stdClass Object ( [id] => 250210 [title] => Završen prvi dan suđenja Perkoviću i Mustaču; 'Možda ih osude zbog ubojstva'; Žrtve Udbe: Čekali smo na ovo 25 godina [alias] => zavrsen-prvi-dan-sudenja-perkovicu-i-mustacu-mozda-ih-osude-zbog-ubojstva-zrtve-udbe-cekali-smo-na-ovo-25-godina [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 16.45 - Završen prvi dan suđenja Perkoviću i Mustaču, nastavak u ponedjeljak

U Muechenu je u petak poslijepodne pred Višim pokrajinskim sudom okončan prvi dan suđenja pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu pokraj Muenchena 1983.

Prvi dan je protekao u čitanju optužnica i čitanju dokumenata koje je obrana Josipa Perkovića dostavila sudu kao materijal koji bi mogao koristiti u daljnjoj obrani.

Na konferenciji za tisak koja je uslijedila nakon okončanja današnjeg suđenja, državni odvjetnici nisu isključili mogućnost da sudsko vijeće na osnovu dokaza tijekom suđenja na kraju optužene osudi zbog samog ubojstva, umjesto suučesništva, kao što je bilo u slučaju Pratesa koji je na kraju osuđen za suučesništvo iako je optužnica bila podignuta zbog pomaganja u ubojstvu.


15.22 - Suđenje bivšim jugoslavenskim i hrvatskim agentima tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču nakratko je u petak rano poslijepodne prekinuto, ali i odmah nastavljeno nakon što je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo pokušao od državnog odvjetništva zatražiti da se očituje o eventualnom utjecaju Njemačke obavještajne službe (BND) na neke svjedoke i o ulozi BND-a u terorističkim aktivnostima u Jugoslaviji.

"Prekidam vaše izlaganje jer se u njemačkom pravosuđu ne prakticira da obrana od državnog odvjetništva traži da se očituje", reagirao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dautser na izlaganje Ante Nobila. Sudac je istodobno zaprijetio publici da će, ukoliko se još jednom ponovi pljesak koji se čuo nakon što je sudac Nobilu rekao da kao hrvatski odvjetnik ne može biti upućen u neke specifičnosti njemačkog pravosudnog postupka, isprazniti sudnicu.

Nakon toga je sudsko vijeće napustilo sudnicu i nakon kratkog vijećanja potvrdilo odluku o oduzimanju riječi Anti Nobilu.

Nobilo je prije toga pokušao pročitati izjavu u kojoj se od državnog odvjetništva traži da se očituje po pitanju vjerodostojnosti nekih svjedoka.

SUĐENJE PERKOVIĆU Josipović: 'Očekujem pravedno suđenje'; Milanović: 'Znam vrlo malo o tome'
"Tražimo da se izjasnite o tomu jesu li neki svjedoci dobivali upute od BND-a kako da se ponašaju i kako da svjedoče pred sudom u ovom procesu i u drugim prijašnjim procesima. Mi imamo dokaze da je taj svjedok od BND-a primao i novčane nagrade. I tražimo da se očituje o tomu je li BND upravljao terorističkim napadima u bivšoj Jugoslaviji", rekao je Nobilo prije nego što ga je predsjednik sudskog vijeća prekinuo.

Nobilo se nakon toga složio da će izjavu u pismenom putu u ponedjeljak predati sudu.

Suđenje je nastavljeno tamo gdje je prekinuto, čitanjem pisma Josipa Perkovića njemačkom parlamentu Bundestagu 2010.

U ovom pismu Perković se Bundestagu žali na postupke njemačkog Ureda za zaštitu ustavnog poretka i to prije svega zbog sudjelovanja svjedoka Vinka Sindičića u procesu protiv Krunoslava Pratesa, gdje je Perković spominjan kao organizator Đurekovićeva ubojstva. U nastavku se Perković izjašnjava o tomu kako Sindičić i Bože Vukušić, koji su bili svjedoci u procesu protiv Pratesa, ali koji se spominju i kao mogući svjedoci u procesu protiv Perkovića i Mustača, zbog svoje kriminalne prošlosti ne mogu biti vjerodostojni svjedoci.

U pismu se uvijek iznova spominje povezanost BND-a s terorističkim aktivnosti hrvatske emigracije.

Čitanje navedenog pisma, kao i dvaju drugih nešto ranije, koji su sastavni dio dokumentacije koju je sudu dostavila obrana, spada u uobičajenu praksu njemačkog pravosuđa u sklopu koje se čitanjem dokumentacije koja ima veze s okrivljenim želi prikazati kakav je on kao osoba.

Nakon što je pismo pročitano sudski postupak pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu za danas je završen i nastavlja se u ponedjeljak.

14.20 -  Ispred Višeg zemaljskog suda u Munchenu okupili su se hrvatski prosvjednici dajući tako svoju potporu njemačkoj politici i pravosuđu koje je odlučilo procesuirati svirepi zločin Udbine likvidacije Inina direktora, Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu nadomak Munchena.

Prosvjednici su nosili panoe sa parolama upućenim hrvatskoj političkoj vrhuški, koju su pozivali da konačno provede poštenu lustraciju s kojom bi obuhvatili bivšeg i sadašnjeg predsjednika Stipu Mesića, Ivu Josipovića i druge. Josipoviću su poručili kako mu je najpametnije odustati od predsjedničke kandidature, a poseban odbor za doček koji je predvodio poznati hrvatski emigrant Petar Penava uputio je preko megafona i poruku Anti Nobilu, Perkovićevu odvjetniku koji se sa svojom odvjetničkom ekipom smjestio u obližnjem sudskom caffeu, poručivši mu kako ga nakon svega čeka sigurno mjesto u Remetincu, što su brojni novinari i televizijske ekipe zabilježile sa posebnim zanimanjem.

Mijo Marić, donedavni predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke bio je i ovom prigodom među prosvjednicima, a posebno se razveselio susretu sa Lukom Kraljevićem, hrvatskim emigrantom, koji je nakon udbina atentata ostao slijep. Bio je to susret podrške koju je Marić dao Luku Kraljeviću, koji već trideset godina čeka pravdu da se otkriju udbini zlikovci koji su ga htjeli ubiti.

- Pa koga bi taj susret ostavio ravnodušnim kada vidi čovjeka koji g odinama pati zbog udbinih ubojica koje su ga pokušale likvidirati. Mislim da će njegovo svjedočanstvo najbolje reći sve o napadima i ubojstvima naših emigranata na njemačkom teritoriju.Hrvati u Njemačkoj podržavaju njemačku politiku, ovaj sudski proces i rasvjetljavanje jugoslavenske diktature. Hrvatska je već odavno morala procesuirati sve Udbine žrtve i za njih stvoriti pravdu , a ne da nam to sada trebaju uraditi Nijemci, kako bi nam ukazali na velike propuste naše politike.

Na ovaj povijesni proces se čekalo punih 25 godina jer su se udbaši uvukli u sve strukture Lijepe naše i odatle opstruirali lustraciju. Što se tiče samog današnjeg prvog dana suđenja bilo je vidljivo kako su optuženi pokazali veliku nervozu zajedno sa svojim odvjetnicima. Mustač je nervozno prebirao prstima, dok se je Perković trudio ostaviti utisak odlično koncentriranog.

Zanimljivo je i to da se u prvoj stanci suđenja Perković i Mustač koji su bili udaljeni svega tri metra, sjedeći jedan pored drugoga ,nisu ni pogledali. Možda to dovoljno i najbolje govori o njihovim odnosima.Pravi svjedoci su pozvani na ročište 4. studenog i tada će postati puno toga jasnije. Nobilo danas u sudnici nije rekao ni riječi već se samo očitovao njihov njemački odvjetnik. Dao sam čak izjavu i za Češku tv koja me je posjetila u Berlinu. Veliko je zanimanje novinara za ovo suđenje.

Danas su prosvjednici nosili parole: Masovni ubojica Tito koliko će još dugo nositi njemačko odličje, Josipoviću povuci kandidaturu , a njemačkom pravosuđu se zahvaljivalo na svakom koraku- kaže nam Mijo Marić.

ZORAN PAŠKOV


13.41 - Suđenje bivšim agentima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića nastavljeno je u petak prijepodne pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu čitanjem dijela materijala koje je obrana dostavila sudu.

Prvo je pročitano pismo koje je Josip Perković poslao sucu Berndu von Heintschel-Heineggu, koji je predsjedao sudskim vijećem koje je Krunoslava Pratesa 2008. osudilo za suučesništvo u ubojstvu Đurekovića.

U pismu se Perković ispričava zato što ne može pojaviti kao svjedok na suđenju Pratesu jer je u tomu spriječen iz zdravstvenih razloga. Perković istodobno u pismu tvrdi kako Prates ne može biti upućen u događaje oko Đurekovića jer nije bio upućen u planiranje rada jugoslavenske tajne službe.

U pismu Višem pokrajinskom sudu od 2008. godine se niječe i postojanje neke vrste "prave" tajne službe koja je organizirala ubojstva emigranata, kako je to sugerirano u procesu protiv Pratesa. U nastavku pisma Perković suca detaljno upućuje u rad tajnih službi u SFRJ i tvrdi kako je njegov zadatak bio SFRJ a posebice jadransku obalu zaštiti od terorističkih napada koji su joj prijetili izvana, između ostalog i od političkih emigranata. No on je isto tako utvrdio kako Stjepan Đureković nije bio na listi onih za koje su se zanimale sigurnosne službe.

10:52  - Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim pokrajinskimsudom u Muenchenu zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića započelo je u petak čitanjem optužnice u kojoj se optuženi okrivljaju zaplaniranje i davanje naloga za ubojstvo tog hrvatskog emigranta.

Prethodno je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster započeo postupak zahtjevom svjedocima koji se nalaze u publici da napuste dvoranu jer svojom nazočnošću sami sebe čine nevjerodostojnima.

"Dobio sam informaciju da se neki svjedoci nalaze u publici i zamolio bih ih da napuste dvoranu", rekao je sudac Dausner, koji jenakon toga izravno prozvao svjedoka Roberta Zagajskog.

Nakon što je predsjednik sudskog vijeća završio s utvrđivanjem osobnih podataka optuženih, državni odvjetnici su započeli s čitanjem optužnice.

Kao predstavnici optužbe pred sudom su se pojavili državni odvjetnici pri Glavnom državnom odvjetništvu Wolf Dieter Dietrich iLienhard Weiss, koji su obavljali ovu dužnost i u procesu protivKrunoslava Pratesa 2008., koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbogsuučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Zdravku Mustaču se predbacuje da je suoptuženom Perkoviću "uZagrebu ili negdje drugdje" i to prije 28. srpnja 1983., dakle prijeubojstva Đurekovića, kao nadređeni dao nalog za planiranje ubojstvahrvatskog emigranta Đurekovića.

Perkoviću se predbacuje da je "u Luksemburgu i na drugimmjestima" zasad nepoznatim počiniteljima svjesno pomogao u počinjenukaznenog djela ubojstva.

Perkoviću se između ostalog predbacuje da je nepoznatom počinitelju predao ključ garaže u kojoj je Đureković ubijen.

Nakon detaljnog opisa počinjenog djela, odvjetništvo zaključujekako su ubojstvo naložile "zasad neidentificirane osobe u komunističkomvrhu". Državno odvjetništvo nadalje polazi od toga da je ubojstvoStjepana Đurekovića inicirano od strane komunističkog čelnika MikeŠpiljka koji je time htio ukloniti svjedoka koji bi mogao svjedočiti uslučaju ilegalnih poslova njegova sina Vanje, koji je također kao iĐureković bio visoki dužnosnik u državnoj naftnoj kompaniji Ina.

Državno odvjetništvo je zaključilo kako se radi o ubojstvo iz"kako se čini, političkih razloga, dakle iz posebno niskih pobuda".

"Optuženima je bilo jasno da će Đureković biti ubijen uz njihovu pomoć", stoji u optužnici.

Nakon čitanja optužnice optuženi Perković i Mustač su prekosvojih odvjetnika poručili da će se braniti šutnjom tj. da neće davatinikakve izjave u vezi s osobama ili događajima koji će biti predmetomsuđenja.

Istodobno Perkovićev odvjetnik Bayer je iznio primjedbu u svezi sa svjedocima.

"Imamo informacije i dokaze da su neki svjedoci primili novac iupute od Njemačke obavještajne službe (BND-a) kako svjedočiti u ovomprocesu", rekao je Beyer našto mu je sudac ukazao na to da kasnije uiznošenju obrane mora biti konkretniji i reći o komu se konkretno radi.

10.20 - Čitanjem optužnice u Muenchenu je u petak pred Višim pokrajinskimsudom započelo suđenje hrvatskim državljanima Josipu Perkoviću i ZdravkuMustaču zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političaraStjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pokraj Muenchena.

Dvojica optuženika pristigli su dobro raspoloženi u sudnicu kamosu dovedeni iz zatvora Stadelheim, u kojem su boravili od izručenja utravnju odnosno kolovozu ove godine. Uz njih na sud su pristigli njihovibranitelji, minhenski odvjetnik Peter Wagner, koji je dio odvjetničkogtima koji će Perkovića zastupati pred Višim pokrajinskim sudom, a ukojemu su još minhenski odvjetnici Richard Beyer i Francziska Zurr teodvjetnik Anto Nobilo iz Hrvatske.

Na sud je stigla i minhenska odvjetnica Daniela Dopf, koja uz Lidiju Horvat iz Hrvatske zastupa Zdravka Mustača.

Proces će, prema najavama, početi čitanjem optužnice, punomoćiodvjetnika i imena svjedoka i stručnjaka koji će se pojaviti pred sudom.

Sudskim vijećem predsjeda sudac Manfred Dauster, koji je bio ičlan sudskog vijeća koje je 2008. osudilo Krunoslava Pratesa zasuučesništvu u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Ispred zgrade Višeg zemaljskog suda u Muenchenu više desetakaprosvjednika okupilo se uoči početka suđenja u sklopu za danasnajavljenih prosvjeda na kojima pripadnici hrvatske zajednice tražeprocesuiranje ubojstava hrvatskih emigrantskih političara koje su izvelejugoslavenske tajne službe. Prosvjednici su prilikom dolaska na sudvrijeđali Perkovićeva odvjetnika Antu Nobila.

Suđenje dvojici pripadnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnihslužbi izazvalo je veliko medijsko zanimanje te se za praćenje procesaakreditiralo 133 novinara od čega 15 iz Hrvatske.

U optužnici koju je glavno državno odvjetništvo iz Karlsruheakrajem svibnja podiglo protiv Josipa Perkovića, bivšeg visokogdužnosnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti te kasnije uneovisnoj Hrvatskoj i ministarstva unutarnjih poslova, predbacuje da jeplanirao i organizirao ubojstvo Stjepana Đurekovića.

"U tu svrhu optuženi je stupio u kontakt sa svojim doušnikomKrunoslavom P. (Pratesom) koji je bio blizak Stjepanu Đurekoviću i čijeje povjerenje uživao. Nakon što je optuženi svog doušnika uputio uplanove o ubojstvu Đurekovića, odlučili su za mjesto ubojstva odabratigaražu u Wolfratshausenu pokraj Muenchena u vlasništvu Krunoslava P.Nakon toga je Krunoslav P. optuženom predao kopiju ključa garaže koju jeovaj, direktno ili preko posrednika, dostavio počiniteljima ubojstva. Sovom kopijom ključa počinitelji su neopaženo ušli u garažu gdje su28.srpnja 1983. dočekali Đurekovića te ga usmrtili s nekoliko hitaca izvatrenog oružja te udarcima tupim predmetom po glavi", stoji uoptužnici.

U optužnici drugooptuženom Zdravku Mustaču od kraja srpnja stojida je optuženi od 1982. do 1985. obnašao dužnost voditelja bivšejugoslavenske tajne službe SDS i da je kao takav bio pretpostavljenidjelatniku SDS-a Josipu Perkoviću.

"Najvjerojatnije na proljeće 1982. optuženi je, takođeroptuženom, Josipu P. (Perkoviću) izdao nalog za planiranje i pripremuubojstva jugoslavenskog oporbenog političara Stjepana Đurekovića", stojiu optužnici u kojoj se zatim, kao i u optužnici protiv Perkovića,opisuje slijed događaja koji je kulminirao Đurekovićevim ubojstvom.

U slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića njemačko pravosuđe već je2008. na doživotnu kaznu zatvora osudilo hrvatskog državljaninaKrunoslava Pratesa. Već tijekom tadašnjeg suđenja, koje se zbog, kako jeto tada priopćio viši zemaljski sud u Muenchenu, otezalo dvije godinezbog nesuradnje pravosudnih organa u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini iSrbiji, spominjalo se ime Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

Jedan od nekadašnjih direktora Ine i potom hrvatski emigrantStjepan Đureković ubijen je 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu poredMuenchena u garaži koja mu je služila kao tiskara za emigrantskuliteraturu. Njemačko pravosuđe se sredinom prošlog desetljeća počelointenzivnije zanimati za Đurekovićevo ubojstvo nakon čega je došlo dooptužnice protiv Krunoslava Pratesa, suradnika Službe državnesigurnosti. Na suđenju Pratesu Perković i Mustač su se navodili kaonaručitelji tog ubojstva. Njemačko pravosuđe od tada traži Perkovićevo iMustačevo izručenje.

Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu konačno je i formalno usvibnju odnosno kolovozu ove godine podiglo optužnice protiv Perkovića iMustača za suučesništvo u Đurekovićevu ubojstvu. Perkoviću sepredbacuje da je zasad nepoznatim izvršiteljima ubojstva predao ključevegaraže u kojoj je Đureković 1982. ubijen, a Mustaču da je kaoPerkovićev pretpostavljeni dao nalog za ubojstvo Đurekovića.

Perković i Mustač su ove godine izručeni Njemačkoj.

Kao sutužiteljica u procesu pojavit će se i udovica Stjepana Đurekovića.

Suđenja Perkoviću i Mustaču su odlukom Višeg pokrajinskog suda uMuenchenu od kolovoza ove godine, spojeni u jedan. Za postupak je zasadpredviđeno 50 ročišta, a presuda bi trebala biti donesena krajem travnjaiduće godine.

H
FOTO: CROPIX

Nobilo za "Delo": Očekujem presudu do sredine iduće godine i pozitivan ishod

Odvjetnik Anto Nobilo, branitelj optuženog pripadnika jugoslovenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića na procesu koji danas počinje u Muenchenu, izjavio je za ljubljansko "Delo" od petka da vjeruje kako će suđenje biti završeno tek sredinom iduće godine te da očekuje pozitivan ishod za svog klijenta.

Na pitanje što očekuje od slučaja Perković-Mustač "koji hrvatski mediji zovu zadnjom bitkom hladnoga rata", Nobilo je rekao da očekuje pobjedu, ali da se radi o zamršenom procesu.

"Nesumnjivo očekujem pobjedu, ali u cijeloj stvari treba znati da je riječ o vrlo zamršenom procesu. U njemu sudjeluju brojni međunarodni akteri, tajne službe, obavještajna i protuobavještajna podzemlja", kazao je Nobilo u razgovoru za vodeći slovenski dnevnik.

Što se tiče trajanja procesa, Nobilo je kazao da bi on po "optimističnim najavama" mogao biti završen u travnju, ali da sam vjeruje kako je vjerojatnije da će se završiti sredinom iduće godine.

Nobilo je prokomentirao i ocjenu da Perković i Mustač raspolažu s "velikim hrvatskim unutarnjopolitičkim tajnama vezanim za hrvatsko osamostaljenje" koje bi na procesu u Muenchenu mogle biti razotkrivene. Na pitanje treba li nekoga u Hrvatskoj biti strah od mogućih otkrića iz "Perkovićeva kofera", Nobilo je rekao da je njegov odgovor pozitivan.

"Jesu li ti koji se trebaju bojati neki s ljevice kojoj desnica zamjera da je pravna nasljednica Saveza komunista Hrvatske, to će se tek vidjeti. No, isto bi se tako moglo pokazati da bi moralo biti strah najmanje desetoricu sadašnjih članova desne političke opcije u Hrvatskoj koji bi u ovom procesu mogli biti identificirani", kazao je Nobilo u razgovoru.

Što se tiče uloge istaknutog slovenskog komunističkog dužnosnika Stane Dolanca, koji je u vrijeme Đurekovićeva ubojstva u Njemačkoj bio na najistaknutijim državnim i partijskim dužnostima u Beogradu, Nobilo je negirao teoriju o "slovenskom elementu" u predmetu kojim će se baviti sud u Muenchenu.

"Ne, u priči lex Perković nema onoga što zovete slovenskim elementom, to je još jedan potez obavještajnog podzemlja", kazao je Nobilo.

"Istina, Dolanc je dio te priče, ali ga ja ne vidim kao slovenski nego jugoslavenski element. On je u to vrijeme bio jugoslavenski dužnosnik i šef važnog sektora tadašnjeg sustava. Za sve imamo dokaze. Osim toga, u ono vrijeme nije bilo nikakve slovenske (tajne) službe", naveo je Nobilo u razgovoru za slovenski list.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velike tenzije i oštar sudac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-10-17 11:07:41 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-10-17 17:03:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-10-17 15:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11323 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2014\/10\/17\/perkovic_sudjenje53-171014_thumb.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/17\/Novosti\/perkovic\/perkovic_sudjenje61-171014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/17\/Novosti\/perkovic\/perkovic_sudjenje55-171014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/17\/Novosti\/perkovic\/perkovic_sudjenje56-171014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/17\/Novosti\/perkovic\/perkovic_sudjenje58-171014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/17\/Novosti\/perkovic\/perkovic_sudjenje60-171014.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"700x464"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x536"},{"size0":"437x629"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15197165 Threads: 2 Questions: 3169263086 Slow queries: 7097063 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235337791 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/zavrsen-prvi-dan-sudenja-perkovicu-i-mustacu-mozda-ih-osude-zbog-ubojstva-zrtve-udbe-cekali-smo-na-ovo-25-godina-250210 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zavrsen-prvi-dan-sudenja-perkovicu-i-mustacu-mozda-ih-osude-zbog-ubojstva-zrtve-udbe-cekali-smo-na-ovo-25-godina-250210?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232633 [name] => josipperković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josipperkovic [link] => /tag/josipperkovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 222008 [name] => zdravkomustač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravkomustac [link] => /tag/zdravkomustac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velike tenzije i oštar sudac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Završen prvi dan suđenja Perkoviću i Mustaču; 'Možda ih osude zbog ubojstva'; Žrtve Udbe: Čekali smo na ovo 25 godina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-06-37-00-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/17/perkovic_sudjenje53-171014_thumb.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/17/perkovic_sudjenje53-171014_thumb.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/17/Novosti/perkovic/perkovic_sudjenje61-171014.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/17/Novosti/perkovic/perkovic_sudjenje55-171014.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/17/Novosti/perkovic/perkovic_sudjenje56-171014.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/17/Novosti/perkovic/perkovic_sudjenje58-171014.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/17/Novosti/perkovic/perkovic_sudjenje60-171014.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}16.45 - Završen prvi dan suđenja Perkoviću i Mustaču, nastavak u ponedjeljak

U Muechenu je u petak poslijepodne pred Višim pokrajinskim sudom okončan prvi dan suđenja pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu pokraj Muenchena 1983.

Prvi dan je protekao u čitanju optužnica i čitanju dokumenata koje je obrana Josipa Perkovića dostavila sudu kao materijal koji bi mogao koristiti u daljnjoj obrani.

Na konferenciji za tisak koja je uslijedila nakon okončanja današnjeg suđenja, državni odvjetnici nisu isključili mogućnost da sudsko vijeće na osnovu dokaza tijekom suđenja na kraju optužene osudi zbog samog ubojstva, umjesto suučesništva, kao što je bilo u slučaju Pratesa koji je na kraju osuđen za suučesništvo iako je optužnica bila podignuta zbog pomaganja u ubojstvu.


15.22 - Suđenje bivšim jugoslavenskim i hrvatskim agentima tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču nakratko je u petak rano poslijepodne prekinuto, ali i odmah nastavljeno nakon što je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo pokušao od državnog odvjetništva zatražiti da se očituje o eventualnom utjecaju Njemačke obavještajne službe (BND) na neke svjedoke i o ulozi BND-a u terorističkim aktivnostima u Jugoslaviji.

"Prekidam vaše izlaganje jer se u njemačkom pravosuđu ne prakticira da obrana od državnog odvjetništva traži da se očituje", reagirao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dautser na izlaganje Ante Nobila. Sudac je istodobno zaprijetio publici da će, ukoliko se još jednom ponovi pljesak koji se čuo nakon što je sudac Nobilu rekao da kao hrvatski odvjetnik ne može biti upućen u neke specifičnosti njemačkog pravosudnog postupka, isprazniti sudnicu.

Nakon toga je sudsko vijeće napustilo sudnicu i nakon kratkog vijećanja potvrdilo odluku o oduzimanju riječi Anti Nobilu.

Nobilo je prije toga pokušao pročitati izjavu u kojoj se od državnog odvjetništva traži da se očituje po pitanju vjerodostojnosti nekih svjedoka.

SUĐENJE PERKOVIĆU Josipović: 'Očekujem pravedno suđenje'; Milanović: 'Znam vrlo malo o tome'
"Tražimo da se izjasnite o tomu jesu li neki svjedoci dobivali upute od BND-a kako da se ponašaju i kako da svjedoče pred sudom u ovom procesu i u drugim prijašnjim procesima. Mi imamo dokaze da je taj svjedok od BND-a primao i novčane nagrade. I tražimo da se očituje o tomu je li BND upravljao terorističkim napadima u bivšoj Jugoslaviji", rekao je Nobilo prije nego što ga je predsjednik sudskog vijeća prekinuo.

Nobilo se nakon toga složio da će izjavu u pismenom putu u ponedjeljak predati sudu.

Suđenje je nastavljeno tamo gdje je prekinuto, čitanjem pisma Josipa Perkovića njemačkom parlamentu Bundestagu 2010.

U ovom pismu Perković se Bundestagu žali na postupke njemačkog Ureda za zaštitu ustavnog poretka i to prije svega zbog sudjelovanja svjedoka Vinka Sindičića u procesu protiv Krunoslava Pratesa, gdje je Perković spominjan kao organizator Đurekovićeva ubojstva. U nastavku se Perković izjašnjava o tomu kako Sindičić i Bože Vukušić, koji su bili svjedoci u procesu protiv Pratesa, ali koji se spominju i kao mogući svjedoci u procesu protiv Perkovića i Mustača, zbog svoje kriminalne prošlosti ne mogu biti vjerodostojni svjedoci.

U pismu se uvijek iznova spominje povezanost BND-a s terorističkim aktivnosti hrvatske emigracije.

Čitanje navedenog pisma, kao i dvaju drugih nešto ranije, koji su sastavni dio dokumentacije koju je sudu dostavila obrana, spada u uobičajenu praksu njemačkog pravosuđa u sklopu koje se čitanjem dokumentacije koja ima veze s okrivljenim želi prikazati kakav je on kao osoba.

Nakon što je pismo pročitano sudski postupak pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu za danas je završen i nastavlja se u ponedjeljak.

14.20 -  Ispred Višeg zemaljskog suda u Munchenu okupili su se hrvatski prosvjednici dajući tako svoju potporu njemačkoj politici i pravosuđu koje je odlučilo procesuirati svirepi zločin Udbine likvidacije Inina direktora, Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu nadomak Munchena.

Prosvjednici su nosili panoe sa parolama upućenim hrvatskoj političkoj vrhuški, koju su pozivali da konačno provede poštenu lustraciju s kojom bi obuhvatili bivšeg i sadašnjeg predsjednika Stipu Mesića, Ivu Josipovića i druge. Josipoviću su poručili kako mu je najpametnije odustati od predsjedničke kandidature, a poseban odbor za doček koji je predvodio poznati hrvatski emigrant Petar Penava uputio je preko megafona i poruku Anti Nobilu, Perkovićevu odvjetniku koji se sa svojom odvjetničkom ekipom smjestio u obližnjem sudskom caffeu, poručivši mu kako ga nakon svega čeka sigurno mjesto u Remetincu, što su brojni novinari i televizijske ekipe zabilježile sa posebnim zanimanjem.

Mijo Marić, donedavni predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke bio je i ovom prigodom među prosvjednicima, a posebno se razveselio susretu sa Lukom Kraljevićem, hrvatskim emigrantom, koji je nakon udbina atentata ostao slijep. Bio je to susret podrške koju je Marić dao Luku Kraljeviću, koji već trideset godina čeka pravdu da se otkriju udbini zlikovci koji su ga htjeli ubiti.

- Pa koga bi taj susret ostavio ravnodušnim kada vidi čovjeka koji g odinama pati zbog udbinih ubojica koje su ga pokušale likvidirati. Mislim da će njegovo svjedočanstvo najbolje reći sve o napadima i ubojstvima naših emigranata na njemačkom teritoriju.Hrvati u Njemačkoj podržavaju njemačku politiku, ovaj sudski proces i rasvjetljavanje jugoslavenske diktature. Hrvatska je već odavno morala procesuirati sve Udbine žrtve i za njih stvoriti pravdu , a ne da nam to sada trebaju uraditi Nijemci, kako bi nam ukazali na velike propuste naše politike.

Na ovaj povijesni proces se čekalo punih 25 godina jer su se udbaši uvukli u sve strukture Lijepe naše i odatle opstruirali lustraciju. Što se tiče samog današnjeg prvog dana suđenja bilo je vidljivo kako su optuženi pokazali veliku nervozu zajedno sa svojim odvjetnicima. Mustač je nervozno prebirao prstima, dok se je Perković trudio ostaviti utisak odlično koncentriranog.

Zanimljivo je i to da se u prvoj stanci suđenja Perković i Mustač koji su bili udaljeni svega tri metra, sjedeći jedan pored drugoga ,nisu ni pogledali. Možda to dovoljno i najbolje govori o njihovim odnosima.Pravi svjedoci su pozvani na ročište 4. studenog i tada će postati puno toga jasnije. Nobilo danas u sudnici nije rekao ni riječi već se samo očitovao njihov njemački odvjetnik. Dao sam čak izjavu i za Češku tv koja me je posjetila u Berlinu. Veliko je zanimanje novinara za ovo suđenje.

Danas su prosvjednici nosili parole: Masovni ubojica Tito koliko će još dugo nositi njemačko odličje, Josipoviću povuci kandidaturu , a njemačkom pravosuđu se zahvaljivalo na svakom koraku- kaže nam Mijo Marić.

ZORAN PAŠKOV


13.41 - Suđenje bivšim agentima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića nastavljeno je u petak prijepodne pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu čitanjem dijela materijala koje je obrana dostavila sudu.

Prvo je pročitano pismo koje je Josip Perković poslao sucu Berndu von Heintschel-Heineggu, koji je predsjedao sudskim vijećem koje je Krunoslava Pratesa 2008. osudilo za suučesništvo u ubojstvu Đurekovića.

U pismu se Perković ispričava zato što ne može pojaviti kao svjedok na suđenju Pratesu jer je u tomu spriječen iz zdravstvenih razloga. Perković istodobno u pismu tvrdi kako Prates ne može biti upućen u događaje oko Đurekovića jer nije bio upućen u planiranje rada jugoslavenske tajne službe.

U pismu Višem pokrajinskom sudu od 2008. godine se niječe i postojanje neke vrste "prave" tajne službe koja je organizirala ubojstva emigranata, kako je to sugerirano u procesu protiv Pratesa. U nastavku pisma Perković suca detaljno upućuje u rad tajnih službi u SFRJ i tvrdi kako je njegov zadatak bio SFRJ a posebice jadransku obalu zaštiti od terorističkih napada koji su joj prijetili izvana, između ostalog i od političkih emigranata. No on je isto tako utvrdio kako Stjepan Đureković nije bio na listi onih za koje su se zanimale sigurnosne službe.

10:52  - Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim pokrajinskimsudom u Muenchenu zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića započelo je u petak čitanjem optužnice u kojoj se optuženi okrivljaju zaplaniranje i davanje naloga za ubojstvo tog hrvatskog emigranta.

Prethodno je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster započeo postupak zahtjevom svjedocima koji se nalaze u publici da napuste dvoranu jer svojom nazočnošću sami sebe čine nevjerodostojnima.

"Dobio sam informaciju da se neki svjedoci nalaze u publici i zamolio bih ih da napuste dvoranu", rekao je sudac Dausner, koji jenakon toga izravno prozvao svjedoka Roberta Zagajskog.

Nakon što je predsjednik sudskog vijeća završio s utvrđivanjem osobnih podataka optuženih, državni odvjetnici su započeli s čitanjem optužnice.

Kao predstavnici optužbe pred sudom su se pojavili državni odvjetnici pri Glavnom državnom odvjetništvu Wolf Dieter Dietrich iLienhard Weiss, koji su obavljali ovu dužnost i u procesu protivKrunoslava Pratesa 2008., koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbogsuučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Zdravku Mustaču se predbacuje da je suoptuženom Perkoviću "uZagrebu ili negdje drugdje" i to prije 28. srpnja 1983., dakle prijeubojstva Đurekovića, kao nadređeni dao nalog za planiranje ubojstvahrvatskog emigranta Đurekovića.

Perkoviću se predbacuje da je "u Luksemburgu i na drugimmjestima" zasad nepoznatim počiniteljima svjesno pomogao u počinjenukaznenog djela ubojstva.

Perkoviću se između ostalog predbacuje da je nepoznatom počinitelju predao ključ garaže u kojoj je Đureković ubijen.

Nakon detaljnog opisa počinjenog djela, odvjetništvo zaključujekako su ubojstvo naložile "zasad neidentificirane osobe u komunističkomvrhu". Državno odvjetništvo nadalje polazi od toga da je ubojstvoStjepana Đurekovića inicirano od strane komunističkog čelnika MikeŠpiljka koji je time htio ukloniti svjedoka koji bi mogao svjedočiti uslučaju ilegalnih poslova njegova sina Vanje, koji je također kao iĐureković bio visoki dužnosnik u državnoj naftnoj kompaniji Ina.

Državno odvjetništvo je zaključilo kako se radi o ubojstvo iz"kako se čini, političkih razloga, dakle iz posebno niskih pobuda".

"Optuženima je bilo jasno da će Đureković biti ubijen uz njihovu pomoć", stoji u optužnici.

Nakon čitanja optužnice optuženi Perković i Mustač su prekosvojih odvjetnika poručili da će se braniti šutnjom tj. da neće davatinikakve izjave u vezi s osobama ili događajima koji će biti predmetomsuđenja.

Istodobno Perkovićev odvjetnik Bayer je iznio primjedbu u svezi sa svjedocima.

"Imamo informacije i dokaze da su neki svjedoci primili novac iupute od Njemačke obavještajne službe (BND-a) kako svjedočiti u ovomprocesu", rekao je Beyer našto mu je sudac ukazao na to da kasnije uiznošenju obrane mora biti konkretniji i reći o komu se konkretno radi.

10.20 - Čitanjem optužnice u Muenchenu je u petak pred Višim pokrajinskimsudom započelo suđenje hrvatskim državljanima Josipu Perkoviću i ZdravkuMustaču zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političaraStjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pokraj Muenchena.

Dvojica optuženika pristigli su dobro raspoloženi u sudnicu kamosu dovedeni iz zatvora Stadelheim, u kojem su boravili od izručenja utravnju odnosno kolovozu ove godine. Uz njih na sud su pristigli njihovibranitelji, minhenski odvjetnik Peter Wagner, koji je dio odvjetničkogtima koji će Perkovića zastupati pred Višim pokrajinskim sudom, a ukojemu su još minhenski odvjetnici Richard Beyer i Francziska Zurr teodvjetnik Anto Nobilo iz Hrvatske.

Na sud je stigla i minhenska odvjetnica Daniela Dopf, koja uz Lidiju Horvat iz Hrvatske zastupa Zdravka Mustača.

Proces će, prema najavama, početi čitanjem optužnice, punomoćiodvjetnika i imena svjedoka i stručnjaka koji će se pojaviti pred sudom.

Sudskim vijećem predsjeda sudac Manfred Dauster, koji je bio ičlan sudskog vijeća koje je 2008. osudilo Krunoslava Pratesa zasuučesništvu u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Ispred zgrade Višeg zemaljskog suda u Muenchenu više desetakaprosvjednika okupilo se uoči početka suđenja u sklopu za danasnajavljenih prosvjeda na kojima pripadnici hrvatske zajednice tražeprocesuiranje ubojstava hrvatskih emigrantskih političara koje su izvelejugoslavenske tajne službe. Prosvjednici su prilikom dolaska na sudvrijeđali Perkovićeva odvjetnika Antu Nobila.

Suđenje dvojici pripadnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnihslužbi izazvalo je veliko medijsko zanimanje te se za praćenje procesaakreditiralo 133 novinara od čega 15 iz Hrvatske.

U optužnici koju je glavno državno odvjetništvo iz Karlsruheakrajem svibnja podiglo protiv Josipa Perkovića, bivšeg visokogdužnosnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti te kasnije uneovisnoj Hrvatskoj i ministarstva unutarnjih poslova, predbacuje da jeplanirao i organizirao ubojstvo Stjepana Đurekovića.

"U tu svrhu optuženi je stupio u kontakt sa svojim doušnikomKrunoslavom P. (Pratesom) koji je bio blizak Stjepanu Đurekoviću i čijeje povjerenje uživao. Nakon što je optuženi svog doušnika uputio uplanove o ubojstvu Đurekovića, odlučili su za mjesto ubojstva odabratigaražu u Wolfratshausenu pokraj Muenchena u vlasništvu Krunoslava P.Nakon toga je Krunoslav P. optuženom predao kopiju ključa garaže koju jeovaj, direktno ili preko posrednika, dostavio počiniteljima ubojstva. Sovom kopijom ključa počinitelji su neopaženo ušli u garažu gdje su28.srpnja 1983. dočekali Đurekovića te ga usmrtili s nekoliko hitaca izvatrenog oružja te udarcima tupim predmetom po glavi", stoji uoptužnici.

U optužnici drugooptuženom Zdravku Mustaču od kraja srpnja stojida je optuženi od 1982. do 1985. obnašao dužnost voditelja bivšejugoslavenske tajne službe SDS i da je kao takav bio pretpostavljenidjelatniku SDS-a Josipu Perkoviću.

"Najvjerojatnije na proljeće 1982. optuženi je, takođeroptuženom, Josipu P. (Perkoviću) izdao nalog za planiranje i pripremuubojstva jugoslavenskog oporbenog političara Stjepana Đurekovića", stojiu optužnici u kojoj se zatim, kao i u optužnici protiv Perkovića,opisuje slijed događaja koji je kulminirao Đurekovićevim ubojstvom.

U slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića njemačko pravosuđe već je2008. na doživotnu kaznu zatvora osudilo hrvatskog državljaninaKrunoslava Pratesa. Već tijekom tadašnjeg suđenja, koje se zbog, kako jeto tada priopćio viši zemaljski sud u Muenchenu, otezalo dvije godinezbog nesuradnje pravosudnih organa u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini iSrbiji, spominjalo se ime Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

Jedan od nekadašnjih direktora Ine i potom hrvatski emigrantStjepan Đureković ubijen je 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu poredMuenchena u garaži koja mu je služila kao tiskara za emigrantskuliteraturu. Njemačko pravosuđe se sredinom prošlog desetljeća počelointenzivnije zanimati za Đurekovićevo ubojstvo nakon čega je došlo dooptužnice protiv Krunoslava Pratesa, suradnika Službe državnesigurnosti. Na suđenju Pratesu Perković i Mustač su se navodili kaonaručitelji tog ubojstva. Njemačko pravosuđe od tada traži Perkovićevo iMustačevo izručenje.

Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu konačno je i formalno usvibnju odnosno kolovozu ove godine podiglo optužnice protiv Perkovića iMustača za suučesništvo u Đurekovićevu ubojstvu. Perkoviću sepredbacuje da je zasad nepoznatim izvršiteljima ubojstva predao ključevegaraže u kojoj je Đureković 1982. ubijen, a Mustaču da je kaoPerkovićev pretpostavljeni dao nalog za ubojstvo Đurekovića.

Perković i Mustač su ove godine izručeni Njemačkoj.

Kao sutužiteljica u procesu pojavit će se i udovica Stjepana Đurekovića.

Suđenja Perkoviću i Mustaču su odlukom Višeg pokrajinskog suda uMuenchenu od kolovoza ove godine, spojeni u jedan. Za postupak je zasadpredviđeno 50 ročišta, a presuda bi trebala biti donesena krajem travnjaiduće godine.

H
FOTO: CROPIX

Nobilo za "Delo": Očekujem presudu do sredine iduće godine i pozitivan ishod

Odvjetnik Anto Nobilo, branitelj optuženog pripadnika jugoslovenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića na procesu koji danas počinje u Muenchenu, izjavio je za ljubljansko "Delo" od petka da vjeruje kako će suđenje biti završeno tek sredinom iduće godine te da očekuje pozitivan ishod za svog klijenta.

Na pitanje što očekuje od slučaja Perković-Mustač "koji hrvatski mediji zovu zadnjom bitkom hladnoga rata", Nobilo je rekao da očekuje pobjedu, ali da se radi o zamršenom procesu.

"Nesumnjivo očekujem pobjedu, ali u cijeloj stvari treba znati da je riječ o vrlo zamršenom procesu. U njemu sudjeluju brojni međunarodni akteri, tajne službe, obavještajna i protuobavještajna podzemlja", kazao je Nobilo u razgovoru za vodeći slovenski dnevnik.

Što se tiče trajanja procesa, Nobilo je kazao da bi on po "optimističnim najavama" mogao biti završen u travnju, ali da sam vjeruje kako je vjerojatnije da će se završiti sredinom iduće godine.

Nobilo je prokomentirao i ocjenu da Perković i Mustač raspolažu s "velikim hrvatskim unutarnjopolitičkim tajnama vezanim za hrvatsko osamostaljenje" koje bi na procesu u Muenchenu mogle biti razotkrivene. Na pitanje treba li nekoga u Hrvatskoj biti strah od mogućih otkrića iz "Perkovićeva kofera", Nobilo je rekao da je njegov odgovor pozitivan.

"Jesu li ti koji se trebaju bojati neki s ljevice kojoj desnica zamjera da je pravna nasljednica Saveza komunista Hrvatske, to će se tek vidjeti. No, isto bi se tako moglo pokazati da bi moralo biti strah najmanje desetoricu sadašnjih članova desne političke opcije u Hrvatskoj koji bi u ovom procesu mogli biti identificirani", kazao je Nobilo u razgovoru.

Što se tiče uloge istaknutog slovenskog komunističkog dužnosnika Stane Dolanca, koji je u vrijeme Đurekovićeva ubojstva u Njemačkoj bio na najistaknutijim državnim i partijskim dužnostima u Beogradu, Nobilo je negirao teoriju o "slovenskom elementu" u predmetu kojim će se baviti sud u Muenchenu.

"Ne, u priči lex Perković nema onoga što zovete slovenskim elementom, to je još jedan potez obavještajnog podzemlja", kazao je Nobilo.

"Istina, Dolanc je dio te priče, ali ga ja ne vidim kao slovenski nego jugoslavenski element. On je u to vrijeme bio jugoslavenski dužnosnik i šef važnog sektora tadašnjeg sustava. Za sve imamo dokaze. Osim toga, u ono vrijeme nije bilo nikakve slovenske (tajne) službe", naveo je Nobilo u razgovoru za slovenski list.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zavrsen-prvi-dan-sudenja-perkovicu-i-mustacu-mozda-ih-osude-zbog-ubojstva-zrtve-udbe-cekali-smo-na-ovo-25-godina-250210 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=776a35d02089310827bf8c4eaabcee8d1b4d85ac [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zavr%C5%A1en+prvi+dan+su%C4%91enja+Perkovi%C4%87u+i+Musta%C4%8Du%3B+%26%23039%3BMo%C5%BEda+ih+osude+zbog+ubojstva%26%23039%3B%3B+%C5%BDrtve+Udbe%3A+%C4%8Cekali+smo+na+ovo+25+godina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzavrsen-prvi-dan-sudenja-perkovicu-i-mustacu-mozda-ih-osude-zbog-ubojstva-zrtve-udbe-cekali-smo-na-ovo-25-godina-250210 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzavrsen-prvi-dan-sudenja-perkovicu-i-mustacu-mozda-ih-osude-zbog-ubojstva-zrtve-udbe-cekali-smo-na-ovo-25-godina-250210 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velike tenzije i oštar sudac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskavelike tenzije i oštar sudac

Završen prvi dan suđenja Perkoviću i Mustaču; 'Možda ih osude zbog ubojstva'; Žrtve Udbe: Čekali smo na ovo 25 godina

Piše PSD.
17. listopada 2014. - 17:22
16.45 - Završen prvi dan suđenja Perkoviću i Mustaču, nastavak u ponedjeljak

U Muechenu je u petak poslijepodne pred Višim pokrajinskim sudom okončan prvi dan suđenja pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu pokraj Muenchena 1983.

Prvi dan je protekao u čitanju optužnica i čitanju dokumenata koje je obrana Josipa Perkovića dostavila sudu kao materijal koji bi mogao koristiti u daljnjoj obrani.

Na konferenciji za tisak koja je uslijedila nakon okončanja današnjeg suđenja, državni odvjetnici nisu isključili mogućnost da sudsko vijeće na osnovu dokaza tijekom suđenja na kraju optužene osudi zbog samog ubojstva, umjesto suučesni...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:37