stdClass Object ( [id] => 278945 [title] => Cipras i Merkel dogovorili da Atena u utorak iznese grčke prijedloge; Grci se nadaju povratku u normalu [alias] => cipras-i-merkel-dogovorili-da-atena-u-utorak-iznese-grcke-prijedloge-grci-se-nadaju-povratku-u-normalu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 16:50 - Nadmoćna pobjeda "ne", iznenadna ostavka grčkoga ministra financija Janisa Varufakisa, nesigurnost kada je u pitanju financijska budućnost zemlje... Grci, koji svakodnevno proživljavaju krizu između svoje vlade i grčkih vjerovnika, u ponedjeljak su, čini se, vrlo zbunjeni i pomalo preplašeni.

"Situacija je uistinu zbunjujuća. Ne znam što će sada biti", kaže elegantan četrdesetgodišnjak Nikos, prodavač skupih satova u luksuznoj četvrti Kolonaki. Slično se osjeća većina njegovih sunarodnjaka.

Nakon pobjede "ne" na nedjeljnom referendumu, svi se nadaju ponovnim pregovorima i skorom dogovoru. "Puni smo problema i ne možemo reći da je dobro ni "da", ni "ne". Zabrinuti smo za egzistenciju i za svoju sudbinu te želimo ostati u Europi", objasnio je jedan šezdesetgodišnjak.

"Nije ovo kriza ni desnice ni ljevice. Sve političke stranke, svi koje vjeruju u Grčku i u Europu moraju pregovarati", komentirala je četrdesetgodišnja Irene Roka.

"Mislim da je pravedno što je pobijedilo "ne". No sada me strah onoga što slijedi", rekao je za AFP tridesetgodišnji Miltialis, prodavač u kiosku.

"Varufakis je revolucionar, vrlo dinamičan čovjek sa zavidnom erudicijom, no nije dobar političar", smatra Irene Roka. O njemu dobro mišljenje nema ni umirovljenica Nina: "Varufakis, žrtveno janje? Pa to je najbolja stvar koja nam se mogla dogoditi u ovom trenutku. Arogantni narcis koji je uništio cijelu zemlju", dodaje ona.

"Važna stvar o kojoj bi danas trebalo razmisliti je promjena situacije, trebalo bi pomoći ljudima, ljudi su gladni. Ima ih i koji umiru od gladi", smatra tridesetogodišnja Katerina.

"Ovdje više ništa ne funkcionira", s uzdahom kaže liječnica Elizabeth Drakopolou. "Strahujem od dana koji nam predstoje. Nisam danas bila u banci i ne znam hoću li uspjeti doći do svojih 60 eura", rekla je novinaru AFP-a.

Četrdesetgodišnji ljekarnik Lambros već treći put s bankomata pokušava podići novac. "U dvjema bankama bankomati su prazni. Uistinu strahujem da više nećemo imati gotovine u danima koji su pred nama. To svakako treba riješiti, jer će se sve urušiti", kazao je.

15.28 - Cipras i Merkel dogovorili da Atena u utorak iznese grčke prijedloge

Grčki premijer "u ponedjeljak se tijekom telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio da Atena u utorak, na europskom summitu iznese prijedloge grčke vlade", čiji je cilj zaključiti sporazum s vjerovnicima, Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, stoji u kratkom priopćenju grčke vlade.

Nakon nadmoćne pobjede "ne" na referendumu održanom u nedjelju, Aleksis Cipras kazao je da poruka referenduma nije "prekid" s Europom već "jačanje važnosti pregovora" Atene kako bi se nastavili njezini napori da se postigne sporazum s vjerovnicima o financijskoj budućnosti Grčke.

O istoj je temi u ponedjeljak je telefonom razgovarao i s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, a prije toga i sa šefom Središnje europske banke Mariom Draghijem.

U ponedjeljak navečer u Parizu je predviđeno održavanje sastanka francuskog predsjednika Hollandea i kancelarke Merkel. U utorak će se održati sastanak ministara financija eurozone, a istoga dana navečer europski summit o financijskoj budućnosti Grčke.

Europljani su podijeljeni kada je riječ o sudbini Grčke. Šef eurozone Jeroen Dijsselbloem u ponedjeljak je rekao da "nas grčko 'ne' ne približava rješenju". Suprotno tomu, Španjolska i Italija izjasnile su se za rješenje grčkoga pitanja na summitu koji će se održati u utorak.

Rusija izrazila potporu grčkom narodu i nada se kompromisu

Rusija je u ponedjeljak, dan nakon grčkog referenduma, izrazila grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu svoju potporu grčkom narodu suočenom s teškoćama koje mora nadvladati, izražavajući nadu da će Grčka pronaći kompromis sa svojim europskim vjerovnicima.

"Vladimir Putin izrazio je svoju potporu grčkom narodu, suočenom s poteškoćama koje ta zemlja mora prevladati", navelo je rusko predsjedništvo u svom priopćenju, nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Putin i Cipras također su razgovarali o "više pitanja povezanih uz razvoj grčko-ruske suradnje", navodi se u priopćenju Kremlja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov naveo je kako se Rusija nada da će Grčka pronaći "kompromis" s vjerovnicima čije je prijedloge grčki narod na nedjeljnom referendumu odbio sa 60 posto glasova protiv.

"Tražimo od svojih grčkih partnera da čim prije pronađu potreban kompromis sa svojim vjerovnicima i donesu odluke koje će na najbolji način doprinijeti gospodarskoj i socijalnoj stabilnosti zemlje", kazao je glasnogovornik Kremlja a prenijela agencija Tass.

"Poštujemo volju izraženu na referendumu u zemlji s kojom imamo dugotrajne bliske odnose i široko partnerstvo", dodao je.

Peskov je uz ostalo ponovio da Grčka, u kritičnoj financijskoj situaciji, nije do sada "zatražila nikakvu pomoć" Rusije.

Grci su na nedjeljnom referendumu odbili prijedloge međunarodnih vjerovnika za izlazak iz krize u zamjenu za njihov prijedlog mjera štednje.

Atena je u međuvremenu pokazala da je bliska i Rusiji, gdje se njezin premijer Cipras našao već dva puta u posljednjih nekoliko tjedana.

Tijekom Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu grčki premijer je zaključio sporazum o izgradnji ruskog plinovoda u Grčkoj, vrijednog dvije milijarde eura, što nije naišlo na pozitivan odjek u Europskoj uniji. 

14:02
- Europska komisija prima na znanje rezultat referenduma u Grčkoj, ali taj rezultat povećava jaz između Grčke i ostalih zemalje eurozone, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis.

"Europska komisija prima na znanje rezultat jučerašnjeg referenduma u Grčkoj, poštujemo demokratski izbor grčkog naroda. Nažalost pobjeda opcije 'ne' na referendumu povećava jaz između Grčke i ostalih zemalja eurozone", izjavio je Dombrovskis na konferenciji za novinare.

"Jedna stvar je jasna: mjesto Grčke jest i ostaje u Europi", rekao je Dombrovskis, ali na nekoliko opetovanih pitanja znači li to da joj mjesto u eurozoni, izbjegao je odgovor.

Dombrovskis je također rekao da je Komisija spremna razgovarati s Grcima, ali da joj za to treba mandat euroskupine, koja se sastaje u utorak, prije summita eurozone.

"Komisija je spremna nastaviti raditi s Grčkom. Ali, da budem jasan, Komisija ne može pregovarati bez mandata euroskupine", rekao je.

 
13:38 - Njemačka kancelarka Angela Merkel vjeruje da nema temelja za pregovore o novome paketu pomoći za Atenu nakon odlučnog grčkog "ne" reformama i smanjenju proračuna na nedjeljnom referendumu, izjavio je u nedjelju glasnogovornik njemačke vlade.

"U svjetlu jučerašnje odluke grčkoga naroda, u ovome trenutku nema uvjeta za početak pregovora o novome programu pomoći", rekao je Steffen Seibert, dodavši kako kancelarka rezultate glasanja vidi kao "pojašnjenje" grčkog stajališta.


10:30 - Britanska vlada primila je u ponedjeljak na znanje rezultat nedjeljnog grčkog referenduma, ustvrdivši da će "učiniti sve što je potrebno za zaštitu" svojeg gospodarstva, po glasnogovorniku premijera Davida Camerona.

"Grčki narod izrazio je mišljenje na referendumu. To je kritičan trenutak u grčkoj gospodarskoj krizi", napisao je glasnogovornik u priopćenju nakon što je sa 61,31 posto prevladao "ne" u Grčkoj.

"Nastavljamo raditi sve što je potrebno za zaštitu naše gospodarske sigurnosti u tom razdoblju nesigurnosti", rekao je on.

"Već imamo spremne hitne planove a kasnije tijekom jutra premijer će predsjedati drugim sastankom kako bi razmotrio te planove u svjetlu rezultata".

Velika Britanija nije dio eurozone ali njezino gospodarstvo je vrlo osjetljivo na situaciju kod susjeda iz eurozone.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande iznijeli su opreznu reakciju izjavivši kako se "oboje slažu da se glas grčkog naroda mora poštivati".

Dvoje čelnika zatražili su za utorak sazivanje summita eurozone čije održavanje je potvrdio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

(H)
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Arhiva/AFP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pristižu reakcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-07-06 10:10:25 [created_by] => 36448 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-07-06 17:50:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-07-06 16:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3355 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/07/05/Novosti/2015-07-03T180331Z_136766825_LR2EB731E5KKH_RTRMADP_3_EUROZONE-GREECE.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x532" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38764946 Threads: 3 Questions: 7123062705 Slow queries: 3309579 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609002333 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/cipras-i-merkel-dogovorili-da-atena-u-utorak-iznese-grcke-prijedloge-grci-se-nadaju-povratku-u-normalu-278945 [printLink] => /vijesti/svijet/cipras-i-merkel-dogovorili-da-atena-u-utorak-iznese-grcke-prijedloge-grci-se-nadaju-povratku-u-normalu-278945?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 327883 [name] => grčka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grcka [link] => /tag/grcka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 230909 [name] => velikabritanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => velikabritanija [link] => /tag/velikabritanija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Arhiva/AFP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pristižu reakcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Cipras i Merkel dogovorili da Atena u utorak iznese grčke prijedloge; Grci se nadaju povratku u normalu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-03-34-25-36448 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/05/Novosti/2015-07-03T180331Z_136766825_LR2EB731E5KKH_RTRMADP_3_EUROZONE-GREECE.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/05/Novosti/2015-07-03T180331Z_136766825_LR2EB731E5KKH_RTRMADP_3_EUROZONE-GREECE.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}16:50 - Nadmoćna pobjeda "ne", iznenadna ostavka grčkoga ministra financija Janisa Varufakisa, nesigurnost kada je u pitanju financijska budućnost zemlje... Grci, koji svakodnevno proživljavaju krizu između svoje vlade i grčkih vjerovnika, u ponedjeljak su, čini se, vrlo zbunjeni i pomalo preplašeni.

"Situacija je uistinu zbunjujuća. Ne znam što će sada biti", kaže elegantan četrdesetgodišnjak Nikos, prodavač skupih satova u luksuznoj četvrti Kolonaki. Slično se osjeća većina njegovih sunarodnjaka.

Nakon pobjede "ne" na nedjeljnom referendumu, svi se nadaju ponovnim pregovorima i skorom dogovoru. "Puni smo problema i ne možemo reći da je dobro ni "da", ni "ne". Zabrinuti smo za egzistenciju i za svoju sudbinu te želimo ostati u Europi", objasnio je jedan šezdesetgodišnjak.

"Nije ovo kriza ni desnice ni ljevice. Sve političke stranke, svi koje vjeruju u Grčku i u Europu moraju pregovarati", komentirala je četrdesetgodišnja Irene Roka.

"Mislim da je pravedno što je pobijedilo "ne". No sada me strah onoga što slijedi", rekao je za AFP tridesetgodišnji Miltialis, prodavač u kiosku.

"Varufakis je revolucionar, vrlo dinamičan čovjek sa zavidnom erudicijom, no nije dobar političar", smatra Irene Roka. O njemu dobro mišljenje nema ni umirovljenica Nina: "Varufakis, žrtveno janje? Pa to je najbolja stvar koja nam se mogla dogoditi u ovom trenutku. Arogantni narcis koji je uništio cijelu zemlju", dodaje ona.

"Važna stvar o kojoj bi danas trebalo razmisliti je promjena situacije, trebalo bi pomoći ljudima, ljudi su gladni. Ima ih i koji umiru od gladi", smatra tridesetogodišnja Katerina.

"Ovdje više ništa ne funkcionira", s uzdahom kaže liječnica Elizabeth Drakopolou. "Strahujem od dana koji nam predstoje. Nisam danas bila u banci i ne znam hoću li uspjeti doći do svojih 60 eura", rekla je novinaru AFP-a.

Četrdesetgodišnji ljekarnik Lambros već treći put s bankomata pokušava podići novac. "U dvjema bankama bankomati su prazni. Uistinu strahujem da više nećemo imati gotovine u danima koji su pred nama. To svakako treba riješiti, jer će se sve urušiti", kazao je.

15.28 - Cipras i Merkel dogovorili da Atena u utorak iznese grčke prijedloge

Grčki premijer "u ponedjeljak se tijekom telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio da Atena u utorak, na europskom summitu iznese prijedloge grčke vlade", čiji je cilj zaključiti sporazum s vjerovnicima, Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, stoji u kratkom priopćenju grčke vlade.

Nakon nadmoćne pobjede "ne" na referendumu održanom u nedjelju, Aleksis Cipras kazao je da poruka referenduma nije "prekid" s Europom već "jačanje važnosti pregovora" Atene kako bi se nastavili njezini napori da se postigne sporazum s vjerovnicima o financijskoj budućnosti Grčke.

O istoj je temi u ponedjeljak je telefonom razgovarao i s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, a prije toga i sa šefom Središnje europske banke Mariom Draghijem.

U ponedjeljak navečer u Parizu je predviđeno održavanje sastanka francuskog predsjednika Hollandea i kancelarke Merkel. U utorak će se održati sastanak ministara financija eurozone, a istoga dana navečer europski summit o financijskoj budućnosti Grčke.

Europljani su podijeljeni kada je riječ o sudbini Grčke. Šef eurozone Jeroen Dijsselbloem u ponedjeljak je rekao da "nas grčko 'ne' ne približava rješenju". Suprotno tomu, Španjolska i Italija izjasnile su se za rješenje grčkoga pitanja na summitu koji će se održati u utorak.

Rusija izrazila potporu grčkom narodu i nada se kompromisu

Rusija je u ponedjeljak, dan nakon grčkog referenduma, izrazila grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu svoju potporu grčkom narodu suočenom s teškoćama koje mora nadvladati, izražavajući nadu da će Grčka pronaći kompromis sa svojim europskim vjerovnicima.

"Vladimir Putin izrazio je svoju potporu grčkom narodu, suočenom s poteškoćama koje ta zemlja mora prevladati", navelo je rusko predsjedništvo u svom priopćenju, nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Putin i Cipras također su razgovarali o "više pitanja povezanih uz razvoj grčko-ruske suradnje", navodi se u priopćenju Kremlja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov naveo je kako se Rusija nada da će Grčka pronaći "kompromis" s vjerovnicima čije je prijedloge grčki narod na nedjeljnom referendumu odbio sa 60 posto glasova protiv.

"Tražimo od svojih grčkih partnera da čim prije pronađu potreban kompromis sa svojim vjerovnicima i donesu odluke koje će na najbolji način doprinijeti gospodarskoj i socijalnoj stabilnosti zemlje", kazao je glasnogovornik Kremlja a prenijela agencija Tass.

"Poštujemo volju izraženu na referendumu u zemlji s kojom imamo dugotrajne bliske odnose i široko partnerstvo", dodao je.

Peskov je uz ostalo ponovio da Grčka, u kritičnoj financijskoj situaciji, nije do sada "zatražila nikakvu pomoć" Rusije.

Grci su na nedjeljnom referendumu odbili prijedloge međunarodnih vjerovnika za izlazak iz krize u zamjenu za njihov prijedlog mjera štednje.

Atena je u međuvremenu pokazala da je bliska i Rusiji, gdje se njezin premijer Cipras našao već dva puta u posljednjih nekoliko tjedana.

Tijekom Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu grčki premijer je zaključio sporazum o izgradnji ruskog plinovoda u Grčkoj, vrijednog dvije milijarde eura, što nije naišlo na pozitivan odjek u Europskoj uniji. 

14:02
- Europska komisija prima na znanje rezultat referenduma u Grčkoj, ali taj rezultat povećava jaz između Grčke i ostalih zemalje eurozone, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis.

"Europska komisija prima na znanje rezultat jučerašnjeg referenduma u Grčkoj, poštujemo demokratski izbor grčkog naroda. Nažalost pobjeda opcije 'ne' na referendumu povećava jaz između Grčke i ostalih zemalja eurozone", izjavio je Dombrovskis na konferenciji za novinare.

"Jedna stvar je jasna: mjesto Grčke jest i ostaje u Europi", rekao je Dombrovskis, ali na nekoliko opetovanih pitanja znači li to da joj mjesto u eurozoni, izbjegao je odgovor.

Dombrovskis je također rekao da je Komisija spremna razgovarati s Grcima, ali da joj za to treba mandat euroskupine, koja se sastaje u utorak, prije summita eurozone.

"Komisija je spremna nastaviti raditi s Grčkom. Ali, da budem jasan, Komisija ne može pregovarati bez mandata euroskupine", rekao je.

 
13:38 - Njemačka kancelarka Angela Merkel vjeruje da nema temelja za pregovore o novome paketu pomoći za Atenu nakon odlučnog grčkog "ne" reformama i smanjenju proračuna na nedjeljnom referendumu, izjavio je u nedjelju glasnogovornik njemačke vlade.

"U svjetlu jučerašnje odluke grčkoga naroda, u ovome trenutku nema uvjeta za početak pregovora o novome programu pomoći", rekao je Steffen Seibert, dodavši kako kancelarka rezultate glasanja vidi kao "pojašnjenje" grčkog stajališta.


10:30 - Britanska vlada primila je u ponedjeljak na znanje rezultat nedjeljnog grčkog referenduma, ustvrdivši da će "učiniti sve što je potrebno za zaštitu" svojeg gospodarstva, po glasnogovorniku premijera Davida Camerona.

"Grčki narod izrazio je mišljenje na referendumu. To je kritičan trenutak u grčkoj gospodarskoj krizi", napisao je glasnogovornik u priopćenju nakon što je sa 61,31 posto prevladao "ne" u Grčkoj.

"Nastavljamo raditi sve što je potrebno za zaštitu naše gospodarske sigurnosti u tom razdoblju nesigurnosti", rekao je on.

"Već imamo spremne hitne planove a kasnije tijekom jutra premijer će predsjedati drugim sastankom kako bi razmotrio te planove u svjetlu rezultata".

Velika Britanija nije dio eurozone ali njezino gospodarstvo je vrlo osjetljivo na situaciju kod susjeda iz eurozone.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande iznijeli su opreznu reakciju izjavivši kako se "oboje slažu da se glas grčkog naroda mora poštivati".

Dvoje čelnika zatražili su za utorak sazivanje summita eurozone čije održavanje je potvrdio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

(H)
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/cipras-i-merkel-dogovorili-da-atena-u-utorak-iznese-grcke-prijedloge-grci-se-nadaju-povratku-u-normalu-278945 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5a598f631d9655ee75edfda6ad565e23e63c4858 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Cipras+i+Merkel+dogovorili+da+Atena+u+utorak+iznese+gr%C4%8Dke+prijedloge%3B+Grci+se+nadaju+povratku+u+normalu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fcipras-i-merkel-dogovorili-da-atena-u-utorak-iznese-grcke-prijedloge-grci-se-nadaju-povratku-u-normalu-278945 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fcipras-i-merkel-dogovorili-da-atena-u-utorak-iznese-grcke-prijedloge-grci-se-nadaju-povratku-u-normalu-278945 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Arhiva/AFP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pristižu reakcije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SvijetPristižu reakcije

Cipras i Merkel dogovorili da Atena u utorak iznese grčke prijedloge; Grci se nadaju povratku u normalu

Piše PSD.
6. srpnja 2015. - 18:51
16:50 - Nadmoćna pobjeda "ne", iznenadna ostavka grčkoga ministra financija Janisa Varufakisa, nesigurnost kada je u pitanju financijska budućnost zemlje... Grci, koji svakodnevno proživljavaju krizu između svoje vlade i grčkih vjerovnika, u ponedjeljak su, čini se, vrlo zbunjeni i pomalo preplašeni.

"Situacija je uistinu zbunjujuća. Ne znam što će sada biti", kaže elegantan četrdesetgodišnjak Nikos, prodavač skupih satova u luksuznoj četvrti Kolonaki. Slično se osjeća većina njegovih sunarodnjaka.

Nakon pobjede "ne" na nedjeljnom referendumu, svi se nadaju ponovnim pregovorima i skorom dogovoru. "Puni smo problema i ne možemo reći da je dobro ni "da", ni "ne". Zabrinuti smo za egzistenciju i za svoju sudbinu te želimo ostati u Europi", objasnio je jedan šezdesetgodišnj...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 05:34