StoryEditorOCM
Regijaništa od susreta

Vlada o ‘skandalu‘ u BiH: ‘Komšić nije izabran voljom Hrvata u BiH, premijer se ni ranije nije sastajao s njim‘

Piše vijesti sd
23. siječnja 2024. - 10:54

Nakon što su neki BiH mediji javili o diplomatskom skandalu u Sarajevu, odnosno izbjegavanju premijera RH Andreja Plenkovića da se susretne sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH, oglasila se i Vlada RH.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski predsjednik Vlade Mark Rutte borave u radnom posjetu BiH.

Cijeli posjet odvija se na inicijativu Hrvatske u cilju pružanja podrške političkim akterima u BiH za provedbu reformi radi otvaranja pristupnih pregovora.Na posljednjem sastanku Europskog vijeća u prosincu 2023. usvojen je zaključak kojim će Vijeće otvoriti pregovore s BiH slijedom izvješća Europske komisije, a koje treba biti pripremljeno najkasnije do ožujka 2024.Tijekom boravka u Sarajevu, predsjednik Vlade Plenković održava sastanke s Vijećem ministara i Zastupničkim domom i Domom naroda PS BiH, poglavarima vjerskih zajednica, visokim predstavnikom za BiH i predstavnicima civilnog društva.

Što se tiče sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH, konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade jednako je postupio i prigodom radnih posjeta 2021. i 2023. godine - kada je održao sastanke s Vijećem ministara i Zastupničkim domom i Domom naroda PS BIH. Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik Vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:25