stdClass Object ( [id] => 1388385 [title] => Kuloari biraju novog šefa SDP-a, cure i imena: ‘Grbin je bivši, samo mu još nisu javili‘; Je li gotova era ‘košarkaša‘? [alias] => kuloari-biraju-novog-sefa-sdp-a-cure-i-imena-grbin-je-bivsi-samo-mu-jos-nisu-javili-je-li-gotova-era-kosarkasa [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Može Peđa Grbin do sutra kriviti Možemo! zbog toga što su hladno odbili opciju zajedničkog izlaska na izbore sa SDP-om. Samouvjereno, kao da se odriču nečeg što im može samo - škoditi.

Nije pomoglo ni igranje na emocije. Unatoč prethodnim odbijenicama, pozvao je nekarizmatični Grbin Možemo! na suradnju i s pozornice zajedničkog oporbenog prosvjeda na Markovu trgu, da bi ovi potom pred kamerama još jednom “otpilili”.

Nikad nećemo saznati bi li zajednički izlazak na izbore svih lijevih stranaka doista doveo do izlijevanja “Rijeka pravde” i potopa HDZ-a (pravni stručnjak dr. Robert Podolnjak drži da bi “dobili pet ili šest mandata više”), ali činjenica je da je ekipu iz Možemo! pritom sasvim sigurno zasmetao i Grbinov ultimativni zahtjev da premijer bude čelnik najjače oporbene stranke, dakle, on.

“Ne vrijediš tol’ko dušo”, vjerojatno su Tomislav Tomašević i Sandra Benčić intenzivno pjevušili stihove Elementala tih dana...

San o većini

Osim “možemosa”, može šef SDP-a za kletu sudbinu kriviti i Domovinski pokret. Jer je DP otklonio maštanje s ljevice o stvaranju “antikorupcijske većine” (u kojoj bi “mostovci” i DP-ovci zajedno sa Možemo! i manjim partnerima složno podržavali SDP-ovu Vladu) i ipak se odlučio za pragmatičnu koaliciju sa svjetonazorski bližim HDZ-om.

Unatoč svim teškim riječima koje su Ivan Penava i njegovi istomišljenici upućivali na račun “lopova, izdajice i najvećeg neprijatelja hrvatskog naroda” Andreja Plenkovića, stvarajući kod svojih simpatizera čitavo vrijeme dojam kako neće “ni sa HDZ-om ni sa SDP-om”.

Može Grbin sada čak i skrušeno priznati da je bilo potpuno pogrešno prepustiti glavnu ulogu u kampanji populistički nastrojenom Zoranu Milanoviću, o čemu do posljednjeg trenutka pojma nisu imali ni brojni visokopozicionirani SDP-ovci. Izborni poraz je nekidan, više ili manje izravno, ionako priznao, svjestan da je dogovor HDZ-a i DP-a u tom trenutku bio samo pitanje dana. I da je uzalud tijekom izborne večeri simulirao slavljeničku atmosferu.

---

image

Peđa Grbin u izbornoj večeri 

Boris Kovačev/Cropix
---

Kao “joker zovi” može pozvati upomoć svoje bliske suradnike i savjetnike poput, recimo, Ivana Račana, da medijima “pojasni” kako izborni rezultat SDP-a – ustvari i nije tako loš kao što se nekome možda čini na temelju spoznaje da su osvojili 42 mandata!

“I prije tri godine je bilo navoda da je SDP gotov kao stranka, a prije dvije godine je bio na samo oko 14 posto podrške prema anketama... I tada se govorilo da Grbin mora otići, a ako gledamo sve skupa, onda sad imamo nevjerojatan rezultat!”, ponavljao je posljednjih dana Račan. Može se Grbin oprobati i u klasi optimist pa kazati kako SDP ima velikih izgleda na izborima za Europski parlament... Ali, sve je - uzalud! Jednom će morati stati pred zrcalo i priznati si – neuspjeh.

Jer valjda je u politici prioritet dolazak na vlast, kako biste mogli i provoditi politike koje zagovarate. Uostalom, po Statutu SDP-a, nakon svakih izbora moraju se provesti unutarstranački izbori. Njih raspisuje Glavni odbor i moraju se održati najmanje 45, a najviše 90 dana od donošenja odluke o raspisivanju. Zadnji put kad su Grbina pitali hoće li se opet kandidirati, odvratio je da ima pametnijeg posla – oko dogovaranja većine.

Što kažu kuloari

“Grbin je bivši, samo to još nije osvijestio”, kaže nam visoki izvor iz SDP-a.

“Šef splitskog SDP-a Davor Matijević je već tijekom izborne večeri pozvao Grbina na ostavku, dok većina nas anonimno istupa po medijima, jer kao čekamo izbore za Europarlament. Ali realno, nema se tu što više čekati. Grbin je prošlost! Nakon ovakvog ishoda izbora i pregovora o novoj većini, euroizbori dođu nešto kao nogometnoj reprezentaciji nastup u Ligi nacija.

Drugorazredno natjecanje! I zato ne bi bilo velike štete za stranku da Grbin još danas podnese ostavku. Treba reći i da on u ove četiri godine nije puno donio stranci. Od politika do upravljanja. I on je, kao i Davor Bernardić, gurao svoje prijatelje prema vrhu lista; Tonča Restovića u 9., Damira Barbira u 10. jedinici... Na koncu je HDZ treći put pobijedio, a mi treći put otišli u oporbu”, kaže naš sugovornik iz SDP-a.

---

image

Tonči Restović

Niksa Stipanicev/Cropix
---

Podsjetimo, SDP je s partnerima, unatoč Milanovićevoj pompoznoj najavi “sedlanja konja” i njegovom jasnom svrstavanju na stranu oporbe (predsjednik koji se otvoreno angažira i zauzima stranu u parlamentarnim izborima više nije samo ekskluzivitet Aleksandra Vučića!) osvojio samo mandat više nego pod vodstvom Bernardića. A on je u ljeto 2020. podnio ostavku pod stigmom najlošijeg izbornog rezultata od 1992.!

Zato ne čudi da se SDP-ovski kuloari već neko vrijeme “zabavljaju” imenima potencijalnih Grbinovih nasljednika. Pa se tako spominje još jedan član Predsjedništva, Siniša Hajdaš Dončić čije ambicije podgrijava i činjenica da je dobio najviše preferencijskih glasova od svih SDP-ovaca (21.765).

Navodno on i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić imaju dogovor da će se međusobno podupirati, kako bi osigurali da jedan kandidat iz sjevernog dijela Hrvatske uđe u završnu fazu izbora. Spominju se i imena zastupnica Sabine Glasovac, Mirele Ahmetović (ona je sudjelovala i u posljednjoj utrci za predsjedničku funkciju), kao i Miše Krstičevića, kojeg mnogi vide kao “prototip predanog, pravog ljevičara” i adekvatan odgovor na rast Možemo!.

Arsen Bauk? Jasno da on itekako ima kapaciteta za lidersku ulogu, ali njegov je cilj trajati, a ne vladati! Tako da se on sigurno neće isturiti ni ovoga puta. On je svjestan da predsjednik u pravilu traje samo jedan mandat. U sjeni se duže traje”, komentira moguće kandidate dobro upućeni SDP-ovac.

“Tko god pobijedi, treba nam smjena generacija i nove ideje. Skupo smo platili i avanturu s Milanovićem i njegovim najavama stvaranja ‘vlade nacionalnog spasa’. Pokazalo se da je to za birače ipak bilo previše! Uostalom, rast Možemo! trebao bi nam biti dovoljna opomena da se više moramo pozabaviti svojim politikama”, kaže izvor iz SDP-a.

---

image

Siniša Hajdaš Dončić dobio je najviše preferencijskih glasova od svih SDP-ovaca (21.765)

Damjan Tadić/Cropix
---

Pitanje distanciranja

Neki SDP-ovci će kazati kako bi i Ranko Ostojić, da je nešto mlađi, mogao biti izgledna opcija, drugi bi rado u utrci za čelnu funkciju vidjeli i Bračanku Ivanu Marković, a spominje se i Orsata Miljenića, kojemu je najveći minus funkcija predstojnika Ureda predsjednika, zbog čega bi mnogi u njegovom ulasku u izbornu utrku vidjeli tek nastavak kobnog Milanovićeva tutorstva nad politikom stranke.

Varaždinskom “pobunjeniku” Nevenu Bosilju nitko ne daje ozbiljne šanse, dok Tonino Picula, koji je oštro kritizirao “podčinjavanje stranke ambicijama jednog čovjeka”, ne krije da bi ostao u Europarlamentu.

Ovog se trenutka čini da će dvije stvari biti ključne za budućnost SDP-a: koliko će se novo vodstvo uspjeti distancirati od Milanovićevih ambicija i osobnog rata s Plenkovićem te u kojoj će se mjeri stranka uspjeti približiti mladim biračima. Sve to neće biti moguće bez promocije novih imena.

Drugim riječima, SDP bi morao shvatiti da liste koje “nose” ministri još iz Milanovićeve Vlade (Bauk, Ostojić, Boris Lalovac, Siniša Hajdaš Dončić, Predrag Fred Matić i Mihael Zmajlović; dakle, čak šest od 10 lista predvodila su “stara” lica!) teško mogu privući nove birače, pogotovo ako znamo da SDP više nema “monopol” na lijeve ideje i da imaju rastuću konkurenciju zelene ljevice.

Upravo zato u SDP-u moraju dobro paziti da se predstojeći izbori novog čelništva stranke ne pretvore u novu rundu rata taština i međusobnog iscrpljivanja, zbog kojega će ih mnogi i dalje podrugljivo zvati “Ne možemo!”.

Možda je krajnje vrijeme, našalit će se SDP-ovci na svoj račun, da “malo promijene sport”. I izaberu nekoga tko se nije bavio - košarkom. I Bernardić i Grbin su, naime, bivši košarkaši. I jednako bivši lideri.

---

image

Neki bi rado u utrci za čelnu funkciju vidjeli i Bračanku Ivanu Marković

Nikša Stipaničev/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Spominju se Siniša Hajdaš Dončić koji je dobio najviše preferencijskih glasova od svih SDP-ovaca, Sabina Glasovac, Mirele Ahmetović, a mnogi Mišu Krstičevića vide kao ‘prototip pravog ljevičara’ i adekvatan odgovor na rast Možemo!. Bauk? Mogao bi, ali ‘ali njegov je cilj trajati, a ne vladati’, čujemo iz SDP-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => traži se lider [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Spominju se Siniša Hajdaš Dončić koji je dobio najviše preferencijskih glasova od svih SDP-ovaca, Sabina Glasovac, Mirele Ahmetović, a mnogi Mišu Krstičevića vide kao ‘prototip pravog ljevičara’ i adekvatan odgovor na rast Možemo!. Bauk? Mogao bi, ali ‘ali njegov je cilj trajati, a ne vladati’, čujemo iz SDP-a traži se lider 2 0 7684 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-09 07:56:10 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => Hrvoje Prnjak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-13 18:12:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-13 18:12:28 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Spominju se Siniša Hajdaš Dončić koji je dobio najviše preferencijskih glasova od svih SDP-ovaca, Sabina Glasovac, Mirele Ahmetović, a mnogi Mišu Krstičevića vide kao ‘prototip pravog ljevičara’ i adekvatan odgovor na rast Možemo!. Bauk? Mogao bi, al [metadata] => robots= author= title=Kuloari biraju novog šefa SDP-a, cure i imena: 'Grbin je bivši, samo mu još nisu javili'; Je li gotova era 'košarkaša'? page_title=Kuloari biraju novog šefa SDP-a, cure i imena: 'Grbin je bivši, samo mu još nisu javili'; Je li gotova era 'košarkaša'? [metakey] => Peđa Grbin, sdp, Siniša Hajdaš Dončić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/09\/26994127.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/26979799.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/26958855.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/26171190.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/26816604.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Kraja\u010d\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zadnji put kad su Grbina pitali ho\u0107e li se opet kandidirati, odvratio je da ima pametnijeg posla...<\/p>","

Pe\u0111a Grbin u izbornoj ve\u010deri\u00a0<\/p>","

Ton\u010di Restovi\u0107<\/p>","

Sini\u0161a Hajda\u0161 Don\u010di\u0107\u00a0dobio je najvi\u0161e preferencijskih glasova od svih SDP-ovaca (21.765)<\/p>","

Neki bi rado u utrci za \u010delnu funkciju vidjeli i Bra\u010danku Ivanu Markovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26994127_1920.jpg":"1920x1080","k_26994127_1280.jpg":"1280x1280","k_26994127_1024.jpg":"1024x1024","k_26994127_640.jpg":"640x640","k_26994127_480.jpg":"480x480","k_26994127_340.jpg":"340x340","k_26994127_220.jpg":"220x220","o_26994127_1280.jpg":"1280x853","o_26994127_1024.jpg":"1024x682","o_26994127_640.jpg":"640x426","o_26994127_480.jpg":"480x320","o_26994127_340.jpg":"340x226","o_26994127_220.jpg":"220x146","h_26994127_1280.jpg":"1280x854","h_26994127_1024.jpg":"1024x683","h_26994127_640.jpg":"640x427","h_26994127_480.jpg":"480x320","h_26994127_340.jpg":"340x227","h_26994127_220.jpg":"220x147","pp_26994127_1280.jpg":"1280x1628","pp_26994127_1024.jpg":"1024x1303","pp_26994127_640.jpg":"640x814","pp_26994127_480.jpg":"480x611","pp_26994127_340.jpg":"340x432","pp_26994127_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26979799_1920.jpg":"1920x1080","k_26979799_1280.jpg":"1280x1280","k_26979799_1024.jpg":"1024x1024","k_26979799_640.jpg":"640x640","k_26979799_480.jpg":"480x480","k_26979799_340.jpg":"340x340","k_26979799_220.jpg":"220x220","o_26979799_1280.jpg":"1280x852","o_26979799_1024.jpg":"1024x681","o_26979799_640.jpg":"640x426","o_26979799_480.jpg":"480x319","o_26979799_340.jpg":"340x226","o_26979799_220.jpg":"220x146","h_26979799_1280.jpg":"1280x854","h_26979799_1024.jpg":"1024x683","h_26979799_640.jpg":"640x427","h_26979799_480.jpg":"480x320","h_26979799_340.jpg":"340x227","h_26979799_220.jpg":"220x147","pp_26979799_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979799_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979799_640.jpg":"640x814","pp_26979799_480.jpg":"480x611","pp_26979799_340.jpg":"340x432","pp_26979799_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1258","hd_26958855_1920.jpg":"1920x1080","k_26958855_1280.jpg":"1280x1280","k_26958855_1024.jpg":"1024x1024","k_26958855_640.jpg":"640x640","k_26958855_480.jpg":"480x480","k_26958855_340.jpg":"340x340","k_26958855_220.jpg":"220x220","o_26958855_1280.jpg":"1280x838","o_26958855_1024.jpg":"1024x670","o_26958855_640.jpg":"640x419","o_26958855_480.jpg":"480x314","o_26958855_340.jpg":"340x222","o_26958855_220.jpg":"220x144","h_26958855_1280.jpg":"1280x854","h_26958855_1024.jpg":"1024x683","h_26958855_640.jpg":"640x427","h_26958855_480.jpg":"480x320","h_26958855_340.jpg":"340x227","h_26958855_220.jpg":"220x147","pp_26958855_1280.jpg":"1280x1628","pp_26958855_1024.jpg":"1024x1303","pp_26958855_640.jpg":"640x814","pp_26958855_480.jpg":"480x611","pp_26958855_340.jpg":"340x432","pp_26958855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26171190_1920.jpg":"1920x1080","k_26171190_1280.jpg":"1280x1280","k_26171190_1024.jpg":"1024x1024","k_26171190_640.jpg":"640x640","k_26171190_480.jpg":"480x480","k_26171190_340.jpg":"340x340","k_26171190_220.jpg":"220x220","o_26171190_1280.jpg":"1280x853","o_26171190_1024.jpg":"1024x682","o_26171190_640.jpg":"640x426","o_26171190_480.jpg":"480x320","o_26171190_340.jpg":"340x226","o_26171190_220.jpg":"220x146","h_26171190_1280.jpg":"1280x854","h_26171190_1024.jpg":"1024x683","h_26171190_640.jpg":"640x427","h_26171190_480.jpg":"480x320","h_26171190_340.jpg":"340x227","h_26171190_220.jpg":"220x147","pp_26171190_1280.jpg":"1280x1628","pp_26171190_1024.jpg":"1024x1303","pp_26171190_640.jpg":"640x814","pp_26171190_480.jpg":"480x611","pp_26171190_340.jpg":"340x432","pp_26171190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1217","hd_26816604_1920.jpg":"1920x1080","k_26816604_1280.jpg":"1280x1280","k_26816604_1024.jpg":"1024x1024","k_26816604_640.jpg":"640x640","k_26816604_480.jpg":"480x480","k_26816604_340.jpg":"340x340","k_26816604_220.jpg":"220x220","o_26816604_1280.jpg":"1280x811","o_26816604_1024.jpg":"1024x649","o_26816604_640.jpg":"640x405","o_26816604_480.jpg":"480x304","o_26816604_340.jpg":"340x215","o_26816604_220.jpg":"220x139","h_26816604_1280.jpg":"1280x854","h_26816604_1024.jpg":"1024x683","h_26816604_640.jpg":"640x427","h_26816604_480.jpg":"480x320","h_26816604_340.jpg":"340x227","h_26816604_220.jpg":"220x147","pp_26816604_1280.jpg":"1280x1628","pp_26816604_1024.jpg":"1024x1303","pp_26816604_640.jpg":"640x814","pp_26816604_480.jpg":"480x611","pp_26816604_340.jpg":"340x432","pp_26816604_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6113589 Threads: 89 Questions: 1105883662 Slow queries: 0 Opens: 204562 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.889 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9906127 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/kuloari-biraju-novog-sefa-sdp-a-cure-i-imena-grbin-je-bivsi-samo-mu-jos-nisu-javili-je-li-gotova-era-kosarkasa-1388385 [printLink] => /vijesti/politika/kuloari-biraju-novog-sefa-sdp-a-cure-i-imena-grbin-je-bivsi-samo-mu-jos-nisu-javili-je-li-gotova-era-kosarkasa-1388385?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357971 [name] => Peđa Grbin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peda-grbin [link] => /tag/peda-grbin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283332 [name] => sdp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sdp [link] => /tag/sdp ) [2] => stdClass Object ( [id] => 239797 [name] => Siniša Hajdaš Dončić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisa-hajdas-doncic [link] => /tag/sinisa-hajdas-doncic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Spominju se Siniša Hajdaš Dončić koji je dobio najviše preferencijskih glasova od svih SDP-ovaca, Sabina Glasovac, Mirele Ahmetović, a mnogi Mišu Krstičevića vide kao ‘prototip pravog ljevičara’ i adekvatan odgovor na rast Možemo!. Bauk? Mogao bi, ali ‘ali njegov je cilj trajati, a ne vladati’, čujemo iz SDP-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => traži se lider [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kuloari biraju novog šefa SDP-a, cure i imena: ‘Grbin je bivši, samo mu još nisu javili‘; Je li gotova era ‘košarkaša‘? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/26994127.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajač/Cropix [mainImageDesc] =>

Zadnji put kad su Grbina pitali hoće li se opet kandidirati, odvratio je da ima pametnijeg posla...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/26994127.jpg [title] =>

Zadnji put kad su Grbina pitali hoće li se opet kandidirati, odvratio je da ima pametnijeg posla...

Damir Krajač/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/26979799.jpg [title] =>

Peđa Grbin u izbornoj večeri 

Boris Kovačev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/26958855.jpg [title] =>

Tonči Restović

Niksa Stipanicev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/26171190.jpg [title] =>

Siniša Hajdaš Dončić dobio je najviše preferencijskih glasova od svih SDP-ovaca (21.765)

Damjan Tadić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/26816604.jpg [title] =>

Neki bi rado u utrci za čelnu funkciju vidjeli i Bračanku Ivanu Marković

Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Može Peđa Grbin do sutra kriviti Možemo! zbog toga što su hladno odbili opciju zajedničkog izlaska na izbore sa SDP-om. Samouvjereno, kao da se odriču nečeg što im može samo - škoditi.

Nije pomoglo ni igranje na emocije. Unatoč prethodnim odbijenicama, pozvao je nekarizmatični Grbin Možemo! na suradnju i s pozornice zajedničkog oporbenog prosvjeda na Markovu trgu, da bi ovi potom pred kamerama još jednom “otpilili”.

Nikad nećemo saznati bi li zajednički izlazak na izbore svih lijevih stranaka doista doveo do izlijevanja “Rijeka pravde” i potopa HDZ-a (pravni stručnjak dr. Robert Podolnjak drži da bi “dobili pet ili šest mandata više”), ali činjenica je da je ekipu iz Možemo! pritom sasvim sigurno zasmetao i Grbinov ultimativni zahtjev da premijer bude čelnik najjače oporbene stranke, dakle, on.

“Ne vrijediš tol’ko dušo”, vjerojatno su Tomislav Tomašević i Sandra Benčić intenzivno pjevušili stihove Elementala tih dana...

San o većini

Osim “možemosa”, može šef SDP-a za kletu sudbinu kriviti i Domovinski pokret. Jer je DP otklonio maštanje s ljevice o stvaranju “antikorupcijske većine” (u kojoj bi “mostovci” i DP-ovci zajedno sa Možemo! i manjim partnerima složno podržavali SDP-ovu Vladu) i ipak se odlučio za pragmatičnu koaliciju sa svjetonazorski bližim HDZ-om.

Unatoč svim teškim riječima koje su Ivan Penava i njegovi istomišljenici upućivali na račun “lopova, izdajice i najvećeg neprijatelja hrvatskog naroda” Andreja Plenkovića, stvarajući kod svojih simpatizera čitavo vrijeme dojam kako neće “ni sa HDZ-om ni sa SDP-om”.

Može Grbin sada čak i skrušeno priznati da je bilo potpuno pogrešno prepustiti glavnu ulogu u kampanji populistički nastrojenom Zoranu Milanoviću, o čemu do posljednjeg trenutka pojma nisu imali ni brojni visokopozicionirani SDP-ovci. Izborni poraz je nekidan, više ili manje izravno, ionako priznao, svjestan da je dogovor HDZ-a i DP-a u tom trenutku bio samo pitanje dana. I da je uzalud tijekom izborne večeri simulirao slavljeničku atmosferu.

---

image

Peđa Grbin u izbornoj večeri 

Boris Kovačev/Cropix
---

Kao “joker zovi” može pozvati upomoć svoje bliske suradnike i savjetnike poput, recimo, Ivana Račana, da medijima “pojasni” kako izborni rezultat SDP-a – ustvari i nije tako loš kao što se nekome možda čini na temelju spoznaje da su osvojili 42 mandata!

“I prije tri godine je bilo navoda da je SDP gotov kao stranka, a prije dvije godine je bio na samo oko 14 posto podrške prema anketama... I tada se govorilo da Grbin mora otići, a ako gledamo sve skupa, onda sad imamo nevjerojatan rezultat!”, ponavljao je posljednjih dana Račan. Može se Grbin oprobati i u klasi optimist pa kazati kako SDP ima velikih izgleda na izborima za Europski parlament... Ali, sve je - uzalud! Jednom će morati stati pred zrcalo i priznati si – neuspjeh.

Jer valjda je u politici prioritet dolazak na vlast, kako biste mogli i provoditi politike koje zagovarate. Uostalom, po Statutu SDP-a, nakon svakih izbora moraju se provesti unutarstranački izbori. Njih raspisuje Glavni odbor i moraju se održati najmanje 45, a najviše 90 dana od donošenja odluke o raspisivanju. Zadnji put kad su Grbina pitali hoće li se opet kandidirati, odvratio je da ima pametnijeg posla – oko dogovaranja većine.

Što kažu kuloari

“Grbin je bivši, samo to još nije osvijestio”, kaže nam visoki izvor iz SDP-a.

“Šef splitskog SDP-a Davor Matijević je već tijekom izborne večeri pozvao Grbina na ostavku, dok većina nas anonimno istupa po medijima, jer kao čekamo izbore za Europarlament. Ali realno, nema se tu što više čekati. Grbin je prošlost! Nakon ovakvog ishoda izbora i pregovora o novoj većini, euroizbori dođu nešto kao nogometnoj reprezentaciji nastup u Ligi nacija.

Drugorazredno natjecanje! I zato ne bi bilo velike štete za stranku da Grbin još danas podnese ostavku. Treba reći i da on u ove četiri godine nije puno donio stranci. Od politika do upravljanja. I on je, kao i Davor Bernardić, gurao svoje prijatelje prema vrhu lista; Tonča Restovića u 9., Damira Barbira u 10. jedinici... Na koncu je HDZ treći put pobijedio, a mi treći put otišli u oporbu”, kaže naš sugovornik iz SDP-a.

---

image

Tonči Restović

Niksa Stipanicev/Cropix
---

Podsjetimo, SDP je s partnerima, unatoč Milanovićevoj pompoznoj najavi “sedlanja konja” i njegovom jasnom svrstavanju na stranu oporbe (predsjednik koji se otvoreno angažira i zauzima stranu u parlamentarnim izborima više nije samo ekskluzivitet Aleksandra Vučića!) osvojio samo mandat više nego pod vodstvom Bernardića. A on je u ljeto 2020. podnio ostavku pod stigmom najlošijeg izbornog rezultata od 1992.!

Zato ne čudi da se SDP-ovski kuloari već neko vrijeme “zabavljaju” imenima potencijalnih Grbinovih nasljednika. Pa se tako spominje još jedan član Predsjedništva, Siniša Hajdaš Dončić čije ambicije podgrijava i činjenica da je dobio najviše preferencijskih glasova od svih SDP-ovaca (21.765).

Navodno on i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić imaju dogovor da će se međusobno podupirati, kako bi osigurali da jedan kandidat iz sjevernog dijela Hrvatske uđe u završnu fazu izbora. Spominju se i imena zastupnica Sabine Glasovac, Mirele Ahmetović (ona je sudjelovala i u posljednjoj utrci za predsjedničku funkciju), kao i Miše Krstičevića, kojeg mnogi vide kao “prototip predanog, pravog ljevičara” i adekvatan odgovor na rast Možemo!.

Arsen Bauk? Jasno da on itekako ima kapaciteta za lidersku ulogu, ali njegov je cilj trajati, a ne vladati! Tako da se on sigurno neće isturiti ni ovoga puta. On je svjestan da predsjednik u pravilu traje samo jedan mandat. U sjeni se duže traje”, komentira moguće kandidate dobro upućeni SDP-ovac.

“Tko god pobijedi, treba nam smjena generacija i nove ideje. Skupo smo platili i avanturu s Milanovićem i njegovim najavama stvaranja ‘vlade nacionalnog spasa’. Pokazalo se da je to za birače ipak bilo previše! Uostalom, rast Možemo! trebao bi nam biti dovoljna opomena da se više moramo pozabaviti svojim politikama”, kaže izvor iz SDP-a.

---

image

Siniša Hajdaš Dončić dobio je najviše preferencijskih glasova od svih SDP-ovaca (21.765)

Damjan Tadić/Cropix
---

Pitanje distanciranja

Neki SDP-ovci će kazati kako bi i Ranko Ostojić, da je nešto mlađi, mogao biti izgledna opcija, drugi bi rado u utrci za čelnu funkciju vidjeli i Bračanku Ivanu Marković, a spominje se i Orsata Miljenića, kojemu je najveći minus funkcija predstojnika Ureda predsjednika, zbog čega bi mnogi u njegovom ulasku u izbornu utrku vidjeli tek nastavak kobnog Milanovićeva tutorstva nad politikom stranke.

Varaždinskom “pobunjeniku” Nevenu Bosilju nitko ne daje ozbiljne šanse, dok Tonino Picula, koji je oštro kritizirao “podčinjavanje stranke ambicijama jednog čovjeka”, ne krije da bi ostao u Europarlamentu.

Ovog se trenutka čini da će dvije stvari biti ključne za budućnost SDP-a: koliko će se novo vodstvo uspjeti distancirati od Milanovićevih ambicija i osobnog rata s Plenkovićem te u kojoj će se mjeri stranka uspjeti približiti mladim biračima. Sve to neće biti moguće bez promocije novih imena.

Drugim riječima, SDP bi morao shvatiti da liste koje “nose” ministri još iz Milanovićeve Vlade (Bauk, Ostojić, Boris Lalovac, Siniša Hajdaš Dončić, Predrag Fred Matić i Mihael Zmajlović; dakle, čak šest od 10 lista predvodila su “stara” lica!) teško mogu privući nove birače, pogotovo ako znamo da SDP više nema “monopol” na lijeve ideje i da imaju rastuću konkurenciju zelene ljevice.

Upravo zato u SDP-u moraju dobro paziti da se predstojeći izbori novog čelništva stranke ne pretvore u novu rundu rata taština i međusobnog iscrpljivanja, zbog kojega će ih mnogi i dalje podrugljivo zvati “Ne možemo!”.

Možda je krajnje vrijeme, našalit će se SDP-ovci na svoj račun, da “malo promijene sport”. I izaberu nekoga tko se nije bavio - košarkom. I Bernardić i Grbin su, naime, bivši košarkaši. I jednako bivši lideri.

---

image

Neki bi rado u utrci za čelnu funkciju vidjeli i Bračanku Ivanu Marković

Nikša Stipaničev/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajač/Cropix Boris Kovačev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Damjan Tadić/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Damir Krajač/Cropix

Zadnji put kad su Grbina pitali hoće li se opet kandidirati, odvratio je da ima pametnijeg posla...

Boris Kovačev/Cropix

Peđa Grbin u izbornoj večeri 

Niksa Stipanicev/Cropix

Tonči Restović

Damjan Tadić/Cropix

Siniša Hajdaš Dončić dobio je najviše preferencijskih glasova od svih SDP-ovaca (21.765)

Nikša Stipaničev/Cropix

Neki bi rado u utrci za čelnu funkciju vidjeli i Bračanku Ivanu Marković

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/kuloari-biraju-novog-sefa-sdp-a-cure-i-imena-grbin-je-bivsi-samo-mu-jos-nisu-javili-je-li-gotova-era-kosarkasa-1388385 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aa89b3cc6b753f604115fb5ce62fa13d8fffc0c7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kuloari+biraju+novog+%C5%A1efa+SDP-a%2C+cure+i+imena%3A+%E2%80%98Grbin+je+biv%C5%A1i%2C+samo+mu+jo%C5%A1+nisu+javili%E2%80%98%3B+Je+li+gotova+era+%E2%80%98ko%C5%A1arka%C5%A1a%E2%80%98%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fkuloari-biraju-novog-sefa-sdp-a-cure-i-imena-grbin-je-bivsi-samo-mu-jos-nisu-javili-je-li-gotova-era-kosarkasa-1388385 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fkuloari-biraju-novog-sefa-sdp-a-cure-i-imena-grbin-je-bivsi-samo-mu-jos-nisu-javili-je-li-gotova-era-kosarkasa-1388385 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Spominju se Siniša Hajdaš Dončić koji je dobio najviše preferencijskih glasova od svih SDP-ovaca, Sabina Glasovac, Mirele Ahmetović, a mnogi Mišu Krstičevića vide kao ‘prototip pravog ljevičara’ i adekvatan odgovor na rast Možemo!. Bauk? Mogao bi, ali ‘ali njegov je cilj trajati, a ne vladati’, čujemo iz SDP-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => traži se lider [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Politikatraži se lider

Kuloari biraju novog šefa SDP-a, cure i imena: ‘Grbin je bivši, samo mu još nisu javili‘; Je li gotova era ‘košarkaša‘?

Piše Hrvoje Prnjak
13. svibnja 2024. - 20:12

Može Peđa Grbin do sutra kriviti Možemo! zbog toga što su hladno odbili opciju zajedničkog izlaska na izbore sa SDP-om. Samouvjereno, kao da se odriču nečeg što im može samo - škoditi.

Nije pomoglo ni igranje na emocije. Unatoč prethodnim odbijenicama, pozvao je nekarizmatični Grbin Možemo! na suradnju i s pozornice zajedničkog oporbenog prosvjeda na Markovu trgu, da bi ovi potom pred kamerama još jednom “otpilili”.

Nikad nećemo saznati bi li zajednički izlazak na izbore svih lijevih stranaka doista doveo do izlijevanja “Rijeka pravde” i potopa HDZ-a (pravni stručnjak dr. Robert Podolnjak drži da bi “dobili pet ili šest mandata više”), ali činjenica je da je ekipu iz Možemo! pritom sasvim sigurno zasmetao i Grbinov ultimativni zahtjev da premijer bude čelnik najj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:17