stdClass Object ( [id] => 212834 [title] => Vodički bombaši: Aktiviranje bombe ispod 'bana' bila je stvar prestiža [alias] => vodicki-bombasi-aktiviranje-bombe-ispod-bana-bila-je-stvar-prestiza [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zbog nabavljanja i aktiviranja eksploziva na Trgu Josipa Bana Jelačića u Zagrebu 23. siječnja ove godina oko 2.30 ujutro, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv petorice mladića iz Vodica - Tomislava Duvnjaka (30), Tomislava Strikomana (28), Ivana Tubića (32), Lovre Birina (30) i Domagoja Šprljana (32) te Domagojeva oca Ivana Šprljana (60).

Prema optužnici, Duvnjak, inženjer građevine, i Birin, viši sportski trener, dogovorili su se da će nabaviti jači eksploziv kako bi ga aktivirali na glavnom zagrebačkom trgu. Mjesec dana prije, 22. i 23. prosinca od starijeg su Šprljana, tehničara strojarstva i vlasnika tvrtke “Iveks”, nabavili pet komada TNT-a i pet elektro-detonacijskih kapisli, a Šprljan senior, koji je ilegalno posjedovao te predmete, tada ih je obučio kako rukovati eksplozivom i rekao im je da, ako žele aktivirati eksplozivnu napravu, moraju nabaviti oko 15 metara PPR kabela.

Birin je nabavio potrebni kabel, a onda ih je sredinom siječnja 2013. godine donio u Zagreb i dao Duvnjaku koji je u svom stanu sakrio i kabele i eksploziv.

Optužnica navodi da je Duvnjak predložio ostalima da aktiviraju napravu na Trgu J. B. Jelačića, pokraj spomenika Banu Jelačiću, iako je bio svjestan da se tamo u svako doba dana i noći nalazi veći broj ljudi. Duvnjak i Strikoman su prvo eksploziv umetnuli u elektro-detonatorsku kapislu, povezali sve selotejpom te napravu spojili s kabelom koji je potom Tubić razvukao u prolaz Harmice.

Duvnjak je napravu postavio na pločnik vrlo blizu spomeniku banu Jelačiću, a Šprljan mlađi je na nju stavio veću količinu sitnog kamenja kako bi pojačao efekt eksplozije. Nakon postavljanja, svi su se povukli u prolaz te je, po optužnici, Duvnjak kabele spojio na bateriju koju je držao Strikoman i tako zatvorio strujni krug.

Tada je došlo do eksplozije u kojoj su oštećene dvije kamene ploče, dva prozorska stakla na vratima Društva hrvatskih književnika i senzora na plinskom grijaču postavljenom u šatoru ugostiteljskog objekta. Nakon eksplozije, Tubić je uklonio kabel i svi su otišli. DORH ih tereti da su ovime doveli u opasnost život najmanje sedam prolaznika koji su se zatekli na glavnom zagrebačkom trgu.

ŽDO traži zatvorske kazne

Po optužnici, ŽDO traži za Duvnjaka dvije i pol godine zatvora, za Domagoja Šprljana godinu i pol, za Strikomana godinu i 10 mjeseci, Tubića godinu dana, Birina dvije godine te starijeg Šprljana godinu i 10 mjeseci zatvora.
Tijekom istrage, Ivan Šprljan je kazao da je Duvnjaku i Birinu 22. ili 23. prosinca 2012. godine u svojoj vikendici u polju dao pet komada TNT-a težine po 100 grama svaki i pet električnih detonacijskih kapisli.

Rekao je da su ga oni nagovorili na to, a da ih je on pokušao razveseliti za božićne i novogodišnje blagdane pogotovo jer se u to vrijeme po Vodicama dosta puca petardama i slično. Kazao je i da je to stari eksploziv koji je ostao iz rata, te da im je pokazao kako rukovati njime da se ne bi ozlijedili.

Ustvrdio je da nije znao da će oni to aktivirati na mjestu gdje ima ljudi jer im je on rekao da to naprave u njivi gdje nema nikoga.

Upozorio ih je da ako se eksploziv stavi na kamen, da će on puknuti i da će krhotine letjeti naokolo. Prošlo je određeno vrijeme i on ih je pitao jesu li eksploziv potrošili, na što su mu odgovorili da je sve dobro prošlo.

Kazao je i da je tek nakon privođenja na policiju saznao da su oni taj eksploziv aktivirali u Zagrebu te da mu nije jasno kakvi su to oni momci kad su to napravili. Priznao je i da im je rekao da im za aktiviranje trebaju PPR kabeli te da su oni to nabavili u trgovini u Vodicama.

Strikoman je, pak, u svojoj obrani kazao da je s Duvnjakom, mlađim Šprljanom i Tubićem bio te večeri na Trgu i da su se napili te da se ništa unaprijed nisu dogovarali i da on nije aktivirao napravu.

Birin je također porekao da se s bilo kim dogovarao o aktiviranju naprave te da to nije namjeravao napraviti na javnom mjestu. Kazao je da ga je te noći u 2.30 nazvao Duvnjak i rekao mu: “Upalit ćemo eksploziv na Trgu.” On ga je tad pitao je li normalan i što to rade. Priznao je da je s Duvnjakom od starijeg Šprljana nabavio eksploziv te da mu je 14. ili 15. siječnja kad je dolazio u Zagreb Duvnjak rekao da “donese sapun” što je značilo eksploziv. Kazao je u svojoj obrani da su ga namjeravali aktivirati u nekom zagrebačkom parku ili negdje gdje nema ljudi.
Ivan Tubić je, pak, iznoseći svoju verziju priče kazao da je te večeri bio sa Šprljanom i da su se dogovarali da će izići van s Duvnjakom i Strikomanom.

Da su došli do jednog kluba gdje su oni već bili te su oko dva sata gledali gdje će dalje ići, ali ništa nije radilo. Potom da je Duvnjak kazao “idemo ispaliti kapsulu”, ušli u auto, a Duvnjak je donio vreću s napravom. Kazao je da je bio pijan, da nije znao da će to ispaliti na Trgu, a da je Duvnjak rekao da će se tamo najbolje čuti.

Parkirali su se iza prolaza, a kad su namjestili eksploziv i  aktivirali ga, prestrašili su se i otišli po sendvič. Kad su se vratili, vidjeli su policiju. Domagoj Šprljan također se držao priče da se nisu unaprijed dogovarali o postavljanju eksploziva na Trg, te da je njegov najveći problem što poznaje ostale i što je bio s njima tu večer.

Kazao je da jest stavio šljunak, ali ne da poveća efekt eksplozije nego da spriječi da se nešto odvoji na napravi. Kako nisu imali kamen da pritisnu napravu, htjeli su staviti pepeljaru od inoxa, no on je shvatio da je to glupo te je uzeo šaku šljunka iz pepeljare.

Kazao je da je tek sutra, kad je vidio koja se buka digla, shvatio što su napravili te da nisu nikoga htjeli ubiti niti bilo što uništiti već da je aktiviranje naprave na glavnom zagrebačkom trgu bila stvar prestiža budući je to važnije od bacanja plinskih naprava po obali što su prije radili.

Slikavao se s policijom

Šprljan je rekao i da se Duvnjak, nakon što su se vratili i vidjeli policiju, otišao slikavati i zafrkavati s policijom. Rekao je i da su imali ideju da napravu aktiviraju u Maksimiru, na Zrinjevcu ili čak pred Sanaderovom kućom što je predložio Tubić.

Naposljetku, prvookrivljeni Duvnjak je u istrazi rekao da je s Birinom od starijeg Šprljana tražio da im da eksploziv, a da im je on kazao: ‘Djeco, to nije zajebancija, s tim se ne igra među ljudima...’. Dao im je tri komada, a oni su dva aktivirali u Vodicama 22. i 23. prosinca.

Kazao je da je Birin 30. prosinca došao u Zagreb i podsjetio ga da ima eksploziv i pitao ga hoće li ga negdje puknuti na Ravnicama. Kazao je i da u trenutku kad su odlučili aktivirati napravu na Trgu, tamo nije bilo nikoga. Potvrdio je i da su poslije eksplozije otišli na sendvič i da su se poslije vratili da vide ima li kakve štete, a da su onda vidjeli jednog starijeg gospodina koji je rekao da je nešto puklo.

VLADIMIR URUKALO

‘Samo šta ne pitaju autograme’

Na zahtjev DORH-a provedeno je kemijsko-fizikalno vještačenje u kojem je utvrđeno da je u napravi bilo 100 grama visokobrizantnog vojnofromacijskog eksploziva. Utvrđeno je i da bi osobe koje bi se zatekle unutar pet metara od eksplozije bile navjerojatnije ozlijeđene od nadtlaka ekplozije, a da bi krhotine kamenja mogle ozlijediti osobe unutar 20 metara od mjesta eksplozije.

Vještačenje mobitela okrivljenih pronađene su i neke SMS poruke, među ostalim i poruka koju je Duvnjak uputio Birinu, a u kojoj piše: “Najdražem čoviku, da ne govorim mineru...”, a ima jedna u kojoj opisuje govorkanja po Vodicama nakon eksplozija za praznike u kojoj piše: “A ispalija san, kažu da smo ikone eksplozije, samo šta ne pitaju autograme, morat ćemo u penziju za koju godinu neka neki novi klinci gruvaju...”.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Privođenje osumnjičenih Vodičana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => optužnica zbog eksplozije na zagrebačkom trgu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-09-21 18:03:47 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-09-23 15:43:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-09-22 11:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6295 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/09/21/Novosti/BOMBASI5-270113.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x583" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38770381 Threads: 6 Questions: 7123506937 Slow queries: 3309790 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609012610 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/vodicki-bombasi-aktiviranje-bombe-ispod-bana-bila-je-stvar-prestiza-212834 [printLink] => /vijesti/hrvatska/vodicki-bombasi-aktiviranje-bombe-ispod-bana-bila-je-stvar-prestiza-212834?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 204740 [name] => vodičkibombaši [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vodickibombasi [link] => /tag/vodickibombasi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 204741 [name] => bombašivodice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bombasivodice [link] => /tag/bombasivodice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Privođenje osumnjičenih Vodičana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => optužnica zbog eksplozije na zagrebačkom trgu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vodički bombaši: Aktiviranje bombe ispod 'bana' bila je stvar prestiža [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-05-05-00-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/09/21/Novosti/BOMBASI5-270113.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/09/21/Novosti/BOMBASI5-270113.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zbog nabavljanja i aktiviranja eksploziva na Trgu Josipa Bana Jelačića u Zagrebu 23. siječnja ove godina oko 2.30 ujutro, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv petorice mladića iz Vodica - Tomislava Duvnjaka (30), Tomislava Strikomana (28), Ivana Tubića (32), Lovre Birina (30) i Domagoja Šprljana (32) te Domagojeva oca Ivana Šprljana (60).

Prema optužnici, Duvnjak, inženjer građevine, i Birin, viši sportski trener, dogovorili su se da će nabaviti jači eksploziv kako bi ga aktivirali na glavnom zagrebačkom trgu. Mjesec dana prije, 22. i 23. prosinca od starijeg su Šprljana, tehničara strojarstva i vlasnika tvrtke “Iveks”, nabavili pet komada TNT-a i pet elektro-detonacijskih kapisli, a Šprljan senior, koji je ilegalno posjedovao te predmete, tada ih je obučio kako rukovati eksplozivom i rekao im je da, ako žele aktivirati eksplozivnu napravu, moraju nabaviti oko 15 metara PPR kabela.

Birin je nabavio potrebni kabel, a onda ih je sredinom siječnja 2013. godine donio u Zagreb i dao Duvnjaku koji je u svom stanu sakrio i kabele i eksploziv.

Optužnica navodi da je Duvnjak predložio ostalima da aktiviraju napravu na Trgu J. B. Jelačića, pokraj spomenika Banu Jelačiću, iako je bio svjestan da se tamo u svako doba dana i noći nalazi veći broj ljudi. Duvnjak i Strikoman su prvo eksploziv umetnuli u elektro-detonatorsku kapislu, povezali sve selotejpom te napravu spojili s kabelom koji je potom Tubić razvukao u prolaz Harmice.

Duvnjak je napravu postavio na pločnik vrlo blizu spomeniku banu Jelačiću, a Šprljan mlađi je na nju stavio veću količinu sitnog kamenja kako bi pojačao efekt eksplozije. Nakon postavljanja, svi su se povukli u prolaz te je, po optužnici, Duvnjak kabele spojio na bateriju koju je držao Strikoman i tako zatvorio strujni krug.

Tada je došlo do eksplozije u kojoj su oštećene dvije kamene ploče, dva prozorska stakla na vratima Društva hrvatskih književnika i senzora na plinskom grijaču postavljenom u šatoru ugostiteljskog objekta. Nakon eksplozije, Tubić je uklonio kabel i svi su otišli. DORH ih tereti da su ovime doveli u opasnost život najmanje sedam prolaznika koji su se zatekli na glavnom zagrebačkom trgu.

ŽDO traži zatvorske kazne

Po optužnici, ŽDO traži za Duvnjaka dvije i pol godine zatvora, za Domagoja Šprljana godinu i pol, za Strikomana godinu i 10 mjeseci, Tubića godinu dana, Birina dvije godine te starijeg Šprljana godinu i 10 mjeseci zatvora.
Tijekom istrage, Ivan Šprljan je kazao da je Duvnjaku i Birinu 22. ili 23. prosinca 2012. godine u svojoj vikendici u polju dao pet komada TNT-a težine po 100 grama svaki i pet električnih detonacijskih kapisli.

Rekao je da su ga oni nagovorili na to, a da ih je on pokušao razveseliti za božićne i novogodišnje blagdane pogotovo jer se u to vrijeme po Vodicama dosta puca petardama i slično. Kazao je i da je to stari eksploziv koji je ostao iz rata, te da im je pokazao kako rukovati njime da se ne bi ozlijedili.

Ustvrdio je da nije znao da će oni to aktivirati na mjestu gdje ima ljudi jer im je on rekao da to naprave u njivi gdje nema nikoga.

Upozorio ih je da ako se eksploziv stavi na kamen, da će on puknuti i da će krhotine letjeti naokolo. Prošlo je određeno vrijeme i on ih je pitao jesu li eksploziv potrošili, na što su mu odgovorili da je sve dobro prošlo.

Kazao je i da je tek nakon privođenja na policiju saznao da su oni taj eksploziv aktivirali u Zagrebu te da mu nije jasno kakvi su to oni momci kad su to napravili. Priznao je i da im je rekao da im za aktiviranje trebaju PPR kabeli te da su oni to nabavili u trgovini u Vodicama.

Strikoman je, pak, u svojoj obrani kazao da je s Duvnjakom, mlađim Šprljanom i Tubićem bio te večeri na Trgu i da su se napili te da se ništa unaprijed nisu dogovarali i da on nije aktivirao napravu.

Birin je također porekao da se s bilo kim dogovarao o aktiviranju naprave te da to nije namjeravao napraviti na javnom mjestu. Kazao je da ga je te noći u 2.30 nazvao Duvnjak i rekao mu: “Upalit ćemo eksploziv na Trgu.” On ga je tad pitao je li normalan i što to rade. Priznao je da je s Duvnjakom od starijeg Šprljana nabavio eksploziv te da mu je 14. ili 15. siječnja kad je dolazio u Zagreb Duvnjak rekao da “donese sapun” što je značilo eksploziv. Kazao je u svojoj obrani da su ga namjeravali aktivirati u nekom zagrebačkom parku ili negdje gdje nema ljudi.
Ivan Tubić je, pak, iznoseći svoju verziju priče kazao da je te večeri bio sa Šprljanom i da su se dogovarali da će izići van s Duvnjakom i Strikomanom.

Da su došli do jednog kluba gdje su oni već bili te su oko dva sata gledali gdje će dalje ići, ali ništa nije radilo. Potom da je Duvnjak kazao “idemo ispaliti kapsulu”, ušli u auto, a Duvnjak je donio vreću s napravom. Kazao je da je bio pijan, da nije znao da će to ispaliti na Trgu, a da je Duvnjak rekao da će se tamo najbolje čuti.

Parkirali su se iza prolaza, a kad su namjestili eksploziv i  aktivirali ga, prestrašili su se i otišli po sendvič. Kad su se vratili, vidjeli su policiju. Domagoj Šprljan također se držao priče da se nisu unaprijed dogovarali o postavljanju eksploziva na Trg, te da je njegov najveći problem što poznaje ostale i što je bio s njima tu večer.

Kazao je da jest stavio šljunak, ali ne da poveća efekt eksplozije nego da spriječi da se nešto odvoji na napravi. Kako nisu imali kamen da pritisnu napravu, htjeli su staviti pepeljaru od inoxa, no on je shvatio da je to glupo te je uzeo šaku šljunka iz pepeljare.

Kazao je da je tek sutra, kad je vidio koja se buka digla, shvatio što su napravili te da nisu nikoga htjeli ubiti niti bilo što uništiti već da je aktiviranje naprave na glavnom zagrebačkom trgu bila stvar prestiža budući je to važnije od bacanja plinskih naprava po obali što su prije radili.

Slikavao se s policijom

Šprljan je rekao i da se Duvnjak, nakon što su se vratili i vidjeli policiju, otišao slikavati i zafrkavati s policijom. Rekao je i da su imali ideju da napravu aktiviraju u Maksimiru, na Zrinjevcu ili čak pred Sanaderovom kućom što je predložio Tubić.

Naposljetku, prvookrivljeni Duvnjak je u istrazi rekao da je s Birinom od starijeg Šprljana tražio da im da eksploziv, a da im je on kazao: ‘Djeco, to nije zajebancija, s tim se ne igra među ljudima...’. Dao im je tri komada, a oni su dva aktivirali u Vodicama 22. i 23. prosinca.

Kazao je da je Birin 30. prosinca došao u Zagreb i podsjetio ga da ima eksploziv i pitao ga hoće li ga negdje puknuti na Ravnicama. Kazao je i da u trenutku kad su odlučili aktivirati napravu na Trgu, tamo nije bilo nikoga. Potvrdio je i da su poslije eksplozije otišli na sendvič i da su se poslije vratili da vide ima li kakve štete, a da su onda vidjeli jednog starijeg gospodina koji je rekao da je nešto puklo.

VLADIMIR URUKALO

‘Samo šta ne pitaju autograme’

Na zahtjev DORH-a provedeno je kemijsko-fizikalno vještačenje u kojem je utvrđeno da je u napravi bilo 100 grama visokobrizantnog vojnofromacijskog eksploziva. Utvrđeno je i da bi osobe koje bi se zatekle unutar pet metara od eksplozije bile navjerojatnije ozlijeđene od nadtlaka ekplozije, a da bi krhotine kamenja mogle ozlijediti osobe unutar 20 metara od mjesta eksplozije.

Vještačenje mobitela okrivljenih pronađene su i neke SMS poruke, među ostalim i poruka koju je Duvnjak uputio Birinu, a u kojoj piše: “Najdražem čoviku, da ne govorim mineru...”, a ima jedna u kojoj opisuje govorkanja po Vodicama nakon eksplozija za praznike u kojoj piše: “A ispalija san, kažu da smo ikone eksplozije, samo šta ne pitaju autograme, morat ćemo u penziju za koju godinu neka neki novi klinci gruvaju...”.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/vodicki-bombasi-aktiviranje-bombe-ispod-bana-bila-je-stvar-prestiza-212834 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bbc5afdcc59a99cfdeee77c4c625488c228d0ef6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vodi%C4%8Dki+bomba%C5%A1i%3A+Aktiviranje+bombe+ispod+%26%23039%3Bbana%26%23039%3B+bila+je+stvar+presti%C5%BEa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvodicki-bombasi-aktiviranje-bombe-ispod-bana-bila-je-stvar-prestiza-212834 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvodicki-bombasi-aktiviranje-bombe-ispod-bana-bila-je-stvar-prestiza-212834 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Privođenje osumnjičenih Vodičana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => optužnica zbog eksplozije na zagrebačkom trgu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaoptužnica zbog eksplozije na zagrebačkom trgu

Vodički bombaši: Aktiviranje bombe ispod 'bana' bila je stvar prestiža

Piše PSD.
22. rujna 2013. - 13:30

Zbog nabavljanja i aktiviranja eksploziva na Trgu Josipa Bana Jelačića u Zagrebu 23. siječnja ove godina oko 2.30 ujutro, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv petorice mladića iz Vodica - Tomislava Duvnjaka (30), Tomislava Strikomana (28), Ivana Tubića (32), Lovre Birina (30) i Domagoja Šprljana (32) te Domagojeva oca Ivana Šprljana (60).

Prema optužnici, Duvnjak, inženjer građevine, i Birin, viši sportski trener, dogovorili su se da će nabaviti jači eksploziv kako bi ga aktivirali na glavnom zagrebačkom trgu. Mjesec dana prije, 22. i 23. prosinca od starijeg su Šprljana, tehničara strojarstva i vlasnika tvrtke “Iveks”, nabavili pet komada TNT-a i pet elektro-detonacijskih kapisli, a Šprljan senior, koji je ilegalno posjedovao te predmete, t...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:05