StoryEditorOCM
Regijasrbija i bih

Trojica učenika preko ‘gaming" platformi naručivala lažne dojave o bombama u svojim školama; Kažnjeni i roditelji

Piše vijesti sd
22. prosinca 2023. - 10:27
Maloljetnici iz Beograda, u posebno kreiranoj grupi na ‘gaming‘ platformi, komunicirali su s maloljetnicima koji su ranije identificirani kao pošiljatelji preko 80 elektronskih poruka o navodno postavljenim bombama (ilustracija)/Shutterstock

Mladi provode dosta vremena na internetu, na društvenim mrežama i na "gaming" platformama. U ponekim slučajevima mogu ih i zlorabiti, a jedna od najvećih zloupotreba bile bi i dojeve o postavljenim bombama u školama.

Za dvojicu maloljetnika, 14-godišnjaka i 15-godišnjaka iz Beograda, sumnja se da su radili upravo to.

Kako je priopćio MUP Srbije, Posebno javno tužiteljstvo za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, identificiralo ih je, pronašlo i osumnjičilo da su, putem jedne "gaming" platforme, naručivali slanje poruka prijetećega sadržaja obrazovnim institucijama koje pohađaju na teritoriju Beograda o navodno postavljenim eksplozivnim napravama.

Pronađen i maloljetnik iz tuzle

Sektor kriminalističke policije Tuzlanskog kantona, u koordinaciji s MUP-om Srbije, pronašao je jednu maloljetnu osobu, za koju se sumnja da je putem iste "gaming" platforme naručivala slanje poruka prijetećeg sadržaja o postavljenim eksplozivnim napravama u jednoj obrazovnoj instituciji u BiH koju pohađa, piše Klix.ba.

Sumnja se da su maloljetnici iz Beograda, u posebno kreiranoj grupi na toj "gaming" platformi, od maloljetnih osoba koje su ranije u akciji policije identificirani kao pošiljatelji preko 80 elektronskih poruka o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u obrazovnim i drugim institucijama na teritoriju Srbije i regije, zahtijevali slanje prijetnji, dok su istovremeno na platformi razmjenjivali iskustva o načinima zaštite anonimnosti na Internetu.

Protiv maloljetnika je podnesena kaznena prijava u redovnom postupku zbog osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo izazivanja panike i nereda, dok će protiv roditelja osumnjičenih biti podnesena kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo zapuštanja i zlostavljanja maloljetne osobe.

image

Jedan je maloljetnik identificiran u Tuzli, a dvojica u Beogradu

Elvis Barukcic/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:36