StoryEditorOCM
Regijapobratimstvo u ratu

Zlatko Dizdarević opisao je kako je pošiljka njemu nepoznatoga zadarskog bračnog para u opkoljeni grad njega i Sarajlije taknula u srce: Tko će agresorima pisati pisma?

Piše PSD
22. prosinca 2022. - 12:47
‘Kada se sve zbroji i oduzme, u ovoj golemoj muci koja potresa Sarajevo, koliko granatama, toliko i mukom pake­ta, presahnulih česmi i ugašenih žaru­lja, oni, definitivno, nemaju šansi. Tko će njima, kada i kako doturiti paket iz Zadra, i u njemu bocu viskija i paket ci­gareta?‘AFP

Ima tekstova koji nadilaze novinske povode i žive godinama, pa i desetljećima nakon objave. Svoj dugi život oni zahvaljuju bilo važnosti događaja - a rat, brutalni napad na jedan veliki grad kakvo je Sarajevo jedan je možda od najvažnijih - kvaliteti teksta ili autora.

U tekstu koji donosimo iz Slobodne Dalmacije, 8. travnja ratne 1992. godine, a koji je prenijelo Tačno.net, poklopilo se jedno i drugo i treće: rat u Sarajevu, i humana gesta iz Zadra te autor Zlatko Dizdarević. Tekst koji je od zaborava sačuvao gosp. Salih Hrustić i koji donosimo u cijelosti, vrijedan je pažnje, i zbog Sarajeva, i zbog Ukrajine i zbog ondašnjih, današnjih i budućih nas:

Jučer mi se dogodila jedna stvar koja zapravo i nije sasvim osobne prirode premda je "slučaj"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:37