stdClass Object ( [id] => 138428 [title] => Damir Pilić: Pravda i dalje ne stanuje na Balkanu [alias] => damir-pilic-pravda-i-dalje-ne-stanuje-na-balkanu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Konačno su svi  tamo gdje trebaju biti: uhićenjem posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića završena je jedna etapa velikog civilizacijskog projekta pomirenja balkanskih naroda, što ni u kom slučaju ne znači da je taj projekt dovršen, niti da mu se kraj uopće nazire. Ali sad jesu konačno ispunjene osnovne pretpostavke za evaluiranje tog projekta.

Osobna sudbina Gorana Hadžića bila je određena još onog davnog proljetnog dana 1990. godine kad je članstvo u Savezu komunista zamijenio članstvom u tek osnovanoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), čime se ovaj predratni skladištar u poljoprivrednom kombinatu VUPIK u Vukovaru pridružio dugom beščasnom nizu šofera, konobara, pizza-majstora, krovopokrivača i drugih „plavih ovratnika“ od Triglava do Vardara koji su – u zločinačkom društvu psihijatara, bankara, povjesničara i drugih „bijelih ovratnika“ od Vardara do Triglava – u devedesetima poticali mržnju među južnoslavenskim narodima i od bivše Jugoslavije napravili klaonicu kakva u Europi nije viđena od Drugoga svjetskog rata.

No, ovdje nas ne zanima Hadžićeva osobna sudbina: nju će ionako specificirati Haaški sud. Ovdje nas zanimaju uloga, značenje i sudbina Haaškog suda, jer zapravo se tek sada o tome može razgovarati.

Od braće prema susjedima

Osnovan Rezolucijom 827 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda – igrom slučaja upravo na Titov rođendan, 25. svibnja 1993. godine – Međunarodni kazneni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji zamišljen je i projektiran kao mjesto gdje će oni koji su u krvi i zločinu razbili Titovu Jugoslaviju i „humano preseljavali“ njezine narode biti adekvatno kažnjeni, gdje će njihove žrtve dobiti moralnu zadovoljštinu, i gdje će balkanski narodi dobiti priliku za novi početak, ovaj put samostalni, bez opterećujućih utega iz prošlosti: ne više kao braća, ali barem kao dobri susjedi.

Koliko je Haaški sud uspio u svojoj misiji? Najveći uspjeh Haaškog suda je to što su žrtve dobile priliku da javno iskažu svoju proživljenu muku i da svoje krvnike vide na optuženičkoj klupi. Najveći neuspjeh Haaškog suda je smrt Slobodana Miloševića prije okončanja suđenja i izricanja kazne: time je zauvijek propuštena prilika da svi ljudi i narodi na Balkanu dobiju jasnu i nedvosmislenu poruku međunarodne zajednice o tome tko je glavni krivac za sve jugoslavenske ratove.

Haaški tribunal bio je prvi međunarodni sud za ratne zločine nakon Nürnberga i Tokija. Za razliku od tih institucija, koje su sudile samo poraženima – pa je, recimo, savezničko bombardiranje Dresdena ostalo neprocesuirano - Haag je prvi međunarodni sud u povijesti koji je sudio svima, odnosno zločincima na svim stranama.

Matematički omjer krivnje

U 18 godina postojanja ovaj Sud podignuo je 161 optužnicu: 126 postupaka je završeno, 35 je još u toku. Među optuženicima se nalaze šefovi država, premijeri, načelnici generalštabova, ministri unutrašnjih poslova i drugi politički i vojni čelnici visokog i srednjeg ranga, pripadnici raznih etničkih grupa u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Makedoniji. Optuženo je najviše Srba, njih 99, što znači da na srpske zločince otpada više od 60 posto svih optužnica. Trideset je optuženih Hrvata (uključujući i BiH Hrvate), devet Bošnjaka, osam Albanaca i dva Makedonca, uz 13 „ostalih“.

Makar je jasno da, što se nacionalne strukture haaških optuženika tiče, ne postoji takav matematički omjer koji bi svim stranama donio osjećaj pravde, ovakva distribucija optužnica ipak nedvojbeno dokazuje da temeljni cilj Haaškog tribunala nije bio „izjednačavanje krivnje“ – kako mu to imputiraju svi nesrpski nacionalisti na Balkanu – nego pokušaj pravedne distribucije krivnje.

Pravedna distribucija krivnje nije bila cilj sama sebi: ona je trebala poslužiti kako bi u balkanskim narodima došlo do katarze, odnosno kako bi se svaki nesrpski narod bivše Jugoslavije – nakon što dobije nedvosmislenu haašku poruku da Srbija doista jest glavni krivac za ratove – mogao suočiti sa svojom krivnjom i svojim ratnim zločinima&zločincima. Naravno, glavna katarza trebala se dogoditi u srpskom narodu, jer bi to olakšalo ostale balkanske katarze.

Ratna pobjeda fašista

Primjer Biljane Plavšić, bivše predsjednice Republike Srpske, ilustrira sav neuspjeh misije Haaškog suda. Njezin trijumfalni doček u Beogradu i Banjoj Luci u listopadu 2009., nakon izdržane kazne za ratne zločine, pokazao je da se u kolektivnoj svijesti dominantnog dijela (bosanskih) Srba ništa nije promijenilo. Žena koja je 1992. u Bijeljini, nakon srpskog masakra nad Muslimanima, prekoračila leš ubijenog Bošnjaka kako bi se rukovala s Arkanom i čestitala mu na „dobro obavljenom poslu“, u Republici Srpskoj 17 godina poslije dočekana je kao heroina.

Osoba koja je u ono ratno nevrijeme izjavila: „Srba ima 12 milijuna, neka ih šest milijuna pogine. Opet će ona druga polovica uživati u plodovima rada i borbe“ – u svom narodu i nakon izdržane haaške kazne ima mitološki status. Drugim riječima, katarza se nije dogodila. A ako se katarza nije dogodila, istinsko pomirenje je nemoguće. Tu dolazimo do temeljnog razloga zbog čega Haaški sud među ljudima i narodima bivše Jugoslavije nije uspio uspostaviti osjećaj pravde i pravednosti. Taj razlog zove se Republika Srpska.

Genocidna tvorevina, sazdana na krvi i kostima Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrpskih naroda tog dijela Bosne i Hercegovine, egzistira i danas. Ratna pobjeda fašista u ovom slučaju nije sankcionirana, nego je priznata. Dokle god je tako, nema tog zemaljskog ni nebeskog suda koji bi u ljudima na Balkanu stvorio osjećaj pravde. Projekt koji je nepravedan u detaljima može se popravljati. Ali projekt koji je nepravedan u samoj svojoj strukturi – e taj se ne može popravljati. Takav projekt se može jedino srušiti, pa iznova graditi. Ne mislim samo na kapitalizam, nego i na daytonsku Bosnu i Hercegovinu, jer to je ključ za balkansku pravdu.

damir pilić, foto: afp

Dr. TVRTKO JAKOVINA, povjesničar: Haag nije postigao katarzu

» Hoće li hapšenje Gorana Hadžića smanjiti nepovjerenje Hrvata prema Haaškom sudu?
- Bez obzira što su svi očekivali ili željeli da se Hadžića uhvati i osudi, vjerojatno će dobar dio naše javnosti ostati sumnjičav prema Haaškom sudu, iako će sada pred lice pravde izaći i treći visoki političar tzv. Republike Srpske Krajine, nakon Milana Martića i Milana Babića. Kad njima dodamo Slobodana Miloševića i njegove suradnike i ministre, te Radovana Karadžića, onda vidimo da se arhitektura zločina i zločinaca u Haagu slaže onako kako bi to željeli i hrvatski nacionalisti. Zbog čega je onda teško prihvatiti da se u Haagu ili u hrvatskim zatvorima nalaze razni merčepi, pa i Gotovina, ako hoćete?

» Što vi mislite, zbog čega naša javnost to teško prihvaća?
- Ili je posrijedi nacionalizam, ili nedostatak kritičnog razmišljanja, koje se ne njeguje na jugoistoku Europe.

» U čemu je poanta haaške kazne za Biljanu Plavšić, ako je nakon svega u srpskom narodu dočekana kao heroina?
- Poanta je bila i zbog drugih naroda, ne samo zbog njezinog naroda. Mada bi bilo najvažnije da je njen narod doživio katarzu. Situacija s Biljanom Plavšić je ista kao s Đurom Brodarcom: povodom njegove smrti u našim medijima gotovo da i nisu postavljana pitanja „Tko je ubio te Srbe u Sisku?“, „Kako je to bilo moguće?“ itd.

» Hoće li Hadžićevo uhićenje donijeti nekakvu katarzu?
- On za hrvatske nacionaliste nikad neće moći biti dovoljno jako osuđen. Haaški sud je trebao biti putokaz i izlaz u normalni život, a ne perpetuiranje ratnog stanja.

» Poništava li samo postojanje Republike Srpske sve željene i očekivane pozitivne efekte Haaškog suda?
- Zapravo, da. Republika Srpska je, nažalost, realnost koja neće nestati, barem ne tako brzo, i pokazuje se da Bosna i Hercegovina i s njom i bez nje teško funkcionira kao država. Republika Srpska je jedini pravi Miloševićev uspjeh u ratovima 90-ih. To je situacija koju je nemoguće promijeniti, a da ne izazove nove sukobe. To stanje će ostati još neko vrijeme, duže ili kraće, pa upravo zato s Biljanom Plavšić nije bilo katarze. Ali s Hadžićem će biti jednostavnije, jer na njegovom području, a to je istočna Slavonija, više ne postoji ta zločinačka paradržavna logistika.

» Sve skupa, možemo li za Haaški sud dignuti palac gore?
- Je li Haaški sud odradio i postigao katarzu? Nažalost, nije. Ali to je bilo možda i previše očekivati. Mi smo zemlja u kojoj se zakoni poštuju samo ako nam odgovaraju, pa je tako i s presudama: ako nisu u skladu s našim očekivanjima, onda su, naravno, pristrane i protuhrvatske.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Haaški sud  među ljudima bivše Jugoslavije nije uspio uspostaviti osjećaj pravednosti, niti su se jugoslavenski narodi suočili sa svojom krivnjom i svojim ratnim zločinima. Glavni razlog haaškog neuspjeha zove se Republika Srpska [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Hapšenje posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića kao povod za analizu smisla postojanja Haaškog tribunala, prvog suda u povijesti koji je sudio svim stranama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-07-22 16:23:56 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-07-25 08:53:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-07-25 08:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4292 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/07/25/Kultura/hadzic.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "468x370" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38479662 Threads: 5 Questions: 7103476254 Slow queries: 3302108 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608491690 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/damir-pilic-pravda-i-dalje-ne-stanuje-na-balkanu-138428 [printLink] => /vijesti/svijet/damir-pilic-pravda-i-dalje-ne-stanuje-na-balkanu-138428?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 224314 [name] => damirpilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damirpilic [link] => /tag/damirpilic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Haaški sud  među ljudima bivše Jugoslavije nije uspio uspostaviti osjećaj pravednosti, niti su se jugoslavenski narodi suočili sa svojom krivnjom i svojim ratnim zločinima. Glavni razlog haaškog neuspjeha zove se Republika Srpska [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Hapšenje posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića kao povod za analizu smisla postojanja Haaškog tribunala, prvog suda u povijesti koji je sudio svim stranama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Damir Pilić: Pravda i dalje ne stanuje na Balkanu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-20-19-41-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/25/Kultura/hadzic.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/25/Kultura/hadzic.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Konačno su svi  tamo gdje trebaju biti: uhićenjem posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića završena je jedna etapa velikog civilizacijskog projekta pomirenja balkanskih naroda, što ni u kom slučaju ne znači da je taj projekt dovršen, niti da mu se kraj uopće nazire. Ali sad jesu konačno ispunjene osnovne pretpostavke za evaluiranje tog projekta.

Osobna sudbina Gorana Hadžića bila je određena još onog davnog proljetnog dana 1990. godine kad je članstvo u Savezu komunista zamijenio članstvom u tek osnovanoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), čime se ovaj predratni skladištar u poljoprivrednom kombinatu VUPIK u Vukovaru pridružio dugom beščasnom nizu šofera, konobara, pizza-majstora, krovopokrivača i drugih „plavih ovratnika“ od Triglava do Vardara koji su – u zločinačkom društvu psihijatara, bankara, povjesničara i drugih „bijelih ovratnika“ od Vardara do Triglava – u devedesetima poticali mržnju među južnoslavenskim narodima i od bivše Jugoslavije napravili klaonicu kakva u Europi nije viđena od Drugoga svjetskog rata.

No, ovdje nas ne zanima Hadžićeva osobna sudbina: nju će ionako specificirati Haaški sud. Ovdje nas zanimaju uloga, značenje i sudbina Haaškog suda, jer zapravo se tek sada o tome može razgovarati.

Od braće prema susjedima

Osnovan Rezolucijom 827 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda – igrom slučaja upravo na Titov rođendan, 25. svibnja 1993. godine – Međunarodni kazneni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji zamišljen je i projektiran kao mjesto gdje će oni koji su u krvi i zločinu razbili Titovu Jugoslaviju i „humano preseljavali“ njezine narode biti adekvatno kažnjeni, gdje će njihove žrtve dobiti moralnu zadovoljštinu, i gdje će balkanski narodi dobiti priliku za novi početak, ovaj put samostalni, bez opterećujućih utega iz prošlosti: ne više kao braća, ali barem kao dobri susjedi.

Koliko je Haaški sud uspio u svojoj misiji? Najveći uspjeh Haaškog suda je to što su žrtve dobile priliku da javno iskažu svoju proživljenu muku i da svoje krvnike vide na optuženičkoj klupi. Najveći neuspjeh Haaškog suda je smrt Slobodana Miloševića prije okončanja suđenja i izricanja kazne: time je zauvijek propuštena prilika da svi ljudi i narodi na Balkanu dobiju jasnu i nedvosmislenu poruku međunarodne zajednice o tome tko je glavni krivac za sve jugoslavenske ratove.

Haaški tribunal bio je prvi međunarodni sud za ratne zločine nakon Nürnberga i Tokija. Za razliku od tih institucija, koje su sudile samo poraženima – pa je, recimo, savezničko bombardiranje Dresdena ostalo neprocesuirano - Haag je prvi međunarodni sud u povijesti koji je sudio svima, odnosno zločincima na svim stranama.

Matematički omjer krivnje

U 18 godina postojanja ovaj Sud podignuo je 161 optužnicu: 126 postupaka je završeno, 35 je još u toku. Među optuženicima se nalaze šefovi država, premijeri, načelnici generalštabova, ministri unutrašnjih poslova i drugi politički i vojni čelnici visokog i srednjeg ranga, pripadnici raznih etničkih grupa u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Makedoniji. Optuženo je najviše Srba, njih 99, što znači da na srpske zločince otpada više od 60 posto svih optužnica. Trideset je optuženih Hrvata (uključujući i BiH Hrvate), devet Bošnjaka, osam Albanaca i dva Makedonca, uz 13 „ostalih“.

Makar je jasno da, što se nacionalne strukture haaških optuženika tiče, ne postoji takav matematički omjer koji bi svim stranama donio osjećaj pravde, ovakva distribucija optužnica ipak nedvojbeno dokazuje da temeljni cilj Haaškog tribunala nije bio „izjednačavanje krivnje“ – kako mu to imputiraju svi nesrpski nacionalisti na Balkanu – nego pokušaj pravedne distribucije krivnje.

Pravedna distribucija krivnje nije bila cilj sama sebi: ona je trebala poslužiti kako bi u balkanskim narodima došlo do katarze, odnosno kako bi se svaki nesrpski narod bivše Jugoslavije – nakon što dobije nedvosmislenu haašku poruku da Srbija doista jest glavni krivac za ratove – mogao suočiti sa svojom krivnjom i svojim ratnim zločinima&zločincima. Naravno, glavna katarza trebala se dogoditi u srpskom narodu, jer bi to olakšalo ostale balkanske katarze.

Ratna pobjeda fašista

Primjer Biljane Plavšić, bivše predsjednice Republike Srpske, ilustrira sav neuspjeh misije Haaškog suda. Njezin trijumfalni doček u Beogradu i Banjoj Luci u listopadu 2009., nakon izdržane kazne za ratne zločine, pokazao je da se u kolektivnoj svijesti dominantnog dijela (bosanskih) Srba ništa nije promijenilo. Žena koja je 1992. u Bijeljini, nakon srpskog masakra nad Muslimanima, prekoračila leš ubijenog Bošnjaka kako bi se rukovala s Arkanom i čestitala mu na „dobro obavljenom poslu“, u Republici Srpskoj 17 godina poslije dočekana je kao heroina.

Osoba koja je u ono ratno nevrijeme izjavila: „Srba ima 12 milijuna, neka ih šest milijuna pogine. Opet će ona druga polovica uživati u plodovima rada i borbe“ – u svom narodu i nakon izdržane haaške kazne ima mitološki status. Drugim riječima, katarza se nije dogodila. A ako se katarza nije dogodila, istinsko pomirenje je nemoguće. Tu dolazimo do temeljnog razloga zbog čega Haaški sud među ljudima i narodima bivše Jugoslavije nije uspio uspostaviti osjećaj pravde i pravednosti. Taj razlog zove se Republika Srpska.

Genocidna tvorevina, sazdana na krvi i kostima Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrpskih naroda tog dijela Bosne i Hercegovine, egzistira i danas. Ratna pobjeda fašista u ovom slučaju nije sankcionirana, nego je priznata. Dokle god je tako, nema tog zemaljskog ni nebeskog suda koji bi u ljudima na Balkanu stvorio osjećaj pravde. Projekt koji je nepravedan u detaljima može se popravljati. Ali projekt koji je nepravedan u samoj svojoj strukturi – e taj se ne može popravljati. Takav projekt se može jedino srušiti, pa iznova graditi. Ne mislim samo na kapitalizam, nego i na daytonsku Bosnu i Hercegovinu, jer to je ključ za balkansku pravdu.

damir pilić, foto: afp

Dr. TVRTKO JAKOVINA, povjesničar: Haag nije postigao katarzu

» Hoće li hapšenje Gorana Hadžića smanjiti nepovjerenje Hrvata prema Haaškom sudu?
- Bez obzira što su svi očekivali ili željeli da se Hadžića uhvati i osudi, vjerojatno će dobar dio naše javnosti ostati sumnjičav prema Haaškom sudu, iako će sada pred lice pravde izaći i treći visoki političar tzv. Republike Srpske Krajine, nakon Milana Martića i Milana Babića. Kad njima dodamo Slobodana Miloševića i njegove suradnike i ministre, te Radovana Karadžića, onda vidimo da se arhitektura zločina i zločinaca u Haagu slaže onako kako bi to željeli i hrvatski nacionalisti. Zbog čega je onda teško prihvatiti da se u Haagu ili u hrvatskim zatvorima nalaze razni merčepi, pa i Gotovina, ako hoćete?

» Što vi mislite, zbog čega naša javnost to teško prihvaća?
- Ili je posrijedi nacionalizam, ili nedostatak kritičnog razmišljanja, koje se ne njeguje na jugoistoku Europe.

» U čemu je poanta haaške kazne za Biljanu Plavšić, ako je nakon svega u srpskom narodu dočekana kao heroina?
- Poanta je bila i zbog drugih naroda, ne samo zbog njezinog naroda. Mada bi bilo najvažnije da je njen narod doživio katarzu. Situacija s Biljanom Plavšić je ista kao s Đurom Brodarcom: povodom njegove smrti u našim medijima gotovo da i nisu postavljana pitanja „Tko je ubio te Srbe u Sisku?“, „Kako je to bilo moguće?“ itd.

» Hoće li Hadžićevo uhićenje donijeti nekakvu katarzu?
- On za hrvatske nacionaliste nikad neće moći biti dovoljno jako osuđen. Haaški sud je trebao biti putokaz i izlaz u normalni život, a ne perpetuiranje ratnog stanja.

» Poništava li samo postojanje Republike Srpske sve željene i očekivane pozitivne efekte Haaškog suda?
- Zapravo, da. Republika Srpska je, nažalost, realnost koja neće nestati, barem ne tako brzo, i pokazuje se da Bosna i Hercegovina i s njom i bez nje teško funkcionira kao država. Republika Srpska je jedini pravi Miloševićev uspjeh u ratovima 90-ih. To je situacija koju je nemoguće promijeniti, a da ne izazove nove sukobe. To stanje će ostati još neko vrijeme, duže ili kraće, pa upravo zato s Biljanom Plavšić nije bilo katarze. Ali s Hadžićem će biti jednostavnije, jer na njegovom području, a to je istočna Slavonija, više ne postoji ta zločinačka paradržavna logistika.

» Sve skupa, možemo li za Haaški sud dignuti palac gore?
- Je li Haaški sud odradio i postigao katarzu? Nažalost, nije. Ali to je bilo možda i previše očekivati. Mi smo zemlja u kojoj se zakoni poštuju samo ako nam odgovaraju, pa je tako i s presudama: ako nisu u skladu s našim očekivanjima, onda su, naravno, pristrane i protuhrvatske.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/damir-pilic-pravda-i-dalje-ne-stanuje-na-balkanu-138428 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5fd101d26245dbadf09f7518dd34b61c2e52d222 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Damir+Pili%C4%87%3A+Pravda+i+dalje+ne+stanuje+na+Balkanu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdamir-pilic-pravda-i-dalje-ne-stanuje-na-balkanu-138428 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdamir-pilic-pravda-i-dalje-ne-stanuje-na-balkanu-138428 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Haaški sud  među ljudima bivše Jugoslavije nije uspio uspostaviti osjećaj pravednosti, niti su se jugoslavenski narodi suočili sa svojom krivnjom i svojim ratnim zločinima. Glavni razlog haaškog neuspjeha zove se Republika Srpska [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Hapšenje posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića kao povod za analizu smisla postojanja Haaškog tribunala, prvog suda u povijesti koji je sudio svim stranama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SvijetHapšenje posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića kao povod za analizu smisla postojanja Haaškog tribunala, prvog suda u povijesti koji je sudio svim stranama

Damir Pilić: Pravda i dalje ne stanuje na Balkanu

Piše PSD.
25. srpnja 2011. - 10:43
Konačno su svi tamo gdje trebaju biti: uhićenjem posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića završena je jedna etapa velikog civilizacijskog projekta pomirenja balkanskih naroda, što ni u kom slučaju ne znači da je taj projekt dovršen, niti da mu se kraj uopće nazire. Ali sad jesu konačno ispunjene osnovne pretpostavke za evaluiranje tog projekta.

Dr. TVRTKO JAKOVINA, povjesničar: Haag nije postigao katarzu

» Hoće li hapšenje Gorana Hadžića smanjiti nepovjerenje Hrvata prema Haaškom sudu?
- Bez obzira što su svi očekivali ili željeli da se Hadžića uhvati i osudi, vjerojatno će dobar dio naše javnosti ostati sumnjičav prema Haaškom sudu, iako će sada pred lice pravde izaći i treći visoki političar tzv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 22:19