stdClass Object ( [id] => 17709 [title] => Više od sto tisuća vjernika hodočastilo svetište Gospe Sinjske [alias] => vise-od-sto-tisuca-vjernika-hodocastilo-svetiste-gospe-sinjske [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Više od 100 tisuća vjernika pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, Europe i sa svih kontinenata sudjelovalo je u svetištu Gospe Sinjske u glavnom slavlju uznesenja Blažene Djevice Marije koje je predvodio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolita.

Cijeli grad Sinj kao sjedište najvećeg marijanskog svetišta na južnohrvatskim prostorima u petak je bio živa crkvom pod otvorenim nebom.

Na dan blagdana u crkvi Gospe Sinjske u 4 sata slavljena je sveta misa Zornica. Po stoljetnoj tradiciji slavljena je sveta misa i na Gradu, mjestu gdje je pomažući Sinjanima obranu slobode i života pred mnogostruko snažnijom silom turskih osvajača rođena Gospa Sinjska.

Središnje slavlje počelo je u 9,30 sati. Uz zvukove zvona i fanfara svećenici su s Gospinog oltara skinuli svetu sliku sinjske zaštitnice i ponijeli je u procesiju ulicama Sinja.

U trenutku dolaska procesije kod zgrade Suda zapucale su mačkule sa starog Grada, a po prastarom običaju Slikom je podijeljen blagoslov na sve četiri strane. Kada je procesija došla na Trg dr. F.Tuđmana Gospina slika postavljena je na privremeni oltar poslije čega je započelo svečano misno slavlje koje je predvodio nadbiskup Barišić.

Slavljeničkom raspoloženju doprinio je zbor Svetišta i župe Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i sestre Jelene Mijić.

U prigodnoj propovijedi Barišić je govorio protiv nedavno donesenog Zakona o suzbijanju diskriminacije. Donesen je, kazao je, žurno, po hitnom postupku, bez javne rasprave, bez plana i izvedbe u korist života.

- Zakon o suzbijanju diskriminacije je vrlo pitom naslov za upitan sadržaj. Tko to nije protiv diskriminacije? Ali koje i kakve? Je li Hrvatski sabor zakon donio slobodno ili ga je podanički izglasovao? Jesu li ga sabornici donijeli po savjesti ili je to bila svojevrsna eutanazija savjesti?

Nije li se žurnim i hitnim pohodom toga zakona zaustavilo i Boga i našu slobodu pred pragom Hrvatskog sabora? Jesu li uzdignute ruke sabornika bile znak poraza i predaje, sluganstva? Zaobilaženjem običajnih načela i etičkih zasada ne čini se samo nešto loše nego nešto vrlo opasno.

Otvara se Pandorina kutija mnogih nevolja za budućnost hrvatskog naroda. Tko se ženi i(li) uda za pomodarstvo ubrzo ostaje udovac ili bez potomstva.
Potrebne su nam investicije, ali su nam još potrebniji zakoni za obranu obitelji – života.

To bi trebala biti naša najveća i najznačajnija investicija. Koliko god je potrebno unapređivati odnose i zakone u društvu, poglavito protiv socijalne, ekonomske, kulturne, vjerske, nacionalne, spolne i druge diskriminacije nešto bitno više nedostaje našem društvu i hrvatskom narodu.

Nedostajemo mi, kršćani. Pozvani smo kao vjernici i kao građani dati svoj doprinos zdravom rastu i skladnom razvoju našeg društva i naroda, da ne bismo postali sukrivci za sve ono što nije na strani života i budućnosti – kazao je uz ostalo nadbiskup Barišić.

Danima već hodočasnici sa svih strana stizali su u grad alkara da bi se pred Gospinim oltarom poklonili sinjskoj nebeskoj zaštitnici, zamolili je za pomoć ili zahvalili na milosti. Rijeka hodočasnika počela je bujati od četvrtka poslijepodne.

Cestama koje iz svih pravaca vode prema Sinju stizale su kolone vozila i pješaka. Unatoč tolikom mnoštvu nije bilo većih problema niti ozbiljnijih nesreća za što su zaslužni djelatnici policije koji su regulirali promet i gradske vlasti koje su se pobrinule da se sve slobodne površine ustupe za besplatno parkiranje.

Prema hodočasnicima su se iskazali komunalci, trgovci te svakako ugostitelji koji su ispekli na tisuće odojaka i janjaca prodajući hranu i piće po pristupačnim cijenama.

Toni Paštar / EPEHA

Red u procesiji

Procesiju ulicama Sinja s Gospinom slikom činili su: nosač križa, kadioničar, ministranti, nosači zastave Gospe Sinjske i zastave RH, barjaktari župa, alkari i alkarski momci sa slavodobitnikom 293. Alke Andrijom Hrgovićem, vojnici i policajci, glazbari, članovi kulturnih udruga, čelnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici gradskih, županijskih i državnih vlasti među kojima su bili gradonačelnik dr. Ivan Nasić, župan Ante Sanader i ministar Dragan Primorac, časne sestre, ispred Gospine slike biskup mons. Marin Barišić s gvardijanom fra Božom Vuletom, župnikom fra Nikicom Ajdučićem, dekanom don Stipom Ljubasom i drugim svećenicima i na kraju vjerničko mnoštvo.

Slika iz ruke u ruku

Sliku Gospe Sinjske u procesiji su nosili: svećenici, alkari, alkarski momci, vojnici 4. gardijske brigade, pripadnici drugih postrojbi HV, policajci, branitelji, vatrogasci, glazbari, djevojke u narodnim nošnjama, majke, časne sestre, vjeroučiteljice, pripadnici Caritasa župe Sinj, krizmanici i članovi Frame.

Bozanić: Crkvu guraju u politiku oni koji joj to guranje predbacuju

Blagdan Velike Gospe, proslavljen je diljem Hrvatske, a posebno svečano bilo je u najvećem hrvatskom marijanskom  svetištu Mariji Bistrici. Preko 80.000 hodočasnika iz zemlje i inozemstva prisustvovalo je velikom misnom slavlju kojem je prethodila procesija s čudotvornim kipom Majke Božje Bistričke od Bazilike do Crkve na otvorenom Blaženog kardinala Alojzija Stepinca  koje je već tradicionalno predvodio nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić.
U svojoj propovijedi, kardinal Bozanić je istaknuo kako ove godine Svetište Majke Božje Bistričke snažnije privlači pozornost jer se navršava deseta obljetnica otkako je Sluga Božji papa Ivan Pavao II u Mariji Bistrici proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca koji je snagu svog življenja crpio iz Marijina primjera.
- Stepinčev primjer jasan je smjerokaz našem crkvenom trenutku. Često nas se proziva da se Crkva previše miješa u politiku. Upravo oni koji nam predbacuju takozvano miješanje u politiku, Crkvu guraju u politiku i gotovo sve što se tiče crkvenog života politiziraju za svoje interese. U tu se svrhu zanemaruju zdrave inicijative Crkve, sprječavaju ostvarivanja naših nastojanja, plaćaju se medijski prilozi koji zdušno promiču antipatičnost prema Crkvi i obescjenjuju se stvarni uspjesi našega naroda- rekao je kardinal Bozanić, dodajući kako se  unatoč tome Crkva neće  prestati zauzimati za istinu, za čovjeka i dobro društvo u kojemu kao kršćani živimo.
Kardinal Bozanić je istaknuo i kako se u posljednje vrijeme u nekoliko navrata moglo ćuti da se u Hrvatskoj treba birati između Crkve i Europe, te da se stoga izabire – Europa.
-Koliko li je samo neistine u tim tvrdnjama i koliko licemjerstva koje razara zdravo tkivo hrvatskog društva? Još je začudnije to da takve bezobzirne teze, umjetno stvorene dileme, najglasnije zagovaraju baš oni koji su u doba komunizma sprječavali usvajanje europskih vrijednosti; koji su zabranjivali Crkvi komunikaciju i suradnju sa Crkvama u drugim europskim i svjetskim državama koji su nas bili ogradili željeznom zavjesom komunizma, koji su se bojali susreta s drugim narodima i kulturama. Svakomu je imalo poštenom čovjeku znano da su kršćani oduvijek gradili otvorenost i susretljivost koja poštuje slobodu i dostojanstvo čovjeka- poručio je u svojoj propovijedi kardinal Bozanić.

Senka Susović/EPEHA

Srakić: Glasujte za obitelj, a ne za Europu

U najvećom slavonskom marijanskom svetištu Gospe od Utočište u Aljamšu na središnjoj misi, koju je u petak predvodio msgr. Marin Srakić, diecezanski biskup Nadbiskupije đakovačke i osječke, okupilo se oko 10.000 vjernika i hodočasnika kako bi proslavili blagdan Velike Gospe. U svojoj propovijedi msgr. Srakić pozvao je na molitvu za obitelj i brak, posebice za one koji trpe zbog unutarnjih podjela i napetosti, ali i djece koja su u poteškoćama.
- Molimo za naše društvo, za našu domovinu, za one koje je vode da ozbiljno shvate kako jedan narod nema budućnosti bez zdravih i uspješnih brakova i sretnih obitelji. Molimo da u ime odgovornosti prema svome narodu kod glasovanja između Europe i obitelji glasaju za obitelj, jer Europa bez obitelji iščezava, propada i nestaje - kazao je msgr. Srakić.
Diecezanski biskup upozorio je da se mnoge obitelji u našoj domovini još uvijek nalaze u materijalnim i duhovnim teškoćama, a molio je i za sve mlade koji bi htjeli sklopiti brak no to nisu u mogućnosti jer nemaju posla, kuće ili stana. Središnjem misnom slavlju nazočio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks koji je u bio u pratnji lokalnih HDZ-ovih dužnosnika dok je u društvu svojih HDSSB-ovaca na misi bio i Branimir Glavaš. Za razliku od proteklih godina, ovogodišnja Velika Gospa prošla je bez političkih ispada i sve je bilo podređeno molitivi i duhovnom slavlju.
Biskup Srakić nakon mise blagoslovio je novi brončani kip Gospe od Utočišta postavljen ispred same crkve. Unatoč velikim vrućinama, svetište je tijekom cijeloga dana posjetilo oko 50.000 hodočasnika iz cijele Slavonije i Baranje, ali i susjednih zemalja.

TOMISLAV PRUSINA/EPEHA

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-08-15 12:26:28 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-08-15 14:02:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-08-15 12:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6989 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/08/14/Novosti/st-velika_gospa51508-pok.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x427" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7801822 Threads: 2 Questions: 1637575723 Slow queries: 4866408 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111438814 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/vise-od-sto-tisuca-vjernika-hodocastilo-svetiste-gospe-sinjske-17709 [printLink] => /vijesti/hrvatska/vise-od-sto-tisuca-vjernika-hodocastilo-svetiste-gospe-sinjske-17709?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 22935 [name] => velikagospe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => velikagospe [link] => /tag/velikagospe ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Više od sto tisuća vjernika hodočastilo svetište Gospe Sinjske [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-15-00-59-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/08/14/Novosti/st-velika_gospa51508-pok.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/08/14/Novosti/st-velika_gospa51508-pok.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Više od 100 tisuća vjernika pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, Europe i sa svih kontinenata sudjelovalo je u svetištu Gospe Sinjske u glavnom slavlju uznesenja Blažene Djevice Marije koje je predvodio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolita.

Cijeli grad Sinj kao sjedište najvećeg marijanskog svetišta na južnohrvatskim prostorima u petak je bio živa crkvom pod otvorenim nebom.

Na dan blagdana u crkvi Gospe Sinjske u 4 sata slavljena je sveta misa Zornica. Po stoljetnoj tradiciji slavljena je sveta misa i na Gradu, mjestu gdje je pomažući Sinjanima obranu slobode i života pred mnogostruko snažnijom silom turskih osvajača rođena Gospa Sinjska.

Središnje slavlje počelo je u 9,30 sati. Uz zvukove zvona i fanfara svećenici su s Gospinog oltara skinuli svetu sliku sinjske zaštitnice i ponijeli je u procesiju ulicama Sinja.

U trenutku dolaska procesije kod zgrade Suda zapucale su mačkule sa starog Grada, a po prastarom običaju Slikom je podijeljen blagoslov na sve četiri strane. Kada je procesija došla na Trg dr. F.Tuđmana Gospina slika postavljena je na privremeni oltar poslije čega je započelo svečano misno slavlje koje je predvodio nadbiskup Barišić.

Slavljeničkom raspoloženju doprinio je zbor Svetišta i župe Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i sestre Jelene Mijić.

U prigodnoj propovijedi Barišić je govorio protiv nedavno donesenog Zakona o suzbijanju diskriminacije. Donesen je, kazao je, žurno, po hitnom postupku, bez javne rasprave, bez plana i izvedbe u korist života.

- Zakon o suzbijanju diskriminacije je vrlo pitom naslov za upitan sadržaj. Tko to nije protiv diskriminacije? Ali koje i kakve? Je li Hrvatski sabor zakon donio slobodno ili ga je podanički izglasovao? Jesu li ga sabornici donijeli po savjesti ili je to bila svojevrsna eutanazija savjesti?

Nije li se žurnim i hitnim pohodom toga zakona zaustavilo i Boga i našu slobodu pred pragom Hrvatskog sabora? Jesu li uzdignute ruke sabornika bile znak poraza i predaje, sluganstva? Zaobilaženjem običajnih načela i etičkih zasada ne čini se samo nešto loše nego nešto vrlo opasno.

Otvara se Pandorina kutija mnogih nevolja za budućnost hrvatskog naroda. Tko se ženi i(li) uda za pomodarstvo ubrzo ostaje udovac ili bez potomstva.
Potrebne su nam investicije, ali su nam još potrebniji zakoni za obranu obitelji – života.

To bi trebala biti naša najveća i najznačajnija investicija. Koliko god je potrebno unapređivati odnose i zakone u društvu, poglavito protiv socijalne, ekonomske, kulturne, vjerske, nacionalne, spolne i druge diskriminacije nešto bitno više nedostaje našem društvu i hrvatskom narodu.

Nedostajemo mi, kršćani. Pozvani smo kao vjernici i kao građani dati svoj doprinos zdravom rastu i skladnom razvoju našeg društva i naroda, da ne bismo postali sukrivci za sve ono što nije na strani života i budućnosti – kazao je uz ostalo nadbiskup Barišić.

Danima već hodočasnici sa svih strana stizali su u grad alkara da bi se pred Gospinim oltarom poklonili sinjskoj nebeskoj zaštitnici, zamolili je za pomoć ili zahvalili na milosti. Rijeka hodočasnika počela je bujati od četvrtka poslijepodne.

Cestama koje iz svih pravaca vode prema Sinju stizale su kolone vozila i pješaka. Unatoč tolikom mnoštvu nije bilo većih problema niti ozbiljnijih nesreća za što su zaslužni djelatnici policije koji su regulirali promet i gradske vlasti koje su se pobrinule da se sve slobodne površine ustupe za besplatno parkiranje.

Prema hodočasnicima su se iskazali komunalci, trgovci te svakako ugostitelji koji su ispekli na tisuće odojaka i janjaca prodajući hranu i piće po pristupačnim cijenama.

Toni Paštar / EPEHA

Red u procesiji

Procesiju ulicama Sinja s Gospinom slikom činili su: nosač križa, kadioničar, ministranti, nosači zastave Gospe Sinjske i zastave RH, barjaktari župa, alkari i alkarski momci sa slavodobitnikom 293. Alke Andrijom Hrgovićem, vojnici i policajci, glazbari, članovi kulturnih udruga, čelnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici gradskih, županijskih i državnih vlasti među kojima su bili gradonačelnik dr. Ivan Nasić, župan Ante Sanader i ministar Dragan Primorac, časne sestre, ispred Gospine slike biskup mons. Marin Barišić s gvardijanom fra Božom Vuletom, župnikom fra Nikicom Ajdučićem, dekanom don Stipom Ljubasom i drugim svećenicima i na kraju vjerničko mnoštvo.

Slika iz ruke u ruku

Sliku Gospe Sinjske u procesiji su nosili: svećenici, alkari, alkarski momci, vojnici 4. gardijske brigade, pripadnici drugih postrojbi HV, policajci, branitelji, vatrogasci, glazbari, djevojke u narodnim nošnjama, majke, časne sestre, vjeroučiteljice, pripadnici Caritasa župe Sinj, krizmanici i članovi Frame.

Bozanić: Crkvu guraju u politiku oni koji joj to guranje predbacuju

Blagdan Velike Gospe, proslavljen je diljem Hrvatske, a posebno svečano bilo je u najvećem hrvatskom marijanskom  svetištu Mariji Bistrici. Preko 80.000 hodočasnika iz zemlje i inozemstva prisustvovalo je velikom misnom slavlju kojem je prethodila procesija s čudotvornim kipom Majke Božje Bistričke od Bazilike do Crkve na otvorenom Blaženog kardinala Alojzija Stepinca  koje je već tradicionalno predvodio nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić.
U svojoj propovijedi, kardinal Bozanić je istaknuo kako ove godine Svetište Majke Božje Bistričke snažnije privlači pozornost jer se navršava deseta obljetnica otkako je Sluga Božji papa Ivan Pavao II u Mariji Bistrici proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca koji je snagu svog življenja crpio iz Marijina primjera.
- Stepinčev primjer jasan je smjerokaz našem crkvenom trenutku. Često nas se proziva da se Crkva previše miješa u politiku. Upravo oni koji nam predbacuju takozvano miješanje u politiku, Crkvu guraju u politiku i gotovo sve što se tiče crkvenog života politiziraju za svoje interese. U tu se svrhu zanemaruju zdrave inicijative Crkve, sprječavaju ostvarivanja naših nastojanja, plaćaju se medijski prilozi koji zdušno promiču antipatičnost prema Crkvi i obescjenjuju se stvarni uspjesi našega naroda- rekao je kardinal Bozanić, dodajući kako se  unatoč tome Crkva neće  prestati zauzimati za istinu, za čovjeka i dobro društvo u kojemu kao kršćani živimo.
Kardinal Bozanić je istaknuo i kako se u posljednje vrijeme u nekoliko navrata moglo ćuti da se u Hrvatskoj treba birati između Crkve i Europe, te da se stoga izabire – Europa.
-Koliko li je samo neistine u tim tvrdnjama i koliko licemjerstva koje razara zdravo tkivo hrvatskog društva? Još je začudnije to da takve bezobzirne teze, umjetno stvorene dileme, najglasnije zagovaraju baš oni koji su u doba komunizma sprječavali usvajanje europskih vrijednosti; koji su zabranjivali Crkvi komunikaciju i suradnju sa Crkvama u drugim europskim i svjetskim državama koji su nas bili ogradili željeznom zavjesom komunizma, koji su se bojali susreta s drugim narodima i kulturama. Svakomu je imalo poštenom čovjeku znano da su kršćani oduvijek gradili otvorenost i susretljivost koja poštuje slobodu i dostojanstvo čovjeka- poručio je u svojoj propovijedi kardinal Bozanić.

Senka Susović/EPEHA

Srakić: Glasujte za obitelj, a ne za Europu

U najvećom slavonskom marijanskom svetištu Gospe od Utočište u Aljamšu na središnjoj misi, koju je u petak predvodio msgr. Marin Srakić, diecezanski biskup Nadbiskupije đakovačke i osječke, okupilo se oko 10.000 vjernika i hodočasnika kako bi proslavili blagdan Velike Gospe. U svojoj propovijedi msgr. Srakić pozvao je na molitvu za obitelj i brak, posebice za one koji trpe zbog unutarnjih podjela i napetosti, ali i djece koja su u poteškoćama.
- Molimo za naše društvo, za našu domovinu, za one koje je vode da ozbiljno shvate kako jedan narod nema budućnosti bez zdravih i uspješnih brakova i sretnih obitelji. Molimo da u ime odgovornosti prema svome narodu kod glasovanja između Europe i obitelji glasaju za obitelj, jer Europa bez obitelji iščezava, propada i nestaje - kazao je msgr. Srakić.
Diecezanski biskup upozorio je da se mnoge obitelji u našoj domovini još uvijek nalaze u materijalnim i duhovnim teškoćama, a molio je i za sve mlade koji bi htjeli sklopiti brak no to nisu u mogućnosti jer nemaju posla, kuće ili stana. Središnjem misnom slavlju nazočio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks koji je u bio u pratnji lokalnih HDZ-ovih dužnosnika dok je u društvu svojih HDSSB-ovaca na misi bio i Branimir Glavaš. Za razliku od proteklih godina, ovogodišnja Velika Gospa prošla je bez političkih ispada i sve je bilo podređeno molitivi i duhovnom slavlju.
Biskup Srakić nakon mise blagoslovio je novi brončani kip Gospe od Utočišta postavljen ispred same crkve. Unatoč velikim vrućinama, svetište je tijekom cijeloga dana posjetilo oko 50.000 hodočasnika iz cijele Slavonije i Baranje, ali i susjednih zemalja.

TOMISLAV PRUSINA/EPEHA

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/vise-od-sto-tisuca-vjernika-hodocastilo-svetiste-gospe-sinjske-17709 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7780b26a95436686e605d53213e5dd1d4b180a4d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vi%C5%A1e+od+sto+tisu%C4%87a+vjernika+hodo%C4%8Dastilo+sveti%C5%A1te+Gospe+Sinjske+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvise-od-sto-tisuca-vjernika-hodocastilo-svetiste-gospe-sinjske-17709 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvise-od-sto-tisuca-vjernika-hodocastilo-svetiste-gospe-sinjske-17709 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Više od sto tisuća vjernika hodočastilo svetište Gospe Sinjske

Piše PSD.
15. kolovoza 2008. - 14:21

Više od 100 tisuća vjernika pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, Europe i sa svih kontinenata sudjelovalo je u svetištu Gospe Sinjske u glavnom slavlju uznesenja Blažene Djevice Marije koje je predvodio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolita.

Cijeli grad Sinj kao sjedište najvećeg marijanskog svetišta na južnohrvatskim prostorima u petak je bio živa crkvom pod otvorenim nebom.

Na dan blagdana u crkvi Gospe Sinjske u 4 sata slavljena je sveta misa Zornica. Po stoljetnoj tradiciji slavljena je sveta misa i na Gradu, mjestu gdje je pomažući Sinjanima obranu slobode i života pred mnogostruko snažnijom silom turskih osvajača rođena Gospa Sinjska.

Središnje slavlje počelo je u 9,30 sati. Uz zvukove zvona i fanfara sveće...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 17:00