stdClass Object ( [id] => 1359108 [title] => Nije istina da su izbori gotovi. Pet je upitnika koji će odlučiti o tome kakva će nam biti vlast sljedeće četiri godine [alias] => nije-istina-da-su-izbori-gotovi-pet-je-upitnika-koji-ce-odluciti-o-tome-kakva-ce-nam-biti-vlast-sljedece-cetiri-godine [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Superizborna je godina, a pred nama je još uvijek puno nepoznanica.

Neke od njih dio su uobičajenog predizbornog folklora. Pogotovo kada je riječ o parlamentarnim izborima. Već je kronična navada da se mjesecima prije nagađa o datumu izbora. Vladajući uvijek žele izabrati timing koji najviše odgovara njima, a ne oporbi. Puštaju se probni baloni, testiraju različiti termini, gledaju reakcije suparnika. Čini se izvjesnim da ćemo na izbore ili u svibnju ili u rujnu. Ali tko zna što nam zapravo vladajući spremaju. Teoretski je moguće da na izbore izađemo i usred ljeta.

Licitira se i s imenima na listama. Svatko se nastoji stranačkom šefu prikazati u najboljem svjetlu, jer u pravilu o njemu ovisi hoće li se nečiji snovi o parlamentarnoj karijeri ostvariti ili ne. Imena ljudi s kojima stranke istrčavaju na teren doznaje se u pravilu u zadnji čas, pa se u ovoj predizbornoj sumaglici mnogi trude izgurati u prvi plan. Nagađa se tko bi mogao ostati ministar ako recentna garnitura pobijedi, a tko doći na njihovu poziciju ako pobijedi oporba. I tako uoči svakih izbora.

Neke su, međutim, nepoznanice specifične samo za ove izbore. I imaju potencijal odrediti njihov konačni rezultat.

---

image

Može li Plenković ponoviti rezultat s prošlih izbora?

Nera Šimić/Cropix
---

MOŽE LI HDZ PONOVITI TRIJUMF IZ 2020. GODINE?

Vrlo teško, no u nekom potpuno ludom scenariju možda ne i nemoguće. Vlast troši, a iza Andreja Plenkovića i njegove ekipe četiri su dodatne godine. Ima tu puno i zasićenja, i prenervoznih reakcija i afera. Teško je u takvim okolnostima sačuvati svježinu.

Kada bi se rejting HDZ-a, koji se u istraživanjima kreće između 25 i 30 posto, površno preveo u saborska mjesta, onda bi HDZ-u pripalo 55 mandata. Na posljednjim izborima 2020., onima koji su se odvijali u ozračju korone, HDZ je osvojio ukupno 66 mandata: 63 u Hrvatskoj i tri u BiH.

Za većinu im tada nije bio potreban Domovinski pokret, koaliciju su formirali s manjincima i Radimirom Čačićem i tako došli do potrebnih 76 ruku. No kako još uvijek nema relevantnog istraživanja u deset izbornih jedinica, ne znamo stvarnu snagu Plenkovića i njegove stranke na terenu. Ono što znamo je da svakom HDZ-ovu rezultatu treba pribrojiti tri zastupnika tzv. dijaspore. I uračunati da izmijenjene izborne jedinice HDZ-u oduzimaju najmanje dva mandata. Situacija je, kako sada stvari stoje, za HDZ ipak nešto nepovoljnija nego što je bila prije četiri godine. Pa su i čuda puno manje moguća.

---

image

Peđa Grbin, hoće li zadržat primat na ljevici, hoće li i nakon izbora imati razloga za smijeh?

Božo Radić/cropix
---

HOĆE LI SE SDP OPORAVITI DO IZBORA?

Posljednji put pod vodstvom Davora Bernardića, SDP-ova Restart koalicija osvojila je 41 mandat, od čega su socijaldemokratima u Saboru pripala 32 mjesta. U to je vrijeme SDP bio najjača oporbena stranka s rejtingom od 19 posto. Danas SDP uživa znatno nižu podršku, koja se kreće od 11,5 do 13,8 posto. A ako se to do izbora ne promijeni, padaju sve oporbene šanse u preokret. Surova istina naprosto je takva: bez jakog SDP-a oporba ne može pobijediti HDZ.

Za Plenkovićev trijumf iz 2020. jednako je zaslužan on, kao i SDP, čiji su birači ostali doma, pa je HDZ u nizu jedinica osvanuo kao prva stranka. Između ostalog i u centru Zagreba, što je doista bio pravi šok. Na konto tih prvih mjesta d‘Hondt im je dodao pokoji mandat viška. Hoće li SDP ponovno podbaciti, jako je teško reći. Rejting je mršav, Peđa Grbin tek se treba pokazati kao lider. Bez toga ne treba očekivati neki veći iskorak.

---

image

Penavin Domovinski pokret - ima li života izvan Vukovara

Vlado Kos/Cropix
---

KOLIKO DOMOVINSKI POKRET MOŽE IZVAN SLAVONIJE?

U Dalmaciji im nakon razlaza s Ružom Tomašić nema tko osvojiti mandat, u Lici su bili ugasili podružnicu, u Istri ionako nemaju prolaz, a u Zagorju ih nema ni u tragovima. Vukovarsko-srijemska županija i Zagreb su glavne, za sada i jedine Penavine uzdanice.

Na izborima 2020. sa Škorom su dobili 16 mandata. Danas ih je samo šest. A izbori će pokazati mogu li iznad tog broja. Zašto je to važno? Zato što bi se oni time legitimirali kao opcija koja je, unatoč svim izazovima, uspjela opstati. I zato što će ih, što više donesu u dotu, HDZ nakon izbora više trebati.

---

image

Mostovci Marin Miletić, Marija Selak Raspudić, Nino Raspudić i Božo Petrov u Saboru. Hoće li biti tu i u novom sazivu Sabora?

 

 

Damjan Tadić/Cropix
---

TKO ĆE BITI JAČI: MOST ILI DOMOVINSKI POKRET?

U sjeni glavne bitke između HDZ-a i SDP-a, na političkoj pozornici odvija se i rat za birače na radikalnoj desnici. Most ulazi u izbore u savezu s Hrvatskim suverenistima, a Domovinski pokret u paktu s HSP-om.

Penavine stranke nema u Dalmaciji, a Most će s Vukovarcem Marijanom Pavličekom pokušati dobiti pokoji glas u Slavoniji. Zanimljivo je da se cijela ova bitka događa u istom bazenu: što Most bude jači, Domovinski pokret bit će slabiji, i obrnuto. A ishod bi doista mogao odrediti pobjednika izbora. Jer Most ni pod koju cijenu ne želi na vlast s HDZ-om.

Dok je Domovinskom pokretu pakt s HDZ-om najveći san. U kojemu, doduše, ne bi trebalo biti mjesta za SDSS. Ali to je narativ sada uoči izbora. Nakon njih i to se može promijeniti.

---

image

Možemovci su bacili rukavicu izazova kolegama s ljevice. Jesu li se preračunali?

Damjan Tadić/Cropix
---

BITKA NA LJEVICI

Možemo je u priču o ovim parlamentarnim izborima ušao prilično ambiciozno. Tomašević i društvo uvalili su SDP-ovcima košaricu i u lipnju prošle godine samouvjereno objavili da na izbore izlaze samostalno. Budućnost je izgledala blistavo.

Možemo je ciljao na poziciju najjače oporbene stranke, uvjereni da imaju snage preskočiti dinosaure u SDP-u. U međuvremenu se dogodio odron na Jakuševcu, kaos sa smećem u Zagrebu i trava podivljala po javnim površinama koju nije imao tko pokositi. I rejting je pao. Možemo ima šanse preteći SDP u Zagrebu, no može li im to poći za rukom izvan glavnoga grada? SDP ima razgranatu mrežu organizacija po terenu, no u nizu sredina njih su rastočili bespoštedni unutarstranački ratovi.

Možemo bi i bez organizacije mogao dohvatiti po jednog zastupnika u svakoj jedinici izvan Zagreba. Da u njima ima jake kandidate, koji za sada nisu na vidiku ni u Dalmaciji ni u Slavoniji. U tom svjetlu parlamentarni izbori neće biti samo utrka za Banske dvore, nego i za prevlast na ljevici. Za sada je SDP u prednosti, no tek će izbori pokazati stvarno stanje stvari.

Ako ove dvije stranke doista budu u svim jedinicama izašle samostalno, lako se može dogoditi da u nekima jedna od opcija ostane ispod praga. A time padaju u vodu i onih dva, tri ili četiri posto glasova koje će dobiti. Što metodom preračuna najčešće pogoduje najjačoj stranci. Dakle, HDZ-u.

Hoće li na izborima SDP i Možemo više surađivati ili međusobno ratovati? Odgovor za sada ne znamo. Ono što znamo jest da bi i to pitanje moglo utjecati na izbornog pobjednika. A onda i na činjenicu tko će u iduće četiri godine vladati zemljom. Plenkovićev HDZ ili ujedinjena oporba.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U MJESECU SVIBNJU? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => U MJESECU SVIBNJU? 2 0 6540 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-26 09:48:16 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-28 13:23:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-28 13:23:15 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nije istina da su izbori gotovi. Pet je upitnika koji će odlučiti o tome kakva će nam biti vlast sljedeće četiri godine page_title=Nije istina da su izbori gotovi. Pet je upitnika koji će odlučiti o tome kakva će nam biti vlast sljedeće četiri godine [metakey] => izbori, Koalicije, saborski zastupnici, Okršaji na ljevici [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26427258.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26334556.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/17605694.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26359172.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/25718001.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26410207.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/cropix","Vlado Kos\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Mo\u017ee li Plenkovi\u0107 ponoviti rezultat s pro\u0161lih izbora?<\/p>","

Pe\u0111a Grbin, ho\u0107e li zadr\u017eat primat na ljevici, ho\u0107e li i nakon izbora imati razloga za smijeh?<\/p>","

Penavin Domovinski pokret - ima li \u017eivota izvan Vukovara<\/p>","

Mostovci Marin Mileti\u0107, Marija Selak Raspudi\u0107, Nino Raspudi\u0107 i Bo\u017eo Petrov u Saboru. Ho\u0107e li biti tu i u novom sazivu Sabora?<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Mo\u017eemovci su bacili rukavicu izazova kolegama s ljevice. Jesu li se prera\u010dunali?<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26427258_1920.jpg":"1920x1080","k_26427258_1280.jpg":"1280x1280","k_26427258_1024.jpg":"1024x1024","k_26427258_640.jpg":"640x640","k_26427258_480.jpg":"480x480","k_26427258_340.jpg":"340x340","k_26427258_220.jpg":"220x220","o_26427258_1280.jpg":"1280x853","o_26427258_1024.jpg":"1024x682","o_26427258_640.jpg":"640x426","o_26427258_480.jpg":"480x320","o_26427258_340.jpg":"340x226","o_26427258_220.jpg":"220x146","h_26427258_1280.jpg":"1280x854","h_26427258_1024.jpg":"1024x683","h_26427258_640.jpg":"640x427","h_26427258_480.jpg":"480x320","h_26427258_340.jpg":"340x227","h_26427258_220.jpg":"220x147","pp_26427258_1280.jpg":"1280x1628","pp_26427258_1024.jpg":"1024x1303","pp_26427258_640.jpg":"640x814","pp_26427258_480.jpg":"480x611","pp_26427258_340.jpg":"340x432","pp_26427258_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26334556_1920.jpg":"1920x1080","k_26334556_1280.jpg":"1280x1280","k_26334556_1024.jpg":"1024x1024","k_26334556_640.jpg":"640x640","k_26334556_480.jpg":"480x480","k_26334556_340.jpg":"340x340","k_26334556_220.jpg":"220x220","o_26334556_1280.jpg":"1280x853","o_26334556_1024.jpg":"1024x682","o_26334556_640.jpg":"640x426","o_26334556_480.jpg":"480x320","o_26334556_340.jpg":"340x226","o_26334556_220.jpg":"220x146","h_26334556_1280.jpg":"1280x854","h_26334556_1024.jpg":"1024x683","h_26334556_640.jpg":"640x427","h_26334556_480.jpg":"480x320","h_26334556_340.jpg":"340x227","h_26334556_220.jpg":"220x147","pp_26334556_1280.jpg":"1280x1628","pp_26334556_1024.jpg":"1024x1303","pp_26334556_640.jpg":"640x814","pp_26334556_480.jpg":"480x611","pp_26334556_340.jpg":"340x432","pp_26334556_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1432x954","hd_17605694_1920.jpg":"1920x1080","k_17605694_1280.jpg":"1280x1280","k_17605694_1024.jpg":"1024x1024","k_17605694_640.jpg":"640x640","k_17605694_480.jpg":"480x480","k_17605694_340.jpg":"340x340","k_17605694_220.jpg":"220x220","o_17605694_1280.jpg":"1280x852","o_17605694_1024.jpg":"1024x682","o_17605694_640.jpg":"640x426","o_17605694_480.jpg":"480x319","o_17605694_340.jpg":"340x226","o_17605694_220.jpg":"220x146","h_17605694_1280.jpg":"1280x854","h_17605694_1024.jpg":"1024x683","h_17605694_640.jpg":"640x427","h_17605694_480.jpg":"480x320","h_17605694_340.jpg":"340x227","h_17605694_220.jpg":"220x147","pp_17605694_1280.jpg":"1280x1628","pp_17605694_1024.jpg":"1024x1303","pp_17605694_640.jpg":"640x814","pp_17605694_480.jpg":"480x611","pp_17605694_340.jpg":"340x432","pp_17605694_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26359172_1920.jpg":"1920x1080","k_26359172_1280.jpg":"1280x1280","k_26359172_1024.jpg":"1024x1024","k_26359172_640.jpg":"640x640","k_26359172_480.jpg":"480x480","k_26359172_340.jpg":"340x340","k_26359172_220.jpg":"220x220","o_26359172_1280.jpg":"1280x853","o_26359172_1024.jpg":"1024x682","o_26359172_640.jpg":"640x426","o_26359172_480.jpg":"480x320","o_26359172_340.jpg":"340x226","o_26359172_220.jpg":"220x146","h_26359172_1280.jpg":"1280x854","h_26359172_1024.jpg":"1024x683","h_26359172_640.jpg":"640x427","h_26359172_480.jpg":"480x320","h_26359172_340.jpg":"340x227","h_26359172_220.jpg":"220x147","pp_26359172_1280.jpg":"1280x1628","pp_26359172_1024.jpg":"1024x1303","pp_26359172_640.jpg":"640x814","pp_26359172_480.jpg":"480x611","pp_26359172_340.jpg":"340x432","pp_26359172_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25718001_1920.jpg":"1920x1080","k_25718001_1280.jpg":"1280x1280","k_25718001_1024.jpg":"1024x1024","k_25718001_640.jpg":"640x640","k_25718001_480.jpg":"480x480","k_25718001_340.jpg":"340x340","k_25718001_220.jpg":"220x220","o_25718001_1280.jpg":"1280x853","o_25718001_1024.jpg":"1024x682","o_25718001_640.jpg":"640x426","o_25718001_480.jpg":"480x320","o_25718001_340.jpg":"340x226","o_25718001_220.jpg":"220x146","h_25718001_1280.jpg":"1280x854","h_25718001_1024.jpg":"1024x683","h_25718001_640.jpg":"640x427","h_25718001_480.jpg":"480x320","h_25718001_340.jpg":"340x227","h_25718001_220.jpg":"220x147","pp_25718001_1280.jpg":"1280x1628","pp_25718001_1024.jpg":"1024x1303","pp_25718001_640.jpg":"640x814","pp_25718001_480.jpg":"480x611","pp_25718001_340.jpg":"340x432","pp_25718001_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26410207_1920.jpg":"1920x1080","k_26410207_1280.jpg":"1280x1280","k_26410207_1024.jpg":"1024x1024","k_26410207_640.jpg":"640x640","k_26410207_480.jpg":"480x480","k_26410207_340.jpg":"340x340","k_26410207_220.jpg":"220x220","o_26410207_1280.jpg":"1280x853","o_26410207_1024.jpg":"1024x682","o_26410207_640.jpg":"640x426","o_26410207_480.jpg":"480x320","o_26410207_340.jpg":"340x226","o_26410207_220.jpg":"220x146","h_26410207_1280.jpg":"1280x854","h_26410207_1024.jpg":"1024x683","h_26410207_640.jpg":"640x427","h_26410207_480.jpg":"480x320","h_26410207_340.jpg":"340x227","h_26410207_220.jpg":"220x147","pp_26410207_1280.jpg":"1280x1628","pp_26410207_1024.jpg":"1024x1303","pp_26410207_640.jpg":"640x814","pp_26410207_480.jpg":"480x611","pp_26410207_340.jpg":"340x432","pp_26410207_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7482801 Threads: 4 Questions: 1537282556 Slow queries: 4676324 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110840289 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/nije-istina-da-su-izbori-gotovi-pet-je-upitnika-koji-ce-odluciti-o-tome-kakva-ce-nam-biti-vlast-sljedece-cetiri-godine-1359108 [printLink] => /vijesti/politika/nije-istina-da-su-izbori-gotovi-pet-je-upitnika-koji-ce-odluciti-o-tome-kakva-ce-nam-biti-vlast-sljedece-cetiri-godine-1359108?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 720321 [name] => Koalicije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-19 16:03:58 [main_article_id] => 0 [alias] => koalicije [link] => /tag/koalicije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 481573 [name] => saborski zastupnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => saborski-zastupnici [link] => /tag/saborski-zastupnici ) [3] => stdClass Object ( [id] => 745738 [name] => Okršaji na ljevici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-28 14:23:50 [main_article_id] => 0 [alias] => okrsaji-na-ljevici [link] => /tag/okrsaji-na-ljevici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U MJESECU SVIBNJU? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nije istina da su izbori gotovi. Pet je upitnika koji će odlučiti o tome kakva će nam biti vlast sljedeće četiri godine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26427258.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Zvonimir Barišin/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26427258.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26334556.jpg [title] =>

Može li Plenković ponoviti rezultat s prošlih izbora?

Nera Šimić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/17605694.jpg [title] =>

Peđa Grbin, hoće li zadržat primat na ljevici, hoće li i nakon izbora imati razloga za smijeh?

Božo Radić/cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26359172.jpg [title] =>

Penavin Domovinski pokret - ima li života izvan Vukovara

Vlado Kos/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/25718001.jpg [title] =>

Mostovci Marin Miletić, Marija Selak Raspudić, Nino Raspudić i Božo Petrov u Saboru. Hoće li biti tu i u novom sazivu Sabora?

 

 

Damjan Tadić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26410207.jpg [title] =>

Možemovci su bacili rukavicu izazova kolegama s ljevice. Jesu li se preračunali?

Damjan Tadić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Superizborna je godina, a pred nama je još uvijek puno nepoznanica.

Neke od njih dio su uobičajenog predizbornog folklora. Pogotovo kada je riječ o parlamentarnim izborima. Već je kronična navada da se mjesecima prije nagađa o datumu izbora. Vladajući uvijek žele izabrati timing koji najviše odgovara njima, a ne oporbi. Puštaju se probni baloni, testiraju različiti termini, gledaju reakcije suparnika. Čini se izvjesnim da ćemo na izbore ili u svibnju ili u rujnu. Ali tko zna što nam zapravo vladajući spremaju. Teoretski je moguće da na izbore izađemo i usred ljeta.

Licitira se i s imenima na listama. Svatko se nastoji stranačkom šefu prikazati u najboljem svjetlu, jer u pravilu o njemu ovisi hoće li se nečiji snovi o parlamentarnoj karijeri ostvariti ili ne. Imena ljudi s kojima stranke istrčavaju na teren doznaje se u pravilu u zadnji čas, pa se u ovoj predizbornoj sumaglici mnogi trude izgurati u prvi plan. Nagađa se tko bi mogao ostati ministar ako recentna garnitura pobijedi, a tko doći na njihovu poziciju ako pobijedi oporba. I tako uoči svakih izbora.

Neke su, međutim, nepoznanice specifične samo za ove izbore. I imaju potencijal odrediti njihov konačni rezultat.

---

image

Može li Plenković ponoviti rezultat s prošlih izbora?

Nera Šimić/Cropix
---

MOŽE LI HDZ PONOVITI TRIJUMF IZ 2020. GODINE?

Vrlo teško, no u nekom potpuno ludom scenariju možda ne i nemoguće. Vlast troši, a iza Andreja Plenkovića i njegove ekipe četiri su dodatne godine. Ima tu puno i zasićenja, i prenervoznih reakcija i afera. Teško je u takvim okolnostima sačuvati svježinu.

Kada bi se rejting HDZ-a, koji se u istraživanjima kreće između 25 i 30 posto, površno preveo u saborska mjesta, onda bi HDZ-u pripalo 55 mandata. Na posljednjim izborima 2020., onima koji su se odvijali u ozračju korone, HDZ je osvojio ukupno 66 mandata: 63 u Hrvatskoj i tri u BiH.

Za većinu im tada nije bio potreban Domovinski pokret, koaliciju su formirali s manjincima i Radimirom Čačićem i tako došli do potrebnih 76 ruku. No kako još uvijek nema relevantnog istraživanja u deset izbornih jedinica, ne znamo stvarnu snagu Plenkovića i njegove stranke na terenu. Ono što znamo je da svakom HDZ-ovu rezultatu treba pribrojiti tri zastupnika tzv. dijaspore. I uračunati da izmijenjene izborne jedinice HDZ-u oduzimaju najmanje dva mandata. Situacija je, kako sada stvari stoje, za HDZ ipak nešto nepovoljnija nego što je bila prije četiri godine. Pa su i čuda puno manje moguća.

---

image

Peđa Grbin, hoće li zadržat primat na ljevici, hoće li i nakon izbora imati razloga za smijeh?

Božo Radić/cropix
---

HOĆE LI SE SDP OPORAVITI DO IZBORA?

Posljednji put pod vodstvom Davora Bernardića, SDP-ova Restart koalicija osvojila je 41 mandat, od čega su socijaldemokratima u Saboru pripala 32 mjesta. U to je vrijeme SDP bio najjača oporbena stranka s rejtingom od 19 posto. Danas SDP uživa znatno nižu podršku, koja se kreće od 11,5 do 13,8 posto. A ako se to do izbora ne promijeni, padaju sve oporbene šanse u preokret. Surova istina naprosto je takva: bez jakog SDP-a oporba ne može pobijediti HDZ.

Za Plenkovićev trijumf iz 2020. jednako je zaslužan on, kao i SDP, čiji su birači ostali doma, pa je HDZ u nizu jedinica osvanuo kao prva stranka. Između ostalog i u centru Zagreba, što je doista bio pravi šok. Na konto tih prvih mjesta d‘Hondt im je dodao pokoji mandat viška. Hoće li SDP ponovno podbaciti, jako je teško reći. Rejting je mršav, Peđa Grbin tek se treba pokazati kao lider. Bez toga ne treba očekivati neki veći iskorak.

---

image

Penavin Domovinski pokret - ima li života izvan Vukovara

Vlado Kos/Cropix
---

KOLIKO DOMOVINSKI POKRET MOŽE IZVAN SLAVONIJE?

U Dalmaciji im nakon razlaza s Ružom Tomašić nema tko osvojiti mandat, u Lici su bili ugasili podružnicu, u Istri ionako nemaju prolaz, a u Zagorju ih nema ni u tragovima. Vukovarsko-srijemska županija i Zagreb su glavne, za sada i jedine Penavine uzdanice.

Na izborima 2020. sa Škorom su dobili 16 mandata. Danas ih je samo šest. A izbori će pokazati mogu li iznad tog broja. Zašto je to važno? Zato što bi se oni time legitimirali kao opcija koja je, unatoč svim izazovima, uspjela opstati. I zato što će ih, što više donesu u dotu, HDZ nakon izbora više trebati.

---

image

Mostovci Marin Miletić, Marija Selak Raspudić, Nino Raspudić i Božo Petrov u Saboru. Hoće li biti tu i u novom sazivu Sabora?

 

 

Damjan Tadić/Cropix
---

TKO ĆE BITI JAČI: MOST ILI DOMOVINSKI POKRET?

U sjeni glavne bitke između HDZ-a i SDP-a, na političkoj pozornici odvija se i rat za birače na radikalnoj desnici. Most ulazi u izbore u savezu s Hrvatskim suverenistima, a Domovinski pokret u paktu s HSP-om.

Penavine stranke nema u Dalmaciji, a Most će s Vukovarcem Marijanom Pavličekom pokušati dobiti pokoji glas u Slavoniji. Zanimljivo je da se cijela ova bitka događa u istom bazenu: što Most bude jači, Domovinski pokret bit će slabiji, i obrnuto. A ishod bi doista mogao odrediti pobjednika izbora. Jer Most ni pod koju cijenu ne želi na vlast s HDZ-om.

Dok je Domovinskom pokretu pakt s HDZ-om najveći san. U kojemu, doduše, ne bi trebalo biti mjesta za SDSS. Ali to je narativ sada uoči izbora. Nakon njih i to se može promijeniti.

---

image

Možemovci su bacili rukavicu izazova kolegama s ljevice. Jesu li se preračunali?

Damjan Tadić/Cropix
---

BITKA NA LJEVICI

Možemo je u priču o ovim parlamentarnim izborima ušao prilično ambiciozno. Tomašević i društvo uvalili su SDP-ovcima košaricu i u lipnju prošle godine samouvjereno objavili da na izbore izlaze samostalno. Budućnost je izgledala blistavo.

Možemo je ciljao na poziciju najjače oporbene stranke, uvjereni da imaju snage preskočiti dinosaure u SDP-u. U međuvremenu se dogodio odron na Jakuševcu, kaos sa smećem u Zagrebu i trava podivljala po javnim površinama koju nije imao tko pokositi. I rejting je pao. Možemo ima šanse preteći SDP u Zagrebu, no može li im to poći za rukom izvan glavnoga grada? SDP ima razgranatu mrežu organizacija po terenu, no u nizu sredina njih su rastočili bespoštedni unutarstranački ratovi.

Možemo bi i bez organizacije mogao dohvatiti po jednog zastupnika u svakoj jedinici izvan Zagreba. Da u njima ima jake kandidate, koji za sada nisu na vidiku ni u Dalmaciji ni u Slavoniji. U tom svjetlu parlamentarni izbori neće biti samo utrka za Banske dvore, nego i za prevlast na ljevici. Za sada je SDP u prednosti, no tek će izbori pokazati stvarno stanje stvari.

Ako ove dvije stranke doista budu u svim jedinicama izašle samostalno, lako se može dogoditi da u nekima jedna od opcija ostane ispod praga. A time padaju u vodu i onih dva, tri ili četiri posto glasova koje će dobiti. Što metodom preračuna najčešće pogoduje najjačoj stranci. Dakle, HDZ-u.

Hoće li na izborima SDP i Možemo više surađivati ili međusobno ratovati? Odgovor za sada ne znamo. Ono što znamo jest da bi i to pitanje moglo utjecati na izbornog pobjednika. A onda i na činjenicu tko će u iduće četiri godine vladati zemljom. Plenkovićev HDZ ili ujedinjena oporba.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Zvonimir Barišin/Cropix Nera Šimić/Cropix Božo Radić/cropix Vlado Kos/Cropix Damjan Tadić/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Nera Šimić/Cropix

Može li Plenković ponoviti rezultat s prošlih izbora?

Božo Radić/cropix

Peđa Grbin, hoće li zadržat primat na ljevici, hoće li i nakon izbora imati razloga za smijeh?

Vlado Kos/Cropix

Penavin Domovinski pokret - ima li života izvan Vukovara

Damjan Tadić/Cropix

Mostovci Marin Miletić, Marija Selak Raspudić, Nino Raspudić i Božo Petrov u Saboru. Hoće li biti tu i u novom sazivu Sabora?

 

 

Damjan Tadić/Cropix

Možemovci su bacili rukavicu izazova kolegama s ljevice. Jesu li se preračunali?

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/nije-istina-da-su-izbori-gotovi-pet-je-upitnika-koji-ce-odluciti-o-tome-kakva-ce-nam-biti-vlast-sljedece-cetiri-godine-1359108 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=12043fc9dd4cf38b6164d3ccb2f9abd309e291ed [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nije+istina+da+su+izbori+gotovi.+Pet+je+upitnika+koji+%C4%87e+odlu%C4%8Diti+o+tome+kakva+%C4%87e+nam+biti+vlast+sljede%C4%87e+%C4%8Detiri+godine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fnije-istina-da-su-izbori-gotovi-pet-je-upitnika-koji-ce-odluciti-o-tome-kakva-ce-nam-biti-vlast-sljedece-cetiri-godine-1359108 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fnije-istina-da-su-izbori-gotovi-pet-je-upitnika-koji-ce-odluciti-o-tome-kakva-ce-nam-biti-vlast-sljedece-cetiri-godine-1359108 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U MJESECU SVIBNJU? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PolitikaU MJESECU SVIBNJU?

Nije istina da su izbori gotovi. Pet je upitnika koji će odlučiti o tome kakva će nam biti vlast sljedeće četiri godine

Piše Marina Karlović-Sabolić
28. siječnja 2024. - 14:23

Superizborna je godina, a pred nama je još uvijek puno nepoznanica.

Neke od njih dio su uobičajenog predizbornog folklora. Pogotovo kada je riječ o parlamentarnim izborima. Već je kronična navada da se mjesecima prije nagađa o datumu izbora. Vladajući uvijek žele izabrati timing koji najviše odgovara njima, a ne oporbi. Puštaju se probni baloni, testiraju različiti termini, gledaju reakcije suparnika. Čini se izvjesnim da ćemo na izbore ili u svibnju ili u rujnu. Ali tko zna što nam zapravo vladajući spremaju. Teoretski je moguće da na izbore izađemo i usred ljeta.

Licitira se i s imenima na listama. Svatko se nastoji stranačkom šefu prikazati u najboljem svjetlu, jer u pravilu o njemu ovisi hoće li se nečiji snovi o parlamentarnoj karijeri ostvariti ili ne. Imena ljudi s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 23:48