StoryEditorOCM
Regijateške riječi padaju

Kaos u Skupštini Srbije: ‘Hajde izađi! Majku vam je*em, da vidimo kako ćete proći...?; ‘Odakle njemu duksa od 800 eura?‘

Piše Vijesti SD
19. ožujka 2024. - 18:51
Zastupnica u Skupštini Beograda Marinika Tepić drži natpis na kojem piše ”ukrali ste izbore”Andrej Isaković/AFP

Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije koja je počela u ponedjeljak i na kojoj se očekuje izbor predsjednika parlamenta i radnih tijela, nastavljena je u utorak uz obilje uzajamnih optužbi i uvreda vladajuće koalicije i oporbe, kao i na jučerašnjem zasjedanju, prekinutom kasno popodne.

Za predsjednicu parlamenta vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) predložila je dosadašnju premijerku Anu Brnabić i ona je jedini kandidat za tu dužnost, a njezin izbor se ne dovodi u pitanje jer SNS s koalicijskim partnerima ima uvjerljivu parlamentarnu većinu.

S druge strane, oporba poručuje da neće podržati izbor Brnabić uz ocjenu da "nedostojna vlast ne može nikako imati dostojnog kandidata".

Dio oporbe digao se iz klupa i krenuo prema sredini skupštine te je gotovo došlo i do fizičkog obračuna među zastupnicima, no ubrzo je reagiralo i osiguranje, donosi Nova.rs, a prenosi Dnevnik.hr.

"Hajde, Boro! Boro, izađi i naleti na mene! Majku vam je*em, da vidimo kako ćete proći", povikao je u jednom trnutku SNS-ov Milovan Drecun prema zastupniku Narodnog pokreta Srbije Borislavu Novakoviću.

Konstituiranje parlamenta, uz potvrdu zastupničkih mandata novog skupštinskog saziva, započelo je 6. veljače i poslije dva odgađanja nastavljeno u ponedjeljak, ali na sjednici nije ni došlo do glasanja o izboru Ane Brnabić.

Srpska napredna stranka pobijedila je na prijevremenim izborima 17. prosinca prošle godine, za koje oporba tvrdi da su pokradeni brojnim zlouporabama, napose u Beogradu.

Naprednjaci su od 250 mjesta u državnom parlamentu osvojili 129 i s 18 mandata dosadašnjih koalicijskih partnera, socijalista (SPS) Ivice Dačića i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), te uz potporu nekoliko manjinskih lista imaju komotnu većinu.

I današnju sjednicu izravno prenosi Radio-televizija Srbije, što zastupnici obje strane koriste kao priliku da se češće obraćaju gledateljima i svojim pristašama.

Predsjednik Stranke slobode i pravde i saborski zastupnik Dragan Đilas obratio se danas u Skupštini Srbije rekavši da državu vodi organizirana kriminalna skupina na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Kaže da je došlo najmračnije vrijeme propadanja i beščašća u povijesti našeg naroda.

“Vučić nas je zadužio više nego Karađorđevići, Obrenovići, komunisti, Milošević, Koštunica i Tadić zajedno. “Za ovih strašnih 12 godina obrazovni sustav je devastiran, položaj profesora i nastavnika je sramotan, na rukovodeća mjesta dolaze ljudi bez znanja i obrazovanja koji su uzeli lažne diplome lažnih fakulteta”, kaže Đilas, prenosi Nova.rs.

SNS je nazvao organiziranom kriminalnom skupinom, a predsjednika Srbije Aleksandra Vučića njezinim vođom.

"Ova skupina je u 12 godina ukrala desetke milijardi eura, a da ne bi odgovarali pokrali su izbore 17. prosinca. Išli smo na izbore svjesni lopovluka koji se odvija kroz medije koji vam daju pola milijuna glasova koje ne biste imali da postoje profesionalni i slobodni mediji. Kupnjom glasova, pritiscima na birače, dijeljenjem glasačkih listića, dovođenjem birača uglavnom u Beograd ukradeno je još pola milijuna”, rekao je Đilas.

Naveo je da je kraj ovog režima blizu, ali da to još nitko nije rekao predstavnicima vlasti.

– Evo, sad vam kažem – spremite se, sve je bliže. Uskoro ćete odgovarati za sve zločine koje ste počinili nad ovim narodom i državom, ali i nad nama koji smo se javno suprotstavili ludilu koje ste počinili, poručio je.

Đilas se potom osvrnuo na Andreja Vučića, brata predsjednika Srbije i člana GO SNS-a.

“Kako je moguće da čovjek, koji je cijeli život radio u državnoj upravi, nosi ‘Balmain‘ trenirku od 800 eura. Kako je moguće da on svom djetetu plaća inozemnu školu koja godišnje košta 20.000 eura? Kako je moguće da njegov partner, koji također radi u državnom sektoru, vozi Range Rover od 100 tisuća eura. Da vam bude lakše, ovo je Andrej Vučić. Pitam ga odakle mu novac za sve to. Da vas upozorim, ako nastavite s lažima o meni, ja ću nastaviti dok ne dođem govoriti o ‘Oscaru‘, Aleksandru Vučiću, šefu vaše zločinačke organizacije", zaključio je Đilas, prenosi Nova.rs.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:56