stdClass Object ( [id] => 1364044 [title] => Što kažu znanstvena istraživanja o čudima iz Međugorja: ovo je veliki pregled slučajeva koje ni struka ne može objasniti [alias] => ekstaza-ukazanja-ubadanje-iglom-sto-su-utvrdila-istrazivanja-medugorskog-fenomena-je-li-rijec-o-prevari [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ja sam znanstvenik koji se bavi istraživanjem bioelektričnih fenomena u odnosu na zdravlje i bolest. Tijekom godina svog rada prikupio sam niz elektroničkih instrumenata za mjerenje suptilnih električnih struja i njihovih učinaka na žive organizme... Moji instrumenti godinama su mirovali u podrumu moje kuće sve do veljače 1985., kada sam pročitao izvještaj oca Renéa Laurentina, poznatog francuskog katoličkog svećenika, teologa i mariologa o Gospinim ukazanjima u Međugorju.

---

---

Ovo su riječi američkog znanstvenika poljskog porijekla, biokemičara Boguslawa Lipinskog, o kojem sam pisao koncem prošle godine i s kojim sam se družio u Međugorju 1985. gdje je obavio istraživanja nad vidiocima i vjernicima i ustvrdio veliku energiju zračenja eminiranog tijekom ulazanja i molitve.

Njegovo istraživanje bilo je samo jedno u nizu polovicom osamdesetih, kad su se mnogi znanstvenici bavili vidiocima i njihovim reakcijama tijekom ukazanja.

"Došlo mi je u ruke neobjavljeno izvješće koje je vlč. René Laurentin napisao zajedno s prof. Henrijem Joyeuxom sa Sveučilišta Montpellier u Francuskoj. Elektroencefalografske analize moždanih valova djece vidioca jasno su pokazale da su bila u stanju ekstaze nesvjesna vanjskih podražaja. Izvještaj profesora Joyeuxa uvjerio me da ukazanja u Međugorju moraju biti povezana s bioelektričnim fenomenima, pa sam brzo odlučio otići tamo."

Prvo francusko snimanje

Inače, Laurentin i Joyeux su u Parizu 1986. objavili knjigu s naslovom "Znanstvene i medicinske studije o ukazanjima u Međugorju". Prof. Joyeux bio je na čelu francuskog tima stručnjaka koji je međugorske vidioce ispitivao još 1984. godine. Francuzi su tada snimili prve elektroencefalograme vidjelaca.

Međutim, prva poznata "istraživanja", odnosno više nekakav srednjovjekovni pokus, učinio je 2. lipnja 1984. svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Nikola Bulat, koji je u to vrijeme bio profesor ontologije i etike na Teologiji u Splitu.

Bulat je bio član druge teološke komisije koju je osnovao mostarski biskup Pavao Žanić, koji je prije nego je postao biskup bio katedralni župnik u Splitu i dobro je poznavao don Nikolu.

---

image

Milijuni su pohodili Međugorje

Denis Jerković/Cropix
---

Da bi ispitao vjerodostojnost međugorskih ukazanja, Bulat je prisustvovao Gospinu ukazanju na koje je došao sa skrivenom velikom iglom! Tijekom ekstaze tom je iglom Vicku Ivanković ubo u rame iznad lijeve lopatice, a kako se nijedan mišić njezina lica nije pomaknuo, pokus je ponovio još jednom. Ni tada Vicka nije ni vrisnula ni reagirala, premda je ubod zasigurno bio vrlo dubok i bolan. Nakon ukazanja okupljeni su mogli vidjeti mrlju krvi na vidjeličinoj bijeloj bluzi.

Godinu dana poslije u Međugorje su stigli pravi znanstvenici. Na službenim internet stranicama župe navode se ponajprije istraživanja međunarodne francusko-talijanske znanstveno teološke komisije "o izvanrednim događajima koji se događaju u Međugorju" koja se sastojala od 17 renomiranih prirodoznanstvenika, liječnika, psihijatara i teologa. Oni su 14. siječnja 1986. u Paini kod Milana u svom istraživanju, došli do zaključka u 12 točaka:

Na temelju psiholoških istraživanja može se kod svih i pojedinih vidjelaca sa sigurnošću isključiti varka i prijevara.

Na temelju medicinskih ispitivanja, testova, kliničkih promatranja, itd., za sve i pojedine vidioce može se isključiti da se radi o patološkim halucinacijama.

Na temelju rezultata prethodnih istraživanja može se, za sve i pojedine vidioce, isključiti čisto prirodno tumačenje tih pojava.

Na temelju informacija i promatranja što se mogu dokumentirati, može se, za sve i pojedine vidioce, isključiti da su te pojave mimonaravnog reda, to jest pod đavolskim uticajem.

Na temelju informacija i promatranja što se mogu dokumentirati postoji podudarnost između tih pojava i onih koji se obično opisuju u mističnoj teologiji.

---

image

Papa Frane odlučio je da se u Međugorje može dolaziti, odnosno službeno hodočastiti

Afp
---

Na temelju informacija i promatranja što se mogu dokumentirati, može se govoriti o duhovnim naprecima i naprecima u teološkim i moralnim krepostima vidjelaca, od početka tih pojava do danas.

Na temelju informacija i promatranja koji se mogu dokumentirati, može se isključiti učenje ili držanje vidjelaca koje bi bilo u jasnom proturječju s kršćanskom vjerom ili moralom.

Na temelju informacija ili promatranja što se mogu dokumentirati, može se govoriti o dobrim duhovnim plodovima u narodu koji je sklon ukazanju uvjeren kako se radi o nadnaravnom djelovanju tih pojava.

Nakon više od četiri godine nadnaravna očitovanja utječu na Božji narod u Crkvi u savršenom skladu s kršćanskim naukom i moralom.

Nakon više od četiri godine može se govoriti o trajnim i objektivnim duhovnim plodovima pokreta rođenih u Međugorju.

Može se tvrditi da svi dobri i duhovni crkveni pothvati, koji su u savršenom skladu s autentičnim učiteljstvom Crkve, nalaze potporu u događajima u Međugorju.

Prema tome, može se zaključiti da bi, nakon produbljenog ispitivanja protagonista, činjenica i njihovih učinaka, ne samo u lokalnim okvirima nego i s obzirom na opće crkvene odjeke, za Crkvu bilo dobro priznati nadnaravno podrijetlo i prema tomu svrhu događaja u Međugorju.

To je dosad najsavjesnije i najpotpunije istraživanje međugorskih fenomena, pa upravo zato najpozitivnije što se o njemu dosad znanstveno-teološki reklo, zaključuje se na stranici Medjugorje.hr.

Na istom mjestu donose se i zaključci ozbiljnog posla ispitivanja vidjelaca francuske ekipe stručnjaka predvođenih prije spominjanim Henrijem Joyeuxom. Ta je ekipa, služeći se najmodernijim aparatima i stručnim znanjem, ispitivala unutarnje reakcije vidjelaca prije, za vrijeme i poslije ukazanja.

---

image

Vidioci Marija Pavlović Lunetti i Ivan Dragičević ‘na aparatima‘

Privatni Album
---

Isto tako i sinkronizaciju njihovih reakcija u očima, ušima, srcu i mozgu. Rezultati su te komisije bili vrlo značajni. Oni su pokazali da je objekt opažanja izvan vidjelaca i da je isključena svaka manipulacija izvana ili međusobni dogovor vidjelaca.

Rezultati s pojedinačnim elektroencefalogramima i drugim reakcijama sabrani su i obrađeni u posebnoj knjizi koju su, kako smo već napisali, objavili Henri Joyeux i René Laurentin u Parizu 1986.

Rezultati spomenute komisije potvrdili su zaključke prethodne međunarodne komisije i sa svoje strane dokazali da su ukazanja o kojima svjedoče vidioci fenomen koji nadilazi znanost i da sve upućuje na neki drugi nivo zbivanja.

Na zahtjev Župnog ureda iz Međugorja obavljeno je 1998. godine psihofiziološko i psihodijagnostičko istraživanje na vidiocima. Istraživanje su provodili: Institut za granična područja znanosti (IGW) – Innsbruck, Centar za studije i ispitivanja psihofiziologije stanja svijesti – Milano, Europska škola za psihoterapijsku dijagnozu – Milano i Parapsihološki Centar – Bologna.

Četiri istraživanja

Uz tadašnjeg župnika fra Ivana Landeku, istraživanja je potaknuo i fra Slavko Barbarić koji se najviše, osobito duhovno, brinuo o vidiocima.

Istraživanje se obavljalo u četiri termina. Prvo je obavljeno 22. i 23. travnja 1998. u kući za Kršćanske susrete u Capiago Intimiano (Como), koju vode oci dehonijanci. Ovom prilikom ispitivani su Ivan Dragićević, Marija Pavlović i Vicka Ivanković.

Drugo istraživanje je bilo 23. i 24. srpnja 1998. u Međugorju. Ispitivani su Mirjana Soldo-Dragićević, Vicka Ivanković i Ivanka Elez-Ivanković.

Treće istraživanje, samo psihodijagnostičko, obavila je kanadska psihologinja Lori Bradvica u suradnji s fra Ivanom Landekom nad najmlađim vidiocem Jakovom Čolom.

Četvrto psihofiziološko snimanje obavljeno je 11. prosinca 1998. u istoj kući za Kršćanske susrete u Capiago Intimiano (Como) s Marijom Pavlović.

U radnoj skupini koja je nazvana "Međugorje 3", jer su bili treći po redu koji su ispitivali međugorske vidioce, bilo je petnaestak vrhunskih liječnika znanstvenika.

Slijedećim testovima istraživali su aktualnu psihofizičku i psihološku situaciju: osobna anamneza; liječnička anamneza; MMPI, EPI, MHQ, stablo test, test osobe, Ravenove matrice, Rorschachov test, test ruke, test istine i laži prema Valsecchi; neurološki pregled; kompjuterizirana poligrafija (električna aktivnost kože, pletismografia-periferna srčana kapilarna aktivnost i srčana frekvencija, kostalna i dijafragmatička pneumografija) za vrijeme iskustva ukazanja, za vrijeme izazivanja sjećanja na ukazanje hipnozom i za vrijeme vođene vizualizacije; dinamičko registriranje arterioznog pritiska prema Holteru; dinamičko snimanje ecg i respirograma prema Holteru; pupilarni refleksi (fotomotor) i amikamentozni refleks; video snimci; fotografije.

U izvještaju se ističe da su se za sve učinjene testove vidioci uvijek odlučivali u punoj slobodi, spremnosti i suradnji.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Iz psihološko-dijagnostičkih istraživanja proizlazi:

U razdoblju od 17 godina, od početka njihovih iskustava u ukazanju, subjekti ne pokazuju nikakve patološke simptome kao smetnje transa, disocijativne smetnje i smetnje gubljenja stvarnosti.

Svi su ispitivani subjekti, međutim, pokazivali simptome koji se odnose na reakcije opravdanoga stresa koji nastaje prevelikom egzogenom i endogenom emocionalnom stimulacijom kao posljedica svakidašnjeg života.

Iz njihovih osobnih svjedočenja proizlazi da početno i naknadno promijenjeno stanje svijesti nastaje zbog neobičnih iskustava koje su oni sami prepoznali i definirali i još uvijek prepoznaju kao viđenje/ukazanje Gospe.

Psihijatrijsko i psihološko istraživanje na osobama koje je imalo cilj definirati osobne značajke pojedinih subjekata ne može biti objavljeno budući da potpada pod zaštitu osobnih podataka.

Psihofiziološko istraživanje je učinjeno na četiri stanja svijesti: budno stanje; promijenjeno stanje svijesti (hipnoza s izazivanjem stanja ekstaze); stanje vizualizacije mentalnih slika; promijenjeno stanje svijesti (definirano kao ekstaza ukazanja).

Svrha je bila ispitati je li ekstatično stanje ukazanja, koje je registrirano već 1985. od radne skupine talijanskih liječnika, još uvijek prisutno ili su nastupile promjene. Osim toga htjelo se ispitati moguće koincidencije/divergencije s ostalim stanjima svijesti kao vođeno vizualiziranje ili hipnoza.

Učinjeno istraživanje je pokazalo da se ekstatička fenomenologija može usporediti s onom iz 1985., s nešto manjim intenzitetom. Hipnotičko izazivanje stanja ekstaze nije uzrokovalo fenomenologiju spontanih iskustava i stoga se može zaključiti da ekstatička stanja spontanih ukazanja nisu bili stanja hipnotičkog transa. Izvješće je potpisano 12. prosinca 1998.

Sanjarija, padavica, halucinacija?

Dvadeset godina poslije prvih istraživanja, još je jednom 2005. slična proveo prof. Henri Joyeux i ustvrdio da se u međuvremenu zaključak nije promijenio.

- Snimili smo velik broj tih izvanrednih fenomena koje nazivamo "ukazanje", "ekstaza", objavio je kolega Žarko Ivković u Večernjem listu izjavu prof. Joyeuxa. Analizirali smo ih na najdetaljniji mogući način, tražili smo prijevaru snimajući te fenomene stotine puta kamerom i drugim sredstvima

Naš je tim obavio najstrože psihološke testove i jednoglasni je zaključak da su svi ti mladi vidioci, koji su u međuvremenu odrasli, zdravi i fizički i psihički, u osobnom, obiteljskom i društvenom životu. Može se reći da su zdraviji od općeg prosjeka u Francuskoj.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Znanost je, dakle, ponovno utvrdila da je ono što međugorski vidioci doživljavaju istinito, da njihova ekstaza nije ni sanjarija, ni padavica, ni halucinacija, ni histerija, da ona nema ništa bolesno te da nije poremećaj identiteta. No treba napomenuti da znanost ne može odgovoriti na pitanje s kime vidioci komuniciraju u vrijeme ekstaze, ona ne zna što ili koga oni vide.

- Nismo se prevarili. Naš znanstveni zaključak je jasan: ono što se događa u Međugorju ozbiljno je, treba biti ozbiljno shvaćeno, izjavio je prof. dr. Henri Joyeux, francuski kirurg i kancerolog, profesor na medicinskom fakultetu u Montpellieru u Francuskoj.

Taj ugledni liječnik time je i službeno objavio rezultate medicinskih ispitivanja koja je 25. lipnja 2005. u Međugorju proveo nad vidiocima Marijom Pavlović-Lunetti i Ivanom Dragićevićem. A rezultati su iznova potvrdili da ono što međugorski vidioci doživljavaju u vrijeme ekstaze – znači, u času kad tvrde da vide Gospu – nije nikakva prijevara.

Uglednom profesoru pomagao je tada dr. Philippe Loron, neurolog iz pariške klinike Salpetrire, koji je donio najmodernije uređaje za snimanje i istraživanje.

Navodno su ta istraživanja bila na traženje tadašnjeg pape Benedikta XVI., koji je, inače, osnovao posebnu međunarodnu komisiju koja se bavila ukazanjima u Međugorju, a na čelu joj je bio kardinal Camillo Ruini.

Sve je u Papinim rukama

Prije dvije godine u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, pitao sam apostolskog vizitatora nadbiskupa Alda Cavallija, koji bi mogao biti sljedeći Papin potez s obzirom na činjenicu da Crkva još nije donijela konačni pravorijek o autentičnosti Gospinih ukazanja u Međugorju, a on je odgovorio kako "glede ukazanja postoji Međunarodna teološka komisija u Vatikanu, i kao što se to događa i s drugim ukazanjima, ta komisija studira po različitim kriterijima je li nešto istina ili ne".

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

"Ovdje je bilo različitih komisija, kako biskupijska komisija, tako i komisija biskupske konferencije bivše države, vezano za ovu stvarnost. Papa Benedikt XVI. je pokrenuo jednu posebnu Komisiju koju je vodio kardinal Camillo Ruini.

I onda je prije četiri, pet godina papa Frane odlučio reći svima da se može ovdje dolaziti, odnosno službeno hodočastiti: biskupima, svećenicima, institucijama, župama, biskupijama, jer je ovo mjesto milosti, a župi Međugorje dao posebnu jurisdikciju tako što je poslao apostolskog vizitatora, koji trajno boravi ovdje. Za svaki Festival mladih, Papa šalje svoju poruku koja je jako duboka, a govori o značenju koje daje ovome mjestu milosti".

Sve je sad u Papinim rukama, no, konačan stav o Međugorju Crkva zacijelo još neće donijeti, barem dok ukazanja traju. U svakom slučaju i rezultati dosadašnjih znanstvenih istraživanja idu u prilog činjenici da se u Međugorju događaju nadnaravne stvari.

---

 

 

Vicka nije registrirala ugrozu za vrijeme ukazanja

Dr. František Mraček, doktor prirodnih znanosti iz Praga, objavio je zanimljiv znanstveni rad o osporavanoj Vickinoj ekstazi od 14. siječnja 1985. Prema autoru filma "Čudesna ukazanja", Arthura C. Clarka, prilikom ukazanja Djevice Marije četvorici vidioca u Međugorju (14. siječnja 1985) učinio je vozač kamiona Jean Luis slijedeći pokus.

Prema očima Vicke Ivanković je usmjerio karate zahvat sa dva ispružena prsta. Vicka je, prema njegovim riječima, na ovaj potez izmaknula glavu i žmirnula. Autor filma je ustvrdio da se ne radi o ekstazi nego o svjesnoj reakciji.

Dr. Mraček je znanstvenu studiju o ovoj reakciji objavio u siječnju 2003. "Navedeni nesklad se može obrazložiti time, da je do kontaktnog doticanja stvarno došlo, te je preko prstiju glava dobila impuls ka otklonu od oko 14 mm. Radilo se o elastičnom udaru, čije reakcije pokazuje određeno kašnjenje.

Tu pretpostavku pojačava i stvarnost, da se glava Vicke, budući je udar bio vođen ka lijevom oku, okrenula lagano udesno.

Nadalje je također važno, da se glava Vicke odmah vratila nakon otklona od 14 mm u prvotni položaj. Naime, kada bi pokret glave bio rezultat ugroženosti, glava se ne bi vratila u prvobitni položaj nego bi se otklonila daleko više.

To znači, da mišići, koji drže glavu, nisu dobili iz mozga svjesnu naredbu za otklanjanje glave, nego su svojom elastičnošću vratili glavu u prvotni položaj. Mali otklon i povratak glave u prvotni položaj također pokazuju da se nije radilo o svjesnoj reakciji izazvanoj osjećajem ugroženosti.

Iz vremenskih ovisnosti dobivenih iz videosnimka i toka događanja je očito, da se kod Vicke radi o podsvjesnoj reakciji, što također jednoznačno potvrđuje nepromijenjeni izraz lica na svim slikama. Konačno to potvrđuje i izjava Vicke da to ugrožavanje nije registrirala.

Predloženo obrazloženje reakcije Vicke i drugih pojava u navedenom video filmu je zasnivano na naivnim razmišljanjima bez i najmanjeg uzimanja u obzir običnih fizikalnih i biofizikalnih znanstvenih spoznaja", zaključuje češki znanstvenik.

Po mom mišljenju, da je Vicka bila svjesna što joj je kamiondžija učinio, odnosno, krenuo karate zahvatom prema njom, dobio bi ono što i zaslužuje: trisku.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDA I ZNANOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ČUDA I ZNANOST 2 0 14016 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-05 11:06:54 [created_by] => 3240 [created_by_alias] => Ivan Ugrin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-14 22:23:58 [modified_by] => 3240 [publish_up] => 2024-02-14 19:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ekstaza ukazanja, ubadanje iglom... Što su utvrdila istraživanja međugorskog fenomena, je li riječ o prevari? page_title=Ekstaza ukazanja, ubadanje iglom... Što su utvrdila istraživanja međugorskog fenomena, je li riječ o prevari? [metakey] => međugorje, Viđenje Gospe, papa frane, Vidioci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/05\/26517789.png","\/images\/slike\/2024\/02\/05\/26517792.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/05\/6076563.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/05\/25298526.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/05\/18328010.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/05\/14633882.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/05\/14633858.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni Album","Privatni Album","Denis Jerkovi\u0107\/Cropix","Afp","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vidjelice Ivanka Ivankovi\u0107 i Marija Pavlovi\u0107 tijekom prvih istra\u017eivanja<\/p>","

Vidioci Marija Pavlovi\u0107 Lunetti i Ivan Dragi\u010devi\u0107 \u2018na aparatima\u2018<\/p>","

Milijuni su pohodili Me\u0111ugorje<\/p>","

Papa Frane odlu\u010dio je da se u Me\u0111ugorje mo\u017ee dolaziti, odnosno slu\u017ebeno hodo\u010dastiti<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"613x405","hd_26517789_1920.png":"1920x1080","k_26517789_1280.png":"1280x1280","k_26517789_1024.png":"1024x1024","k_26517789_640.png":"640x640","k_26517789_480.png":"480x480","k_26517789_340.png":"340x340","k_26517789_220.png":"220x220","o_26517789_1280.png":"1280x845","o_26517789_1024.png":"1024x676","o_26517789_640.png":"640x422","o_26517789_480.png":"480x317","o_26517789_340.png":"340x224","o_26517789_220.png":"220x145","h_26517789_1280.png":"1280x854","h_26517789_1024.png":"1024x683","h_26517789_640.png":"640x427","h_26517789_480.png":"480x320","h_26517789_340.png":"340x227","h_26517789_220.png":"220x147","pp_26517789_1280.png":"1280x1628","pp_26517789_1024.png":"1024x1303","pp_26517789_640.png":"640x814","pp_26517789_480.png":"480x611","pp_26517789_340.png":"340x432","pp_26517789_220.png":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_26517792_1920.jpg":"1920x1080","k_26517792_1280.jpg":"1280x1280","k_26517792_1024.jpg":"1024x1024","k_26517792_640.jpg":"640x640","k_26517792_480.jpg":"480x480","k_26517792_340.jpg":"340x340","k_26517792_220.jpg":"220x220","o_26517792_1280.jpg":"1280x853","o_26517792_1024.jpg":"1024x682","o_26517792_640.jpg":"640x426","o_26517792_480.jpg":"480x319","o_26517792_340.jpg":"340x226","o_26517792_220.jpg":"220x146","h_26517792_1280.jpg":"1280x854","h_26517792_1024.jpg":"1024x683","h_26517792_640.jpg":"640x427","h_26517792_480.jpg":"480x320","h_26517792_340.jpg":"340x227","h_26517792_220.jpg":"220x147","pp_26517792_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517792_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517792_640.jpg":"640x814","pp_26517792_480.jpg":"480x611","pp_26517792_340.jpg":"340x432","pp_26517792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1348","hd_6076563_1920.jpg":"1920x1080","k_6076563_1280.jpg":"1280x1280","k_6076563_1024.jpg":"1024x1024","k_6076563_640.jpg":"640x640","k_6076563_480.jpg":"480x480","k_6076563_340.jpg":"340x340","k_6076563_220.jpg":"220x220","o_6076563_1280.jpg":"1280x898","o_6076563_1024.jpg":"1024x718","o_6076563_640.jpg":"640x449","o_6076563_480.jpg":"480x337","o_6076563_340.jpg":"340x238","o_6076563_220.jpg":"220x154","h_6076563_1280.jpg":"1280x854","h_6076563_1024.jpg":"1024x683","h_6076563_640.jpg":"640x427","h_6076563_480.jpg":"480x320","h_6076563_340.jpg":"340x227","h_6076563_220.jpg":"220x147","pp_6076563_1280.jpg":"1280x1628","pp_6076563_1024.jpg":"1024x1303","pp_6076563_640.jpg":"640x814","pp_6076563_480.jpg":"480x611","pp_6076563_340.jpg":"340x432","pp_6076563_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25298526_1920.jpg":"1920x1080","k_25298526_1280.jpg":"1280x1280","k_25298526_1024.jpg":"1024x1024","k_25298526_640.jpg":"640x640","k_25298526_480.jpg":"480x480","k_25298526_340.jpg":"340x340","k_25298526_220.jpg":"220x220","o_25298526_1280.jpg":"1280x853","o_25298526_1024.jpg":"1024x682","o_25298526_640.jpg":"640x426","o_25298526_480.jpg":"480x320","o_25298526_340.jpg":"340x226","o_25298526_220.jpg":"220x146","h_25298526_1280.jpg":"1280x854","h_25298526_1024.jpg":"1024x683","h_25298526_640.jpg":"640x427","h_25298526_480.jpg":"480x320","h_25298526_340.jpg":"340x227","h_25298526_220.jpg":"220x147","pp_25298526_1280.jpg":"1280x1628","pp_25298526_1024.jpg":"1024x1303","pp_25298526_640.jpg":"640x814","pp_25298526_480.jpg":"480x611","pp_25298526_340.jpg":"340x432","pp_25298526_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1334","hd_18328010_1920.jpg":"1920x1080","k_18328010_1280.jpg":"1280x1280","k_18328010_1024.jpg":"1024x1024","k_18328010_640.jpg":"640x640","k_18328010_480.jpg":"480x480","k_18328010_340.jpg":"340x340","k_18328010_220.jpg":"220x220","o_18328010_1280.jpg":"1280x889","o_18328010_1024.jpg":"1024x711","o_18328010_640.jpg":"640x444","o_18328010_480.jpg":"480x333","o_18328010_340.jpg":"340x236","o_18328010_220.jpg":"220x152","h_18328010_1280.jpg":"1280x854","h_18328010_1024.jpg":"1024x683","h_18328010_640.jpg":"640x427","h_18328010_480.jpg":"480x320","h_18328010_340.jpg":"340x227","h_18328010_220.jpg":"220x147","pp_18328010_1280.jpg":"1280x1628","pp_18328010_1024.jpg":"1024x1303","pp_18328010_640.jpg":"640x814","pp_18328010_480.jpg":"480x611","pp_18328010_340.jpg":"340x432","pp_18328010_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1210","hd_14633882_1920.jpg":"1920x1080","k_14633882_1280.jpg":"1280x1280","k_14633882_1024.jpg":"1024x1024","k_14633882_640.jpg":"640x640","k_14633882_480.jpg":"480x480","k_14633882_340.jpg":"340x340","k_14633882_220.jpg":"220x220","o_14633882_1280.jpg":"1280x806","o_14633882_1024.jpg":"1024x645","o_14633882_640.jpg":"640x403","o_14633882_480.jpg":"480x302","o_14633882_340.jpg":"340x214","o_14633882_220.jpg":"220x138","h_14633882_1280.jpg":"1280x854","h_14633882_1024.jpg":"1024x683","h_14633882_640.jpg":"640x427","h_14633882_480.jpg":"480x320","h_14633882_340.jpg":"340x227","h_14633882_220.jpg":"220x147","pp_14633882_1280.jpg":"1280x1628","pp_14633882_1024.jpg":"1024x1303","pp_14633882_640.jpg":"640x814","pp_14633882_480.jpg":"480x611","pp_14633882_340.jpg":"340x432","pp_14633882_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1314","hd_14633858_1920.jpg":"1920x1080","k_14633858_1280.jpg":"1280x1280","k_14633858_1024.jpg":"1024x1024","k_14633858_640.jpg":"640x640","k_14633858_480.jpg":"480x480","k_14633858_340.jpg":"340x340","k_14633858_220.jpg":"220x220","o_14633858_1280.jpg":"1280x876","o_14633858_1024.jpg":"1024x700","o_14633858_640.jpg":"640x438","o_14633858_480.jpg":"480x328","o_14633858_340.jpg":"340x232","o_14633858_220.jpg":"220x150","h_14633858_1280.jpg":"1280x854","h_14633858_1024.jpg":"1024x683","h_14633858_640.jpg":"640x427","h_14633858_480.jpg":"480x320","h_14633858_340.jpg":"340x227","h_14633858_220.jpg":"220x147","pp_14633858_1280.jpg":"1280x1628","pp_14633858_1024.jpg":"1024x1303","pp_14633858_640.jpg":"640x814","pp_14633858_480.jpg":"480x611","pp_14633858_340.jpg":"340x432","pp_14633858_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4247596 Threads: 4 Questions: 130503722 Slow queries: 55982 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3936786 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/ekstaza-ukazanja-ubadanje-iglom-sto-su-utvrdila-istrazivanja-medugorskog-fenomena-je-li-rijec-o-prevari-1364044 [printLink] => /vijesti/regija/ekstaza-ukazanja-ubadanje-iglom-sto-su-utvrdila-istrazivanja-medugorskog-fenomena-je-li-rijec-o-prevari-1364044?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310939 [name] => međugorje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medugorje [link] => /tag/medugorje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 748105 [name] => Viđenje Gospe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-14 20:05:15 [main_article_id] => 0 [alias] => videnje-gospe [link] => /tag/videnje-gospe ) [2] => stdClass Object ( [id] => 370771 [name] => papa frane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => papa-frane [link] => /tag/papa-frane ) [3] => stdClass Object ( [id] => 748106 [name] => Vidioci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-14 20:05:15 [main_article_id] => 0 [alias] => vidioci [link] => /tag/vidioci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDA I ZNANOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što kažu znanstvena istraživanja o čudima iz Međugorja: ovo je veliki pregled slučajeva koje ni struka ne može objasniti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3240 [name] => Ivan Ugrin [username] => ivan.ugrin [email] => ivan.ugrin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$9FuPV7fgJyVQ5x94t2vwDeMtaNcrG8dJScEpd66Y5mdz3EomXOEI2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-ugrin-3240 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1755 [gender] => m [description] => [image] => 1755.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1755.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/26517789.png [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni Album [mainImageDesc] =>

Vidjelice Ivanka Ivanković i Marija Pavlović tijekom prvih istraživanja

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/26517789.png [title] =>

Vidjelice Ivanka Ivanković i Marija Pavlović tijekom prvih istraživanja

Privatni Album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/26517792.jpg [title] =>

Vidioci Marija Pavlović Lunetti i Ivan Dragičević ‘na aparatima‘

Privatni Album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/6076563.jpg [title] =>

Milijuni su pohodili Međugorje

Denis Jerković/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/25298526.jpg [title] =>

Papa Frane odlučio je da se u Međugorje može dolaziti, odnosno službeno hodočastiti

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/18328010.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/14633882.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/14633858.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ja sam znanstvenik koji se bavi istraživanjem bioelektričnih fenomena u odnosu na zdravlje i bolest. Tijekom godina svog rada prikupio sam niz elektroničkih instrumenata za mjerenje suptilnih električnih struja i njihovih učinaka na žive organizme... Moji instrumenti godinama su mirovali u podrumu moje kuće sve do veljače 1985., kada sam pročitao izvještaj oca Renéa Laurentina, poznatog francuskog katoličkog svećenika, teologa i mariologa o Gospinim ukazanjima u Međugorju.

---

---

Ovo su riječi američkog znanstvenika poljskog porijekla, biokemičara Boguslawa Lipinskog, o kojem sam pisao koncem prošle godine i s kojim sam se družio u Međugorju 1985. gdje je obavio istraživanja nad vidiocima i vjernicima i ustvrdio veliku energiju zračenja eminiranog tijekom ulazanja i molitve.

Njegovo istraživanje bilo je samo jedno u nizu polovicom osamdesetih, kad su se mnogi znanstvenici bavili vidiocima i njihovim reakcijama tijekom ukazanja.

"Došlo mi je u ruke neobjavljeno izvješće koje je vlč. René Laurentin napisao zajedno s prof. Henrijem Joyeuxom sa Sveučilišta Montpellier u Francuskoj. Elektroencefalografske analize moždanih valova djece vidioca jasno su pokazale da su bila u stanju ekstaze nesvjesna vanjskih podražaja. Izvještaj profesora Joyeuxa uvjerio me da ukazanja u Međugorju moraju biti povezana s bioelektričnim fenomenima, pa sam brzo odlučio otići tamo."

Prvo francusko snimanje

Inače, Laurentin i Joyeux su u Parizu 1986. objavili knjigu s naslovom "Znanstvene i medicinske studije o ukazanjima u Međugorju". Prof. Joyeux bio je na čelu francuskog tima stručnjaka koji je međugorske vidioce ispitivao još 1984. godine. Francuzi su tada snimili prve elektroencefalograme vidjelaca.

Međutim, prva poznata "istraživanja", odnosno više nekakav srednjovjekovni pokus, učinio je 2. lipnja 1984. svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Nikola Bulat, koji je u to vrijeme bio profesor ontologije i etike na Teologiji u Splitu.

Bulat je bio član druge teološke komisije koju je osnovao mostarski biskup Pavao Žanić, koji je prije nego je postao biskup bio katedralni župnik u Splitu i dobro je poznavao don Nikolu.

---

image

Milijuni su pohodili Međugorje

Denis Jerković/Cropix
---

Da bi ispitao vjerodostojnost međugorskih ukazanja, Bulat je prisustvovao Gospinu ukazanju na koje je došao sa skrivenom velikom iglom! Tijekom ekstaze tom je iglom Vicku Ivanković ubo u rame iznad lijeve lopatice, a kako se nijedan mišić njezina lica nije pomaknuo, pokus je ponovio još jednom. Ni tada Vicka nije ni vrisnula ni reagirala, premda je ubod zasigurno bio vrlo dubok i bolan. Nakon ukazanja okupljeni su mogli vidjeti mrlju krvi na vidjeličinoj bijeloj bluzi.

Godinu dana poslije u Međugorje su stigli pravi znanstvenici. Na službenim internet stranicama župe navode se ponajprije istraživanja međunarodne francusko-talijanske znanstveno teološke komisije "o izvanrednim događajima koji se događaju u Međugorju" koja se sastojala od 17 renomiranih prirodoznanstvenika, liječnika, psihijatara i teologa. Oni su 14. siječnja 1986. u Paini kod Milana u svom istraživanju, došli do zaključka u 12 točaka:

Na temelju psiholoških istraživanja može se kod svih i pojedinih vidjelaca sa sigurnošću isključiti varka i prijevara.

Na temelju medicinskih ispitivanja, testova, kliničkih promatranja, itd., za sve i pojedine vidioce može se isključiti da se radi o patološkim halucinacijama.

Na temelju rezultata prethodnih istraživanja može se, za sve i pojedine vidioce, isključiti čisto prirodno tumačenje tih pojava.

Na temelju informacija i promatranja što se mogu dokumentirati, može se, za sve i pojedine vidioce, isključiti da su te pojave mimonaravnog reda, to jest pod đavolskim uticajem.

Na temelju informacija i promatranja što se mogu dokumentirati postoji podudarnost između tih pojava i onih koji se obično opisuju u mističnoj teologiji.

---

image

Papa Frane odlučio je da se u Međugorje može dolaziti, odnosno službeno hodočastiti

Afp
---

Na temelju informacija i promatranja što se mogu dokumentirati, može se govoriti o duhovnim naprecima i naprecima u teološkim i moralnim krepostima vidjelaca, od početka tih pojava do danas.

Na temelju informacija i promatranja koji se mogu dokumentirati, može se isključiti učenje ili držanje vidjelaca koje bi bilo u jasnom proturječju s kršćanskom vjerom ili moralom.

Na temelju informacija ili promatranja što se mogu dokumentirati, može se govoriti o dobrim duhovnim plodovima u narodu koji je sklon ukazanju uvjeren kako se radi o nadnaravnom djelovanju tih pojava.

Nakon više od četiri godine nadnaravna očitovanja utječu na Božji narod u Crkvi u savršenom skladu s kršćanskim naukom i moralom.

Nakon više od četiri godine može se govoriti o trajnim i objektivnim duhovnim plodovima pokreta rođenih u Međugorju.

Može se tvrditi da svi dobri i duhovni crkveni pothvati, koji su u savršenom skladu s autentičnim učiteljstvom Crkve, nalaze potporu u događajima u Međugorju.

Prema tome, može se zaključiti da bi, nakon produbljenog ispitivanja protagonista, činjenica i njihovih učinaka, ne samo u lokalnim okvirima nego i s obzirom na opće crkvene odjeke, za Crkvu bilo dobro priznati nadnaravno podrijetlo i prema tomu svrhu događaja u Međugorju.

To je dosad najsavjesnije i najpotpunije istraživanje međugorskih fenomena, pa upravo zato najpozitivnije što se o njemu dosad znanstveno-teološki reklo, zaključuje se na stranici Medjugorje.hr.

Na istom mjestu donose se i zaključci ozbiljnog posla ispitivanja vidjelaca francuske ekipe stručnjaka predvođenih prije spominjanim Henrijem Joyeuxom. Ta je ekipa, služeći se najmodernijim aparatima i stručnim znanjem, ispitivala unutarnje reakcije vidjelaca prije, za vrijeme i poslije ukazanja.

---

image

Vidioci Marija Pavlović Lunetti i Ivan Dragičević ‘na aparatima‘

Privatni Album
---

Isto tako i sinkronizaciju njihovih reakcija u očima, ušima, srcu i mozgu. Rezultati su te komisije bili vrlo značajni. Oni su pokazali da je objekt opažanja izvan vidjelaca i da je isključena svaka manipulacija izvana ili međusobni dogovor vidjelaca.

Rezultati s pojedinačnim elektroencefalogramima i drugim reakcijama sabrani su i obrađeni u posebnoj knjizi koju su, kako smo već napisali, objavili Henri Joyeux i René Laurentin u Parizu 1986.

Rezultati spomenute komisije potvrdili su zaključke prethodne međunarodne komisije i sa svoje strane dokazali da su ukazanja o kojima svjedoče vidioci fenomen koji nadilazi znanost i da sve upućuje na neki drugi nivo zbivanja.

Na zahtjev Župnog ureda iz Međugorja obavljeno je 1998. godine psihofiziološko i psihodijagnostičko istraživanje na vidiocima. Istraživanje su provodili: Institut za granična područja znanosti (IGW) – Innsbruck, Centar za studije i ispitivanja psihofiziologije stanja svijesti – Milano, Europska škola za psihoterapijsku dijagnozu – Milano i Parapsihološki Centar – Bologna.

Četiri istraživanja

Uz tadašnjeg župnika fra Ivana Landeku, istraživanja je potaknuo i fra Slavko Barbarić koji se najviše, osobito duhovno, brinuo o vidiocima.

Istraživanje se obavljalo u četiri termina. Prvo je obavljeno 22. i 23. travnja 1998. u kući za Kršćanske susrete u Capiago Intimiano (Como), koju vode oci dehonijanci. Ovom prilikom ispitivani su Ivan Dragićević, Marija Pavlović i Vicka Ivanković.

Drugo istraživanje je bilo 23. i 24. srpnja 1998. u Međugorju. Ispitivani su Mirjana Soldo-Dragićević, Vicka Ivanković i Ivanka Elez-Ivanković.

Treće istraživanje, samo psihodijagnostičko, obavila je kanadska psihologinja Lori Bradvica u suradnji s fra Ivanom Landekom nad najmlađim vidiocem Jakovom Čolom.

Četvrto psihofiziološko snimanje obavljeno je 11. prosinca 1998. u istoj kući za Kršćanske susrete u Capiago Intimiano (Como) s Marijom Pavlović.

U radnoj skupini koja je nazvana "Međugorje 3", jer su bili treći po redu koji su ispitivali međugorske vidioce, bilo je petnaestak vrhunskih liječnika znanstvenika.

Slijedećim testovima istraživali su aktualnu psihofizičku i psihološku situaciju: osobna anamneza; liječnička anamneza; MMPI, EPI, MHQ, stablo test, test osobe, Ravenove matrice, Rorschachov test, test ruke, test istine i laži prema Valsecchi; neurološki pregled; kompjuterizirana poligrafija (električna aktivnost kože, pletismografia-periferna srčana kapilarna aktivnost i srčana frekvencija, kostalna i dijafragmatička pneumografija) za vrijeme iskustva ukazanja, za vrijeme izazivanja sjećanja na ukazanje hipnozom i za vrijeme vođene vizualizacije; dinamičko registriranje arterioznog pritiska prema Holteru; dinamičko snimanje ecg i respirograma prema Holteru; pupilarni refleksi (fotomotor) i amikamentozni refleks; video snimci; fotografije.

U izvještaju se ističe da su se za sve učinjene testove vidioci uvijek odlučivali u punoj slobodi, spremnosti i suradnji.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Iz psihološko-dijagnostičkih istraživanja proizlazi:

U razdoblju od 17 godina, od početka njihovih iskustava u ukazanju, subjekti ne pokazuju nikakve patološke simptome kao smetnje transa, disocijativne smetnje i smetnje gubljenja stvarnosti.

Svi su ispitivani subjekti, međutim, pokazivali simptome koji se odnose na reakcije opravdanoga stresa koji nastaje prevelikom egzogenom i endogenom emocionalnom stimulacijom kao posljedica svakidašnjeg života.

Iz njihovih osobnih svjedočenja proizlazi da početno i naknadno promijenjeno stanje svijesti nastaje zbog neobičnih iskustava koje su oni sami prepoznali i definirali i još uvijek prepoznaju kao viđenje/ukazanje Gospe.

Psihijatrijsko i psihološko istraživanje na osobama koje je imalo cilj definirati osobne značajke pojedinih subjekata ne može biti objavljeno budući da potpada pod zaštitu osobnih podataka.

Psihofiziološko istraživanje je učinjeno na četiri stanja svijesti: budno stanje; promijenjeno stanje svijesti (hipnoza s izazivanjem stanja ekstaze); stanje vizualizacije mentalnih slika; promijenjeno stanje svijesti (definirano kao ekstaza ukazanja).

Svrha je bila ispitati je li ekstatično stanje ukazanja, koje je registrirano već 1985. od radne skupine talijanskih liječnika, još uvijek prisutno ili su nastupile promjene. Osim toga htjelo se ispitati moguće koincidencije/divergencije s ostalim stanjima svijesti kao vođeno vizualiziranje ili hipnoza.

Učinjeno istraživanje je pokazalo da se ekstatička fenomenologija može usporediti s onom iz 1985., s nešto manjim intenzitetom. Hipnotičko izazivanje stanja ekstaze nije uzrokovalo fenomenologiju spontanih iskustava i stoga se može zaključiti da ekstatička stanja spontanih ukazanja nisu bili stanja hipnotičkog transa. Izvješće je potpisano 12. prosinca 1998.

Sanjarija, padavica, halucinacija?

Dvadeset godina poslije prvih istraživanja, još je jednom 2005. slična proveo prof. Henri Joyeux i ustvrdio da se u međuvremenu zaključak nije promijenio.

- Snimili smo velik broj tih izvanrednih fenomena koje nazivamo "ukazanje", "ekstaza", objavio je kolega Žarko Ivković u Večernjem listu izjavu prof. Joyeuxa. Analizirali smo ih na najdetaljniji mogući način, tražili smo prijevaru snimajući te fenomene stotine puta kamerom i drugim sredstvima

Naš je tim obavio najstrože psihološke testove i jednoglasni je zaključak da su svi ti mladi vidioci, koji su u međuvremenu odrasli, zdravi i fizički i psihički, u osobnom, obiteljskom i društvenom životu. Može se reći da su zdraviji od općeg prosjeka u Francuskoj.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Znanost je, dakle, ponovno utvrdila da je ono što međugorski vidioci doživljavaju istinito, da njihova ekstaza nije ni sanjarija, ni padavica, ni halucinacija, ni histerija, da ona nema ništa bolesno te da nije poremećaj identiteta. No treba napomenuti da znanost ne može odgovoriti na pitanje s kime vidioci komuniciraju u vrijeme ekstaze, ona ne zna što ili koga oni vide.

- Nismo se prevarili. Naš znanstveni zaključak je jasan: ono što se događa u Međugorju ozbiljno je, treba biti ozbiljno shvaćeno, izjavio je prof. dr. Henri Joyeux, francuski kirurg i kancerolog, profesor na medicinskom fakultetu u Montpellieru u Francuskoj.

Taj ugledni liječnik time je i službeno objavio rezultate medicinskih ispitivanja koja je 25. lipnja 2005. u Međugorju proveo nad vidiocima Marijom Pavlović-Lunetti i Ivanom Dragićevićem. A rezultati su iznova potvrdili da ono što međugorski vidioci doživljavaju u vrijeme ekstaze – znači, u času kad tvrde da vide Gospu – nije nikakva prijevara.

Uglednom profesoru pomagao je tada dr. Philippe Loron, neurolog iz pariške klinike Salpetrire, koji je donio najmodernije uređaje za snimanje i istraživanje.

Navodno su ta istraživanja bila na traženje tadašnjeg pape Benedikta XVI., koji je, inače, osnovao posebnu međunarodnu komisiju koja se bavila ukazanjima u Međugorju, a na čelu joj je bio kardinal Camillo Ruini.

Sve je u Papinim rukama

Prije dvije godine u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, pitao sam apostolskog vizitatora nadbiskupa Alda Cavallija, koji bi mogao biti sljedeći Papin potez s obzirom na činjenicu da Crkva još nije donijela konačni pravorijek o autentičnosti Gospinih ukazanja u Međugorju, a on je odgovorio kako "glede ukazanja postoji Međunarodna teološka komisija u Vatikanu, i kao što se to događa i s drugim ukazanjima, ta komisija studira po različitim kriterijima je li nešto istina ili ne".

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

"Ovdje je bilo različitih komisija, kako biskupijska komisija, tako i komisija biskupske konferencije bivše države, vezano za ovu stvarnost. Papa Benedikt XVI. je pokrenuo jednu posebnu Komisiju koju je vodio kardinal Camillo Ruini.

I onda je prije četiri, pet godina papa Frane odlučio reći svima da se može ovdje dolaziti, odnosno službeno hodočastiti: biskupima, svećenicima, institucijama, župama, biskupijama, jer je ovo mjesto milosti, a župi Međugorje dao posebnu jurisdikciju tako što je poslao apostolskog vizitatora, koji trajno boravi ovdje. Za svaki Festival mladih, Papa šalje svoju poruku koja je jako duboka, a govori o značenju koje daje ovome mjestu milosti".

Sve je sad u Papinim rukama, no, konačan stav o Međugorju Crkva zacijelo još neće donijeti, barem dok ukazanja traju. U svakom slučaju i rezultati dosadašnjih znanstvenih istraživanja idu u prilog činjenici da se u Međugorju događaju nadnaravne stvari.

---

 

 

Vicka nije registrirala ugrozu za vrijeme ukazanja

Dr. František Mraček, doktor prirodnih znanosti iz Praga, objavio je zanimljiv znanstveni rad o osporavanoj Vickinoj ekstazi od 14. siječnja 1985. Prema autoru filma "Čudesna ukazanja", Arthura C. Clarka, prilikom ukazanja Djevice Marije četvorici vidioca u Međugorju (14. siječnja 1985) učinio je vozač kamiona Jean Luis slijedeći pokus.

Prema očima Vicke Ivanković je usmjerio karate zahvat sa dva ispružena prsta. Vicka je, prema njegovim riječima, na ovaj potez izmaknula glavu i žmirnula. Autor filma je ustvrdio da se ne radi o ekstazi nego o svjesnoj reakciji.

Dr. Mraček je znanstvenu studiju o ovoj reakciji objavio u siječnju 2003. "Navedeni nesklad se može obrazložiti time, da je do kontaktnog doticanja stvarno došlo, te je preko prstiju glava dobila impuls ka otklonu od oko 14 mm. Radilo se o elastičnom udaru, čije reakcije pokazuje određeno kašnjenje.

Tu pretpostavku pojačava i stvarnost, da se glava Vicke, budući je udar bio vođen ka lijevom oku, okrenula lagano udesno.

Nadalje je također važno, da se glava Vicke odmah vratila nakon otklona od 14 mm u prvotni položaj. Naime, kada bi pokret glave bio rezultat ugroženosti, glava se ne bi vratila u prvobitni položaj nego bi se otklonila daleko više.

To znači, da mišići, koji drže glavu, nisu dobili iz mozga svjesnu naredbu za otklanjanje glave, nego su svojom elastičnošću vratili glavu u prvotni položaj. Mali otklon i povratak glave u prvotni položaj također pokazuju da se nije radilo o svjesnoj reakciji izazvanoj osjećajem ugroženosti.

Iz vremenskih ovisnosti dobivenih iz videosnimka i toka događanja je očito, da se kod Vicke radi o podsvjesnoj reakciji, što također jednoznačno potvrđuje nepromijenjeni izraz lica na svim slikama. Konačno to potvrđuje i izjava Vicke da to ugrožavanje nije registrirala.

Predloženo obrazloženje reakcije Vicke i drugih pojava u navedenom video filmu je zasnivano na naivnim razmišljanjima bez i najmanjeg uzimanja u obzir običnih fizikalnih i biofizikalnih znanstvenih spoznaja", zaključuje češki znanstvenik.

Po mom mišljenju, da je Vicka bila svjesna što joj je kamiondžija učinio, odnosno, krenuo karate zahvatom prema njom, dobio bi ono što i zaslužuje: trisku.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Album Privatni Album Denis Jerković/Cropix Afp Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Privatni Album

Vidjelice Ivanka Ivanković i Marija Pavlović tijekom prvih istraživanja

Privatni Album

Vidioci Marija Pavlović Lunetti i Ivan Dragičević ‘na aparatima‘

Denis Jerković/Cropix

Milijuni su pohodili Međugorje

Afp

Papa Frane odlučio je da se u Međugorje može dolaziti, odnosno službeno hodočastiti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/ekstaza-ukazanja-ubadanje-iglom-sto-su-utvrdila-istrazivanja-medugorskog-fenomena-je-li-rijec-o-prevari-1364044 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7bbfb2a4c8039229b7c669a2f9ea192bfe22d743 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+ka%C5%BEu+znanstvena+istra%C5%BEivanja+o+%C4%8Dudima+iz+Me%C4%91ugorja%3A+ovo+je+veliki+pregled+slu%C4%8Dajeva+koje+ni+struka+ne+mo%C5%BEe+objasniti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fekstaza-ukazanja-ubadanje-iglom-sto-su-utvrdila-istrazivanja-medugorskog-fenomena-je-li-rijec-o-prevari-1364044 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fekstaza-ukazanja-ubadanje-iglom-sto-su-utvrdila-istrazivanja-medugorskog-fenomena-je-li-rijec-o-prevari-1364044 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDA I ZNANOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaČUDA I ZNANOST

Što kažu znanstvena istraživanja o čudima iz Međugorja: ovo je veliki pregled slučajeva koje ni struka ne može objasniti

Piše Ivan Ugrin
14. veljače 2024. - 20:04

Ja sam znanstvenik koji se bavi istraživanjem bioelektričnih fenomena u odnosu na zdravlje i bolest. Tijekom godina svog rada prikupio sam niz elektroničkih instrumenata za mjerenje suptilnih električnih struja i njihovih učinaka na žive organizme... Moji instrumenti godinama su mirovali u podrumu moje kuće sve do veljače 1985., kada sam pročitao izvještaj oca Renéa Laurentina, poznatog francuskog katoličkog svećenika, teologa i mariologa o Gospinim ukazanjima u Međugorju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 08:21