StoryEditorOCM
Politikamatematika je jasna

Fatalna pogreška? Bivši šef DZS-a točno izračunao koliko bi SDP, Možemo, Fokus i RF imali mandata da su izašli zajedno

Piše Kristina Turčin/JL
20. travnja 2024. - 07:42
Zagreb, 180424. Parlamentarni izbori 2024. Stozer Mozemo!, Tvornica Kulture. Izborna noc i docek izbornih rezultata u stozeru Mozemo! nakon zatvaranja biralista na izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora. Na fotografiji: pjesma nakon prvih rezultata izbora, Sandra Bencic, Tomislav Tomasevic, Rada Boric.Lucija Ocko/Cropix

Da je SDP izašao na izbore u koaliciji s Možemo!, Fokusom i Radničkom frontom te da su svi glasači tih stranaka toj koaliciji dali jednak broj glasova koliki su u srijedu na izborima dali svakoj od tih stranaka pojedinačno, blok SDP - Možemo - Fokus - Radnička fronta osvojio bi 7 mandata više nego što su te stranke osvojile izlazeći na izbore samostalno: 3 mandata uzeli bi HDZ-u, a čak 4 mandata DP-u.

Pokazao je to, kako kaže, "rudimentarni postizborni izračun" koji je napravio Marko Krištof, nekadašnji ravnatelj Državnog zavoda za statistiku.

Naime, preračunavanje osvojenih glasova u saborske mandate po D‘Hondtovoj metodi, koju koristi Hrvatska, drukčije tretira okrupnjene glasove od rascjepkanih, i to na korist okrupnjenih, pa različito raspodijeljen isti broj glasova u konačnici daje različit broj mandata.

Lijeva koalicija najviše bi, prema izračunu, profitirala od platforme Možemo!: ona bi joj - uz svojih 10 osvojenih mandata - donijela još 4 dodatna mandata, i to u IV., VI., IX. i X. izbornoj jedinici. Možemo! je u IV. i X. jedinici prešao izborni prag i osvojio više od 5 posto glasova, no upravo zbog D‘Hondtove metode preračunavanja nije imao dovoljno da osvoji mandat: da su se ti glasovi pribrojili SDP-u, donijeli bi po dodatni mandat u obje jedinice. U IV. jedinici njihov bi rezultat išao na štetu HDZ-a, a u X. na štetu DP-a. U VI. i IX. jedinici Možemo! je bio ispod praga, ali blizu njega, dovoljno da u velikoj koaliciji donese još dva mandata, oba na štetu DP-a, prenosi Jutarnji.hr.

Radnička fronta nije osvojila nijedan mandat, ali njezini bi glasovi u velikoj koaliciji donijeli čak dva mandata - u VIII. i u II. izbornoj jedinici. U VIII., u kojoj je listu nosila Katarina Peović, uzeli bi mandat HDZ-u, a u II. izbornoj jedinici mandat bi izgubio DP.

Fokus je na izborima osvojio jedan mandat, u VI. izbornoj jedinici, u kojoj je saborsko mjesto osigurao Dario Zurovec, popularni gradonačelnik Svete Nedelje. Da su koalirali sa SDP-om, Radničkom frontom i Možemo!, donijeli bi takvoj koaliciji još jedan mandat, i to u I. izbornoj jedinici. Mandat bi izgubio HDZ, a u Sabor bi ušao Damir Vanđelić.

Zanimljivo je da Socijaldemokrati, da su se pridružili ovakvoj koaliciji, osvojenim glasovima ne bi donijeli nijedan dodatni mandat, pokazuje izračun.

Konačan izračun pokazuje da bi HDZ i DP, koji prema stvarnim rezultatima izbora zajedno imaju 75 mandata, pali na 68 mandata, a SDP, Možemo!, Fokus i Radnička fronta sa sadašnja bi 53 porasli na 60 mandata. Ako bi im se pridružio i IDS, imali bi 62 mandata - IDS osvaja 2 mandata u VIII. izbornoj jedinici bez obzira na to je li sam ili u velikoj lijevoj koaliciji.

Ovakav je izračun indikativan, no vrijedio bi samo u uvjetima u kojima činjenica formiranja velike lijeve predizborne koalicije ne bi ništa promijenila u preferencijama birača. Izračun ne sadrži procjenu o tome koliko bi birača doista glasalo za takvu koaliciju te ne bi li, primjerice, dio glasača Možemo! ili Radničke fronte odustao od glasanja za njih baš zato što su ušli u koaliciju sa SDP-om - ili obratno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:43