ubijali ljude iz redova jednih i drugih" - prosvjednika i policajaca. "Sve se više misli da nije Janukovič stajao iz tih snajperista nego netko iz nove koalicije", kazao je.

"Mi pozdravljamo činjenicu da je Šimonović u Ukrajini i da će se moći sastati s ljudima, a oni će mu pomoći da shvati situaciju u pogledu ljudskih prava u zemlji", istaknuo je Čurkin.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon odlučio je uputiti svog pomoćnika za ljudska prava Ivana Šimonovića u Ukrajinu, gdje će posjetiti Kijev, istočni dio zemlje i Krim kako bi se uvjerio u situaciju s ljudskim pravima u zemlji.

(H), JL
Foto: AFP
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi incidenti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-03-07 15:23:47 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-03-08 10:32:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-03-07 20:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 16954 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/03/07/000_Par7815175.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "768x511" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15369241 Threads: 5 Questions: 3187201823 Slow queries: 7155723 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235723919 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/drama-u-vojnoj-bazi-zavrsila-rusi-otisli-cetnici-patroliraju-krimom-228207 [printLink] => /vijesti/svijet/drama-u-vojnoj-bazi-zavrsila-rusi-otisli-cetnici-patroliraju-krimom-228207?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 191076 [name] => viktorjanukovič [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => viktorjanukovic [link] => /tag/viktorjanukovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 303368 [name] => ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi incidenti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Drama u vojnoj bazi završila - Rusi otišli; Četnici patroliraju Krimom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-06-24-56-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/03/07/000_Par7815175.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/03/07/000_Par7815175.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NOVO Drama u vojnoj bazi završila

Drama u vojnoj bazi je završila, javlja dopisnik Telegrapha. Dva ruska kamiona nakon prerazgovora su napustila bazu. Ukrajinski policijac govori o 30 do 40 ruskih vojnika koji su bili uključeni u akciju.

Prvo je ukrajinska novinska agencija Interfax-Ukraine izvijestila je kako su Rusi upali u ukrajinsku vojnu bazu na Krimu, Jukharina Balka, jugozapadno od Sevastopolja.

Ukrajinski vojni dužnosnik kazao je kako nitko nije ozlijeđen niti je potegnuto oružje.


Četnici patroliraju Krimom

Srpski mediji javljaju da je srpski četnički odred Car Lazar, koji se pridružio ruskim snagama na Krimu , sada i formalno njihov dio i da s donskim Kozacima pod vodstvom Atamana Timura patroliraju ulicama krimskih gradova.

Četnici su poslali videoporuku u kojoj hvale i svoju “braću bikere Noćne vukove i njihova vođu Hirurga”. Srpski košarkaš Marko Jarić, suprug top-modela Adriane Lime, to je komentirao na Twitteru: “Nakon mozgova, sad nam se odlivaju i četnici”.

JL
FOTO: AFP


Kremlj se nada da ukrajinska kriza neće potaknuti novi Hladni rat

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina kritizirao je u petak Zapad i branio ruske akcije u Ukrajini, ali je rekao kako se nada da se neće pokrenuti novi Hladni rat unatoč "iznimno dubokim neslaganjima".

"Zabilježena su iznimno duboka neslaganja.. između Rusije i Europske unije i Sjedinjenih Država", rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov.

"Još uvijek postoji nada... da se mogu pronaći neke zajedničke točke kao rezultat dijaloga, koji naši partneri, hvala Bogu, još nisu odbacili", rekao je.

Peskov je kazao da ga "nasmijavaju" pozivi na pregovore između Rusije i Ukrajine sa Zapadom kao posrednikom jer zapadne zemlje nisu uspjele slijediti odredbe mirovnog sporazuma od 21. veljače potpisanog između predsjednika Viktora Janukoviča i oporbe i to ga je stajalo vjerodostojnosti.

Naglasio je također da Kremlj ne stoji iza poteza krimskih vođa i odluke da se Krim pripoji Rusiji.

(H)

Gazprom prijeti Ukrajini prekidom izvoza plina

Ruski plinski div Gazprom je u petak zaprijetio Ukrajini da će prekinuti izvoz plina zbog neplaćenih 1,89 milijardi dolara, kao što je bio slučaj 2009. kada su prekidi poremetili opskrbu europskih zemalja.

"To znači da je Ukrajina prestala plaćati plin. Ili će Ukrajina platiti zaostatke, ili postoji opasnost ponavljanja situacije s početka 2009.", upozorio je šef Gazproma Aleksej Miller, prenose ruske agencije.

On je precizirao da je 7. ožujka rok određen Ukrajini za plaćanje isporučenog plina za veljaču.

To upozorenje se događa usred rusko-ukrajinske krize. Vlasti proruskog ukrajinskog poluotoka Krima su se izjasnile za pripojenje Rusiji, što je odluka koju žestoko kritiziraju Kijev i zapadne prijestolnice.

Europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger je izjavio u utorak da će Europska unija pomoći Ukrajini u plaćanju plinskog duga Rusiji.

Mogući prekid ruskog izvoza Ukrajini, zemlji kojom prelazi polovica kupovine EU-a od 65 milijardi kubičnih metara imalo bi izravne posljedice na isporuke plina Europi.

Prvog siječnja 2009. Gazprom je prekinuo isporuke plina Ukrajini radi trgovinskog spora. Zemlje Europske unije su bile prve žrtve te odmazde tijekom hladnog vala, među kojim i neke zemlje poput Slovačke koja 100 posto ovisi od ruskom plinu.


RANIJE


Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič nalazi se u moskovskoj bolnici nakon što je pretrpio srčani udar, piše list Moskovski Komsomoljet, navodeći neimenovani izvor.

Njegovo je stanje vrlo ozbiljno. Vladimir Putin je početkom tjedna odbacio glasine da je Janukovič umro od srčanog udara. Na konferenciji za novinare u srijedu ruski je predjednik rekao da je bivši ukrajinski vođa živ i zdrav.

Janukovič je posljednji put viđen u javnosti prije točno tjedan dana kada je održao pressicu.

Broj ruskih vojnika na Krimu se udvostručio na 30.000

Rusija sada ima 30.000 vojnika na ukrajinskom poluotoku Krimu, izjavili su u petak ukrajinski graničari, što je gotovo dvostruko više od prijašnje brojke koju je iznijela vlada u Kijevu.

Serhij Astahov, pomoćnik čelnika pogranične službe, rekao je za Reuters da je ta brojka procjena te da obuhvaća i vojnike koji su došli od prošloga tjedna i rusku Crnomorsku flotu, koja ima stalnu bazu u krimskoj luci Sevastopolju.

Rusija, čije su snage prošlog tjedna zauzele Krim, tvrdi da su jedini vojnici koje tamo ima oni čija je baza u Sevastopolju. Ruski vojnici su zauzeli položaje širom Krima bez ikakvih oznaka na odorama, ali na njihovim vozilima se nalaze ruske vojne registarske tablice.

Ukrajina navodi kaže da je na Krim došlo pojačanje od više tisuća ruskih vojnika i da su se proširili na čitav okupirani otok, čime se krši sporazum o bazi u Sevastopolju.

Ukrajinske vlasti su ovoga tjedna priopćile da se na Krimu nalazi ukupno 16.000 ruskih vojnika.

Hitler namjeravao na Krim naseliti optante iz Južnog Tirola

Poluotok Krim, koji je trenutačno jedan od kamena spoticanja u ukrajinsko-ruskom sukobu, već je stoljećima predmet sukoba i planiranih raseljavanja, a jedan je austrijski povjesničar otkrio da je Hitler tijekom Drugog svjetskog rata razmišljao da ondje naseli pripadnike njemačke govorne skupine iz Južnog Tirola.

Nacistička je Njemačka nakon osvajanja Krima u Drugom svjetskom ratu ondje namjeravala naseliti pripadnike njemačke govorne skupine iz Južnog Tirola (Alto Adige), koji su nakon sporazuma Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija 1939. odlučili napustiti to područje, objavio je austrijski povjesničar Lothar Krecker u knjizi o Drugom svjetskom ratu.

"Krim se mora očistiti od svih stranaca i naseliti Nijemcima", prenosi Krecker u svojoj knjizi "Njemačka i Turska u Drugom svjetskom ratu" Hitlerove riječi uoči napada na Rusiju u ljeto 1941. Kao mogući naseljenici odmah su spominjani pripadnici njemačke jezične skupine iz Južnog Tirola, kojima je nakon sporazuma Hitlera i Mussolonija ostavljeno da kao "optanti" biraju ili da isele u Treći Reich ili pak da ostanu u talijaniziranom Južnom Tirolu. Njihovim naseljavanjem na Krimu, nacistička Njemačka namjeravala je nastaviti tradiciju "Krimskih Gota", koji su se ondje naselili u trećem stoljeću tijekom seobe naroda.

Planove za naseljavanje optanata iz Južnog Tirola razradio je bečki nacistički dužnosnik Alfred Eduard Frauenfeld, koji je od 1942. do 1944. bio na čelu njemačke vojne uprave na Krimu. Heinrich Himmler je podržao njegova "Razmišljanja o mogućnosti organiziranog preseljenja Južnih Tirolaca na Krim". Hitler "nipošto ne odbacuje" taj prijedlog, napisao je Himmler Frauenfeldu u lipnju 1942., ali je upozorio na "zajednički zaključak, da preseljenje Južnih Tirolaca može početi tek nakon svršetka rata".

Zauzeće Krima za Hitlera nije bilo samo strateško pitanje, nego je time htio pokazati nadmoć svoga režima nad drugim europskim državama i ranijim osvajačima, nakon što u Krimskom ratu u 19. stoljeću, od 1853. do 1856. godine europski osvajači nisu uspjeli osvojiti utvrđeni Sevastopolj, koji je time dobio mitsko značenje za Ruse.

Krim je 1774. postao neovisan o Osmanskom carstvu i postupno je prelazio u ruke Rusa. Službeno je 1783. postao dio Ruskog carstva. Nakon Listopadske revolucije 1917. krimski su Tatari proglasili "Narodnu Republiku Krim", koja je opstala samo do 1918. Nakon pobjede boljševika u ruskom građanskom ratu Krim je postao sovjetska republika unutar Rusije. Po svršetku Drugog svjetskog rata, krimski su Tatari zbog navodne kolaboracije s Hitlerovom Njemačkom masovno preseljeni u Sibir, s 1954. sovjetski vođa Nikita Hruščov donio je odluku o priključenju Krima Ukrajini.

Zemlje srednje i sjeverne Europe i Baltika osudili Rusiju zbog Ukrajine

Ministri vanjskih poslova zemalja srednje Europe, Baltika i nordijskih zemalja osudili su u petak rusku vojnu intervenciju u Ukrajini i najavljeni referendum krimske vlade, pozvavši EU da u Kijev uputi promatračku misiju.

Ta skupina zemalja, od kojih mnoge dijele kopnenu granicu s Rusijom ili Ukrajinom i kod kojih je još uvijek živo sjećanje na sovjetsku vladavinu, zauzela je tvrdo stajalište prema Moskvi, kako se kriza sve više zaoštravala.

"Ministri vanjskih poslova nordijskih i baltičkih zemalja i zemalja Višegradske skupine danas su osudili napad na suverenost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine i također su osudili nezakoniti referendum o pridruženja Krima Rusiji", priopćili su ministri u zajedničkoj izjavi.

Šefovi diplomacija Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske te nordijskih i baltičkih zemalja sastali su se u estonskom gradu Narva na ruskoj granici.

Krimski parlament je u četvrtak izglasao pridruženje Rusiji, a vlada potpomognuta Moskvom je za 10 dana zakazala referendum. Taj je potez dodatno zaoštrio krizu u Ukrajini, a američki predsjednik se na tu odluku obrušio oštrim riječima.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski je ocijenio da bi EU trebao ojačati svoju obrambenu politiku i kapacitete upravljanja kriznim stanjima na svojem pragu.

"To je izazov kojeg nismo priželjkivali, ali kuca na naša vrata", slikovito se izrazio Sikorski.

Rusija se nada da će Šimonović pomoći istrazi o ubojstvima u Kijevu

Rusija se nada da pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović, koji boravi u Kijevu, može pomoći otvaranju istrage o ubojstvima ljudi koja su počinili snajperisti u vrijeme prosvjeda u ukrajinskoj prijestolnici, rekao je u petak novinarima ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin, prenose ruski mediji.

Čurkin je sudjelovao u četvrtak na konzultacijama Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini koje su održane iza zatvorenih vrata. Tijekom konzultacija telefonom se iz Kijeva javio zamjenik glavnog tajnika UN-a Jan Eliasson koji je podnio izvješće o situaciji. Eliasson odlazi u petak iz Kijeva gdje će ostati samo jedan izaslanik UN-a - bivši hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

"Nadam se da će Šimonović i Eliasson moći pomoći toj istrazi. Nove vlasti (Ukrajine) pokušavaju izbjeći takvu istragu. Jasno je da su snajperisti oporbenih snaga ubijali policajce i prosvjednike", rekao je Čurkin.

U srijedu se na internetu pojavila snimka razgovora šefa estonske diplomacije Urmasa Paeta s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton od 26. veljače, nakon Paetova posjeta Ukrajini. Tijekom razgovora Paet se pozvao na podatke liječnice Olge Bogomoljec, koja je pružala pomoć stradalima na Majdanu, o snajperistima koji su pucali na ljude u Kijevu. Paet je rekao Ashton "da su isti napadači iz zasjede ubijali ljude iz redova jednih i drugih" - prosvjednika i policajaca. "Sve se više misli da nije Janukovič stajao iz tih snajperista nego netko iz nove koalicije", kazao je.

"Mi pozdravljamo činjenicu da je Šimonović u Ukrajini i da će se moći sastati s ljudima, a oni će mu pomoći da shvati situaciju u pogledu ljudskih prava u zemlji", istaknuo je Čurkin.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon odlučio je uputiti svog pomoćnika za ljudska prava Ivana Šimonovića u Ukrajinu, gdje će posjetiti Kijev, istočni dio zemlje i Krim kako bi se uvjerio u situaciju s ljudskim pravima u zemlji.

(H), JL
Foto: AFP
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/drama-u-vojnoj-bazi-zavrsila-rusi-otisli-cetnici-patroliraju-krimom-228207 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=756fc20cb32c660989d1b198fbfc02ead6253ffd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Drama+u+vojnoj+bazi+zavr%C5%A1ila+-+Rusi+oti%C5%A1li%3B+%C4%8Cetnici+patroliraju+Krimom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdrama-u-vojnoj-bazi-zavrsila-rusi-otisli-cetnici-patroliraju-krimom-228207 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdrama-u-vojnoj-bazi-zavrsila-rusi-otisli-cetnici-patroliraju-krimom-228207 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi incidenti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Svijetnovi incidenti

Drama u vojnoj bazi završila - Rusi otišli; Četnici patroliraju Krimom

Piše PSD.
7. ožujka 2014. - 21:05
NOVO Drama u vojnoj bazi završila

Drama u vojnoj bazi je završila, javlja dopisnik Telegrapha. Dva ruska kamiona nakon prerazgovora su napustila bazu. Ukrajinski policijac govori o 30 do 40 ruskih vojnika koji su bili uključeni u akciju.

Prvo je ukrajinska novinska agencija Interfax-Ukraine izvijestila je kako su Rusi upali u ukrajinsku vojnu bazu na Krimu, Jukharina Balka, jugozapadno od Sevastopolja.

Ukrajinski vojni dužnosnik kazao je kako nitko nije ozlijeđen niti je potegnuto oružje.


Četnici patroliraju Krimom

Srpski mediji javljaju da je srpski četnički odred Car Lazar, koji se pridružio ruskim snagama na Krimu , sada i formalno njihov dio i da s donskim Kozacima pod vodstvom Atamana Timura patroliraju ulicama krimskih gradova.

Četnici su poslali videoporuku u kojoj hvale i sv...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 08:24