StoryEditorOCM
Regijaosuda zločina

Srbijanska nevladina organizacija: ‘Tražimo procesuiranje časnika bivše JNA koji su pridonijeli zločinima na Ovčari!‘

Piše hina
20. studenog 2023. - 13:19

Fond za humanitarno pravo (FHP) zatražio je u ponedjeljak, u povodu 32. obljetnice zločina na Ovčari kod Vukovara, da institucije Srbije procesuiraju časnike bivše JNA koji su izravno pridonijeli tom zločinu, da odustanu od podrške ratnim zločincima i odlučnije pridonesu potrazi za nestalima.

Od institucija Srbije ova srbijanska regionalna nevladina organizacija za ljudska prava zatražila je i da okončaju višegodišnju potrage za posmrtnim ostacima žrtava i omoguće stvaranje dostojanstvene kulture sjećanja na žrtve.

Za zločine na Ovčari su, po zapovjednoj odgovornosti, pred Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđeni pukovnik tadašnje JNA Mile Mrkšić na 20 godina zatvora i major JNA Veselin Šljivančanin na 10 godina zatvora.

Pred pravosuđem Srbije, za ubojstvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na Ovčari procesuirani su samo neposredni počinitelji. Optužena su 24 pripadnika lokalne Teritorijalne obrane Vukovar i dobrovoljačke postrojbe "Lijeva Supoderica", od kojih su dva preminula, dva dobila status svjedoka suradnika, devet je pravomoćno oslobođeno, a 11 ih je pravomoćnom presudom osuđeno na kazne zatvora u rasponu od dvije do 20 godina.

Fond je istaknuo da je Šljivančanin, unatoč izrečenoj presudi, danas član Središnjeg odbora vladajuće Srpske napredne stranke i čest sugovornik medija u kojima nastupa u svojstvu analitičara.

- Umjesto javne podrške počiniteljima ratnih zločina, državni dužnosnici i institucije Srbije dužni su da svoju pažnju posvete žrtvama zločina na Ovčari i javno iskažu pijetet prema žrtvama i njihovim obiteljima, poručio je u priopćenju Fond za humanitarno pravo.

Početni korak, kako sugerira FHP, treba biti mapiranje lokacija u Srbiji na kojima su bili logori za civile i pripadnike hrvatskih snaga, zarobljene tijekom opsade i nakon pada Vukovara, te sudjelovanje na komemorativnim skupovima koje u Srbiji već 32 godine održavaju nevladine udruge i organizacije.

Fond naglašava da je za učinkovitu potragu za posmrtnim ostacima nužno otvaranje arhiva JNA i prikupljanje informacija od pripadnikâ vojske, dragovoljačkih formacija i drugih osoba koje su bile upoznata s događajima na Ovčari i čija saznanja mogu ukazati na mjesta posmrtnih ostataka žrtava.

Nakon izricanja pravomoćne presude u predmetu koji je vođen u Srbiji, FHP je u ime obitelji ubijenih na Ovčari podnio tužbe za naknadu štete zbog smrti bliskih osoba i zastupao žrtve tijekom višegodišnjih procesa, a 11 postupaka je okončano u korist tužitelja, koji su ostvarili pravo na naknadu štete.

- Time je država Srbija i formalno priznala svoju odgovornost za zločin na Ovčari, naglasio je u priopćenju Fond i ukazao na to da ne postoje prepreke za odlučne postupke u svrhu uspostavljanja pune odgovornosti za zločin na Ovčari, pronalaska nestalih osoba i podrške žrtvama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:23