StoryEditorOCM
Politikačvrsta odluka

Ovo je plan: Jandroković otkrio tko će biti predsjednik države ako Milanović ipak podnese ostavku. On neće

Piše Krešimir Žabec/JL
23. ožujka 2024. - 16:35

SDP s koalicijskim partnerima u ponedjeljak 25. ožujka predaje svoje liste za parlamentarne izbore. Samo nekoliko sati prije tog čina predsjednik Zoran Milanović podnosi ostavku na predsjedničku dužnost i njegovo ime nalazi se na na provom mjestu SDP-ove liste u I izbornoj jedinici.

O takvom scenariju Milanovićeve „last minute” ostavke u kuloarima se govori već nekoliko dana. No, tko u tom slučaju preuzima mjesto predsjednika države? U razgovoru za Novi List Gordan Jandroković, donedavni predsjednik Hrvatskog Sabora tvrdi da bi u tom slučaju on za dužnost vršitelja dužnosti predsjednika Republike, sukladno poslovniku, odredio jednog od svojih potpredsjednika iz redova vladajuće većine da ga mijenja dok je spriječen. Jandroković, naime, tvrdi da je njegova čvrsta odluka da izađe na izbore u drugoj izbornoj jedinici pa stoga ne može u tom scenariju biti i v.d. predsjednika Republike, piše Jutarnji.hr.

HDZ je u donedavnom sazivu Sabora imao dva potpredsjednika – Željka Reinera i Antu Sanadera. Nekako je teško za očekivati da bi HDZ na poziciju predsjednika države, pa makar i kao vršitelja dužnosti poslao Sanadera, te je sigurnija oklada Željko Reiner.

U slučaju takvog razvoja događaja upravo bi Reiner bio taj koji pobjedniku izbora dao mandat za sastavljanje Vlade te bi sazvao prvo zasjedanje novog saziva Sabora. Na poziciji v.d. predsjednika bio bi oko tri mjeseca dok građani ne izaberu novog predsjednika. Za to vrijeme Reiner bi sukreirao vanjsku politiku sa Vladom, imao nadležnosti nad tajnim službama i vojskom. U slučaju da se dogodi nešto dramatično i bude proglašeno stanje neposredne ugroženosti ili ratno stanje Reiner bi kao Vrhovni zapovjednik davao zapovijedi načelniku Glavnog stožera.

U slučaju neposredne ugroženosti države, uz supotpis predsjednika Vlade, mogao bi narediti uporabu oružanih snaga iako nije proglašeno ratno stanje. Osim toga mogao bio dodjeljivati odlikovanja i vjerodajnice te primati vjerodajnice novo pristiglih veleposlanika u Hrvatsku Reiner je dosad odradio tri saborska mandata, od 2011. do 2024. godine. A u posljednjem mandatu bio je potpredsjednik Sabora i predsjednik saborskog kluba HDZ-a. Uz saborsku funkciju Reiner obavlja i posao liječnika u KBC-u Rebro i profesora na zagrebačkom Medicinskom fakultetu U svojom političkom životu bio je i ministar zdravstva. Široj javnosti poznat je i kao hrvatski vitez Viteškog reda Svetog groba Jeruzalemskog.

No, osim te pozicije Reiner je član čak 16 organizacija, redova, bratovština i udruga čiji je član. Osim pripadnosti Viteškom redu Svetog groba jeruzalemskog sa sjedištem u Vatikanu, Reiner je i član HAZU-a, zatim Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, član je i Udruge liječnika dragovoljaca 1990. - 1991. Na skupu Udruge Macelj 1945. kao član te udruge na dan obilježavanja žrtava totalitarističkih režima držao je govor kao izaslanik predsjednika Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:47