stdClass Object ( [id] => 1111295 [title] => Aleksandar Vučić: Komunistička partija Kine i Xi Jinping poslužit će mi kao inspiracija u radu i borbi za moju zemlju [alias] => aleksandar-vucic-komunisticka-partija-kine-i-xi-jinping-posluzit-ce-mi-kao-inspiracija-u-radu-i-borbi-za-moju-zemlju [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Stoljeće postojanja Komunističke partije Kine je stoljeće najvećih promjena u povijesti čovječanstva" – riječi su Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i lidera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na summitu koji je organizirala Komunistička partija Kine.

Na online summitu, organiziranom 6. srpnja povodom 100 godina postojanja KP Kine, predsjednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić održao je govor iz sjedišta svoje stranke uz prisutnost oko 300 stranačkih dužnosnika, piše Ljudmila Cvetković za Radio Slobodna Evropa.

Vučić je ocijenio i da nema druge partije ili političke organizacije u svijetu koja se može pohvaliti rezultatima koje je ostvarila KP Kine.

On je dodao i da je, pored ostalog, više od 700 milijuna građana Kine izbavljeno iz siromaštva, a Kina je "za samo nekoliko desetljeća prešla od zemlje u razvoju koja prima međunarodnu pomoć do svjetske supersile".

Stefan Vladisavljev, programski asistent u nevladinom Beogradskom fondu za političku izuzetnost, kaže da Kina kada obavlja svoj posao, to radi tako što će se ostvariti jako bliska veza s dominantnom političkom figurom u državi s kojom surađuje, a da je to na stranačkoj razini Srpska napredna stranka.

"Suradnja između dviju stranaka jedan je od pokretača odnosa između Srbije i Kine i to će vrlo često i vrlo otvoreno poticati vodeći dužnosnici SNS-a", navodi Vladisavljev.

On dodaje da je druga razina liderska i da se često, kada se govori o suradnji između dviju stranaka, potencira liderska uloga i prijateljstvo Xi Jinpinga, čelnika KP Kine i Aleksandra Vučića, lidera naprednjaka.

'KPK DOČEKAO SNS KAO BRAĆU I SESTRE'

Obraćajući se na summitu KP Kine 6. srpnja, predsjednik Srbije je rekao da su ta partija i njen lider inspiracija.

"Vaše riječi, poštovani predsjedniče Xi Jinping, o tome kako ’KP Kine ne može i ne smije imati izdvojene i partikularne interese u odnosu na interese Kine i njenog naroda’ poslužit će mi kao inspiracija u radu i borbi za moju zemlju, a uvjeren sam da bi iz njih i mnogi drugi imali što naučiti", rekao je između ostalog Vučić.

Iz Predsjedništva Srbije je 2. srpnja priopćeno i da je predsjednik Vučić u intеrvjuu za kinеskе mеdijе govorio o "slavnoj povijesti i vеlikim dostignućima" KP Kine.

---

image
Na slavljeničkome zasjedanju KP Kine Mao Ce-tung nije zaboravljen

 
AFP
---

"Od KPK ima se mnogo toga naučiti. Na putu k izgradnji boljе budućnosti, također ćеmo je smatrati primjerom iz kojеga možеmo učiti", naveo jе Vučić.

Veze između dvije vladajuće stranke u Srbiji i Kini intenzivirane su posljednjih godina.

U lipnju 2019. godine u studijskoj posjeti Pekingu, Nanchangu i Šangaju, ekonomskim i političkim centrima Kine, boravila je delegacija od 15 članova SNS-a.

Tada je priopćeno da SNS nastavlja produbljivanje političke i ekonomske suradnje s KP Kine.

Delegaciju je tada predvodio Marko Đurić, kao potpredsjednik Glavnog odbora stranke. Đurić je u listopadu 2020. imenovan za veleposlanika Srbije u SAD-u.

"Išli su tamo da nauče mnogo toga, išli su na obuku da vide kako to KPK radi. Dočekali su ih kao braću i sestre", objavio je Vučić na stranačkom Glavnom odboru održanom istog mjeseca.

"Marko (Đurić) će vam poslije prenijeti određene stvari. Ali ono kako oni rade hoću da radite u idućem periodu. To ću vam reći na Izvršnom odboru, detalje kako se to radi i tehniku", poručio je tada Vučić.

SNS je u vrijeme tog posjeta priopćio da će se delegacija imati priliku upoznati s organizacijskom strukturom i načinom djelovanja KP Kine od centralne do lokalne razine.

"Kao i da sazna više o mjerama i programima koje provodi u cilju iskorjenjivanja siromaštva, ali i ubrzanog razvoja kineskog društva, čiji rezultati govore o fascinantnom uspjehu kineskog rukovodstva i liderskoj poziciji Kine u svijetu", navedeno je u jednom od priopćenja SNS-a.

KAKO NATJERATI LJUDE DA RAZGOVARAJU S GRAĐANIMA?

Također je bilo navedeno da je Đurić imao više važnih sastanaka u CK KPK-a, na kojima je konkretiziran plan unapređenja suradnje dviju stranaka.

Odmah po povratku pojedini članovi delegacije su za Blic ispričali da su u Kini učili kako se radi za građane, da će SNS formirati svoju političku akademiju i pristupiti kontaktima s građanima, ali i mjerenju doprinosa članstva u razvoju zemlje.

SNS je osnovao Akademiju mladih za obuku mladih lidera 2019. godine.

Nekoliko dužnosnika SNS-a nije odgovorilo na pitanje o suradnji te stranke s KPK i obuci koja je organizirana 2019. godine

Upitan o razmjeni iskustava KP Kine i SNS-a Vladisavljev kaže da ne misli kako se radi o konkretnome sustavu.

"Mislim da se radi o razmjeni iskustava, o tome kako rukovoditi velikim političkim sustavom. Koliko god SNS bio dominantna stranka kod nas, to je daleko od pozicije koju KP zauzima u političkom sustavu Kine", navodi Vladisavljev.

---

image
Brojna publika uživala je u svjetlosnom spektaklu u Šangaju povodom stogodišnjice Partije
AFP
---

U listopadu 2019. uslijedio je uzvratni posjet Srbiji visokog kineskog dužnosnika, sekretara Sekretarijata Centralnog komiteta Komunističke partije Kine. On je tada u Beogradu i Novom Sadu razgovarao s državnim vrhom i čelnicima SNS-a o infrastrukturnim projektima, ali i o bližoj suradnji KPK i SNS-a.

"I zbog toga se posebno radujemo činjenici da smo i tokom današnjih razgovora dogovorili da intenziviramo razmjenu naših kadrova i razmjenu iskustava, učenje jednih od drugih", rekao je tada Đurić i dodao da suradnja SNS-a i KPK daje doprinos otvaranju Srbije ka svijetu i njenom ekonomskom prosperitetu.

Vučić je prenio da u stranci razmišljaju kako da natjeraju svoje ljude da "više desetina dana, ako već ne mogu 200 dana", razgovaraju s građanima da bi bolje razumjeli njihove zahtjeve i potrebe.

On je naveo da je cilj KP Kine da realiziraju dogovor njihovih lidera, pojačaju razmjenu i suradnju i da prošire bilateralnu uzajamno-korisnu suradnju u svim oblastima.

Predstavnici SNS-a i KP Kine su još 2014. godine u Beogradu razgovarali o daljnjem produbljivanju suradnje, ali i mogućnostima suradnje Srbije i Kine u oblasti ekonomije, energetike i poljoprivrede.

Delegaciju iz Kine predvodio je zamjenik ministra međunarodnog departmana Centralnog komiteta KP Kine. Tada je priopćeno da je ovaj prijateljski posjet uslijedio kao nastavak višegodišnje uspješne suradnje SNS-a i KP Kine.

Vučić je i u govoru povodom 100 godina KP Kine spomenuo "čelično prijateljstvo Srbije i Kine". Ovu sintagmu nerijetko koriste dužnosnici dviju zemalja opisujući međusobne odnose.

I dok Kina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i u grupi je zemalja koje blokiraju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, Srbija je dio kineske ekonomske i političke inicijative "Pojas i put".

PLAĆANJE POLITIČKE CIJENE

Vučić je 6. srpnja također rekao da Srbija u inicijativi vidi veliki i dragocjeni doprinos stvaranju uvjeta za ravnomjerni razvoj kao jednom od ključnih preduvjeta globalne stabilnosti.

Stevan Vladisavljev kaže da su odnosi Srbije i Kine prešli razinu razvoja ekonomskih odnosa i da su duboko zašli u razvoj političkih.

Ali, napominje, to dolazi s određenom cijenom.

"Vidjeli smo da su politički dužnosnici iz Srbije iskazivali potporu Kini u teritorijalnom integritetu i nepriznavanju Tajvana, odnosno politici Jedne Kine. Zatim smo vidjeli potporu sigurnosnim politikama Pekinga u Hon Kongu tokom demonstracija prethodnih godina", rekao je Vladisavljev.

On navodi i da se Srbija usuglašavala s deklaracijama koje su se odnosile na potporu Kini i način kako Kina tretira ujgursku manjinu.

"Dobar razvoj odnosa podrazumijeva jedno političko usuglašavanje i na državnoj razini, što prilično olakšava pozicija koju SNS ima u našem političkom sustavu", ocijenjuje Vladisavljev.

Vučić je i tokom govora povodom 100 godina KP Kine 6. srpnja naveo da Srbija podržava politiku Jedne Kine.

---

image
 Aleksandar Vučić: Kako radi KP Kine, hoću da radite u idućem periodu
Robert Fajt/Cropix
---

"Izuzetnost, mudrost i prije svega hrabrost odlike su lidera Komunističke partije u vođenju države kakva je Kina i izgradnji društva koje krasi harmonično jedinstvo svih etničkih grupa i raznolikost njenih brojnih provincija i regija", rekao je Vučić.

Vladisavljev ocjenjuje da rastuće tenzije između Pekinga i Bruxellesa u budućnosti mogu donijeti probleme.

"U ovom vakuumu gdje su EU i Kina najveći trgovinski partneri i da zbog toga EU ne kritizira u potpunosti kinesku politiku na unutarnjem planu, omogućava Srbiji i SNS-u da i dalje razvijaju odnose na sve višoj razini s najvećom komunističkom partijom na svijetu", smatra Vladisavljev.

On dodaje da je, kada je u pitanju Washington, Srbija i dalje izvan procesa sukobljavanja dvije najveće sile, SAD i Kine, što je dolaskom nove administracije u Washingtonu, kako ocijenjuje, u "utišanoj" fazi.

"Međutim, ukoliko dođe do daljnjeg razvoja tenzija na globalnoj razini, možemo očekivati da će partneri iz Washingtona imati sve više otvorenih pritisaka prema našim dužnosnicima jer sigurno neće biti zadovoljni ovom razinom partnerstva", smatra Vladisavljev.

Bliski odnosi između vladajućih stranaka u Srbiji i Kini ogledaju se i u nastojanjima dužnosnika SNS-a da u svojim obraćanjima koriste kineski jezik.

Tako se Aleksandar Vučić u prosincu 2019. obratio na kineskom jeziku. On je tada u videoporuci na Instagramu Xi Jinpingu zahvalio na pozivu da ga posjeti.

I poslanik SNS-a Luka Kebara u travnju 2021., na sjednici skupštine, pričao je na kineskom jeziku u dijelu izlaganja o predsjednicima Srbije i Kine.

Poslanička grupa prijateljstva s Kinom spada među nekoliko najbrojnijih u Skupštini Srbije.

Ima 128 članova, dok grupa prijateljstva s Rusijom ima 155, a sa SAD 121 člana, piše Radio Slobodna Evropa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uzori i poticaji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => uzori i poticaji 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-08 09:25:23 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-08 13:13:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-07-08 13:13:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 144 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/08\/18504682.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/08\/18504672.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/08\/18504674.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/08\/18504694.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/08\/18504696.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP ","AFP ","Robert Fajt\/Cropix","AFP ","AFP "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u00a0Xi Jinping na ekranu na Trgu Tiananmen povodom 100 godina KP Kine\u00a0","Kineski predsjednik Xi Jinping inspiracija je Aleksandru Vu\u010di\u0107u","\u00a0Aleksandar Vu\u010di\u0107: Kako radi KP Kine, ho\u0107u da radite u idu\u0107em periodu","Na slavljeni\u010dkome zasjedanju KP Kine Mao Ce-tung nije zaboravljen
\n
\n\u00a0","Brojna publika u\u017eivala je u svjetlosnom spektaklu u \u0160angaju povodom stogodi\u0161njice Partije"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18504682_1920.jpg":"1920x1080","k_18504682_1280.jpg":"1280x1280","k_18504682_1024.jpg":"1024x1024","k_18504682_640.jpg":"640x640","k_18504682_480.jpg":"480x480","k_18504682_340.jpg":"340x340","k_18504682_220.jpg":"220x220","o_18504682_1280.jpg":"1280x853","o_18504682_1024.jpg":"1024x682","o_18504682_640.jpg":"640x426","o_18504682_480.jpg":"480x320","o_18504682_340.jpg":"340x226","o_18504682_220.jpg":"220x146","h_18504682_1280.jpg":"1280x854","h_18504682_1024.jpg":"1024x683","h_18504682_640.jpg":"640x427","h_18504682_480.jpg":"480x320","h_18504682_340.jpg":"340x227","h_18504682_220.jpg":"220x147","pp_18504682_1280.jpg":"1006x1280","pp_18504682_1024.jpg":"805x1024","pp_18504682_640.jpg":"503x640","pp_18504682_480.jpg":"377x480","pp_18504682_340.jpg":"267x340","pp_18504682_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1442","hd_18504672_1920.jpg":"1920x1080","k_18504672_1280.jpg":"1280x1280","k_18504672_1024.jpg":"1024x1024","k_18504672_640.jpg":"640x640","k_18504672_480.jpg":"480x480","k_18504672_340.jpg":"340x340","k_18504672_220.jpg":"220x220","o_18504672_1280.jpg":"1280x961","o_18504672_1024.jpg":"1024x769","o_18504672_640.jpg":"640x480","o_18504672_480.jpg":"480x360","o_18504672_340.jpg":"340x255","o_18504672_220.jpg":"220x165","h_18504672_1280.jpg":"1280x854","h_18504672_1024.jpg":"1024x683","h_18504672_640.jpg":"640x427","h_18504672_480.jpg":"480x320","h_18504672_340.jpg":"340x227","h_18504672_220.jpg":"220x147","pp_18504672_1280.jpg":"1006x1280","pp_18504672_1024.jpg":"805x1024","pp_18504672_640.jpg":"503x640","pp_18504672_480.jpg":"377x480","pp_18504672_340.jpg":"267x340","pp_18504672_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1300","hd_18504674_1920.jpg":"1920x1080","k_18504674_1280.jpg":"1280x1280","k_18504674_1024.jpg":"1024x1024","k_18504674_640.jpg":"640x640","k_18504674_480.jpg":"480x480","k_18504674_340.jpg":"340x340","k_18504674_220.jpg":"220x220","o_18504674_1280.jpg":"1280x866","o_18504674_1024.jpg":"1024x693","o_18504674_640.jpg":"640x433","o_18504674_480.jpg":"480x325","o_18504674_340.jpg":"340x230","o_18504674_220.jpg":"220x148","h_18504674_1280.jpg":"1280x854","h_18504674_1024.jpg":"1024x683","h_18504674_640.jpg":"640x427","h_18504674_480.jpg":"480x320","h_18504674_340.jpg":"340x227","h_18504674_220.jpg":"220x147","pp_18504674_1280.jpg":"1006x1280","pp_18504674_1024.jpg":"805x1024","pp_18504674_640.jpg":"503x640","pp_18504674_480.jpg":"377x480","pp_18504674_340.jpg":"267x340","pp_18504674_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18504694_1920.jpg":"1920x1080","k_18504694_1280.jpg":"1280x1280","k_18504694_1024.jpg":"1024x1024","k_18504694_640.jpg":"640x640","k_18504694_480.jpg":"480x480","k_18504694_340.jpg":"340x340","k_18504694_220.jpg":"220x220","o_18504694_1280.jpg":"1280x853","o_18504694_1024.jpg":"1024x682","o_18504694_640.jpg":"640x426","o_18504694_480.jpg":"480x320","o_18504694_340.jpg":"340x226","o_18504694_220.jpg":"220x146","h_18504694_1280.jpg":"1280x854","h_18504694_1024.jpg":"1024x683","h_18504694_640.jpg":"640x427","h_18504694_480.jpg":"480x320","h_18504694_340.jpg":"340x227","h_18504694_220.jpg":"220x147","pp_18504694_1280.jpg":"1006x1280","pp_18504694_1024.jpg":"805x1024","pp_18504694_640.jpg":"503x640","pp_18504694_480.jpg":"377x480","pp_18504694_340.jpg":"267x340","pp_18504694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_18504696_1920.jpg":"1920x1080","k_18504696_1280.jpg":"1280x1280","k_18504696_1024.jpg":"1024x1024","k_18504696_640.jpg":"640x640","k_18504696_480.jpg":"480x480","k_18504696_340.jpg":"340x340","k_18504696_220.jpg":"220x220","o_18504696_1280.jpg":"1280x851","o_18504696_1024.jpg":"1024x681","o_18504696_640.jpg":"640x425","o_18504696_480.jpg":"480x319","o_18504696_340.jpg":"340x226","o_18504696_220.jpg":"220x146","h_18504696_1280.jpg":"1280x854","h_18504696_1024.jpg":"1024x683","h_18504696_640.jpg":"640x427","h_18504696_480.jpg":"480x320","h_18504696_340.jpg":"340x227","h_18504696_220.jpg":"220x147","pp_18504696_1280.jpg":"1006x1280","pp_18504696_1024.jpg":"805x1024","pp_18504696_640.jpg":"503x640","pp_18504696_480.jpg":"377x480","pp_18504696_340.jpg":"267x340","pp_18504696_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7726715 Threads: 2 Questions: 1629763649 Slow queries: 4841947 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111236379 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/aleksandar-vucic-komunisticka-partija-kine-i-xi-jinping-posluzit-ce-mi-kao-inspiracija-u-radu-i-borbi-za-moju-zemlju-1111295 [printLink] => /vijesti/regija/aleksandar-vucic-komunisticka-partija-kine-i-xi-jinping-posluzit-ce-mi-kao-inspiracija-u-radu-i-borbi-za-moju-zemlju-1111295?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 259155 [name] => komunistička partija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => komunisticka-partija [link] => /tag/komunisticka-partija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 610709 [name] => Xi Jinping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-17 22:50:20 [main_article_id] => 0 [alias] => xi-jinping [link] => /tag/xi-jinping ) [3] => stdClass Object ( [id] => 369827 [name] => Aleksandar Vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vucic [link] => /tag/aleksandar-vucic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 611027 [name] => srpska napredna stranka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-22 15:46:40 [main_article_id] => 0 [alias] => srpska-napredna-stranka [link] => /tag/srpska-napredna-stranka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uzori i poticaji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Aleksandar Vučić: Komunistička partija Kine i Xi Jinping poslužit će mi kao inspiracija u radu i borbi za moju zemlju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/08/18504682.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>  Xi Jinping na ekranu na Trgu Tiananmen povodom 100 godina KP Kine  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/08/18504682.jpg [title] =>  Xi Jinping na ekranu na Trgu Tiananmen povodom 100 godina KP Kine  AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/08/18504672.jpg [title] => Kineski predsjednik Xi Jinping inspiracija je Aleksandru Vučiću AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/08/18504674.jpg [title] =>  Aleksandar Vučić: Kako radi KP Kine, hoću da radite u idućem periodu Robert Fajt/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/08/18504694.jpg [title] => Na slavljeničkome zasjedanju KP Kine Mao Ce-tung nije zaboravljen

 
AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/08/18504696.jpg [title] => Brojna publika uživala je u svjetlosnom spektaklu u Šangaju povodom stogodišnjice Partije AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Stoljeće postojanja Komunističke partije Kine je stoljeće najvećih promjena u povijesti čovječanstva" – riječi su Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i lidera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na summitu koji je organizirala Komunistička partija Kine.

Na online summitu, organiziranom 6. srpnja povodom 100 godina postojanja KP Kine, predsjednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić održao je govor iz sjedišta svoje stranke uz prisutnost oko 300 stranačkih dužnosnika, piše Ljudmila Cvetković za Radio Slobodna Evropa.

Vučić je ocijenio i da nema druge partije ili političke organizacije u svijetu koja se može pohvaliti rezultatima koje je ostvarila KP Kine.

On je dodao i da je, pored ostalog, više od 700 milijuna građana Kine izbavljeno iz siromaštva, a Kina je "za samo nekoliko desetljeća prešla od zemlje u razvoju koja prima međunarodnu pomoć do svjetske supersile".

Stefan Vladisavljev, programski asistent u nevladinom Beogradskom fondu za političku izuzetnost, kaže da Kina kada obavlja svoj posao, to radi tako što će se ostvariti jako bliska veza s dominantnom političkom figurom u državi s kojom surađuje, a da je to na stranačkoj razini Srpska napredna stranka.

"Suradnja između dviju stranaka jedan je od pokretača odnosa između Srbije i Kine i to će vrlo često i vrlo otvoreno poticati vodeći dužnosnici SNS-a", navodi Vladisavljev.

On dodaje da je druga razina liderska i da se često, kada se govori o suradnji između dviju stranaka, potencira liderska uloga i prijateljstvo Xi Jinpinga, čelnika KP Kine i Aleksandra Vučića, lidera naprednjaka.

'KPK DOČEKAO SNS KAO BRAĆU I SESTRE'

Obraćajući se na summitu KP Kine 6. srpnja, predsjednik Srbije je rekao da su ta partija i njen lider inspiracija.

"Vaše riječi, poštovani predsjedniče Xi Jinping, o tome kako ’KP Kine ne može i ne smije imati izdvojene i partikularne interese u odnosu na interese Kine i njenog naroda’ poslužit će mi kao inspiracija u radu i borbi za moju zemlju, a uvjeren sam da bi iz njih i mnogi drugi imali što naučiti", rekao je između ostalog Vučić.

Iz Predsjedništva Srbije je 2. srpnja priopćeno i da je predsjednik Vučić u intеrvjuu za kinеskе mеdijе govorio o "slavnoj povijesti i vеlikim dostignućima" KP Kine.

---

image
Na slavljeničkome zasjedanju KP Kine Mao Ce-tung nije zaboravljen

 
AFP
---

"Od KPK ima se mnogo toga naučiti. Na putu k izgradnji boljе budućnosti, također ćеmo je smatrati primjerom iz kojеga možеmo učiti", naveo jе Vučić.

Veze između dvije vladajuće stranke u Srbiji i Kini intenzivirane su posljednjih godina.

U lipnju 2019. godine u studijskoj posjeti Pekingu, Nanchangu i Šangaju, ekonomskim i političkim centrima Kine, boravila je delegacija od 15 članova SNS-a.

Tada je priopćeno da SNS nastavlja produbljivanje političke i ekonomske suradnje s KP Kine.

Delegaciju je tada predvodio Marko Đurić, kao potpredsjednik Glavnog odbora stranke. Đurić je u listopadu 2020. imenovan za veleposlanika Srbije u SAD-u.

"Išli su tamo da nauče mnogo toga, išli su na obuku da vide kako to KPK radi. Dočekali su ih kao braću i sestre", objavio je Vučić na stranačkom Glavnom odboru održanom istog mjeseca.

"Marko (Đurić) će vam poslije prenijeti određene stvari. Ali ono kako oni rade hoću da radite u idućem periodu. To ću vam reći na Izvršnom odboru, detalje kako se to radi i tehniku", poručio je tada Vučić.

SNS je u vrijeme tog posjeta priopćio da će se delegacija imati priliku upoznati s organizacijskom strukturom i načinom djelovanja KP Kine od centralne do lokalne razine.

"Kao i da sazna više o mjerama i programima koje provodi u cilju iskorjenjivanja siromaštva, ali i ubrzanog razvoja kineskog društva, čiji rezultati govore o fascinantnom uspjehu kineskog rukovodstva i liderskoj poziciji Kine u svijetu", navedeno je u jednom od priopćenja SNS-a.

KAKO NATJERATI LJUDE DA RAZGOVARAJU S GRAĐANIMA?

Također je bilo navedeno da je Đurić imao više važnih sastanaka u CK KPK-a, na kojima je konkretiziran plan unapređenja suradnje dviju stranaka.

Odmah po povratku pojedini članovi delegacije su za Blic ispričali da su u Kini učili kako se radi za građane, da će SNS formirati svoju političku akademiju i pristupiti kontaktima s građanima, ali i mjerenju doprinosa članstva u razvoju zemlje.

SNS je osnovao Akademiju mladih za obuku mladih lidera 2019. godine.

Nekoliko dužnosnika SNS-a nije odgovorilo na pitanje o suradnji te stranke s KPK i obuci koja je organizirana 2019. godine

Upitan o razmjeni iskustava KP Kine i SNS-a Vladisavljev kaže da ne misli kako se radi o konkretnome sustavu.

"Mislim da se radi o razmjeni iskustava, o tome kako rukovoditi velikim političkim sustavom. Koliko god SNS bio dominantna stranka kod nas, to je daleko od pozicije koju KP zauzima u političkom sustavu Kine", navodi Vladisavljev.

---

image
Brojna publika uživala je u svjetlosnom spektaklu u Šangaju povodom stogodišnjice Partije
AFP
---

U listopadu 2019. uslijedio je uzvratni posjet Srbiji visokog kineskog dužnosnika, sekretara Sekretarijata Centralnog komiteta Komunističke partije Kine. On je tada u Beogradu i Novom Sadu razgovarao s državnim vrhom i čelnicima SNS-a o infrastrukturnim projektima, ali i o bližoj suradnji KPK i SNS-a.

"I zbog toga se posebno radujemo činjenici da smo i tokom današnjih razgovora dogovorili da intenziviramo razmjenu naših kadrova i razmjenu iskustava, učenje jednih od drugih", rekao je tada Đurić i dodao da suradnja SNS-a i KPK daje doprinos otvaranju Srbije ka svijetu i njenom ekonomskom prosperitetu.

Vučić je prenio da u stranci razmišljaju kako da natjeraju svoje ljude da "više desetina dana, ako već ne mogu 200 dana", razgovaraju s građanima da bi bolje razumjeli njihove zahtjeve i potrebe.

On je naveo da je cilj KP Kine da realiziraju dogovor njihovih lidera, pojačaju razmjenu i suradnju i da prošire bilateralnu uzajamno-korisnu suradnju u svim oblastima.

Predstavnici SNS-a i KP Kine su još 2014. godine u Beogradu razgovarali o daljnjem produbljivanju suradnje, ali i mogućnostima suradnje Srbije i Kine u oblasti ekonomije, energetike i poljoprivrede.

Delegaciju iz Kine predvodio je zamjenik ministra međunarodnog departmana Centralnog komiteta KP Kine. Tada je priopćeno da je ovaj prijateljski posjet uslijedio kao nastavak višegodišnje uspješne suradnje SNS-a i KP Kine.

Vučić je i u govoru povodom 100 godina KP Kine spomenuo "čelično prijateljstvo Srbije i Kine". Ovu sintagmu nerijetko koriste dužnosnici dviju zemalja opisujući međusobne odnose.

I dok Kina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i u grupi je zemalja koje blokiraju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, Srbija je dio kineske ekonomske i političke inicijative "Pojas i put".

PLAĆANJE POLITIČKE CIJENE

Vučić je 6. srpnja također rekao da Srbija u inicijativi vidi veliki i dragocjeni doprinos stvaranju uvjeta za ravnomjerni razvoj kao jednom od ključnih preduvjeta globalne stabilnosti.

Stevan Vladisavljev kaže da su odnosi Srbije i Kine prešli razinu razvoja ekonomskih odnosa i da su duboko zašli u razvoj političkih.

Ali, napominje, to dolazi s određenom cijenom.

"Vidjeli smo da su politički dužnosnici iz Srbije iskazivali potporu Kini u teritorijalnom integritetu i nepriznavanju Tajvana, odnosno politici Jedne Kine. Zatim smo vidjeli potporu sigurnosnim politikama Pekinga u Hon Kongu tokom demonstracija prethodnih godina", rekao je Vladisavljev.

On navodi i da se Srbija usuglašavala s deklaracijama koje su se odnosile na potporu Kini i način kako Kina tretira ujgursku manjinu.

"Dobar razvoj odnosa podrazumijeva jedno političko usuglašavanje i na državnoj razini, što prilično olakšava pozicija koju SNS ima u našem političkom sustavu", ocijenjuje Vladisavljev.

Vučić je i tokom govora povodom 100 godina KP Kine 6. srpnja naveo da Srbija podržava politiku Jedne Kine.

---

image
 Aleksandar Vučić: Kako radi KP Kine, hoću da radite u idućem periodu
Robert Fajt/Cropix
---

"Izuzetnost, mudrost i prije svega hrabrost odlike su lidera Komunističke partije u vođenju države kakva je Kina i izgradnji društva koje krasi harmonično jedinstvo svih etničkih grupa i raznolikost njenih brojnih provincija i regija", rekao je Vučić.

Vladisavljev ocjenjuje da rastuće tenzije između Pekinga i Bruxellesa u budućnosti mogu donijeti probleme.

"U ovom vakuumu gdje su EU i Kina najveći trgovinski partneri i da zbog toga EU ne kritizira u potpunosti kinesku politiku na unutarnjem planu, omogućava Srbiji i SNS-u da i dalje razvijaju odnose na sve višoj razini s najvećom komunističkom partijom na svijetu", smatra Vladisavljev.

On dodaje da je, kada je u pitanju Washington, Srbija i dalje izvan procesa sukobljavanja dvije najveće sile, SAD i Kine, što je dolaskom nove administracije u Washingtonu, kako ocijenjuje, u "utišanoj" fazi.

"Međutim, ukoliko dođe do daljnjeg razvoja tenzija na globalnoj razini, možemo očekivati da će partneri iz Washingtona imati sve više otvorenih pritisaka prema našim dužnosnicima jer sigurno neće biti zadovoljni ovom razinom partnerstva", smatra Vladisavljev.

Bliski odnosi između vladajućih stranaka u Srbiji i Kini ogledaju se i u nastojanjima dužnosnika SNS-a da u svojim obraćanjima koriste kineski jezik.

Tako se Aleksandar Vučić u prosincu 2019. obratio na kineskom jeziku. On je tada u videoporuci na Instagramu Xi Jinpingu zahvalio na pozivu da ga posjeti.

I poslanik SNS-a Luka Kebara u travnju 2021., na sjednici skupštine, pričao je na kineskom jeziku u dijelu izlaganja o predsjednicima Srbije i Kine.

Poslanička grupa prijateljstva s Kinom spada među nekoliko najbrojnijih u Skupštini Srbije.

Ima 128 članova, dok grupa prijateljstva s Rusijom ima 155, a sa SAD 121 člana, piše Radio Slobodna Evropa.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP Robert Fajt/Cropix AFP AFP
AFP
 Xi Jinping na ekranu na Trgu Tiananmen povodom 100 godina KP Kine 
AFP
Kineski predsjednik Xi Jinping inspiracija je Aleksandru Vučiću
Robert Fajt/Cropix
 Aleksandar Vučić: Kako radi KP Kine, hoću da radite u idućem periodu
AFP
Na slavljeničkome zasjedanju KP Kine Mao Ce-tung nije zaboravljen

 
AFP
Brojna publika uživala je u svjetlosnom spektaklu u Šangaju povodom stogodišnjice Partije
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/aleksandar-vucic-komunisticka-partija-kine-i-xi-jinping-posluzit-ce-mi-kao-inspiracija-u-radu-i-borbi-za-moju-zemlju-1111295 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=873b58a1e24dea0657844626fa54f4d129ef1aa3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Aleksandar+Vu%C4%8Di%C4%87%3A+Komunisti%C4%8Dka+partija+Kine+i+Xi+Jinping+poslu%C5%BEit+%C4%87e+mi+kao+inspiracija+u+radu+i+borbi+za+moju+zemlju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Faleksandar-vucic-komunisticka-partija-kine-i-xi-jinping-posluzit-ce-mi-kao-inspiracija-u-radu-i-borbi-za-moju-zemlju-1111295 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Faleksandar-vucic-komunisticka-partija-kine-i-xi-jinping-posluzit-ce-mi-kao-inspiracija-u-radu-i-borbi-za-moju-zemlju-1111295 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uzori i poticaji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Regijauzori i poticaji

Aleksandar Vučić: Komunistička partija Kine i Xi Jinping poslužit će mi kao inspiracija u radu i borbi za moju zemlju

Piše PSD
8. srpnja 2021. - 15:13

"Stoljeće postojanja Komunističke partije Kine je stoljeće najvećih promjena u povijesti čovječanstva" – riječi su Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i lidera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na summitu koji je organizirala Komunistička partija Kine.

Na online summitu, organiziranom 6. srpnja povodom 100 godina postojanja KP Kine, predsjednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić održao je govor iz sjedišta svoje stranke uz prisutnost oko 300 stranačkih dužnosnika, piše Ljudmila Cvetković za Radio Slobodna Evropa.

Vučić je ocijenio i da nema druge partije ili političke organizacije u svijetu koja se može pohvaliti rezultatima koje je ostvarila KP Kine.

On je dodao i da je, pored ostalog, više od 700 milijuna građana Kin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 20:09