stdClass Object ( [id] => 1352570 [title] => Superizborna godina? Ne, mogli bismo imati turboizbornu! Za to je potreban jedan uvjet, evo što kaže ustavni stručnjak [alias] => superizborna-godina-ne-mogli-bismo-imati-turboizbornu-za-to-je-potreban-jedan-uvjet-evo-sto-kaze-ustavni-strucnjak [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Da je ova godina superizborna, znaju već i ptice na grani.

Hrvatsku u idućih 365 dana čekaju parlamentarni, europarlamentarni, a onda na koncu i predsjednički izbori. Nakon tri godine izborne suše – posljednji izbori održali su se 2021. i na njima smo birali gradonačelnike, načelnike i župane – čeka nas politički prilično uzbudljiva i neizvjesna godina. Na birališta ćemo u 2024. tri puta.

---

---

No moguć je još jedan scenarij. Da na izbore tijekom 2024. iziđemo još jednom. Što bi broj odlazaka na birališta povećao na čak četiri. U prosjeku svakih 90 dana po jedni izbori. Što znači da Hrvatska, uz kratke pauze, praktički ne bi ni izlazila iz predizborne kampanje.

Ovlasti predsjednika

Da bi se to dogodilo, potrebno je da se ispuni jedan važan uvjet.

Da nijedna od stranaka nakon provedenih parlamentarnih izbora ne može sastaviti većinu. Da je nemaju ni HDZ ni SDP, ni Most ni Možemo. Pa da se mora organizirati repriza. Točnije, ponavljanje parlamentarnih izbora.

Ustavnopravni stručnjak prof. dr. Mato Palić za čitatelje Slobodne Dalmacije pojašnjava u kojem bi slučaju to bila realna opcija.

- Da se parlamentarni izbori održe u Ustavom propisanom roku i u skladu sa zakonom i da zapne na samom početku tako da se ne može konstituirati Sabor, pa da nema ni mogućnosti da se utvrdi dnevni red s točkom o glasanju o povjerenju Vladi. U tom slučaju predsjednik Republike je po Ustavu ovlašten donositi uredbe sa zakonskom snagom, i to na prijedlog predsjednika Vlade i uz njegov supotpis – ističe Palić.

To znači da bi se predsjednik i premijer morali usuglasiti ako su tijela javne vlasti onemogućena u obavljanju svojih dužnosti. Ta situacija traje do novih parlamentarnih izbora i konstituiranja nove većine u Saboru. To je situacija u kojoj predsjednik Republike ima pravo sazvati, ne samo predložiti održavanje sjednice Vlade. On takvoj sjednici predsjeda, ali na njoj nema pravo glasa.

Do sada se u Hrvatskoj nikada nije dogodilo da se nakon parlamentarnih izbora nije konstituirao Sabor. Čak ni one vehementne 2015., kada je Most pokvario računicu velikima i nakon parlamentarnih izbora prometnuo se u kingmakera, većina se nakon dugih i mukotrpnih pregovora ipak formirala. Most je svojim rukama u Saboru osigurao HDZ-u većinu, a za premijera je doveden kanadski menadžer hrvatskog porijekla Tihomir Orešković. Danas nitko od trećih stranaka za sada nije dovoljno jak da zabljesne na način na koji je na tim izborima zabljesnuo Most.

HDZ je uvjerljivo najjača stranka na političkoj sceni, ali teško se može dogoditi repriza izbora 2020. godine, kada je HDZ pomeo konkurenciju i Vladu formirao s manjinskim zastupnicima i Reformistima Radimira Čačića. HDZ-u u ovom trenutku nedostaje sigurnih političkih partnera. Most s njima više ne želi, i taj je politički stav obostran. S Možemo Andrej Plenković ne može, jednako kao ni sa SDP-om. Domovinski pokret rado bi ušao u Vladu s HDZ-om, ali ne želi s manjinskim zastupnicima SDSS-a. Čak i kad bi htjeli, veliko je pitanje bi li HDZ-u DP i manjinci bili dovoljni za formiranje Vlade.

Tu se onda može dogoditi ono što se nikad nije dogodilo. Da na izborima pobijedi jedna stranka, ali da ne uspije skupiti dovoljno zastupnika u Saboru da podrže njihovu Vladu. Te da se izbori moraju ponovno održati.

Problem s formiranjem Vlade

- Ako je jedan Sabor raspušten, a novi nije konstituiran, u tom razdoblju između starog i novog Sabora ne smije ostati zrakoprazni prostor. Održat će se novi izbori, a predsjednik Republike donosi uredbe sa zakonskom snagom. Nakon što se novi izbori provedu, a novi Sabor se konstituira, predsjednik Republike dužan je sve tako donesene uredbe poslati na potvrdu Hrvatskom saboru. Ako ih Sabor ne potvrdi, onda one više nisu na snazi – naglašava Palić.

Hrvatski sabor se, prema njegovim riječima, može konstituirati i ako nema većine od 76 ruku. Sabor može donijeti odluke većinom glasova nazočnih zastupnika ako je u dvorani prisutno 76 i više zastupnika.

Što u praksi znači da, ako među novoizabranim parlamentarcima prevlada želja da se novi izbori izbjegnu – što je do sada uvijek bio njihov prirodni refleks, nitko nije pokazao previše volje da se izlaže novim rizicima na izborima nakon što je već uhvatio izdašnu saborsku plaću i privilegije – da će se novi Sabor konstituirati.

---

image

Mato Palić: Hrvatski sabor se može konstituirati i ako nema većine od 76 ruku

Dragan Matić/Cropix
---

No tu je tek pola posla dovršeno. Nužno je, naime, formirati novu Vladu koja u parlamentu mora dobiti potporu 76 ili više zastupnika.

- Predsjednik Republike daje mandat za sastav Vlade onom tko pokaže da ima potporu većine. On ima rok od 30 dana da sastavi Vladu. Ako ne uspije, predsjednik Republike mu može produljiti rok za još najviše 30 dana. Ako se ni tada ne dođe do većine, onda predsjednik povjerava mandat drugoj osobi. Iako to u Ustavu nije izrijekom propisano, logično je da i za njega vrijede ista pravila i rokovi od 30 dana.

Ako se ni nakon toga ne sastavi Vlada, onda je predsjednik ovlašten imenovati privremenu nestranačku vladu i donijeti odluku o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor. Ta je privremena i nestranačka Vlada za svoj rad odgovorna predsjedniku Republike, ne Saboru – zaključuje Palić.

Dogovor s pobjednikom

U slučaju da se parlamentarni izbori održe u nekom ranijem terminu, tijekom proljeća ove godine, i ako nakon njih ne dođe do formiranja parlamentarne većine, realno je da ćemo u 2024. imati dvoje parlamentarne izbore. U tom slučaju ne bismo imali superizbornu, nego turboizbornu godinu. Ako pak izbori budu kasnije, recimo u rujnu, kada istječe ustavni rok za njihovo održavanje, onda bi se ti novi izbori mogli održati 2025. godine.

Do sada je hrvatska politika uvijek nalazila načina da premosti političke razlike i javno deklarirane principe. I postigne dogovor s izbornim pobjednikom. S time računaju i u HDZ-u. Zato se na ponavljanje parlamentarnih izbora nitko ni ne kladi.

Vlast je slast. A njezinom zovu do sada nitko nije odolio.

---

Vladajući uvijek podbace

Prema bruxelleskom kalendaru, izbori za EU parlament održat će se 6. lipnja. Iako za birače nisu ni približno zanimljivi kao predsjednički ili parlamentarni, i oni sa sobom ipak nose određenu natjecateljsku draž.

Do sada se tako često događalo da vladajući – bez obzira na to o kome se radi - na njima prođu kao bosi po trnju. Na europarlamentarnim izborima 2014. SDP je doživio neugodan poraz, a oporbeni Karamarkov HDZ se u velikom stilu vratio u igru. HDZ-u je tada pripalo čak 41 posto glasova. Njihovu listu predvodio je Andrej Plenković, a više od 100 tisuća preferencijalnih glasova osvojila je pravašica Ruža Tomašić, protiv koje je tadašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović vodio izravnu napadačku kampanju.

Četiri godine kasnije situacija je bila obrnuta. Podbacio je vladajući HDZ, a stjecajem okolnosti zabljesnuo oporbeni SDP Davora Bernardića. Iako se očekivao trijumf HDZ-a i fijasko SDP-a, obje liste osvojile su te 2019. po četiri zastupnička mandata. I ovoga puta ključna je bila Ruža Tomašić, preotevši HDZ-u 8,52 posto glasova birača. Njima očito Karlo Ressler i ostali HDZ-ovi puleni nisu bili po volji.

---

---

Prednost kandidatu iz oporbe

Ni izbori za predsjednika Republike nisu uvijek po volji vladajućih, a birači često na Pantovčaku vole vidjeti političara ili političarku potpuno suprotnog predznaka od ekipe u Banskim dvorima.

Kada je na vlasti 2009. bio HDZ, na predsjedničkim izborima pobijedio je SDP-ovac Ivo Josipović.

Kada je pet godina kasnije na vlasti bio SDP, pobijedila je Kolinda Grabar Kitarović.

Onda je nakon nje 2019. Pantovčak osvojio Zoran Milanović, a na vlasti je – pogađate – bio HDZ.

Ove ćemo godine vidjeti koliko će ishod parlamentarnih izbora odrediti rezultat onih predsjedničkih. Pri čemu treba uzeti u obzir da Hrvati
u pravilu ne vole sva jaja staviti u istu košaru.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vlast je slast [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => vlast je slast 0 5985 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-03 15:08:18 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-04 11:28:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-04 11:28:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Superizborna godina? Ne, mogli bismo imati turboizbornu! Moguć je i taj scenarij, evo što kaže ustavni stručnjak page_title=Superizborna godina? Ne, mogli bismo imati turboizbornu! Moguć je i taj scenarij, evo što kaže ustavni stručnjak [metakey] => izbori, superizborna godina, Andrej Planković , zoran milanović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/03\/26304741.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/03\/25820861.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix, Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Dragan Mati\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zoran Milanovi\u0107 i Andrej Plenkovi\u0107 vodit \u0107e glavnu rije\u010d u sezoni izbora<\/p>","

Mato Pali\u0107:\u00a0Hrvatski sabor se\u00a0mo\u017ee konstituirati i ako nema ve\u0107ine od 76 ruku<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_26304741_1920.jpg":"1920x1080","k_26304741_1280.jpg":"1280x1280","k_26304741_1024.jpg":"1024x1024","k_26304741_640.jpg":"640x640","k_26304741_480.jpg":"480x480","k_26304741_340.jpg":"340x340","k_26304741_220.jpg":"220x220","o_26304741_1280.jpg":"1280x854","o_26304741_1024.jpg":"1024x683","o_26304741_640.jpg":"640x427","o_26304741_480.jpg":"480x320","o_26304741_340.jpg":"340x226","o_26304741_220.jpg":"220x146","h_26304741_1280.jpg":"1280x854","h_26304741_1024.jpg":"1024x683","h_26304741_640.jpg":"640x427","h_26304741_480.jpg":"480x320","h_26304741_340.jpg":"340x227","h_26304741_220.jpg":"220x147","pp_26304741_1280.jpg":"1280x1628","pp_26304741_1024.jpg":"1024x1303","pp_26304741_640.jpg":"640x814","pp_26304741_480.jpg":"480x611","pp_26304741_340.jpg":"340x432","pp_26304741_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25820861_1920.jpg":"1920x1080","k_25820861_1280.jpg":"1280x1280","k_25820861_1024.jpg":"1024x1024","k_25820861_640.jpg":"640x640","k_25820861_480.jpg":"480x480","k_25820861_340.jpg":"340x340","k_25820861_220.jpg":"220x220","o_25820861_1280.jpg":"1280x853","o_25820861_1024.jpg":"1024x682","o_25820861_640.jpg":"640x426","o_25820861_480.jpg":"480x320","o_25820861_340.jpg":"340x226","o_25820861_220.jpg":"220x146","h_25820861_1280.jpg":"1280x854","h_25820861_1024.jpg":"1024x683","h_25820861_640.jpg":"640x427","h_25820861_480.jpg":"480x320","h_25820861_340.jpg":"340x227","h_25820861_220.jpg":"220x147","pp_25820861_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820861_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820861_640.jpg":"640x814","pp_25820861_480.jpg":"480x611","pp_25820861_340.jpg":"340x432","pp_25820861_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4810499 Threads: 6 Questions: 167736965 Slow queries: 72928 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4924646 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/superizborna-godina-ne-mogli-bismo-imati-turboizbornu-za-to-je-potreban-jedan-uvjet-evo-sto-kaze-ustavni-strucnjak-1352570 [printLink] => /vijesti/politika/superizborna-godina-ne-mogli-bismo-imati-turboizbornu-za-to-je-potreban-jedan-uvjet-evo-sto-kaze-ustavni-strucnjak-1352570?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 708823 [name] => superizborna godina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-10 22:12:49 [main_article_id] => 0 [alias] => superizborna-godina [link] => /tag/superizborna-godina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 642662 [name] => Andrej Planković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-02 09:22:07 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plankovic [link] => /tag/andrej-plankovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 524521 [name] => Zoran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vlast je slast [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Superizborna godina? Ne, mogli bismo imati turboizbornu! Za to je potreban jedan uvjet, evo što kaže ustavni stručnjak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/26304741.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Neja Markičević/Cropix, Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Zoran Milanović i Andrej Plenković vodit će glavnu riječ u sezoni izbora

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/26304741.jpg [title] =>

Zoran Milanović i Andrej Plenković vodit će glavnu riječ u sezoni izbora

Neja Markičević/Cropix, Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/25820861.jpg [title] =>

Mato Palić: Hrvatski sabor se može konstituirati i ako nema većine od 76 ruku

Dragan Matić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Da je ova godina superizborna, znaju već i ptice na grani.

Hrvatsku u idućih 365 dana čekaju parlamentarni, europarlamentarni, a onda na koncu i predsjednički izbori. Nakon tri godine izborne suše – posljednji izbori održali su se 2021. i na njima smo birali gradonačelnike, načelnike i župane – čeka nas politički prilično uzbudljiva i neizvjesna godina. Na birališta ćemo u 2024. tri puta.

---

---

No moguć je još jedan scenarij. Da na izbore tijekom 2024. iziđemo još jednom. Što bi broj odlazaka na birališta povećao na čak četiri. U prosjeku svakih 90 dana po jedni izbori. Što znači da Hrvatska, uz kratke pauze, praktički ne bi ni izlazila iz predizborne kampanje.

Ovlasti predsjednika

Da bi se to dogodilo, potrebno je da se ispuni jedan važan uvjet.

Da nijedna od stranaka nakon provedenih parlamentarnih izbora ne može sastaviti većinu. Da je nemaju ni HDZ ni SDP, ni Most ni Možemo. Pa da se mora organizirati repriza. Točnije, ponavljanje parlamentarnih izbora.

Ustavnopravni stručnjak prof. dr. Mato Palić za čitatelje Slobodne Dalmacije pojašnjava u kojem bi slučaju to bila realna opcija.

- Da se parlamentarni izbori održe u Ustavom propisanom roku i u skladu sa zakonom i da zapne na samom početku tako da se ne može konstituirati Sabor, pa da nema ni mogućnosti da se utvrdi dnevni red s točkom o glasanju o povjerenju Vladi. U tom slučaju predsjednik Republike je po Ustavu ovlašten donositi uredbe sa zakonskom snagom, i to na prijedlog predsjednika Vlade i uz njegov supotpis – ističe Palić.

To znači da bi se predsjednik i premijer morali usuglasiti ako su tijela javne vlasti onemogućena u obavljanju svojih dužnosti. Ta situacija traje do novih parlamentarnih izbora i konstituiranja nove većine u Saboru. To je situacija u kojoj predsjednik Republike ima pravo sazvati, ne samo predložiti održavanje sjednice Vlade. On takvoj sjednici predsjeda, ali na njoj nema pravo glasa.

Do sada se u Hrvatskoj nikada nije dogodilo da se nakon parlamentarnih izbora nije konstituirao Sabor. Čak ni one vehementne 2015., kada je Most pokvario računicu velikima i nakon parlamentarnih izbora prometnuo se u kingmakera, većina se nakon dugih i mukotrpnih pregovora ipak formirala. Most je svojim rukama u Saboru osigurao HDZ-u većinu, a za premijera je doveden kanadski menadžer hrvatskog porijekla Tihomir Orešković. Danas nitko od trećih stranaka za sada nije dovoljno jak da zabljesne na način na koji je na tim izborima zabljesnuo Most.

HDZ je uvjerljivo najjača stranka na političkoj sceni, ali teško se može dogoditi repriza izbora 2020. godine, kada je HDZ pomeo konkurenciju i Vladu formirao s manjinskim zastupnicima i Reformistima Radimira Čačića. HDZ-u u ovom trenutku nedostaje sigurnih političkih partnera. Most s njima više ne želi, i taj je politički stav obostran. S Možemo Andrej Plenković ne može, jednako kao ni sa SDP-om. Domovinski pokret rado bi ušao u Vladu s HDZ-om, ali ne želi s manjinskim zastupnicima SDSS-a. Čak i kad bi htjeli, veliko je pitanje bi li HDZ-u DP i manjinci bili dovoljni za formiranje Vlade.

Tu se onda može dogoditi ono što se nikad nije dogodilo. Da na izborima pobijedi jedna stranka, ali da ne uspije skupiti dovoljno zastupnika u Saboru da podrže njihovu Vladu. Te da se izbori moraju ponovno održati.

Problem s formiranjem Vlade

- Ako je jedan Sabor raspušten, a novi nije konstituiran, u tom razdoblju između starog i novog Sabora ne smije ostati zrakoprazni prostor. Održat će se novi izbori, a predsjednik Republike donosi uredbe sa zakonskom snagom. Nakon što se novi izbori provedu, a novi Sabor se konstituira, predsjednik Republike dužan je sve tako donesene uredbe poslati na potvrdu Hrvatskom saboru. Ako ih Sabor ne potvrdi, onda one više nisu na snazi – naglašava Palić.

Hrvatski sabor se, prema njegovim riječima, može konstituirati i ako nema većine od 76 ruku. Sabor može donijeti odluke većinom glasova nazočnih zastupnika ako je u dvorani prisutno 76 i više zastupnika.

Što u praksi znači da, ako među novoizabranim parlamentarcima prevlada želja da se novi izbori izbjegnu – što je do sada uvijek bio njihov prirodni refleks, nitko nije pokazao previše volje da se izlaže novim rizicima na izborima nakon što je već uhvatio izdašnu saborsku plaću i privilegije – da će se novi Sabor konstituirati.

---

image

Mato Palić: Hrvatski sabor se može konstituirati i ako nema većine od 76 ruku

Dragan Matić/Cropix
---

No tu je tek pola posla dovršeno. Nužno je, naime, formirati novu Vladu koja u parlamentu mora dobiti potporu 76 ili više zastupnika.

- Predsjednik Republike daje mandat za sastav Vlade onom tko pokaže da ima potporu većine. On ima rok od 30 dana da sastavi Vladu. Ako ne uspije, predsjednik Republike mu može produljiti rok za još najviše 30 dana. Ako se ni tada ne dođe do većine, onda predsjednik povjerava mandat drugoj osobi. Iako to u Ustavu nije izrijekom propisano, logično je da i za njega vrijede ista pravila i rokovi od 30 dana.

Ako se ni nakon toga ne sastavi Vlada, onda je predsjednik ovlašten imenovati privremenu nestranačku vladu i donijeti odluku o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor. Ta je privremena i nestranačka Vlada za svoj rad odgovorna predsjedniku Republike, ne Saboru – zaključuje Palić.

Dogovor s pobjednikom

U slučaju da se parlamentarni izbori održe u nekom ranijem terminu, tijekom proljeća ove godine, i ako nakon njih ne dođe do formiranja parlamentarne većine, realno je da ćemo u 2024. imati dvoje parlamentarne izbore. U tom slučaju ne bismo imali superizbornu, nego turboizbornu godinu. Ako pak izbori budu kasnije, recimo u rujnu, kada istječe ustavni rok za njihovo održavanje, onda bi se ti novi izbori mogli održati 2025. godine.

Do sada je hrvatska politika uvijek nalazila načina da premosti političke razlike i javno deklarirane principe. I postigne dogovor s izbornim pobjednikom. S time računaju i u HDZ-u. Zato se na ponavljanje parlamentarnih izbora nitko ni ne kladi.

Vlast je slast. A njezinom zovu do sada nitko nije odolio.

---

Vladajući uvijek podbace

Prema bruxelleskom kalendaru, izbori za EU parlament održat će se 6. lipnja. Iako za birače nisu ni približno zanimljivi kao predsjednički ili parlamentarni, i oni sa sobom ipak nose određenu natjecateljsku draž.

Do sada se tako često događalo da vladajući – bez obzira na to o kome se radi - na njima prođu kao bosi po trnju. Na europarlamentarnim izborima 2014. SDP je doživio neugodan poraz, a oporbeni Karamarkov HDZ se u velikom stilu vratio u igru. HDZ-u je tada pripalo čak 41 posto glasova. Njihovu listu predvodio je Andrej Plenković, a više od 100 tisuća preferencijalnih glasova osvojila je pravašica Ruža Tomašić, protiv koje je tadašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović vodio izravnu napadačku kampanju.

Četiri godine kasnije situacija je bila obrnuta. Podbacio je vladajući HDZ, a stjecajem okolnosti zabljesnuo oporbeni SDP Davora Bernardića. Iako se očekivao trijumf HDZ-a i fijasko SDP-a, obje liste osvojile su te 2019. po četiri zastupnička mandata. I ovoga puta ključna je bila Ruža Tomašić, preotevši HDZ-u 8,52 posto glasova birača. Njima očito Karlo Ressler i ostali HDZ-ovi puleni nisu bili po volji.

---

---

Prednost kandidatu iz oporbe

Ni izbori za predsjednika Republike nisu uvijek po volji vladajućih, a birači često na Pantovčaku vole vidjeti političara ili političarku potpuno suprotnog predznaka od ekipe u Banskim dvorima.

Kada je na vlasti 2009. bio HDZ, na predsjedničkim izborima pobijedio je SDP-ovac Ivo Josipović.

Kada je pet godina kasnije na vlasti bio SDP, pobijedila je Kolinda Grabar Kitarović.

Onda je nakon nje 2019. Pantovčak osvojio Zoran Milanović, a na vlasti je – pogađate – bio HDZ.

Ove ćemo godine vidjeti koliko će ishod parlamentarnih izbora odrediti rezultat onih predsjedničkih. Pri čemu treba uzeti u obzir da Hrvati
u pravilu ne vole sva jaja staviti u istu košaru.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Neja Markičević/Cropix, Ante Čizmić/Cropix Dragan Matić/Cropix
Neja Markičević/Cropix, Ante Čizmić/Cropix

Zoran Milanović i Andrej Plenković vodit će glavnu riječ u sezoni izbora

Dragan Matić/Cropix

Mato Palić: Hrvatski sabor se može konstituirati i ako nema većine od 76 ruku

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/superizborna-godina-ne-mogli-bismo-imati-turboizbornu-za-to-je-potreban-jedan-uvjet-evo-sto-kaze-ustavni-strucnjak-1352570 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a56d38841e223adb62e40741521e1cbd8af7e7a6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Superizborna+godina%3F+Ne%2C+mogli+bismo+imati+turboizbornu%21+Za+to+je+potreban+jedan+uvjet%2C+evo+%C5%A1to+ka%C5%BEe+ustavni+stru%C4%8Dnjak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fsuperizborna-godina-ne-mogli-bismo-imati-turboizbornu-za-to-je-potreban-jedan-uvjet-evo-sto-kaze-ustavni-strucnjak-1352570 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fsuperizborna-godina-ne-mogli-bismo-imati-turboizbornu-za-to-je-potreban-jedan-uvjet-evo-sto-kaze-ustavni-strucnjak-1352570 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vlast je slast [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Politikavlast je slast

Superizborna godina? Ne, mogli bismo imati turboizbornu! Za to je potreban jedan uvjet, evo što kaže ustavni stručnjak

4. siječnja 2024. - 12:28
Zoran Milanović i Andrej Plenković vodit će glavnu riječ u sezoni izboraNeja Markičević/Cropix, Ante Čizmić/Cropix

Da je ova godina superizborna, znaju već i ptice na grani.

Hrvatsku u idućih 365 dana čekaju parlamentarni, europarlamentarni, a onda na koncu i predsjednički izbori. Nakon tri godine izborne suše – posljednji izbori održali su se 2021. i na njima smo birali gradonačelnike, načelnike i župane – čeka nas politički prilično uzbudljiva i neizvjesna godina. Na birališta ćemo u 2024. tri puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 20:43