stdClass Object ( [id] => 135825 [title] => Vjera Solar: Kćerka mi je mučki ubijena, a Brodarac nije ništa poduzeo [alias] => vjera-solar-kcerka-mi-je-mucki-ubijena-a-brodarac-nije-nista-poduzeo [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

NOVIJE
Brodarac, Milanković i Bošnjak osumnjičeni za ubojstva 31 i zlostavljanje 38 srpskih civila

Đuro Brodarac, Vladimir Milanković i Drago Bošnjak osumnjičeni su za ubojstva 31 civila te protuzakonito zatvaranje i zlostavljanje 38 civila, uglavnom srpske nacionalnosti na sisačkom području tijekom ratnih 1991. I 1992. godine.

Nakon što su u ponedjeljak u 14 sati privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku, koji ih je saslušavao gotovo četiri sata, sva su trojica suočeni s teškim sumnjama za počinjenje ratnog zločina po zapovjednoj odgovornosti sucu izjavili da nisu odgovorni za ubojstva za koja se ih se sumnjiči.

- Odbili su sve navode iz kaznene prijave i niječu da su bili nalogodavci za ubijanje civila - izjavio je nakon saslušanja glasnogovornik osječkog Suda Miroslav Rožac, koji će u ovom slučaju biti i sudac istrage.

Brodarčev odvjetnik Petar Šale nakon saslušanja nije želio ništa komentirati. Samo je naglasio da je on odvjetnik „hrvatskog heroja kojeg progone na sve moguće načine, kao i sve ostale heroje.“ Sisačkom trojcu za sada je određeno 24-satno zadržavanje, koje istječe u srijedu u 14 sati, a do tada Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku treba podnijeti istražni zahtjev.

No, to je samo stvar formalnosti, a izvjesno je da će istražni zahtjev, zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti kaznenog djela, sadržavati i zahtjev za pritvaranjem Bordarca, Milankovića i Bošnjaka o čemu će se odlučivati u petak. Očekuje se da će u biti predloženo saslušanje oko 300 svjedoka, a istraga mora biti okončana u roku od šest mjeseci.

Kompletan postupak vodit će se u Osijeku, gdje je ga je Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić prebacio nezadovoljan načinom i brzinom kojim se istraga vodila u Sisku, a kako je većina svjedoka iz Siska to će sasvim sigurno prozročiti i velike troškove postupka.

N. Patković

U ponedjeljak ujutro, u vikendici u Turnju kod Zadra, uhićen je Đuro Brodarac, bivši župan Sisačko-moslavačke županije i ratni načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke.

U isto vrijeme, u koordiniranoj akciji pripadnika interventne postrojbe PU sisačko-moslavačke, uhićene su još dvije osobe. Jedna od njih je Brodarčev ratni zamjenik Vladimir Milanković a drugi je Drago Bošnjak, pripadnik specijalne policijske postrojbe “Vukovi” iz Siska. Sva trojica su osumnjičena za počinjenje ratnog zločina u Sisku 1991. i 1992. godine.

SOLAR1-060508
Vjera Solar / Foto: Miroslav Kiš / Cropix

Nakon uhićenja prevezeni su u Osijek, gdje su pritvoreni, jer je slučaj ratnih zločina u Sisku odlukom glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića iz sisačkoga Županijskog državnog odvjetništva prebačen u Osijek, tamošnjem Županijskom sudu i Županijskom državnom odvjetništvu.

Đuro Brodarac te tadašnji zapovjednik djelatnih i pričuvnih postrojbi PU Sisak Vladimir Milanković osumnjičeni su za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti, a pripadnik pričuvnog sastava PU Sisak Drago Bošnjak tereti se za individualno kazneno djelo.

Nešto prije 12 sati, u pratnji dvojice MUP-ovih istražitelja, Đuro Brodarac izišao je iz vikendice u centru Turnja koju je koristio. Na pitanje je li očekivao uhićenje kratko je rekao:

- Pitajte to nekog drugog. Nemam vam što reći. Osjećam se kao što bi se svatko drugi osjećao na mome mjestu.

Pretres kuće i automobila

Na vrata Brodarčeve vikendice, koja se nalazi na samoj rivi u centru mjesta, MUP-ovi istražitelji za ratne zločine došli su oko osam sati s nalogom za pretres. Prvo je pregledan njegov BMW X5 parkiran na rivi, a nakon toga i vikendica.

- Ovo nije način. Uplašit će nam i ovo malo turista što je došlo. Svi mi što živimo ovdje znamo Brodarca, ne vjerujem da je napravio ono što mu stavljaju na teret - kazao je Elvis Stipanov iz Turnja, dok je bivši branitelj Milivoj Mandić rekao kako je uhićenje Brodarca sramota za državu.

Ispred velebne vikendice i imanja Đure Brodarca u selu Vurot na obali Kupe zatekli smo dvojicu policajaca. Neslužbeno doznajemo da je policija obavila pretragu kuće, a pretražene su i Milankovićeva i Bošnjakova kuća u Sisku.

Uhićeni Bošnjak tereti se navodno kao jedan od glavnih egzekutora “Vukova”, koji su imali sjedište u zgradi lječilišta “Jodno”. Prema nekim izvorima, za vrijeme njihove vladavine Siskom, u tome je gradu ubijeno ili nestalo od 36 do 611 osoba srpske nacionalnosti.

Negirali optužbe

Brodarac i Milanković više su puta demantirali tvrdnje o zločinima. Milanković nam je nekoliko tjedana prije uhićenja rekao kako je teško živjeti toliko godina pod pritiskom optužbi te da jedva čeka da se cijela stvar konačno pokrene kako bi “jednom za svagda mogao skinuti ljagu sa svojeg imena i dokazati da nisam ratni zločinac”.

Brodarac je stalno isticao kako je on kao šef policije potpisivao kaznene prijave protiv nepoznatih osoba zbog ubojstva više civila srpske nacionalnosti.

- Mi smo bili u ratu, na liniji fronte, mi smo branili Sisak, ali smo kao policajci svoj posao časno obavljali. Kada smo dobili vijest o ubojstvu, obavili smo očevid i podnijeli prijave. Zašto sustav dalje nije radio, zašto nije pokrenuta istraga, ja ne znam niti mogu biti odgovoran za nečiji nerad ili za zločine koje je počinio netko drugi - rekao je Brodarac.

Tvrdio je kako nema svjedoka da je osobno izvršio ili naredio zločin te da policija pod njegovim vodstvom nije činila zločine. Neslužbeno doznajemo kako ipak ima svjedoka koji osobno Brodarca terete za neprocesuiranje zločina.

- Ako sam nije nikoga ubio ili naredio da ga ubiju, znao je što se događa. On je bio gospodar života i smrti u Sisku dugo godina, on je mogao zaustaviti zlo, mogao je kazniti počinitelje, a ništa od toga nije učinio, što je zlu i mržnji dalo krila. Mi smo bili prije rata Brodarčevi prvi susjedi. Moja kći Ljubica igrala se s njegovom djecom, on ju je vrlo dobro poznavao. To nije bilo dovoljno da joj sačuva život.

- Moje dijete ubijeno je kukavički, metkom iz mraka, a Brodarac osobno niti cijeli sustav nikada nisu ništa učinili da otkriju što se zapravo dogodilo, zašto je moja djevojčica ubijena, i da kazne odgovorne. Zato mogu reći, hvala Bogu da se dogodilo ovo uhićenje, ali je došlo 20 godina prekasno - kaže nam Vjera Solar, čija je osobna tragedija, ubojstvo kćeri Ljubice, postala sinonim za stradanja Srba civila u Sisku ratnih godina.

Vjera Solar ističe kako je ostala zabezeknuta kada je vidjela imanje Brodarčevih na televiziji.

- Prije rata uzgajao je kokoši kako bi imao što jesti, a sad uzgaja egzotične kokoši kako bi se mogao hvaliti svojim bogatstvom. Otkud je to stekao, radom, od plaće? Jako teško, nemoguće. I to govori o spirali zločina i time bi se pravosudni organi trebali pozabaviti - kaže Vjera Solar.

ANA VUČETIĆ ŠKRBIĆ i MATE PIŠKOR

Udruge dragovoljaca: Ne prihvaćamo da se hrvatskim dragovoljcima Brodarcu, Milankoviću i Bošnjaku sudi po stranom diktatu

Predsjednici županijske i sisačke udruge hrvatskih dragovoljaca Vladimir Rogošić i Jurica Devčić u povodu uhićenja Đure Brodarca, Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka izudali su priopćenje u kojem najoštrije osuđuju obezvređivanje Domovinskog rata te progon hrvatskih dragovoljaca koji su prvi stali u obranu domovine.

«Ne prihvaćamo činjenicu da se bilo kome sudi po zapovjednoj odgovornosti, jer svako djelo ako je počinjeno ima svog eventualnog počinitelja, to jest ime i prezime. Apeliramo na sve državne institucije i dajemo im punu potporu u utvrđivanju eventualne odgovornosti za možebitna individualna počinjena kaznena djela. Ne možemo i nećemo prihvatiti činjenicu da se naše branitelje hapsi i sudi po stranim naputcima i diktatu onih koji ne mogu prežaliti raspad bivše države.

Ovim putem dajemo svu potporu našim zapovjednicima, suborcima i prijateljima i neka znaju da smo uz njih te da ćemo svim pravnim sredstvima braniti njihovo dostojanstvo i sveti nam domovinski rat.

Tražimo i zahtjevamo od svih struktura vlasti da se prestane sa omalovažavanjem dragovoljaca i branitelja i da se prestane sa kriminalizacijom domovinskog rata", stoji u prioćenju.

M. Piškor

Supruga ubijenog Borojevića: Neke će se stvari sada doznati

I Jasenku Borojević, čijeg su muža Stevu nepoznate osobe zaustavile na kontroli u mjestu Odra, odvele i zatukle do smrti, iznenadila je vijest o uhićenju. Ona je nedavno morala platiti velike sudske troškove jer je izgubila parnicu koju je pokrenula protiv države tražeći odštetu za ubojstvo muža.

- Ipak se i to dogodilo. Hvala Bogu, bar će se neke stvari doznati, ljudi će moći javno reći što im se dogodilo, iako je previše vremena prošlo od vremena zločina. Dvadeset godina previše je vremena za čekanje pravde - ističe Jasenka, Hrvatica, koja kaže da je njezin muž mrtav jer je imao samo taj grijeh što je bio Srbin u Sisku 1991. godine.

KUCA_BRODARAC1-200611.1
Policajac uz Brodarčevu kuću u selu Vurotu kraj Kupe

Documenta i Građanski odbor za ljudska prava: Krajnje je vrijeme za rasvjetljivanje zločina

Građanski odbor za ljudska prava i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, uputili su proglas javnosti u povodu uhićenja Đure Brodarca, Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka u Sisku.

U priopćenju, kojeg su potpisali Vesna Teršelić i Zoran Pusić stoji kako je riječ o zakašnjelom progonu za zločine od prije 20 godina, te nastavljaju: «Mnoga od ubojstava civila počinjena na početku ratnih sukoba, u drugoj polovici 1991. i tijekom 1992. godine na području Siska, sve do danas nisu riješena. Neriješena kaznena djela ratnih zločina između ostalog obuhvaćaju prisilna odvođenja, pritvaranja, zlostavljanja i ubojstva srpskih civila.

Analizom odštetnih postupaka pokrenutih pred Općinskim sudom u Sisku koje je inicirala rodbina nasilno odvedenih, ubijenih ili nestalih čija tijela do danas nisu pronađena, te prateće dokumentacije u tim predmetima osobito obdukcijskim nalazima (tijekom 1991-92. po nalogu tada Okružnog suda u Sisku napravljana je obdukcija ili vanjskih pregled 64 tijela), razgovorima sa rođacima ubijenih pa i novinskim natpisima, zaključili smo da su sve žrtve umrle nasilnom smrću, a da za njihovo ubojstvo nitko nije odgovarao, iako je iz dostupnih podataka bilo moguće doći do počinitelja djela.

Činjenica da u ovim slučajevima nije bilo kaznenog progona, utjecala je i na ishod građanskih tužbi za naknadu štete. U svim slučajeva ubojstava u Sisku koja smo analizirali rođaci ubijenih nisu uspjeli dobiti naknadu štete. Većina tužitelja mora ili živi pod prijetnjom da će morati snositi troškove parničnog postupaka, koji u nekim postupcima dosežu i do 75.000,00 kn.

Nakon gotovo dva desetljeća predistražnih radnji Glavni državni odvjetnik u rujnu 2010. godine istragu o sisačkim ratnim zločinima oduzeo je sisačkom Županijskom državnom odvjetništvu koje godinama u njihovu rasvjetljavanju nije činilo ništa i delegirao je osječkom ŽDO-u.

Po informacijama glasnogovornika ŽDO Osijek u tijeku je kriminalistička obrada nad trojicom uhićenih (Đuro Brodarac, Vlado Milanković, Drago Bošnjak, na čelu paravojne skupine Vukovi), provode se i pretresi njihovih domova, vikendica. Đuro Brodarac kao ratni šef sisačke policije, Vladimir Milanković kao zapovjednik svih djelatnih i pričuvnih postrojbi u sklopu PU Sisak se sumnjiče za ratne zločine iz 1991. i 1992. godine i to po zapovjednoj odgovornosti. Upravo navedenoj dvojici tih su se ratnih dana u potrazi za bližnjima za pomoć obraćale očajne obitelji nestalih, ali nisu dobivale odgovore, a neki od njih svjedoče da ih je Brodarac znao dočekati grubo i osorno.

Točan broj ubijenih i nestalih civila iz Siska i okolnih sela do danas nije precizno utvrđen. U sklopu istraživanja na projektu “Ljudski gubici u Hrvatskoj od 1991.-1995.” utvrdili smo identitet nekih od ubijenih i nestalih civila:

Borojević, Stevo - rođen 10.09.1946. - 06. listopada 1991. zaustavljan od pripadnika HV na kontrolnom punktu u Odri, tijelo pronađeno 13 dana poslije, uzrok smrti ubodno rezne rane u području vrata i prsa te strijelne rane glave; zapisnik o obdukciji od 18. listopada 1991.

Cvetojević, Milan - Rođen 1935. u Donjem Javornju kod Dvora. Radio je u Rafineriji Sisak, a živio u Mošćenici. 19.09.1991. odveden je od svoje kuće od strane tri osobe odjevene u maskirne uniforme bez oznaka, ubijen hicima u potiljak te bačen u Savu. Tijelo je pronađeno kod Kovina.

Jelić, Vaso - rođen 09.08.1931. u Bijelim Vodama (općina Glina), živio u Sisku, a radio u Željezari. Odveden 15.11.1991. godine od strane petero počinitelja u maskirnim uniformama, iz vlastite kuće, oko 21:45h. Mrtvo tijelo pronađeno je 09.02.1992. godine u žbunju u predjelu Galdova u Sisku.

Kovačević, Kuzma - oko 1940. godišta. Radio u željezari Sisak, a prebivao u Sisku. Ubijen u svojoj kući u Sisku u ljeto '92.

Miodrag, Stojan - rođen 02.02.1950 u Gornjem Javornju (općina Dvor), živio u Sisku (Capragu). Radio je u Željezari. 24.09.1991., zbog socijalnog osiguranja nosio je potvrdu o školovanju svoje kćeri u ulicu Lipa u Sisku, ali na putu od kuće nepoznati su ga počinitelji oteli i odveli u nepoznatom smjeru. 29.09.1991. pronađen je mrtav, s prostrijelnim ranama glave, na smetlištu između Galdova i Budaševa.

Nikolić, Gradoljub - rođen 19.01.1941. u Prokuplju (općina Niš, Srbija), živio u Sisku. Radio u Rafineriji. 26.09.1991. odveden je sa svog radnog mjesta, a mrtvo tijelo mu je pronađeno 2 dana kasnije na livadi u Galdovu, s tijelom još jednoga čovjeka. Supruga nikada nije službeno obaviještena, već je tijelo zakopano na socijalnom groblju.

Oljača, Branko - rođen u listopadu 1955., u Buzeti (općina Glina). Radio kao pripadnik SUP-a u Sisku. U kolovozu 1991. odveden iz svoga stana, a nekoliko dana nakon nestanka snaha (bratova supruga) ga je izmasakriranog identificirala u mrtvačnici u Sisku.

Pajagić, Petar - ekonomist, radio je na rukovodećem mjestu u Rafineriji Sisak - nestao 20.09.1991. na putu od stana svoje kćerke do svog stana u Sisku

Solar, Ljubica - rođena 10. svibnja 1972. u Sisku. U noći s 17. na 18. rujan 1991., pogođena je vatrenim hicem snajperiste kroz prozor stana svoga dečka (bivšeg pripadnika JNA).

Vergaš, Vatroslav - rođen 23.06.1959. godine, živio u Sisku, radio kao čuvar u Dunavskom Lloyd-u, a s radnog mjesta su ga 29.11.1991. nepoznata dvojica (pripadnici OS RH, prema navodima roditelja u tužbi protiv RH) odvela malo prije smjene oko 22h, u pravcu sela Lukavca, gdje je i ubijen iz vatrenog oružja (strijelne rane glave i trupa).

Obitelj Vila, (Marko, rođen 1927. godine; Evica rođena 1933.; Dušan rođen 1959.; Mladen rođen 1951.; Željko rođen 1961.) - odvedeni su iz svoje kuće u kolovozu '91. Ubijeni su i bačeni u Savu.

Zlokapa, Simo - rođen 1920. godine u Crkvenom Boku, a kao umirovljenik živio u Sisku. Odveden u rujnu 1991. od strane nepoznatih osoba, iz svoje kuće, u prisutstvu supruge. Pitala je gdje ga vode, rekli su da će ga brzo vratiti, no pronađen je mrtav, ubijen iz vatrenog oružja, u Galdovu.

Ovo nije ni približno konačan popis svih srpskih civilnih žrtava s područja Siska te je nužno nastaviti proces utvrđivanja identiteta i okolnosti stradanja svih žrtava, kao i procesuiranje zločina. Navedeni primjeri ukazuju na sličan način počinjenja kaznenih dijela, gdje je većina žrtava ubijena iz vatrenog oružja, na nekim tijelima ubijenih žrtava nađeni su znakovi teškog zlostavljanja prije samih ubojstava.

Sramotno je da obitelji žrtava čekaju pravdu već gotovo dvadeset godina iako su u parničnim postupcima mnogi svojim iskazima svjedočili o načinu odvođenja svojih najbližih i osobama koji su ih priveli. Krajnje je vrijeme za rasvjetljivanje zločina kroz kazneni progon! Uz to Vlada RH treba hitno donijeti odluku o otpisivanju parničnih troškova svima koji su podigli tužbe protiv Republike Hrvatske zbog usmrćenja bliske osobe u razdoblju od 1991. - 1995. te osnovati Fond za obeštećenje svih žrtava rata", stoji u priopćenju Documente i Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba.

M. Piškor

I Sačić nezadovoljan politikom RH

Predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku Željko Sačić u utorak je na konferenciji za novinstvo izrazio nezadovoljstvo protuhrvatskom politikom koju provodi Vlada RH i njezin eksponent državni odvjetnik Mladen Bajić, a u sklopu, kako je rekao, provedbe akcijskog plana za kriminalizaciju i kazneni progon hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika kojim žele  zatvoriti poglavlja 23. Prozvao je Vladu RH za reviziju povijesti kojom od Hrvatske, kao žrtve brutalne agresije, i ratnih zapovjednika želi stvoriti ratne zločince. 

Osvrnuvši se na uhićenje Đure Brodarca, Sačić je kazao kako se Brodarac kao načelnik Policijske uprave u Sisku stavio na čelo dragovoljaca koji su branili svoj dom od ratnih zločina koje je napravila srpska armada. 

Podsjetio je da je 1991. godine čak dvije trećine sisačko-moslavačke županije bilo okupirano od strane JNA i pridruženih četničkih snaga srpskih dragovoljaca. Na tom je području rekao je Sačić živjelo 84 tisuće Hrvata, od kojih je čak 65 prognano, a više od 500 njih je pobijeno.

Na području županije evidentirano je i 39 masovnih grobnica. Zaključio je kako ih danas „Vlada Jadranke Kosor progoni radi svojih sebičnih, uskostranačkih interesa i pristupa Europskoj uniji“, a prozvao je i glavnog državnog odvjetnika Bajića da je ucijenjen od stane glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza i koji je prošloga tjedna, smatra Sačić, abolirao ratnog zločinca Ratka Mladić za sve zločine koje je počinio u Hrvatskoj.

Najavio je kako će okupiti sve domoljubne snage i stvoriti pokret otpora koji će se poslužiti svim legalnim i legitimnim sredstvima, a protiv, kako je rekao, izdajničke vlade i njezina državnog odvjetnika, koji su svojom politikom u proteklih deset godina doveli u pitanje sve što je postignuto u Domovinskome ratu pa i sam opstanak hrvatskog naroda.  

Povjesničar prof. dr. Josip Jurčević kazao je pak kako je njihova dužnost upozoriti da se u Hrvatskoj događa „civilizacijska, pravna, pravosudna i politička katastrofa“, te kako je Brodarac uhićen samo zato što je branio svoju zemlju i njezine građane. Također je naglasio kako je Banovina jedna od najvećih stradalničkih regija u Hrvatskoj. 

- Od 150 masovnih grobnica na području cijele Hrvatske, njih 40-tak evidentirano je samo na Banovini“, rekao je Jurčević.

Također je upozorio da su se u Hrvatskoj krivotvorili dokumenti kako bi hrvatski branitelji lakše završili u Haagu.  

S. Dukić

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mi smo prije rata  bili Brodarčevi prvi susjedi. Moja kći Ljubica igrala se s njegovom djecom i on ju je dobro poznavao. Ubijena je kukavički, metkom iz mraka, prisjeća se obiteljske tragedije Vjera Solar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Brodarac, Milanković i Bošnjak osumnjičeni za ubojstva 31 i zlostavljanje 38 srpskih civila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-06-21 17:44:55 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-06-21 19:58:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-06-21 17:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8639 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/06/21/Novosti/TURANJ_BRODARAC8-200611.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x447" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7690595 Threads: 20 Questions: 1557364998 Slow queries: 4746750 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111394979 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/vjera-solar-kcerka-mi-je-mucki-ubijena-a-brodarac-nije-nista-poduzeo-135825 [printLink] => /vijesti/hrvatska/vjera-solar-kcerka-mi-je-mucki-ubijena-a-brodarac-nije-nista-poduzeo-135825?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 126016 [name] => đurobrodarac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => durobrodarac [link] => /tag/durobrodarac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mi smo prije rata  bili Brodarčevi prvi susjedi. Moja kći Ljubica igrala se s njegovom djecom i on ju je dobro poznavao. Ubijena je kukavički, metkom iz mraka, prisjeća se obiteljske tragedije Vjera Solar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Brodarac, Milanković i Bošnjak osumnjičeni za ubojstva 31 i zlostavljanje 38 srpskih civila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vjera Solar: Kćerka mi je mučki ubijena, a Brodarac nije ništa poduzeo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-07-32-09-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/06/21/Novosti/TURANJ_BRODARAC8-200611.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/06/21/Novosti/TURANJ_BRODARAC8-200611.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

NOVIJE
Brodarac, Milanković i Bošnjak osumnjičeni za ubojstva 31 i zlostavljanje 38 srpskih civila

Đuro Brodarac, Vladimir Milanković i Drago Bošnjak osumnjičeni su za ubojstva 31 civila te protuzakonito zatvaranje i zlostavljanje 38 civila, uglavnom srpske nacionalnosti na sisačkom području tijekom ratnih 1991. I 1992. godine.

Nakon što su u ponedjeljak u 14 sati privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku, koji ih je saslušavao gotovo četiri sata, sva su trojica suočeni s teškim sumnjama za počinjenje ratnog zločina po zapovjednoj odgovornosti sucu izjavili da nisu odgovorni za ubojstva za koja se ih se sumnjiči.

- Odbili su sve navode iz kaznene prijave i niječu da su bili nalogodavci za ubijanje civila - izjavio je nakon saslušanja glasnogovornik osječkog Suda Miroslav Rožac, koji će u ovom slučaju biti i sudac istrage.

Brodarčev odvjetnik Petar Šale nakon saslušanja nije želio ništa komentirati. Samo je naglasio da je on odvjetnik „hrvatskog heroja kojeg progone na sve moguće načine, kao i sve ostale heroje.“ Sisačkom trojcu za sada je određeno 24-satno zadržavanje, koje istječe u srijedu u 14 sati, a do tada Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku treba podnijeti istražni zahtjev.

No, to je samo stvar formalnosti, a izvjesno je da će istražni zahtjev, zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti kaznenog djela, sadržavati i zahtjev za pritvaranjem Bordarca, Milankovića i Bošnjaka o čemu će se odlučivati u petak. Očekuje se da će u biti predloženo saslušanje oko 300 svjedoka, a istraga mora biti okončana u roku od šest mjeseci.

Kompletan postupak vodit će se u Osijeku, gdje je ga je Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić prebacio nezadovoljan načinom i brzinom kojim se istraga vodila u Sisku, a kako je većina svjedoka iz Siska to će sasvim sigurno prozročiti i velike troškove postupka.

N. Patković

U ponedjeljak ujutro, u vikendici u Turnju kod Zadra, uhićen je Đuro Brodarac, bivši župan Sisačko-moslavačke županije i ratni načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke.

U isto vrijeme, u koordiniranoj akciji pripadnika interventne postrojbe PU sisačko-moslavačke, uhićene su još dvije osobe. Jedna od njih je Brodarčev ratni zamjenik Vladimir Milanković a drugi je Drago Bošnjak, pripadnik specijalne policijske postrojbe “Vukovi” iz Siska. Sva trojica su osumnjičena za počinjenje ratnog zločina u Sisku 1991. i 1992. godine.

SOLAR1-060508
Vjera Solar / Foto: Miroslav Kiš / Cropix

Nakon uhićenja prevezeni su u Osijek, gdje su pritvoreni, jer je slučaj ratnih zločina u Sisku odlukom glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića iz sisačkoga Županijskog državnog odvjetništva prebačen u Osijek, tamošnjem Županijskom sudu i Županijskom državnom odvjetništvu.

Đuro Brodarac te tadašnji zapovjednik djelatnih i pričuvnih postrojbi PU Sisak Vladimir Milanković osumnjičeni su za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti, a pripadnik pričuvnog sastava PU Sisak Drago Bošnjak tereti se za individualno kazneno djelo.

Nešto prije 12 sati, u pratnji dvojice MUP-ovih istražitelja, Đuro Brodarac izišao je iz vikendice u centru Turnja koju je koristio. Na pitanje je li očekivao uhićenje kratko je rekao:

- Pitajte to nekog drugog. Nemam vam što reći. Osjećam se kao što bi se svatko drugi osjećao na mome mjestu.

Pretres kuće i automobila

Na vrata Brodarčeve vikendice, koja se nalazi na samoj rivi u centru mjesta, MUP-ovi istražitelji za ratne zločine došli su oko osam sati s nalogom za pretres. Prvo je pregledan njegov BMW X5 parkiran na rivi, a nakon toga i vikendica.

- Ovo nije način. Uplašit će nam i ovo malo turista što je došlo. Svi mi što živimo ovdje znamo Brodarca, ne vjerujem da je napravio ono što mu stavljaju na teret - kazao je Elvis Stipanov iz Turnja, dok je bivši branitelj Milivoj Mandić rekao kako je uhićenje Brodarca sramota za državu.

Ispred velebne vikendice i imanja Đure Brodarca u selu Vurot na obali Kupe zatekli smo dvojicu policajaca. Neslužbeno doznajemo da je policija obavila pretragu kuće, a pretražene su i Milankovićeva i Bošnjakova kuća u Sisku.

Uhićeni Bošnjak tereti se navodno kao jedan od glavnih egzekutora “Vukova”, koji su imali sjedište u zgradi lječilišta “Jodno”. Prema nekim izvorima, za vrijeme njihove vladavine Siskom, u tome je gradu ubijeno ili nestalo od 36 do 611 osoba srpske nacionalnosti.

Negirali optužbe

Brodarac i Milanković više su puta demantirali tvrdnje o zločinima. Milanković nam je nekoliko tjedana prije uhićenja rekao kako je teško živjeti toliko godina pod pritiskom optužbi te da jedva čeka da se cijela stvar konačno pokrene kako bi “jednom za svagda mogao skinuti ljagu sa svojeg imena i dokazati da nisam ratni zločinac”.

Brodarac je stalno isticao kako je on kao šef policije potpisivao kaznene prijave protiv nepoznatih osoba zbog ubojstva više civila srpske nacionalnosti.

- Mi smo bili u ratu, na liniji fronte, mi smo branili Sisak, ali smo kao policajci svoj posao časno obavljali. Kada smo dobili vijest o ubojstvu, obavili smo očevid i podnijeli prijave. Zašto sustav dalje nije radio, zašto nije pokrenuta istraga, ja ne znam niti mogu biti odgovoran za nečiji nerad ili za zločine koje je počinio netko drugi - rekao je Brodarac.

Tvrdio je kako nema svjedoka da je osobno izvršio ili naredio zločin te da policija pod njegovim vodstvom nije činila zločine. Neslužbeno doznajemo kako ipak ima svjedoka koji osobno Brodarca terete za neprocesuiranje zločina.

- Ako sam nije nikoga ubio ili naredio da ga ubiju, znao je što se događa. On je bio gospodar života i smrti u Sisku dugo godina, on je mogao zaustaviti zlo, mogao je kazniti počinitelje, a ništa od toga nije učinio, što je zlu i mržnji dalo krila. Mi smo bili prije rata Brodarčevi prvi susjedi. Moja kći Ljubica igrala se s njegovom djecom, on ju je vrlo dobro poznavao. To nije bilo dovoljno da joj sačuva život.

- Moje dijete ubijeno je kukavički, metkom iz mraka, a Brodarac osobno niti cijeli sustav nikada nisu ništa učinili da otkriju što se zapravo dogodilo, zašto je moja djevojčica ubijena, i da kazne odgovorne. Zato mogu reći, hvala Bogu da se dogodilo ovo uhićenje, ali je došlo 20 godina prekasno - kaže nam Vjera Solar, čija je osobna tragedija, ubojstvo kćeri Ljubice, postala sinonim za stradanja Srba civila u Sisku ratnih godina.

Vjera Solar ističe kako je ostala zabezeknuta kada je vidjela imanje Brodarčevih na televiziji.

- Prije rata uzgajao je kokoši kako bi imao što jesti, a sad uzgaja egzotične kokoši kako bi se mogao hvaliti svojim bogatstvom. Otkud je to stekao, radom, od plaće? Jako teško, nemoguće. I to govori o spirali zločina i time bi se pravosudni organi trebali pozabaviti - kaže Vjera Solar.

ANA VUČETIĆ ŠKRBIĆ i MATE PIŠKOR

Udruge dragovoljaca: Ne prihvaćamo da se hrvatskim dragovoljcima Brodarcu, Milankoviću i Bošnjaku sudi po stranom diktatu

Predsjednici županijske i sisačke udruge hrvatskih dragovoljaca Vladimir Rogošić i Jurica Devčić u povodu uhićenja Đure Brodarca, Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka izudali su priopćenje u kojem najoštrije osuđuju obezvređivanje Domovinskog rata te progon hrvatskih dragovoljaca koji su prvi stali u obranu domovine.

«Ne prihvaćamo činjenicu da se bilo kome sudi po zapovjednoj odgovornosti, jer svako djelo ako je počinjeno ima svog eventualnog počinitelja, to jest ime i prezime. Apeliramo na sve državne institucije i dajemo im punu potporu u utvrđivanju eventualne odgovornosti za možebitna individualna počinjena kaznena djela. Ne možemo i nećemo prihvatiti činjenicu da se naše branitelje hapsi i sudi po stranim naputcima i diktatu onih koji ne mogu prežaliti raspad bivše države.

Ovim putem dajemo svu potporu našim zapovjednicima, suborcima i prijateljima i neka znaju da smo uz njih te da ćemo svim pravnim sredstvima braniti njihovo dostojanstvo i sveti nam domovinski rat.

Tražimo i zahtjevamo od svih struktura vlasti da se prestane sa omalovažavanjem dragovoljaca i branitelja i da se prestane sa kriminalizacijom domovinskog rata", stoji u prioćenju.

M. Piškor

Supruga ubijenog Borojevića: Neke će se stvari sada doznati

I Jasenku Borojević, čijeg su muža Stevu nepoznate osobe zaustavile na kontroli u mjestu Odra, odvele i zatukle do smrti, iznenadila je vijest o uhićenju. Ona je nedavno morala platiti velike sudske troškove jer je izgubila parnicu koju je pokrenula protiv države tražeći odštetu za ubojstvo muža.

- Ipak se i to dogodilo. Hvala Bogu, bar će se neke stvari doznati, ljudi će moći javno reći što im se dogodilo, iako je previše vremena prošlo od vremena zločina. Dvadeset godina previše je vremena za čekanje pravde - ističe Jasenka, Hrvatica, koja kaže da je njezin muž mrtav jer je imao samo taj grijeh što je bio Srbin u Sisku 1991. godine.

KUCA_BRODARAC1-200611.1
Policajac uz Brodarčevu kuću u selu Vurotu kraj Kupe

Documenta i Građanski odbor za ljudska prava: Krajnje je vrijeme za rasvjetljivanje zločina

Građanski odbor za ljudska prava i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, uputili su proglas javnosti u povodu uhićenja Đure Brodarca, Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka u Sisku.

U priopćenju, kojeg su potpisali Vesna Teršelić i Zoran Pusić stoji kako je riječ o zakašnjelom progonu za zločine od prije 20 godina, te nastavljaju: «Mnoga od ubojstava civila počinjena na početku ratnih sukoba, u drugoj polovici 1991. i tijekom 1992. godine na području Siska, sve do danas nisu riješena. Neriješena kaznena djela ratnih zločina između ostalog obuhvaćaju prisilna odvođenja, pritvaranja, zlostavljanja i ubojstva srpskih civila.

Analizom odštetnih postupaka pokrenutih pred Općinskim sudom u Sisku koje je inicirala rodbina nasilno odvedenih, ubijenih ili nestalih čija tijela do danas nisu pronađena, te prateće dokumentacije u tim predmetima osobito obdukcijskim nalazima (tijekom 1991-92. po nalogu tada Okružnog suda u Sisku napravljana je obdukcija ili vanjskih pregled 64 tijela), razgovorima sa rođacima ubijenih pa i novinskim natpisima, zaključili smo da su sve žrtve umrle nasilnom smrću, a da za njihovo ubojstvo nitko nije odgovarao, iako je iz dostupnih podataka bilo moguće doći do počinitelja djela.

Činjenica da u ovim slučajevima nije bilo kaznenog progona, utjecala je i na ishod građanskih tužbi za naknadu štete. U svim slučajeva ubojstava u Sisku koja smo analizirali rođaci ubijenih nisu uspjeli dobiti naknadu štete. Većina tužitelja mora ili živi pod prijetnjom da će morati snositi troškove parničnog postupaka, koji u nekim postupcima dosežu i do 75.000,00 kn.

Nakon gotovo dva desetljeća predistražnih radnji Glavni državni odvjetnik u rujnu 2010. godine istragu o sisačkim ratnim zločinima oduzeo je sisačkom Županijskom državnom odvjetništvu koje godinama u njihovu rasvjetljavanju nije činilo ništa i delegirao je osječkom ŽDO-u.

Po informacijama glasnogovornika ŽDO Osijek u tijeku je kriminalistička obrada nad trojicom uhićenih (Đuro Brodarac, Vlado Milanković, Drago Bošnjak, na čelu paravojne skupine Vukovi), provode se i pretresi njihovih domova, vikendica. Đuro Brodarac kao ratni šef sisačke policije, Vladimir Milanković kao zapovjednik svih djelatnih i pričuvnih postrojbi u sklopu PU Sisak se sumnjiče za ratne zločine iz 1991. i 1992. godine i to po zapovjednoj odgovornosti. Upravo navedenoj dvojici tih su se ratnih dana u potrazi za bližnjima za pomoć obraćale očajne obitelji nestalih, ali nisu dobivale odgovore, a neki od njih svjedoče da ih je Brodarac znao dočekati grubo i osorno.

Točan broj ubijenih i nestalih civila iz Siska i okolnih sela do danas nije precizno utvrđen. U sklopu istraživanja na projektu “Ljudski gubici u Hrvatskoj od 1991.-1995.” utvrdili smo identitet nekih od ubijenih i nestalih civila:

Borojević, Stevo - rođen 10.09.1946. - 06. listopada 1991. zaustavljan od pripadnika HV na kontrolnom punktu u Odri, tijelo pronađeno 13 dana poslije, uzrok smrti ubodno rezne rane u području vrata i prsa te strijelne rane glave; zapisnik o obdukciji od 18. listopada 1991.

Cvetojević, Milan - Rođen 1935. u Donjem Javornju kod Dvora. Radio je u Rafineriji Sisak, a živio u Mošćenici. 19.09.1991. odveden je od svoje kuće od strane tri osobe odjevene u maskirne uniforme bez oznaka, ubijen hicima u potiljak te bačen u Savu. Tijelo je pronađeno kod Kovina.

Jelić, Vaso - rođen 09.08.1931. u Bijelim Vodama (općina Glina), živio u Sisku, a radio u Željezari. Odveden 15.11.1991. godine od strane petero počinitelja u maskirnim uniformama, iz vlastite kuće, oko 21:45h. Mrtvo tijelo pronađeno je 09.02.1992. godine u žbunju u predjelu Galdova u Sisku.

Kovačević, Kuzma - oko 1940. godišta. Radio u željezari Sisak, a prebivao u Sisku. Ubijen u svojoj kući u Sisku u ljeto '92.

Miodrag, Stojan - rođen 02.02.1950 u Gornjem Javornju (općina Dvor), živio u Sisku (Capragu). Radio je u Željezari. 24.09.1991., zbog socijalnog osiguranja nosio je potvrdu o školovanju svoje kćeri u ulicu Lipa u Sisku, ali na putu od kuće nepoznati su ga počinitelji oteli i odveli u nepoznatom smjeru. 29.09.1991. pronađen je mrtav, s prostrijelnim ranama glave, na smetlištu između Galdova i Budaševa.

Nikolić, Gradoljub - rođen 19.01.1941. u Prokuplju (općina Niš, Srbija), živio u Sisku. Radio u Rafineriji. 26.09.1991. odveden je sa svog radnog mjesta, a mrtvo tijelo mu je pronađeno 2 dana kasnije na livadi u Galdovu, s tijelom još jednoga čovjeka. Supruga nikada nije službeno obaviještena, već je tijelo zakopano na socijalnom groblju.

Oljača, Branko - rođen u listopadu 1955., u Buzeti (općina Glina). Radio kao pripadnik SUP-a u Sisku. U kolovozu 1991. odveden iz svoga stana, a nekoliko dana nakon nestanka snaha (bratova supruga) ga je izmasakriranog identificirala u mrtvačnici u Sisku.

Pajagić, Petar - ekonomist, radio je na rukovodećem mjestu u Rafineriji Sisak - nestao 20.09.1991. na putu od stana svoje kćerke do svog stana u Sisku

Solar, Ljubica - rođena 10. svibnja 1972. u Sisku. U noći s 17. na 18. rujan 1991., pogođena je vatrenim hicem snajperiste kroz prozor stana svoga dečka (bivšeg pripadnika JNA).

Vergaš, Vatroslav - rođen 23.06.1959. godine, živio u Sisku, radio kao čuvar u Dunavskom Lloyd-u, a s radnog mjesta su ga 29.11.1991. nepoznata dvojica (pripadnici OS RH, prema navodima roditelja u tužbi protiv RH) odvela malo prije smjene oko 22h, u pravcu sela Lukavca, gdje je i ubijen iz vatrenog oružja (strijelne rane glave i trupa).

Obitelj Vila, (Marko, rođen 1927. godine; Evica rođena 1933.; Dušan rođen 1959.; Mladen rođen 1951.; Željko rođen 1961.) - odvedeni su iz svoje kuće u kolovozu '91. Ubijeni su i bačeni u Savu.

Zlokapa, Simo - rođen 1920. godine u Crkvenom Boku, a kao umirovljenik živio u Sisku. Odveden u rujnu 1991. od strane nepoznatih osoba, iz svoje kuće, u prisutstvu supruge. Pitala je gdje ga vode, rekli su da će ga brzo vratiti, no pronađen je mrtav, ubijen iz vatrenog oružja, u Galdovu.

Ovo nije ni približno konačan popis svih srpskih civilnih žrtava s područja Siska te je nužno nastaviti proces utvrđivanja identiteta i okolnosti stradanja svih žrtava, kao i procesuiranje zločina. Navedeni primjeri ukazuju na sličan način počinjenja kaznenih dijela, gdje je većina žrtava ubijena iz vatrenog oružja, na nekim tijelima ubijenih žrtava nađeni su znakovi teškog zlostavljanja prije samih ubojstava.

Sramotno je da obitelji žrtava čekaju pravdu već gotovo dvadeset godina iako su u parničnim postupcima mnogi svojim iskazima svjedočili o načinu odvođenja svojih najbližih i osobama koji su ih priveli. Krajnje je vrijeme za rasvjetljivanje zločina kroz kazneni progon! Uz to Vlada RH treba hitno donijeti odluku o otpisivanju parničnih troškova svima koji su podigli tužbe protiv Republike Hrvatske zbog usmrćenja bliske osobe u razdoblju od 1991. - 1995. te osnovati Fond za obeštećenje svih žrtava rata", stoji u priopćenju Documente i Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba.

M. Piškor

I Sačić nezadovoljan politikom RH

Predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku Željko Sačić u utorak je na konferenciji za novinstvo izrazio nezadovoljstvo protuhrvatskom politikom koju provodi Vlada RH i njezin eksponent državni odvjetnik Mladen Bajić, a u sklopu, kako je rekao, provedbe akcijskog plana za kriminalizaciju i kazneni progon hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika kojim žele  zatvoriti poglavlja 23. Prozvao je Vladu RH za reviziju povijesti kojom od Hrvatske, kao žrtve brutalne agresije, i ratnih zapovjednika želi stvoriti ratne zločince. 

Osvrnuvši se na uhićenje Đure Brodarca, Sačić je kazao kako se Brodarac kao načelnik Policijske uprave u Sisku stavio na čelo dragovoljaca koji su branili svoj dom od ratnih zločina koje je napravila srpska armada. 

Podsjetio je da je 1991. godine čak dvije trećine sisačko-moslavačke županije bilo okupirano od strane JNA i pridruženih četničkih snaga srpskih dragovoljaca. Na tom je području rekao je Sačić živjelo 84 tisuće Hrvata, od kojih je čak 65 prognano, a više od 500 njih je pobijeno.

Na području županije evidentirano je i 39 masovnih grobnica. Zaključio je kako ih danas „Vlada Jadranke Kosor progoni radi svojih sebičnih, uskostranačkih interesa i pristupa Europskoj uniji“, a prozvao je i glavnog državnog odvjetnika Bajića da je ucijenjen od stane glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza i koji je prošloga tjedna, smatra Sačić, abolirao ratnog zločinca Ratka Mladić za sve zločine koje je počinio u Hrvatskoj.

Najavio je kako će okupiti sve domoljubne snage i stvoriti pokret otpora koji će se poslužiti svim legalnim i legitimnim sredstvima, a protiv, kako je rekao, izdajničke vlade i njezina državnog odvjetnika, koji su svojom politikom u proteklih deset godina doveli u pitanje sve što je postignuto u Domovinskome ratu pa i sam opstanak hrvatskog naroda.  

Povjesničar prof. dr. Josip Jurčević kazao je pak kako je njihova dužnost upozoriti da se u Hrvatskoj događa „civilizacijska, pravna, pravosudna i politička katastrofa“, te kako je Brodarac uhićen samo zato što je branio svoju zemlju i njezine građane. Također je naglasio kako je Banovina jedna od najvećih stradalničkih regija u Hrvatskoj. 

- Od 150 masovnih grobnica na području cijele Hrvatske, njih 40-tak evidentirano je samo na Banovini“, rekao je Jurčević.

Također je upozorio da su se u Hrvatskoj krivotvorili dokumenti kako bi hrvatski branitelji lakše završili u Haagu.  

S. Dukić

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/vjera-solar-kcerka-mi-je-mucki-ubijena-a-brodarac-nije-nista-poduzeo-135825 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=10fbbd26e49dd64ec609388988bbc987c8527376 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vjera+Solar%3A+K%C4%87erka+mi+je+mu%C4%8Dki+ubijena%2C+a+Brodarac+nije+ni%C5%A1ta+poduzeo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvjera-solar-kcerka-mi-je-mucki-ubijena-a-brodarac-nije-nista-poduzeo-135825 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvjera-solar-kcerka-mi-je-mucki-ubijena-a-brodarac-nije-nista-poduzeo-135825 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mi smo prije rata  bili Brodarčevi prvi susjedi. Moja kći Ljubica igrala se s njegovom djecom i on ju je dobro poznavao. Ubijena je kukavički, metkom iz mraka, prisjeća se obiteljske tragedije Vjera Solar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Brodarac, Milanković i Bošnjak osumnjičeni za ubojstva 31 i zlostavljanje 38 srpskih civila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaBrodarac, Milanković i Bošnjak osumnjičeni za ubojstva 31 i zlostavljanje 38 srpskih civila

Vjera Solar: Kćerka mi je mučki ubijena, a Brodarac nije ništa poduzeo

Piše PSD.
21. lipnja 2011. - 19:51

NOVIJE
Brodarac, Milanković i Bošnjak osumnjičeni za ubojstva 31 i zlostavljanje 38 srpskih civila

Đuro Brodarac, Vladimir Milanković i Drago Bošnjak osumnjičeni su za ubojstva 31 civila te protuzakonito zatvaranje i zlostavljanje 38 civila, uglavnom srpske nacionalnosti na sisačkom području tijekom ratnih 1991. I 1992. godine.

Nakon što su u ponedjeljak u 14 sati privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku, koji ih je saslušavao gotovo četiri sata, sva su trojica suočeni s teškim sumnjama za počinjenje ratnog zločina po zapovjednoj odgovornosti sucu izjavili da nisu odgovorni za ubojstva za koja se ih ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 09:32