stdClass Object ( [id] => 126481 [title] => Hrvati u BiH osnivaju treći entitet? [alias] => hrvati-u-bih-osnivaju-treci-entitet [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bosanski lonac vrije, samo što ne eksplodira! A eksplodirat će ako u iduća dva dana ne dođe do kompromisa između SDP-a BiH i dvaju HDZ-ova (HDZ BiH Dragana Čovića i HDZ 1990 Bože Ljubića).

Naime, iako je prošlo pet mjeseci od općih izbora, vlast još nije formirana ni u Federaciji BiH, a ni u državi. Trenutačno su kamen spoticanja ministarske pozicije za HSP BiH Zvonka Jurišića i Narodne stranke Radom za boljitak braće Lijanović. Ove dvije stranke postigle su minoran rezultat, manji od deset posto, a Zlatko Lagumdžija (SDP BiH) je s njima namjeravao formirati federalnu vlast i isključiti hrvatske stranke koje su imale devedesetpostotni legitimitet hrvatskih glasača.

Kako s njima ne bi imao dovoljan kapacitet za donošenje legitimnih odluka u Domu naroda, Lagumdžija je odlučio proširiti hrvatski klub pozivnicom Boži Ljubiću. Predsjednik „devedesetke“ Ljubić ponudu je odbio, ustvrdivši da je apsolutni pobjednik među Hrvatima HDZ BiH Dragana Čovića te da bez te stranke nije izražena reprezentativna volja birača.

Igre bez granica

U Sarajevo su stigli i zamjenik američke državne tajnice i bruxelleski izaslanik s porukom da u vlasti mora biti i HDZ BiH kako bi se osigurao adekvatan hrvatski legitimitet. Sukladno izdanom nalogu Lagumdžija je pozivnicu uputio omraženom mu Draganu Čoviću, „ali bez Bože Ljubića“. E sad, Čović neće bez Ljubića. I u tim infantilnim igrama bez granica proteklo je pet mjeseci.

Zatim je Lagumdžija dao ultimativnu ponudu HDZ-ovima, od pet ministarskih pozicija koje po Ustavu pripadaju Hrvatima, dvije su namijenjene HSP-u i Lijanovićima, a ostale tri za dva HDZ-a. Na to Božo Ljubić odgovara da Lagumdžija ne može odlučivati tko će sjediti u hrvatskim ministarski foteljama „jer je to ponižavajuće za Hrvate“.

Ozbiljni bošnjački, ali i hrvatski analitičari već mjesecima upozoravaju lidera SDP-a da vodi „suludu politiku“ kojom tjera Hrvata iz BiH, upozoravajući ga da uvaži izraženu izbornu volju Hrvata umjesto da forsira izborne gubitnike. No, on je pronašao novi alibi za formiranje federalne vlasti bez HDZ-ova, a to je nužnost usvajanja proračuna kako ne bi došla u pitanje isplata plaća.

Danas u Sarajevu izvanredno zajeda Vijeće za implementaciju mira, koje čini deset najutjecajnijih zemalja svijeta, a razmatraju izlaz iz zadane pat-pozicije u formiranju federalne križaljke. Ako ne dođe do kompromisa i izbora legitimnog Doma naroda, Hrvati najavljuju prosvjede na ulicama širom BiH. Najavljuje se i proglašenje trećeg entiteta od četiriju županija s hrvatskom većinom iz koje još nisu izabrani izaslanici za Dom naroda.

Eventualno događanje naroda i proglašavanje trećeg entiteta zasigurno će dovesti do hrvatsko-bošnjačkog sukoba. Dok ozbiljni bošnjački političari strepe od takvog scenarija, podcrtavajući da „Lagumdžija daje municiju HDZ-ovima za stvaranje trećeg entiteta“, on od države pravi Disneyland i najavljuje da će ulice Tripolija biti zabava za ono što će se događati u BiH ako se ne formira vlast.

ZDRAVKA SOLDIĆ-ARAR

Jarnjak: Vlast bez Hrvata pogubna za stabilnost države

Ivan Jarnjak, potpredsjednik HDZ-a RH: ‘Neprihvatljivo je formiranje vlasti bez hrvatskog legitimiteta, a bez HDZ-a vlast ne bi imala legitimitet. To bi među Hrvatima izazvalo nezadovoljstvo i moglo bi biti pogubno za stabilnost ali i opstanak BiH’.

Abdićeva kći - hrvatska zastupnica u Domu naroda?!

U operaciji formiranja vlasti bez dvaju HDZ-ova, a kako bi se domogli nužnog minimuma u Domu naroda, Lagumdžija i Sulejman Tihić pozvali su DNZ Fikreta Abdića u koaliciju.

Naime, njegova kćerka Elvira Abdić–Jelenović izjasnila se kao Hrvatica i s njezinim glasom bi mogli preglasavati Hrvatski klub. Dok se SDP-ovci ne protive inicijativi svog predsjednika, u SDA je pobuna s pitanjem hoće li i Fikret Abdić, kada uskoro iziđe iz riječkog zatvora, isto ući u koaliciju.

NedIljko Rimac: Neće nam Lagumdžija krojiti sudbinu

U poslijezbornom kaosu pročulo se da je SDP pridobio na svoju stranu predsjednika Vlade Hercegbosanske županije dr. Nediljka Rimca iz HDZ-a 1990. koja dijeli vlast s koalicijskim partnerom HSP-om. Još se u Livnu, Tomislavgradu, Kupresu, Glamoču i Grahovu govori da je Zlatko Lagumdžija „kupio“ Rimca. Zato smo nazvali dr. Nediljka Rimca da čujemo njegovo mišljenje i stav njegove stranke.

- Takvima poručite da Rimac i njegova “Devedesetka” nisu na prodaju - rekao mi je dr. Rimac u telefonskom razgovoru. - SDP i Lagumdžija prave “buvlju pijacu” od izbornih rezultata. A radi se o veoma važnom političkom pitanju, čak sudbonosnom za hrvatski narod.

Neće nam Lagumdžija krojiti sudbinu, ne može on određivati tko će biti zastupnik Hrvata u Domu naroda, niti tko će obnašati ministarsku dužnost u ime Hrvata. Valjda se to određuje na temelju izbornih rezultata. Inače, čemu izbori?

Uostalom, mi imamo loša iskustva s Lagumdžijinom strankom koja nam je namjestila Željka Komšića kao člana Predsjedništva, dakle čovjeka koji nikada nije došao u našu županiju, niti je pokušao pomoći ovom narodu. Zamislite, Lagumdžija uvjetuje da hrvatske stranke s golemom većinom imaju dva ministarska mjesta, a on će odrediti još tri „podobna“ Hrvata iz profiterskih stranaka poput Lijanovićeve političke gerile. Ma, dajte, molim vas! - kaže dr. Rimac.

Razgovarao sam i s predsjednikom Vlade Zapadno-hercegovačke županije Zdenkom Ćosićem iz HDZ-a BiH:

- Mi ne pravimo opstrukciju, nego želimo konstrukciju. Ako ćemo poštovati pravila demokratske igre, onda vlast moraju obnašati oni koji su dobili najveći broj glasova. Ja ne kažem da su Lagumdžijini kandidati loši, ali oni nemaju izborni legitimet.

Budimo pošteni i priznajmo da Mujo iz Goražda kao hrvatski predstavnik ili ministar ima hrvatski legitimitet u Lijanovićevu džepu, a ne na izborima. Možda bi Mujo bolje zastupao Hrvate od Mate iz Širokoga, ali mu nije na izborima potvrđena vjerodostojnost. Zato me Ladumdžija podsjeća na Miloševića koji je u državno Predsjedništvo ustoličio Mađara Kertesa iz Vojvodine - veli Ćosić.

PETAR MILOŠ

Kljujić: Bijeg od afera

Bivši predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljujić izjavio je da jedan od razloga nastojanja SDP-a da preuzme vlast, bar u Federaciji BiH, predstavlja pokušaj predsjednika te stranke Zlatka Lagumdžije da zataška eventualne optužnice, poput one u aferi "reket SDP-a".

- Iza takvog ponašanja stoje samo pohlepa za vlašću i pogrešna procjena da se može ignorirati glas hrvatskih birača", rekao je Kljujić za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, Zlatko Lagumdžija je jedan netalentiran političar koji ne krije svoje političko opredjeljenje i njegovim ponašanjem, uz podršku Sulejmana Tihića, situacija u FBiH se stalno usložnjava i to u krajnjoj instanci, prije svega na štetu  BiH, FBiH, ali i na budućnosti bošnjačkog naroda.

Kljujić je naglasio i da Hrvati snose najveću odgovornost za svoj današnji položaj, ali da to ne daje pravo Lagumdžiji da ih toliko podcjenjuje.

Afera "reket SDP-a" vezuje se za pokušaj iznude 2,2 miliona KM čelnih ljudi te stranke od grupe biznismena, a za izmjenu prostornog plana u Sarajevu.

M. Landeka

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako ne dođe do kompromisa i izbora legitimnog Doma naroda, Hrvati najavljuju prosvjede na ulicama širom BiH i proglašenje trećeg entiteta od četiriju županija s hrvatskom većinom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlatko lagumdžija, šef sdp-a BiH, naMJERAVA formirati federalnu vlast bez predstavnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dvIju najjačih hrvatskih stranaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-03-08 09:51:29 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-03-08 15:16:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-03-08 15:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12877 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/03/08/Novosti/ent00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38432885 Threads: 6 Questions: 7099898734 Slow queries: 3301056 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608397176 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/regija/hrvati-u-bih-osnivaju-treci-entitet-126481 [printLink] => /vijesti/regija/hrvati-u-bih-osnivaju-treci-entitet-126481?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 198043 [name] => zlatkolagumdžija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatkolagumdzija [link] => /tag/zlatkolagumdzija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 224931 [name] => hrvatiubih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatiubih [link] => /tag/hrvatiubih ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako ne dođe do kompromisa i izbora legitimnog Doma naroda, Hrvati najavljuju prosvjede na ulicama širom BiH i proglašenje trećeg entiteta od četiriju županija s hrvatskom većinom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlatko lagumdžija, šef sdp-a BiH, naMJERAVA formirati federalnu vlast bez predstavnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dvIju najjačih hrvatskih stranaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvati u BiH osnivaju treći entitet? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-07-20-04-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/03/08/Novosti/ent00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/03/08/Novosti/ent00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bosanski lonac vrije, samo što ne eksplodira! A eksplodirat će ako u iduća dva dana ne dođe do kompromisa između SDP-a BiH i dvaju HDZ-ova (HDZ BiH Dragana Čovića i HDZ 1990 Bože Ljubića).

Naime, iako je prošlo pet mjeseci od općih izbora, vlast još nije formirana ni u Federaciji BiH, a ni u državi. Trenutačno su kamen spoticanja ministarske pozicije za HSP BiH Zvonka Jurišića i Narodne stranke Radom za boljitak braće Lijanović. Ove dvije stranke postigle su minoran rezultat, manji od deset posto, a Zlatko Lagumdžija (SDP BiH) je s njima namjeravao formirati federalnu vlast i isključiti hrvatske stranke koje su imale devedesetpostotni legitimitet hrvatskih glasača.

Kako s njima ne bi imao dovoljan kapacitet za donošenje legitimnih odluka u Domu naroda, Lagumdžija je odlučio proširiti hrvatski klub pozivnicom Boži Ljubiću. Predsjednik „devedesetke“ Ljubić ponudu je odbio, ustvrdivši da je apsolutni pobjednik među Hrvatima HDZ BiH Dragana Čovića te da bez te stranke nije izražena reprezentativna volja birača.

Igre bez granica

U Sarajevo su stigli i zamjenik američke državne tajnice i bruxelleski izaslanik s porukom da u vlasti mora biti i HDZ BiH kako bi se osigurao adekvatan hrvatski legitimitet. Sukladno izdanom nalogu Lagumdžija je pozivnicu uputio omraženom mu Draganu Čoviću, „ali bez Bože Ljubića“. E sad, Čović neće bez Ljubića. I u tim infantilnim igrama bez granica proteklo je pet mjeseci.

Zatim je Lagumdžija dao ultimativnu ponudu HDZ-ovima, od pet ministarskih pozicija koje po Ustavu pripadaju Hrvatima, dvije su namijenjene HSP-u i Lijanovićima, a ostale tri za dva HDZ-a. Na to Božo Ljubić odgovara da Lagumdžija ne može odlučivati tko će sjediti u hrvatskim ministarski foteljama „jer je to ponižavajuće za Hrvate“.

Ozbiljni bošnjački, ali i hrvatski analitičari već mjesecima upozoravaju lidera SDP-a da vodi „suludu politiku“ kojom tjera Hrvata iz BiH, upozoravajući ga da uvaži izraženu izbornu volju Hrvata umjesto da forsira izborne gubitnike. No, on je pronašao novi alibi za formiranje federalne vlasti bez HDZ-ova, a to je nužnost usvajanja proračuna kako ne bi došla u pitanje isplata plaća.

Danas u Sarajevu izvanredno zajeda Vijeće za implementaciju mira, koje čini deset najutjecajnijih zemalja svijeta, a razmatraju izlaz iz zadane pat-pozicije u formiranju federalne križaljke. Ako ne dođe do kompromisa i izbora legitimnog Doma naroda, Hrvati najavljuju prosvjede na ulicama širom BiH. Najavljuje se i proglašenje trećeg entiteta od četiriju županija s hrvatskom većinom iz koje još nisu izabrani izaslanici za Dom naroda.

Eventualno događanje naroda i proglašavanje trećeg entiteta zasigurno će dovesti do hrvatsko-bošnjačkog sukoba. Dok ozbiljni bošnjački političari strepe od takvog scenarija, podcrtavajući da „Lagumdžija daje municiju HDZ-ovima za stvaranje trećeg entiteta“, on od države pravi Disneyland i najavljuje da će ulice Tripolija biti zabava za ono što će se događati u BiH ako se ne formira vlast.

ZDRAVKA SOLDIĆ-ARAR

Jarnjak: Vlast bez Hrvata pogubna za stabilnost države

Ivan Jarnjak, potpredsjednik HDZ-a RH: ‘Neprihvatljivo je formiranje vlasti bez hrvatskog legitimiteta, a bez HDZ-a vlast ne bi imala legitimitet. To bi među Hrvatima izazvalo nezadovoljstvo i moglo bi biti pogubno za stabilnost ali i opstanak BiH’.

Abdićeva kći - hrvatska zastupnica u Domu naroda?!

U operaciji formiranja vlasti bez dvaju HDZ-ova, a kako bi se domogli nužnog minimuma u Domu naroda, Lagumdžija i Sulejman Tihić pozvali su DNZ Fikreta Abdića u koaliciju.

Naime, njegova kćerka Elvira Abdić–Jelenović izjasnila se kao Hrvatica i s njezinim glasom bi mogli preglasavati Hrvatski klub. Dok se SDP-ovci ne protive inicijativi svog predsjednika, u SDA je pobuna s pitanjem hoće li i Fikret Abdić, kada uskoro iziđe iz riječkog zatvora, isto ući u koaliciju.

NedIljko Rimac: Neće nam Lagumdžija krojiti sudbinu

U poslijezbornom kaosu pročulo se da je SDP pridobio na svoju stranu predsjednika Vlade Hercegbosanske županije dr. Nediljka Rimca iz HDZ-a 1990. koja dijeli vlast s koalicijskim partnerom HSP-om. Još se u Livnu, Tomislavgradu, Kupresu, Glamoču i Grahovu govori da je Zlatko Lagumdžija „kupio“ Rimca. Zato smo nazvali dr. Nediljka Rimca da čujemo njegovo mišljenje i stav njegove stranke.

- Takvima poručite da Rimac i njegova “Devedesetka” nisu na prodaju - rekao mi je dr. Rimac u telefonskom razgovoru. - SDP i Lagumdžija prave “buvlju pijacu” od izbornih rezultata. A radi se o veoma važnom političkom pitanju, čak sudbonosnom za hrvatski narod.

Neće nam Lagumdžija krojiti sudbinu, ne može on određivati tko će biti zastupnik Hrvata u Domu naroda, niti tko će obnašati ministarsku dužnost u ime Hrvata. Valjda se to određuje na temelju izbornih rezultata. Inače, čemu izbori?

Uostalom, mi imamo loša iskustva s Lagumdžijinom strankom koja nam je namjestila Željka Komšića kao člana Predsjedništva, dakle čovjeka koji nikada nije došao u našu županiju, niti je pokušao pomoći ovom narodu. Zamislite, Lagumdžija uvjetuje da hrvatske stranke s golemom većinom imaju dva ministarska mjesta, a on će odrediti još tri „podobna“ Hrvata iz profiterskih stranaka poput Lijanovićeve političke gerile. Ma, dajte, molim vas! - kaže dr. Rimac.

Razgovarao sam i s predsjednikom Vlade Zapadno-hercegovačke županije Zdenkom Ćosićem iz HDZ-a BiH:

- Mi ne pravimo opstrukciju, nego želimo konstrukciju. Ako ćemo poštovati pravila demokratske igre, onda vlast moraju obnašati oni koji su dobili najveći broj glasova. Ja ne kažem da su Lagumdžijini kandidati loši, ali oni nemaju izborni legitimet.

Budimo pošteni i priznajmo da Mujo iz Goražda kao hrvatski predstavnik ili ministar ima hrvatski legitimitet u Lijanovićevu džepu, a ne na izborima. Možda bi Mujo bolje zastupao Hrvate od Mate iz Širokoga, ali mu nije na izborima potvrđena vjerodostojnost. Zato me Ladumdžija podsjeća na Miloševića koji je u državno Predsjedništvo ustoličio Mađara Kertesa iz Vojvodine - veli Ćosić.

PETAR MILOŠ

Kljujić: Bijeg od afera

Bivši predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljujić izjavio je da jedan od razloga nastojanja SDP-a da preuzme vlast, bar u Federaciji BiH, predstavlja pokušaj predsjednika te stranke Zlatka Lagumdžije da zataška eventualne optužnice, poput one u aferi "reket SDP-a".

- Iza takvog ponašanja stoje samo pohlepa za vlašću i pogrešna procjena da se može ignorirati glas hrvatskih birača", rekao je Kljujić za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, Zlatko Lagumdžija je jedan netalentiran političar koji ne krije svoje političko opredjeljenje i njegovim ponašanjem, uz podršku Sulejmana Tihića, situacija u FBiH se stalno usložnjava i to u krajnjoj instanci, prije svega na štetu  BiH, FBiH, ali i na budućnosti bošnjačkog naroda.

Kljujić je naglasio i da Hrvati snose najveću odgovornost za svoj današnji položaj, ali da to ne daje pravo Lagumdžiji da ih toliko podcjenjuje.

Afera "reket SDP-a" vezuje se za pokušaj iznude 2,2 miliona KM čelnih ljudi te stranke od grupe biznismena, a za izmjenu prostornog plana u Sarajevu.

M. Landeka

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/hrvati-u-bih-osnivaju-treci-entitet-126481 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8a20a74f25e3e219d29b96f9d0a064be664f5b70 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvati+u+BiH+osnivaju+tre%C4%87i+entitet%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fhrvati-u-bih-osnivaju-treci-entitet-126481 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fhrvati-u-bih-osnivaju-treci-entitet-126481 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako ne dođe do kompromisa i izbora legitimnog Doma naroda, Hrvati najavljuju prosvjede na ulicama širom BiH i proglašenje trećeg entiteta od četiriju županija s hrvatskom većinom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlatko lagumdžija, šef sdp-a BiH, naMJERAVA formirati federalnu vlast bez predstavnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dvIju najjačih hrvatskih stranaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Regijazlatko lagumdžija, šef sdp-a BiH, naMJERAVA formirati federalnu vlast bez predstavnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dvIju najjačih hrvatskih stranaka

Hrvati u BiH osnivaju treći entitet?

Piše PSD.
8. ožujka 2011. - 16:38

Bosanski lonac vrije, samo što ne eksplodira! A eksplodirat će ako u iduća dva dana ne dođe do kompromisa između SDP-a BiH i dvaju HDZ-ova (HDZ BiH Dragana Čovića i HDZ 1990 Bože Ljubića).

Naime, iako je prošlo pet mjeseci od općih izbora, vlast još nije formirana ni u Federaciji BiH, a ni u državi. Trenutačno su kamen spoticanja ministarske pozicije za HSP BiH Zvonka Jurišića i Narodne stranke Radom za boljitak braće Lijanović. Ove dvije stranke postigle su minoran rezultat, manji od deset posto, a Zlatko Lagumdžija (SDP BiH) je s njima namjeravao formirati federalnu vlast i isključiti hrvatske stranke koje su imale devedesetpostotni legitimitet hrvatskih glasača.

Kako s njima ne bi imao dovoljan kapacitet za donošenje legitimnih o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 09:20