StoryEditorOCM
PolitikaU OBRAZ JA TE LJUBIM

Arsen Bauk podnio je najčudniji amandman na proračun u povijesti. I još kaže da mu nije bila namjera rugati se...

Piše Vinko Vuković
29. studenog 2023. - 18:05
Arsen Bauk: Vlada je odbila moj amandman kao i 99 posto oporbenih. Šteta, ovaj je moj bio vrlo važanBoris Kovačev/Cropix

Grlić Radman, Gordan mu je ime, bavi se ozbiljnim poslom. Skuplja, naime, lešine oboljelih svinja. Pardon, skuplja dividendu nakon što njegovi iz firme skupe lešine oboljelih svinja pa to od države masno naplate. A u slobodno vrijeme ministar je vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Grlić Radman već je neko vrijeme predmet ruganja svekolike javnosti. Razloga je, naravno, više, a jedan od bizarnijih svakako je njegov nedavni pokušaj da pred kamerama poljubi njemačku ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock, zbog čega je postao poznat diljem zapadnoga svijeta, nenavikloga na takve iskaze političke prisnosti.

Sasvim ozbiljan

Grlić Radmanov napad usnama na njemačku kolegicu, koji je ona koliko-toliko uspješno odbila, bio je razlog što je saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk ovoga tjedna podnio najcitiraniji amandman na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu. U njemu je predložio da se za potrebe Ministarstva vanjskih i europskih poslova izdvoji 18 eura za nabavu knjige "Kultura ponašanja", autorice Milade Privore. Amandman je obrazložio tek s nekoliko riječi te je, smatrajući kako se tu nema što posebno objašnjavati, napisao "što reći, koju poruku poslati", a priložio je i fotografiju inkriminirajućeg poljupca.

Gospodine Bauk, zašto se rugate hrvatskom ministru vanjskih poslova?

- Kako to mislite da se rugam, ja sam sasvim ozbiljan.

Dok svi saborski zastupnici daju svoj doprinos jednom tako važnom dokumentu kao što je državni proračun, vi ste se uhvatili Grlić Radmana?

- Oprostite, ali ja mislim da je jednako važno naučiti hrvatske ministre, pače, diplomate, kako da se ponašaju u civiliziranom svijetu. Vrijeme je da nas prestanu sramotiti.

image

Annalena Baerbock uspješno je eskivirala Radmanov poljubac

 

Afp

Gospodin Grlić Radman možda je samo pokušao biti pristojan, a možda je gospođa Njemica bila nepristojna odbivši njegov poljubac?

- Zanimljiva teorija, možda i vama treba ova knjiga.

Što u njoj točno piše o situacijama u kojima se našao Grlić Radman, kako se prilazi dami na ovakvim skupovima?

- Autorica knjige je Milada Privora, bivša ravnateljica državnog protokola i dugogodišnja šefica protokola predsjednika Republike Hrvatske i ona sigurno zna kako se političari u raznim prigodama trebaju ponašati.

Jeste li vi pročitali knjigu?

- Nisam.

Vama ne treba ili...?

- Sigurno ne bih sramotio ni sebe ni svoju zemlju kao što to čini gospodin Grlić Radman.

Neka kupi od dividendi

S obzirom da vam je amandman odbijen, zašto ministru niste darovali knjigu, on djeluje kao načitan čovjek sigurno je ne bi odbio?

- Razmišljao sam o tome, ali na kraju sam ipak odustao, ima on dovoljno novca da je od svojih dividendi sam kupi.

Ili vam je tih 18 eura, s obzirom da ste poznati po svojoj ekonomičnosti, naprosto bilo preskupo?

- Legitimno pitanje.

image

"Kulturu ponašanja" napisala je Milada Privora, bivša ravnateljica državnog protokola i dugogodišnja šefica protokola predsjednika Republike Hrvatske

Damjan Tadić/Cropix

Što mislite, hoće li Grlić Radman nakon svega potajice ipak naručiti ovu knjigu?

- Ne vjerujem. Ne misli taj da je išta loše napravio, niti ga brine što su mu se narugali svi svjetski mediji. Da može, on bi opet pokušao. Samo teško da će moći jer su sad žene koje se na protokolarnim snimanjima nalaze pored njega znatno opreznije, vidjeli ste kako mu je jučer u Bruxellesu kanadska ministrica Melanie Joly brže, bolje okrenula leđa.

A brine li vas što se više priča o vašem amandmanu, nego o suštinskim proračunskim problemima, uzimanjima i davanjima?

- Ovo je samo naizgled trivijalno pitanje, a ja sam i kroz ovu formu želio ukazati kako je iznimno važno tko nas i kako u svijetu predstavlja. Uostalom, 99 posto amandmana oporbe bude odbijeno bez da itko zna o čemu se u njima uistinu radilo, a ovaj će ostati zauvijek upamćen, tako da je i to nešto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:25