stdClass Object ( [id] => 92879 [title] => ZATVORENI KANALI Dražen Lalić: HDZ kroji Ustav ‘pljuni pa prilipi’ [alias] => zatvoreni-kanali-drazen-lalic-hdz-kroji-ustav-pljuni-pa-prilipi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rasprava o četvrtoj izmjeni Ustava još je jedan u nizu pokazatelja kako se kod nas svijet političara odvojio od svijeta ‘običnih’ građana, a svijet norma od svijeta stvarnoga života

Raspravu treba pametnije planirati – pomislio sam odlazeći s okrugloga stola o ustavnim promjenama koji je 16. ožujka održan u Zagrebu u organizaciji Transparency Internationala.

Nisam dobro “tempirao“ svoje javljanje za raspravu i drugi su diskutanti odužili s pričom, pa sam zbog druge, neodgodive obveze morao otići s toga skupa a da nisam uzeo riječ.

Nije neka šteta što sam propustio iznijeti svoje mišljenje, s obzirom na to da za razliku od nekih sudionika skupa (primjerice, profesora s Pravnoga fakulteta u Zagrebu Alana Uzelca i Roberta Podolnjaka) nisam pravnik, odnosno stručnjak za ustavna pitanja.

Međutim, sadržaj i metodu promjena najvišega pravnog akta koji regulira funkcioniranje političkog i društvenog sustava nužno je i korisno smjestiti u širi kontekst, a to je već zadatak sociologa i politologa.

Šeksove teze

Svoju sam diskusiju ponajviše namjeravao “nadovezati“ na zanimljiva uvodna izlaganja dvojice kolega: sociologa Aleksandra Štulhofera, koji je upozorio kako se rasprava o ustavnim promjenama odvija u atmosferi niskoga povjerenja građana u političke institucije, te uočio da ta rasprava nema aktere koji su s tim u vezi prepoznatljivi u javnosti; Gorana Čulara, politologa, zapitanoga zašto zapravo i nema kvalitetne javne rasprave o tim promjenama, nego diskusiju o tome vode vodstva političkih stranaka.

A mislio sam reći pokoju i o nekim tezama Vladimira Šeksa, prvoga zakonodavca u samostalnoj Hrvatskoj i aktivnog sudionika toga skupa. Ponajprije o implicite izraženoj ocjeni kako je javna rasprava o ustavnim promjenama živa i kvalitetna te da se u nju uključuju različiti akteri, pa i o njegovu priznanju da su te promjene uvjetovane procesom pristupanja zemlje EU-u.

Moja osnovna teza: rasprava o četvrtoj izmjeni Ustava (usvojen je 22. prosinca, a mijenjao se 1997., 2000. i 2001.) po mnogim je svojim obilježjima još jedan u nizu pokazatelja kako se svijet političara kod nas jako odvojio od svijeta “običnih“ građana, a svijet norma (pa i one najviše – Ustava) od svijeta stvarnoga života.

Istupi na okruglom stolu uglavnom potvrđuju tu ocjenu. Alan Uzelac je istaknuo potrebu da se u vezi s promjenama Ustava postigne društveni konsenzus, ne samo politički, s obzirom na to da se taj dokument tiče svih građana, a ne samo nekih skupina; upozorio je da neke ustavne odredbe mogu biti prepreke reformama.

Izvjesni znanstvenici, sindikalisti, oporbenjaci i drugi izrazili su na tom skupu i u pojedinim drugim prilikama (naslov teksta Srđana Dvornika u novom broju magazina “Identitet“: “Temeljna prava svedena na razinu političke trgovine“) svoje nezadovoljstvo. I to kako načinom odvijanja javne rasprave o ustavnim promjenama, tako i sadržajem predloženih promjena. Ali karavana i dalje prolazi.

I to manje-više u tišini, s obzirom na to da se kod nas, za razliku od nekih drugih zemalja, najviši pravni dokument nastoji promijeniti uza što manje javne buke. Vladajući se umješno koriste znanjima i vještinama iz odnosa s javnošću kada provode izbornu kampanju, ali njihov PR u vezi s izrazito važnim pitanjem ustavnih promjena zaista je mizeran.

Koliko znam, nisu upriličili sastanke s urednicima masovnih medija na kojima bi se dogovorili valjani načini na koje novine, te radio i TV stanice, posebno one javne, trebaju stimulirati tu raspravu te prevladati senzacionalistički pristup (i) toj problematici.

Nisu otvorili internetsku stranicu na kojoj bi mogla odvijati rasprava o ustavnim promjenama. Slabašno kontaktiraju s civilnim društvom u vezi s tom raspravom, što mi je u razgovoru slikovito opisao predsjednik jedne od vodećih hrvatskih udruga: “Ovi iz Sabora objavljuju na oglasnoj ploči pozive za raspravu o promjenama Ustava, slično kao što je sutkinja Domić upućivala pozive za ostavinske rasprave na Braču. Izgleda da Boga mole da te pozive ne vidimo i da se ne odazovemo.“

Riječju, komunikacijski kanali kojima bi se omogućilo i akterima izvan Vlade i uske političke elite da sudjeluju u raspravi o novoj inačici Ustava ili nisu uspostavljeni ili su zakrečeni. Nove ustavne promjene kao da se provode u stilu “pljuni pa prilipi“.

Drugim riječima, složenom i društveno bitnom političkom procesu usvajanja izmjena Ustava vladajući prilaze kao pojednostavnjenoj aktivnosti koju treba obaviti što je moguće brže, jer je to jedna od “predradnji“ za priključenje Hrvatske EU-u.

Da je tome tako pokazuje izjava Jadranke Kosor 11. listopada prošle godine: “Nemamo vremena za čekanje oko promjene Ustava“, “(...) mi smo sada na početku kraja pregovora za ulazak u EU i jedan od poslova koje moramo obaviti su promjene Ustava“. Taj “posao“, međutim, sve više dobiva obilježja svojevrsne transakcije između moćnika, dok će pripadajuće troškove (najviše za lako moguća loša rješenja) kao i obično snositi “oni dolje“.

Izborno pitanje

Najvažniji oblik te trgovine odnosi se na članak 141. Ustava. Prema prijedlogu Vlade odluka o udruživanju Hrvatske trebala bi se donositi na referendumu, i to ne većinom glasova ukupnoga broja birača u državi nego većinom glasova birača koji su glasovali u zemlji, uz uvjet da mu je pristupila većina od ukupnoga broja birača.

Taj prijedlog koji je izraz puke političke nužde - uopće nije vjerojatno da bi za priključenje Hrvatske EU-u glasovala većina od ukupnoga broja birača, dakle nešto više od dva milijuna - “vuče“ za sobom teške dvojbe vezane uz izrazito osjetljivo pitanje sudjelovanja na izborima državljana Hrvatske koji žive u drugim zemljama, poglavito u BiH.

Prema tome, licemjernošću političkog uma njima će se uskratiti mogućnost da glasuju na referendumu o priključenju Hrvatske EU-u, ali će zadržati pravo da glasuju na parlamentarnim i drugim izborima (koje imaju iako ne plaćaju poreze hrvatskoj državi i ne snose posljedice svojih izbornih odluka).

Takvo rješenje oporbi, ponajprije SDP-u, otvara prostor da mešetari svojim glasovima za usvajanje promjena Ustava (za što je potrebna dvotrećinska većina zastupnika), pa nešto treba dobiti zauzvrat ako sama sebi u vezi s izbornim pravima tzv. dijaspore skoči u usta. Istovremeno, SDP i druge oporbene stranke dolaze u opasnost da ih zbog nepristajanja na takve promjene vezane uz referendumsko odlučivanje o udruživanju Hrvatske u EU, HDZ i druge stranke iz vladajuće koalicije, uz pomoć njima sklonih medija i drugih aktera, optuže za “izdaju nacionalnih interesa“.

A Milanović i društvo nipošto ne žele biti narodni izdajnici, pogotovo ne u vezi s priključenjem zemlje Europskoj uniji. Slično vladajućima, i neki vodeći oporbenjaci to priključenje, izgleda, dominantno shvaćaju kao politički cilj po sebi, a ne sredstvo za modernizaciju Hrvatske, odnosno dugoročno unapređenje njezina svekolikog razvoja. Raspravu o ustavnim promjenama naša je politička elita, kako ona na vlasti, tako i u oporbi, očito trebala pametnije i demokratičnije planirati i provesti.

Nedemokratski uvjeti za raspisivanje referenduma

Josip Leko, SDP-ov saborski zastupnik, ocijenio je da postoje i unutarnje potrebe za modifikacijom Ustava, a ne samo vanjske potrebe, dakle one vezane uz europsku integraciju Hrvatske; čak je rekao (što o tome misli šef njegove stranke?) kako “nije dobro da se pitanje ustavnih promjena rješava na razini šefova stranaka“.

Predstavnici GONG-a, Zelene akcije i nekih drugih nevladinih organizacija iznijeli su svoje prijedloge. Zatražili su reformu dosadašnjih izrazito strogih, pa i nedemokratskih uvjeta za raspisivanje referenduma (potrebno je da to zatraži čak desetina od ukupnoga broja birača, a umjesto toga oni predlažu tri ili najviše pet posto), te eksplicitno isticanje spolne orijentacije kao osnove za diskriminaciju i neravnopravnost u novoj verziji Ustava.

Vilim Ribić i Krešimir Sever izrazili su nezadovoljstvo zbog nesklonosti zakonodavaca za uzimanje u obzir stajališta i prijedloga sindikata.

 

 

 

 



 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rasprava o četvrtoj izmjeni Ustava još je jedan u nizu pokazatelja kako se kod nas svijet političara odvojio od svijeta ‘običnih’ građana, a svijet norma od svijeta stvarnoga života [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZMJENE NAJVIŠEG PRAVNOG AKTA U ZEMLJI oBAVLJAJU SE U USKOM KRUGU POLITIČKE ELITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-03-21 21:42:27 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-03-22 14:01:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-03-21 23:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4140 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/03/22/Novosti/DM_INAUGURACIJA28-180210.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x491" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7814046 Threads: 7 Questions: 1573567883 Slow queries: 4801297 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111826588 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/zatvoreni-kanali-drazen-lalic-hdz-kroji-ustav-pljuni-pa-prilipi-92879 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zatvoreni-kanali-drazen-lalic-hdz-kroji-ustav-pljuni-pa-prilipi-92879?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 223611 [name] => draženlalić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drazenlalic [link] => /tag/drazenlalic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 202029 [name] => ustavnepromjene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ustavnepromjene [link] => /tag/ustavnepromjene ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rasprava o četvrtoj izmjeni Ustava još je jedan u nizu pokazatelja kako se kod nas svijet političara odvojio od svijeta ‘običnih’ građana, a svijet norma od svijeta stvarnoga života [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZMJENE NAJVIŠEG PRAVNOG AKTA U ZEMLJI oBAVLJAJU SE U USKOM KRUGU POLITIČKE ELITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ZATVORENI KANALI Dražen Lalić: HDZ kroji Ustav ‘pljuni pa prilipi’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-17-49-41-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/03/22/Novosti/DM_INAUGURACIJA28-180210.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/03/22/Novosti/DM_INAUGURACIJA28-180210.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Rasprava o četvrtoj izmjeni Ustava još je jedan u nizu pokazatelja kako se kod nas svijet političara odvojio od svijeta ‘običnih’ građana, a svijet norma od svijeta stvarnoga života

Raspravu treba pametnije planirati – pomislio sam odlazeći s okrugloga stola o ustavnim promjenama koji je 16. ožujka održan u Zagrebu u organizaciji Transparency Internationala.

Nisam dobro “tempirao“ svoje javljanje za raspravu i drugi su diskutanti odužili s pričom, pa sam zbog druge, neodgodive obveze morao otići s toga skupa a da nisam uzeo riječ.

Nije neka šteta što sam propustio iznijeti svoje mišljenje, s obzirom na to da za razliku od nekih sudionika skupa (primjerice, profesora s Pravnoga fakulteta u Zagrebu Alana Uzelca i Roberta Podolnjaka) nisam pravnik, odnosno stručnjak za ustavna pitanja.

Međutim, sadržaj i metodu promjena najvišega pravnog akta koji regulira funkcioniranje političkog i društvenog sustava nužno je i korisno smjestiti u širi kontekst, a to je već zadatak sociologa i politologa.

Šeksove teze

Svoju sam diskusiju ponajviše namjeravao “nadovezati“ na zanimljiva uvodna izlaganja dvojice kolega: sociologa Aleksandra Štulhofera, koji je upozorio kako se rasprava o ustavnim promjenama odvija u atmosferi niskoga povjerenja građana u političke institucije, te uočio da ta rasprava nema aktere koji su s tim u vezi prepoznatljivi u javnosti; Gorana Čulara, politologa, zapitanoga zašto zapravo i nema kvalitetne javne rasprave o tim promjenama, nego diskusiju o tome vode vodstva političkih stranaka.

A mislio sam reći pokoju i o nekim tezama Vladimira Šeksa, prvoga zakonodavca u samostalnoj Hrvatskoj i aktivnog sudionika toga skupa. Ponajprije o implicite izraženoj ocjeni kako je javna rasprava o ustavnim promjenama živa i kvalitetna te da se u nju uključuju različiti akteri, pa i o njegovu priznanju da su te promjene uvjetovane procesom pristupanja zemlje EU-u.

Moja osnovna teza: rasprava o četvrtoj izmjeni Ustava (usvojen je 22. prosinca, a mijenjao se 1997., 2000. i 2001.) po mnogim je svojim obilježjima još jedan u nizu pokazatelja kako se svijet političara kod nas jako odvojio od svijeta “običnih“ građana, a svijet norma (pa i one najviše – Ustava) od svijeta stvarnoga života.

Istupi na okruglom stolu uglavnom potvrđuju tu ocjenu. Alan Uzelac je istaknuo potrebu da se u vezi s promjenama Ustava postigne društveni konsenzus, ne samo politički, s obzirom na to da se taj dokument tiče svih građana, a ne samo nekih skupina; upozorio je da neke ustavne odredbe mogu biti prepreke reformama.

Izvjesni znanstvenici, sindikalisti, oporbenjaci i drugi izrazili su na tom skupu i u pojedinim drugim prilikama (naslov teksta Srđana Dvornika u novom broju magazina “Identitet“: “Temeljna prava svedena na razinu političke trgovine“) svoje nezadovoljstvo. I to kako načinom odvijanja javne rasprave o ustavnim promjenama, tako i sadržajem predloženih promjena. Ali karavana i dalje prolazi.

I to manje-više u tišini, s obzirom na to da se kod nas, za razliku od nekih drugih zemalja, najviši pravni dokument nastoji promijeniti uza što manje javne buke. Vladajući se umješno koriste znanjima i vještinama iz odnosa s javnošću kada provode izbornu kampanju, ali njihov PR u vezi s izrazito važnim pitanjem ustavnih promjena zaista je mizeran.

Koliko znam, nisu upriličili sastanke s urednicima masovnih medija na kojima bi se dogovorili valjani načini na koje novine, te radio i TV stanice, posebno one javne, trebaju stimulirati tu raspravu te prevladati senzacionalistički pristup (i) toj problematici.

Nisu otvorili internetsku stranicu na kojoj bi mogla odvijati rasprava o ustavnim promjenama. Slabašno kontaktiraju s civilnim društvom u vezi s tom raspravom, što mi je u razgovoru slikovito opisao predsjednik jedne od vodećih hrvatskih udruga: “Ovi iz Sabora objavljuju na oglasnoj ploči pozive za raspravu o promjenama Ustava, slično kao što je sutkinja Domić upućivala pozive za ostavinske rasprave na Braču. Izgleda da Boga mole da te pozive ne vidimo i da se ne odazovemo.“

Riječju, komunikacijski kanali kojima bi se omogućilo i akterima izvan Vlade i uske političke elite da sudjeluju u raspravi o novoj inačici Ustava ili nisu uspostavljeni ili su zakrečeni. Nove ustavne promjene kao da se provode u stilu “pljuni pa prilipi“.

Drugim riječima, složenom i društveno bitnom političkom procesu usvajanja izmjena Ustava vladajući prilaze kao pojednostavnjenoj aktivnosti koju treba obaviti što je moguće brže, jer je to jedna od “predradnji“ za priključenje Hrvatske EU-u.

Da je tome tako pokazuje izjava Jadranke Kosor 11. listopada prošle godine: “Nemamo vremena za čekanje oko promjene Ustava“, “(...) mi smo sada na početku kraja pregovora za ulazak u EU i jedan od poslova koje moramo obaviti su promjene Ustava“. Taj “posao“, međutim, sve više dobiva obilježja svojevrsne transakcije između moćnika, dok će pripadajuće troškove (najviše za lako moguća loša rješenja) kao i obično snositi “oni dolje“.

Izborno pitanje

Najvažniji oblik te trgovine odnosi se na članak 141. Ustava. Prema prijedlogu Vlade odluka o udruživanju Hrvatske trebala bi se donositi na referendumu, i to ne većinom glasova ukupnoga broja birača u državi nego većinom glasova birača koji su glasovali u zemlji, uz uvjet da mu je pristupila većina od ukupnoga broja birača.

Taj prijedlog koji je izraz puke političke nužde - uopće nije vjerojatno da bi za priključenje Hrvatske EU-u glasovala većina od ukupnoga broja birača, dakle nešto više od dva milijuna - “vuče“ za sobom teške dvojbe vezane uz izrazito osjetljivo pitanje sudjelovanja na izborima državljana Hrvatske koji žive u drugim zemljama, poglavito u BiH.

Prema tome, licemjernošću političkog uma njima će se uskratiti mogućnost da glasuju na referendumu o priključenju Hrvatske EU-u, ali će zadržati pravo da glasuju na parlamentarnim i drugim izborima (koje imaju iako ne plaćaju poreze hrvatskoj državi i ne snose posljedice svojih izbornih odluka).

Takvo rješenje oporbi, ponajprije SDP-u, otvara prostor da mešetari svojim glasovima za usvajanje promjena Ustava (za što je potrebna dvotrećinska većina zastupnika), pa nešto treba dobiti zauzvrat ako sama sebi u vezi s izbornim pravima tzv. dijaspore skoči u usta. Istovremeno, SDP i druge oporbene stranke dolaze u opasnost da ih zbog nepristajanja na takve promjene vezane uz referendumsko odlučivanje o udruživanju Hrvatske u EU, HDZ i druge stranke iz vladajuće koalicije, uz pomoć njima sklonih medija i drugih aktera, optuže za “izdaju nacionalnih interesa“.

A Milanović i društvo nipošto ne žele biti narodni izdajnici, pogotovo ne u vezi s priključenjem zemlje Europskoj uniji. Slično vladajućima, i neki vodeći oporbenjaci to priključenje, izgleda, dominantno shvaćaju kao politički cilj po sebi, a ne sredstvo za modernizaciju Hrvatske, odnosno dugoročno unapređenje njezina svekolikog razvoja. Raspravu o ustavnim promjenama naša je politička elita, kako ona na vlasti, tako i u oporbi, očito trebala pametnije i demokratičnije planirati i provesti.

Nedemokratski uvjeti za raspisivanje referenduma

Josip Leko, SDP-ov saborski zastupnik, ocijenio je da postoje i unutarnje potrebe za modifikacijom Ustava, a ne samo vanjske potrebe, dakle one vezane uz europsku integraciju Hrvatske; čak je rekao (što o tome misli šef njegove stranke?) kako “nije dobro da se pitanje ustavnih promjena rješava na razini šefova stranaka“.

Predstavnici GONG-a, Zelene akcije i nekih drugih nevladinih organizacija iznijeli su svoje prijedloge. Zatražili su reformu dosadašnjih izrazito strogih, pa i nedemokratskih uvjeta za raspisivanje referenduma (potrebno je da to zatraži čak desetina od ukupnoga broja birača, a umjesto toga oni predlažu tri ili najviše pet posto), te eksplicitno isticanje spolne orijentacije kao osnove za diskriminaciju i neravnopravnost u novoj verziji Ustava.

Vilim Ribić i Krešimir Sever izrazili su nezadovoljstvo zbog nesklonosti zakonodavaca za uzimanje u obzir stajališta i prijedloga sindikata.

 

 

 

 



 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zatvoreni-kanali-drazen-lalic-hdz-kroji-ustav-pljuni-pa-prilipi-92879 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=144c9959507af4df124062345091bd6ce63d498f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=ZATVORENI+KANALI++Dra%C5%BEen+Lali%C4%87%3A+HDZ+kroji+Ustav+%E2%80%98pljuni+pa+prilipi%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzatvoreni-kanali-drazen-lalic-hdz-kroji-ustav-pljuni-pa-prilipi-92879 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzatvoreni-kanali-drazen-lalic-hdz-kroji-ustav-pljuni-pa-prilipi-92879 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rasprava o četvrtoj izmjeni Ustava još je jedan u nizu pokazatelja kako se kod nas svijet političara odvojio od svijeta ‘običnih’ građana, a svijet norma od svijeta stvarnoga života [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZMJENE NAJVIŠEG PRAVNOG AKTA U ZEMLJI oBAVLJAJU SE U USKOM KRUGU POLITIČKE ELITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaIZMJENE NAJVIŠEG PRAVNOG AKTA U ZEMLJI oBAVLJAJU SE U USKOM KRUGU POLITIČKE ELITE

ZATVORENI KANALI Dražen Lalić: HDZ kroji Ustav ‘pljuni pa prilipi’

Piše PSD.
22. ožujka 2010. - 00:42

Rasprava o četvrtoj izmjeni Ustava još je jedan u nizu pokazatelja kako se kod nas svijet političara odvojio od svijeta ‘običnih’ građana, a svijet norma od svijeta stvarnoga života

Raspravu treba pametnije planirati – pomislio sam odlazeći s okrugloga stola o ustavnim promjenama koji je 16. ožujka održan u Zagrebu u organizaciji Transparency Internationala.

Nisam dobro “tempirao“ svoje javljanje za raspravu i drugi su diskutanti odužili s pričom, pa sam zbog druge, neodgodive obveze morao otići s toga skupa a da nisam uzeo riječ.

Nije neka šteta što sam propustio iznijeti svoje mišljenje, s obzirom na to da za razliku od nekih sudionika skupa (pri...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 19:49