stdClass Object ( [id] => 1302554 [title] => Nova ustavna kriza u BiH: Dodik će raditi što hoće sve dok Moskva u njemu vidi svog najodanijeg čovjeka na Balkanu [alias] => nova-ustavna-kriza-u-bih-dodik-ce-raditi-sto-hoce-sve-dok-moskva-u-njemu-vidi-svog-najodanijeg-covjeka-na-balkanu [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Napisati da je Bosna i Hercegovina zapala u još jednu krizu više nije nikakva novost. Jedino je pitanje o kakvoj se vrsti izvanredne situacije radi.

Ovog puta sve se vrti oko Ustavnog suda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik još je odavno, nezadovoljan odlukama koje je donosila ta najviša pravosudna instanca u susjednoj državi, naumio ga paralizirati. Zato je najprije počeo raditi pritisak na Zlatka Kneževića, jedinog preostalog od dvojice srpskih sudaca, a ujedno i potpredsjednika, da hitno napusti položaj. Ovaj ga je odbio uz solumunsko rješenje da u sudu ostaje dok krajem godine ne navrši uvjete za prijevremenu mirovinu.

– Sve da Narodna skupština Republike Srspke kaže: "Vrati se, Kneževiću", ja neću – poručio je sudac vladajućima u RS-u, očito zgađen svime što se dešava.

Tom dojmu su doprinijele i njegove kolege u sudu – trojica stranaca i dvojica Bošnjaka – koji su išli iskoristiti priliku i fokus na Dodika pa donijeli odluku da će se ubuduće sjednice moći održavati čak ako se ne njima ne pojavi niti jedan od dvojica sudaca koje imenuje Banja Luka. Kriza se u tom trenutku mogla slobodno rasplamsati.

Dodikov ultimatum

Prvo je Dodik dao ultimatum da se odluka ima povući, a kada do isteka roka krajem prošlog tjedna do toga nije došlo, donio je zakon po kojemu se odluke takvog, po njemu krnjeg, neustavnog i kakvog još sve ne suda, više neće primjenjivati na teritoriju RS-a.

Sve one koji su spremni poći za njim, gazda RS-a je istim zakonom unaprijed oslobodio svake odgovornosti, a onima koji se usude primjeniti odluke Ustavnog suda BiH zaprijetio kaznenim progonom.

– Srpska ne može prihvatiti da njenu sudbinu određuje ratni predsjednik SDA (sudac Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman) i poratni potpredsjednik te stranke (sutkinja Seada Palavrić), koji su eksponirani članovi Islamske zajednice i da nama nameću rješenja o BiH. Bilo bi sasvim glupo očekivati da se mi ponašamo servilno prema tome, kao što je glupo da netko od Christiana Schmidta pokušava napraviti neku osobu koja uopće ne postoji (visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH) - rekao je u svom stilu Dodik, koji je za ovo zakonsko rješenje koje će se primjenjivati na 49 posto teritorija države osigurao većinu, ali ne i podršku oporbe iz RS-a, koja je i ovoga puta ostal suzdržana, iako ne podržava način rada Ustavnog suda.

U Sarajevu, neovisno je li riječ o novoj vlasti s Trojkom na čelu ili friško oporbenoj SDA, sve ovo kao da su jedva dočekali. SDP, NiP i NS s Izetbegovićevom ekipom stali su se utrkivati tko je "probosanskiji", odnosno tko je više spreman štititi državu. Najdalje je u svemu otišao državni ministar obrane, SDP-ov Zukan Helez, inače Dodikov koalicijski partner na razini države, iznoseći što bi značio "plan B".

---

image

Milorad Dodik 

Alexey Filippov/Afp
---

"Radite svoj posao"

– Plan "A" je procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem sudjelovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH. Dakle, pozivam Tužiteljstvo BiH da u skladu s Ustavom i kaznenim zakonom BiH (glava XVI, članak 156) radi svoj posao. Pozivam i gospodina Schmidta da iskoristi sve funkcijom mu dodijeljene ovlasti, i tako BiH oslobodi secesionističkog terora s kojim se desetljećima suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma s koje strane dolazio, i ma iz čije glave bio! Legalist sam, vjerujem da se nastala situacija može riješiti unutar institucija BiH. Ponavljam, želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu s Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan "B". Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije – napisao je Helez, očito ciljajući na stavljanje pod kontrulu cijele RS.

Nema tko se od bošnjačke elite nije oglasio o ovom proteklih dana. Naravno da sve nije prošlo ni bez reis-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, šefa Islamske zajednice, kojemu je miješanje u politička pitanja očito puno draže nego poglavarima katoličke ili pravoslavne crkve. Njegov utjecaj mnogi vide i u ultimatumu i roku od sedam dana to ga je bošnjački član državnog Predsjeništva, Denis Bećirović, dao međunarodnoj zajednici da "zaustavi ubijanje Daytonskog sporazuma". Na isti sporazum, koji je zapravo Ustav BiH, pozivaju se i Dodik i njegovi patroni iz ruskog Veleposlanstva u Sarajevu.

Zanimljivo je, pak, da bošnjačka strana već mjesecima opstruira izbor drugog hrvatskog suca u Ustavnom sudu BiH, nakon što je Mato Tadić otišao u mirovinu. Iako je kao najbolji kandidat na natječaju odabran Marin Vukoja, on nije po volji Trojkie (NiP bi se možda i dogovorio s HDZ-om, ali se protive SDP i NS). Oni bi da se u Parlamentu Federacije BiH glasuje o više imena pa tko prođe. SDA i DF ih u tome podržavaju, jer je riječ o njima toliko omiljenom preglasavanju Hrvata.

– Mi Hrvati rušenje Daytonskog sporazuma vidimo u liku i djelu Željka Komšića i Bećirović bi trebao svaki put kad sjedne pored njega ustati i napustiti Predsjedništvo, jer je bošnjačkim glasovima Hrvatima Komšić nametnut četvrti put – dao je svoj osvrt na cijelu situaciju izaslanik u Klubu hrvatskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH, Damir Džeba.

Nikakva korist od prijetnji

I što sad? Očito je da nema velike koriste od prijetećih poruka što se iz američkog i drugih veleposlanstava, kao i OHR-a, odapinju put Milorada Dodika. On će moći raditi što mu se prohtije sve dok Moskva i tamošnji režim u njemu vide svog najodanijeg čovjeka na Balkanu. Sve odgovara i Aleksandru Vučiću za potkusurivanja oko Kosova.

– Milorad Dodik je čekao da se raspodjele funkcije, imenuje ministre, svog čovjeka za direktora UIO BIH, i onda je krenuo po starom. Kriza, napetosti i tenzije su njegovo prirodno stanište, on tu najbolje pliva, jer se ne priča o životnim temama, kašnjenju plaća prosvjetnim radnicima, zaduženju, bankrotu i krahu privrede već se narod plaši, širi strah i napetost. Na kraju sve će se zaboraviti za desetak dana, jer Zakon o neprimjenjivanju Odluka Ustavnog suda BiH nikad se neće primenjivati, ostat će mrtvo slovo na papiru, kao i mnoge druge slične odluke o povratku na izvorni Dayton, osnivanje Agencije za lijekove RS. Problem je što Dodik u svom devijantnom ponašanju ima podršku stranaca, koji mu daju kredite kao nagradu za tenzije i toleriraju kriminal, anarhiju i korupciju, te bošnjačke stranke koje trče brže u zagrljaj Dodiku što ih on više vrijeđa i napada – komentirao je za Slobodanu Dalmaciju Nebojša Vukanović, jedan od najžešćih oporbenjaka vlasti u Banja Luci.

– Ova kriza će se završiti kao sve ostale tako što se zakon i odluke neće primenjivati, Dodik će ponovo iza kulisa pregovarati sa strancima i Bošnjacima i dobiti ustupke i kredite, i za par mjeseci o ovoj temi nitko neće govoriti, a Ustavni sud BiH će i dalje donositi odluke po apelacijama koje će se primenjivati u Republici Srpskoj – još je prognozirao Vukanović.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PARALIZA SUDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PARALIZA SUDA 2 0 6780 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-29 11:49:40 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-30 10:11:21 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2023-06-30 09:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 81 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nova ustavna kriza u BiH: Dodik će raditi što hoće sve dok Moskva u njemu vidi svog najodanijeg čovjeka na Balkanu [metakey] => BIH, Ustavni sud, ustavna kriza, milorad dodik, Republika Srpska [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/29\/23489346.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/24612050.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/23998934.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/24955276.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Antonio Bali\u0107\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix","Antonio Bali\u0107\/Cropix","Alexey Filippov\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Milorad Dodik\u00a0<\/p>","

Sarajevo,300323.
\nPress konferencija Milorad Dodik, Dragan Covic, Nermin Niksic i Elmedin Konakovic.
\nNa fotografiji: Milorad Dodik.
","

Milorad Dodik\u00a0<\/p>","

Milorad Dodik\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23489346_1920.jpg":"1920x1080","k_23489346_1280.jpg":"1280x1280","k_23489346_1024.jpg":"1024x1024","k_23489346_640.jpg":"640x640","k_23489346_480.jpg":"480x480","k_23489346_340.jpg":"340x340","k_23489346_220.jpg":"220x220","o_23489346_1280.jpg":"1280x853","o_23489346_1024.jpg":"1024x682","o_23489346_640.jpg":"640x426","o_23489346_480.jpg":"480x320","o_23489346_340.jpg":"340x226","o_23489346_220.jpg":"220x146","h_23489346_1280.jpg":"1280x854","h_23489346_1024.jpg":"1024x683","h_23489346_640.jpg":"640x427","h_23489346_480.jpg":"480x320","h_23489346_340.jpg":"340x227","h_23489346_220.jpg":"220x147","pp_23489346_1280.jpg":"1280x1628","pp_23489346_1024.jpg":"1024x1303","pp_23489346_640.jpg":"640x814","pp_23489346_480.jpg":"480x611","pp_23489346_340.jpg":"340x432","pp_23489346_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24612050_1920.jpg":"1920x1080","k_24612050_1280.jpg":"1280x1280","k_24612050_1024.jpg":"1024x1024","k_24612050_640.jpg":"640x640","k_24612050_480.jpg":"480x480","k_24612050_340.jpg":"340x340","k_24612050_220.jpg":"220x220","o_24612050_1280.jpg":"1280x853","o_24612050_1024.jpg":"1024x682","o_24612050_640.jpg":"640x426","o_24612050_480.jpg":"480x320","o_24612050_340.jpg":"340x226","o_24612050_220.jpg":"220x146","h_24612050_1280.jpg":"1280x854","h_24612050_1024.jpg":"1024x683","h_24612050_640.jpg":"640x427","h_24612050_480.jpg":"480x320","h_24612050_340.jpg":"340x227","h_24612050_220.jpg":"220x147","pp_24612050_1280.jpg":"1280x1628","pp_24612050_1024.jpg":"1024x1303","pp_24612050_640.jpg":"640x814","pp_24612050_480.jpg":"480x611","pp_24612050_340.jpg":"340x432","pp_24612050_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23998934_1920.jpg":"1920x1080","k_23998934_1280.jpg":"1280x1280","k_23998934_1024.jpg":"1024x1024","k_23998934_640.jpg":"640x640","k_23998934_480.jpg":"480x480","k_23998934_340.jpg":"340x340","k_23998934_220.jpg":"220x220","o_23998934_1280.jpg":"1280x853","o_23998934_1024.jpg":"1024x682","o_23998934_640.jpg":"640x426","o_23998934_480.jpg":"480x320","o_23998934_340.jpg":"340x226","o_23998934_220.jpg":"220x146","h_23998934_1280.jpg":"1280x854","h_23998934_1024.jpg":"1024x683","h_23998934_640.jpg":"640x427","h_23998934_480.jpg":"480x320","h_23998934_340.jpg":"340x227","h_23998934_220.jpg":"220x147","pp_23998934_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998934_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998934_640.jpg":"640x814","pp_23998934_480.jpg":"480x611","pp_23998934_340.jpg":"340x432","pp_23998934_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_24955276_1920.jpg":"1920x1080","k_24955276_1280.jpg":"1280x1280","k_24955276_1024.jpg":"1024x1024","k_24955276_640.jpg":"640x640","k_24955276_480.jpg":"480x480","k_24955276_340.jpg":"340x340","k_24955276_220.jpg":"220x220","o_24955276_1280.jpg":"1280x838","o_24955276_1024.jpg":"1024x670","o_24955276_640.jpg":"640x419","o_24955276_480.jpg":"480x314","o_24955276_340.jpg":"340x222","o_24955276_220.jpg":"220x144","h_24955276_1280.jpg":"1280x854","h_24955276_1024.jpg":"1024x683","h_24955276_640.jpg":"640x427","h_24955276_480.jpg":"480x320","h_24955276_340.jpg":"340x227","h_24955276_220.jpg":"220x147","pp_24955276_1280.jpg":"1280x1628","pp_24955276_1024.jpg":"1024x1303","pp_24955276_640.jpg":"640x814","pp_24955276_480.jpg":"480x611","pp_24955276_340.jpg":"340x432","pp_24955276_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7770875 Threads: 4 Questions: 1565665358 Slow queries: 4775853 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111633277 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/nova-ustavna-kriza-u-bih-dodik-ce-raditi-sto-hoce-sve-dok-moskva-u-njemu-vidi-svog-najodanijeg-covjeka-na-balkanu-1302554 [printLink] => /vijesti/regija/nova-ustavna-kriza-u-bih-dodik-ce-raditi-sto-hoce-sve-dok-moskva-u-njemu-vidi-svog-najodanijeg-covjeka-na-balkanu-1302554?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 356803 [name] => BiH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bih [link] => /tag/bih ) [1] => stdClass Object ( [id] => 313265 [name] => Ustavni sud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ustavni-sud [link] => /tag/ustavni-sud ) [2] => stdClass Object ( [id] => 391574 [name] => ustavna kriza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ustavna-kriza [link] => /tag/ustavna-kriza ) [3] => stdClass Object ( [id] => 345065 [name] => milorad dodik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milorad-dodik [link] => /tag/milorad-dodik ) [4] => stdClass Object ( [id] => 679375 [name] => Republika Srpska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => republika-srpska [link] => /tag/republika-srpska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PARALIZA SUDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nova ustavna kriza u BiH: Dodik će raditi što hoće sve dok Moskva u njemu vidi svog najodanijeg čovjeka na Balkanu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/23489346.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Antonio Balić/Cropix [mainImageDesc] =>

Milorad Dodik 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/23489346.jpg [title] =>

Milorad Dodik 

Antonio Balić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/24612050.jpg [title] =>

Sarajevo,300323.
Press konferencija Milorad Dodik, Dragan Covic, Nermin Niksic i Elmedin Konakovic.
Na fotografiji: Milorad Dodik.
Antonio Balic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/23998934.jpg [title] =>

Milorad Dodik 

Antonio Balić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/24955276.jpg [title] =>

Milorad Dodik 

Alexey Filippov/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Napisati da je Bosna i Hercegovina zapala u još jednu krizu više nije nikakva novost. Jedino je pitanje o kakvoj se vrsti izvanredne situacije radi.

Ovog puta sve se vrti oko Ustavnog suda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik još je odavno, nezadovoljan odlukama koje je donosila ta najviša pravosudna instanca u susjednoj državi, naumio ga paralizirati. Zato je najprije počeo raditi pritisak na Zlatka Kneževića, jedinog preostalog od dvojice srpskih sudaca, a ujedno i potpredsjednika, da hitno napusti položaj. Ovaj ga je odbio uz solumunsko rješenje da u sudu ostaje dok krajem godine ne navrši uvjete za prijevremenu mirovinu.

– Sve da Narodna skupština Republike Srspke kaže: "Vrati se, Kneževiću", ja neću – poručio je sudac vladajućima u RS-u, očito zgađen svime što se dešava.

Tom dojmu su doprinijele i njegove kolege u sudu – trojica stranaca i dvojica Bošnjaka – koji su išli iskoristiti priliku i fokus na Dodika pa donijeli odluku da će se ubuduće sjednice moći održavati čak ako se ne njima ne pojavi niti jedan od dvojica sudaca koje imenuje Banja Luka. Kriza se u tom trenutku mogla slobodno rasplamsati.

Dodikov ultimatum

Prvo je Dodik dao ultimatum da se odluka ima povući, a kada do isteka roka krajem prošlog tjedna do toga nije došlo, donio je zakon po kojemu se odluke takvog, po njemu krnjeg, neustavnog i kakvog još sve ne suda, više neće primjenjivati na teritoriju RS-a.

Sve one koji su spremni poći za njim, gazda RS-a je istim zakonom unaprijed oslobodio svake odgovornosti, a onima koji se usude primjeniti odluke Ustavnog suda BiH zaprijetio kaznenim progonom.

– Srpska ne može prihvatiti da njenu sudbinu određuje ratni predsjednik SDA (sudac Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman) i poratni potpredsjednik te stranke (sutkinja Seada Palavrić), koji su eksponirani članovi Islamske zajednice i da nama nameću rješenja o BiH. Bilo bi sasvim glupo očekivati da se mi ponašamo servilno prema tome, kao što je glupo da netko od Christiana Schmidta pokušava napraviti neku osobu koja uopće ne postoji (visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH) - rekao je u svom stilu Dodik, koji je za ovo zakonsko rješenje koje će se primjenjivati na 49 posto teritorija države osigurao većinu, ali ne i podršku oporbe iz RS-a, koja je i ovoga puta ostal suzdržana, iako ne podržava način rada Ustavnog suda.

U Sarajevu, neovisno je li riječ o novoj vlasti s Trojkom na čelu ili friško oporbenoj SDA, sve ovo kao da su jedva dočekali. SDP, NiP i NS s Izetbegovićevom ekipom stali su se utrkivati tko je "probosanskiji", odnosno tko je više spreman štititi državu. Najdalje je u svemu otišao državni ministar obrane, SDP-ov Zukan Helez, inače Dodikov koalicijski partner na razini države, iznoseći što bi značio "plan B".

---

image

Milorad Dodik 

Alexey Filippov/Afp
---

"Radite svoj posao"

– Plan "A" je procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem sudjelovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH. Dakle, pozivam Tužiteljstvo BiH da u skladu s Ustavom i kaznenim zakonom BiH (glava XVI, članak 156) radi svoj posao. Pozivam i gospodina Schmidta da iskoristi sve funkcijom mu dodijeljene ovlasti, i tako BiH oslobodi secesionističkog terora s kojim se desetljećima suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma s koje strane dolazio, i ma iz čije glave bio! Legalist sam, vjerujem da se nastala situacija može riješiti unutar institucija BiH. Ponavljam, želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu s Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan "B". Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije – napisao je Helez, očito ciljajući na stavljanje pod kontrulu cijele RS.

Nema tko se od bošnjačke elite nije oglasio o ovom proteklih dana. Naravno da sve nije prošlo ni bez reis-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, šefa Islamske zajednice, kojemu je miješanje u politička pitanja očito puno draže nego poglavarima katoličke ili pravoslavne crkve. Njegov utjecaj mnogi vide i u ultimatumu i roku od sedam dana to ga je bošnjački član državnog Predsjeništva, Denis Bećirović, dao međunarodnoj zajednici da "zaustavi ubijanje Daytonskog sporazuma". Na isti sporazum, koji je zapravo Ustav BiH, pozivaju se i Dodik i njegovi patroni iz ruskog Veleposlanstva u Sarajevu.

Zanimljivo je, pak, da bošnjačka strana već mjesecima opstruira izbor drugog hrvatskog suca u Ustavnom sudu BiH, nakon što je Mato Tadić otišao u mirovinu. Iako je kao najbolji kandidat na natječaju odabran Marin Vukoja, on nije po volji Trojkie (NiP bi se možda i dogovorio s HDZ-om, ali se protive SDP i NS). Oni bi da se u Parlamentu Federacije BiH glasuje o više imena pa tko prođe. SDA i DF ih u tome podržavaju, jer je riječ o njima toliko omiljenom preglasavanju Hrvata.

– Mi Hrvati rušenje Daytonskog sporazuma vidimo u liku i djelu Željka Komšića i Bećirović bi trebao svaki put kad sjedne pored njega ustati i napustiti Predsjedništvo, jer je bošnjačkim glasovima Hrvatima Komšić nametnut četvrti put – dao je svoj osvrt na cijelu situaciju izaslanik u Klubu hrvatskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH, Damir Džeba.

Nikakva korist od prijetnji

I što sad? Očito je da nema velike koriste od prijetećih poruka što se iz američkog i drugih veleposlanstava, kao i OHR-a, odapinju put Milorada Dodika. On će moći raditi što mu se prohtije sve dok Moskva i tamošnji režim u njemu vide svog najodanijeg čovjeka na Balkanu. Sve odgovara i Aleksandru Vučiću za potkusurivanja oko Kosova.

– Milorad Dodik je čekao da se raspodjele funkcije, imenuje ministre, svog čovjeka za direktora UIO BIH, i onda je krenuo po starom. Kriza, napetosti i tenzije su njegovo prirodno stanište, on tu najbolje pliva, jer se ne priča o životnim temama, kašnjenju plaća prosvjetnim radnicima, zaduženju, bankrotu i krahu privrede već se narod plaši, širi strah i napetost. Na kraju sve će se zaboraviti za desetak dana, jer Zakon o neprimjenjivanju Odluka Ustavnog suda BiH nikad se neće primenjivati, ostat će mrtvo slovo na papiru, kao i mnoge druge slične odluke o povratku na izvorni Dayton, osnivanje Agencije za lijekove RS. Problem je što Dodik u svom devijantnom ponašanju ima podršku stranaca, koji mu daju kredite kao nagradu za tenzije i toleriraju kriminal, anarhiju i korupciju, te bošnjačke stranke koje trče brže u zagrljaj Dodiku što ih on više vrijeđa i napada – komentirao je za Slobodanu Dalmaciju Nebojša Vukanović, jedan od najžešćih oporbenjaka vlasti u Banja Luci.

– Ova kriza će se završiti kao sve ostale tako što se zakon i odluke neće primenjivati, Dodik će ponovo iza kulisa pregovarati sa strancima i Bošnjacima i dobiti ustupke i kredite, i za par mjeseci o ovoj temi nitko neće govoriti, a Ustavni sud BiH će i dalje donositi odluke po apelacijama koje će se primenjivati u Republici Srpskoj – još je prognozirao Vukanović.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Antonio Balić/Cropix Antonio Balic/Cropix Antonio Balić/Cropix Alexey Filippov/Afp
Antonio Balić/Cropix

Milorad Dodik 

Antonio Balic/Cropix

Sarajevo,300323.
Press konferencija Milorad Dodik, Dragan Covic, Nermin Niksic i Elmedin Konakovic.
Na fotografiji: Milorad Dodik.

Antonio Balić/Cropix

Milorad Dodik 

Alexey Filippov/Afp

Milorad Dodik 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/nova-ustavna-kriza-u-bih-dodik-ce-raditi-sto-hoce-sve-dok-moskva-u-njemu-vidi-svog-najodanijeg-covjeka-na-balkanu-1302554 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=029074941bc1b637f1fd8f96b9a804be04b83b98 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nova+ustavna+kriza+u+BiH%3A+Dodik+%C4%87e+raditi+%C5%A1to+ho%C4%87e+sve+dok+Moskva+u+njemu+vidi+svog+najodanijeg+%C4%8Dovjeka+na+Balkanu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fnova-ustavna-kriza-u-bih-dodik-ce-raditi-sto-hoce-sve-dok-moskva-u-njemu-vidi-svog-najodanijeg-covjeka-na-balkanu-1302554 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fnova-ustavna-kriza-u-bih-dodik-ce-raditi-sto-hoce-sve-dok-moskva-u-njemu-vidi-svog-najodanijeg-covjeka-na-balkanu-1302554 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PARALIZA SUDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaPARALIZA SUDA

Nova ustavna kriza u BiH: Dodik će raditi što hoće sve dok Moskva u njemu vidi svog najodanijeg čovjeka na Balkanu

30. lipnja 2023. - 11:58

Napisati da je Bosna i Hercegovina zapala u još jednu krizu više nije nikakva novost. Jedino je pitanje o kakvoj se vrsti izvanredne situacije radi.

Ovog puta sve se vrti oko Ustavnog suda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik još je odavno, nezadovoljan odlukama koje je donosila ta najviša pravosudna instanca u susjednoj državi, naumio ga paralizirati. Zato je najprije počeo raditi pritisak na Zlatka Kneževića, jedinog preostalog od dvojice srpskih sudaca, a ujedno i potpredsjednika, da hitno napusti položaj. Ovaj ga je odbio uz solumunsko rješenje da u sudu ostaje dok krajem godine ne navrši uvjete za prijevremenu mirovinu.

– Sve da Narodna skupština Republike Srspke kaže: "Vrati se, Kneževiću", ja neću – poručio je sudac vladajućima u RS-u, očito zgađen svime što se de...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 07:50