stdClass Object ( [id] => 1302050 [title] => Sarajevski atentat imao je za cilj uništiti plan Franje Ferdinanda o slavenskoj jedinici unutar Austro - Ugarske [alias] => sarajevski-atentat-imao-je-za-cilj-unistiti-plan-franje-ferdinanda-o-slavenskoj-jedinici-unutar-austro-ugarske [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zaneseni srpsko-bosanski mladić Gavrilo Princip je na današnji dan, 28. lipnja 1914. ubio austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju zapalivši tako iskru Prvog svjetskoga rata.

No, Princip je u ovoj priči bio tek sporedni pojedinac koji je oružje za atentat dobio iz revolucionarno-terorističke sjene vladinog vrha u Beogradu koji se jako bojao Franje Ferdinanda i njegovih nedorečenih planova o reformi drevne monarhije Habsburgovaca.

"Uklonjen je strah od trijalizma o kome se često razgovaralo u okolini prijestolonasljednikovoj, kao o najradikalnijem rješenju jugoslavenskog problema."

Ovako je srbijanski poslanik u Beču Jovan M. Jovanović šesnaest dana nakon Sarajevskoga atentata u svojemu izvješću sažeo reformske planove Franje Ferdinanda koji su iz perspektive beogradske vlade bili vrlo problematični.

"Teško je reći bi li on bio dobar ili loš. On je trebao biti ono što su dobri Austrijanci željeli; jak čovjek, vojnik, onaj koji bi trebao prikupiti, konsolidirati staru i nešto rasklimanu habsburšku državu... Nije sigurno da bi pod njegovom vladavinom odmah došlo do rata s Rusijom, ali je vrlo sigurno da bi nastupili vrlo napeti odnosi između nje i Austro-Ugarske što bismo mi Srbi sigurno jako osjetili."

Iza ove analize srbijanskoga poslanika u Beču bila je stvarnost u kojoj je austrougarski prijestolonasljednik Franjo Ferdinand pravio brojne planovi za preuređenje monarhije Habsburgovaca.

---

image

U Bečkom muzeju vojne povijesti i danas je izložen automobil u kojem su se vozili Franjo i Sofija

 

Afp
---

Franjo Fredinand je prijestolje trebao naslijediti nakon smrti svojega strica cara Franje Josipa I. U kontekstu tadanjeg austro­ugarskoga dualizma Franjo Ferdinand je postao pobornik prava naroda koje je Austro-Ugarska nagodba iz 1867. prepustila samovolji ugarske elite u Budimpešti, a čiji je povlašteni položaj Franjo namjeravao izbrisati, ako treba i silom.

Staru monarhiju Habsburgovaca namjeravao je transformirati u savez država koje bi povezivala središnja vlast u Beču i koja bi u svojim rukama imala samo neophodne državne funkcije.

Najvažniji Franjini reformski planovi predviđali su ujedinjenje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dok su neki planovi tome dodavali slovenska područja, te Trst, Istru i Rijeku. Glavno političko i kulturno središte ove hrvatsko-južnoslavenske države trebao je biti Zagreb.

Nasuprot ovome najpoznatiji primjer Franjine vizije federalnog preuređenja monarhije Habsburgovaca predviđao je stvaranje petnaest federalnih jedinica tri njemačke, tri južnoslavenske, dvije mađarske, dvije talijanske, jedna poljska, jednu rutenska, te po jedna slovačka i rumunjska.

Ova se zamisao, dijelom, temeljila na američkom federalizmu pri čemu je iz perspektive Franje Ferdinanda bila važna iznimno jaka središnja vlada i jedinstvena vojska.

Vrlo je znakovito što se u trenutku Sarajevskoga atentata iz Amerike u Beč spremao John W. Burgess, poznati stručnjak za američki federalizam, čijim je zamislima Franjo Ferdinand bio impresioniran.

---

image

Gavrilo Princip - oružje za atentat stiglo je iz Srbije, iz Beograda je organizirana cijela mreža

Afp
---

Obrazlažući program federalnog preuređenja carstva Franjo Ferdinand je u jednom privatnom razgovoru u jesen 1913., među ostalim, rekao:

"Ili ću opstati ili pasti na programu federalnog carstva Habsburgovaca. To bi značilo da će se slavenski problem riješiti sam od sebe. Česi će biti odvojeni od Nijemaca i uživat će svoju autonomiju.

Slično kao Hrvati, Slovenci i ugarski Srbi. Tada bi svi ovi narodi, svojom brojnošću, imali privlačan utjecaj na Srbe u Kraljevini Srbiji koja bi sama od sebe tražila savez."

Ovakve vizije Franje Ferdinanda bile su ugroza za velikodržavne ambicije tadašnje beogradske vlade. Osjećaj političke ugroženosti srbijanskoga političkoga vrha vrlo je slikovito izrazio tadašnji britanski poslanik u Beogradu Ralph Paget.

"Izvjesno je da će između Austrije i Srbije biti zle krvi dok se tijekom vremena ne dogodi jedna od dvije stvari: ili će slavenski narodi u Austriji biti odvojeni i stvoriti južnoslavensko kraljevstvo sa Srbijom i Crnom Gorom ili će Srbija biti apsorbirana u Austriju."

Odatle i strah službenoga Beograda da bi reforme Franje Ferdinanda mogle sasvim ukloniti "oslobodilački" politički utjecaj Srbije među južnim Slavenima u Austro-Ugarskoj.

Tim više što je jedan dalekovidni bečki ekspert koji je poznavao stanje na Balkanu smatrao da bi velikosrpska propaganda, koju je pripisivao posebnom polutajnom komitetu u Beogradu, bila manje učinkovita kada bi bečki vrh odustao od potpunog podređivanja Srbije, te kada bi se u untrašnjoj politici držao razumnije i popustljivije čime bi središte gravitacije za sve južne Slavene bilo premješteno u granice monarhije Habsburgovaca.

---

image

Ovo su oružja koje su koristili zavjerenici, te fotografije atentatora, također izloženi u bečkom muzeju

Afp
---

Zato se vladin vrh u Beogradu bojao habsburške federalne jedinice sa sjedištem u Zagrebu koja je u određenom slučaju mogla postati privlačna za Srbe i druge balkanske narode.

Smrt Franje Ferdinanda je zapravo bila ironija sudbine jer ga se općenito smatralo zaštitinikom prava južnih Slavena koji je pao kao žrtva velikosrpske agitacije. Zato je, ocjenjujući posljedice Sarajevskoga atenatata, poznati istraživač uzroka Prvoga svjetskog rata Luigi Albertini napisao:

"Franjo Ferdinand je bio osuđen na smrt upravo zato što je htio poduprijeti prava slavenskih podanika Habsburške monarhije čime je ciljao potkopati pokret za njihovo odvajanje od Austrije i priključivanje Srbiji.

Njegovo ubojstvo nije organizirala ironija sudbine, nego je bilo nadahnuto nacionalizmom, političkim konceptom od velike važnosti za jugoslavenske narode i povijest Europe i koji je postigao svoj cilj jednom od navećih tragedija ljudskog roda".

Dakle, južnoslavensko ujedinjenje oko Beograda ostvarno je tek nakon globalnih strahota Prvoga svjetskoga rata.

"Boravak u Beogradu i Balkanski ratovi odgojili su u meni borbeni duh koji me je nadahnuo da u danom momentu život dam za dobro Bosne i Jugoslavena uopće. Osoba prestolonaslednika nije tu igrala nikakve uloge, već samo narodni osjećaj", rekao je u istrazi nakon Sarajevskoga atentata nesuđeni atentator Trifko Grabež.

---

image

Trenutak uhićenja Gavrila Principa

Afp
---

Kako se poslije prisjećao drugi nesuđeni sarajevski atentator Cvjetko Popović, mladobosanci su u Franju Ferdinandu vidjeli izrazito germanski usmjerenog vladara koji je namjeravao germanizirati Austro-Ugarsku i napasti na Srbiju. Zbog toga je on smatrao kako je zadatak mladih aktivista beogradske mreže pobrinuti se da se Franjo Ferdinand iz službene posjete Bosni i Hercegovini krajem krajem lipnja 1914. ne vrati živ.

A iza ove beogradske velikodržavne priče stajala je tajna obavještajna i revolucionarno-teroristička mreža.

Ovu je mrežu organizirala, nadzirala i financirala beogradska vlada. Od 1905. do 1908., mreža je djelovala kao tajna organizacija Srpska odbrana, koja je u prosincu 1908., pod budnim okom posebnog činovnika beogradskoga Ministarstva vanjskih poslova, transformirana u organizaciju Narodna odbrana.

Na čelu ovih organizacija bio je trenutni srbijanski ministar vanjskih poslova, a njihova se djelatnost odvijala kroz konzularno odjeljenje Ministarstva vanjskih poslova.

---

image

Fotografija sa suđenja pripadnicima organizacija Mlada Bosna koja je optužena za Sarajevski atentat

Afp
---

Beogradska mreža, kojoj austrougarske vlasti nisu mogle ući u trag, u Bosni i Hercegovini je organizirala tajne obavještajne kanale, pri čemu je posebno važan onaj koji je vodio od Beograda, preko gradova Šapca i Loznice, dalje preko rijeke Drine u Bosnu i Hercegovinu. Tim tajnim obavještajnim kanalom su krajem svibnja 1914. u svoju sudbonosnu misiju krenula trojica sarajevskih atentatora: Gavrilo Princip, Nedeljko Čabrinović i Trifko Grabež.

Iako je beogradski vladin vrh nakon Sarajevskoga atentata pred europskom javnošću vrlo uspješno zataškao svoju revolucionarno-terorističku djelatnosti danas više nije moguće sakriti odgovornost beogradskoga vladinoga vrha za Sarajevski atentat i suodgovornost Srbije za Prvi svjetski rat koji je uslijedio tridesetak dana kasnije.

---

image

Mjesto na kojem je stajao Gavrilo Princip kada je uputio smrtonosne hice... 

Getty Images
---

---

Beogradske tajne iz europske perspektive

Ovaj članak je sažetak detaljne analize suodgovornosti Srbije za I. svjetski rat iz autorove nedavno izašle knjige "Beogradske tajne I. svjetskog rata". Sagledavajući povijest ova knjiga olakšava razumijevanje turbulentne stvarnosti današnje Srbije koja može biti opasna za predsjednika Aleksandra Vučić, ali i za Europu koja s nelagodom promatra utjecaj ruskoga predsjednika Putina u Srbiji ali i dalje na Balkanu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA DANAŠNJI DAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NA DANAŠNJI DAN 2 0 7881 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-28 10:18:14 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-28 13:20:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-28 13:20:41 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 238 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sarajevski atentat imao je za cilj uništiti plan Franje Ferdinanda o slavenskoj jedinici unutar Austro - Ugarske [metakey] => sarajevski atentat, Velika Srbija, Austro Ugarska, gavrilo princip, franjo ferdinand [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/28\/22572008.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/22572012.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/22572006.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/22572014.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/18291896.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/22572004.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/10032488.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/28\/10470184.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Getty Images","PROFIMEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Franz (Franjo) i Sofiju limuzini na sarajevskim ulicama, nekoliko trenutaka prije atentata<\/p>","

U Be\u010dkom muzeju vojne povijesti i danas je izlo\u017een automobil u kojem su se vozili Franjo i Sofija<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Gavrilo Princip - oru\u017eje za atentat stiglo je iz Srbije, iz Beograda je organizirana cijela mre\u017ea<\/p>","

Ovo su oru\u017eja koje su koristili zavjerenici, te fotografije atentatora, tako\u0111er izlo\u017eeni u be\u010dkom muzeju<\/p>","

Trenutak uhi\u0107enja Gavrila Principa<\/p>","

Fotografija sa su\u0111enja pripadnicima organizacija Mlada Bosna koja je optu\u017eena za Sarajevski atentat<\/p>","

Mjesto na kojem je stajao Gavrilo Princip kada je uputio smrtonosne hice...\u00a0<\/p>","

Franjo Ferdinand i Sofija na sarajevskim ulicama<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["62:44","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x544","hd_22572008_1920.jpg":"1920x1080","k_22572008_1280.jpg":"1280x1280","k_22572008_1024.jpg":"1024x1024","k_22572008_640.jpg":"640x640","k_22572008_480.jpg":"480x480","k_22572008_340.jpg":"340x340","k_22572008_220.jpg":"220x220","o_22572008_1280.jpg":"1280x680","o_22572008_1024.jpg":"1024x544","o_22572008_640.jpg":"640x340","o_22572008_480.jpg":"480x255","o_22572008_340.jpg":"340x180","o_22572008_220.jpg":"220x116","h_22572008_1280.jpg":"1280x854","h_22572008_1024.jpg":"1024x683","h_22572008_640.jpg":"640x427","h_22572008_480.jpg":"480x320","h_22572008_340.jpg":"340x227","h_22572008_220.jpg":"220x147","pp_22572008_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572008_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572008_640.jpg":"640x814","pp_22572008_480.jpg":"480x611","pp_22572008_340.jpg":"340x432","pp_22572008_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x684","hd_22572012_1920.jpg":"1920x1080","k_22572012_1280.jpg":"1280x1280","k_22572012_1024.jpg":"1024x1024","k_22572012_640.jpg":"640x640","k_22572012_480.jpg":"480x480","k_22572012_340.jpg":"340x340","k_22572012_220.jpg":"220x220","o_22572012_1280.jpg":"1280x855","o_22572012_1024.jpg":"1024x684","o_22572012_640.jpg":"640x427","o_22572012_480.jpg":"480x320","o_22572012_340.jpg":"340x227","o_22572012_220.jpg":"220x146","h_22572012_1280.jpg":"1280x854","h_22572012_1024.jpg":"1024x683","h_22572012_640.jpg":"640x427","h_22572012_480.jpg":"480x320","h_22572012_340.jpg":"340x227","h_22572012_220.jpg":"220x147","pp_22572012_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572012_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572012_640.jpg":"640x814","pp_22572012_480.jpg":"480x611","pp_22572012_340.jpg":"340x432","pp_22572012_220.jpg":"220x280"},{"size0":"864x1024","hd_22572006_1920.jpg":"1920x1080","k_22572006_1280.jpg":"1280x1280","k_22572006_1024.jpg":"1024x1024","k_22572006_640.jpg":"640x640","k_22572006_480.jpg":"480x480","k_22572006_340.jpg":"340x340","k_22572006_220.jpg":"220x220","o_22572006_1280.jpg":"1280x1517","o_22572006_1024.jpg":"1024x1213","o_22572006_640.jpg":"640x758","o_22572006_480.jpg":"480x568","o_22572006_340.jpg":"340x402","o_22572006_220.jpg":"220x260","h_22572006_1280.jpg":"1280x854","h_22572006_1024.jpg":"1024x683","h_22572006_640.jpg":"640x427","h_22572006_480.jpg":"480x320","h_22572006_340.jpg":"340x227","h_22572006_220.jpg":"220x147","pp_22572006_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572006_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572006_640.jpg":"640x814","pp_22572006_480.jpg":"480x611","pp_22572006_340.jpg":"340x432","pp_22572006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x684","hd_22572014_1920.jpg":"1920x1080","k_22572014_1280.jpg":"1280x1280","k_22572014_1024.jpg":"1024x1024","k_22572014_640.jpg":"640x640","k_22572014_480.jpg":"480x480","k_22572014_340.jpg":"340x340","k_22572014_220.jpg":"220x220","o_22572014_1280.jpg":"1280x855","o_22572014_1024.jpg":"1024x684","o_22572014_640.jpg":"640x427","o_22572014_480.jpg":"480x320","o_22572014_340.jpg":"340x227","o_22572014_220.jpg":"220x146","h_22572014_1280.jpg":"1280x854","h_22572014_1024.jpg":"1024x683","h_22572014_640.jpg":"640x427","h_22572014_480.jpg":"480x320","h_22572014_340.jpg":"340x227","h_22572014_220.jpg":"220x147","pp_22572014_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572014_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572014_640.jpg":"640x814","pp_22572014_480.jpg":"480x611","pp_22572014_340.jpg":"340x432","pp_22572014_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1438","hd_18291896_1920.jpg":"1920x1080","k_18291896_1280.jpg":"1280x1280","k_18291896_1024.jpg":"1024x1024","k_18291896_640.jpg":"640x640","k_18291896_480.jpg":"480x480","k_18291896_340.jpg":"340x340","k_18291896_220.jpg":"220x220","o_18291896_1280.jpg":"1280x958","o_18291896_1024.jpg":"1024x766","o_18291896_640.jpg":"640x479","o_18291896_480.jpg":"480x359","o_18291896_340.jpg":"340x254","o_18291896_220.jpg":"220x164","h_18291896_1280.jpg":"1280x854","h_18291896_1024.jpg":"1024x683","h_18291896_640.jpg":"640x427","h_18291896_480.jpg":"480x320","h_18291896_340.jpg":"340x227","h_18291896_220.jpg":"220x147","pp_18291896_1280.jpg":"1280x1628","pp_18291896_1024.jpg":"1024x1303","pp_18291896_640.jpg":"640x814","pp_18291896_480.jpg":"480x611","pp_18291896_340.jpg":"340x432","pp_18291896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x734","hd_22572004_1920.jpg":"1920x1080","k_22572004_1280.jpg":"1280x1280","k_22572004_1024.jpg":"1024x1024","k_22572004_640.jpg":"640x640","k_22572004_480.jpg":"480x480","k_22572004_340.jpg":"340x340","k_22572004_220.jpg":"220x220","o_22572004_1280.jpg":"1280x917","o_22572004_1024.jpg":"1024x734","o_22572004_640.jpg":"640x458","o_22572004_480.jpg":"480x344","o_22572004_340.jpg":"340x243","o_22572004_220.jpg":"220x157","h_22572004_1280.jpg":"1280x854","h_22572004_1024.jpg":"1024x683","h_22572004_640.jpg":"640x427","h_22572004_480.jpg":"480x320","h_22572004_340.jpg":"340x227","h_22572004_220.jpg":"220x147","pp_22572004_1280.jpg":"1280x1628","pp_22572004_1024.jpg":"1024x1303","pp_22572004_640.jpg":"640x814","pp_22572004_480.jpg":"480x611","pp_22572004_340.jpg":"340x432","pp_22572004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_10032488_1920.jpg":"1920x1080","k_10032488_1280.jpg":"1280x1280","k_10032488_1024.jpg":"1024x1024","k_10032488_640.jpg":"640x640","k_10032488_480.jpg":"480x480","k_10032488_340.jpg":"340x340","k_10032488_220.jpg":"220x220","o_10032488_1280.jpg":"1280x854","o_10032488_1024.jpg":"1024x683","o_10032488_640.jpg":"640x427","o_10032488_480.jpg":"480x320","o_10032488_340.jpg":"340x226","o_10032488_220.jpg":"220x146","h_10032488_1280.jpg":"1280x854","h_10032488_1024.jpg":"1024x683","h_10032488_640.jpg":"640x427","h_10032488_480.jpg":"480x320","h_10032488_340.jpg":"340x227","h_10032488_220.jpg":"220x147","pp_10032488_1280.jpg":"1280x1628","pp_10032488_1024.jpg":"1024x1303","pp_10032488_640.jpg":"640x814","pp_10032488_480.jpg":"480x611","pp_10032488_340.jpg":"340x432","pp_10032488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1211","hd_10470184_1920.jpg":"1920x1080","k_10470184_1280.jpg":"1280x1280","k_10470184_1024.jpg":"1024x1024","k_10470184_640.jpg":"640x640","k_10470184_480.jpg":"480x480","k_10470184_340.jpg":"340x340","k_10470184_220.jpg":"220x220","o_10470184_1280.jpg":"1280x807","o_10470184_1024.jpg":"1024x645","o_10470184_640.jpg":"640x403","o_10470184_480.jpg":"480x302","o_10470184_340.jpg":"340x214","o_10470184_220.jpg":"220x138","h_10470184_1280.jpg":"1280x854","h_10470184_1024.jpg":"1024x683","h_10470184_640.jpg":"640x427","h_10470184_480.jpg":"480x320","h_10470184_340.jpg":"340x227","h_10470184_220.jpg":"220x147","pp_10470184_1280.jpg":"1280x1628","pp_10470184_1024.jpg":"1024x1303","pp_10470184_640.jpg":"640x814","pp_10470184_480.jpg":"480x611","pp_10470184_340.jpg":"340x432","pp_10470184_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7888187 Threads: 6 Questions: 1581520097 Slow queries: 4826530 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112053514 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/sarajevski-atentat-imao-je-za-cilj-unistiti-plan-franje-ferdinanda-o-slavenskoj-jedinici-unutar-austro-ugarske-1302050 [printLink] => /vijesti/regija/sarajevski-atentat-imao-je-za-cilj-unistiti-plan-franje-ferdinanda-o-slavenskoj-jedinici-unutar-austro-ugarske-1302050?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642307 [name] => sarajevski atentat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-28 09:14:33 [main_article_id] => 0 [alias] => sarajevski-atentat [link] => /tag/sarajevski-atentat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283733 [name] => velika srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => velika-srbija [link] => /tag/velika-srbija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 721321 [name] => Austro Ugarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-28 15:20:56 [main_article_id] => 0 [alias] => austro-ugarska-0 [link] => /tag/austro-ugarska-0 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 642308 [name] => gavrilo princip [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-28 09:14:33 [main_article_id] => 0 [alias] => gavrilo-princip [link] => /tag/gavrilo-princip ) [4] => stdClass Object ( [id] => 682720 [name] => franjo ferdinand [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-29 11:41:58 [main_article_id] => 0 [alias] => franjo-ferdinand [link] => /tag/franjo-ferdinand ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA DANAŠNJI DAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sarajevski atentat imao je za cilj uništiti plan Franje Ferdinanda o slavenskoj jedinici unutar Austro - Ugarske [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/22572008.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Franz (Franjo) i Sofiju limuzini na sarajevskim ulicama, nekoliko trenutaka prije atentata

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/22572008.jpg [title] =>

Franz (Franjo) i Sofiju limuzini na sarajevskim ulicama, nekoliko trenutaka prije atentata

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/22572012.jpg [title] =>

U Bečkom muzeju vojne povijesti i danas je izložen automobil u kojem su se vozili Franjo i Sofija

 

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/22572006.jpg [title] =>

Gavrilo Princip - oružje za atentat stiglo je iz Srbije, iz Beograda je organizirana cijela mreža

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/22572014.jpg [title] =>

Ovo su oružja koje su koristili zavjerenici, te fotografije atentatora, također izloženi u bečkom muzeju

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/18291896.jpg [title] =>

Trenutak uhićenja Gavrila Principa

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/22572004.jpg [title] =>

Fotografija sa suđenja pripadnicima organizacija Mlada Bosna koja je optužena za Sarajevski atentat

Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/10032488.jpg [title] =>

Mjesto na kojem je stajao Gavrilo Princip kada je uputio smrtonosne hice... 

Getty Images ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/28/10470184.jpg [title] =>

Franjo Ferdinand i Sofija na sarajevskim ulicama

 

PROFIMEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zaneseni srpsko-bosanski mladić Gavrilo Princip je na današnji dan, 28. lipnja 1914. ubio austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju zapalivši tako iskru Prvog svjetskoga rata.

No, Princip je u ovoj priči bio tek sporedni pojedinac koji je oružje za atentat dobio iz revolucionarno-terorističke sjene vladinog vrha u Beogradu koji se jako bojao Franje Ferdinanda i njegovih nedorečenih planova o reformi drevne monarhije Habsburgovaca.

"Uklonjen je strah od trijalizma o kome se često razgovaralo u okolini prijestolonasljednikovoj, kao o najradikalnijem rješenju jugoslavenskog problema."

Ovako je srbijanski poslanik u Beču Jovan M. Jovanović šesnaest dana nakon Sarajevskoga atentata u svojemu izvješću sažeo reformske planove Franje Ferdinanda koji su iz perspektive beogradske vlade bili vrlo problematični.

"Teško je reći bi li on bio dobar ili loš. On je trebao biti ono što su dobri Austrijanci željeli; jak čovjek, vojnik, onaj koji bi trebao prikupiti, konsolidirati staru i nešto rasklimanu habsburšku državu... Nije sigurno da bi pod njegovom vladavinom odmah došlo do rata s Rusijom, ali je vrlo sigurno da bi nastupili vrlo napeti odnosi između nje i Austro-Ugarske što bismo mi Srbi sigurno jako osjetili."

Iza ove analize srbijanskoga poslanika u Beču bila je stvarnost u kojoj je austrougarski prijestolonasljednik Franjo Ferdinand pravio brojne planovi za preuređenje monarhije Habsburgovaca.

---

image

U Bečkom muzeju vojne povijesti i danas je izložen automobil u kojem su se vozili Franjo i Sofija

 

Afp
---

Franjo Fredinand je prijestolje trebao naslijediti nakon smrti svojega strica cara Franje Josipa I. U kontekstu tadanjeg austro­ugarskoga dualizma Franjo Ferdinand je postao pobornik prava naroda koje je Austro-Ugarska nagodba iz 1867. prepustila samovolji ugarske elite u Budimpešti, a čiji je povlašteni položaj Franjo namjeravao izbrisati, ako treba i silom.

Staru monarhiju Habsburgovaca namjeravao je transformirati u savez država koje bi povezivala središnja vlast u Beču i koja bi u svojim rukama imala samo neophodne državne funkcije.

Najvažniji Franjini reformski planovi predviđali su ujedinjenje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dok su neki planovi tome dodavali slovenska područja, te Trst, Istru i Rijeku. Glavno političko i kulturno središte ove hrvatsko-južnoslavenske države trebao je biti Zagreb.

Nasuprot ovome najpoznatiji primjer Franjine vizije federalnog preuređenja monarhije Habsburgovaca predviđao je stvaranje petnaest federalnih jedinica tri njemačke, tri južnoslavenske, dvije mađarske, dvije talijanske, jedna poljska, jednu rutenska, te po jedna slovačka i rumunjska.

Ova se zamisao, dijelom, temeljila na američkom federalizmu pri čemu je iz perspektive Franje Ferdinanda bila važna iznimno jaka središnja vlada i jedinstvena vojska.

Vrlo je znakovito što se u trenutku Sarajevskoga atentata iz Amerike u Beč spremao John W. Burgess, poznati stručnjak za američki federalizam, čijim je zamislima Franjo Ferdinand bio impresioniran.

---

image

Gavrilo Princip - oružje za atentat stiglo je iz Srbije, iz Beograda je organizirana cijela mreža

Afp
---

Obrazlažući program federalnog preuređenja carstva Franjo Ferdinand je u jednom privatnom razgovoru u jesen 1913., među ostalim, rekao:

"Ili ću opstati ili pasti na programu federalnog carstva Habsburgovaca. To bi značilo da će se slavenski problem riješiti sam od sebe. Česi će biti odvojeni od Nijemaca i uživat će svoju autonomiju.

Slično kao Hrvati, Slovenci i ugarski Srbi. Tada bi svi ovi narodi, svojom brojnošću, imali privlačan utjecaj na Srbe u Kraljevini Srbiji koja bi sama od sebe tražila savez."

Ovakve vizije Franje Ferdinanda bile su ugroza za velikodržavne ambicije tadašnje beogradske vlade. Osjećaj političke ugroženosti srbijanskoga političkoga vrha vrlo je slikovito izrazio tadašnji britanski poslanik u Beogradu Ralph Paget.

"Izvjesno je da će između Austrije i Srbije biti zle krvi dok se tijekom vremena ne dogodi jedna od dvije stvari: ili će slavenski narodi u Austriji biti odvojeni i stvoriti južnoslavensko kraljevstvo sa Srbijom i Crnom Gorom ili će Srbija biti apsorbirana u Austriju."

Odatle i strah službenoga Beograda da bi reforme Franje Ferdinanda mogle sasvim ukloniti "oslobodilački" politički utjecaj Srbije među južnim Slavenima u Austro-Ugarskoj.

Tim više što je jedan dalekovidni bečki ekspert koji je poznavao stanje na Balkanu smatrao da bi velikosrpska propaganda, koju je pripisivao posebnom polutajnom komitetu u Beogradu, bila manje učinkovita kada bi bečki vrh odustao od potpunog podređivanja Srbije, te kada bi se u untrašnjoj politici držao razumnije i popustljivije čime bi središte gravitacije za sve južne Slavene bilo premješteno u granice monarhije Habsburgovaca.

---

image

Ovo su oružja koje su koristili zavjerenici, te fotografije atentatora, također izloženi u bečkom muzeju

Afp
---

Zato se vladin vrh u Beogradu bojao habsburške federalne jedinice sa sjedištem u Zagrebu koja je u određenom slučaju mogla postati privlačna za Srbe i druge balkanske narode.

Smrt Franje Ferdinanda je zapravo bila ironija sudbine jer ga se općenito smatralo zaštitinikom prava južnih Slavena koji je pao kao žrtva velikosrpske agitacije. Zato je, ocjenjujući posljedice Sarajevskoga atenatata, poznati istraživač uzroka Prvoga svjetskog rata Luigi Albertini napisao:

"Franjo Ferdinand je bio osuđen na smrt upravo zato što je htio poduprijeti prava slavenskih podanika Habsburške monarhije čime je ciljao potkopati pokret za njihovo odvajanje od Austrije i priključivanje Srbiji.

Njegovo ubojstvo nije organizirala ironija sudbine, nego je bilo nadahnuto nacionalizmom, političkim konceptom od velike važnosti za jugoslavenske narode i povijest Europe i koji je postigao svoj cilj jednom od navećih tragedija ljudskog roda".

Dakle, južnoslavensko ujedinjenje oko Beograda ostvarno je tek nakon globalnih strahota Prvoga svjetskoga rata.

"Boravak u Beogradu i Balkanski ratovi odgojili su u meni borbeni duh koji me je nadahnuo da u danom momentu život dam za dobro Bosne i Jugoslavena uopće. Osoba prestolonaslednika nije tu igrala nikakve uloge, već samo narodni osjećaj", rekao je u istrazi nakon Sarajevskoga atentata nesuđeni atentator Trifko Grabež.

---

image

Trenutak uhićenja Gavrila Principa

Afp
---

Kako se poslije prisjećao drugi nesuđeni sarajevski atentator Cvjetko Popović, mladobosanci su u Franju Ferdinandu vidjeli izrazito germanski usmjerenog vladara koji je namjeravao germanizirati Austro-Ugarsku i napasti na Srbiju. Zbog toga je on smatrao kako je zadatak mladih aktivista beogradske mreže pobrinuti se da se Franjo Ferdinand iz službene posjete Bosni i Hercegovini krajem krajem lipnja 1914. ne vrati živ.

A iza ove beogradske velikodržavne priče stajala je tajna obavještajna i revolucionarno-teroristička mreža.

Ovu je mrežu organizirala, nadzirala i financirala beogradska vlada. Od 1905. do 1908., mreža je djelovala kao tajna organizacija Srpska odbrana, koja je u prosincu 1908., pod budnim okom posebnog činovnika beogradskoga Ministarstva vanjskih poslova, transformirana u organizaciju Narodna odbrana.

Na čelu ovih organizacija bio je trenutni srbijanski ministar vanjskih poslova, a njihova se djelatnost odvijala kroz konzularno odjeljenje Ministarstva vanjskih poslova.

---

image

Fotografija sa suđenja pripadnicima organizacija Mlada Bosna koja je optužena za Sarajevski atentat

Afp
---

Beogradska mreža, kojoj austrougarske vlasti nisu mogle ući u trag, u Bosni i Hercegovini je organizirala tajne obavještajne kanale, pri čemu je posebno važan onaj koji je vodio od Beograda, preko gradova Šapca i Loznice, dalje preko rijeke Drine u Bosnu i Hercegovinu. Tim tajnim obavještajnim kanalom su krajem svibnja 1914. u svoju sudbonosnu misiju krenula trojica sarajevskih atentatora: Gavrilo Princip, Nedeljko Čabrinović i Trifko Grabež.

Iako je beogradski vladin vrh nakon Sarajevskoga atentata pred europskom javnošću vrlo uspješno zataškao svoju revolucionarno-terorističku djelatnosti danas više nije moguće sakriti odgovornost beogradskoga vladinoga vrha za Sarajevski atentat i suodgovornost Srbije za Prvi svjetski rat koji je uslijedio tridesetak dana kasnije.

---

image

Mjesto na kojem je stajao Gavrilo Princip kada je uputio smrtonosne hice... 

Getty Images
---

---

Beogradske tajne iz europske perspektive

Ovaj članak je sažetak detaljne analize suodgovornosti Srbije za I. svjetski rat iz autorove nedavno izašle knjige "Beogradske tajne I. svjetskog rata". Sagledavajući povijest ova knjiga olakšava razumijevanje turbulentne stvarnosti današnje Srbije koja može biti opasna za predsjednika Aleksandra Vučić, ali i za Europu koja s nelagodom promatra utjecaj ruskoga predsjednika Putina u Srbiji ali i dalje na Balkanu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp Afp Afp Afp Getty Images PROFIMEDIA
Afp

Franz (Franjo) i Sofiju limuzini na sarajevskim ulicama, nekoliko trenutaka prije atentata

Afp

U Bečkom muzeju vojne povijesti i danas je izložen automobil u kojem su se vozili Franjo i Sofija

 

Afp

Gavrilo Princip - oružje za atentat stiglo je iz Srbije, iz Beograda je organizirana cijela mreža

Afp

Ovo su oružja koje su koristili zavjerenici, te fotografije atentatora, također izloženi u bečkom muzeju

Afp

Trenutak uhićenja Gavrila Principa

Afp

Fotografija sa suđenja pripadnicima organizacija Mlada Bosna koja je optužena za Sarajevski atentat

Getty Images

Mjesto na kojem je stajao Gavrilo Princip kada je uputio smrtonosne hice... 

PROFIMEDIA

Franjo Ferdinand i Sofija na sarajevskim ulicama

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/sarajevski-atentat-imao-je-za-cilj-unistiti-plan-franje-ferdinanda-o-slavenskoj-jedinici-unutar-austro-ugarske-1302050 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3c72e4bfa2cbaf378f2a8c0d85692d7b410b7f96 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sarajevski+atentat+imao+je+za+cilj+uni%C5%A1titi+plan+Franje+Ferdinanda+o+slavenskoj+jedinici+unutar+Austro+-+Ugarske&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fsarajevski-atentat-imao-je-za-cilj-unistiti-plan-franje-ferdinanda-o-slavenskoj-jedinici-unutar-austro-ugarske-1302050 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fsarajevski-atentat-imao-je-za-cilj-unistiti-plan-franje-ferdinanda-o-slavenskoj-jedinici-unutar-austro-ugarske-1302050 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA DANAŠNJI DAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaNA DANAŠNJI DAN

Sarajevski atentat imao je za cilj uništiti plan Franje Ferdinanda o slavenskoj jedinici unutar Austro - Ugarske

Piše Tihomir Rajčić
28. lipnja 2023. - 15:20

Zaneseni srpsko-bosanski mladić Gavrilo Princip je na današnji dan, 28. lipnja 1914. ubio austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju zapalivši tako iskru Prvog svjetskoga rata.

No, Princip je u ovoj priči bio tek sporedni pojedinac koji je oružje za atentat dobio iz revolucionarno-terorističke sjene vladinog vrha u Beogradu koji se jako bojao Franje Ferdinanda i njegovih nedorečenih planova o reformi drevne monarhije Habsburgovaca.

"Uklonjen je strah od trijalizma o kome se često razgovaralo u okolini prijestolonasljednikovoj, kao o najradikalnijem rješenju jugoslavenskog problema."

Ovako je srbijanski poslanik u Beču Jovan M. Jovanović šesnaest dana nakon Sarajevskoga atentata u svojemu izvješću sažeo reformske planove Franje Ferdinanda koji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 16:25