stdClass Object ( [id] => 635397 [title] => Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH koja je objavila šokantne fotografije vezane djece sad se mora braniti jer je upozorila na problem: Jedan od kolega rekao mi je da sam 'kučketina koja će vidjeti svoje'! [alias] => zastupnica-u-parlamentu-federacije-bih-koja-je-objavila-sokantne-fotografije-vezane-djece-sad-se-mora-braniti-jer-je-upozorila-na-problem-jedan-od-kolega-rekao-mi-je-da-sam-39-kucketina-koja-ce-vidjeti-svoje-39 [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od jučer plačem i ne mogu stati – kazala je starija gospođa koja je u prošli četvrtak, zajedno s još nekoliko stotina građana, došla prosvjedovati pred zgradu federalne vlade u Sarajevu.

– Ovo je ratni zločin, a ljudi koji su sve to dopustili su ratni zločinci – dometnuo je jedan mladić.

Sve njih na ulicu su izvukle fotografije što ih je dan prije, naočigled cijele javnosti, u Parlamentu FBiH prezentirala zastupnica Sabina Ćudić iz Naše stranke. Na njima se, vezani za krevete i radijatore, vide štićenici Zavoda za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine u Pazariću nadomak Sarajeva. Videosnimka jednog bespomoćnog djeteta još je stravičnija. Navodno u takvim uvjetima znaju proboraviti cijele dane i noći. Da ti srce pukne!

Zastupnica objavila šokantne fotografije: u zavodu kraj Sarajeva djecu vežu za radijator i namještaj!; 'Mališani su naviknuti da po 14 sati budu vezani'

– Ova situacija može se nazvati modernim ropstvom. U Zavodu ima 149 uposlenih, od čega je 27 ekonomista, i 47 bolesne djece. Noću je angažirana jedna njegovateljica, koja je vrlo često nestručna osoba. Djeca često sama pružaju ruke da im ih vežu zato što su navikla da čak i po četrnaest sati budu vezana. Kao rezultat tih metoda mnoga djeca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma – navela je Ćudić.

A sve je počelo tjedan dana ranije, kada je spomenuta zastupnica kao dio parlamentarne komisije stigla u Pazarić. Ono što je tamo vidjela uistinu ju je zgrozilo, ali svoje dojmove tada nije do kraja željela podijeliti s javnosti.

– Trebat će mi neko vrijeme da smirim dojmove od današnjeg posjeta Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine u Pazariću. Ali jedno je bez sumnje – Vlada FBiH mora razriješiti članove njihova Upravnog i Nadzornog odbora po hitnom postupku, do kraja istražnih radnji o stravičnim ilegalnim radnjama i zloupotrebama položaja, uključujući i direktno iskorištavanje štićenika Zavoda – napisat će na svom Facebook profilu.

Do trenutka kada će se zakotrljati lavina nezadovoljstva i izići iz granica Sarajevskog kantona proći će još pet dana. U tom razdoblju je Ćudić Vladi i resornome ministarstvu uputila zahtjev za hitnu smjenu članova i članica UO-a i NO-a koji su ostali iz prošlog saziva, dok Odbor za rad i socijalnu zaštitu Zastupničkog doma PFBiH o svemu nije mogao raspravljati zbog – nedostatka kvoruma.

Nekako u isto vrijeme do zastupnice NS-a stigle su fotografije i videa o tretmanu nemoćne djece. Ništa od toga materijala nije bilo starije od godinu dana. Odlučila je prespavati i iduće jutro sazvati presicu u Parlamentu.

– Mojoj odluci također je prethodio službeni zapisnik inspektora i sudskih vještaka koji dokumentiraju prisilni rad štićenika Zavoda u Pazariću na uređenju privatnih objekata prethodnog rukovodstva – od novca namijenjenog Zavodu – pojasnila je u četvrtak poslijepodne, prije nego što će se, kako nam je rečeno u njezinoj stranci kada smo pokušali dogovoriti intervju, povući na neko vrijeme iz javnosti.

Jednako šokantan detalj koji je tada navela ticao se izrabljivanja štićenika, koji su odvođeni iz Pazarića obavljati privatne poslove za direktora. To je pred nadležnim organima posvjedočio zaposlenik Zavoda Jasmin Fatić:

“Radim u Zavodu Pazarić na mjestu kućni majstor stolar. Po nalogu šefa Izeta Ramića išao sam na Grbavicu u direktorov stan, gdje sam obavljao poslove rušenja zidova, keramike, stolarije, parketa i odvoženja šuta. Ove navedene radove sam obavljao u toku radnog vremena. Išao sam službenim vozilom, odvozio štićenike u ispomoć.”

To nije bio prvi put da se Zavod dovodio u kontekst financijskih malverzacija, ali svi su prethodni pokušaji da se stvari dovedu na čistac zapinjali na sprezi politike i istražnih organa kako bi se zaštitilo podobne stranačke kadrove. Zanimljivo je da su većinu poratnih godina u direktorskoj fotelji odsjedili kadrovi SDP-a, inače partnera NS-a. To Ćudić nije spriječilo da objelodani sve materijale i spoznaje do kojih je došla.

Bilo je za očekivati da će je podržati najjača bošnjačka stranka, SDA. Međutim, odmah nakon objave slika i videa u parlamentu, na nju su krenuli drvljem i kamenjem. Odabrali su svoju žensku bojnu koja je Ćudić počela zamjerati sve i svašta, a ponajviše kadroviranje njezine stranke, inače dijela aktualne vladajuće koalicije u Kantonu.

A onda je krenula i orkestrirana medijska hajka. Među prvima je pred kamere izišao aktualni direktor Zavoda Redžep Salić (SDA).

– Ja sam prvi čovjek koji je u Parlamentu FBiH javno ukazao da se otima od dječjih usta i nitko nije reagirao. Tri mjeseca se borimo s tim stvarima. Sabina Ćudić je bila ovdje s komisijom prije nekoliko dana i ništa nam nije rekla. Da je išta rekla o ovome, sigurno bismo reagirali i tražili da nam kaže kada je to snimano – rekao je Salić gušeći se u suzama.

On je sve predstavio udarom na zaposlenice angažirane u spornim paviljonima.

– Te žene žive 24 sata život te djece, a ne Sabina Ćudić i ja – još je dodao, prije nego što je pročitao pismo u kojemu one tvrde da posteljine na krevetima koje se vide na fotografijama već dulje nisu u upotrebi, tako da ni snimke ne mogu biti novijega datuma.

U pomoć je u jednoj emisiji na TV Hayatt pritekao i Zeničanin Hamed Mešanović, otac jednog od štićenika Zavoda u Pazariću.

– Moram reći da ja, moja supruga i kći cijelu noć nismo zaspali. Prvo smo potreseni zbog pristupa na koji je to urađeno, a onda zbog silnih poziva i poruka od prijatelja, obitelji i mojih sugrađana, koji su bili spremni ići u Pazarić i spasiti moje dijete od nekakve situacije koja nije uvjetna i normalna. Ja sam onda s mobitela slao slike, da pokažem u kakvim uvjetima živi moje dijete, da su to predivni uvjeti, da je to uredno, čisto. Fotografije koje su objavljene, ja nisam te osobe vidio, ali znam kroz priču sa socijalnim radnicima, s medicinskim osobljem, da ima teških slučajeva, jer su mene upozoravali da, ako bismo mi roditelji naišli na takvu situaciju da ne budemo iznenađeni, da djeca sama sebi otkidaju meso s ruku – naveo je Mešanović, koji je Sabinu Ćudić optužio da je fotografije objavila bez dopuštenja roditelja i nadležnih službi.

Zastupnica je tako dovedena u situaciju da se mora braniti jer je upozorila na problem. Potužila se i da joj je jedan od kolega zastupnika prišao u zgradi Parlamenta i rekao da je “kučketina koja će vidjeti svoje”.

– Koristila sam svaki institucionalni korak, do spoznaje da ste mehanizme privatizirali. Nemam nikakvo povjerenje u vas i procese koje vodite. Nećemo stati i nikakvi oblici institucionalnog i osobnog zastrašivanja neće zaustaviti moje kolege i mene, kao ni građane koji zahtijevaju odgovore – poručila je na sve to Ćudić.

U petak su u Zavod u Pazariću ušli tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu i nadležna inspekcija. Mnogi koji su posljednjih dana u Sarajevu i diljem BiH digli svoj glas uvjereni su da će sve na tome i stati.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => moderno ropstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-11-27 20:55:54 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-11-27 22:16:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-11-27 20:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15884 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/27\/Sabiba_Cudic555.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/22\/Nedjelja\/12228524.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/22\/Nedjelja\/12228526.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/22\/Nedjelja\/12228528.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/22\/Nedjelja\/12228530.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/22\/Nedjelja\/12228534.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/22\/Nedjelja\/12228536.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/22\/Nedjelja\/12228532.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/22\/Nedjelja\/12228524.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/22\/Nedjelja\/12228526.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/22\/Nedjelja\/12228528.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/22\/Nedjelja\/12228530.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/22\/Nedjelja\/12228534.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/22\/Nedjelja\/12228536.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/22\/Nedjelja\/12228532.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sabiba_Cudic555","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"900x618"},{"size0":"960x960"},{"size0":"1200x892"},{"size0":"1200x836"},{"size0":"1200x1600"},{"size0":"679x960"},{"size0":"1540x1077"},{"size0":"960x960"},{"size0":"960x960"},{"size0":"1200x892"},{"size0":"1200x836"},{"size0":"1200x1600"},{"size0":"679x960"},{"size0":"1540x1077"},{"size0":"960x960"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7797997 Threads: 1 Questions: 1637099309 Slow queries: 4864918 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111426248 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/regija/zastupnica-u-parlamentu-federacije-bih-koja-je-objavila-sokantne-fotografije-vezane-djece-sad-se-mora-braniti-jer-je-upozorila-na-problem-jedan-od-kolega-rekao-mi-je-da-sam-39-kucketina-koja-ce-vidjeti-svoje-39-635397 [printLink] => /vijesti/regija/zastupnica-u-parlamentu-federacije-bih-koja-je-objavila-sokantne-fotografije-vezane-djece-sad-se-mora-braniti-jer-je-upozorila-na-problem-jedan-od-kolega-rekao-mi-je-da-sam-39-kucketina-koja-ce-vidjeti-svoje-39-635397?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 221361 [name] => bih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bih [link] => /tag/bih ) [1] => stdClass Object ( [id] => 408281 [name] => zlostavljanje djece [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlostavljanje-djece [link] => /tag/zlostavljanje-djece ) [2] => stdClass Object ( [id] => 365305 [name] => pazarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pazaric [link] => /tag/pazaric ) [3] => stdClass Object ( [id] => 519194 [name] => Sabina Ćudić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sabina-cudic [link] => /tag/sabina-cudic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => moderno ropstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH koja je objavila šokantne fotografije vezane djece sad se mora braniti jer je upozorila na problem: Jedan od kolega rekao mi je da sam 'kučketina koja će vidjeti svoje'! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/27/Sabiba_Cudic555.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sabiba_Cudic555 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/27/Sabiba_Cudic555.jpg [title] => Sabiba_Cudic555 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/22/Nedjelja/12228524.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/22/Nedjelja/12228526.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/22/Nedjelja/12228528.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/22/Nedjelja/12228530.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/22/Nedjelja/12228534.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/22/Nedjelja/12228536.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/22/Nedjelja/12228532.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/22/Nedjelja/12228524.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/22/Nedjelja/12228526.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/22/Nedjelja/12228528.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/22/Nedjelja/12228530.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/22/Nedjelja/12228534.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/22/Nedjelja/12228536.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/22/Nedjelja/12228532.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od jučer plačem i ne mogu stati – kazala je starija gospođa koja je u prošli četvrtak, zajedno s još nekoliko stotina građana, došla prosvjedovati pred zgradu federalne vlade u Sarajevu.

– Ovo je ratni zločin, a ljudi koji su sve to dopustili su ratni zločinci – dometnuo je jedan mladić.

Sve njih na ulicu su izvukle fotografije što ih je dan prije, naočigled cijele javnosti, u Parlamentu FBiH prezentirala zastupnica Sabina Ćudić iz Naše stranke. Na njima se, vezani za krevete i radijatore, vide štićenici Zavoda za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine u Pazariću nadomak Sarajeva. Videosnimka jednog bespomoćnog djeteta još je stravičnija. Navodno u takvim uvjetima znaju proboraviti cijele dane i noći. Da ti srce pukne!

Zastupnica objavila šokantne fotografije: u zavodu kraj Sarajeva djecu vežu za radijator i namještaj!; 'Mališani su naviknuti da po 14 sati budu vezani'

– Ova situacija može se nazvati modernim ropstvom. U Zavodu ima 149 uposlenih, od čega je 27 ekonomista, i 47 bolesne djece. Noću je angažirana jedna njegovateljica, koja je vrlo često nestručna osoba. Djeca često sama pružaju ruke da im ih vežu zato što su navikla da čak i po četrnaest sati budu vezana. Kao rezultat tih metoda mnoga djeca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma – navela je Ćudić.

A sve je počelo tjedan dana ranije, kada je spomenuta zastupnica kao dio parlamentarne komisije stigla u Pazarić. Ono što je tamo vidjela uistinu ju je zgrozilo, ali svoje dojmove tada nije do kraja željela podijeliti s javnosti.

– Trebat će mi neko vrijeme da smirim dojmove od današnjeg posjeta Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine u Pazariću. Ali jedno je bez sumnje – Vlada FBiH mora razriješiti članove njihova Upravnog i Nadzornog odbora po hitnom postupku, do kraja istražnih radnji o stravičnim ilegalnim radnjama i zloupotrebama položaja, uključujući i direktno iskorištavanje štićenika Zavoda – napisat će na svom Facebook profilu.

Do trenutka kada će se zakotrljati lavina nezadovoljstva i izići iz granica Sarajevskog kantona proći će još pet dana. U tom razdoblju je Ćudić Vladi i resornome ministarstvu uputila zahtjev za hitnu smjenu članova i članica UO-a i NO-a koji su ostali iz prošlog saziva, dok Odbor za rad i socijalnu zaštitu Zastupničkog doma PFBiH o svemu nije mogao raspravljati zbog – nedostatka kvoruma.

Nekako u isto vrijeme do zastupnice NS-a stigle su fotografije i videa o tretmanu nemoćne djece. Ništa od toga materijala nije bilo starije od godinu dana. Odlučila je prespavati i iduće jutro sazvati presicu u Parlamentu.

– Mojoj odluci također je prethodio službeni zapisnik inspektora i sudskih vještaka koji dokumentiraju prisilni rad štićenika Zavoda u Pazariću na uređenju privatnih objekata prethodnog rukovodstva – od novca namijenjenog Zavodu – pojasnila je u četvrtak poslijepodne, prije nego što će se, kako nam je rečeno u njezinoj stranci kada smo pokušali dogovoriti intervju, povući na neko vrijeme iz javnosti.

Jednako šokantan detalj koji je tada navela ticao se izrabljivanja štićenika, koji su odvođeni iz Pazarića obavljati privatne poslove za direktora. To je pred nadležnim organima posvjedočio zaposlenik Zavoda Jasmin Fatić:

“Radim u Zavodu Pazarić na mjestu kućni majstor stolar. Po nalogu šefa Izeta Ramića išao sam na Grbavicu u direktorov stan, gdje sam obavljao poslove rušenja zidova, keramike, stolarije, parketa i odvoženja šuta. Ove navedene radove sam obavljao u toku radnog vremena. Išao sam službenim vozilom, odvozio štićenike u ispomoć.”

To nije bio prvi put da se Zavod dovodio u kontekst financijskih malverzacija, ali svi su prethodni pokušaji da se stvari dovedu na čistac zapinjali na sprezi politike i istražnih organa kako bi se zaštitilo podobne stranačke kadrove. Zanimljivo je da su većinu poratnih godina u direktorskoj fotelji odsjedili kadrovi SDP-a, inače partnera NS-a. To Ćudić nije spriječilo da objelodani sve materijale i spoznaje do kojih je došla.

Bilo je za očekivati da će je podržati najjača bošnjačka stranka, SDA. Međutim, odmah nakon objave slika i videa u parlamentu, na nju su krenuli drvljem i kamenjem. Odabrali su svoju žensku bojnu koja je Ćudić počela zamjerati sve i svašta, a ponajviše kadroviranje njezine stranke, inače dijela aktualne vladajuće koalicije u Kantonu.

A onda je krenula i orkestrirana medijska hajka. Među prvima je pred kamere izišao aktualni direktor Zavoda Redžep Salić (SDA).

– Ja sam prvi čovjek koji je u Parlamentu FBiH javno ukazao da se otima od dječjih usta i nitko nije reagirao. Tri mjeseca se borimo s tim stvarima. Sabina Ćudić je bila ovdje s komisijom prije nekoliko dana i ništa nam nije rekla. Da je išta rekla o ovome, sigurno bismo reagirali i tražili da nam kaže kada je to snimano – rekao je Salić gušeći se u suzama.

On je sve predstavio udarom na zaposlenice angažirane u spornim paviljonima.

– Te žene žive 24 sata život te djece, a ne Sabina Ćudić i ja – još je dodao, prije nego što je pročitao pismo u kojemu one tvrde da posteljine na krevetima koje se vide na fotografijama već dulje nisu u upotrebi, tako da ni snimke ne mogu biti novijega datuma.

U pomoć je u jednoj emisiji na TV Hayatt pritekao i Zeničanin Hamed Mešanović, otac jednog od štićenika Zavoda u Pazariću.

– Moram reći da ja, moja supruga i kći cijelu noć nismo zaspali. Prvo smo potreseni zbog pristupa na koji je to urađeno, a onda zbog silnih poziva i poruka od prijatelja, obitelji i mojih sugrađana, koji su bili spremni ići u Pazarić i spasiti moje dijete od nekakve situacije koja nije uvjetna i normalna. Ja sam onda s mobitela slao slike, da pokažem u kakvim uvjetima živi moje dijete, da su to predivni uvjeti, da je to uredno, čisto. Fotografije koje su objavljene, ja nisam te osobe vidio, ali znam kroz priču sa socijalnim radnicima, s medicinskim osobljem, da ima teških slučajeva, jer su mene upozoravali da, ako bismo mi roditelji naišli na takvu situaciju da ne budemo iznenađeni, da djeca sama sebi otkidaju meso s ruku – naveo je Mešanović, koji je Sabinu Ćudić optužio da je fotografije objavila bez dopuštenja roditelja i nadležnih službi.

Zastupnica je tako dovedena u situaciju da se mora braniti jer je upozorila na problem. Potužila se i da joj je jedan od kolega zastupnika prišao u zgradi Parlamenta i rekao da je “kučketina koja će vidjeti svoje”.

– Koristila sam svaki institucionalni korak, do spoznaje da ste mehanizme privatizirali. Nemam nikakvo povjerenje u vas i procese koje vodite. Nećemo stati i nikakvi oblici institucionalnog i osobnog zastrašivanja neće zaustaviti moje kolege i mene, kao ni građane koji zahtijevaju odgovore – poručila je na sve to Ćudić.

U petak su u Zavod u Pazariću ušli tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu i nadležna inspekcija. Mnogi koji su posljednjih dana u Sarajevu i diljem BiH digli svoj glas uvjereni su da će sve na tome i stati.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sabiba_Cudic555














[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/zastupnica-u-parlamentu-federacije-bih-koja-je-objavila-sokantne-fotografije-vezane-djece-sad-se-mora-braniti-jer-je-upozorila-na-problem-jedan-od-kolega-rekao-mi-je-da-sam-39-kucketina-koja-ce-vidjeti-svoje-39-635397 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2e1cd6260db2bdd6007d2cc9eb996611ca05600b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zastupnica+u+Parlamentu+Federacije+BiH+koja+je+objavila+%C5%A1okantne+fotografije+vezane+djece+sad+se+mora+braniti+jer+je+upozorila+na+problem%3A+Jedan+od+kolega+rekao+mi+je+da+sam+%26%23039%3Bku%C4%8Dketina+koja+%C4%87e+vidjeti+svoje%26%23039%3B%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fzastupnica-u-parlamentu-federacije-bih-koja-je-objavila-sokantne-fotografije-vezane-djece-sad-se-mora-braniti-jer-je-upozorila-na-problem-jedan-od-kolega-rekao-mi-je-da-sam-39-kucketina-koja-ce-vidjeti-svoje-39-635397 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fzastupnica-u-parlamentu-federacije-bih-koja-je-objavila-sokantne-fotografije-vezane-djece-sad-se-mora-braniti-jer-je-upozorila-na-problem-jedan-od-kolega-rekao-mi-je-da-sam-39-kucketina-koja-ce-vidjeti-svoje-39-635397 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => moderno ropstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Regijamoderno ropstvo

Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH koja je objavila šokantne fotografije vezane djece sad se mora braniti jer je upozorila na problem: Jedan od kolega rekao mi je da sam 'kučketina koja će vidjeti svoje'!

27. studenog 2019. - 21:55
Sabiba_Cudic555

Od jučer plačem i ne mogu stati – kazala je starija gospođa koja je u prošli četvrtak, zajedno s još nekoliko stotina građana, došla prosvjedovati pred zgradu federalne vlade u Sarajevu.

– Ovo je ratni zločin, a ljudi koji su sve to dopustili su ratni zločinci – dometnuo je jedan mladić.

Sve njih na ulicu su izvukle fotografije što ih je dan prije, naočigled cijele javnosti, u Parlamentu FBiH prezentirala zastupnica Sabina Ćudić iz Naše stranke. Na njima se, vezani za krevete i radijatore, vide štićenici Zavoda za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine u Pazariću nadomak Sarajeva. Videosnimka jednog bespomoćnog djeteta još je stravičnija. Navodno u takvim uvjetima znaju proboraviti cijele dane i noći. Da ti srce pukne!

Zastupnica objavila šokantne fotografi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 15:57