stdClass Object ( [id] => 48925 [title] => Više zbrka nego mućka: kuće bez brojeva ‘skrojile’ višak birača [alias] => vise-zbrka-nego-mucka-kuce-bez-brojeva-skrojile-visak-biraca [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ni jedan građanin Vinjana Donjih nema na svojoj kući broj, pa tako broj prijavljenih birača (820) nema nikakve veze s kućnim brojem 902

Nitko u Imotskom, a posebice u Vinjanima Donjim, koji su i najbliži granici, ne dvoji da je određen broj građana Bosne i Hercegovine prijavljen na adresama u Imotskom i da se oni u Hrvatskoj koriste svim pravima, pa i onim glasačkim, ali da su se “pomiješali lončići” kad je u pitanju njihova lokacija, to je više nego očito.

Naime, ni jedan građanin Vinjana Donjih nema na svojoj kući ploču s kućnim brojem koji bi mu upotpunio adresu ili mjesto prebivališta. Svaki, pak, građanin koji živi u Vinjanima Donjim u svojoj osobnoj iskaznici ima samo svoje ime i prezime i adresu: Vinjani Donji bb.

Takvu ispravu izdala im je policija. Prema tome, neki kućni brojevi − poput, primjerice, broja 902 u Vinjanima Donjim, gdje je prijavljeno 820 birača − zapravo su broj biračkog mjesta koji se nalazi u Uredu državne uprave i koji, kao i na svim biračkim mjestima u Hrvatskoj, ima svoju evidenciju.

− Birački su popisi javni dokument za svakoga građanina koji želi provjeriti nalazi li se njegovo ime na popisu. Birački popisi upotpunjuju se i sređuju na osnovi prijave policije o mjestu boravka pojedinog građanina ili službene odjave i prijave od matičnih ureda. Navedeni brojevi o kojima se piše zapravo su brojevi biračkog mjesta, pa vjerujem da je došlo do zabune − riječi su voditelja Ureda državne uprave u Imotskom prof. Ante Lubine.

− Pisanje u tisku o enormnom broju građana iz susjedne Bosne i Hercegovine u mojim Vinjanima čista je izmišljotina i uvijek se potencira prije lokalnih ili parlamentarnih izvora. Zašto se ti popisi jednom zauvijek ne srede u vrijeme kad nisu izbori, a ne da se upravo mjesec dana prije njih stvara halabuka. Ne tvrdim da nema prijavljenih građana iz susjedne države, ali neka se to riješi na državnoj razini − riječi su Branislava Škeve iz Vinjana Donjih.

Slično razmišljaju i u Prološcu Donjem, gdje su, kako kaže načelnik općine Mate Lasić, prozvani preko tiska zbog nekog enormnog broja prijavljenih glasača.

− Ni jedna naša kuća, kao ni u Vinjanima, nema kućni broj, nego su u dokumentima navedeni ime i prezime i, kao prebivalište, Proložac Donji. Uostalom, ovdje svatko svakoga i poznaje jedino kad se glasuje. Odgovorno tvrdim − veli Lasić − da broja kuće 903 u Prološcu Donjem nema, a kamoli da su na tom broju prijavljena 702 građanina s pravom glasa.

Možda toliko glasača ima neki od naših zaselaka, ali to se može provjeriti na biračkim popisima. Do mogućih makinacija s biračkim popisima, prema onome što smo provjerili, u Sinju i Trilju ipak neće doći. Naime, riječ je o zajedničkom nemaru vlasti i građana.

Oznake bb ili 00

Triljski je slučaj objasnio gradonačelnik Ivan Šipić.

− Problem je u tome što još uvijek nismo imenovali sve ulice u gradu, pa u neimenovanima moramo koristiti oznake “bb” ili “00”. To je niz obiteljskih kuća u kojima stanuju naši sugrađani, ali zbog takvog načina vođenja evidencije dolazi do tih čudnih podataka, da je, primjerice, na kućnom broju 00 prijavljeno 124 ili 40 osoba. U stvarnosti, to je ukupan broj stanara te bezimene ulice − objasnio je gradonačelnik Trilja.

Slična je situacija i u Sinju, a takvih je primjera i u Vrlici i u Otoku. Od nadležnih službi u Sinju doznali smo kako je postupak evidencije, odnosno davanja adrese građanima, sljedeći: kućne brojeve izdaje nadležni katastarski odjel, ulice imenuju poglavarstva gradova i općina, a u policiji se izdaje osobna iskaznica, za što je potrebno predočiti sve podatke.

Prije se znalo događati da nije bilo brojeva, pa bi pri bilo kakvoj evidenciji koju vode državne službe anketirani građanin na upit gdje živi naveo naziv mjesta, a na upit o adresi, budući da anketirani nije imao broj na svojem stambenom objektu, anketar bi upisao “bb” ili “00”. I tako bi se to godinama vodilo bez ažuriranja podataka, što je i dovelo do ovakvih problema.

U arhivu smo pronašli i podatak otprije tri i pol godine koji je korišten upravo prije izbora za slično istraživanje. Iz PU splitsko-dalmatinske dobili smo podatak o broju odjavljenih i prijavljenih osoba na području Sinja za razdoblje od 1995. do 2004. godine. Tako stoji da je u navedenom razdoblju prebivalište prijavilo 16.635 osoba, a istodobno ga je odjavilo 16.296 osoba.

Autobusi iz Srbije

Podaci o broju Srba vjerojatno će odlučivati o izbornom pobjedniku ne samo u sredinama u kojima je ova manjina zastupljena u znatnijem broju, kao što su Gračac, Obrovac i Benkovac, nego i na razini Zadarske županije. Koliko će Srba glasovati na idućim lokalnim izborima, manje je bitno, važnija je njihova ukupna zastupljenost u biračkom tijelu.

− Taj dolazak autobusima iz Srbije samo izgleda zanimljivo, ali ništa bitnoga ne donosi za izborni rezultat. Ljudi koriste besplatnu mogućnost da obiđu svoja sela. Pošli je put tako za lokalne izbore u Obrovac u osam autobusa došlo 280 naših sugrađana, ali samo je 127 od njih pristupilo glasovanju − kaže Stanko Mijić, koji je na prošlim izborima sa svojom nezavisnom listom u Obrovcu osvojio četiri mjesta.

Od tada su Mijić i njegovi prešli u SDSS i sada zajedno s HDZ-om idu na nove izbore. Već je dogovoreno da nositelj liste bude HDZ-ov dosadašnji gradonačelnik dr. Ante Župan, a Stanko Mijić je kandidat za zamjenika gradonačelnika.

− Vjerujem da ukupni broj Srba na popisu birača, koji će se utvrditi tjedan dana prije izbora, neće biti bitno različit u odnosu na prije dvije godine, kad su birana vijeća nacionalnih manjina. A to prema Ustavnom zakonu znači određeni broj vijećnika − kaže Veselko Ćakić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji.

Fantomske adrese

Ima i slučajeva da ljudi, zbog čestog mijenjanja boravišta i prebivališta te raznih razloga, ne izrađuju nove osobne iskaznice kako bi uštedjeli, pa se netko vodi na adresi s koje se odavno preselio nekamo drugamo.

‘Mrtve duše’

Uza sav kaos s kućnim brojevima, za vrijeme izbora pojavljuju se nepravilnosti s biračkim popisima, pogotovu u udaljenijim mjestima Cetinske krajine, o čemu svjedoče prigovori stranačkih aktivista, promatrača i GONG-ovaca, no to su poznate nam priče tipa ‘kad mrtve duše glasuju..’

Porezne olakšice

Nisu nepoznati ni slučajevi namjernog prešućivanja promjene mjesta stanovanja radi raznih poreznih olakšica, socijalne pomoći i drugih beneficija koje daje država.

Zadar: srpskih glasova triput više nego na popisu 

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Zadarskoj je županiji 2001. godine bilo 5714 Srba, međutim, na izborima za vijeća nacionalnih manjina provedenim 2007. godine na biračkom je popisu bilo 17.597 Srba s pravom glasa.

Ovaj veliki nerazmjer dogodio se prije svega zbog toga što je birački popis zapravo popis državljana s pravom glasa koji je u proteklom razdoblju znatno povećan jer su mnogi od 2001. godine dobili domovnicu.

Ne zna se pouzdano koliko ih od tog broja uistinu živi na zadarskom području, ali zna se da će broj srpskih vijećnika biti određen u razmjeru prema broju na popisu birača, a ne prema njihovu udjelu u popisu stanovništva. Nebitno je čak i to koliko će ih glasovati na izborima i koliko će ih doći posebnim autobusima iz Srbije!

Prebivalište i nekretnina

Kad se neki građanin Hrvatske iz Zadra odluči preseliti u Zagreb, dužan je Policijskoj upravi zagrebačkoj za prijavu prebivališta, kako smo doznali na šalteru informacija, dostaviti dokaz da je vlasnik nekretnine, kuće ili stana.

Ako ne posjeduje nikakvu nekretninu, nego je, primjerice, podstanar, u policiju mora doći vlasnik nekretnine u kojoj će taj građanin živjeti i dati odgovarajuću izjavu. Ista pravila očito ne vrijede i za građane čija su prebivališta prijavljena na fiktivnim adresama: na njima, naime, ne postoje ni fiktivne nekretnine, ali njihova se imena ipak nalaze na popisu birača…

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ni jedan građanin Vinjana Donjih nema na svojoj kući broj, pa tako broj prijavljenih birača (820) nema nikakve veze s kućnim brojem 902 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘SLOBODNA’ U IMOTSKOM, VINJANIMA DONJIM, PROLOŠCU DONJEM I TRILJU KONTROLIRALA BROJ glasača [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-04-17 20:53:21 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-04-17 21:00:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-04-17 20:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4595 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/04/18/Novosti/H2155407.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x459" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7518265 Threads: 4 Questions: 1540330148 Slow queries: 4686556 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110925061 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/vise-zbrka-nego-mucka-kuce-bez-brojeva-skrojile-visak-biraca-48925 [printLink] => /vijesti/hrvatska/vise-zbrka-nego-mucka-kuce-bez-brojeva-skrojile-visak-biraca-48925?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 54348 [name] => lokalnizibori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lokalnizibori [link] => /tag/lokalnizibori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ni jedan građanin Vinjana Donjih nema na svojoj kući broj, pa tako broj prijavljenih birača (820) nema nikakve veze s kućnim brojem 902 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘SLOBODNA’ U IMOTSKOM, VINJANIMA DONJIM, PROLOŠCU DONJEM I TRILJU KONTROLIRALA BROJ glasača [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Više zbrka nego mućka: kuće bez brojeva ‘skrojile’ višak birača [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-07-39-59-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/04/18/Novosti/H2155407.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/04/18/Novosti/H2155407.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ni jedan građanin Vinjana Donjih nema na svojoj kući broj, pa tako broj prijavljenih birača (820) nema nikakve veze s kućnim brojem 902

Nitko u Imotskom, a posebice u Vinjanima Donjim, koji su i najbliži granici, ne dvoji da je određen broj građana Bosne i Hercegovine prijavljen na adresama u Imotskom i da se oni u Hrvatskoj koriste svim pravima, pa i onim glasačkim, ali da su se “pomiješali lončići” kad je u pitanju njihova lokacija, to je više nego očito.

Naime, ni jedan građanin Vinjana Donjih nema na svojoj kući ploču s kućnim brojem koji bi mu upotpunio adresu ili mjesto prebivališta. Svaki, pak, građanin koji živi u Vinjanima Donjim u svojoj osobnoj iskaznici ima samo svoje ime i prezime i adresu: Vinjani Donji bb.

Takvu ispravu izdala im je policija. Prema tome, neki kućni brojevi − poput, primjerice, broja 902 u Vinjanima Donjim, gdje je prijavljeno 820 birača − zapravo su broj biračkog mjesta koji se nalazi u Uredu državne uprave i koji, kao i na svim biračkim mjestima u Hrvatskoj, ima svoju evidenciju.

− Birački su popisi javni dokument za svakoga građanina koji želi provjeriti nalazi li se njegovo ime na popisu. Birački popisi upotpunjuju se i sređuju na osnovi prijave policije o mjestu boravka pojedinog građanina ili službene odjave i prijave od matičnih ureda. Navedeni brojevi o kojima se piše zapravo su brojevi biračkog mjesta, pa vjerujem da je došlo do zabune − riječi su voditelja Ureda državne uprave u Imotskom prof. Ante Lubine.

− Pisanje u tisku o enormnom broju građana iz susjedne Bosne i Hercegovine u mojim Vinjanima čista je izmišljotina i uvijek se potencira prije lokalnih ili parlamentarnih izvora. Zašto se ti popisi jednom zauvijek ne srede u vrijeme kad nisu izbori, a ne da se upravo mjesec dana prije njih stvara halabuka. Ne tvrdim da nema prijavljenih građana iz susjedne države, ali neka se to riješi na državnoj razini − riječi su Branislava Škeve iz Vinjana Donjih.

Slično razmišljaju i u Prološcu Donjem, gdje su, kako kaže načelnik općine Mate Lasić, prozvani preko tiska zbog nekog enormnog broja prijavljenih glasača.

− Ni jedna naša kuća, kao ni u Vinjanima, nema kućni broj, nego su u dokumentima navedeni ime i prezime i, kao prebivalište, Proložac Donji. Uostalom, ovdje svatko svakoga i poznaje jedino kad se glasuje. Odgovorno tvrdim − veli Lasić − da broja kuće 903 u Prološcu Donjem nema, a kamoli da su na tom broju prijavljena 702 građanina s pravom glasa.

Možda toliko glasača ima neki od naših zaselaka, ali to se može provjeriti na biračkim popisima. Do mogućih makinacija s biračkim popisima, prema onome što smo provjerili, u Sinju i Trilju ipak neće doći. Naime, riječ je o zajedničkom nemaru vlasti i građana.

Oznake bb ili 00

Triljski je slučaj objasnio gradonačelnik Ivan Šipić.

− Problem je u tome što još uvijek nismo imenovali sve ulice u gradu, pa u neimenovanima moramo koristiti oznake “bb” ili “00”. To je niz obiteljskih kuća u kojima stanuju naši sugrađani, ali zbog takvog načina vođenja evidencije dolazi do tih čudnih podataka, da je, primjerice, na kućnom broju 00 prijavljeno 124 ili 40 osoba. U stvarnosti, to je ukupan broj stanara te bezimene ulice − objasnio je gradonačelnik Trilja.

Slična je situacija i u Sinju, a takvih je primjera i u Vrlici i u Otoku. Od nadležnih službi u Sinju doznali smo kako je postupak evidencije, odnosno davanja adrese građanima, sljedeći: kućne brojeve izdaje nadležni katastarski odjel, ulice imenuju poglavarstva gradova i općina, a u policiji se izdaje osobna iskaznica, za što je potrebno predočiti sve podatke.

Prije se znalo događati da nije bilo brojeva, pa bi pri bilo kakvoj evidenciji koju vode državne službe anketirani građanin na upit gdje živi naveo naziv mjesta, a na upit o adresi, budući da anketirani nije imao broj na svojem stambenom objektu, anketar bi upisao “bb” ili “00”. I tako bi se to godinama vodilo bez ažuriranja podataka, što je i dovelo do ovakvih problema.

U arhivu smo pronašli i podatak otprije tri i pol godine koji je korišten upravo prije izbora za slično istraživanje. Iz PU splitsko-dalmatinske dobili smo podatak o broju odjavljenih i prijavljenih osoba na području Sinja za razdoblje od 1995. do 2004. godine. Tako stoji da je u navedenom razdoblju prebivalište prijavilo 16.635 osoba, a istodobno ga je odjavilo 16.296 osoba.

Autobusi iz Srbije

Podaci o broju Srba vjerojatno će odlučivati o izbornom pobjedniku ne samo u sredinama u kojima je ova manjina zastupljena u znatnijem broju, kao što su Gračac, Obrovac i Benkovac, nego i na razini Zadarske županije. Koliko će Srba glasovati na idućim lokalnim izborima, manje je bitno, važnija je njihova ukupna zastupljenost u biračkom tijelu.

− Taj dolazak autobusima iz Srbije samo izgleda zanimljivo, ali ništa bitnoga ne donosi za izborni rezultat. Ljudi koriste besplatnu mogućnost da obiđu svoja sela. Pošli je put tako za lokalne izbore u Obrovac u osam autobusa došlo 280 naših sugrađana, ali samo je 127 od njih pristupilo glasovanju − kaže Stanko Mijić, koji je na prošlim izborima sa svojom nezavisnom listom u Obrovcu osvojio četiri mjesta.

Od tada su Mijić i njegovi prešli u SDSS i sada zajedno s HDZ-om idu na nove izbore. Već je dogovoreno da nositelj liste bude HDZ-ov dosadašnji gradonačelnik dr. Ante Župan, a Stanko Mijić je kandidat za zamjenika gradonačelnika.

− Vjerujem da ukupni broj Srba na popisu birača, koji će se utvrditi tjedan dana prije izbora, neće biti bitno različit u odnosu na prije dvije godine, kad su birana vijeća nacionalnih manjina. A to prema Ustavnom zakonu znači određeni broj vijećnika − kaže Veselko Ćakić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji.

Fantomske adrese

Ima i slučajeva da ljudi, zbog čestog mijenjanja boravišta i prebivališta te raznih razloga, ne izrađuju nove osobne iskaznice kako bi uštedjeli, pa se netko vodi na adresi s koje se odavno preselio nekamo drugamo.

‘Mrtve duše’

Uza sav kaos s kućnim brojevima, za vrijeme izbora pojavljuju se nepravilnosti s biračkim popisima, pogotovu u udaljenijim mjestima Cetinske krajine, o čemu svjedoče prigovori stranačkih aktivista, promatrača i GONG-ovaca, no to su poznate nam priče tipa ‘kad mrtve duše glasuju..’

Porezne olakšice

Nisu nepoznati ni slučajevi namjernog prešućivanja promjene mjesta stanovanja radi raznih poreznih olakšica, socijalne pomoći i drugih beneficija koje daje država.

Zadar: srpskih glasova triput više nego na popisu 

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Zadarskoj je županiji 2001. godine bilo 5714 Srba, međutim, na izborima za vijeća nacionalnih manjina provedenim 2007. godine na biračkom je popisu bilo 17.597 Srba s pravom glasa.

Ovaj veliki nerazmjer dogodio se prije svega zbog toga što je birački popis zapravo popis državljana s pravom glasa koji je u proteklom razdoblju znatno povećan jer su mnogi od 2001. godine dobili domovnicu.

Ne zna se pouzdano koliko ih od tog broja uistinu živi na zadarskom području, ali zna se da će broj srpskih vijećnika biti određen u razmjeru prema broju na popisu birača, a ne prema njihovu udjelu u popisu stanovništva. Nebitno je čak i to koliko će ih glasovati na izborima i koliko će ih doći posebnim autobusima iz Srbije!

Prebivalište i nekretnina

Kad se neki građanin Hrvatske iz Zadra odluči preseliti u Zagreb, dužan je Policijskoj upravi zagrebačkoj za prijavu prebivališta, kako smo doznali na šalteru informacija, dostaviti dokaz da je vlasnik nekretnine, kuće ili stana.

Ako ne posjeduje nikakvu nekretninu, nego je, primjerice, podstanar, u policiju mora doći vlasnik nekretnine u kojoj će taj građanin živjeti i dati odgovarajuću izjavu. Ista pravila očito ne vrijede i za građane čija su prebivališta prijavljena na fiktivnim adresama: na njima, naime, ne postoje ni fiktivne nekretnine, ali njihova se imena ipak nalaze na popisu birača…

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/vise-zbrka-nego-mucka-kuce-bez-brojeva-skrojile-visak-biraca-48925 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=da82704866089ca943b104d5976d41a603acbdd7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vi%C5%A1e+zbrka+nego+mu%C4%87ka%3A+ku%C4%87e+bez+brojeva++%E2%80%98skrojile%E2%80%99+vi%C5%A1ak+bira%C4%8Da&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvise-zbrka-nego-mucka-kuce-bez-brojeva-skrojile-visak-biraca-48925 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvise-zbrka-nego-mucka-kuce-bez-brojeva-skrojile-visak-biraca-48925 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ni jedan građanin Vinjana Donjih nema na svojoj kući broj, pa tako broj prijavljenih birača (820) nema nikakve veze s kućnim brojem 902 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘SLOBODNA’ U IMOTSKOM, VINJANIMA DONJIM, PROLOŠCU DONJEM I TRILJU KONTROLIRALA BROJ glasača [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska‘SLOBODNA’ U IMOTSKOM, VINJANIMA DONJIM, PROLOŠCU DONJEM I TRILJU KONTROLIRALA BROJ glasača

Više zbrka nego mućka: kuće bez brojeva ‘skrojile’ višak birača

Piše PSD.
17. travnja 2009. - 22:53

Ni jedan građanin Vinjana Donjih nema na svojoj kući broj, pa tako broj prijavljenih birača (820) nema nikakve veze s kućnim brojem 902

Nitko u Imotskom, a posebice u Vinjanima Donjim, koji su i najbliži granici, ne dvoji da je određen broj građana Bosne i Hercegovine prijavljen na adresama u Imotskom i da se oni u Hrvatskoj koriste svim pravima, pa i onim glasačkim, ali da su se “pomiješali lončići” kad je u pitanju njihova lokacija, to je više nego očito.

Naime, ni jedan građanin Vinjana Donjih nema na svojoj kući ploču s kućnim brojem koji bi mu upotpunio adresu ili mjesto prebivališta. Svaki, pak, građanin koji živi u Vinjanima Donjim u svojoj osobnoj ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 09:39