stdClass Object ( [id] => 287696 [title] => Željko Rogić - čovjek koji je prodrmao hrvatsko sudstvo [alias] => zeljko-rogic-covjek-koji-je-prodrmao-hrvatsko-sudstvo [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Imate dogovoreno?, pita nas šef osiguranja na ulazu u zgradu zadarskog suda.
- Da, oko 10.30.

- Drugi kat, lijevo, soba 201, odgovori automatski.

Ispred ureda čeka nekoliko stranaka s odvjetnicima, skoro će deset i pol i predsjednika još nema. Nakon nekoliko minuta niz hodnik dolazi Željko Rogić, u trapericama, svijetloplavoj košulji, bez kravate, s torbom i sudskim spisima u ruci. Poziva nas da svi uđemo u njegovu kancelariju.

- Svi, pita jedan odvjetnik.

- Ajde, ajde, svi, svi...,požuruje Rogić.

Nema odgode...

Iz sobe tajnice kroz dvostruka vrata ulazimo u prostoriju od nekih 20-ak četvornih metara. U njoj je u tom trenutku točno 18 ljudi.

Za najvećim stolom s desne strane sjedi Rogić, a društvo mu pravi desetak djevojaka i mladića u ranim dvadesetim godinama. Na lijevoj strani prostorije, svaki u svome kutu, dva su zapisničarska stola. Za jednim je zapisničarka Branka i ispred nje sjede stranke, odvjetnici i svjedoci. Tu se održavaju sudska ročišta.

U drugom uglu sobe za računalom su tri volonterke, završene pravnice, koje pišu zapisnike s pritužbama stranaka. Za stolom predsjednika desetak kandidata sa Zavoda za zapošljavanje za stručno osposobljavanje...

- Novinar! Ti tu sjedi. Idemo, idemo, idemo... Ovo je tužba u obnovi zemljišnih knjiga nove izmjere k.o. Sukošan...
Prostorijom zavlada mrtvačka tišina. Čuje se samo glas suca Rogića kako diktira u zapisnik. Ako dosad niste shvatili, u uredu smo predsjednika zadarskog Općinskog suda, prema podacima Ministarstva pravosuđa, treću godinu zaredom najboljeg suda u Hrvatskoj.

Pratimo kako izgleda jedan njegov uobičajeni radni dan. U istoj prostoriji zajedno smo s još 17 ljudi, svaki od nas sa svojim potrebama, dužnostima i interesima.

Sutradan, negdje u isto vrijeme, u toj istoj sobi od dvadesetak kvadrata bilo nas je ravno 30. Da, trideset! Hektična atmosfera, Rogić nije ni trepnuo.

-Predsjedniče, obrati mu se jadan odvjetnik.

- Pa nećemo valjda... Nema smisla u ovakvoj atmosferi imati raspravu!

- Zašto? Što vam smeta?, odgovori Rogić, pa krene...

- Suđenja su javna. Osim toga, šest sudaca nam je na bolovanju i da ne biste imali odgodu, ja sam na sebe preuzeo referadu jedne sutkinje. Umjesto da to cijenite, vi biste ovdje uvodili red! Ne radim ja ovo da bih bio heroj, nego zato što nemam kome dati predmete. Suci mi imaju više od 200 predmeta. Molim vas, počinjemo s raspravom...

Ročište u sporu oko vlasništva nad parcelama još iz vremena Kraljevine Jugoslavije završeno je za manje od 40 minuta.

U tom vremenu Rogić je ispitao četiri svjedoka, iskaz je dala ZK referentica, stranke i odvjetnici su iznijeli svoje prigovore i sastavljen je zapisnik.

-Ima li tko što dodati?, upita Rogić na kraju.

- Ne? Završeno ročište! Ajmo, tko je sljedeći...

Dok je vodio ročište i slušao iskaze svjedoka, Rogić se nekoliko puta javio na jedan od tri telefona koja drži na stolu. Dok bi odvjetnici svoje prigovore na svjedočenja diktirali u zapisnik, Rogić je za računalom ispred sebe unosio podatke o učinkovitosti sudaca za tekući mjesec.

Želim vam stisnuti ruku

S njegove desne strane jedna osoba na stručnom osposobljavanju potiho mu je diktirala brojke. U tih nešto više od pola sata u njegovu kancelariju je ušlo četvero novih stranaka. Otvore vrata i kad vide gužvu unutra, refleksno se trgnu prema natrag, u stilu, doći će kasnije. Ali Rogić ih zaustavlja.

- Uđite, uđite. Dajte ljudima da sjednu, kazuje “pripravnicima” i pušta da stranka pričeka dok ne završi ročište. Čim je završio sa suđenjem, posvećuje se zapisničarkama za stolom s primjedbama stranaka.

Dok je trajalo ročište u jednom kraju sobe, u drugom su dvije stranke šapćući zapisničarki iznosile svoje probleme.

- Ajmo, Zelić, da čujem, što je tu bilo? Nije zakazano ročište?, poziva zapisničarku, a ona naglas čita primjedbu stranke. Odvjetnici i stranke s netom završenog ročišta još nisu ni napustili prostoriju.

- Zelić, jesi provjerila e-spis? Gdje je sad taj predmet? Sv. Filip i Jakov?

Uzima mobitel i naziva broj parnične sutkinje iz Biograda. Razgovara preko otvorenog mikrofona, svi u prostoriji prate razgovor.

- Višnja? Daj mi, molim te, datum pripremnog ročišta za predmet... Studeni?

- Ne, ne mogu prije, evo, 11. studenoga u 10 sati, kaže sutkinja.

- Ali to je pripremno ročište, traje devet-deset minuta..., odgovara Rogić.

- Žao mi je, ne mogu prije...

- Dobro, Višnja, hvala ti za termin, završava Rogić i obraća se stranki. Evo, 11. studenoga u 10 sati. U redu?

Čovjek se naginje preko stola i želi Rogiću stisnuti ruku. Ne može skriti zadovoljstvo. Došao je s gropom u želucu, sada kao da je dobio krila.
- Kad bi ovako radili drugi suci, sve bi u pet dana riješili. Koliko će danas biti riješeno predmeta? Dvadeset?,obraća se Rogiću.

- Ajde, ajde, pazi ti na svoj predmet... Branka? Tko je sljedeći? Uvedi stranke... - ne zaustavlja se Rogić.

U sobu ulaze stranke s odvjetnicima i svjedocima za novo ročište. Od prošlog je prošlo manje od deset minuta. S novim ročištem ulaze i stranke s pritužbama na rad suda ili sudaca.

One sjedaju za svoj stol, a sudsko ročište počinje na susjednom. Istodobno u prostoriju ulaze još dva nova kandidata za stručno osposobljavanje. Sada ih je točno petnaest.

Dok se događa izmjena, Rogić ne gubi vrijeme, nastavlja unositi podatke o radu sudaca, prima pozive šefice zemljišnoknjižnog odjela iz Benkovca koja se žali da ih u novinama nisu spomenuli iako je uz Zadar, Pag i Biograd, njihov odjel najefikasniji u Hrvatskoj.

-Dobro, reagirat ćemo, odgovara Rogić.

Prima novi poziv, zove odvjetnik Šime Pavlović. Podsjeća ga da primjereno najavi njegovo predavanje koje će održati na sudu idućeg tjedna. Sve razgovore Rogić obavlja preko otvorenog mikrofona i odmah kreće na novo ročište.

Još jedna vlasnička parnica, svjedoci, osporavanja, odvjetnici. U 13 sati i drugo ročište toga dana završava.
Odvjetnici nemaju prigovora na vođenje rasprave, zadovoljni su odlukama suca da se postupak ubrza spajanjem spisa i zahtjevom za novo vještačenje. Rogić ih pita za primjedbe. Nitko nema ništa, odlaze.

- Ovo je bilo fino i transparentno, dobacuje na izlasku odvjetnik Zekanović.

Je li to bilo ironično? Nije tako zvučalo, ali se tako može shvatiti. Način na koji funkcionira predsjednik Općinskog suda u Zadru stvarno spada u rubriku “vjerovali ili ne”.

Ne zato što čini nešto neočekivano za svoju dužnost, nego zbog načina na koji radi to što sve radi.
Dok smo ga dva i pol dana pratili u njegovim svakodnevnim aktivnostima na sudu, Rogić je pokazao iznimnu sposobnost multitaskinga, istodobno obavljajući po četiri, pet, šest različitih poslova uz visoku koncentraciju i usredotočenost na svaki segment nekoga od njih.

U svom uredu je za to vrijeme održao četiri sudska ročišta i primio desetak stranaka, obavio 14 telefonskih razgovora sa sucima, sudskim savjetnicima, referentima i odvjetnicima.

Sve u namjeri da pomogne strankama i svaki put preko otvorenog mikrofona, tako da svi u prostoriji čuju o čemu i kako razgovaraju. Neke su stranke iz njegove kancelarije odlazile u nevjerici da je takvo što kod nas uopće moguće. Drugi su odlazili kiselo, nezadovoljni onim što su od njega dobili, smatrajući da on kao predsjednik treba “čvrstom rukom vladati sucima”.

Svakoj stranci za i najmanji problem Rogić se posvećuje s punom pažnjom. Pritom ni jednoj nije dao prednost niti je nekoga na bilo koji način diskriminirao. I svima je ponavljao da “suci nisu šalter za reklamacije”.

Vi ste nam uzor

- Gospođo, znam ja što biste vi htjeli, ali to tako ne ide. Ja sam tu da brinem za zakonito postupanje, ali suci sami donose presude.

- Ali vi ste naš uzor. Vi ste nam sve!, zavapila je žena, uvjerena da Rogić može utjecati na izuzeće sudskog vještaka i suca u jednom teškom kaznenom postupku u kojem je ona oštećenica, a njezina duševno bolesna kćerka optuženica.
Rogić se našao u dilemi: može li oštećenica, koja nije stranka u postupku, tražiti izuzeće suca? On smatra da ne može, ali kao parničar, traži savjet stručnjaka za kazneno pravo.

Za savjet naziva predsjednicu Kaznenog odjela, sutkinju Anu Zrilić. Mi opet sve napeto slušamo. Sutkinja Zrilić daje svoje mišljenje koje se može dvojako tumačiti. Nema osnove, ali ipak može. Rogić traži nedvosmislen odgovor.

Zove odvjetnika Šimu Pavlovića, jednog od najuglednijih pravnih autora u Hrvatskoj, pravi “pravni google”, koji stvar definitvno raščišćava - ne može.

- Žao mi je, ali ne možete tražiti izuzeće suca, priopćava na kraju stranci.

Nije zadovoljna odgovorom, iako je transparentan, točan i precizan. Malo se buni, ali onda ga prihvaća. “Hvala, predsjedniče, ovako nešto u životu nisam vidjela.”

Vjerujte, malo je tko i vidio. U Hrvatskoj zasigurno ne postoji ured predsjednika nekog suda sličan ovome. Istodobno, to je i ured predsjednika suda, i sudnica, i zavod za zapošljavanje, i ured za prigovore, i pravna predavaonica.
U kojoj se svakodnevno “događa” presedan hrvatskog sudstva u liku i djelu suca Željka Rogića. Prateći ga gotovo tri radna dana, svjedočili smo nekoj vrsti pravosudnog eksperimenta pod radnim nazivom “pravo i pravda u Hrvatskoj - kako teorija funkcionira u praksi”.

- Što radi tih 15 mladih ljudi u vašoj kancelariji?, pitam ga nakon što je obavio razgovor sa zadarskom direktoricom Zavoda za zapošljavanje Irenom Dragić.
- Oni su tu na stručnom osposobljavanju. Kod mene se jave i ja ih raspoređujem prema potrebama suda i sudaca. Ovdje ih procjenjujem i prema iskazanim sposobnostima šaljem tamo gdje ih trebaju.

Preskočite titule, idemo dalje...

Ove godine će ih kroz sud proći 70. Nakon što je prije tri godine imenovan za predsjednika suda, Rogić je uveo dotad nepoznatu praksu u Zadru, a vjerojatno i šire u Hrvatskoj - primanje stranaka i sastavljanja zapisnika o njihovim prigovorima. Bilo tko tko ima neki problem vezan uz rad suda, može doći u njegov ured i iznijeti ga.
Rogić o tome sastavi zapisnik, stranku uputi u njegova prava i savjetuje je što da radi, a zapisnik šalje nadležnom sucu, sutkinji, savjetnici ili referentu s rokom da na njega odgovori.

Iako zna da je osam od deset takvih prigovora u pravilu promašeno, Rogić pokazuje da je kao predsjednik suda otvoren za suočavanje s problemima građana. A ona dva prigovora za koja postoji neki razlog pomažu mu da shvati što nije dobro u sustavu kojem je on na čelu.

- Ne volim tituliranja i uvodne govore stranaka, to mi samo oduzima vrijeme. U mom uredu je svaki dan gomila ljudi. Ako uspijem taj dan riješiti više pitanja nego što sam ih dobio, ja sam zadovoljan. Ako ne stignem, nezadovoljan sam. U tome leži tajna uspjeha. A mi slovimo za ažuran sud, kaže Rogić.

Takav način rada neki njegovi kolege ipak osuđuju. Najviše ih ima među sucima, ali i među odvjetnicima. Smatraju ga populistom, lažnim “narodnim sucem”, koji profanira ugled suda i predsjednika suda, koji banalizira sudsku praksu i manipulira očekivanjima stranaka u postupku.

No dok smo pratili Rogića, nismo primijetili da je neka stranka bila nezadovoljna njegovim postupanjem, niti se netko od odvjetnika žalio. Niti je u ove tri godine netko od njih iznio službenu primjedbu na njegov rad. Naprotiv.
I to je Rogićev glavni problem. Što je postao popularan među građanima, a nepoželjan među kolegama. Zato što se kao sudac drznuo suprotstaviti “sudačkom sustavu”. Zato što ih je odlučio, kolokvijalno govoreći, dovesti u red. A to nekima, čini se, ne odgovara.

- Najteže stanje je na Kaznenom odjelu. Tamo je najviše zaostataka. Zašto? Zato što kazneni suci imaju malu normu koju mogu ispuniti za četiri mjeseca. Na Kaznenom stojimo na mjestu, na Građanskom smo napravili velike pomake, objašnjava Rogić.

Odluku Vrhovnog suda po kojoj je osuđen za kršenje sudačke etike teško je doživio. O tome, kaže, uopće ne želi govoriti, a na licu mu se vidi duboko razočaranje. Ne bez razloga.

Prvo je bilo ‘očisti situaciju’...

Kada je jednoglasnom odlukom DSV-a izabran za predsjednika Općinskog suda u Zadru, ispričali su nam njegovi prijatelji, dva ugledna člana DSV-a iz redova Vrhovnog suda Rogiću su otvoreno rekla: “Evo ti prilika da očistiš u Zadru spregu sudaca i kriminala.”
Zadarski Općinski sud do prije tri godine slovio je za jedan od najneažurnijih sudova u Hrvatskoj. Dolaskom Rogića na čelo, taj se trend promijenio za 180 stupnjeva.

Zadnje tri godine zadarski Općinski sud uvjerljivo je najbolji sud u Hrvatskoj, i to ne po novinarskim ili Rogićevim ocjenama, nego po statistici Ministarstva pravosuđa i Vrhovnog suda.

Nedavno su objavljeni podaci po kojima zadarski Općinski sud, uz sudove na Pagu, u Biogradu, Obrovcu i Benkovcu, ima i najažurnije zemljišnoknjižne odjele, što je spremno dočekano na nož kritičara.

Kritičari su opet kolege suci koji govore da Rogić na njih vrši pritisak, da ih tjera da rješavaju predmete neprihvatljivom brzinom. Neki u tome vide razlog što se povećava i broj ukinutih presuda.

- To je laž. Usporedbom podataka Ministarstva pravosuđa i Vrhovnog suda o broju riješenih i broju ukinutih odluka, očito je da smo i u tom segmentu značajno napredovali, pogotovo kad se usporedi vrijeme mog mandata i vremena prije, odgovara Rogić i kaže da on ne može donositi odluke u ime drugih sudaca, niti to želi, a to koliko su pojedini suci kapacitirani za donošenje presuda, ovisi o njihovu pravnom znanju, obrazovanju i radnim kompeticijama.

Upravo zbog sličnog oblika radnog pritiska, jedna je sutkinja prijavila Rogića Sudačkom vijeću za kršenje etičkoga kodeksa, a za pravo joj je nedavno dao i Vrhovni sud.

“Neprimjereno je i protivno sudačkom Kodeksu da predsjednik suda primi stranku u svoj ured i pred strankom komunicira sa sucima na način da sucima daje naloge o radnjama koje treba poduzeti glede upravljanja sa spisima, pogotovo kada su ti nalozi u suprotnosti s propisima koji uređuju njegove ovlasti.” Također je neprimjereno, smatra Vrhovni sud, da predsjednik suda stranci podnosi izvješća o poduzetim mjerama prema sucu stvaranjem dojma da nastoji “pomoći” stranci u ubrzanju njezina predmeta.

I nije to sve. Rogić je, prema stavu Vrhovnog suda “naročito istupio izvan okvira primjerenog postupanja time što je pred strankom diktirao zapisnik o mjerama koje je poduzeo prema uređujućem sucu i reakcijama suca na takve mjere, stvarajući pri tome ozračje vlastite nadređenosti”.

... a poslije ‘ne može to tako’

Ako su sve ovo prekršaji sudačkoga kodeksa, Rogić je “teški kriminalac”. Tijekom našeg praćenja njegova rada, Rogić je “na način neprimjeren za Vrhovni sud” komunicirao s najmanje sedam-osam svojih kolega sudaca, preko telefona i pred strankama, otvorena mikrofona.

Od njih je tražio odgovore na pitanja koja su mučila pojedinu stranku, raspitivao se zašto je neki predmet zapeo, kada su nova ročišta, zašto strankama nisu poslani pozivi, zašto su im dvaput naplaćeni sudski troškovi i sl. Ni jedan sudac s kojim je razgovarao, a svi su znali da s njima razgovara preko otvorenog mikrofona, nije odbio predsjednikovu zamolbu, niti je pokazao neslaganje s takvim načinom komuniciranja.

Sve stranke koje su gledale kako im predsjednik suda pokušava pomoći bile su ugodno iznenađene njegovom usredotočenošću na njihov problem. Je li to populizam za koji ga optužuju?
Ni jednoj stranci pritom Rogić nije dopustio da se na bilo koji način miješa u rad sudaca, niti je na bilo koji način pokušao utjecati na suce vezano uz njihove odluke. Ako ne vjerujete novinaru, pitajte najmanje 20 svjedoka ili slobodno pođite u Rogićevu kancelariju i slušajte.

- Meni su građani i novinari suradnici u kontroliranju grešaka i rada suda. Nekima takva transparentnost očito ne odgovara. Zašto? Pitajte njih, odgovora Rogić.

Ali nije to jedini Rogićev grijeh, preveliki grijeh. Rogić je “zgriješio bludno” i kad je na hodnik suda postavio plakat “Akcija sto najstarijih ostavina”, kojim je htio motivirati suce i sudske savjetnike na rješavanje starih predmeta.
Prema ocjeni Vrhovnog suda, “plakati po hodnicima su namijenjeni široj javnosti, a ne sucima, dok im je sadržaj uvredljiv za suce jer njihov rad izvrgava podsmijehu stranaka jer se stvara dojam da suci nisu u stanju sami procijeniti važnost rješavanja starih predmeta. Uz to se postavlja i pitanje kakva to ‘nagrada slijedi’ s obzirom da suci za svoj redovan rad imaju plaću”, veli Vrhovni sud.

Postavlja se logično pitanje, ako su suci sami sposobni procijeniti važnost rješavanja starih predmeta, u što ne treba sumnjati, zašto stare predmete nisu rješavali prije dolaska Rogića za predsjednika?
I zašto su se stari spisi počeli brže rješavati Rogićevim dolaskom na čelo suda? Što ih je priječilo da te predmete riješe ranije?

Ali s tim, sigurni smo, suvišnim pitanjima, Vrhovni sud se nije htio zamarati.
Rogić se tako našao u zamci. Prijava etičkom povjerenstvu otvorila je provaliju koja prijeti da ga cijelog proguta.
Prijavu protiv sebe shvatio je kao obračun starih sudačkih snaga, oslonjenih na interesne veze unutar zadarskog suda, protiv njegovih “revolucionarnih”, ali efikasnih metoda.

Izdaja?

Istupio je u medijima i imenom i prezimenom prozvao nekoliko zadarskih sudaca optužujući ih za nepotizam, interesnu spregu, veze s kriminalom, šurovanje s politikom i neradništvo. Suci su uzvratili teškom paljbom i podnijeli protiv njega pet tužbi: četiri kaznene za klevetu i jednu parnicu za naknadu štete. Traže od Rogića novac zbog narušenog ugleda i duševnih boli.

Iako neki među njima priznaju da je sve što je Rogić iznio uglavnom točno, predbacuju mu nedostatak takta i da kao predsjednik suda to nikako nije smio napraviti. DSV je Rogiću zatim skinuo imunitet, a onda je došla i presuda Vrhovnog suda.

Bliski Rogićevi prijatelji kažu da se zbog svega toga, godinu dana prije isteka mandata, osjeća izdano.
Kad je naišao na prvu prepreku u raščišćavanju “Augijevih štala”, najprije mu je DSV, a potom i Vrhovni sud, otkazao obećanu potporu. Guraju ga u vatru, ali pucaju u leđa.

Ostao je na čistini, izložen, sam, kao presedan, neumrežen, podržan od javnosti i progonjen od vlastitih kolega. Kojima ide na živce njegov komunikacijski stil i seosko podrijetlo. Kojima ne odgovara Rogićev transparentan rad suda.

Kojima narušava uhodani način života, elitistički, nedodirljivi, daleko od mase, u sudačkim kulama od bjelokosti. Koji ga naširoko ogovaraju zbog privatnog života i razvlače po desničarskim medijima tražeći mu dlaku u jajetu kao nikome prije njega.

I još uvijek je traže. Vjerojatno i u ovome tekstu, kako bi njemu ili novinaru, svejedno, zalijepili koju novu tužbu, zbog krivog zareza ili samo zato što su prenijeli Rogićeve riječi. No rade li to uistinu radi zaštite svoje časti ili nekih drugih interesa, teško je razlučiti.

Naime, zadarski sudovi među sucima i predsjednicima sudova pamte svakojake svatove, notorne pijance, čudne vlasnike stanova protjeranih Srba, varalice na boravišnim adresama, političke marionete, neznalice, lijenčine zbog koji su u zastaru padala teška kaznena dijela narkokriminala i pedofilije, ljubitelje gradskih mafijoza, nepotiste, strašljivce, pozere, ekshibicioniste na društvenim mrežama, trgovce presudama, ali nikada zbog toga neki od kolega nije ih prijavio za kršenje etičkog kodeksa. Nikada!

Iz straha? Ili licemjerja? Karijerizma? Konformizma? Ili nezamjeranja centrima moći? Možda o tome treba pitati DSV ili Vrhovni sud?

Ili zato što su te sudačke perjanice, na što nas podsjećaju neki bivši suci i stare novine, u pravilu bili duboko umreženi u zadarsku močvaru?

Iz koje su ih nerijetko politika ili mafija, a katkad i jedni i drugi, držali za muda i od njih preko lokalnih medija u rukama kriminalaca (g)radili lažne moralne veličine, istodobno dok su izvješća Transparency internationala upozoravala da su zadarski sudovi, prema indeksu percepcije korupcije, “najbolji” u Hrvatskoj.

Rogić sve to zna i zato zna što ga čeka. Ako izgubi samo jedan spor protiv svojih kolega, njegova sudačka karijera ja gotova. Morat će tražiti novo mjesto pod suncem. U Zadru? Teško.

Tu se protivnicima zadarske močvare, tog isprepletenog sustava politike, institucija, gospodarstva i pravosuđa, nikada, baš nikada, ne oprašta.

PIŠE: Ivica NEVEŠČANIN;
FOTO:Luka GERLANC/CROPIX

Bradu još nije obrijao

Predjednik Rogić još nije obrijao bradu. Obećao je da će to učiniti kada broj neriješenih predmeta padne ispod 10.000.

- Na dužnost predsjednika Općinskog suda stupio sam 2. srpnja 2012. godine. Tada je taj sud obuhvaćao samo zadarsko i biogradsko područje, a od 1. travnja ove godine pripojeni su nam Benkovac (s Obrovcem) i Pag. Tog 2. srpnja 2012. zatekao sam blizu 22.000 neriješenih predmeta, a na dan 31. ožujka 2015., dakle prije pripojenja manjih sudova, neriješenih predmeta je bilo nešto više od 10.000. Prvog travnja Benkovac i Pag nam donose dodatnih oko 5300 predmeta, pa se ukupni broj neriješenih predmeta penje na više od 15.300. Prvog rujna ove godine broj neriješenih predmeta je 12.600. Tu se nepobitno vidi uspješnost rada ovoga suda, kaže Rogić.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sudac u brijačnici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DVA ZADARSKA DANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-09-27 16:29:18 [created_by] => 36205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-09-27 20:40:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-09-27 19:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9304 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/09/27/Novosti/rogic8-110915.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x532" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7594429 Threads: 6 Questions: 1548123569 Slow queries: 4715101 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111132910 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/zeljko-rogic-covjek-koji-je-prodrmao-hrvatsko-sudstvo-287696 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zeljko-rogic-covjek-koji-je-prodrmao-hrvatsko-sudstvo-287696?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232630 [name] => ŽeljkoRogić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljkorogic [link] => /tag/zeljkorogic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sudac u brijačnici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DVA ZADARSKA DANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Željko Rogić - čovjek koji je prodrmao hrvatsko sudstvo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-04-49-24-36205 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/27/Novosti/rogic8-110915.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/27/Novosti/rogic8-110915.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Imate dogovoreno?, pita nas šef osiguranja na ulazu u zgradu zadarskog suda.
- Da, oko 10.30.

- Drugi kat, lijevo, soba 201, odgovori automatski.

Ispred ureda čeka nekoliko stranaka s odvjetnicima, skoro će deset i pol i predsjednika još nema. Nakon nekoliko minuta niz hodnik dolazi Željko Rogić, u trapericama, svijetloplavoj košulji, bez kravate, s torbom i sudskim spisima u ruci. Poziva nas da svi uđemo u njegovu kancelariju.

- Svi, pita jedan odvjetnik.

- Ajde, ajde, svi, svi...,požuruje Rogić.

Nema odgode...

Iz sobe tajnice kroz dvostruka vrata ulazimo u prostoriju od nekih 20-ak četvornih metara. U njoj je u tom trenutku točno 18 ljudi.

Za najvećim stolom s desne strane sjedi Rogić, a društvo mu pravi desetak djevojaka i mladića u ranim dvadesetim godinama. Na lijevoj strani prostorije, svaki u svome kutu, dva su zapisničarska stola. Za jednim je zapisničarka Branka i ispred nje sjede stranke, odvjetnici i svjedoci. Tu se održavaju sudska ročišta.

U drugom uglu sobe za računalom su tri volonterke, završene pravnice, koje pišu zapisnike s pritužbama stranaka. Za stolom predsjednika desetak kandidata sa Zavoda za zapošljavanje za stručno osposobljavanje...

- Novinar! Ti tu sjedi. Idemo, idemo, idemo... Ovo je tužba u obnovi zemljišnih knjiga nove izmjere k.o. Sukošan...
Prostorijom zavlada mrtvačka tišina. Čuje se samo glas suca Rogića kako diktira u zapisnik. Ako dosad niste shvatili, u uredu smo predsjednika zadarskog Općinskog suda, prema podacima Ministarstva pravosuđa, treću godinu zaredom najboljeg suda u Hrvatskoj.

Pratimo kako izgleda jedan njegov uobičajeni radni dan. U istoj prostoriji zajedno smo s još 17 ljudi, svaki od nas sa svojim potrebama, dužnostima i interesima.

Sutradan, negdje u isto vrijeme, u toj istoj sobi od dvadesetak kvadrata bilo nas je ravno 30. Da, trideset! Hektična atmosfera, Rogić nije ni trepnuo.

-Predsjedniče, obrati mu se jadan odvjetnik.

- Pa nećemo valjda... Nema smisla u ovakvoj atmosferi imati raspravu!

- Zašto? Što vam smeta?, odgovori Rogić, pa krene...

- Suđenja su javna. Osim toga, šest sudaca nam je na bolovanju i da ne biste imali odgodu, ja sam na sebe preuzeo referadu jedne sutkinje. Umjesto da to cijenite, vi biste ovdje uvodili red! Ne radim ja ovo da bih bio heroj, nego zato što nemam kome dati predmete. Suci mi imaju više od 200 predmeta. Molim vas, počinjemo s raspravom...

Ročište u sporu oko vlasništva nad parcelama još iz vremena Kraljevine Jugoslavije završeno je za manje od 40 minuta.

U tom vremenu Rogić je ispitao četiri svjedoka, iskaz je dala ZK referentica, stranke i odvjetnici su iznijeli svoje prigovore i sastavljen je zapisnik.

-Ima li tko što dodati?, upita Rogić na kraju.

- Ne? Završeno ročište! Ajmo, tko je sljedeći...

Dok je vodio ročište i slušao iskaze svjedoka, Rogić se nekoliko puta javio na jedan od tri telefona koja drži na stolu. Dok bi odvjetnici svoje prigovore na svjedočenja diktirali u zapisnik, Rogić je za računalom ispred sebe unosio podatke o učinkovitosti sudaca za tekući mjesec.

Želim vam stisnuti ruku

S njegove desne strane jedna osoba na stručnom osposobljavanju potiho mu je diktirala brojke. U tih nešto više od pola sata u njegovu kancelariju je ušlo četvero novih stranaka. Otvore vrata i kad vide gužvu unutra, refleksno se trgnu prema natrag, u stilu, doći će kasnije. Ali Rogić ih zaustavlja.

- Uđite, uđite. Dajte ljudima da sjednu, kazuje “pripravnicima” i pušta da stranka pričeka dok ne završi ročište. Čim je završio sa suđenjem, posvećuje se zapisničarkama za stolom s primjedbama stranaka.

Dok je trajalo ročište u jednom kraju sobe, u drugom su dvije stranke šapćući zapisničarki iznosile svoje probleme.

- Ajmo, Zelić, da čujem, što je tu bilo? Nije zakazano ročište?, poziva zapisničarku, a ona naglas čita primjedbu stranke. Odvjetnici i stranke s netom završenog ročišta još nisu ni napustili prostoriju.

- Zelić, jesi provjerila e-spis? Gdje je sad taj predmet? Sv. Filip i Jakov?

Uzima mobitel i naziva broj parnične sutkinje iz Biograda. Razgovara preko otvorenog mikrofona, svi u prostoriji prate razgovor.

- Višnja? Daj mi, molim te, datum pripremnog ročišta za predmet... Studeni?

- Ne, ne mogu prije, evo, 11. studenoga u 10 sati, kaže sutkinja.

- Ali to je pripremno ročište, traje devet-deset minuta..., odgovara Rogić.

- Žao mi je, ne mogu prije...

- Dobro, Višnja, hvala ti za termin, završava Rogić i obraća se stranki. Evo, 11. studenoga u 10 sati. U redu?

Čovjek se naginje preko stola i želi Rogiću stisnuti ruku. Ne može skriti zadovoljstvo. Došao je s gropom u želucu, sada kao da je dobio krila.
- Kad bi ovako radili drugi suci, sve bi u pet dana riješili. Koliko će danas biti riješeno predmeta? Dvadeset?,obraća se Rogiću.

- Ajde, ajde, pazi ti na svoj predmet... Branka? Tko je sljedeći? Uvedi stranke... - ne zaustavlja se Rogić.

U sobu ulaze stranke s odvjetnicima i svjedocima za novo ročište. Od prošlog je prošlo manje od deset minuta. S novim ročištem ulaze i stranke s pritužbama na rad suda ili sudaca.

One sjedaju za svoj stol, a sudsko ročište počinje na susjednom. Istodobno u prostoriju ulaze još dva nova kandidata za stručno osposobljavanje. Sada ih je točno petnaest.

Dok se događa izmjena, Rogić ne gubi vrijeme, nastavlja unositi podatke o radu sudaca, prima pozive šefice zemljišnoknjižnog odjela iz Benkovca koja se žali da ih u novinama nisu spomenuli iako je uz Zadar, Pag i Biograd, njihov odjel najefikasniji u Hrvatskoj.

-Dobro, reagirat ćemo, odgovara Rogić.

Prima novi poziv, zove odvjetnik Šime Pavlović. Podsjeća ga da primjereno najavi njegovo predavanje koje će održati na sudu idućeg tjedna. Sve razgovore Rogić obavlja preko otvorenog mikrofona i odmah kreće na novo ročište.

Još jedna vlasnička parnica, svjedoci, osporavanja, odvjetnici. U 13 sati i drugo ročište toga dana završava.
Odvjetnici nemaju prigovora na vođenje rasprave, zadovoljni su odlukama suca da se postupak ubrza spajanjem spisa i zahtjevom za novo vještačenje. Rogić ih pita za primjedbe. Nitko nema ništa, odlaze.

- Ovo je bilo fino i transparentno, dobacuje na izlasku odvjetnik Zekanović.

Je li to bilo ironično? Nije tako zvučalo, ali se tako može shvatiti. Način na koji funkcionira predsjednik Općinskog suda u Zadru stvarno spada u rubriku “vjerovali ili ne”.

Ne zato što čini nešto neočekivano za svoju dužnost, nego zbog načina na koji radi to što sve radi.
Dok smo ga dva i pol dana pratili u njegovim svakodnevnim aktivnostima na sudu, Rogić je pokazao iznimnu sposobnost multitaskinga, istodobno obavljajući po četiri, pet, šest različitih poslova uz visoku koncentraciju i usredotočenost na svaki segment nekoga od njih.

U svom uredu je za to vrijeme održao četiri sudska ročišta i primio desetak stranaka, obavio 14 telefonskih razgovora sa sucima, sudskim savjetnicima, referentima i odvjetnicima.

Sve u namjeri da pomogne strankama i svaki put preko otvorenog mikrofona, tako da svi u prostoriji čuju o čemu i kako razgovaraju. Neke su stranke iz njegove kancelarije odlazile u nevjerici da je takvo što kod nas uopće moguće. Drugi su odlazili kiselo, nezadovoljni onim što su od njega dobili, smatrajući da on kao predsjednik treba “čvrstom rukom vladati sucima”.

Svakoj stranci za i najmanji problem Rogić se posvećuje s punom pažnjom. Pritom ni jednoj nije dao prednost niti je nekoga na bilo koji način diskriminirao. I svima je ponavljao da “suci nisu šalter za reklamacije”.

Vi ste nam uzor

- Gospođo, znam ja što biste vi htjeli, ali to tako ne ide. Ja sam tu da brinem za zakonito postupanje, ali suci sami donose presude.

- Ali vi ste naš uzor. Vi ste nam sve!, zavapila je žena, uvjerena da Rogić može utjecati na izuzeće sudskog vještaka i suca u jednom teškom kaznenom postupku u kojem je ona oštećenica, a njezina duševno bolesna kćerka optuženica.
Rogić se našao u dilemi: može li oštećenica, koja nije stranka u postupku, tražiti izuzeće suca? On smatra da ne može, ali kao parničar, traži savjet stručnjaka za kazneno pravo.

Za savjet naziva predsjednicu Kaznenog odjela, sutkinju Anu Zrilić. Mi opet sve napeto slušamo. Sutkinja Zrilić daje svoje mišljenje koje se može dvojako tumačiti. Nema osnove, ali ipak može. Rogić traži nedvosmislen odgovor.

Zove odvjetnika Šimu Pavlovića, jednog od najuglednijih pravnih autora u Hrvatskoj, pravi “pravni google”, koji stvar definitvno raščišćava - ne može.

- Žao mi je, ali ne možete tražiti izuzeće suca, priopćava na kraju stranci.

Nije zadovoljna odgovorom, iako je transparentan, točan i precizan. Malo se buni, ali onda ga prihvaća. “Hvala, predsjedniče, ovako nešto u životu nisam vidjela.”

Vjerujte, malo je tko i vidio. U Hrvatskoj zasigurno ne postoji ured predsjednika nekog suda sličan ovome. Istodobno, to je i ured predsjednika suda, i sudnica, i zavod za zapošljavanje, i ured za prigovore, i pravna predavaonica.
U kojoj se svakodnevno “događa” presedan hrvatskog sudstva u liku i djelu suca Željka Rogića. Prateći ga gotovo tri radna dana, svjedočili smo nekoj vrsti pravosudnog eksperimenta pod radnim nazivom “pravo i pravda u Hrvatskoj - kako teorija funkcionira u praksi”.

- Što radi tih 15 mladih ljudi u vašoj kancelariji?, pitam ga nakon što je obavio razgovor sa zadarskom direktoricom Zavoda za zapošljavanje Irenom Dragić.
- Oni su tu na stručnom osposobljavanju. Kod mene se jave i ja ih raspoređujem prema potrebama suda i sudaca. Ovdje ih procjenjujem i prema iskazanim sposobnostima šaljem tamo gdje ih trebaju.

Preskočite titule, idemo dalje...

Ove godine će ih kroz sud proći 70. Nakon što je prije tri godine imenovan za predsjednika suda, Rogić je uveo dotad nepoznatu praksu u Zadru, a vjerojatno i šire u Hrvatskoj - primanje stranaka i sastavljanja zapisnika o njihovim prigovorima. Bilo tko tko ima neki problem vezan uz rad suda, može doći u njegov ured i iznijeti ga.
Rogić o tome sastavi zapisnik, stranku uputi u njegova prava i savjetuje je što da radi, a zapisnik šalje nadležnom sucu, sutkinji, savjetnici ili referentu s rokom da na njega odgovori.

Iako zna da je osam od deset takvih prigovora u pravilu promašeno, Rogić pokazuje da je kao predsjednik suda otvoren za suočavanje s problemima građana. A ona dva prigovora za koja postoji neki razlog pomažu mu da shvati što nije dobro u sustavu kojem je on na čelu.

- Ne volim tituliranja i uvodne govore stranaka, to mi samo oduzima vrijeme. U mom uredu je svaki dan gomila ljudi. Ako uspijem taj dan riješiti više pitanja nego što sam ih dobio, ja sam zadovoljan. Ako ne stignem, nezadovoljan sam. U tome leži tajna uspjeha. A mi slovimo za ažuran sud, kaže Rogić.

Takav način rada neki njegovi kolege ipak osuđuju. Najviše ih ima među sucima, ali i među odvjetnicima. Smatraju ga populistom, lažnim “narodnim sucem”, koji profanira ugled suda i predsjednika suda, koji banalizira sudsku praksu i manipulira očekivanjima stranaka u postupku.

No dok smo pratili Rogića, nismo primijetili da je neka stranka bila nezadovoljna njegovim postupanjem, niti se netko od odvjetnika žalio. Niti je u ove tri godine netko od njih iznio službenu primjedbu na njegov rad. Naprotiv.
I to je Rogićev glavni problem. Što je postao popularan među građanima, a nepoželjan među kolegama. Zato što se kao sudac drznuo suprotstaviti “sudačkom sustavu”. Zato što ih je odlučio, kolokvijalno govoreći, dovesti u red. A to nekima, čini se, ne odgovara.

- Najteže stanje je na Kaznenom odjelu. Tamo je najviše zaostataka. Zašto? Zato što kazneni suci imaju malu normu koju mogu ispuniti za četiri mjeseca. Na Kaznenom stojimo na mjestu, na Građanskom smo napravili velike pomake, objašnjava Rogić.

Odluku Vrhovnog suda po kojoj je osuđen za kršenje sudačke etike teško je doživio. O tome, kaže, uopće ne želi govoriti, a na licu mu se vidi duboko razočaranje. Ne bez razloga.

Prvo je bilo ‘očisti situaciju’...

Kada je jednoglasnom odlukom DSV-a izabran za predsjednika Općinskog suda u Zadru, ispričali su nam njegovi prijatelji, dva ugledna člana DSV-a iz redova Vrhovnog suda Rogiću su otvoreno rekla: “Evo ti prilika da očistiš u Zadru spregu sudaca i kriminala.”
Zadarski Općinski sud do prije tri godine slovio je za jedan od najneažurnijih sudova u Hrvatskoj. Dolaskom Rogića na čelo, taj se trend promijenio za 180 stupnjeva.

Zadnje tri godine zadarski Općinski sud uvjerljivo je najbolji sud u Hrvatskoj, i to ne po novinarskim ili Rogićevim ocjenama, nego po statistici Ministarstva pravosuđa i Vrhovnog suda.

Nedavno su objavljeni podaci po kojima zadarski Općinski sud, uz sudove na Pagu, u Biogradu, Obrovcu i Benkovcu, ima i najažurnije zemljišnoknjižne odjele, što je spremno dočekano na nož kritičara.

Kritičari su opet kolege suci koji govore da Rogić na njih vrši pritisak, da ih tjera da rješavaju predmete neprihvatljivom brzinom. Neki u tome vide razlog što se povećava i broj ukinutih presuda.

- To je laž. Usporedbom podataka Ministarstva pravosuđa i Vrhovnog suda o broju riješenih i broju ukinutih odluka, očito je da smo i u tom segmentu značajno napredovali, pogotovo kad se usporedi vrijeme mog mandata i vremena prije, odgovara Rogić i kaže da on ne može donositi odluke u ime drugih sudaca, niti to želi, a to koliko su pojedini suci kapacitirani za donošenje presuda, ovisi o njihovu pravnom znanju, obrazovanju i radnim kompeticijama.

Upravo zbog sličnog oblika radnog pritiska, jedna je sutkinja prijavila Rogića Sudačkom vijeću za kršenje etičkoga kodeksa, a za pravo joj je nedavno dao i Vrhovni sud.

“Neprimjereno je i protivno sudačkom Kodeksu da predsjednik suda primi stranku u svoj ured i pred strankom komunicira sa sucima na način da sucima daje naloge o radnjama koje treba poduzeti glede upravljanja sa spisima, pogotovo kada su ti nalozi u suprotnosti s propisima koji uređuju njegove ovlasti.” Također je neprimjereno, smatra Vrhovni sud, da predsjednik suda stranci podnosi izvješća o poduzetim mjerama prema sucu stvaranjem dojma da nastoji “pomoći” stranci u ubrzanju njezina predmeta.

I nije to sve. Rogić je, prema stavu Vrhovnog suda “naročito istupio izvan okvira primjerenog postupanja time što je pred strankom diktirao zapisnik o mjerama koje je poduzeo prema uređujućem sucu i reakcijama suca na takve mjere, stvarajući pri tome ozračje vlastite nadređenosti”.

... a poslije ‘ne može to tako’

Ako su sve ovo prekršaji sudačkoga kodeksa, Rogić je “teški kriminalac”. Tijekom našeg praćenja njegova rada, Rogić je “na način neprimjeren za Vrhovni sud” komunicirao s najmanje sedam-osam svojih kolega sudaca, preko telefona i pred strankama, otvorena mikrofona.

Od njih je tražio odgovore na pitanja koja su mučila pojedinu stranku, raspitivao se zašto je neki predmet zapeo, kada su nova ročišta, zašto strankama nisu poslani pozivi, zašto su im dvaput naplaćeni sudski troškovi i sl. Ni jedan sudac s kojim je razgovarao, a svi su znali da s njima razgovara preko otvorenog mikrofona, nije odbio predsjednikovu zamolbu, niti je pokazao neslaganje s takvim načinom komuniciranja.

Sve stranke koje su gledale kako im predsjednik suda pokušava pomoći bile su ugodno iznenađene njegovom usredotočenošću na njihov problem. Je li to populizam za koji ga optužuju?
Ni jednoj stranci pritom Rogić nije dopustio da se na bilo koji način miješa u rad sudaca, niti je na bilo koji način pokušao utjecati na suce vezano uz njihove odluke. Ako ne vjerujete novinaru, pitajte najmanje 20 svjedoka ili slobodno pođite u Rogićevu kancelariju i slušajte.

- Meni su građani i novinari suradnici u kontroliranju grešaka i rada suda. Nekima takva transparentnost očito ne odgovara. Zašto? Pitajte njih, odgovora Rogić.

Ali nije to jedini Rogićev grijeh, preveliki grijeh. Rogić je “zgriješio bludno” i kad je na hodnik suda postavio plakat “Akcija sto najstarijih ostavina”, kojim je htio motivirati suce i sudske savjetnike na rješavanje starih predmeta.
Prema ocjeni Vrhovnog suda, “plakati po hodnicima su namijenjeni široj javnosti, a ne sucima, dok im je sadržaj uvredljiv za suce jer njihov rad izvrgava podsmijehu stranaka jer se stvara dojam da suci nisu u stanju sami procijeniti važnost rješavanja starih predmeta. Uz to se postavlja i pitanje kakva to ‘nagrada slijedi’ s obzirom da suci za svoj redovan rad imaju plaću”, veli Vrhovni sud.

Postavlja se logično pitanje, ako su suci sami sposobni procijeniti važnost rješavanja starih predmeta, u što ne treba sumnjati, zašto stare predmete nisu rješavali prije dolaska Rogića za predsjednika?
I zašto su se stari spisi počeli brže rješavati Rogićevim dolaskom na čelo suda? Što ih je priječilo da te predmete riješe ranije?

Ali s tim, sigurni smo, suvišnim pitanjima, Vrhovni sud se nije htio zamarati.
Rogić se tako našao u zamci. Prijava etičkom povjerenstvu otvorila je provaliju koja prijeti da ga cijelog proguta.
Prijavu protiv sebe shvatio je kao obračun starih sudačkih snaga, oslonjenih na interesne veze unutar zadarskog suda, protiv njegovih “revolucionarnih”, ali efikasnih metoda.

Izdaja?

Istupio je u medijima i imenom i prezimenom prozvao nekoliko zadarskih sudaca optužujući ih za nepotizam, interesnu spregu, veze s kriminalom, šurovanje s politikom i neradništvo. Suci su uzvratili teškom paljbom i podnijeli protiv njega pet tužbi: četiri kaznene za klevetu i jednu parnicu za naknadu štete. Traže od Rogića novac zbog narušenog ugleda i duševnih boli.

Iako neki među njima priznaju da je sve što je Rogić iznio uglavnom točno, predbacuju mu nedostatak takta i da kao predsjednik suda to nikako nije smio napraviti. DSV je Rogiću zatim skinuo imunitet, a onda je došla i presuda Vrhovnog suda.

Bliski Rogićevi prijatelji kažu da se zbog svega toga, godinu dana prije isteka mandata, osjeća izdano.
Kad je naišao na prvu prepreku u raščišćavanju “Augijevih štala”, najprije mu je DSV, a potom i Vrhovni sud, otkazao obećanu potporu. Guraju ga u vatru, ali pucaju u leđa.

Ostao je na čistini, izložen, sam, kao presedan, neumrežen, podržan od javnosti i progonjen od vlastitih kolega. Kojima ide na živce njegov komunikacijski stil i seosko podrijetlo. Kojima ne odgovara Rogićev transparentan rad suda.

Kojima narušava uhodani način života, elitistički, nedodirljivi, daleko od mase, u sudačkim kulama od bjelokosti. Koji ga naširoko ogovaraju zbog privatnog života i razvlače po desničarskim medijima tražeći mu dlaku u jajetu kao nikome prije njega.

I još uvijek je traže. Vjerojatno i u ovome tekstu, kako bi njemu ili novinaru, svejedno, zalijepili koju novu tužbu, zbog krivog zareza ili samo zato što su prenijeli Rogićeve riječi. No rade li to uistinu radi zaštite svoje časti ili nekih drugih interesa, teško je razlučiti.

Naime, zadarski sudovi među sucima i predsjednicima sudova pamte svakojake svatove, notorne pijance, čudne vlasnike stanova protjeranih Srba, varalice na boravišnim adresama, političke marionete, neznalice, lijenčine zbog koji su u zastaru padala teška kaznena dijela narkokriminala i pedofilije, ljubitelje gradskih mafijoza, nepotiste, strašljivce, pozere, ekshibicioniste na društvenim mrežama, trgovce presudama, ali nikada zbog toga neki od kolega nije ih prijavio za kršenje etičkog kodeksa. Nikada!

Iz straha? Ili licemjerja? Karijerizma? Konformizma? Ili nezamjeranja centrima moći? Možda o tome treba pitati DSV ili Vrhovni sud?

Ili zato što su te sudačke perjanice, na što nas podsjećaju neki bivši suci i stare novine, u pravilu bili duboko umreženi u zadarsku močvaru?

Iz koje su ih nerijetko politika ili mafija, a katkad i jedni i drugi, držali za muda i od njih preko lokalnih medija u rukama kriminalaca (g)radili lažne moralne veličine, istodobno dok su izvješća Transparency internationala upozoravala da su zadarski sudovi, prema indeksu percepcije korupcije, “najbolji” u Hrvatskoj.

Rogić sve to zna i zato zna što ga čeka. Ako izgubi samo jedan spor protiv svojih kolega, njegova sudačka karijera ja gotova. Morat će tražiti novo mjesto pod suncem. U Zadru? Teško.

Tu se protivnicima zadarske močvare, tog isprepletenog sustava politike, institucija, gospodarstva i pravosuđa, nikada, baš nikada, ne oprašta.

PIŠE: Ivica NEVEŠČANIN;
FOTO:Luka GERLANC/CROPIX

Bradu još nije obrijao

Predjednik Rogić još nije obrijao bradu. Obećao je da će to učiniti kada broj neriješenih predmeta padne ispod 10.000.

- Na dužnost predsjednika Općinskog suda stupio sam 2. srpnja 2012. godine. Tada je taj sud obuhvaćao samo zadarsko i biogradsko područje, a od 1. travnja ove godine pripojeni su nam Benkovac (s Obrovcem) i Pag. Tog 2. srpnja 2012. zatekao sam blizu 22.000 neriješenih predmeta, a na dan 31. ožujka 2015., dakle prije pripojenja manjih sudova, neriješenih predmeta je bilo nešto više od 10.000. Prvog travnja Benkovac i Pag nam donose dodatnih oko 5300 predmeta, pa se ukupni broj neriješenih predmeta penje na više od 15.300. Prvog rujna ove godine broj neriješenih predmeta je 12.600. Tu se nepobitno vidi uspješnost rada ovoga suda, kaže Rogić.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zeljko-rogic-covjek-koji-je-prodrmao-hrvatsko-sudstvo-287696 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1bdc7afd1754b523350edbce05918cb6f9e32a84 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDeljko+Rogi%C4%87+-+%C4%8Dovjek+koji++je+prodrmao+hrvatsko+sudstvo+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzeljko-rogic-covjek-koji-je-prodrmao-hrvatsko-sudstvo-287696 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzeljko-rogic-covjek-koji-je-prodrmao-hrvatsko-sudstvo-287696 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sudac u brijačnici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DVA ZADARSKA DANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaDVA ZADARSKA DANA

Željko Rogić - čovjek koji je prodrmao hrvatsko sudstvo

Piše PSD.
27. rujna 2015. - 21:00
Imate dogovoreno?, pita nas šef osiguranja na ulazu u zgradu zadarskog suda.

Bradu još nije obrijao

Predjednik Rogić još nije obrijao bradu. Obećao je da će to učiniti kada broj neriješenih predmeta padne ispod 10.000.

- Na dužnost predsjednika Općinskog suda stupio sam 2. srpnja 2012. godine. Tada je taj sud obuhvaćao samo zadarsko i biogradsko područje, a od 1. travnja ove godine pripojeni su nam Benkovac (s Obrovcem) i Pag. Tog 2. srpnja 2012. zatekao sam blizu 22.000 neriješenih predmeta, a na dan 31. ožujka 2015., dakle prije pripojenja manjih sudova, neriješenih predmeta je bilo nešto više od 10.000. Prvog travnja Benkovac i Pag nam donose dodatnih oko 5300 predmeta, pa se ukupni broj neriješenih predmeta ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 06:49