stdClass Object ( [id] => 1385239 [title] => Don Ivan Terze nakon hodočašća u Svetoj zemlji: Stanje je teško, tužno, Jeruzalem je pust, dućani kršćana su zatvoreni [alias] => don-ivan-terze-nakon-hodocasca-u-svetoj-zemlji-stanje-je-tesko-tuzno-jeruzalem-je-pust-ducani-krscana-su-zatvoreni [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

L‘Shana Haba‘ah B‘Yerushalayim (לשנה הבאה בירושלים), ili dogodine u Jeruzalemu.

Kroz sve vrijeme stoljetnih progonstva, Židovi su se u svojim molitvama okretali prema Jeruzalemu, slavili blagdane prema hebrejskom kalendaru (koji se poklapa s godišnjim dobima u Izraelu) i završavali svoje blagdane s nadom da će ih iduće godine proslaviti u Jeruzalemu.

Tim je riječima ovih dana na svome Facebook profilu don Ivan Terze, župnik na splitskoj Visokoj i nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih, obznanio kako je hodočastio u Svetu zemlju, iako to u posljednje vrijeme zbog ratnih sukoba između Izraela i Hamasa graniči s nemogućom misijom. Kršćani koji su iz cijeloga svijeta u velikom broju hodočastili na sveta mjesta gdje se Isus rodio, živio, umro i uskrsnuo sada poput Židova nekada uistinu mogu moliti: dogodine u Jeruzalemu.

Sele se iz Palestine

Pitali smo don Ivana o njegovim dojmovima s nedavnog hodočašća u Isusovu zemaljsku domovinu.

– Posjetio sam Jeruzalem, Betlehem i Galileju. Stanje je tamo dosta tužno jer je jako, jako malo hodočasnika za one standardne uvjete u Svetoj zemlji koju su pohodile tisuće kršćanskih vjernika koji su dolazili ponajviše kako bi se poklonili na Isusovu grobu. Od tih svetih mjesta dosta ih je sada i zatvoreno. Kršćani, osobito u Palestini, i to oni oko Betlehema, žive jako teško, iz razloga što su morali zatvoriti svoje dućane u kojima su hodočasnicima nudili suvenire iz Svete zemlje.

---

image

Don Ivan Terze služi misu u kapeli pored Isusova groba

Fb Ivan Terze
---

Kako je tih dana kad sam bio dolje bila židovska Pasha, tako je bilo dosta toga otvoreno u Jeruzalemu za njihove sunarodnjake koji su pristigli u glavni grad, no, Palestina, Zapadna obala, uistinu je prazna. Kad sam došao u baziliku Isusova rođenja u Betlehemu, u špilju gdje se Isus rodio, nije bilo doslovno nikoga.

U Betlehemu je župnik Terze posjetio fra Sandra Tomaševića – lani je bio s djecom kršćana iz Palestine na izletu i u Splitu – koji je inače u upravi Kustodije Svete zemlje, i ravnatelj Doma za djecu, koje je i sirotište i prihvatilište, onih koji tu stalno borave i onih koji samo navraćaju, te mu je uručio novčani dar koji su župljani Visoke skupljali ove korizme za pomoć potrebnima u Svetoj zemlji.

– Jako, jako je teška i zahtjevna situacija. Zbog rata i nemogućnosti života u svojoj domovini, mnoge su se kršćanske obitelji iselile, primjerice u Ameriku ili negdje drugo gdje imaju nekoga svoga, jer trenutno u Palestini nema života – zaključuje don Ivan Terze koji je dok je boravio u Svetoj zemlji služio mise za mir i to u kapeli pored Isusova groba, na Kalvariji, i u crkvi Petrova primata u Galileji.

---

image

Rijetki hodočasnici u špilji Isusova rođenja u Betlehemu

Fb Ivan Terze
---

Rat u Svetoj zemlji utječe na hodočašća kršćanskih vjernika iz cijeloga svijeta u Isusovu domovinu kojih zacijelo neće biti još neko vrijeme. Prema nekim informacijama mnogi turoperatori, osobito američki, usmjerit će hodočašća i prema Međugorju, što je povezano i s uspostavom više zrakoplovnih veza iz Mostara s Italijom.

​Mogla bi ovo biti rekordna godina za Međugorje, pitamo Davora Ljubića, vlasnika agencije G-tour Međugorje.

– Trenutnoj ratnoj situaciji u Svetoj zemlji ne nazire se kraj. Osobno sam smatrao i nadao se da će sve biti tek jedna vojna akcija koja će završiti do početka 2024. godine, te poslije kratke stabilizacije da ćemo moći organizirati hodočašća već na proljeće ove godine. Iz toga sam razloga i "prebacio" neke otkazane polaske iz listopada i studenoga za ožujak. Nažalost, situacija se i pogoršala, tako da nema naznaka da bi se hodočašća mogla organizirati tijekom ove godine.

Hrvatska kapela pri kraju

Iz gore navedenih razloga, dosta touroperatora s kojima sam bio i ostao u kontaktu, pogotovo iz SAD-a i Latinske Amerike, svoja su hodočašća preusmjerili na druge lokacije. Naime, nepisano je pravilo kod tura iz tog dijela svijeta da se uz hodočašće u Svetu zemlju doda i neka destinacija u Europi, kao što su Italija, Španjolska ili Portugal, a bilo ih je koji su uvrštavali i Međugorje. Produljenjem sukoba, touroperatori i dalje nude dvije ili više destinacija, ali sada Međugorje dodaju drugim europskim destinacijama. Stoga je i primjetan porast grupa iz SAD-a u Međugorju, a najave su i bolje za ostatak godine. Osim ovog razloga, zasigurno pomaže povećanju broja hodočasnika iz SAD-a i nastavak prometovanja na liniji Dubrovnik – New York tijekom 2024. godine.

---

image

Bazilika Isusova groba u Jeruzalemu - potpuno prazna, što je doista neuobičajan prizor

Fb Ivan Terze
---

Dodatan razlog povećanja broja hodočasnika u svijetu, ne samo u Međugorju, proizlazi iz trenutne svjetske situacije. Napetosti rastu, ljudi počinju biti svjesni važnosti osobne molitve, te iz tih razloga i sami ostvaruju svoje zavjete. Većina nas danas zavjetuje se za mir, mir u svijetu, ali napose u svojim srcima, kako nas Gospa iz Međugorja uči od samih početaka.

S druge strane, zahvaljujući "živoj" poruci iz Međugorja, naše svetište privlači sve veći broj hodočasnika. I to ne samo iz SAD-a i Latinske Amerike...

Hrvati su konstanta, vraćaju se Talijani, Irci, Austrijanci, Francuzi, Španjolaca je sve više, kao i Poljaka, čak i Ukrajinaca, usprkos ratu u njihovoj zemlji...

A uz sve navedeno, mostarska zračna luka konačno preuzima mjesto povezivanja Hercegovine s Europom i svijetom, te iz tih razloga i očekujemo porast broja hodočasnika iz Italije, ali i drugih krajeva svijeta. Trenutno su otvorene četiri poveznice za druge destinacije – Zagreb, Beograd, München i Rim, a uvele su se i dvije redovne linije za Bari i Veronu. Raste i broj zainteresiranih kompanija za Mostar, te iduće godine očekujemo dodatno povezivanje s drugim destinacijama u Europi, napominje Ljubić.

---

image

Dućani u kršćanskom distriktu u Jeruzalemu su zatvoreni

Fb Ivan Terze
---

Što se događa s projektom uređenja hrvatske kapele na Pastirskim poljanama u Betlehemu, kada bi moglo biti njeno otvaranje?

– Zahvaljujući ratu u Izraelu, projekt otvaranja hrvatske kapele svetog Jeronima, svetog Nikole Tavelića i ostalih hrvatskih svetaca i blaženika je zaustavljen, ali je kapela pri kraju. Poznato je da su postavljeni prizori s Pastirskih poljana, te likovi puka na čelu s hrvatskim svecima. Ostali su detalji uređenja oltara i postavljanja klupa, te prilaza kapelicama. Službeno otvaranje i blagoslov kapele će biti koordiniran s Kustodijom Svete zemlje i očekujem da će se to dogoditi čim se situacija smiri.

Vratili uplaćene novce

Hoće li biti organizirano hodočašće kao što je bilo planirano u studenom prošle godine s više od tisuću hodočasnika, teško je prognozirati, ali sam siguran da će biti dovoljan broj Hrvata na čelu s našim biskupima da uveličaju ovaj veliki događaj.

Na koji način vaša agencija G-tour Međugorje nadoknađuje propuštena putovanja u Izrael, uvodite li neke nove destinacije i odazivaju li se hodočasnici na njih?

– G-tour Međugorje je u cijelosti vratio uplaćene novce za otkazana hodočašća tijekom 2023. godine i više od 95 posto sredstava za hodočašća iz ožujka ove godine. Nažalost, mali se broj hodočasnika odlučio za zamjensko hodočašće, niti 10 posto, ali se povećao interes drugih hodočasnika za ostale destinacije, najviše marijanska svetišta u Europi. Ove godine prvi put organiziramo hodočašće u Malu Aziju, u koje su uključene crkve Otkrivenja i Marijina kuća u Efezu.

---

image

Davor Ljubić sa sinom Karlom u Lourdesu

Ivan Ugrin
---

Vjerska hodočašća su svakako specifičan način turizma, osim razgledavanja, hodočasnicima se nude i duhovni sadržaji, koji podrazumijevaju da s grupama putuju i svećenici. Imate li problema s angažiranjem dobrih duhovnika?

– Bitnu ulogu prilikom organiziranja hodočašća odigrava duhovni voditelj hodočašća, koji će približiti hodočasnicima destinacije o kojima smo samo čitali u Bibliji ili povijesnim knjigama. Duhovnike je u biti teško pronaći, ali ih ima, te im se u dogovoru s nadležnima iz crkvene hijerarhije omogućava odlazak na hodočašća. Uz to, župne zajednice i biskupije organiziraju vlastita hodočašća, pa im je dovoljno osigurati kvalitetnog turističkog pratitelja uz vlastitu duhovnu pratnju. Nažalost, turističkih pratitelja za hodočašće je danas jako malo na našim prostorima, zbog toga smatram da bi bilo dobro osigurati tečajeve za ovakvu vrstu putovanja.

Više pažnje hodočašćima

Također, smatram da bi i Crkva trebala više pažnje posvetiti hodočašćima, jer hodočašće jeste "zajednica vjernika". To je u biti, jedno veliko druženje i zajedništvo u molitvi i pjesmi, ali je najvažniji dobitak svakodnevna sveta misa, na koju ne idemo pod prisilom.

---

image

Dućani u kršćanskom distriktu u Jeruzalemu su zatvoreni

Fb Ivan Terze
---

Tu shvaćamo koliko su sveta misa i Tijelo Kristovo, koje dobivamo u pričesti, bitni za naš život i to nas potiče da se tako ponašamo i nakon povratka s hodočašća.

Na hodočašću bi trebali shvatiti koliko je zajednička obiteljska molitva i potrebna i bitna, te kada nam bude teško, sjetimo se nekih događaja s hodočašća, neke propovijedi s nekog od lokaliteta jer ćemo lakše prihvatiti teškoće...

Netko će reći "Lako je biti hodočasnik sedam dana u godini, ali je teško biti i ostalih 358 dana u godini" s čim se u potpunosti slažem, ali se nadam da uz Božju pomoć, možda i uspijemo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROKLETI RAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PROKLETI RAT 2 0 8904 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-01 06:39:53 [created_by] => 3240 [created_by_alias] => Ivan Ugrin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-01 18:18:42 [modified_by] => 3240 [publish_up] => 2024-05-01 17:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Don Ivan Terze nakon hodočašća u Svetoj zemlji: Stanje je teško, tužno, Jeruzalem je pust, dućani kršćana su zatvoreni page_title=Don Ivan Terze nakon hodočašća u Svetoj zemlji: Stanje je teško, tužno, Jeruzalem je pust, dućani kršćana su zatvoreni [metakey] => Jeruzalem, don ivan terze, hodočasnici, sveta zemlja, Rat u Palestini [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/01\/26917927.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27015430.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27015436.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27015437.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27015438.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27015439.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27015864.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/01\/27016402.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Fb Ivan Terze","Fb Ivan Terze","Fb Ivan Terze","Fb Ivan Terze","Ivan Ugrin","Fb Ivan Terze","Fb Ivan Terze"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pogleda na zidine starog grada Jeruzalema, i Palestince koji po\u010dinju ve\u010dernji objed tijekom Ramazana<\/p>","

Don Ivan Terze slu\u017ei misu u kapeli pored Isusova groba<\/p>","

Rijetki hodo\u010dasnici u \u0161pilji Isusova ro\u0111enja u Betlehemu<\/p>","

Bazilika Isusova groba u Jeruzalemu - potpuno prazna, \u0161to je doista neuobi\u010dajan prizor<\/p>","

Du\u0107ani u kr\u0161\u0107anskom distriktu u Jeruzalemu su zatvoreni<\/p>","

Davor Ljubi\u0107 sa sinom Karlom u Lourdesu<\/p>","

Du\u0107ani u kr\u0161\u0107anskom distriktu u Jeruzalemu su zatvoreni<\/p>","

L\u2018Shana Haba\u2018ah B\u2018Yerushalayim (\u05dc\u05e9\u05e0\u05d4 \u05d4\u05d1\u05d0\u05d4 \u05d1\u05d9\u05e8\u05d5\u05e9\u05dc\u05d9\u05dd), ili dogodine u Jeruzalemu...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26917927_1920.jpg":"1920x1080","k_26917927_1280.jpg":"1280x1280","k_26917927_1024.jpg":"1024x1024","k_26917927_640.jpg":"640x640","k_26917927_480.jpg":"480x480","k_26917927_340.jpg":"340x340","k_26917927_220.jpg":"220x220","o_26917927_1280.jpg":"1280x853","o_26917927_1024.jpg":"1024x682","o_26917927_640.jpg":"640x426","o_26917927_480.jpg":"480x320","o_26917927_340.jpg":"340x226","o_26917927_220.jpg":"220x146","h_26917927_1280.jpg":"1280x854","h_26917927_1024.jpg":"1024x683","h_26917927_640.jpg":"640x427","h_26917927_480.jpg":"480x320","h_26917927_340.jpg":"340x227","h_26917927_220.jpg":"220x147","pp_26917927_1280.jpg":"1280x1628","pp_26917927_1024.jpg":"1024x1303","pp_26917927_640.jpg":"640x814","pp_26917927_480.jpg":"480x611","pp_26917927_340.jpg":"340x432","pp_26917927_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_27015430_1920.jpg":"1920x1080","k_27015430_1280.jpg":"1280x1280","k_27015430_1024.jpg":"1024x1024","k_27015430_640.jpg":"640x640","k_27015430_480.jpg":"480x480","k_27015430_340.jpg":"340x340","k_27015430_220.jpg":"220x220","o_27015430_1280.jpg":"1280x1706","o_27015430_1024.jpg":"1024x1365","o_27015430_640.jpg":"640x853","o_27015430_480.jpg":"480x640","o_27015430_340.jpg":"340x453","o_27015430_220.jpg":"220x293","h_27015430_1280.jpg":"1280x854","h_27015430_1024.jpg":"1024x683","h_27015430_640.jpg":"640x427","h_27015430_480.jpg":"480x320","h_27015430_340.jpg":"340x227","h_27015430_220.jpg":"220x147","pp_27015430_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015430_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015430_640.jpg":"640x814","pp_27015430_480.jpg":"480x611","pp_27015430_340.jpg":"340x432","pp_27015430_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_27015436_1920.jpg":"1920x1080","k_27015436_1280.jpg":"1280x1280","k_27015436_1024.jpg":"1024x1024","k_27015436_640.jpg":"640x640","k_27015436_480.jpg":"480x480","k_27015436_340.jpg":"340x340","k_27015436_220.jpg":"220x220","o_27015436_1280.jpg":"1280x1706","o_27015436_1024.jpg":"1024x1365","o_27015436_640.jpg":"640x853","o_27015436_480.jpg":"480x640","o_27015436_340.jpg":"340x453","o_27015436_220.jpg":"220x293","h_27015436_1280.jpg":"1280x854","h_27015436_1024.jpg":"1024x683","h_27015436_640.jpg":"640x427","h_27015436_480.jpg":"480x320","h_27015436_340.jpg":"340x227","h_27015436_220.jpg":"220x147","pp_27015436_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015436_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015436_640.jpg":"640x814","pp_27015436_480.jpg":"480x611","pp_27015436_340.jpg":"340x432","pp_27015436_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_27015437_1920.jpg":"1920x1080","k_27015437_1280.jpg":"1280x1280","k_27015437_1024.jpg":"1024x1024","k_27015437_640.jpg":"640x640","k_27015437_480.jpg":"480x480","k_27015437_340.jpg":"340x340","k_27015437_220.jpg":"220x220","o_27015437_1280.jpg":"1280x1706","o_27015437_1024.jpg":"1024x1365","o_27015437_640.jpg":"640x853","o_27015437_480.jpg":"480x640","o_27015437_340.jpg":"340x453","o_27015437_220.jpg":"220x293","h_27015437_1280.jpg":"1280x854","h_27015437_1024.jpg":"1024x683","h_27015437_640.jpg":"640x427","h_27015437_480.jpg":"480x320","h_27015437_340.jpg":"340x227","h_27015437_220.jpg":"220x147","pp_27015437_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015437_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015437_640.jpg":"640x814","pp_27015437_480.jpg":"480x611","pp_27015437_340.jpg":"340x432","pp_27015437_220.jpg":"220x280"},{"size0":"722x960","hd_27015438_1920.jpg":"1920x1080","k_27015438_1280.jpg":"1280x1280","k_27015438_1024.jpg":"1024x1024","k_27015438_640.jpg":"640x640","k_27015438_480.jpg":"480x480","k_27015438_340.jpg":"340x340","k_27015438_220.jpg":"220x220","o_27015438_1280.jpg":"1280x1701","o_27015438_1024.jpg":"1024x1361","o_27015438_640.jpg":"640x850","o_27015438_480.jpg":"480x638","o_27015438_340.jpg":"340x452","o_27015438_220.jpg":"220x292","h_27015438_1280.jpg":"1280x854","h_27015438_1024.jpg":"1024x683","h_27015438_640.jpg":"640x427","h_27015438_480.jpg":"480x320","h_27015438_340.jpg":"340x227","h_27015438_220.jpg":"220x147","pp_27015438_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015438_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015438_640.jpg":"640x814","pp_27015438_480.jpg":"480x611","pp_27015438_340.jpg":"340x432","pp_27015438_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2616","hd_27015439_1920.jpg":"1920x1080","k_27015439_1280.jpg":"1280x1280","k_27015439_1024.jpg":"1024x1024","k_27015439_640.jpg":"640x640","k_27015439_480.jpg":"480x480","k_27015439_340.jpg":"340x340","k_27015439_220.jpg":"220x220","o_27015439_1280.jpg":"1280x1744","o_27015439_1024.jpg":"1024x1395","o_27015439_640.jpg":"640x872","o_27015439_480.jpg":"480x654","o_27015439_340.jpg":"340x463","o_27015439_220.jpg":"220x299","h_27015439_1280.jpg":"1280x854","h_27015439_1024.jpg":"1024x683","h_27015439_640.jpg":"640x427","h_27015439_480.jpg":"480x320","h_27015439_340.jpg":"340x227","h_27015439_220.jpg":"220x147","pp_27015439_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015439_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015439_640.jpg":"640x814","pp_27015439_480.jpg":"480x611","pp_27015439_340.jpg":"340x432","pp_27015439_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_27015864_1920.jpg":"1920x1080","k_27015864_1280.jpg":"1280x1280","k_27015864_1024.jpg":"1024x1024","k_27015864_640.jpg":"640x640","k_27015864_480.jpg":"480x480","k_27015864_340.jpg":"340x340","k_27015864_220.jpg":"220x220","o_27015864_1280.jpg":"1280x1706","o_27015864_1024.jpg":"1024x1365","o_27015864_640.jpg":"640x853","o_27015864_480.jpg":"480x640","o_27015864_340.jpg":"340x453","o_27015864_220.jpg":"220x293","h_27015864_1280.jpg":"1280x854","h_27015864_1024.jpg":"1024x683","h_27015864_640.jpg":"640x427","h_27015864_480.jpg":"480x320","h_27015864_340.jpg":"340x227","h_27015864_220.jpg":"220x147","pp_27015864_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015864_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015864_640.jpg":"640x814","pp_27015864_480.jpg":"480x611","pp_27015864_340.jpg":"340x432","pp_27015864_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1444","hd_27016402_1920.jpg":"1920x1080","k_27016402_1280.jpg":"1280x1280","k_27016402_1024.jpg":"1024x1024","k_27016402_640.jpg":"640x640","k_27016402_480.jpg":"480x480","k_27016402_340.jpg":"340x340","k_27016402_220.jpg":"220x220","o_27016402_1280.jpg":"1280x962","o_27016402_1024.jpg":"1024x770","o_27016402_640.jpg":"640x481","o_27016402_480.jpg":"480x361","o_27016402_340.jpg":"340x255","o_27016402_220.jpg":"220x165","h_27016402_1280.jpg":"1280x854","h_27016402_1024.jpg":"1024x683","h_27016402_640.jpg":"640x427","h_27016402_480.jpg":"480x320","h_27016402_340.jpg":"340x227","h_27016402_220.jpg":"220x147","pp_27016402_1280.jpg":"1280x1628","pp_27016402_1024.jpg":"1024x1303","pp_27016402_640.jpg":"640x814","pp_27016402_480.jpg":"480x611","pp_27016402_340.jpg":"340x432","pp_27016402_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14938099 Threads: 3 Questions: 3144422868 Slow queries: 7010953 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234847746 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/don-ivan-terze-nakon-hodocasca-u-svetoj-zemlji-stanje-je-tesko-tuzno-jeruzalem-je-pust-ducani-krscana-su-zatvoreni-1385239 [printLink] => /vijesti/svijet/don-ivan-terze-nakon-hodocasca-u-svetoj-zemlji-stanje-je-tesko-tuzno-jeruzalem-je-pust-ducani-krscana-su-zatvoreni-1385239?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679246 [name] => Jeruzalem [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jeruzalem [link] => /tag/jeruzalem ) [1] => stdClass Object ( [id] => 635237 [name] => don ivan terze [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-04 09:40:11 [main_article_id] => 0 [alias] => don-ivan-terze [link] => /tag/don-ivan-terze ) [2] => stdClass Object ( [id] => 305927 [name] => hodočasnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hodocasnici [link] => /tag/hodocasnici ) [3] => stdClass Object ( [id] => 602698 [name] => Sveta Zemlja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-28 21:23:38 [main_article_id] => 0 [alias] => sveta-zemlja [link] => /tag/sveta-zemlja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 757530 [name] => Rat u Palestini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-01 19:10:24 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-palestini [link] => /tag/rat-u-palestini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROKLETI RAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Don Ivan Terze nakon hodočašća u Svetoj zemlji: Stanje je teško, tužno, Jeruzalem je pust, dućani kršćana su zatvoreni [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3240 [name] => Ivan Ugrin [username] => ivan.ugrin [email] => ivan.ugrin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$9FuPV7fgJyVQ5x94t2vwDeMtaNcrG8dJScEpd66Y5mdz3EomXOEI2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-ugrin-3240 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1755 [gender] => m [description] => [image] => 1755.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1755.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/26917927.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Pogleda na zidine starog grada Jeruzalema, i Palestince koji počinju večernji objed tijekom Ramazana

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/26917927.jpg [title] =>

Pogleda na zidine starog grada Jeruzalema, i Palestince koji počinju večernji objed tijekom Ramazana

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27015430.jpg [title] =>

Don Ivan Terze služi misu u kapeli pored Isusova groba

Fb Ivan Terze ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27015436.jpg [title] =>

Rijetki hodočasnici u špilji Isusova rođenja u Betlehemu

Fb Ivan Terze ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27015437.jpg [title] =>

Bazilika Isusova groba u Jeruzalemu - potpuno prazna, što je doista neuobičajan prizor

Fb Ivan Terze ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27015438.jpg [title] =>

Dućani u kršćanskom distriktu u Jeruzalemu su zatvoreni

Fb Ivan Terze ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27015439.jpg [title] =>

Davor Ljubić sa sinom Karlom u Lourdesu

Ivan Ugrin ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27015864.jpg [title] =>

Dućani u kršćanskom distriktu u Jeruzalemu su zatvoreni

Fb Ivan Terze ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/01/27016402.jpg [title] =>

L‘Shana Haba‘ah B‘Yerushalayim (לשנה הבאה בירושלים), ili dogodine u Jeruzalemu...

Fb Ivan Terze ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

L‘Shana Haba‘ah B‘Yerushalayim (לשנה הבאה בירושלים), ili dogodine u Jeruzalemu.

Kroz sve vrijeme stoljetnih progonstva, Židovi su se u svojim molitvama okretali prema Jeruzalemu, slavili blagdane prema hebrejskom kalendaru (koji se poklapa s godišnjim dobima u Izraelu) i završavali svoje blagdane s nadom da će ih iduće godine proslaviti u Jeruzalemu.

Tim je riječima ovih dana na svome Facebook profilu don Ivan Terze, župnik na splitskoj Visokoj i nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih, obznanio kako je hodočastio u Svetu zemlju, iako to u posljednje vrijeme zbog ratnih sukoba između Izraela i Hamasa graniči s nemogućom misijom. Kršćani koji su iz cijeloga svijeta u velikom broju hodočastili na sveta mjesta gdje se Isus rodio, živio, umro i uskrsnuo sada poput Židova nekada uistinu mogu moliti: dogodine u Jeruzalemu.

Sele se iz Palestine

Pitali smo don Ivana o njegovim dojmovima s nedavnog hodočašća u Isusovu zemaljsku domovinu.

– Posjetio sam Jeruzalem, Betlehem i Galileju. Stanje je tamo dosta tužno jer je jako, jako malo hodočasnika za one standardne uvjete u Svetoj zemlji koju su pohodile tisuće kršćanskih vjernika koji su dolazili ponajviše kako bi se poklonili na Isusovu grobu. Od tih svetih mjesta dosta ih je sada i zatvoreno. Kršćani, osobito u Palestini, i to oni oko Betlehema, žive jako teško, iz razloga što su morali zatvoriti svoje dućane u kojima su hodočasnicima nudili suvenire iz Svete zemlje.

---

image

Don Ivan Terze služi misu u kapeli pored Isusova groba

Fb Ivan Terze
---

Kako je tih dana kad sam bio dolje bila židovska Pasha, tako je bilo dosta toga otvoreno u Jeruzalemu za njihove sunarodnjake koji su pristigli u glavni grad, no, Palestina, Zapadna obala, uistinu je prazna. Kad sam došao u baziliku Isusova rođenja u Betlehemu, u špilju gdje se Isus rodio, nije bilo doslovno nikoga.

U Betlehemu je župnik Terze posjetio fra Sandra Tomaševića – lani je bio s djecom kršćana iz Palestine na izletu i u Splitu – koji je inače u upravi Kustodije Svete zemlje, i ravnatelj Doma za djecu, koje je i sirotište i prihvatilište, onih koji tu stalno borave i onih koji samo navraćaju, te mu je uručio novčani dar koji su župljani Visoke skupljali ove korizme za pomoć potrebnima u Svetoj zemlji.

– Jako, jako je teška i zahtjevna situacija. Zbog rata i nemogućnosti života u svojoj domovini, mnoge su se kršćanske obitelji iselile, primjerice u Ameriku ili negdje drugo gdje imaju nekoga svoga, jer trenutno u Palestini nema života – zaključuje don Ivan Terze koji je dok je boravio u Svetoj zemlji služio mise za mir i to u kapeli pored Isusova groba, na Kalvariji, i u crkvi Petrova primata u Galileji.

---

image

Rijetki hodočasnici u špilji Isusova rođenja u Betlehemu

Fb Ivan Terze
---

Rat u Svetoj zemlji utječe na hodočašća kršćanskih vjernika iz cijeloga svijeta u Isusovu domovinu kojih zacijelo neće biti još neko vrijeme. Prema nekim informacijama mnogi turoperatori, osobito američki, usmjerit će hodočašća i prema Međugorju, što je povezano i s uspostavom više zrakoplovnih veza iz Mostara s Italijom.

​Mogla bi ovo biti rekordna godina za Međugorje, pitamo Davora Ljubića, vlasnika agencije G-tour Međugorje.

– Trenutnoj ratnoj situaciji u Svetoj zemlji ne nazire se kraj. Osobno sam smatrao i nadao se da će sve biti tek jedna vojna akcija koja će završiti do početka 2024. godine, te poslije kratke stabilizacije da ćemo moći organizirati hodočašća već na proljeće ove godine. Iz toga sam razloga i "prebacio" neke otkazane polaske iz listopada i studenoga za ožujak. Nažalost, situacija se i pogoršala, tako da nema naznaka da bi se hodočašća mogla organizirati tijekom ove godine.

Hrvatska kapela pri kraju

Iz gore navedenih razloga, dosta touroperatora s kojima sam bio i ostao u kontaktu, pogotovo iz SAD-a i Latinske Amerike, svoja su hodočašća preusmjerili na druge lokacije. Naime, nepisano je pravilo kod tura iz tog dijela svijeta da se uz hodočašće u Svetu zemlju doda i neka destinacija u Europi, kao što su Italija, Španjolska ili Portugal, a bilo ih je koji su uvrštavali i Međugorje. Produljenjem sukoba, touroperatori i dalje nude dvije ili više destinacija, ali sada Međugorje dodaju drugim europskim destinacijama. Stoga je i primjetan porast grupa iz SAD-a u Međugorju, a najave su i bolje za ostatak godine. Osim ovog razloga, zasigurno pomaže povećanju broja hodočasnika iz SAD-a i nastavak prometovanja na liniji Dubrovnik – New York tijekom 2024. godine.

---

image

Bazilika Isusova groba u Jeruzalemu - potpuno prazna, što je doista neuobičajan prizor

Fb Ivan Terze
---

Dodatan razlog povećanja broja hodočasnika u svijetu, ne samo u Međugorju, proizlazi iz trenutne svjetske situacije. Napetosti rastu, ljudi počinju biti svjesni važnosti osobne molitve, te iz tih razloga i sami ostvaruju svoje zavjete. Većina nas danas zavjetuje se za mir, mir u svijetu, ali napose u svojim srcima, kako nas Gospa iz Međugorja uči od samih početaka.

S druge strane, zahvaljujući "živoj" poruci iz Međugorja, naše svetište privlači sve veći broj hodočasnika. I to ne samo iz SAD-a i Latinske Amerike...

Hrvati su konstanta, vraćaju se Talijani, Irci, Austrijanci, Francuzi, Španjolaca je sve više, kao i Poljaka, čak i Ukrajinaca, usprkos ratu u njihovoj zemlji...

A uz sve navedeno, mostarska zračna luka konačno preuzima mjesto povezivanja Hercegovine s Europom i svijetom, te iz tih razloga i očekujemo porast broja hodočasnika iz Italije, ali i drugih krajeva svijeta. Trenutno su otvorene četiri poveznice za druge destinacije – Zagreb, Beograd, München i Rim, a uvele su se i dvije redovne linije za Bari i Veronu. Raste i broj zainteresiranih kompanija za Mostar, te iduće godine očekujemo dodatno povezivanje s drugim destinacijama u Europi, napominje Ljubić.

---

image

Dućani u kršćanskom distriktu u Jeruzalemu su zatvoreni

Fb Ivan Terze
---

Što se događa s projektom uređenja hrvatske kapele na Pastirskim poljanama u Betlehemu, kada bi moglo biti njeno otvaranje?

– Zahvaljujući ratu u Izraelu, projekt otvaranja hrvatske kapele svetog Jeronima, svetog Nikole Tavelića i ostalih hrvatskih svetaca i blaženika je zaustavljen, ali je kapela pri kraju. Poznato je da su postavljeni prizori s Pastirskih poljana, te likovi puka na čelu s hrvatskim svecima. Ostali su detalji uređenja oltara i postavljanja klupa, te prilaza kapelicama. Službeno otvaranje i blagoslov kapele će biti koordiniran s Kustodijom Svete zemlje i očekujem da će se to dogoditi čim se situacija smiri.

Vratili uplaćene novce

Hoće li biti organizirano hodočašće kao što je bilo planirano u studenom prošle godine s više od tisuću hodočasnika, teško je prognozirati, ali sam siguran da će biti dovoljan broj Hrvata na čelu s našim biskupima da uveličaju ovaj veliki događaj.

Na koji način vaša agencija G-tour Međugorje nadoknađuje propuštena putovanja u Izrael, uvodite li neke nove destinacije i odazivaju li se hodočasnici na njih?

– G-tour Međugorje je u cijelosti vratio uplaćene novce za otkazana hodočašća tijekom 2023. godine i više od 95 posto sredstava za hodočašća iz ožujka ove godine. Nažalost, mali se broj hodočasnika odlučio za zamjensko hodočašće, niti 10 posto, ali se povećao interes drugih hodočasnika za ostale destinacije, najviše marijanska svetišta u Europi. Ove godine prvi put organiziramo hodočašće u Malu Aziju, u koje su uključene crkve Otkrivenja i Marijina kuća u Efezu.

---

image

Davor Ljubić sa sinom Karlom u Lourdesu

Ivan Ugrin
---

Vjerska hodočašća su svakako specifičan način turizma, osim razgledavanja, hodočasnicima se nude i duhovni sadržaji, koji podrazumijevaju da s grupama putuju i svećenici. Imate li problema s angažiranjem dobrih duhovnika?

– Bitnu ulogu prilikom organiziranja hodočašća odigrava duhovni voditelj hodočašća, koji će približiti hodočasnicima destinacije o kojima smo samo čitali u Bibliji ili povijesnim knjigama. Duhovnike je u biti teško pronaći, ali ih ima, te im se u dogovoru s nadležnima iz crkvene hijerarhije omogućava odlazak na hodočašća. Uz to, župne zajednice i biskupije organiziraju vlastita hodočašća, pa im je dovoljno osigurati kvalitetnog turističkog pratitelja uz vlastitu duhovnu pratnju. Nažalost, turističkih pratitelja za hodočašće je danas jako malo na našim prostorima, zbog toga smatram da bi bilo dobro osigurati tečajeve za ovakvu vrstu putovanja.

Više pažnje hodočašćima

Također, smatram da bi i Crkva trebala više pažnje posvetiti hodočašćima, jer hodočašće jeste "zajednica vjernika". To je u biti, jedno veliko druženje i zajedništvo u molitvi i pjesmi, ali je najvažniji dobitak svakodnevna sveta misa, na koju ne idemo pod prisilom.

---

image

Dućani u kršćanskom distriktu u Jeruzalemu su zatvoreni

Fb Ivan Terze
---

Tu shvaćamo koliko su sveta misa i Tijelo Kristovo, koje dobivamo u pričesti, bitni za naš život i to nas potiče da se tako ponašamo i nakon povratka s hodočašća.

Na hodočašću bi trebali shvatiti koliko je zajednička obiteljska molitva i potrebna i bitna, te kada nam bude teško, sjetimo se nekih događaja s hodočašća, neke propovijedi s nekog od lokaliteta jer ćemo lakše prihvatiti teškoće...

Netko će reći "Lako je biti hodočasnik sedam dana u godini, ali je teško biti i ostalih 358 dana u godini" s čim se u potpunosti slažem, ali se nadam da uz Božju pomoć, možda i uspijemo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Fb Ivan Terze Fb Ivan Terze Fb Ivan Terze Fb Ivan Terze Ivan Ugrin Fb Ivan Terze Fb Ivan Terze
Afp

Pogleda na zidine starog grada Jeruzalema, i Palestince koji počinju večernji objed tijekom Ramazana

Fb Ivan Terze

Don Ivan Terze služi misu u kapeli pored Isusova groba

Fb Ivan Terze

Rijetki hodočasnici u špilji Isusova rođenja u Betlehemu

Fb Ivan Terze

Bazilika Isusova groba u Jeruzalemu - potpuno prazna, što je doista neuobičajan prizor

Fb Ivan Terze

Dućani u kršćanskom distriktu u Jeruzalemu su zatvoreni

Ivan Ugrin

Davor Ljubić sa sinom Karlom u Lourdesu

Fb Ivan Terze

Dućani u kršćanskom distriktu u Jeruzalemu su zatvoreni

Fb Ivan Terze

L‘Shana Haba‘ah B‘Yerushalayim (לשנה הבאה בירושלים), ili dogodine u Jeruzalemu...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/don-ivan-terze-nakon-hodocasca-u-svetoj-zemlji-stanje-je-tesko-tuzno-jeruzalem-je-pust-ducani-krscana-su-zatvoreni-1385239 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=025d3908f94134d7087558d0c02cce19c83fdad5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Don+Ivan+Terze+nakon+hodo%C4%8Da%C5%A1%C4%87a+u+Svetoj+zemlji%3A+Stanje+je+te%C5%A1ko%2C+tu%C5%BEno%2C+Jeruzalem+je+pust%2C+du%C4%87ani+kr%C5%A1%C4%87ana+su+zatvoreni&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdon-ivan-terze-nakon-hodocasca-u-svetoj-zemlji-stanje-je-tesko-tuzno-jeruzalem-je-pust-ducani-krscana-su-zatvoreni-1385239 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdon-ivan-terze-nakon-hodocasca-u-svetoj-zemlji-stanje-je-tesko-tuzno-jeruzalem-je-pust-ducani-krscana-su-zatvoreni-1385239 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROKLETI RAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetPROKLETI RAT

Don Ivan Terze nakon hodočašća u Svetoj zemlji: Stanje je teško, tužno, Jeruzalem je pust, dućani kršćana su zatvoreni

Piše Ivan Ugrin
1. svibnja 2024. - 19:09

L‘Shana Haba‘ah B‘Yerushalayim (לשנה הבאה בירושלים), ili dogodine u Jeruzalemu.

Kroz sve vrijeme stoljetnih progonstva, Židovi su se u svojim molitvama okretali prema Jeruzalemu, slavili blagdane prema hebrejskom kalendaru (koji se poklapa s godišnjim dobima u Izraelu) i završavali svoje blagdane s nadom da će ih iduće godine proslaviti u Jeruzalemu.

Tim je riječima ovih dana na svome Facebook profilu don Ivan Terze, župnik na splitskoj Visokoj i nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih, obznanio kako je hodočastio u Svetu zemlju, iako to u posljednje vrijeme zbog ratnih sukoba između Izraela i Hamasa graniči s nemogućom misijom. Kršćani koji su iz cijeloga svijeta u velikom broju hodočastili na sveta mjesta gdje se Isus rodio, živio, umro i uskrsnuo sada p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:39