stdClass Object ( [id] => 52959 [title] => Američki potpredsjednik Joe Biden doputovao u Sarajevo, grad pod iznimnim mjerama osiguranja [alias] => americki-potpredsjednik-joe-biden-doputovao-u-sarajevo-grad-pod-iznimnim-mjerama-osiguranja [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

 Američki potpredsjednik Joe Biden doputovao je u utorak rano ujutro u Sarajevo, prvu postaju na njegove regionalnoj turneje.

Bidena su u sarajevskoj zračnoj luci dočekali ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Službeni razgovori potpredsjednika Bidena s bosanskohercegovačkim dužnosnicima najavljeni su za popodnevne sate. Programom posjeta predviđen je susret s članovima Predsjedništva BiH i čelnicima političkih stranaka te zemlje. Biden će tijekom dana održati i govor pred zastupnicima u Parlamentu BiH.

U Sarajevu su zbog posjeta visokog američkog dužnosnika poduzete iznimne mjere sigurnosti, ali je lokalna policija najavila kako unatoč tome kako neće doći do prometnog kolapsa u gradu.

Biden otkrio tajnu lokaciju potpredsjedničkog bunkera

Američki potpredsjednik Joe Biden je na nedavnoj godišnjoj večeri novinarskog Kluba Gridiron u Washingtonu, u neformalnom razgovoru navodno otkrio tajnu lokaciju potpredsjedničkog bunkera, objavio je u ponedjeljak tjednik Newsweek, što su prenijeli brojni američki mediji.

Prema blogu urednice Newsweeka iz Washingtona, Eleanor Clift, potpredsjednik Biden je na Gridironovoj večeri 21. ožujka ispričao društvu za stolom gdje se nalazi tajni bunker, za koji se vjeruje da je u njemu boravio bivši potpredsjednik Dick Cheney nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Navodno je lociran ispod potpredsjedničke rezidencije, zgrade Mornaričkog opservatorija na aveniji Massachussetts, što po ocjenama američkog tiska i nije iznenađenje.

Biden je rekao da mu je "...mladi mornarički časnik koji ga je proveo po rezidenciji pokazao skriveni prolaz, koji je iza masivnih čeličnih vrata s velikom bravom s uskim spojnim hodnikom i policima ispunjenim komunikacijskom opremom", napisala je Clift.

"Časnik je objasnio da su tu, dok je Cheney bio zaključan, bili smješteni njegovi pomoćnici od najvećeg povjerenja", dodaje Clift.

U ponedjeljak je Bidenova glasnogovornica objavila priopćenje u kojem odbacuje tvrdnju Eleanor Clift, navodeći da nije otkrivena povjerljiva informacija.

"Ono što je potpredsjednik opisao u svojim komentarima nije, kao što sugeriraju neka novinska izvješća, podzemni objekt, već naprotiv, radni prostor na katu rezidencije, koji je po njegovu razumijevanju često koristio Cheney i njegovi pomoćnici. Nije došlo do otkrivanja povjerljive informacije", navodi se u priopćenju glasnogovornice.

O Bidenovoj indiskreciji s Gridironove večere u ponedjeljak su izvjestili dnevni listovi Politico, Boston Globe, Christian Science Monitor i drugi mediji.

Tijekom tri desetljeća u Senatu Biden je stekao reputaciju po atipčno izravnom diskursu za političara, a otkako je izabran za potpredsjendika konzervativni magazin The New Republic vodi njegov osobni "Gafo-metar".

Biden je 21. ožujka zamijenio predsjednika Baracka Obamu, koji je postao drugi predsjednik SAD-a što je preskočio večeru eksluzivnog Gridironova kluba nakon Grovera Clevelanda godine 1885.

Elegantna večera prilika je da se novinari druže s vodećim politčarima, a prati je 124-godišnja tradicija njegovanja duhovitosti i međusobnog zbijanja šala.

Prema novinskim izvješćima od 22. ožujka, Biden je bio izuzetno raspoložen i duhovit, pa je tako opravdao izostanak predsjednka Clevelanda 1885., rekavši da je "u Bijeloj kući stvarno mogao raditi bolje stvari u subotu navečer, jer je imao 21. godišnju suprugu".

Američki potpredsjednik se našalio i s novinarima, rekavši kako zna da su nastupili mračni dani za novinski 'business' i da se govori kako novine izlaze iz uporabe. "To je totalna neistina. Znam iz prve ruke. Nedavno sam dobio štenca, a njega u kući ne možete držati na Internetu", rekao je.

Iza prigodnog govora guvernera Kalifornije Arnolda Schawerrzenegera, poznatog po tvrdom njemačkom akcentu, Biden je kazao kako "jedva čeka engleski prijevod".

Za svog prethodnika, Dicka Cheneya, rekao je da je tek prvog dana na novom poslu shvatio koliko je bio moćan. Tradicija je da odlazeći predsjednik svom nasljedniku ostavlja poruku u pisaćem stolu, a Biden je kazao kako je on našao Cheneyevu poruku - "Obamin rodni list".

S više od dva mjeseca odgode, Eleanor Clift je objavila napis o Bidenovom otkrivanju tajnog bunkera, dan uoči njegovog odlaska u službeni posjet BiH, Srbiji i Kosovu.

BiH mediji: Biden dolazi vratiti Balkan među američke prioritete

Američki potpredsjednik Joe Biden mogao bi tijekom posjeta Sarajevu prenijeti važne poruke o istinskoj angažiranosti nove američke administracije na Balkanu, te dati snažnu potporu opstanku Bosne i Hercegovine i njezinu integriranju u Europsku uniju i NATO, ocjena je bosanskohercegovačkih medija u utorak.

Biden je u utorak ujutro doputovao u Sarajevo, a tijekom popodneva će razgovarati s čelnicima BiH i obratiti se parlamentu.

"Dnevni avaz" piše na naslovnici kako je rječ o "povijesnom posjetu", odnosno najznačajnijem takvom događaju još od 1999. godine kada je u BiH boravio tadašnji američki predsjednik Bill Clinton.

Opisujući Bidena kao velikog prijatelja BiH, "Avaz" piše kako je posebice znakovito to što Biden u Sarajevo dolazi prije posjeta Beogradu i Prištini.

"Biden je u dogovoru s predsjednikom Barackom Obamom odlučio poslati signal temeljite promjene washingtonske politike prema Balkanu, koji se vraća među prioritete američke vanjske politike", piše "Avaz" te dodaje kako ne treba isključiti mogućnost da nakon ovog Bidenova posjeta Sjedinjene Države imenuju i posebnog izaslanika za Balkan.

"Oslobođenje" naglašava važnost Bidenovih odvojenih sastanaka s članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i premijerom RS-a Miloradom Dodikom, političarima od kojih umnogome ovisi dalji tijek reformi u BiH.

Dodik je uoči Bidenova posjeta izjavio da mu namjerava prenijeti kako snažno podupire Daytonski sporazum, ali "onako kako je napisan, a ne kako ga se tumači" te da je na toj osnovi pripravan poduprti europsku perspektivu BiH.

Mediji u Republici Srpskoj također pridaju veliku važnost Bidenovu dolasku, ali i činjenici da je udruga koja okuplja razvojačene pripadnike vojske bosanskih Srba baš na dan posjeta američkog potpredsjednika odlučila u gradovima u RS-u organizirati mirne prosvjede. Predsjednik te udruge Pantelija Ćurguz izjavio je kako oni nemaju ništa protiv Bidena no žele iskoristiti priliku i upozoriti "na diskriminaciju nebošnjaka u BiH".

Program posjeta Joe Bidena BiH, Srbiji i Kosovu

Ured američkog potpredsjednika Joea Biden objavio je rano u utorak službeni program njegova posjeta Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu, tijekom kojeg će se sastati s najvišim dužnosnicima tih zemalja, kao i s američkim civilnim i vojnim osobljem u regiji.

U priopćenju Bidenovog ureda posebno se naglašavaju događaji koje će pratiti američka televizija, kao što su govor u bosanskohercegovačkom parlamentu u utorak (17.00 sati), zajednička izjava za novinare sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem u srijedu (12.00), govor u kosovskom parlamentu u četvrtak (13.00), te govor američkim postrojbama i snagama NATO-a u bazi Camp Bondsteel na Kosovu također četvrtak (18.00).

Biden će se u utorak u Sarajevu sastati s tročlanim Predsjedništvom BiH, održati govor u parlamentu i imati zajednički sastanak s vladajućom koalicijom, navodi Bijela kuća. Pored toga, Biden će se sastati i s premijerom BiH Nikolom Špirićem te s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, dodaje se u priopćenju. Na svim će sastancima sudjelovati i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

U srijedu će Biden posjetiti Beograd gdje će se sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, nazočiti plenarnoj sjednici srbijanskog parlamenta, te se sastati s premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom obrane Draganom Šutanovcem.

U četvrtak će Biden iz Beograda otputovati u Prištinu gdje će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima, predsjednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hashimom Thacijem, ministrom vanjskih poslova Skenderom Hysenijem, ministrom sigurnosti Fehmijem Mujotom i predsjednikom parlamenta Jakupom Krasniqijem, a održat će i govor kosovskoj skupštini.

Američki potpredsjednik u Prištini će se sastati i s američkom veleposlanicom Tinom Kaidanow, a potom posjetiti bazu Camp Bondsteel, kod Uroševca na istoku Kosova, gdje će održati govor američkim postrojbama i snagama NATO-a. Bondsteel je glavna baza misija KFOR-a na Kosovu, koja se prostire na prostoru od 386 hektara.

 

(h)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-05-19 07:49:51 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-05-19 09:29:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-05-19 07:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2893 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/05/19/Novosti/bidenttthumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "468x298" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7681414 Threads: 3 Questions: 1556399131 Slow queries: 4744128 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111368019 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/regija/americki-potpredsjednik-joe-biden-doputovao-u-sarajevo-grad-pod-iznimnim-mjerama-osiguranja-52959 [printLink] => /vijesti/regija/americki-potpredsjednik-joe-biden-doputovao-u-sarajevo-grad-pod-iznimnim-mjerama-osiguranja-52959?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 180889 [name] => joebiden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => joebiden [link] => /tag/joebiden ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Američki potpredsjednik Joe Biden doputovao u Sarajevo, grad pod iznimnim mjerama osiguranja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-04-59-09-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/05/19/Novosti/bidenttthumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/05/19/Novosti/bidenttthumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

 Američki potpredsjednik Joe Biden doputovao je u utorak rano ujutro u Sarajevo, prvu postaju na njegove regionalnoj turneje.

Bidena su u sarajevskoj zračnoj luci dočekali ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Službeni razgovori potpredsjednika Bidena s bosanskohercegovačkim dužnosnicima najavljeni su za popodnevne sate. Programom posjeta predviđen je susret s članovima Predsjedništva BiH i čelnicima političkih stranaka te zemlje. Biden će tijekom dana održati i govor pred zastupnicima u Parlamentu BiH.

U Sarajevu su zbog posjeta visokog američkog dužnosnika poduzete iznimne mjere sigurnosti, ali je lokalna policija najavila kako unatoč tome kako neće doći do prometnog kolapsa u gradu.

Biden otkrio tajnu lokaciju potpredsjedničkog bunkera

Američki potpredsjednik Joe Biden je na nedavnoj godišnjoj večeri novinarskog Kluba Gridiron u Washingtonu, u neformalnom razgovoru navodno otkrio tajnu lokaciju potpredsjedničkog bunkera, objavio je u ponedjeljak tjednik Newsweek, što su prenijeli brojni američki mediji.

Prema blogu urednice Newsweeka iz Washingtona, Eleanor Clift, potpredsjednik Biden je na Gridironovoj večeri 21. ožujka ispričao društvu za stolom gdje se nalazi tajni bunker, za koji se vjeruje da je u njemu boravio bivši potpredsjednik Dick Cheney nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Navodno je lociran ispod potpredsjedničke rezidencije, zgrade Mornaričkog opservatorija na aveniji Massachussetts, što po ocjenama američkog tiska i nije iznenađenje.

Biden je rekao da mu je "...mladi mornarički časnik koji ga je proveo po rezidenciji pokazao skriveni prolaz, koji je iza masivnih čeličnih vrata s velikom bravom s uskim spojnim hodnikom i policima ispunjenim komunikacijskom opremom", napisala je Clift.

"Časnik je objasnio da su tu, dok je Cheney bio zaključan, bili smješteni njegovi pomoćnici od najvećeg povjerenja", dodaje Clift.

U ponedjeljak je Bidenova glasnogovornica objavila priopćenje u kojem odbacuje tvrdnju Eleanor Clift, navodeći da nije otkrivena povjerljiva informacija.

"Ono što je potpredsjednik opisao u svojim komentarima nije, kao što sugeriraju neka novinska izvješća, podzemni objekt, već naprotiv, radni prostor na katu rezidencije, koji je po njegovu razumijevanju često koristio Cheney i njegovi pomoćnici. Nije došlo do otkrivanja povjerljive informacije", navodi se u priopćenju glasnogovornice.

O Bidenovoj indiskreciji s Gridironove večere u ponedjeljak su izvjestili dnevni listovi Politico, Boston Globe, Christian Science Monitor i drugi mediji.

Tijekom tri desetljeća u Senatu Biden je stekao reputaciju po atipčno izravnom diskursu za političara, a otkako je izabran za potpredsjendika konzervativni magazin The New Republic vodi njegov osobni "Gafo-metar".

Biden je 21. ožujka zamijenio predsjednika Baracka Obamu, koji je postao drugi predsjednik SAD-a što je preskočio večeru eksluzivnog Gridironova kluba nakon Grovera Clevelanda godine 1885.

Elegantna večera prilika je da se novinari druže s vodećim politčarima, a prati je 124-godišnja tradicija njegovanja duhovitosti i međusobnog zbijanja šala.

Prema novinskim izvješćima od 22. ožujka, Biden je bio izuzetno raspoložen i duhovit, pa je tako opravdao izostanak predsjednka Clevelanda 1885., rekavši da je "u Bijeloj kući stvarno mogao raditi bolje stvari u subotu navečer, jer je imao 21. godišnju suprugu".

Američki potpredsjednik se našalio i s novinarima, rekavši kako zna da su nastupili mračni dani za novinski 'business' i da se govori kako novine izlaze iz uporabe. "To je totalna neistina. Znam iz prve ruke. Nedavno sam dobio štenca, a njega u kući ne možete držati na Internetu", rekao je.

Iza prigodnog govora guvernera Kalifornije Arnolda Schawerrzenegera, poznatog po tvrdom njemačkom akcentu, Biden je kazao kako "jedva čeka engleski prijevod".

Za svog prethodnika, Dicka Cheneya, rekao je da je tek prvog dana na novom poslu shvatio koliko je bio moćan. Tradicija je da odlazeći predsjednik svom nasljedniku ostavlja poruku u pisaćem stolu, a Biden je kazao kako je on našao Cheneyevu poruku - "Obamin rodni list".

S više od dva mjeseca odgode, Eleanor Clift je objavila napis o Bidenovom otkrivanju tajnog bunkera, dan uoči njegovog odlaska u službeni posjet BiH, Srbiji i Kosovu.

BiH mediji: Biden dolazi vratiti Balkan među američke prioritete

Američki potpredsjednik Joe Biden mogao bi tijekom posjeta Sarajevu prenijeti važne poruke o istinskoj angažiranosti nove američke administracije na Balkanu, te dati snažnu potporu opstanku Bosne i Hercegovine i njezinu integriranju u Europsku uniju i NATO, ocjena je bosanskohercegovačkih medija u utorak.

Biden je u utorak ujutro doputovao u Sarajevo, a tijekom popodneva će razgovarati s čelnicima BiH i obratiti se parlamentu.

"Dnevni avaz" piše na naslovnici kako je rječ o "povijesnom posjetu", odnosno najznačajnijem takvom događaju još od 1999. godine kada je u BiH boravio tadašnji američki predsjednik Bill Clinton.

Opisujući Bidena kao velikog prijatelja BiH, "Avaz" piše kako je posebice znakovito to što Biden u Sarajevo dolazi prije posjeta Beogradu i Prištini.

"Biden je u dogovoru s predsjednikom Barackom Obamom odlučio poslati signal temeljite promjene washingtonske politike prema Balkanu, koji se vraća među prioritete američke vanjske politike", piše "Avaz" te dodaje kako ne treba isključiti mogućnost da nakon ovog Bidenova posjeta Sjedinjene Države imenuju i posebnog izaslanika za Balkan.

"Oslobođenje" naglašava važnost Bidenovih odvojenih sastanaka s članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i premijerom RS-a Miloradom Dodikom, političarima od kojih umnogome ovisi dalji tijek reformi u BiH.

Dodik je uoči Bidenova posjeta izjavio da mu namjerava prenijeti kako snažno podupire Daytonski sporazum, ali "onako kako je napisan, a ne kako ga se tumači" te da je na toj osnovi pripravan poduprti europsku perspektivu BiH.

Mediji u Republici Srpskoj također pridaju veliku važnost Bidenovu dolasku, ali i činjenici da je udruga koja okuplja razvojačene pripadnike vojske bosanskih Srba baš na dan posjeta američkog potpredsjednika odlučila u gradovima u RS-u organizirati mirne prosvjede. Predsjednik te udruge Pantelija Ćurguz izjavio je kako oni nemaju ništa protiv Bidena no žele iskoristiti priliku i upozoriti "na diskriminaciju nebošnjaka u BiH".

Program posjeta Joe Bidena BiH, Srbiji i Kosovu

Ured američkog potpredsjednika Joea Biden objavio je rano u utorak službeni program njegova posjeta Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu, tijekom kojeg će se sastati s najvišim dužnosnicima tih zemalja, kao i s američkim civilnim i vojnim osobljem u regiji.

U priopćenju Bidenovog ureda posebno se naglašavaju događaji koje će pratiti američka televizija, kao što su govor u bosanskohercegovačkom parlamentu u utorak (17.00 sati), zajednička izjava za novinare sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem u srijedu (12.00), govor u kosovskom parlamentu u četvrtak (13.00), te govor američkim postrojbama i snagama NATO-a u bazi Camp Bondsteel na Kosovu također četvrtak (18.00).

Biden će se u utorak u Sarajevu sastati s tročlanim Predsjedništvom BiH, održati govor u parlamentu i imati zajednički sastanak s vladajućom koalicijom, navodi Bijela kuća. Pored toga, Biden će se sastati i s premijerom BiH Nikolom Špirićem te s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, dodaje se u priopćenju. Na svim će sastancima sudjelovati i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

U srijedu će Biden posjetiti Beograd gdje će se sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, nazočiti plenarnoj sjednici srbijanskog parlamenta, te se sastati s premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom obrane Draganom Šutanovcem.

U četvrtak će Biden iz Beograda otputovati u Prištinu gdje će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima, predsjednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hashimom Thacijem, ministrom vanjskih poslova Skenderom Hysenijem, ministrom sigurnosti Fehmijem Mujotom i predsjednikom parlamenta Jakupom Krasniqijem, a održat će i govor kosovskoj skupštini.

Američki potpredsjednik u Prištini će se sastati i s američkom veleposlanicom Tinom Kaidanow, a potom posjetiti bazu Camp Bondsteel, kod Uroševca na istoku Kosova, gdje će održati govor američkim postrojbama i snagama NATO-a. Bondsteel je glavna baza misija KFOR-a na Kosovu, koja se prostire na prostoru od 386 hektara.

 

(h)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/americki-potpredsjednik-joe-biden-doputovao-u-sarajevo-grad-pod-iznimnim-mjerama-osiguranja-52959 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dbacb5c128ee94508dd44dde097a9eacdd3217c7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ameri%C4%8Dki+potpredsjednik+Joe+Biden+doputovao+u+Sarajevo%2C+grad+pod+iznimnim+mjerama+osiguranja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Famericki-potpredsjednik-joe-biden-doputovao-u-sarajevo-grad-pod-iznimnim-mjerama-osiguranja-52959 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Famericki-potpredsjednik-joe-biden-doputovao-u-sarajevo-grad-pod-iznimnim-mjerama-osiguranja-52959 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Američki potpredsjednik Joe Biden doputovao u Sarajevo, grad pod iznimnim mjerama osiguranja

Piše PSD.
19. svibnja 2009. - 09:47

 Američki potpredsjednik Joe Biden doputovao je u utorak rano ujutro u Sarajevo, prvu postaju na njegove regionalnoj turneje.

Bidena su u sarajevskoj zračnoj luci dočekali ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Službeni razgovori potpredsjednika Bidena s bosanskohercegovačkim dužnosnicima najavljeni su za popodnevne sate. Programom posjeta predviđen je susret s članovima Predsjedništva BiH i čelnicima političkih stranaka te zemlje. Biden će tijekom dana održati i govor pred zastupnicima u Parlamentu BiH.

U Sarajevu su zbog posjeta visokog američkog dužnosnika poduzete iznimne mjere sigurnosti, ali je lokalna policija najavila kako unatoč tome kako neće doći do prometnog kolapsa u gradu.

Biden...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:59