stdClass Object ( [id] => 52541 [title] => Veliki maestro: Matanoviću 11 godina zatvora, Peši dvije (VIDEO) [alias] => veliki-maestro-matanovicu-11-godina-zatvora-pesi-dvije-video [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bivši potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josip Matanović i Robert Peša danas su na zagrebačkom Županijskom sudu u slučaju "veliki maestro" nepravomoćno osuđeni na 11, odnosno dvije godine zatvora zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti.

Uz zatvorsku kaznu, Matanoviću će se oduzeti i nezakonito stečenih 250.000 eura i 125.500 kuna. On će u pritvoru, u kojem je od početka postupka u lipnju 2007., čekati pravomoćnost presude.

Presudom sudskog vijeća pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski kažnjen je s godinu i deset mjeseci, odvjetnica iz Buja Asja Piplović s godinu i tri mjeseca, kao i njezin suradnik Mladen Jandriček, dok je zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder dobio tri godine zatvora. Njemu će se oduzet 128.000 kuna nezakonite imovinske koristi, a dosuđena mu je i trogodišnja zabrana bavljenjem odvjetništvom.

Optužbe su oslobođeni viši savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić te osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medić.

(h)

Žalit će se i branitelji i USKOK

Branitelji optuženih u slučaju "veliki maestro" i predstavnica USKOK-a najavili su žalbe na današnju nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josip Matanović osuđen na 11 godina zatvora, dvojica optuženih oslobođeno, a petero ostalih osuđeno na kazne zatvora do tri godine.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić izjavila je nakon objave presude da je "kavica s Matanovićem bila jako skupa" i da je kazna od 11 godina ipak u ovom konkretnom slučaju preblaga, dok je Matanovićev branitelj, odvjetnik Branko Šerić kazao da je to za čovjeka u sedmom desetljeću života i teškog dijabetičara doživotna kazna zatvora.

Tužiteljica smatra da su kazne za sve optuženike preblage, posebno uzmu li se u obzir kazne optuženim odvjetnicima Asji Piplović i Jurju Parazajderu koji su, kako je istaknula, vezani odvjetničkom etikom i pozvani prije svih upozoravati na kršenje propisa.

U USKOK-u smatraju da su počinjena sva kaznena djela obuhvaćena optužnicom, pa i ona za koja su optuženici oslobođeni. "Nema nikakve sumnje da ćemo odmah po primitku pisanog opravka presude u odnosu na te dijelove također izjaviti žalbu", rekla je Pavić.

Šerić je ustvrdio kako njegov branjenik "očigledno odgovara" i za Brodosplit, nabavku vojnih kamiona i za ratni zločin. Ocijenio je da se na jednom čovjeku slomila sva antikorupcijska borba i da je izrečenom presudom akcija "maestro" ostala samo na "m - Matanoviću".

"Mislim da je kazna drastična", kazao je Šerić, najavljujući žalbu na presudu.

Odvjetnica iz Buja Asja Piplović ustvrdila je da je presuda ustvari politička odluka. "Ovo ne priznajem, ovo je politička odluka pred same izbore", rekla je Piplović, koja je osuđena na godinu i tri mjeseca zatvora.

Braniteljica drugooptuženog bivšeg potpredsjednika HFP-a Roberta Peše, osuđenog na dvije godine zatvora, odvjetnica Višnja Drenški Lasan najavila je žalbu, ocijenivši da nema dokaza protiv njezinog branjenika.

"Razloge koje smo danas čuli iz kojih je proizašlo da je moja stranka znala i primila obećanja dara nisu takvi da bi nas uvjerili u to sve skupa", rekla je, dodavši da nema nema ni jedne snimke, razgovora ni dokaza koji bi na to upućivao.

Postoje neke indicije ali daleko od toga da bi sačinjavale zatvoren krug i da bi se mogla donijeti osuđujuća presuda, rekla je Pešina braniteljica.

"Ovo je po ne zna koji put fijasko USKOK-ove optužnice, bez obzira na osuđujući dio", ocijenio je odvjetnik Krešimir Krsnik, branitelj bivšeg voditelja Službe prodaje nekretnina HFP-a Igora Petlevskog, osuđenog na godinu i deset mjeseci.

 

Sud: "Veliki maestro" je školski primjer korupcije

zimanje mita bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Josipa Matanovića školski je primjer korupcije, ustvrdila je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Kršul, obrazlažući danas nepravomoćnu presudu bivšim čelnicima Fonda u slučaju "Veliki maestro".

Uz 11-godišnju zatvorsku kaznu Matanović će zbog primanje mita i zloporabe položaja i ovlasti, prema presudi, državi morati vratiti 250 tisuća eura i 128 tisuća kuna koje je primio kao mito ili stekao malverzacijama s poduzećima iz portfelja Fonda.

No, unatoč presudi i činjenici što su šest od osam optuženika u jednom od najvećih antikorupcijskih postupaka proglašeni krivima samo će Matanović duže vrijeme provesti u zatvoru.

Ostale izrečene kazne su takve da ih uglavnom pokriva vrijeme provedeno u pritvoru. Izuzetak su šestooptuženi odvjetnik Juraj Parazajder, koji bi do ispunjenja trogodišnje kazne u zatvoru trebao boraviti još 21 mjesec i bivši potpredsjednik Fonda Robert Peša kojemu je do kraja dvogodišnje kazne preostalo tek tri mjeseca.

Voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski kažnjen je s godinu i deset mjeseci, odvjetnica iz Buja Asja Piplović s godinu i tri mjeseca, kao i njezin suradnik Mladen Jandriček, dok su svih optužbi oslobođeni viši savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić te osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medića.

Po riječima sutkinje Kršul, visini Matanovićeve kazne doprinijela je njegova kriminalna volja i pohlepa za novcem, iako je bio dobrog imovnog stanja. Pohlepa je, kaže, posebno vidljiva na snimkama kada od USKOK-ovog pouzdanika Joška Kuzmanića uzima koverte s novcem ili dogovara milijunske provizije, koje su mu trebale biti isplaćene u gotovini i na inozemne račune.

Krunski dokaz za primanje mita su na suđenju prikazani tajno snimljeni video i audio materijali u kojemu je glavnu ulogu uglavnom imao Matanović. Na nekim je snimkama između ostalog vidljivo kako od Kuzmanića uzima kovertu s 50.000 eura, uz riječi da je to za kavicu.

Na taj je način, ustvrdila je sutkinja, stvorio i posebno negativnu sliku o instituciji u kojoj je radio, a građanima poručio da ne trebaju imati povjerenja u državu. Dodala je da iznose koje je uzimao prosječan građanin vrlo teško može zaraditi, dok one koje je tražio većina ljudi ne može steći kroz čitav život.

No, sud činjenično stanje nije utvrdio samo na temelju pouzdanika, nego i na brojnim drugim dokazima i iskazima svjedoka, kazala je sutkinja.

Od osam točaka optužnice sud je presude izrekao za njih četiri - primanja mita u vezi investicija na zemljištu bivše Ciglane Nin, prodaje dionica hotela Živogošće i Podgora te zloporabu položaja i ovlasti vezano za naknadnu procjene zemljišta koje nije uneseno u temeljni kapital društva Badel 1862.

Otpale su optužbe za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela koje se odnosi na davanje, odnosno pribavljanje, informacija o natječajima HFP-a potencijalnim investitorima i njihovim zastupnicima, zlouporabe položaja i ovlasti oko prodaje zemljišta Facinka te legalizacije bespravnog posjeda i omogućavanje korištenja nekretnine Gradac bez javnog natječaja.

Izricanju presude u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda nisu prisustvovali odvjetnik Parazajder, kojemu je na tri godine zabranjeno bavljenje odvjetništvom te oslobođeni Mrkonjić, jedini sudionik postupka koji je još uvijek zaposlen u Fondu.

Prvooptuženi Matanović iz sudnice je izveden kao što je u nju i ušao, s 'lisicama' na rukama. Odveden je u pritvor u zagrebačkom Remetincu, gdje je od lipnja 2007. i u kojem će čekati pravomoćnost presude.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => josipu Matanoviću se oduzima i 250.000 eura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-05-15 12:40:37 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-05-15 15:22:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-05-15 12:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3893 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/05/15/Novosti/matanmehkekttthumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "468x312" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4605511 Threads: 4 Questions: 152543496 Slow queries: 65184 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4532059 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/veliki-maestro-matanovicu-11-godina-zatvora-pesi-dvije-video-52541 [printLink] => /vijesti/hrvatska/veliki-maestro-matanovicu-11-godina-zatvora-pesi-dvije-video-52541?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 130705 [name] => josipmatanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josipmatanovic [link] => /tag/josipmatanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 228640 [name] => maestro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maestro [link] => /tag/maestro ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => josipu Matanoviću se oduzima i 250.000 eura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Veliki maestro: Matanoviću 11 godina zatvora, Peši dvije (VIDEO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-09-46-34-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/05/15/Novosti/matanmehkekttthumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/05/15/Novosti/matanmehkekttthumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bivši potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josip Matanović i Robert Peša danas su na zagrebačkom Županijskom sudu u slučaju "veliki maestro" nepravomoćno osuđeni na 11, odnosno dvije godine zatvora zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti.

Uz zatvorsku kaznu, Matanoviću će se oduzeti i nezakonito stečenih 250.000 eura i 125.500 kuna. On će u pritvoru, u kojem je od početka postupka u lipnju 2007., čekati pravomoćnost presude.

Presudom sudskog vijeća pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski kažnjen je s godinu i deset mjeseci, odvjetnica iz Buja Asja Piplović s godinu i tri mjeseca, kao i njezin suradnik Mladen Jandriček, dok je zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder dobio tri godine zatvora. Njemu će se oduzet 128.000 kuna nezakonite imovinske koristi, a dosuđena mu je i trogodišnja zabrana bavljenjem odvjetništvom.

Optužbe su oslobođeni viši savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić te osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medić.

(h)

Žalit će se i branitelji i USKOK

Branitelji optuženih u slučaju "veliki maestro" i predstavnica USKOK-a najavili su žalbe na današnju nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josip Matanović osuđen na 11 godina zatvora, dvojica optuženih oslobođeno, a petero ostalih osuđeno na kazne zatvora do tri godine.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić izjavila je nakon objave presude da je "kavica s Matanovićem bila jako skupa" i da je kazna od 11 godina ipak u ovom konkretnom slučaju preblaga, dok je Matanovićev branitelj, odvjetnik Branko Šerić kazao da je to za čovjeka u sedmom desetljeću života i teškog dijabetičara doživotna kazna zatvora.

Tužiteljica smatra da su kazne za sve optuženike preblage, posebno uzmu li se u obzir kazne optuženim odvjetnicima Asji Piplović i Jurju Parazajderu koji su, kako je istaknula, vezani odvjetničkom etikom i pozvani prije svih upozoravati na kršenje propisa.

U USKOK-u smatraju da su počinjena sva kaznena djela obuhvaćena optužnicom, pa i ona za koja su optuženici oslobođeni. "Nema nikakve sumnje da ćemo odmah po primitku pisanog opravka presude u odnosu na te dijelove također izjaviti žalbu", rekla je Pavić.

Šerić je ustvrdio kako njegov branjenik "očigledno odgovara" i za Brodosplit, nabavku vojnih kamiona i za ratni zločin. Ocijenio je da se na jednom čovjeku slomila sva antikorupcijska borba i da je izrečenom presudom akcija "maestro" ostala samo na "m - Matanoviću".

"Mislim da je kazna drastična", kazao je Šerić, najavljujući žalbu na presudu.

Odvjetnica iz Buja Asja Piplović ustvrdila je da je presuda ustvari politička odluka. "Ovo ne priznajem, ovo je politička odluka pred same izbore", rekla je Piplović, koja je osuđena na godinu i tri mjeseca zatvora.

Braniteljica drugooptuženog bivšeg potpredsjednika HFP-a Roberta Peše, osuđenog na dvije godine zatvora, odvjetnica Višnja Drenški Lasan najavila je žalbu, ocijenivši da nema dokaza protiv njezinog branjenika.

"Razloge koje smo danas čuli iz kojih je proizašlo da je moja stranka znala i primila obećanja dara nisu takvi da bi nas uvjerili u to sve skupa", rekla je, dodavši da nema nema ni jedne snimke, razgovora ni dokaza koji bi na to upućivao.

Postoje neke indicije ali daleko od toga da bi sačinjavale zatvoren krug i da bi se mogla donijeti osuđujuća presuda, rekla je Pešina braniteljica.

"Ovo je po ne zna koji put fijasko USKOK-ove optužnice, bez obzira na osuđujući dio", ocijenio je odvjetnik Krešimir Krsnik, branitelj bivšeg voditelja Službe prodaje nekretnina HFP-a Igora Petlevskog, osuđenog na godinu i deset mjeseci.

 

Sud: "Veliki maestro" je školski primjer korupcije

zimanje mita bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Josipa Matanovića školski je primjer korupcije, ustvrdila je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Kršul, obrazlažući danas nepravomoćnu presudu bivšim čelnicima Fonda u slučaju "Veliki maestro".

Uz 11-godišnju zatvorsku kaznu Matanović će zbog primanje mita i zloporabe položaja i ovlasti, prema presudi, državi morati vratiti 250 tisuća eura i 128 tisuća kuna koje je primio kao mito ili stekao malverzacijama s poduzećima iz portfelja Fonda.

No, unatoč presudi i činjenici što su šest od osam optuženika u jednom od najvećih antikorupcijskih postupaka proglašeni krivima samo će Matanović duže vrijeme provesti u zatvoru.

Ostale izrečene kazne su takve da ih uglavnom pokriva vrijeme provedeno u pritvoru. Izuzetak su šestooptuženi odvjetnik Juraj Parazajder, koji bi do ispunjenja trogodišnje kazne u zatvoru trebao boraviti još 21 mjesec i bivši potpredsjednik Fonda Robert Peša kojemu je do kraja dvogodišnje kazne preostalo tek tri mjeseca.

Voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski kažnjen je s godinu i deset mjeseci, odvjetnica iz Buja Asja Piplović s godinu i tri mjeseca, kao i njezin suradnik Mladen Jandriček, dok su svih optužbi oslobođeni viši savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić te osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medića.

Po riječima sutkinje Kršul, visini Matanovićeve kazne doprinijela je njegova kriminalna volja i pohlepa za novcem, iako je bio dobrog imovnog stanja. Pohlepa je, kaže, posebno vidljiva na snimkama kada od USKOK-ovog pouzdanika Joška Kuzmanića uzima koverte s novcem ili dogovara milijunske provizije, koje su mu trebale biti isplaćene u gotovini i na inozemne račune.

Krunski dokaz za primanje mita su na suđenju prikazani tajno snimljeni video i audio materijali u kojemu je glavnu ulogu uglavnom imao Matanović. Na nekim je snimkama između ostalog vidljivo kako od Kuzmanića uzima kovertu s 50.000 eura, uz riječi da je to za kavicu.

Na taj je način, ustvrdila je sutkinja, stvorio i posebno negativnu sliku o instituciji u kojoj je radio, a građanima poručio da ne trebaju imati povjerenja u državu. Dodala je da iznose koje je uzimao prosječan građanin vrlo teško može zaraditi, dok one koje je tražio većina ljudi ne može steći kroz čitav život.

No, sud činjenično stanje nije utvrdio samo na temelju pouzdanika, nego i na brojnim drugim dokazima i iskazima svjedoka, kazala je sutkinja.

Od osam točaka optužnice sud je presude izrekao za njih četiri - primanja mita u vezi investicija na zemljištu bivše Ciglane Nin, prodaje dionica hotela Živogošće i Podgora te zloporabu položaja i ovlasti vezano za naknadnu procjene zemljišta koje nije uneseno u temeljni kapital društva Badel 1862.

Otpale su optužbe za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela koje se odnosi na davanje, odnosno pribavljanje, informacija o natječajima HFP-a potencijalnim investitorima i njihovim zastupnicima, zlouporabe položaja i ovlasti oko prodaje zemljišta Facinka te legalizacije bespravnog posjeda i omogućavanje korištenja nekretnine Gradac bez javnog natječaja.

Izricanju presude u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda nisu prisustvovali odvjetnik Parazajder, kojemu je na tri godine zabranjeno bavljenje odvjetništvom te oslobođeni Mrkonjić, jedini sudionik postupka koji je još uvijek zaposlen u Fondu.

Prvooptuženi Matanović iz sudnice je izveden kao što je u nju i ušao, s 'lisicama' na rukama. Odveden je u pritvor u zagrebačkom Remetincu, gdje je od lipnja 2007. i u kojem će čekati pravomoćnost presude.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/veliki-maestro-matanovicu-11-godina-zatvora-pesi-dvije-video-52541 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0e9af1ba20c434b0bbc0715d37caf1e46d3e5b3d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Veliki+maestro%3A+Matanovi%C4%87u+11+godina+zatvora%2C+Pe%C5%A1i+dvije+%28VIDEO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fveliki-maestro-matanovicu-11-godina-zatvora-pesi-dvije-video-52541 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fveliki-maestro-matanovicu-11-godina-zatvora-pesi-dvije-video-52541 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => josipu Matanoviću se oduzima i 250.000 eura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskajosipu Matanoviću se oduzima i 250.000 eura

Veliki maestro: Matanoviću 11 godina zatvora, Peši dvije (VIDEO)

Piše PSD.
15. svibnja 2009. - 14:38

Bivši potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josip Matanović i Robert Peša danas su na zagrebačkom Županijskom sudu u slučaju "veliki maestro" nepravomoćno osuđeni na 11, odnosno dvije godine zatvora zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti.

Uz zatvorsku kaznu, Matanoviću će se oduzeti i nezakonito stečenih 250.000 eura i 125.500 kuna. On će u pritvoru, u kojem je od početka postupka u lipnju 2007., čekati pravomoćnost presude.

Presudom sudskog vijeća pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski kažnjen je s godinu i deset mjeseci, odvjetnica iz Buja Asja Piplović s godinu i tri mjeseca, kao i njezin suradnik Mladen Jandr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 11:46