stdClass Object ( [id] => 1321712 [title] => Za jaslice je preporuka 12 djece u grupi, a bude ih i po 36!; ‘Molite se Bogu da svi ostanu živi‘ [alias] => za-jaslice-je-preporuka-12-djece-u-grupi-a-bude-ih-i-po-36-molite-se-bogu-da-svi-ostanu-zivi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vrijeme upisa u vrtiće vrijeme je velikog stesa; za djecu, roditelje i odgojitelje. Hoće li se naći mjesta, gdje će taj vrtić biti, hoće li biti gradski ili privatni, kakvi su uvjeti tamo, kakve su tamo "tete" ili treba li mi veza, samo su neka od pitanja koja u predrujanskom razdoblju more hrvatsko građanstvo. No i kad nestanu upitnici nad svim navedenim pitanjima, pojavljuje se jedan novi problem – onaj veličine vrtićkih skupina. Naime, većina njih je – pretrpana.

Uostalom, sve to je već dobro dokumentirano u istraživanju Sindikata obrazovanja, medija i kulture iz 2020. godine. Tako je u jasličkim skupinama prosjek upisanih po dobnim skupinama od 15,6, 16,1 i 18,8 djece, iako bi ih tamo trebalo biti 8, 12 i 14. Posljedično, prosječna veličina upisane jasličke grupe je za 4,1 do 8,0 djece veća od granice dopuštene Državnim pedagoškim standardom (DPS). Dakle, prosjek je i do dvostruko veći u odnosu na maksimalni broj.

U vrtićima je pak, u svakoj od kategorija – osim u skupinama djece od šest godina; tamo je u prosjeku bilo 24,9 od dopuštenih 25 djece – broj upisanih u prosjeku veći od granice zadane DPS-om. Različiti tipovi vrtićkih skupina nešto manje odstupaju od standarda, ali im je prosjek upisanih i dalje veći od najvećeg dopuštenog broja (za 1,2 – 4,2 djece). Prosječni broj djece u skupinama od 3 i 3+ godina nešto je manji (21,0 – 21,9) nego u skupinama 4, 5, 6 i 4+ godina (23,7 – 24,9).

---

image

Katarina Turković Gulin: Sve je manje mladih koji promišljaju baviti se ovim plemenitim pozivom

Ranko Šuvar/Cropix
---

Čak manje od petine, odnosno tek 18,2 posto, odgojitelja radi u skupinama čija se veličina nalazi u okviru DPS-a. S druge strane, gotovo trećina (31,2 posto) vodi skupine u kojima broj djece za sedam ili više prekoračuje standard, dok tri petine (59,1 posto) drži grupe koje za četvero ili više djece nadilaze propisani standard. Dakle, kršenje pedagoškog standarda normalno je stanje u većini hrvatskih vrtića.

Žalosna stvarnost

Što se tiče uključivanja djece s lakšim poteškoćama u razvoju u skupine, tada se propisuje smanjenje veličine grupe za dvoje mališana. Ako je pak riječ o većim teškoćama, smanjuje se za četvero, pri čemu je postavljen maksimum od jednog takvog djeteta po skupini. Ipak, čak 53 posto odgojitelja u grupi ima barem jedno dijete s teškoćama, ali njih 31 posto i dvoje. U 32,3 posto slučajeva u skupini su samo djeca s lakšim teškoćama, ali kod njih 20,8 posto u grupi je prisutno i barem jedno dijete s većim teškoćama. Samo 39 posto odgojiteljica radi u vrtićkim skupinama bez takve djece.

Zbog nedostatka infrastrukturnoga kapaciteta, ali i kadra, djeca s teškoćama u razvoju često ostaju neupisana. To je naša žalosna stvarnost, ali tako ne bi trebalo biti, govori nam Katarina Turković Gulin, predsjednica udruge "Sidro" koja okuplja odgojitelje, pedagoge, psihologe, edukacijske rehabilitatore, akademsku zajednicu, strukovne udruge, sindikate i mnoge druge organizacije civilnog društva, ali i roditelje kao važne dionike osiguravanja dječjih prava.

– Djeca s teškoćama ne smiju biti isključena jer vrtić nema uvjete, dužni smo im pružiti što i drugoj djeci. O njihovu primanju u odgojno-obrazovne ustanove mišljenje daju povjerenstva koja se sastoje od ravnatelja, tajnika, pa nekad i kuharice. Pritom, oni revidiraju medicinsku dokumentaciju.

Koje su njihove kompetencije da to rade? Zašto se toj djeci jednostavno ne dodijeli asistent? Javna je tajna da se prema DPS-u kod upisa takve djece treba smanjiti ukupan broj za dvoje ili četvero. Svakako, lakše je imati jednog ljutog roditelja nego četiri – tumači Turković Gulin.

---

image

Odgojitelji ne kriju nezadovoljstvo svojim statusom

Ante Čizmić/Cropix
---

Ova odgojiteljica, koja radi u struci već 15-ak godina, tvrdi da su ove godine ta djeca iznimno diskriminirana te da ih je jako malo upisano. A to se događa jer je osnivačima takvo što, eto, preskupo. Iz "Sidra" su se zbog ovoga obratili UNICEF-u i Vladi.

Nisu sve teškoće iste

– Bude ih i po troje-četvero po skupini, dok prema DPS-u smije biti samo jedno. Svakako, otvaranje novih skupina i dovođenje novih kadrova trebao bi biti cilj kojem težimo. Bi li izdvojene ustanove za djecu s poteškoćama bio primjeren cilj? Ne bi. Oni koji to zagovaraju kažu da je bolje da ta djeca budu "među svojima". To je užasna formulacija. Nisu sve teškoće iste i treba maksimalno raditi na njihovu premošćivanju, da se ti budući ljudi što više uključuju u društvo i da ostala djeca nauče prihvaćati različitosti. Osim toga, zašto bi dijete s dijabetesom išlo u izdvojenu skupinu? Jasno, ima djece kojima poteškoće ne dopuštaju da budu dio standardne skupine.

Pitamo je poštuju li vrtići DPS pri formiranju skupina. Smije se, uz dozu muke.

– Niti jedan vrtić u cijelosti ne poštuje DPS. Čak i ministar Fuchs kaže da je to preporuka, a ne zakon. Zbog takvog stava imamo situaciju da u jasličkim skupinama, gdje je "preporuka" 12, u praksi obično bude od 18 do 24 djece. A imali smo slučaj i s 36 djece. To vam izgleda ovako: sanitarni čvor udaljen je od dnevnog boravka i tamo se nalazi prostor za presvlačenje djece. Doduše, postoji staklo kroz koje se vidi soba u kojoj ste ostavili 11 do 20 djece i molite se Bogu da svi ostanu živi. Sad, izračunajte samo koliko se vremena dnevno odgojiteljice nalaze u takvoj situaciji.

Zbog svega ovoga su iz "Sidra" prijavili prosvjetnoj inspekciji oko 400 vrtića, koja je sve podneske uvažila i izišla u nadzor. U svim je objektima zatečeno stanje bilo protivno DPS-u i kažnjeni su visokim kaznama, od oko 15.000 kuna za ustanovu te 8000 za ravnatelja. Također im je naloženo da to stanje isprave. No tada je sve stalo. A stali su i iz "Sidra".

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

– Morali smo. Zašto? Pa jer su vrtići oduzeli taj novac od prehrane i didaktičkih sadržaja, a idućeg bi mjeseca ravnatelj bio od Grada nagrađen za svoja postignuća i dobio bi 8000 kuna. Morate znati i da inspekcija nikad ne dolazi u nenajavljeni nadzor pa se vrtići dobro pripreme. Jedan privatni je tako svu jasličku djecu taj dan ostavio kod kuće i uklonio njihovu dokumentaciju. Jednostavno, nisu postojala i nikome ništa. U gradskom se vrtiću takvo što ne može dogoditi pa se zbog ovakvih situacija i stvara otpor prema privatnima. A najviše smo problema imali s Inspektoratom u Splitu. Njima je nekako uvijek sve ostajalo u ladicama, ništa se nije rješavalo. Uobičajeni je odgovor bio da nema potrebe da se ide u nadzor. Sada sve što prijavljujemo za Split radimo preko Zagreba.

Nakon svega što smo čuli, čini nam se da je Državni pedagoški standard možda ipak malo – prestrog.

– Prestrog? Izglasan je 2008., a ni tada nije bio neka velika novotarija u odnosu na prethodni. Doduše, pitanje je koliko ga se i prije poštovalo, a koliko ne... Svakako, dan je rok od pet godina da se sve uskladi, da 2013. bude u potpunosti implementiran. To se, jasno, nikad nije dogodilo. U svakom slučaju, DPS dopušta puno više djece i manje odgojitelja nego u Europi. Kako je onda strog?

Ugovori na određeno

do iznemoglosti

– Ipak, situacija u kojoj se Hrvatska nalazi nije dobra – govori nam sugovornica – jer ne marimo za sustav. Ne ulažemo u vrtiće, ne brinemo se o kadru, uvjeti rada su loši, nedostaje 5000 odgojitelja, na 500 djece bude po jedan pedagog i psiholog (norma je 200, nap. a.) i ne poštuje se Zakon o radu. Svakako, prva crta obrane na najvećem je udaru. Naime, svaku skupinu djece vode dva odgojitelja, ali u dvije smjene. Dakle, preklapaju se svega sat, sat i pol.

– Nepojmljivo je da to radi jedna osoba. Europski standard je dva. Ovako sve pada na leđa odgojitelja. Zbog toga se vrlo teško i nikako provode smjernice, za njih nema ni uvjeta ni vremena. Na kraju se sve svede na to da samo svi živi odemo kući. Odgojitelji koji nam se javljaju, a okupljamo ih više od 25.000, iznimno su nezadovoljni. Znate, svi oni su vrlo obrazovani, najbolje u Europi. A uvjeti im ne daju da koriste svoje kompetencije. Njihova riječ uopće se ne uvažava. Zašto? Pa jer ravnatelji najčešće moraju slušati osnivača. Ako se netko i usudi pobuniti se, odmah se koriste razne metode zastrašivanja, prijetnji i opomena pred otkaz. A žene masovno daju otkaz. Bježe.

Zbog toga je – kaže Turković Gulin – sve manje mladih koji uopće promišljaju baviti se ovim plemenitim pozivom. Plaće su male, uvjeti nikakvi, radi se prekovremeno, prava ne postoje, a odgovornost je ogromna. Ne može se otići ni na godišnji ako se ne nađe zamjena. I ona će možda trebati raditi duplu smjenu da joj kolegica može na odmor. Osim toga, osoblje se do iznemoglosti drži na ugovorima na određeno. Tako je poslodavac djevojci u Splitu u tri godine dao da potpiše 36 ugovora (četvrti bi trebao biti na neodređeno, nap. a.) – kaže nam sugovornica. Da je prigovorila, ne bi joj se produžio ugovor.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Ipak, Ministarstvo se dosjetilo kako riješiti problem nevoljkosti stručnog kadra da pristane na izrabljivanje. Tako je u Zakon o predškolskom odgoju dodano da, ako se na natječaj nije javila osoba s odgovarajućim obrazovanjem, na poziciju se može zaposliti – bilo tko. Stoga tijekom zime pojedinci bez ikakve kvalifikacije dolaze raditi kao odgojitelji. Potpišu ugovor na pet mjeseci, pa onda opet ide natječaj. Međutim, kako postoji opći nedostatak kadra, često se i izmisli promjena naziva radnog mjesta, kako bi se ovaj nestručni taložio. A najbolje od svega – nestručni radnici pristaju na nižu plaću.

– Sve ih je više. Kraj takvog zaposlenika jedan odgojitelj praktički radi za dva čovjeka.

A plaće? To je posebna priča... Iako bi plaće odgojitelja trebale biti identične kao one djelatnika u osnovnim školama, one to nisu. Štoviše, nalaze se ispod zakonskog minimuma.

– Na sve načine traži se kako smanjiti troškove. Kad smo imali veliki prosvjed odgojitelja, ministar Fuchs priznao je da smo u pravu. Da moramo imati veće plaće i kazao je da zna da nam nisu takve. Čak je dodao da, ako ih nemamo, možemo tužiti osnivače. Ali tko će tužiti grad Split, Zagreb...? Sindikati se zaista trude, ali kako je moguće da uopće pregovaraju o nečemu što je zakonski standard? Pregovori bi se trebali voditi na razini iznad toga. Pomalo je nadrealno i to što prosvjetna inspekcija nema ingerenciju nad našim radnim odnosima, nakon što se od toga maknuo Inspektorat rada. Međutim, ta se kontrola nije dodijelila nikome. Nemamo se kome obratiti.

Govori nam i da se u Splitu izrabljuju pripravnici, tako što su natjerani da plate stručni ispit oko 200 eura, što bi trebali financirati poslodavci.

Puljak nema dobru strategiju

odgoja i obrazovanja

– Jedna vlasnica više vrtića u Splitu to radi i angažirala je više odvjetnika da se oko toga bori s nama. Dakle, plaća veliki novac odvjetničkom društvu umjesto da daje ono što bi trebala svojim pripravnicima, kojima nije uvažila ni putne troškove. Da ne govorim da rade prekovremeno i općenito su izrabljivani.

Kad smo kod Splita, interesiramo se primjećuju li odgojitelji na terenu pod Marjanom, kako kaže gradonačelnik Ivica Puljak, "dobre rezultate" kojima se "djeci osiguravaju najbolji mogući uvjeti" te da se "stručnim službama daje sva moguća podrška", kao i da je sve to "u okviru standarda, kadrova i kapaciteta kojima Grad raspolaže"?

– Iznimno mi je žao, ali ne primjećuju. Pozvala bih gradonačelnika da konkretizira i da dokaze. Rado ćemo zaprimiti njegovu argumentaciju, pa da to konačno skinemo s dnevnog reda i kažemo da je u Splitu sve kako treba. I bolje od toga! Nažalost, po ovome što zasad vidimo, Puljak nema dobru strategiju odgoja i obrazovanja, a pitam se ima li je uopće. Govori stvari koje ne može ostvariti i dopušta da se u njegovim vrtićima događaju mnoge nezakonitosti. Pritom, na te nezakonitosti ni ne odgovara, što znači da mu takvo stanje odgovara.

Zanima nas što Turković Gulin misli o tome što splitski gradonačelnik nuđenjem novca pokušava animirati ravnatelje vrtića da natrpaju još djece u ionako pretrpane skupine.

---

image

Puljak govori stvari koje ne može ostvariti i dopušta da se u njegovim vrtićima događaju mnoge nezakonitosti, smatra Turković Gulin

Nikola Vilić/ Cropix
---

– Puljak takvim teško razumljivim potezima samo kupuje šutnju i ništa ne rješava. Uvjeti i dalje ostaju loši, a vrtići su prekrcani. Niti jedna plaća, kolika god ona bila, neće riješiti sve probleme koji u splitskim vrtićima postoje. Osim toga, gradonačelnik, prema zakonskim aktima, ima obvezu za dva aspekta zbrinjavanja djece, a to su obrazovni i socijalni. Samo, ovakvim radnjama teško da se postiže ijedno od toga.

Odgojiteljica ukazuje na to da svako dijete ima pravo na obrazovanje, a u Hrvatskoj sad nemamo uvjete da se to i zaista ostvari.

– To treba priznati i suočiti se s tim. Neće se riješiti ni sutra ni preksutra. Međutim, dok zatvaramo oči pred tim i govorimo da smo "svoj djeci" to omogućili... Molim vas, prema čemu su samo neka djeca to zaslužila? Jer im roditelji rade? To je nešto na čemu trebamo još puno raditi da bi se i zaista ostvarilo to što političari izgovaraju pred kamerama. Ovdje moram spomenuti Tomislava Tomaševića, koji se pak usudio priznati da Zagreb ima problem s vrtićima i obećao je da će raditi na tome da se to riješi. Istina, sve to ide sporo i imamo puno prigovora, ali vidimo napredak i trud. U isto vrijeme neki drugi govore "mi smo to ostvarili" ili "mi smo uspjeli"... To je zatvaranje očiju. Dok ne priznamo da nešto ne valja, ne možemo ni raditi na njegovu rješavanju.

‘Nismo sluge roditeljima‘

Ipak, postoji još jedan problem u čitavoj priči koji nadilazi ove institucionalne. Roditelji.

– Evo, sad je ljeto i neki roditelji dolaze s ručnikom preko ramena ostaviti dijete u vrtiću. Sad, nije problem kad se takvo što tu i tamo dogodi, ali raditi to svaki dan... Ne samo to, nego još onda i kasne na zatvaranje vrtića. A dijete plače jer zna da je mama na plaži. Pritom je odgojiteljice brane i izmišljaju neka opravdanja. Znate, najteže je vidjeti suze djeteta, pogotovo kad su one tu sa stvarnim razlogom. Također, neki roditelji misle da odgojitelji postoje da bi bili njima na usluzi. Mi smo tu za djecu, a ne njihovi pomoćnici ili sluge. Roditelj mora biti partner.

Današnji mame i tate rado institucionaliziraju djecu, umjesto da ih drže u obiteljskom okruženju. A kako bi to ostvarili, pojavio se trend prijava fiktivnog radnog odnosa – samo da se djeca upišu u vrtić. Osim toga, boravak u vrtićima je, ustvari, toliko jeftin da se kćeri i sinove više isplati poslati tamo nego ih othranjivati kod kuće.

– Ne samo da se prijavljuju da su zaposleni, nego se prijave na precizno određene adrese, da ostvare dodatne pogodnosti. Mi iz "Sidra" predlagali smo da se vrtićima dopusti određena vrsta revidiranja podataka tijekom godine baš zbog toga. Ministarstvo, eto, nije odobrilo... Vrtić nije mjesto gdje se čuvaju djeca dok im roditelj rade, nego institucija s odgojno-obrazovnim skupinama u koje bi trebalo uključiti sve.

Ali vremena se mijenjaju. Nema više domaćica, nego majke dane provode verući se po piramidama raznoraznih karijera. Nema više odlazaka u mirovinu s 55 godina, pa su bake sa 65 previše fizički i mentalno istrošene da bi trčale za unučićima po parkovima i plažama. Konačno, nema više ni igre u dvoru pod budnim oko mame malog susjeda niti traženja dadilje preko kolegice na poslu jer – ljudi više ljudima ne vjeruju.

---

image

Katarina Turković Gulin: Kad smo imali veliki prosvjed odgojitelja, ministar Fuchs priznao je da smo u pravu. Ali tko će tužiti grad Split, Zagreb...?
 

Vanesa Pandžić/Cropix
---

Promijenila se svijest

– Mi smo se kao društvo značajno promijenili. Naše majke rade puno duže, a sve više mladih dolazi u gradove, gdje nemaju kome ostaviti djecu. Promijenila se svijest o važnosti predškolskog odgoja, zbog kojega djeca postižu bolje rezultate. Roditelji samo žele da im djeca što ranije krenu u vrtiće jer nemaju vremena za njih. Da ne govorim o tome da se u Hrvatskoj sve manje poštuju zakonske odredbe. Žene se iskorištava na poslu i vrše se pritisci na njihova temeljna prava. Tako imamo u okolici Splita ženu koja je na porodiljnom, ali se mora vratiti na posao jer joj se prijeti da će ostati bez ugovora. A ona ne zna gdje će s djetetom od četiri mjeseca.

Turković Gulin otkriva nam i kako u Splitu 30-ak roditelja ima potrebu da vrtić radi od šest ujutro (sad radi od 6.30) jer u suprotnom ne mogu stići ispunjavati svoje obveze. Ne znaju što će, a kod poslodavca nemaju pravo tražiti da dođu ni 15 minuta kasnije na posao. S druge strane, tih pola sata neće biti plaćeno odgojiteljicama, pa one ne žele otvoriti ranije.

– Postali smo bezosjećajno društvo, bez tolerancije na potrebe roditelja, osobito majki. Konačno, sve ovo više nije pitanje samo vrtića, koji ne mogu popuniti sve rupe koje društvo ima. Pitanje je samog sustava u kojem živimo – poentira naša sugovornica.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIKAD GORE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NIKAD GORE 2 0 16253 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-01 08:04:08 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-10 14:14:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-10 14:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Za jaslice je preporuka 12 djece u grupi, a bude ih i po 36!; 'Molite se Bogu da svi ostanu živi' [metakey] => Katarina Turković Gulin, udruga sidro, Vrtići, Ivica Puljak, problemi u vrtićima, odgajatelji [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/01\/25589524.png","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/25497417.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/23643409.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/25588374.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/25582379.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/25582380.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/25582381.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/25582382.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/25582383.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/01\/25568071.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/ Cropix","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Puno je toga u hrvatskim vrti\u0107ima fluidno<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Ve\u0107 du\u017ee vrijeme odgojitelji upozoravaju na probleme<\/p>","","","

Katarina Turkovi\u0107 Gulin: Kad smo imali veliki prosvjed odgojitelja, ministar Fuchs priznao je da smo u pravu. Ali tko \u0107e tu\u017eiti grad Split, Zagreb...?
\n\u00a0<\/p>","","

Odgojitelji ne kriju nezadovoljstvo svojim statusom<\/p>","

Katarina Turkovi\u0107 Gulin: Sve je manje mladih koji promi\u0161ljaju baviti se ovim plemenitim pozivom<\/p>","

Puljak govori stvari koje ne mo\u017ee ostvariti i dopu\u0161ta da se u njegovim vrti\u0107ima doga\u0111aju mnoge nezakonitosti, smatra Turkovi\u0107 Gulin<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1070x695","hd_25589524_1920.png":"1920x1080","k_25589524_1280.png":"1280x1280","k_25589524_1024.png":"1024x1024","k_25589524_640.png":"640x640","k_25589524_480.png":"480x480","k_25589524_340.png":"340x340","k_25589524_220.png":"220x220","o_25589524_1280.png":"1280x831","o_25589524_1024.png":"1024x665","o_25589524_640.png":"640x415","o_25589524_480.png":"480x311","o_25589524_340.png":"340x220","o_25589524_220.png":"220x142","h_25589524_1280.png":"1280x854","h_25589524_1024.png":"1024x683","h_25589524_640.png":"640x427","h_25589524_480.png":"480x320","h_25589524_340.png":"340x227","h_25589524_220.png":"220x147","pp_25589524_1280.png":"1280x1628","pp_25589524_1024.png":"1024x1303","pp_25589524_640.png":"640x814","pp_25589524_480.png":"480x611","pp_25589524_340.png":"340x432","pp_25589524_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25497417_1920.jpg":"1920x1080","k_25497417_1280.jpg":"1280x1280","k_25497417_1024.jpg":"1024x1024","k_25497417_640.jpg":"640x640","k_25497417_480.jpg":"480x480","k_25497417_340.jpg":"340x340","k_25497417_220.jpg":"220x220","o_25497417_1280.jpg":"1280x853","o_25497417_1024.jpg":"1024x682","o_25497417_640.jpg":"640x426","o_25497417_480.jpg":"480x320","o_25497417_340.jpg":"340x226","o_25497417_220.jpg":"220x146","h_25497417_1280.jpg":"1280x854","h_25497417_1024.jpg":"1024x683","h_25497417_640.jpg":"640x427","h_25497417_480.jpg":"480x320","h_25497417_340.jpg":"340x227","h_25497417_220.jpg":"220x147","pp_25497417_1280.jpg":"1280x1628","pp_25497417_1024.jpg":"1024x1303","pp_25497417_640.jpg":"640x814","pp_25497417_480.jpg":"480x611","pp_25497417_340.jpg":"340x432","pp_25497417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_23643409_1920.jpg":"1920x1080","k_23643409_1280.jpg":"1280x1280","k_23643409_1024.jpg":"1024x1024","k_23643409_640.jpg":"640x640","k_23643409_480.jpg":"480x480","k_23643409_340.jpg":"340x340","k_23643409_220.jpg":"220x220","o_23643409_1280.jpg":"1280x851","o_23643409_1024.jpg":"1024x681","o_23643409_640.jpg":"640x425","o_23643409_480.jpg":"480x319","o_23643409_340.jpg":"340x226","o_23643409_220.jpg":"220x146","h_23643409_1280.jpg":"1280x854","h_23643409_1024.jpg":"1024x683","h_23643409_640.jpg":"640x427","h_23643409_480.jpg":"480x320","h_23643409_340.jpg":"340x227","h_23643409_220.jpg":"220x147","pp_23643409_1280.jpg":"1280x1628","pp_23643409_1024.jpg":"1024x1303","pp_23643409_640.jpg":"640x814","pp_23643409_480.jpg":"480x611","pp_23643409_340.jpg":"340x432","pp_23643409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1324","hd_25588374_1920.jpg":"1920x1080","k_25588374_1280.jpg":"1280x1280","k_25588374_1024.jpg":"1024x1024","k_25588374_640.jpg":"640x640","k_25588374_480.jpg":"480x480","k_25588374_340.jpg":"340x340","k_25588374_220.jpg":"220x220","o_25588374_1280.jpg":"1280x882","o_25588374_1024.jpg":"1024x706","o_25588374_640.jpg":"640x441","o_25588374_480.jpg":"480x331","o_25588374_340.jpg":"340x234","o_25588374_220.jpg":"220x151","h_25588374_1280.jpg":"1280x854","h_25588374_1024.jpg":"1024x683","h_25588374_640.jpg":"640x427","h_25588374_480.jpg":"480x320","h_25588374_340.jpg":"340x227","h_25588374_220.jpg":"220x147","pp_25588374_1280.jpg":"1280x1628","pp_25588374_1024.jpg":"1024x1303","pp_25588374_640.jpg":"640x814","pp_25588374_480.jpg":"480x611","pp_25588374_340.jpg":"340x432","pp_25588374_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1396","hd_25582379_1920.jpg":"1920x1080","k_25582379_1280.jpg":"1280x1280","k_25582379_1024.jpg":"1024x1024","k_25582379_640.jpg":"640x640","k_25582379_480.jpg":"480x480","k_25582379_340.jpg":"340x340","k_25582379_220.jpg":"220x220","o_25582379_1280.jpg":"1280x930","o_25582379_1024.jpg":"1024x744","o_25582379_640.jpg":"640x465","o_25582379_480.jpg":"480x349","o_25582379_340.jpg":"340x247","o_25582379_220.jpg":"220x159","h_25582379_1280.jpg":"1280x854","h_25582379_1024.jpg":"1024x683","h_25582379_640.jpg":"640x427","h_25582379_480.jpg":"480x320","h_25582379_340.jpg":"340x227","h_25582379_220.jpg":"220x147","pp_25582379_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582379_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582379_640.jpg":"640x814","pp_25582379_480.jpg":"480x611","pp_25582379_340.jpg":"340x432","pp_25582379_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25582380_1920.jpg":"1920x1080","k_25582380_1280.jpg":"1280x1280","k_25582380_1024.jpg":"1024x1024","k_25582380_640.jpg":"640x640","k_25582380_480.jpg":"480x480","k_25582380_340.jpg":"340x340","k_25582380_220.jpg":"220x220","o_25582380_1280.jpg":"1280x851","o_25582380_1024.jpg":"1024x681","o_25582380_640.jpg":"640x425","o_25582380_480.jpg":"480x319","o_25582380_340.jpg":"340x226","o_25582380_220.jpg":"220x146","h_25582380_1280.jpg":"1280x854","h_25582380_1024.jpg":"1024x683","h_25582380_640.jpg":"640x427","h_25582380_480.jpg":"480x320","h_25582380_340.jpg":"340x227","h_25582380_220.jpg":"220x147","pp_25582380_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582380_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582380_640.jpg":"640x814","pp_25582380_480.jpg":"480x611","pp_25582380_340.jpg":"340x432","pp_25582380_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25582381_1920.jpg":"1920x1080","k_25582381_1280.jpg":"1280x1280","k_25582381_1024.jpg":"1024x1024","k_25582381_640.jpg":"640x640","k_25582381_480.jpg":"480x480","k_25582381_340.jpg":"340x340","k_25582381_220.jpg":"220x220","o_25582381_1280.jpg":"1280x853","o_25582381_1024.jpg":"1024x682","o_25582381_640.jpg":"640x426","o_25582381_480.jpg":"480x320","o_25582381_340.jpg":"340x226","o_25582381_220.jpg":"220x146","h_25582381_1280.jpg":"1280x854","h_25582381_1024.jpg":"1024x683","h_25582381_640.jpg":"640x427","h_25582381_480.jpg":"480x320","h_25582381_340.jpg":"340x227","h_25582381_220.jpg":"220x147","pp_25582381_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582381_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582381_640.jpg":"640x814","pp_25582381_480.jpg":"480x611","pp_25582381_340.jpg":"340x432","pp_25582381_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1165","hd_25582382_1920.jpg":"1920x1080","k_25582382_1280.jpg":"1280x1280","k_25582382_1024.jpg":"1024x1024","k_25582382_640.jpg":"640x640","k_25582382_480.jpg":"480x480","k_25582382_340.jpg":"340x340","k_25582382_220.jpg":"220x220","o_25582382_1280.jpg":"1280x776","o_25582382_1024.jpg":"1024x621","o_25582382_640.jpg":"640x388","o_25582382_480.jpg":"480x291","o_25582382_340.jpg":"340x206","o_25582382_220.jpg":"220x133","h_25582382_1280.jpg":"1280x854","h_25582382_1024.jpg":"1024x683","h_25582382_640.jpg":"640x427","h_25582382_480.jpg":"480x320","h_25582382_340.jpg":"340x227","h_25582382_220.jpg":"220x147","pp_25582382_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582382_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582382_640.jpg":"640x814","pp_25582382_480.jpg":"480x611","pp_25582382_340.jpg":"340x432","pp_25582382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25582383_1920.jpg":"1920x1080","k_25582383_1280.jpg":"1280x1280","k_25582383_1024.jpg":"1024x1024","k_25582383_640.jpg":"640x640","k_25582383_480.jpg":"480x480","k_25582383_340.jpg":"340x340","k_25582383_220.jpg":"220x220","o_25582383_1280.jpg":"1280x853","o_25582383_1024.jpg":"1024x682","o_25582383_640.jpg":"640x426","o_25582383_480.jpg":"480x320","o_25582383_340.jpg":"340x226","o_25582383_220.jpg":"220x146","h_25582383_1280.jpg":"1280x854","h_25582383_1024.jpg":"1024x683","h_25582383_640.jpg":"640x427","h_25582383_480.jpg":"480x320","h_25582383_340.jpg":"340x227","h_25582383_220.jpg":"220x147","pp_25582383_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582383_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582383_640.jpg":"640x814","pp_25582383_480.jpg":"480x611","pp_25582383_340.jpg":"340x432","pp_25582383_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25568071_1920.jpg":"1920x1080","k_25568071_1280.jpg":"1280x1280","k_25568071_1024.jpg":"1024x1024","k_25568071_640.jpg":"640x640","k_25568071_480.jpg":"480x480","k_25568071_340.jpg":"340x340","k_25568071_220.jpg":"220x220","o_25568071_1280.jpg":"1280x852","o_25568071_1024.jpg":"1024x682","o_25568071_640.jpg":"640x426","o_25568071_480.jpg":"480x319","o_25568071_340.jpg":"340x226","o_25568071_220.jpg":"220x146","h_25568071_1280.jpg":"1280x854","h_25568071_1024.jpg":"1024x683","h_25568071_640.jpg":"640x427","h_25568071_480.jpg":"480x320","h_25568071_340.jpg":"340x227","h_25568071_220.jpg":"220x147","pp_25568071_1280.jpg":"1280x1628","pp_25568071_1024.jpg":"1024x1303","pp_25568071_640.jpg":"640x814","pp_25568071_480.jpg":"480x611","pp_25568071_340.jpg":"340x432","pp_25568071_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14858902 Threads: 3 Questions: 3136781072 Slow queries: 6988755 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234705254 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/za-jaslice-je-preporuka-12-djece-u-grupi-a-bude-ih-i-po-36-molite-se-bogu-da-svi-ostanu-zivi-1321712 [printLink] => /vijesti/hrvatska/za-jaslice-je-preporuka-12-djece-u-grupi-a-bude-ih-i-po-36-molite-se-bogu-da-svi-ostanu-zivi-1321712?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 729201 [name] => Katarina Turković Gulin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-08 14:19:23 [main_article_id] => 0 [alias] => katarina-turkovic-gulin [link] => /tag/katarina-turkovic-gulin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 660305 [name] => udruga sidro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-18 12:11:38 [main_article_id] => 0 [alias] => udruga-sidro [link] => /tag/udruga-sidro ) [2] => stdClass Object ( [id] => 417651 [name] => vrtići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrtici [link] => /tag/vrtici ) [3] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 729202 [name] => problemi u vrtićima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-08 14:19:23 [main_article_id] => 0 [alias] => problemi-u-vrticima [link] => /tag/problemi-u-vrticima ) [5] => stdClass Object ( [id] => 642554 [name] => odgajatelji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-30 20:14:33 [main_article_id] => 0 [alias] => odgajatelji [link] => /tag/odgajatelji ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIKAD GORE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Za jaslice je preporuka 12 djece u grupi, a bude ih i po 36!; ‘Molite se Bogu da svi ostanu živi‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25589524.png [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Puno je toga u hrvatskim vrtićima fluidno

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25589524.png [title] =>

Puno je toga u hrvatskim vrtićima fluidno

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25497417.jpg [title] =>


 

Nikola Vilić/ Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/23643409.jpg [title] =>

Već duže vrijeme odgojitelji upozoravaju na probleme

Vanesa Pandžić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25588374.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25582379.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25582380.jpg [title] =>

Katarina Turković Gulin: Kad smo imali veliki prosvjed odgojitelja, ministar Fuchs priznao je da smo u pravu. Ali tko će tužiti grad Split, Zagreb...?
 

Vanesa Pandžić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25582381.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25582382.jpg [title] =>

Odgojitelji ne kriju nezadovoljstvo svojim statusom

Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25582383.jpg [title] =>

Katarina Turković Gulin: Sve je manje mladih koji promišljaju baviti se ovim plemenitim pozivom

Ranko Šuvar/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/01/25568071.jpg [title] =>

Puljak govori stvari koje ne može ostvariti i dopušta da se u njegovim vrtićima događaju mnoge nezakonitosti, smatra Turković Gulin

Nikola Vilić/ Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vrijeme upisa u vrtiće vrijeme je velikog stesa; za djecu, roditelje i odgojitelje. Hoće li se naći mjesta, gdje će taj vrtić biti, hoće li biti gradski ili privatni, kakvi su uvjeti tamo, kakve su tamo "tete" ili treba li mi veza, samo su neka od pitanja koja u predrujanskom razdoblju more hrvatsko građanstvo. No i kad nestanu upitnici nad svim navedenim pitanjima, pojavljuje se jedan novi problem – onaj veličine vrtićkih skupina. Naime, većina njih je – pretrpana.

Uostalom, sve to je već dobro dokumentirano u istraživanju Sindikata obrazovanja, medija i kulture iz 2020. godine. Tako je u jasličkim skupinama prosjek upisanih po dobnim skupinama od 15,6, 16,1 i 18,8 djece, iako bi ih tamo trebalo biti 8, 12 i 14. Posljedično, prosječna veličina upisane jasličke grupe je za 4,1 do 8,0 djece veća od granice dopuštene Državnim pedagoškim standardom (DPS). Dakle, prosjek je i do dvostruko veći u odnosu na maksimalni broj.

U vrtićima je pak, u svakoj od kategorija – osim u skupinama djece od šest godina; tamo je u prosjeku bilo 24,9 od dopuštenih 25 djece – broj upisanih u prosjeku veći od granice zadane DPS-om. Različiti tipovi vrtićkih skupina nešto manje odstupaju od standarda, ali im je prosjek upisanih i dalje veći od najvećeg dopuštenog broja (za 1,2 – 4,2 djece). Prosječni broj djece u skupinama od 3 i 3+ godina nešto je manji (21,0 – 21,9) nego u skupinama 4, 5, 6 i 4+ godina (23,7 – 24,9).

---

image

Katarina Turković Gulin: Sve je manje mladih koji promišljaju baviti se ovim plemenitim pozivom

Ranko Šuvar/Cropix
---

Čak manje od petine, odnosno tek 18,2 posto, odgojitelja radi u skupinama čija se veličina nalazi u okviru DPS-a. S druge strane, gotovo trećina (31,2 posto) vodi skupine u kojima broj djece za sedam ili više prekoračuje standard, dok tri petine (59,1 posto) drži grupe koje za četvero ili više djece nadilaze propisani standard. Dakle, kršenje pedagoškog standarda normalno je stanje u većini hrvatskih vrtića.

Žalosna stvarnost

Što se tiče uključivanja djece s lakšim poteškoćama u razvoju u skupine, tada se propisuje smanjenje veličine grupe za dvoje mališana. Ako je pak riječ o većim teškoćama, smanjuje se za četvero, pri čemu je postavljen maksimum od jednog takvog djeteta po skupini. Ipak, čak 53 posto odgojitelja u grupi ima barem jedno dijete s teškoćama, ali njih 31 posto i dvoje. U 32,3 posto slučajeva u skupini su samo djeca s lakšim teškoćama, ali kod njih 20,8 posto u grupi je prisutno i barem jedno dijete s većim teškoćama. Samo 39 posto odgojiteljica radi u vrtićkim skupinama bez takve djece.

Zbog nedostatka infrastrukturnoga kapaciteta, ali i kadra, djeca s teškoćama u razvoju često ostaju neupisana. To je naša žalosna stvarnost, ali tako ne bi trebalo biti, govori nam Katarina Turković Gulin, predsjednica udruge "Sidro" koja okuplja odgojitelje, pedagoge, psihologe, edukacijske rehabilitatore, akademsku zajednicu, strukovne udruge, sindikate i mnoge druge organizacije civilnog društva, ali i roditelje kao važne dionike osiguravanja dječjih prava.

– Djeca s teškoćama ne smiju biti isključena jer vrtić nema uvjete, dužni smo im pružiti što i drugoj djeci. O njihovu primanju u odgojno-obrazovne ustanove mišljenje daju povjerenstva koja se sastoje od ravnatelja, tajnika, pa nekad i kuharice. Pritom, oni revidiraju medicinsku dokumentaciju.

Koje su njihove kompetencije da to rade? Zašto se toj djeci jednostavno ne dodijeli asistent? Javna je tajna da se prema DPS-u kod upisa takve djece treba smanjiti ukupan broj za dvoje ili četvero. Svakako, lakše je imati jednog ljutog roditelja nego četiri – tumači Turković Gulin.

---

image

Odgojitelji ne kriju nezadovoljstvo svojim statusom

Ante Čizmić/Cropix
---

Ova odgojiteljica, koja radi u struci već 15-ak godina, tvrdi da su ove godine ta djeca iznimno diskriminirana te da ih je jako malo upisano. A to se događa jer je osnivačima takvo što, eto, preskupo. Iz "Sidra" su se zbog ovoga obratili UNICEF-u i Vladi.

Nisu sve teškoće iste

– Bude ih i po troje-četvero po skupini, dok prema DPS-u smije biti samo jedno. Svakako, otvaranje novih skupina i dovođenje novih kadrova trebao bi biti cilj kojem težimo. Bi li izdvojene ustanove za djecu s poteškoćama bio primjeren cilj? Ne bi. Oni koji to zagovaraju kažu da je bolje da ta djeca budu "među svojima". To je užasna formulacija. Nisu sve teškoće iste i treba maksimalno raditi na njihovu premošćivanju, da se ti budući ljudi što više uključuju u društvo i da ostala djeca nauče prihvaćati različitosti. Osim toga, zašto bi dijete s dijabetesom išlo u izdvojenu skupinu? Jasno, ima djece kojima poteškoće ne dopuštaju da budu dio standardne skupine.

Pitamo je poštuju li vrtići DPS pri formiranju skupina. Smije se, uz dozu muke.

– Niti jedan vrtić u cijelosti ne poštuje DPS. Čak i ministar Fuchs kaže da je to preporuka, a ne zakon. Zbog takvog stava imamo situaciju da u jasličkim skupinama, gdje je "preporuka" 12, u praksi obično bude od 18 do 24 djece. A imali smo slučaj i s 36 djece. To vam izgleda ovako: sanitarni čvor udaljen je od dnevnog boravka i tamo se nalazi prostor za presvlačenje djece. Doduše, postoji staklo kroz koje se vidi soba u kojoj ste ostavili 11 do 20 djece i molite se Bogu da svi ostanu živi. Sad, izračunajte samo koliko se vremena dnevno odgojiteljice nalaze u takvoj situaciji.

Zbog svega ovoga su iz "Sidra" prijavili prosvjetnoj inspekciji oko 400 vrtića, koja je sve podneske uvažila i izišla u nadzor. U svim je objektima zatečeno stanje bilo protivno DPS-u i kažnjeni su visokim kaznama, od oko 15.000 kuna za ustanovu te 8000 za ravnatelja. Također im je naloženo da to stanje isprave. No tada je sve stalo. A stali su i iz "Sidra".

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

– Morali smo. Zašto? Pa jer su vrtići oduzeli taj novac od prehrane i didaktičkih sadržaja, a idućeg bi mjeseca ravnatelj bio od Grada nagrađen za svoja postignuća i dobio bi 8000 kuna. Morate znati i da inspekcija nikad ne dolazi u nenajavljeni nadzor pa se vrtići dobro pripreme. Jedan privatni je tako svu jasličku djecu taj dan ostavio kod kuće i uklonio njihovu dokumentaciju. Jednostavno, nisu postojala i nikome ništa. U gradskom se vrtiću takvo što ne može dogoditi pa se zbog ovakvih situacija i stvara otpor prema privatnima. A najviše smo problema imali s Inspektoratom u Splitu. Njima je nekako uvijek sve ostajalo u ladicama, ništa se nije rješavalo. Uobičajeni je odgovor bio da nema potrebe da se ide u nadzor. Sada sve što prijavljujemo za Split radimo preko Zagreba.

Nakon svega što smo čuli, čini nam se da je Državni pedagoški standard možda ipak malo – prestrog.

– Prestrog? Izglasan je 2008., a ni tada nije bio neka velika novotarija u odnosu na prethodni. Doduše, pitanje je koliko ga se i prije poštovalo, a koliko ne... Svakako, dan je rok od pet godina da se sve uskladi, da 2013. bude u potpunosti implementiran. To se, jasno, nikad nije dogodilo. U svakom slučaju, DPS dopušta puno više djece i manje odgojitelja nego u Europi. Kako je onda strog?

Ugovori na određeno

do iznemoglosti

– Ipak, situacija u kojoj se Hrvatska nalazi nije dobra – govori nam sugovornica – jer ne marimo za sustav. Ne ulažemo u vrtiće, ne brinemo se o kadru, uvjeti rada su loši, nedostaje 5000 odgojitelja, na 500 djece bude po jedan pedagog i psiholog (norma je 200, nap. a.) i ne poštuje se Zakon o radu. Svakako, prva crta obrane na najvećem je udaru. Naime, svaku skupinu djece vode dva odgojitelja, ali u dvije smjene. Dakle, preklapaju se svega sat, sat i pol.

– Nepojmljivo je da to radi jedna osoba. Europski standard je dva. Ovako sve pada na leđa odgojitelja. Zbog toga se vrlo teško i nikako provode smjernice, za njih nema ni uvjeta ni vremena. Na kraju se sve svede na to da samo svi živi odemo kući. Odgojitelji koji nam se javljaju, a okupljamo ih više od 25.000, iznimno su nezadovoljni. Znate, svi oni su vrlo obrazovani, najbolje u Europi. A uvjeti im ne daju da koriste svoje kompetencije. Njihova riječ uopće se ne uvažava. Zašto? Pa jer ravnatelji najčešće moraju slušati osnivača. Ako se netko i usudi pobuniti se, odmah se koriste razne metode zastrašivanja, prijetnji i opomena pred otkaz. A žene masovno daju otkaz. Bježe.

Zbog toga je – kaže Turković Gulin – sve manje mladih koji uopće promišljaju baviti se ovim plemenitim pozivom. Plaće su male, uvjeti nikakvi, radi se prekovremeno, prava ne postoje, a odgovornost je ogromna. Ne može se otići ni na godišnji ako se ne nađe zamjena. I ona će možda trebati raditi duplu smjenu da joj kolegica može na odmor. Osim toga, osoblje se do iznemoglosti drži na ugovorima na određeno. Tako je poslodavac djevojci u Splitu u tri godine dao da potpiše 36 ugovora (četvrti bi trebao biti na neodređeno, nap. a.) – kaže nam sugovornica. Da je prigovorila, ne bi joj se produžio ugovor.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Ipak, Ministarstvo se dosjetilo kako riješiti problem nevoljkosti stručnog kadra da pristane na izrabljivanje. Tako je u Zakon o predškolskom odgoju dodano da, ako se na natječaj nije javila osoba s odgovarajućim obrazovanjem, na poziciju se može zaposliti – bilo tko. Stoga tijekom zime pojedinci bez ikakve kvalifikacije dolaze raditi kao odgojitelji. Potpišu ugovor na pet mjeseci, pa onda opet ide natječaj. Međutim, kako postoji opći nedostatak kadra, često se i izmisli promjena naziva radnog mjesta, kako bi se ovaj nestručni taložio. A najbolje od svega – nestručni radnici pristaju na nižu plaću.

– Sve ih je više. Kraj takvog zaposlenika jedan odgojitelj praktički radi za dva čovjeka.

A plaće? To je posebna priča... Iako bi plaće odgojitelja trebale biti identične kao one djelatnika u osnovnim školama, one to nisu. Štoviše, nalaze se ispod zakonskog minimuma.

– Na sve načine traži se kako smanjiti troškove. Kad smo imali veliki prosvjed odgojitelja, ministar Fuchs priznao je da smo u pravu. Da moramo imati veće plaće i kazao je da zna da nam nisu takve. Čak je dodao da, ako ih nemamo, možemo tužiti osnivače. Ali tko će tužiti grad Split, Zagreb...? Sindikati se zaista trude, ali kako je moguće da uopće pregovaraju o nečemu što je zakonski standard? Pregovori bi se trebali voditi na razini iznad toga. Pomalo je nadrealno i to što prosvjetna inspekcija nema ingerenciju nad našim radnim odnosima, nakon što se od toga maknuo Inspektorat rada. Međutim, ta se kontrola nije dodijelila nikome. Nemamo se kome obratiti.

Govori nam i da se u Splitu izrabljuju pripravnici, tako što su natjerani da plate stručni ispit oko 200 eura, što bi trebali financirati poslodavci.

Puljak nema dobru strategiju

odgoja i obrazovanja

– Jedna vlasnica više vrtića u Splitu to radi i angažirala je više odvjetnika da se oko toga bori s nama. Dakle, plaća veliki novac odvjetničkom društvu umjesto da daje ono što bi trebala svojim pripravnicima, kojima nije uvažila ni putne troškove. Da ne govorim da rade prekovremeno i općenito su izrabljivani.

Kad smo kod Splita, interesiramo se primjećuju li odgojitelji na terenu pod Marjanom, kako kaže gradonačelnik Ivica Puljak, "dobre rezultate" kojima se "djeci osiguravaju najbolji mogući uvjeti" te da se "stručnim službama daje sva moguća podrška", kao i da je sve to "u okviru standarda, kadrova i kapaciteta kojima Grad raspolaže"?

– Iznimno mi je žao, ali ne primjećuju. Pozvala bih gradonačelnika da konkretizira i da dokaze. Rado ćemo zaprimiti njegovu argumentaciju, pa da to konačno skinemo s dnevnog reda i kažemo da je u Splitu sve kako treba. I bolje od toga! Nažalost, po ovome što zasad vidimo, Puljak nema dobru strategiju odgoja i obrazovanja, a pitam se ima li je uopće. Govori stvari koje ne može ostvariti i dopušta da se u njegovim vrtićima događaju mnoge nezakonitosti. Pritom, na te nezakonitosti ni ne odgovara, što znači da mu takvo stanje odgovara.

Zanima nas što Turković Gulin misli o tome što splitski gradonačelnik nuđenjem novca pokušava animirati ravnatelje vrtića da natrpaju još djece u ionako pretrpane skupine.

---

image

Puljak govori stvari koje ne može ostvariti i dopušta da se u njegovim vrtićima događaju mnoge nezakonitosti, smatra Turković Gulin

Nikola Vilić/ Cropix
---

– Puljak takvim teško razumljivim potezima samo kupuje šutnju i ništa ne rješava. Uvjeti i dalje ostaju loši, a vrtići su prekrcani. Niti jedna plaća, kolika god ona bila, neće riješiti sve probleme koji u splitskim vrtićima postoje. Osim toga, gradonačelnik, prema zakonskim aktima, ima obvezu za dva aspekta zbrinjavanja djece, a to su obrazovni i socijalni. Samo, ovakvim radnjama teško da se postiže ijedno od toga.

Odgojiteljica ukazuje na to da svako dijete ima pravo na obrazovanje, a u Hrvatskoj sad nemamo uvjete da se to i zaista ostvari.

– To treba priznati i suočiti se s tim. Neće se riješiti ni sutra ni preksutra. Međutim, dok zatvaramo oči pred tim i govorimo da smo "svoj djeci" to omogućili... Molim vas, prema čemu su samo neka djeca to zaslužila? Jer im roditelji rade? To je nešto na čemu trebamo još puno raditi da bi se i zaista ostvarilo to što političari izgovaraju pred kamerama. Ovdje moram spomenuti Tomislava Tomaševića, koji se pak usudio priznati da Zagreb ima problem s vrtićima i obećao je da će raditi na tome da se to riješi. Istina, sve to ide sporo i imamo puno prigovora, ali vidimo napredak i trud. U isto vrijeme neki drugi govore "mi smo to ostvarili" ili "mi smo uspjeli"... To je zatvaranje očiju. Dok ne priznamo da nešto ne valja, ne možemo ni raditi na njegovu rješavanju.

‘Nismo sluge roditeljima‘

Ipak, postoji još jedan problem u čitavoj priči koji nadilazi ove institucionalne. Roditelji.

– Evo, sad je ljeto i neki roditelji dolaze s ručnikom preko ramena ostaviti dijete u vrtiću. Sad, nije problem kad se takvo što tu i tamo dogodi, ali raditi to svaki dan... Ne samo to, nego još onda i kasne na zatvaranje vrtića. A dijete plače jer zna da je mama na plaži. Pritom je odgojiteljice brane i izmišljaju neka opravdanja. Znate, najteže je vidjeti suze djeteta, pogotovo kad su one tu sa stvarnim razlogom. Također, neki roditelji misle da odgojitelji postoje da bi bili njima na usluzi. Mi smo tu za djecu, a ne njihovi pomoćnici ili sluge. Roditelj mora biti partner.

Današnji mame i tate rado institucionaliziraju djecu, umjesto da ih drže u obiteljskom okruženju. A kako bi to ostvarili, pojavio se trend prijava fiktivnog radnog odnosa – samo da se djeca upišu u vrtić. Osim toga, boravak u vrtićima je, ustvari, toliko jeftin da se kćeri i sinove više isplati poslati tamo nego ih othranjivati kod kuće.

– Ne samo da se prijavljuju da su zaposleni, nego se prijave na precizno određene adrese, da ostvare dodatne pogodnosti. Mi iz "Sidra" predlagali smo da se vrtićima dopusti određena vrsta revidiranja podataka tijekom godine baš zbog toga. Ministarstvo, eto, nije odobrilo... Vrtić nije mjesto gdje se čuvaju djeca dok im roditelj rade, nego institucija s odgojno-obrazovnim skupinama u koje bi trebalo uključiti sve.

Ali vremena se mijenjaju. Nema više domaćica, nego majke dane provode verući se po piramidama raznoraznih karijera. Nema više odlazaka u mirovinu s 55 godina, pa su bake sa 65 previše fizički i mentalno istrošene da bi trčale za unučićima po parkovima i plažama. Konačno, nema više ni igre u dvoru pod budnim oko mame malog susjeda niti traženja dadilje preko kolegice na poslu jer – ljudi više ljudima ne vjeruju.

---

image

Katarina Turković Gulin: Kad smo imali veliki prosvjed odgojitelja, ministar Fuchs priznao je da smo u pravu. Ali tko će tužiti grad Split, Zagreb...?
 

Vanesa Pandžić/Cropix
---

Promijenila se svijest

– Mi smo se kao društvo značajno promijenili. Naše majke rade puno duže, a sve više mladih dolazi u gradove, gdje nemaju kome ostaviti djecu. Promijenila se svijest o važnosti predškolskog odgoja, zbog kojega djeca postižu bolje rezultate. Roditelji samo žele da im djeca što ranije krenu u vrtiće jer nemaju vremena za njih. Da ne govorim o tome da se u Hrvatskoj sve manje poštuju zakonske odredbe. Žene se iskorištava na poslu i vrše se pritisci na njihova temeljna prava. Tako imamo u okolici Splita ženu koja je na porodiljnom, ali se mora vratiti na posao jer joj se prijeti da će ostati bez ugovora. A ona ne zna gdje će s djetetom od četiri mjeseca.

Turković Gulin otkriva nam i kako u Splitu 30-ak roditelja ima potrebu da vrtić radi od šest ujutro (sad radi od 6.30) jer u suprotnom ne mogu stići ispunjavati svoje obveze. Ne znaju što će, a kod poslodavca nemaju pravo tražiti da dođu ni 15 minuta kasnije na posao. S druge strane, tih pola sata neće biti plaćeno odgojiteljicama, pa one ne žele otvoriti ranije.

– Postali smo bezosjećajno društvo, bez tolerancije na potrebe roditelja, osobito majki. Konačno, sve ovo više nije pitanje samo vrtića, koji ne mogu popuniti sve rupe koje društvo ima. Pitanje je samog sustava u kojem živimo – poentira naša sugovornica.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikola Vilić/ Cropix Vanesa Pandžić/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Duje Klarić/Cropix Vanesa Pandžić/Cropix Goran Mehkek/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Nikola Vilić/ Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Puno je toga u hrvatskim vrtićima fluidno

Vanesa Pandžić/Cropix

Već duže vrijeme odgojitelji upozoravaju na probleme

Vanesa Pandžić/Cropix

Katarina Turković Gulin: Kad smo imali veliki prosvjed odgojitelja, ministar Fuchs priznao je da smo u pravu. Ali tko će tužiti grad Split, Zagreb...?
 

Ante Čizmić/Cropix

Odgojitelji ne kriju nezadovoljstvo svojim statusom

Ranko Šuvar/Cropix

Katarina Turković Gulin: Sve je manje mladih koji promišljaju baviti se ovim plemenitim pozivom

Nikola Vilić/ Cropix

Puljak govori stvari koje ne može ostvariti i dopušta da se u njegovim vrtićima događaju mnoge nezakonitosti, smatra Turković Gulin

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/za-jaslice-je-preporuka-12-djece-u-grupi-a-bude-ih-i-po-36-molite-se-bogu-da-svi-ostanu-zivi-1321712 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b9b43663e701d4d292308528ab8161cc9104e7e9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za+jaslice+je+preporuka+12+djece+u+grupi%2C+a+bude+ih+i+po+36%21%3B+%E2%80%98Molite+se+Bogu+da+svi+ostanu+%C5%BEivi%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fza-jaslice-je-preporuka-12-djece-u-grupi-a-bude-ih-i-po-36-molite-se-bogu-da-svi-ostanu-zivi-1321712 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fza-jaslice-je-preporuka-12-djece-u-grupi-a-bude-ih-i-po-36-molite-se-bogu-da-svi-ostanu-zivi-1321712 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIKAD GORE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNIKAD GORE

Za jaslice je preporuka 12 djece u grupi, a bude ih i po 36!; ‘Molite se Bogu da svi ostanu živi‘

Piše Marin Prvan
10. rujna 2023. - 16:14

Vrijeme upisa u vrtiće vrijeme je velikog stesa; za djecu, roditelje i odgojitelje. Hoće li se naći mjesta, gdje će taj vrtić biti, hoće li biti gradski ili privatni, kakvi su uvjeti tamo, kakve su tamo "tete" ili treba li mi veza, samo su neka od pitanja koja u predrujanskom razdoblju more hrvatsko građanstvo. No i kad nestanu upitnici nad svim navedenim pitanjima, pojavljuje se jedan novi problem – onaj veličine vrtićkih skupina. Naime, većina njih je – pretrpana.

Uostalom, sve to je već dobro dokumentirano u istraživanju Sindikata obrazovanja, medija i kulture iz 2020. godine. Tako je u jasličkim skupinama prosjek upisanih po dobnim skupinama od 15,6, 16,1 i 18,8 djece, iako bi ih tamo trebalo biti 8, 12 i 14. Posljedično, prosječna veličina upisane jasličke grupe je za 4...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 10:39