stdClass Object ( [id] => 225729 [title] => Novi dan prosvjeda - zahtjevi isti; Podrška udruga iz Hrvatske; Čović: Onaj tko se usudio u Mostaru zapaliti hrvatsku zastavu, odgovarat će [alias] => novi-dan-prosvjeda-zahtjevi-isti-podrska-udruga-iz-hrvatske-covic-onaj-tko-se-usudio-u-mostaru-zapaliti-hrvatsku-zastavu-odgovarat-ce [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NOVO

Tuzla, 13:50

U Tuzli su pred zgradom Kantonalne vlade nastavljeni protesti građana, kojih je trenutno 200-ak.

Članica Plenuma građana Tuzlanskog kantona Emina Busuladžić kazala je da su Kantonalnog skupštini predati zahtjevi te da će mirni protesti trajati do njihovog ispunjenja, javlja Al Jazeera.


Mostar, 13:25

I nezadovoljni Mostarci, njih najmanje 500, okupili su se na glavnom mostarskom trgu s kojeg su još jednom pročitali svoje zahtjeve te pisma podrške pojedinaca i ustanova.

Građani koji su se obratili medijima, prenosi Anadolija, uglavnom su optuživali vlast za tešku socijalnu krizu, ali i za pokušaj, kako su kazali, unošenja nacionalnih podjela u aktuelne proteste, javlja Al Jazeera.

Sarajevo, 12:10

Građani su se oko podneva počeli okupljati nasuprot zgrade Predsjedništva BiH u još jednom danu protesta u kojima traže odlazak federalne Vlade, ukidanje kantona, da se parlamentarci odreknu 50 posto primanja, smjenu direktora PIO FBiH, povećanje mirovina, omogućavanje posla nezaposlenima, te ukidanje rada na crno, javlja Al Jazeera.

Svi zaposleni u institucijama koje su smještene u zgradi Predsjedništva BiH i u zgradi Vlade Kantona Sarajevo napustili su radna mjesta.

Iako se traži i njegova ostavka, premijer Nermin Nikšić pozvao je ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da podnese ostavku.

Podrška iz Hrvatske

Tridesetak civilnih udruga iz Hrvatske danas su izrazile solidarnost i podršku nastojanjima naroda Bosne i Hercegovine u promjeni postojeće vlasti i demokratizaciji države, koja je, kako navode, "do sada funkcionirala kao loš projekt međunarodne zajednice i domaće nacionalističke političke elite".

Udruge u otvorenom pismu tvrde da je solidarnost naroda BiH preduvjet svakoj progresivnoj promjeni postojećeg modela upravljanja državom i privredom. Izražavaju nadu da će se iz prosvjeda artikulirati zahtjevi za stvaranjem alternative postojećim oblicima vlasti i nacionalnim podjelama, čija je "jedina funkcija bila bezočna pljačka vlastitog naroda, potpuna privatizacijska devastacija u socijalizmu industrijalizirane zemlje te uspostava nacije kao jedine djelatne političke kategorije".

"Proglas radnika i građana kojim se zahtjeva revizija privatizacije i financiranja institucija vlasti, ali i suradnja između snaga reda i mira, civilne zaštite i građana prvi je pokušaj političke organizacije odozdo u povijesti 'demokratske' Bosne i Hercegovine. Od tog trenutka nema povratka natrag – nakon toliko godina obespravljeni je narod pokazao da se dejtonska demokracija i prateći ekonomski model mogu i moraju dovesti u pitanje", navode udruge.

Udruge napominju i da se u medijskoj prezentaciji "događanja naroda" BiH, uslijed zgražanja nad devastacijom institucija kantonalne, entitetske i državne vlasti, izgubio iz vida inicijalni i pokretački čin te bune, ali i kontinuirano sistemsko nasilje svih službenih političkih aktera i međunarodnih supervizora u BiH.

Pritom podsjećaju da su 5. veljače industrijski radnici tuzlanskih poduzeća u prosvjedu pred zgradom kantonalne vlade još jednom upozorili na posljedice privatizacije tih privrednih subjekata i na loše socijalno stanje u kantonu i državi. "U zemlji u kojoj sindikalne središnjice već duži niz godina funkcioniraju kao šutljivi partneri vlasti, ta samoorganizacija radnika i podrška naroda koja je uslijedila svakako je politički trenutak koji treba izdvojiti u gunguli medijima posredovane histerije", poručuju udruge.

Ocjenjuju i da je kolektivna ostavka Vlade Tuzlanskog kantona, koja je uslijedila poslije eskalacije nasilja, "prazan politički čin" s obzirom na to da fragmentirane institucije vlasti u BiH ionako ne služe građanima i radnicima, nego isključivo kapitalu, stranačkoj monopolizaciji političkog prostora i održavanju 20-godišnjeg statusa quo. No, taj je čin, ističu, "stvorio prostor da se politički artikulira alternativa postojećem modelu etnobirokracije i njenim učincima pogubnima za ekonomsku i socijalnu sliku društva".

Otvoreno pismo medijima je poslala Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (Brid) koja je jedna od potpisnica podrške među kojima su ACT grupa Čakovec, Autonomna ženska kuća Zagreb, B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Centar za radničke studije, Centar za ženske studije Zagreb, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, Kuća ljudskih prava Zagreb, Mladi antifašisti i antifašistkinje Zagreba, Pravo na grad, Sindikat Akademska solidarnost, Udruga navijača NK Zagreb "Bijeli anđeli", Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Zagreb Pride, Zelena akcija.


Čović: Onaj tko se usudio doći u Mostar i zapaliti hrvatsku zastavu, odgovarat će

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je da je socijalnibunt u Bosni i Hercegovini zloupotrijebljen i iskorišten kako bi sekrenulo brutalnim napadima na institucije države.

U intervjuušto su ga u utorak objavile banjalučke "Nezavisne novine", Čović jeizjavio kako je posebice znakovito to što su napadnute isključivoinstitucije županija u dijelovima Federacije BiH s bošnjačkom većinomšto se onda, po njegovim riječima, pokušalo prenijeti na područja gdjesu većinom Hrvati.

"Onaj tko se usudio doći u Mostar, zapaliti hrvatsku zastavu,zbog toga će snositi posljedice bez obzira tko ga je poslao i koliko jebilo onih koji su ga podržavali. Imam dojam da su željeli brzo stvoritianarhiju", kazao je Čović, dodajući kako je i predsjednika hrvatskevlade Zorana Milanopvića izvjestio da su tijekom nereda u tom graduuništavani kipovi Gospe, raspela i nacionalni simboli.

Čović je istaknuo kako su osim Milanovića i svi drugi visokidužnisnici iz Hrvatske zvali i raspitivali se o zbivanjima u BiH iMostaru, uključujući predsjednika Ivu Josipovića, ministricu vanjskihposlova Vesnu Pusić i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Čović ne vidi ništa sporno u sastanku političara iz RepublikeSrpske sa srbijanskim vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, opisujući tokao nastojanje Beograda da iz prve ruke dozna što se zbiva u BiH.

Najavio je i kako će se uskoro i osobno sastati s predsjednikomRepublike Srpske Miloradom Dodikom kako bi razgovarali o stanju u zemljite kako je nužno obnoviti sve druge političke kontakte ne bi li sevidjelo što dalje.

"Uvjeren sam da i međunarodna zajednica iz ovoga izvlači zaključke", kazao je Čović.

Ocijenio je i kako novi izbori u BiH neće dovesti do znatno drugačijeg stanja.

"Svi spominju izbore no oni neće puno toga promijeniti jer ćemoopet imati stranke iz tri naroda koje će činiti vlast", kazao je Čović,uz ocjenu kako svakako neće biti dramatičnih promjena već postojećihodnosa.

U BiH mirno, očekuje se nastavak prosvjeda, rješenje se ne nazire

U Bosni i Hercegovini u utorak prijepodnevni sati protječumirno, no očekuju se nova okupljanja prosvjednika najavljena iza 12 satiu Sarajevu.

Prosvjednici u glavnom gradu BiH razišli su se u ponedjeljak oko20 sati iako nije ispunjen njihov temeljni zahtjev da vlada FederacijeBiH trenutačno podnese ostavku pa su najavili kako će na tome nastavitiinzistirati sve dok bude potrebno.

Mediji u BiH različito se odnose prema prosvjedima iako svi izražavaju razumijevanje za socijalni bunt građana.

Tako sarajevsko "Oslobođenje" u naslovima ističe zahtjeveprosvjednika za ostavkama te prenosi kronologiju zbivanja na ulicamabosanskohercegovačkih gradova.

Taj list kao najznačaniju vijest među zbivanjima od ponedjeljakističe prijedlog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira ientitetskog premijera Nermina Nikšića da se što prije održe izvanredniizbori.

"Dnevni avaz" pak već na naslovnici otvoreno napada Nikšića, a ukomentaru ga naziva nemoralnom osobom koja prosvjednike poistovjećuje sulicom.

Uz niz napisa u kojima se napada Socijaldemokratsku partiju (SDP)te Stranku demokratske akcije (SDA) ovaj list opširno citira i svogutemeljitelja i aktualnog ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončićakoji je Nikšića u intervjuu jednog lokalnoj televiziji nazvao"muljatorom" ustvrdivši kako je sadašnja federalna vlada "punakorupcije".

"Bit će uhićenja, to vam jamčim", zaprijetio je Radončić kako ga citira njegov list.

Radončić, koji je uz to i predsjednik oporbeno-vladajućeg Savezaza bolju budućnost (SBB), u odvojenom je intervjuu odbacio ideju oprijevremenim izborima nazivajući je "novom zamkom državne mafije".

"Građani 20 godina nisu mogli mijenjati vlast jer je vlast kralana izborima budući da ima svoje izborne komisije", izjavio je Radončićza komercijalni televiziju TV 1.

Kazao je kako je to što ga je netko pokrao jedini razlog zbogkojega je u utrci za člana Predsjedništva BiH na izborima 2010. godineizgubio u natjecanju s Bakirom Izetbegovićem.

Banjalučke "Nezavisne novine" i dalje o prosvjedima u BiHizvještavaju kao o zbivanjima koja se tiču samo Federacije BiH. Taj listu utorak prenosi i prve komentare stranaka iz Republike Srpske naprijedlog o provedbi izvanrednih izbora. I iz vladajućeg Savezanezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao i iz oporbene Srpske demokratskestranke (SDS) takvu mogućnost su odbacili.

Zastupnik SNSD-a u parlamentu BiH Krstan Simić je izjavio kakoizvanredni izbori nisu nikakvo rješenje "nego bijeg stranaka iz FBiH ododgovornosti za probleme", a isto stajalište zauzeo je i Darko Babalj,zastupnik u državnom parlamentu iz SDS-a.

H

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => eho nereda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-02-11 10:38:41 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-02-11 17:19:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-02-11 13:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7634 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/02/10/narodni_sabor_bih11-190411.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7831319 Threads: 4 Questions: 1641141291 Slow queries: 4878986 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111527994 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/regija/novi-dan-prosvjeda-zahtjevi-isti-podrska-udruga-iz-hrvatske-covic-onaj-tko-se-usudio-u-mostaru-zapaliti-hrvatsku-zastavu-odgovarat-ce-225729 [printLink] => /vijesti/regija/novi-dan-prosvjeda-zahtjevi-isti-podrska-udruga-iz-hrvatske-covic-onaj-tko-se-usudio-u-mostaru-zapaliti-hrvatsku-zastavu-odgovarat-ce-225729?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 212140 [name] => dragančović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragancovic [link] => /tag/dragancovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 189424 [name] => neredibih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neredibih [link] => /tag/neredibih ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => eho nereda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novi dan prosvjeda - zahtjevi isti; Podrška udruga iz Hrvatske; Čović: Onaj tko se usudio u Mostaru zapaliti hrvatsku zastavu, odgovarat će [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-23-12-36-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/02/10/narodni_sabor_bih11-190411.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/02/10/narodni_sabor_bih11-190411.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NOVO

Tuzla, 13:50

U Tuzli su pred zgradom Kantonalne vlade nastavljeni protesti građana, kojih je trenutno 200-ak.

Članica Plenuma građana Tuzlanskog kantona Emina Busuladžić kazala je da su Kantonalnog skupštini predati zahtjevi te da će mirni protesti trajati do njihovog ispunjenja, javlja Al Jazeera.


Mostar, 13:25

I nezadovoljni Mostarci, njih najmanje 500, okupili su se na glavnom mostarskom trgu s kojeg su još jednom pročitali svoje zahtjeve te pisma podrške pojedinaca i ustanova.

Građani koji su se obratili medijima, prenosi Anadolija, uglavnom su optuživali vlast za tešku socijalnu krizu, ali i za pokušaj, kako su kazali, unošenja nacionalnih podjela u aktuelne proteste, javlja Al Jazeera.

Sarajevo, 12:10

Građani su se oko podneva počeli okupljati nasuprot zgrade Predsjedništva BiH u još jednom danu protesta u kojima traže odlazak federalne Vlade, ukidanje kantona, da se parlamentarci odreknu 50 posto primanja, smjenu direktora PIO FBiH, povećanje mirovina, omogućavanje posla nezaposlenima, te ukidanje rada na crno, javlja Al Jazeera.

Svi zaposleni u institucijama koje su smještene u zgradi Predsjedništva BiH i u zgradi Vlade Kantona Sarajevo napustili su radna mjesta.

Iako se traži i njegova ostavka, premijer Nermin Nikšić pozvao je ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da podnese ostavku.

Podrška iz Hrvatske

Tridesetak civilnih udruga iz Hrvatske danas su izrazile solidarnost i podršku nastojanjima naroda Bosne i Hercegovine u promjeni postojeće vlasti i demokratizaciji države, koja je, kako navode, "do sada funkcionirala kao loš projekt međunarodne zajednice i domaće nacionalističke političke elite".

Udruge u otvorenom pismu tvrde da je solidarnost naroda BiH preduvjet svakoj progresivnoj promjeni postojećeg modela upravljanja državom i privredom. Izražavaju nadu da će se iz prosvjeda artikulirati zahtjevi za stvaranjem alternative postojećim oblicima vlasti i nacionalnim podjelama, čija je "jedina funkcija bila bezočna pljačka vlastitog naroda, potpuna privatizacijska devastacija u socijalizmu industrijalizirane zemlje te uspostava nacije kao jedine djelatne političke kategorije".

"Proglas radnika i građana kojim se zahtjeva revizija privatizacije i financiranja institucija vlasti, ali i suradnja između snaga reda i mira, civilne zaštite i građana prvi je pokušaj političke organizacije odozdo u povijesti 'demokratske' Bosne i Hercegovine. Od tog trenutka nema povratka natrag – nakon toliko godina obespravljeni je narod pokazao da se dejtonska demokracija i prateći ekonomski model mogu i moraju dovesti u pitanje", navode udruge.

Udruge napominju i da se u medijskoj prezentaciji "događanja naroda" BiH, uslijed zgražanja nad devastacijom institucija kantonalne, entitetske i državne vlasti, izgubio iz vida inicijalni i pokretački čin te bune, ali i kontinuirano sistemsko nasilje svih službenih političkih aktera i međunarodnih supervizora u BiH.

Pritom podsjećaju da su 5. veljače industrijski radnici tuzlanskih poduzeća u prosvjedu pred zgradom kantonalne vlade još jednom upozorili na posljedice privatizacije tih privrednih subjekata i na loše socijalno stanje u kantonu i državi. "U zemlji u kojoj sindikalne središnjice već duži niz godina funkcioniraju kao šutljivi partneri vlasti, ta samoorganizacija radnika i podrška naroda koja je uslijedila svakako je politički trenutak koji treba izdvojiti u gunguli medijima posredovane histerije", poručuju udruge.

Ocjenjuju i da je kolektivna ostavka Vlade Tuzlanskog kantona, koja je uslijedila poslije eskalacije nasilja, "prazan politički čin" s obzirom na to da fragmentirane institucije vlasti u BiH ionako ne služe građanima i radnicima, nego isključivo kapitalu, stranačkoj monopolizaciji političkog prostora i održavanju 20-godišnjeg statusa quo. No, taj je čin, ističu, "stvorio prostor da se politički artikulira alternativa postojećem modelu etnobirokracije i njenim učincima pogubnima za ekonomsku i socijalnu sliku društva".

Otvoreno pismo medijima je poslala Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (Brid) koja je jedna od potpisnica podrške među kojima su ACT grupa Čakovec, Autonomna ženska kuća Zagreb, B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Centar za radničke studije, Centar za ženske studije Zagreb, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, Kuća ljudskih prava Zagreb, Mladi antifašisti i antifašistkinje Zagreba, Pravo na grad, Sindikat Akademska solidarnost, Udruga navijača NK Zagreb "Bijeli anđeli", Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Zagreb Pride, Zelena akcija.


Čović: Onaj tko se usudio doći u Mostar i zapaliti hrvatsku zastavu, odgovarat će

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je da je socijalnibunt u Bosni i Hercegovini zloupotrijebljen i iskorišten kako bi sekrenulo brutalnim napadima na institucije države.

U intervjuušto su ga u utorak objavile banjalučke "Nezavisne novine", Čović jeizjavio kako je posebice znakovito to što su napadnute isključivoinstitucije županija u dijelovima Federacije BiH s bošnjačkom većinomšto se onda, po njegovim riječima, pokušalo prenijeti na područja gdjesu većinom Hrvati.

"Onaj tko se usudio doći u Mostar, zapaliti hrvatsku zastavu,zbog toga će snositi posljedice bez obzira tko ga je poslao i koliko jebilo onih koji su ga podržavali. Imam dojam da su željeli brzo stvoritianarhiju", kazao je Čović, dodajući kako je i predsjednika hrvatskevlade Zorana Milanopvića izvjestio da su tijekom nereda u tom graduuništavani kipovi Gospe, raspela i nacionalni simboli.

Čović je istaknuo kako su osim Milanovića i svi drugi visokidužnisnici iz Hrvatske zvali i raspitivali se o zbivanjima u BiH iMostaru, uključujući predsjednika Ivu Josipovića, ministricu vanjskihposlova Vesnu Pusić i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Čović ne vidi ništa sporno u sastanku političara iz RepublikeSrpske sa srbijanskim vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, opisujući tokao nastojanje Beograda da iz prve ruke dozna što se zbiva u BiH.

Najavio je i kako će se uskoro i osobno sastati s predsjednikomRepublike Srpske Miloradom Dodikom kako bi razgovarali o stanju u zemljite kako je nužno obnoviti sve druge političke kontakte ne bi li sevidjelo što dalje.

"Uvjeren sam da i međunarodna zajednica iz ovoga izvlači zaključke", kazao je Čović.

Ocijenio je i kako novi izbori u BiH neće dovesti do znatno drugačijeg stanja.

"Svi spominju izbore no oni neće puno toga promijeniti jer ćemoopet imati stranke iz tri naroda koje će činiti vlast", kazao je Čović,uz ocjenu kako svakako neće biti dramatičnih promjena već postojećihodnosa.

U BiH mirno, očekuje se nastavak prosvjeda, rješenje se ne nazire

U Bosni i Hercegovini u utorak prijepodnevni sati protječumirno, no očekuju se nova okupljanja prosvjednika najavljena iza 12 satiu Sarajevu.

Prosvjednici u glavnom gradu BiH razišli su se u ponedjeljak oko20 sati iako nije ispunjen njihov temeljni zahtjev da vlada FederacijeBiH trenutačno podnese ostavku pa su najavili kako će na tome nastavitiinzistirati sve dok bude potrebno.

Mediji u BiH različito se odnose prema prosvjedima iako svi izražavaju razumijevanje za socijalni bunt građana.

Tako sarajevsko "Oslobođenje" u naslovima ističe zahtjeveprosvjednika za ostavkama te prenosi kronologiju zbivanja na ulicamabosanskohercegovačkih gradova.

Taj list kao najznačaniju vijest među zbivanjima od ponedjeljakističe prijedlog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira ientitetskog premijera Nermina Nikšića da se što prije održe izvanredniizbori.

"Dnevni avaz" pak već na naslovnici otvoreno napada Nikšića, a ukomentaru ga naziva nemoralnom osobom koja prosvjednike poistovjećuje sulicom.

Uz niz napisa u kojima se napada Socijaldemokratsku partiju (SDP)te Stranku demokratske akcije (SDA) ovaj list opširno citira i svogutemeljitelja i aktualnog ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončićakoji je Nikšića u intervjuu jednog lokalnoj televiziji nazvao"muljatorom" ustvrdivši kako je sadašnja federalna vlada "punakorupcije".

"Bit će uhićenja, to vam jamčim", zaprijetio je Radončić kako ga citira njegov list.

Radončić, koji je uz to i predsjednik oporbeno-vladajućeg Savezaza bolju budućnost (SBB), u odvojenom je intervjuu odbacio ideju oprijevremenim izborima nazivajući je "novom zamkom državne mafije".

"Građani 20 godina nisu mogli mijenjati vlast jer je vlast kralana izborima budući da ima svoje izborne komisije", izjavio je Radončićza komercijalni televiziju TV 1.

Kazao je kako je to što ga je netko pokrao jedini razlog zbogkojega je u utrci za člana Predsjedništva BiH na izborima 2010. godineizgubio u natjecanju s Bakirom Izetbegovićem.

Banjalučke "Nezavisne novine" i dalje o prosvjedima u BiHizvještavaju kao o zbivanjima koja se tiču samo Federacije BiH. Taj listu utorak prenosi i prve komentare stranaka iz Republike Srpske naprijedlog o provedbi izvanrednih izbora. I iz vladajućeg Savezanezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao i iz oporbene Srpske demokratskestranke (SDS) takvu mogućnost su odbacili.

Zastupnik SNSD-a u parlamentu BiH Krstan Simić je izjavio kakoizvanredni izbori nisu nikakvo rješenje "nego bijeg stranaka iz FBiH ododgovornosti za probleme", a isto stajalište zauzeo je i Darko Babalj,zastupnik u državnom parlamentu iz SDS-a.

H

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/novi-dan-prosvjeda-zahtjevi-isti-podrska-udruga-iz-hrvatske-covic-onaj-tko-se-usudio-u-mostaru-zapaliti-hrvatsku-zastavu-odgovarat-ce-225729 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1dd87428eb988ebf9f27add7a46f18caddba805d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novi+dan+prosvjeda+-+zahtjevi+isti%3B+Podr%C5%A1ka+udruga+iz+Hrvatske%3B+%C4%8Covi%C4%87%3A+Onaj+tko+se+usudio+u+Mostaru+zapaliti+hrvatsku+zastavu%2C+odgovarat+%C4%87e&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fnovi-dan-prosvjeda-zahtjevi-isti-podrska-udruga-iz-hrvatske-covic-onaj-tko-se-usudio-u-mostaru-zapaliti-hrvatsku-zastavu-odgovarat-ce-225729 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fnovi-dan-prosvjeda-zahtjevi-isti-podrska-udruga-iz-hrvatske-covic-onaj-tko-se-usudio-u-mostaru-zapaliti-hrvatsku-zastavu-odgovarat-ce-225729 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => eho nereda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Regijaeho nereda

Novi dan prosvjeda - zahtjevi isti; Podrška udruga iz Hrvatske; Čović: Onaj tko se usudio u Mostaru zapaliti hrvatsku zastavu, odgovarat će

Piše PSD.
11. veljače 2014. - 14:00
NOVO

Tuzla, 13:50

U Tuzli su pred zgradom Kantonalne vlade nastavljeni protesti građana, kojih je trenutno 200-ak.

Članica Plenuma građana Tuzlanskog kantona Emina Busuladžić kazala je da su Kantonalnog skupštini predati zahtjevi te da će mirni protesti trajati do njihovog ispunjenja, javlja Al Jazeera.


Mostar, 13:25

I nezadovoljni Mostarci, njih najmanje 500, okupili su se na glavnom mostarskom trgu s kojeg su još jednom pročitali svoje zahtjeve te pisma podrške pojedinaca i ustanova.

Građani koji su se obratili medijima, prenosi Anadolija, uglavnom su optuživali vlast za tešku socijalnu krizu, ali i za pokušaj, kako su kazali, unošenja nacionalnih podjela u aktuelne proteste, javlja Al Jazeera.

Sarajevo, 12:10

Građani su se oko podneva počeli okupljati nasuprot zgrade Predsjedn...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 01:12