stdClass Object ( [id] => 1090163 [title] => Analiza sukoba starog 100 godina: opet stari pakao u Sjevernoj Irskoj, ljulja se mirovni sporazum sklopljen na veliki petak iz 1998 godine. Prijeti li novi rat? [alias] => analiza-sukoba-starog-100-godina-opet-stari-pakao-u-sjevernoj-irskoj-ljulja-se-mirovni-sporazum-sklopljen-na-veliki-petak-iz-1998-godine-prijeti-li-novi-rat [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Već desetodnevni kaos u Sjevernoj Irskoj dobio je novu dimenziju: u igre nasilje uključili su se i katolici. Nakon što su deset dana na ulicama sjevernoirskih gradova bijes izražavali protestantski unionisti, sada su na ulice Belfasta izašli i njihovi arhi-neprijatelji - katolički republikanci.

Preko 50 ozlijeđenih policajaca: što od kamenja, što od molotovljevih koktela. Zapaljen autobus s putnicima, koji su u zadnji čas uspjeli pobjeći iz gorućeg vozila. Napadnut fotoreporter Belfast Telegrapha. Izvanredno zasjedanje lokalnog parlamenta i hitno priopćenje sjevernoirske vlade - sastavljene od unionista i republikanaca – koja poziva na prekid „napada na policiju, javne službe i (sjevernoirske) zajednice”.

Nakon dvadeset godina mira, sve je spremno za nastavak krvave priče iz 20. stoljeća, u kojoj dvije antagonističke zajednice Sjeverne Irske nikako ne uspijevaju naći zajednički jezik.

---

image
Paul Faith/AFP
---

Slike koje su iz zapadnog Belfasta u svijet otišle u srijedu popodne mogle su dočarati svu dubinu i težinu sjevernoirskog nacionalno-vjerskog konflikta. S obje strane tzv. Mirovnog zida, podignutog u blizini ulice Lanark Way, okupilo se po nekoliko stotina mladih koji preko zida, jedni na druge, bacaju kamenje i molotovljeve koktele, snimajući pritom selfije.

Jedni druge ne vide, zbog zida, ali po graji s druge strane znaju da su se tamo, par metara zračne linije daleko, okupili i „oni”. Njihovi vršnjaci i smrtni neprijatelji.

Odnosno, kako je priopćila lokalna policija, po okupljanju mladih iz obje zajednice Belfasta došlo je do „nereda u kojima su skupine s obje strane zida počinile ozbiljna kaznena djela, napadajući policiju i jedni druge”. Sudjelovala su i djeca od 13-14 godina, koje su „hrabrili i podržavali odrasli koji su stajali uz njih te im pljeskali i navijali”.

Kakvi su to odrasli ljudi, reći ćete, koji podržavaju da se djeca tuku?

Odgovor glasi: dobrodošli u Sjevernu Irsku! Dobrodošli u Belfast! Ako ste zadnjih godina bili u Mostaru, Skoplju, Kosovskoj Mitrovici ili Nikoziji, bit će vam donekle poznato.

Problem star 100 godina

Nije čudno da je nasilje na ulicama Belfasta, Londonderryja i drugih sjevernoirskih gradova eskaliralo baš 2. travnja, na Veliki petak. Bila je to jasna poruka bijesnih unionista, jer je prije 23 godine upravo na tadašnji Veliki petak u Belfastu potpisan Mirovni sporazum kojim je službeno okončan 30-godišnji sukob između katoličkih republikanaca i protestantskih unionista, u kojem je poginulo preko 3500 ljudi, uz više od 50.000 ranjenih.

To razdoblje u sjevernoirskoj povijesti službeno se naziva „Nevolje” („The Troubles”). Najnovija eskalacija nasilja, tempirana upravo za ovogodišnji Veliki petak, jasna je poruka da bi se nevolje mogle ponoviti. Pogotovo što je s obje strane

stasala nova generacija bijesnih mladića, od kojih mnogi tog Velikog petka 1998. nisu bili ni rođeni.

Neposredni „okidač” za unionističko nasilje bila je odluka tužiteljstva u Belfastu da neće procesuirati 24 republikanska političara koji su u prošlog lipnja, kršeći epidemiološke mjere, došli na sprovod republikanskog političara Bobbyja Storeyja, nekadašnjeg obavještajnog šefa Irske republikanske armije (IRA).

---

image
Paul Faith/AFP
---

Umjesto dopuštenih 30 ljudi, došlo ih je više stotina (neki izvori navode i brojku od tri tisuće ljudi), među kojima neki aktualni ministri u vladi Sjeverne Irske, kao i vođe Sinn Feina Mary Lou McDonald i Gerry Adams, te više od 20 stranačkih dužnosnika.

Širi povod je provođenje Sjevernoirskog protokola i sporazuma o Brexitu, kojim je izbjegnuta tvrda granica između Sjeverne Irske i Republike Irske (što bi razbjesnilo republikanske katolike), a uvedena je oštrija granica između Sjeverne Irske i Britanije, koja se provodi u sjevernoirskim pomorskim lukama (što je razbjesnilo unionističke protestante).

No generalni razlog sukoba star je oko 100 godina.

Idila je trajala 23 godine

Nakon što je Irska provela stoljeća pod engleskom vlašću, početkom 1919. izbija Irski rat za neovisnost, koji u ljeto 1921. završava podjelom otoka – na većem dijelu teritorija uspostavljena je neovisna Republika Irska, ali je sjeveroistočni dio otoka, gdje su protestanti činili većinu, pod imenom Sjeverna Irska ostao u sklopu Ujedinjenog Kraljevstva.

Idućih pola stoljeća suživot dviju zajednica u Sjevernoj Irskoj odvijao se bez međusobnih oružanih sukoba, ali uz trajne prigovore katoličke manjine da nad njom raste segregacija i marginalizacija. Prosvjedi 1969. prerastaju u nemire, a uskoro na pozornicu stupa britanska vojska, što će dramatično zaoštriti stvari.

Ključni događaj, kojim praktično počinju „Nevolje”, zbio se 30. siječnja 1972., kad su britanske trupe u sjevernoirskom gradu Derryju otvorile vatru na nenaoružane irske prosvjednike i ubile 14 civila (svi su bili katolici). Masakr će postati poznat pod

nazivom „Krvava nedjelja”, o njemu će kasnije pjevati i irska rock-grupa U2 („Sunday, Bloody Sunday”), a označit će zlokobnu prekretnicu u povijesti nasilja na otoku.

Nakon tog zločina (za koji nitko nikad nije odgovarao) znatno se povećava netrpeljivost katolika i irskih nacionalista prema britanskoj vojsci, te naglo raste podrška za Irsku republikansku armiju (IRA), paravojnu organizaciju koja je povela oružani otpor britanskoj Kruni, u borbi za ujedinjenje s Republikom Irskom.

---

image
Paul Faith/AFP
---

Svoje bombaške napade, po kojima su postali poznati (uz ubojstva i otmice), IRA u početku izvodi samo na teritoriju Sjeverne Irske – napadajući pripadnike i objekte britanske vojske – a kasnije i u samoj Engleskoj, pa su napadani ciljevi u Londonu i Birmignhamu, a bilo je i civilnih žrtava. Stoga ih je britanska vlada smatrala teroristima, a dobar dio Iraca herojima.

Trideset godina trajale su „Nevolje”, sve do tog Velikog petka 1998. godine, nakon čega je oružje na otoku utihnulo, a političko krilo IRA-e, pod imenom Sinn Feinn, u formi političke partije (ljevičarskog karaktera) ušlo u parlament i vladu, kao legitimni politički glas irskih republikanaca.

Idila je trajala 23 godine. Stasali su novi klinci, kojima IRA zvuči romantično, a s druge strane zida imaju vršnjake odgojene u narativu da je IRA teroristička organizacija. Ulica protiv ulice, kvart protiv kvarta, narod protiv naroda. Opasno se ljulja Sporazum na Veliki petak.

---

image
Paul Faith/AFP
---

---

51:49 za ujedinjenu Irsku

Slično kao u BiH nakon Daytona, i u Sjevernoj Irskoj nakon Sporazuma iz 1998. na svakim izborima pobjeđuju nacionalne stranke s vjerskim pečatom. Lojalistički blok (probritanski protestanti) oko Demokratske unionističke partije (DUP) i nacionalistički blok (proirski katolici) oko republikanske stranke Sinn Fein svaki put

zajedno dobiju preko 80 posto glasova, dok centrističke, građanske i nesvrstane stranke ostaju marginalne.

Ono što se kroz vrijeme mijenja jest brojčani omjer protestanata i katolika – razlika u korist protestantske većine neprestano se smanjuje. Dok su prije sto godina oni činili uvjerljivu dvotrećinsku većinu stanovništva, katolici su kroz desetljeća većim natalitetom „grickali” tu razliku, da bi na zadnjem popisu iz 2011. omjer pao na samo 48:45 za protestante. Mnogi drže da će skorašnji novi popis čak pokazati da su katolici prešli u vodstvo.

Te demografske promjene imaju i politički utjecaj. Na izborima za skupštinu Sjeverne Irske 2017. oba su bloka zauzela isti broj poslaničkih mjesta (premda su unionisti dobili nešto više glasova), a u anekti sjevernoirskog instituta NILT iz 2019. za ujedinjenu Irsku izjasnilo se 46 posto ispitanika, dok se za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu zauzelo njih 45 posto. U anketi agencije Ashcroft, pak, skor je bio 51:49 za ujedinjenu Irsku.

Razlika je, dakle, pala na devinu dlaku. A barem mi na Balkanu znamo: kad su razlike između dva naroda sasvim male, sve je moguće.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => belfast gori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => belfast gori 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-09 18:08:54 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-09 18:28:11 [modified_by] => 3205 [publish_up] => 2021-04-09 18:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 470 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17449060.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17456994.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17456986.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17456980.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17452458.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paul Faith\/AFP","Paul Faith\/AFP","Paul Faith\/AFP","Paul Faith\/AFP","Paul Faith\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1232","hd_17449060_1920.jpg":"1920x1080","k_17449060_1280.jpg":"1280x1280","k_17449060_1024.jpg":"1024x1024","k_17449060_640.jpg":"640x640","k_17449060_480.jpg":"480x480","k_17449060_340.jpg":"340x340","k_17449060_220.jpg":"220x220","o_17449060_1280.jpg":"1280x821","o_17449060_1024.jpg":"1024x657","o_17449060_640.jpg":"640x410","o_17449060_480.jpg":"480x308","o_17449060_340.jpg":"340x218","o_17449060_220.jpg":"220x141","h_17449060_1280.jpg":"1280x854","h_17449060_1024.jpg":"1024x683","h_17449060_640.jpg":"640x427","h_17449060_480.jpg":"480x320","h_17449060_340.jpg":"340x227","h_17449060_220.jpg":"220x147","pp_17449060_1280.jpg":"1006x1280","pp_17449060_1024.jpg":"805x1024","pp_17449060_640.jpg":"503x640","pp_17449060_480.jpg":"377x480","pp_17449060_340.jpg":"267x340","pp_17449060_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_17456994_1920.jpg":"1920x1080","k_17456994_1280.jpg":"1280x1280","k_17456994_1024.jpg":"1024x1024","k_17456994_640.jpg":"640x640","k_17456994_480.jpg":"480x480","k_17456994_340.jpg":"340x340","k_17456994_220.jpg":"220x220","o_17456994_1280.jpg":"1280x854","o_17456994_1024.jpg":"1024x683","o_17456994_640.jpg":"640x427","o_17456994_480.jpg":"480x320","o_17456994_340.jpg":"340x226","o_17456994_220.jpg":"220x146","h_17456994_1280.jpg":"1280x854","h_17456994_1024.jpg":"1024x683","h_17456994_640.jpg":"640x427","h_17456994_480.jpg":"480x320","h_17456994_340.jpg":"340x227","h_17456994_220.jpg":"220x147","pp_17456994_1280.jpg":"1006x1280","pp_17456994_1024.jpg":"805x1024","pp_17456994_640.jpg":"503x640","pp_17456994_480.jpg":"377x480","pp_17456994_340.jpg":"267x340","pp_17456994_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17456986_1920.jpg":"1920x1080","k_17456986_1280.jpg":"1280x1280","k_17456986_1024.jpg":"1024x1024","k_17456986_640.jpg":"640x640","k_17456986_480.jpg":"480x480","k_17456986_340.jpg":"340x340","k_17456986_220.jpg":"220x220","o_17456986_1280.jpg":"1280x853","o_17456986_1024.jpg":"1024x682","o_17456986_640.jpg":"640x426","o_17456986_480.jpg":"480x320","o_17456986_340.jpg":"340x226","o_17456986_220.jpg":"220x146","h_17456986_1280.jpg":"1280x854","h_17456986_1024.jpg":"1024x683","h_17456986_640.jpg":"640x427","h_17456986_480.jpg":"480x320","h_17456986_340.jpg":"340x227","h_17456986_220.jpg":"220x147","pp_17456986_1280.jpg":"1006x1280","pp_17456986_1024.jpg":"805x1024","pp_17456986_640.jpg":"503x640","pp_17456986_480.jpg":"377x480","pp_17456986_340.jpg":"267x340","pp_17456986_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1252","hd_17456980_1920.jpg":"1920x1080","k_17456980_1280.jpg":"1280x1280","k_17456980_1024.jpg":"1024x1024","k_17456980_640.jpg":"640x640","k_17456980_480.jpg":"480x480","k_17456980_340.jpg":"340x340","k_17456980_220.jpg":"220x220","o_17456980_1280.jpg":"1280x834","o_17456980_1024.jpg":"1024x667","o_17456980_640.jpg":"640x417","o_17456980_480.jpg":"480x313","o_17456980_340.jpg":"340x221","o_17456980_220.jpg":"220x143","h_17456980_1280.jpg":"1280x854","h_17456980_1024.jpg":"1024x683","h_17456980_640.jpg":"640x427","h_17456980_480.jpg":"480x320","h_17456980_340.jpg":"340x227","h_17456980_220.jpg":"220x147","pp_17456980_1280.jpg":"1006x1280","pp_17456980_1024.jpg":"805x1024","pp_17456980_640.jpg":"503x640","pp_17456980_480.jpg":"377x480","pp_17456980_340.jpg":"267x340","pp_17456980_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17452458_1920.jpg":"1920x1080","k_17452458_1280.jpg":"1280x1280","k_17452458_1024.jpg":"1024x1024","k_17452458_640.jpg":"640x640","k_17452458_480.jpg":"480x480","k_17452458_340.jpg":"340x340","k_17452458_220.jpg":"220x220","o_17452458_1280.jpg":"1280x853","o_17452458_1024.jpg":"1024x682","o_17452458_640.jpg":"640x426","o_17452458_480.jpg":"480x320","o_17452458_340.jpg":"340x226","o_17452458_220.jpg":"220x146","h_17452458_1280.jpg":"1280x854","h_17452458_1024.jpg":"1024x683","h_17452458_640.jpg":"640x427","h_17452458_480.jpg":"480x320","h_17452458_340.jpg":"340x227","h_17452458_220.jpg":"220x147","pp_17452458_1280.jpg":"1006x1280","pp_17452458_1024.jpg":"805x1024","pp_17452458_640.jpg":"503x640","pp_17452458_480.jpg":"377x480","pp_17452458_340.jpg":"267x340","pp_17452458_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7803026 Threads: 3 Questions: 1637734847 Slow queries: 4866903 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111442900 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/analiza-sukoba-starog-100-godina-opet-stari-pakao-u-sjevernoj-irskoj-ljulja-se-mirovni-sporazum-sklopljen-na-veliki-petak-iz-1998-godine-prijeti-li-novi-rat-1090163 [printLink] => /vijesti/svijet/analiza-sukoba-starog-100-godina-opet-stari-pakao-u-sjevernoj-irskoj-ljulja-se-mirovni-sporazum-sklopljen-na-veliki-petak-iz-1998-godine-prijeti-li-novi-rat-1090163?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243952 [name] => Sjeverna Irska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sjeverna-irska [link] => /tag/sjeverna-irska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 95883 [name] => belfast [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => belfast [link] => /tag/belfast ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => belfast gori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Analiza sukoba starog 100 godina: opet stari pakao u Sjevernoj Irskoj, ljulja se mirovni sporazum sklopljen na veliki petak iz 1998 godine. Prijeti li novi rat? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17449060.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paul Faith/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17449060.jpg [title] => Paul Faith/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17456994.jpg [title] => Paul Faith/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17456986.jpg [title] => Paul Faith/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17456980.jpg [title] => Paul Faith/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17452458.jpg [title] => Paul Faith/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Već desetodnevni kaos u Sjevernoj Irskoj dobio je novu dimenziju: u igre nasilje uključili su se i katolici. Nakon što su deset dana na ulicama sjevernoirskih gradova bijes izražavali protestantski unionisti, sada su na ulice Belfasta izašli i njihovi arhi-neprijatelji - katolički republikanci.

Preko 50 ozlijeđenih policajaca: što od kamenja, što od molotovljevih koktela. Zapaljen autobus s putnicima, koji su u zadnji čas uspjeli pobjeći iz gorućeg vozila. Napadnut fotoreporter Belfast Telegrapha. Izvanredno zasjedanje lokalnog parlamenta i hitno priopćenje sjevernoirske vlade - sastavljene od unionista i republikanaca – koja poziva na prekid „napada na policiju, javne službe i (sjevernoirske) zajednice”.

Nakon dvadeset godina mira, sve je spremno za nastavak krvave priče iz 20. stoljeća, u kojoj dvije antagonističke zajednice Sjeverne Irske nikako ne uspijevaju naći zajednički jezik.

---

image
Paul Faith/AFP
---

Slike koje su iz zapadnog Belfasta u svijet otišle u srijedu popodne mogle su dočarati svu dubinu i težinu sjevernoirskog nacionalno-vjerskog konflikta. S obje strane tzv. Mirovnog zida, podignutog u blizini ulice Lanark Way, okupilo se po nekoliko stotina mladih koji preko zida, jedni na druge, bacaju kamenje i molotovljeve koktele, snimajući pritom selfije.

Jedni druge ne vide, zbog zida, ali po graji s druge strane znaju da su se tamo, par metara zračne linije daleko, okupili i „oni”. Njihovi vršnjaci i smrtni neprijatelji.

Odnosno, kako je priopćila lokalna policija, po okupljanju mladih iz obje zajednice Belfasta došlo je do „nereda u kojima su skupine s obje strane zida počinile ozbiljna kaznena djela, napadajući policiju i jedni druge”. Sudjelovala su i djeca od 13-14 godina, koje su „hrabrili i podržavali odrasli koji su stajali uz njih te im pljeskali i navijali”.

Kakvi su to odrasli ljudi, reći ćete, koji podržavaju da se djeca tuku?

Odgovor glasi: dobrodošli u Sjevernu Irsku! Dobrodošli u Belfast! Ako ste zadnjih godina bili u Mostaru, Skoplju, Kosovskoj Mitrovici ili Nikoziji, bit će vam donekle poznato.

Problem star 100 godina

Nije čudno da je nasilje na ulicama Belfasta, Londonderryja i drugih sjevernoirskih gradova eskaliralo baš 2. travnja, na Veliki petak. Bila je to jasna poruka bijesnih unionista, jer je prije 23 godine upravo na tadašnji Veliki petak u Belfastu potpisan Mirovni sporazum kojim je službeno okončan 30-godišnji sukob između katoličkih republikanaca i protestantskih unionista, u kojem je poginulo preko 3500 ljudi, uz više od 50.000 ranjenih.

To razdoblje u sjevernoirskoj povijesti službeno se naziva „Nevolje” („The Troubles”). Najnovija eskalacija nasilja, tempirana upravo za ovogodišnji Veliki petak, jasna je poruka da bi se nevolje mogle ponoviti. Pogotovo što je s obje strane

stasala nova generacija bijesnih mladića, od kojih mnogi tog Velikog petka 1998. nisu bili ni rođeni.

Neposredni „okidač” za unionističko nasilje bila je odluka tužiteljstva u Belfastu da neće procesuirati 24 republikanska političara koji su u prošlog lipnja, kršeći epidemiološke mjere, došli na sprovod republikanskog političara Bobbyja Storeyja, nekadašnjeg obavještajnog šefa Irske republikanske armije (IRA).

---

image
Paul Faith/AFP
---

Umjesto dopuštenih 30 ljudi, došlo ih je više stotina (neki izvori navode i brojku od tri tisuće ljudi), među kojima neki aktualni ministri u vladi Sjeverne Irske, kao i vođe Sinn Feina Mary Lou McDonald i Gerry Adams, te više od 20 stranačkih dužnosnika.

Širi povod je provođenje Sjevernoirskog protokola i sporazuma o Brexitu, kojim je izbjegnuta tvrda granica između Sjeverne Irske i Republike Irske (što bi razbjesnilo republikanske katolike), a uvedena je oštrija granica između Sjeverne Irske i Britanije, koja se provodi u sjevernoirskim pomorskim lukama (što je razbjesnilo unionističke protestante).

No generalni razlog sukoba star je oko 100 godina.

Idila je trajala 23 godine

Nakon što je Irska provela stoljeća pod engleskom vlašću, početkom 1919. izbija Irski rat za neovisnost, koji u ljeto 1921. završava podjelom otoka – na većem dijelu teritorija uspostavljena je neovisna Republika Irska, ali je sjeveroistočni dio otoka, gdje su protestanti činili većinu, pod imenom Sjeverna Irska ostao u sklopu Ujedinjenog Kraljevstva.

Idućih pola stoljeća suživot dviju zajednica u Sjevernoj Irskoj odvijao se bez međusobnih oružanih sukoba, ali uz trajne prigovore katoličke manjine da nad njom raste segregacija i marginalizacija. Prosvjedi 1969. prerastaju u nemire, a uskoro na pozornicu stupa britanska vojska, što će dramatično zaoštriti stvari.

Ključni događaj, kojim praktično počinju „Nevolje”, zbio se 30. siječnja 1972., kad su britanske trupe u sjevernoirskom gradu Derryju otvorile vatru na nenaoružane irske prosvjednike i ubile 14 civila (svi su bili katolici). Masakr će postati poznat pod

nazivom „Krvava nedjelja”, o njemu će kasnije pjevati i irska rock-grupa U2 („Sunday, Bloody Sunday”), a označit će zlokobnu prekretnicu u povijesti nasilja na otoku.

Nakon tog zločina (za koji nitko nikad nije odgovarao) znatno se povećava netrpeljivost katolika i irskih nacionalista prema britanskoj vojsci, te naglo raste podrška za Irsku republikansku armiju (IRA), paravojnu organizaciju koja je povela oružani otpor britanskoj Kruni, u borbi za ujedinjenje s Republikom Irskom.

---

image
Paul Faith/AFP
---

Svoje bombaške napade, po kojima su postali poznati (uz ubojstva i otmice), IRA u početku izvodi samo na teritoriju Sjeverne Irske – napadajući pripadnike i objekte britanske vojske – a kasnije i u samoj Engleskoj, pa su napadani ciljevi u Londonu i Birmignhamu, a bilo je i civilnih žrtava. Stoga ih je britanska vlada smatrala teroristima, a dobar dio Iraca herojima.

Trideset godina trajale su „Nevolje”, sve do tog Velikog petka 1998. godine, nakon čega je oružje na otoku utihnulo, a političko krilo IRA-e, pod imenom Sinn Feinn, u formi političke partije (ljevičarskog karaktera) ušlo u parlament i vladu, kao legitimni politički glas irskih republikanaca.

Idila je trajala 23 godine. Stasali su novi klinci, kojima IRA zvuči romantično, a s druge strane zida imaju vršnjake odgojene u narativu da je IRA teroristička organizacija. Ulica protiv ulice, kvart protiv kvarta, narod protiv naroda. Opasno se ljulja Sporazum na Veliki petak.

---

image
Paul Faith/AFP
---

---

51:49 za ujedinjenu Irsku

Slično kao u BiH nakon Daytona, i u Sjevernoj Irskoj nakon Sporazuma iz 1998. na svakim izborima pobjeđuju nacionalne stranke s vjerskim pečatom. Lojalistički blok (probritanski protestanti) oko Demokratske unionističke partije (DUP) i nacionalistički blok (proirski katolici) oko republikanske stranke Sinn Fein svaki put

zajedno dobiju preko 80 posto glasova, dok centrističke, građanske i nesvrstane stranke ostaju marginalne.

Ono što se kroz vrijeme mijenja jest brojčani omjer protestanata i katolika – razlika u korist protestantske većine neprestano se smanjuje. Dok su prije sto godina oni činili uvjerljivu dvotrećinsku većinu stanovništva, katolici su kroz desetljeća većim natalitetom „grickali” tu razliku, da bi na zadnjem popisu iz 2011. omjer pao na samo 48:45 za protestante. Mnogi drže da će skorašnji novi popis čak pokazati da su katolici prešli u vodstvo.

Te demografske promjene imaju i politički utjecaj. Na izborima za skupštinu Sjeverne Irske 2017. oba su bloka zauzela isti broj poslaničkih mjesta (premda su unionisti dobili nešto više glasova), a u anekti sjevernoirskog instituta NILT iz 2019. za ujedinjenu Irsku izjasnilo se 46 posto ispitanika, dok se za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu zauzelo njih 45 posto. U anketi agencije Ashcroft, pak, skor je bio 51:49 za ujedinjenu Irsku.

Razlika je, dakle, pala na devinu dlaku. A barem mi na Balkanu znamo: kad su razlike između dva naroda sasvim male, sve je moguće.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paul Faith/AFP Paul Faith/AFP Paul Faith/AFP Paul Faith/AFP Paul Faith/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/analiza-sukoba-starog-100-godina-opet-stari-pakao-u-sjevernoj-irskoj-ljulja-se-mirovni-sporazum-sklopljen-na-veliki-petak-iz-1998-godine-prijeti-li-novi-rat-1090163 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=62afb2faddc2d3cbd21980efc992f944ec8bc32b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Analiza+sukoba+starog+100+godina%3A+opet+stari+pakao+u+Sjevernoj+Irskoj%2C+ljulja+se+mirovni+sporazum+sklopljen+na+veliki+petak+iz+1998+godine.+Prijeti+li+novi+rat%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fanaliza-sukoba-starog-100-godina-opet-stari-pakao-u-sjevernoj-irskoj-ljulja-se-mirovni-sporazum-sklopljen-na-veliki-petak-iz-1998-godine-prijeti-li-novi-rat-1090163 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fanaliza-sukoba-starog-100-godina-opet-stari-pakao-u-sjevernoj-irskoj-ljulja-se-mirovni-sporazum-sklopljen-na-veliki-petak-iz-1998-godine-prijeti-li-novi-rat-1090163 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => belfast gori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetbelfast gori

Analiza sukoba starog 100 godina: opet stari pakao u Sjevernoj Irskoj, ljulja se mirovni sporazum sklopljen na veliki petak iz 1998 godine. Prijeti li novi rat?

Piše Damir Pilić
9. travnja 2021. - 20:24

Već desetodnevni kaos u Sjevernoj Irskoj dobio je novu dimenziju: u igre nasilje uključili su se i katolici. Nakon što su deset dana na ulicama sjevernoirskih gradova bijes izražavali protestantski unionisti, sada su na ulice Belfasta izašli i njihovi arhi-neprijatelji - katolički republikanci.

Preko 50 ozlijeđenih policajaca: što od kamenja, što od molotovljevih koktela. Zapaljen autobus s putnicima, koji su u zadnji čas uspjeli pobjeći iz gorućeg vozila. Napadnut fotoreporter Belfast Telegrapha. Izvanredno zasjedanje lokalnog parlamenta i hitno priopćenje sjevernoirske vlade - sastavljene od unionista i republikanaca – koja poziva na prekid „napada na policiju, javne službe i (sjevernoirske) zajednice”.

Nakon dvadeset godina mira, sve je spremno za nastavak krvave pr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 17:21