stdClass Object ( [id] => 180919 [title] => Umro predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, u znak žalosti na Saboru crna zastava, stižu izrazi sućuti [alias] => umro-predsjednik-hrvatskog-sabora-boris-sprem-u-znak-zalosti-na-saboru-crna-zastava-stizu-izrazi-sucuti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Predsjednik Sabora Republike Hrvatske Boris Šprem preminuo je u 57. godini od posljedica teške bolesti rano jutros po europskom vremenu u MD Anderson Cancer Center u Houstonu, gdje se liječio.

Unatoč intenzivnoj terapiji koju je primao zbog multiplog mijeloma, bolest je napredovala uslijed čega je tijekom subote došlo do pogoršanja stanja uz zatajenje vitalnih funkcija, priopćili su iz Ureda Predsjednika Sabora. Tijelo Borisa Šprema narednih će dana biti dopremljeno u Hrvatsku.

Šprem je duže vremena bolovao od multiplog mijeloma, teškog oblika raka plazma stanica krvi. Bolest se prvi put pojavila prije nekoliko godina kada je uspješno liječena te se Šprem mogao vratiti na svoje radno mjesto u saboru i Gradskoj skupštini. Nažalost, bolest je ove godine ušla u relaps i Šprem je morao biti upućen na bolničko liječenje. Operiran je u lipnju ove godine u KBC Zagreb, a zbog pogoršanja stanja i iscrpljenih terapijskih mogućnosti liječenja u Hrvatskoj, krajem kolovoza otputovao je na liječenje u SAD.

Liječenje se provodilo u klinici MD Anderson, jednoj od najboljih svjetskih ustanova za zloćudne bolesti krvi. Nakon što su iscrpili sve druge opcije, liječnici su započeli tretman eksperimentalnim lijekom namijenjenim oboljelima od multiplog mijeloma, no Špremovo se stanje nastavilo pogoršavati.

U znak žalosti zbog smrti Borisa Šprema, na zgradi Hrvatskog sabora istaknuta je crna zastava /snimio: Admir Buljubašić / Cropix
Rođen je 1956. godine u Koprivničkim Bregima, diplomirao je pravo, a na svoju posljednju dužnost, mjesto Predsjednika 7. saziva Hrvatskog sabora izabran je 2011. godine.

Bio je SDP-ov saborski zastupnik u prošlom sazivu Sabora, a od 2009. do 2011. Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine.

Od 1980. do 1993. bio je savjetnik i imenovani dužnosnik u Hrvatskom saboru, predstojnik vladina Ureda za zakonodavstvo od 2003. do 2004., predstojnik Ureda Predsjednika Republike od 2005. do 2007., glavni tajnik te zamjenik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba i član uprave Aurum osiguravajućeg društva.

U Hrvatskom saboru bio je Predsjednik Odbora za obranu, član Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, član Odbora za zakonodavstvo i član Odbora za pravosuđe.

U radnim tijelima Gradske skupštine Šprem je bio Predsjednik Odbora za statut, poslovnik i propise te Predsjednik Odbora za javna priznanja.

Šprem je, među ostalim, bio i izvršni sekretar Općinskog komiteta SKH Zagreb-Centar, Predsjednik Udruge Sigurnost u prometu te član Zajedničkog vijeća grada Zagreba i Zagrebačke županije.

PSD, H, FOTO: CROPIX

Formiran Odbor za ispraćaj Borisa Šprema, od sutra otvorena knjiga žalosti

U Hrvatskom saboru u nedjelju je formiran Odbor za ispraćaj preminulog Predsjednika Sabora Borisa Šprema, a od ponedjeljka u 9 sati u Saboru će biti otvorena knjiga žalosti.

U Odboru za ispraćaj preminulog Predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema su Predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Vlade i Sabora - Radimir Čačić, Milanka Opačić, Neven Mimica, Branko Grčić, Josip Leko, Nenad Stazić, Milorad Batinić, Željko Reiner i Tomislav Čuljak, te predstojnik Ureda Predsjednika RH Vito Turšić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i tajnik Hrvatskog sabora Slaven Hojski.

Odbor za ispraćaj prvi će se put sastati večeras, a u Saboru, iako to još nije konačno potvrđeno, očekuju da će tijelo preminulog Predsjednika u Hrvatsku iz SAD-a biti dopremljeno u srijedu. Istoga dana Sabor bi održao komemoraciju s obitelji Borisa Šprema, a posljednji ispraćaj bio bi u četvrtak na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Dan ispraćaja Predsjednika Sabora Vlada će proglasiti danom žalosti, a u Saboru će od sutra u devet sati biti otvorena knjiga žalosti.

H

Sućut Predsjednika Josipovića Špremovoj obitelji

U povodu smrti Predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je danas sućut njegovoj obitelji, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

„S velikom žalošću primio sam vijest o smrti poštovanog gospodina Borisa Šprema, Predsjednika Hrvatskoga sabora, izuzetnog političara i državnika. Boris je bio dobar čovjek i iskren prijatelj. S ljubavlju i ponosom sjećam se trenutaka koje smo proveli zajedno.

U ovim trenucima tuge, kada se izrazima sućuti pridružujem mnogima koji su Borisa Šprema poštivali kao političara i voljeli kao čovjeka želim istaknuti njegove ljudske vrline: bio je čovjek staložen i koncilijantan, istinski humanist, uvijek otvoren svima bez obzira na njihov društveni i politički položaj, spreman u sugovorniku vidjeti prije svega osobu dostojnu poštovanja. Privlačio je svojom vedrinom i optimizmom, koji ga nije napuštao ni u teškim trenucima njegove bolesti. Njegove ljudske vrline krasile su i njegov politički rad. Bio je krajnje odgovoran, znajući težinu javno izgovorene riječi, koje je uvijek birao neovisno o tome je li razgovarao s političkim istomišljenicima ili suparnicima.

Kao istinski socijaldemokrat uvijek je zagovarao ideale socijalne pravednosti, tolerancije i ljudskih prava. Te ideale promicao je i zastupao na svim dužnostima, od onih u svojoj Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske, koju je zadužio predanim radom, do položaja Predsjednika Skupštine Grada Zagreba i državnih dužnosti predstojnika Ureda Predsjednika Republika i Predsjednika Hrvatskoga sabora. Tu svoju posljednju visoku dužnost preuzeo je i obavljao s najvećom predanošću, dostojanstveno i ponosno, svjestan izvanredne uloge koju je naš narodni dom imao i ima za razvoj hrvatskoga društva i hrvatsku državnost.

Nažalost, teška bolest zaustavila ga je u životnoj dobi kada je kao Predsjednik Hrvatskoga sabora svoje životno iskustvo, plemenite političke ciljeve i ljudske vrline u najvećoj mjeri želio staviti u službu razvoja hrvatske demokracije i naše domovine u cjelini. Duboko sam uvjeren da će hrvatski narod i hrvatski građani poštovanog gospodina Borisa Šprema pamtiti kao iskrena domoljuba, osobu koja je naš politički i javni život oplemenila istinskom ljudskošću, čovjeka koji je sve svoje znanje, težnje i sposobnosti stavio u službu svoje domovine. Bila mi je čast i radost biti njegov suradnik i prijatelj“, stoji u sućuti Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.


Premijer Milanović izrazio sućut obitelji Borisa Šprema

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović danas je, u ime Vlade i svoje osobno, uputio izraze sućuti obitelji Predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema koji je jutros, nakon duge i teške bolesti, preminuo u bolnici u američkom Houstonu.

"Draga Jasenka, dragi Damjane, duboko me potresla i ražalostila vijest o Borisovoj smrti. Borio se hrabro i nepokolebljivo protiv opake bolesti i bili smo uvjereni da će je i ovoga puta pobijediti. Nažalost, to se nije dogodilo.

Borisovim odlaskom ostajemo bez dragog prijatelja i kolege, s kojim je bilo iznimno zadovoljstvo surađivati i poznavati ga.

Iza sebe ostavlja bogatu političku karijeru, a svakoj je svojoj dužnosti pristupio časno i otvorena srca, s iskrenom željom da postigne veće dobro i da učini razliku, a nikako samo da odradi mandat.

Kao Predsjednik Hrvatskoga sabora, poticao je parlamentarizam i raspravu, uvijek iskazujući poštovanje kolegama drugih svjetonazora, drugačijih stavova i mišljenja, posebno kad se s njima nije mogao složiti. Blag u nastupu, ali čvrst u stavovima, uvjerenju i želji da se može učiniti bolje, da se može više i da zaslužujemo više, davao je svoj maksimum u svemu čega se prihvatio i po tome ćemo ga pamtiti.

U ime Vlade Republike Hrvatske, i moje osobno, molim vas primite izraze najdublje sućuti i suosjećanja u ovim teškim i tužnim trenucima za vašu obitelj, prijatelje, kolege i poznanike dragog Borisa", stoji u sućuti Predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

H

Leko: Dijelio sam Špremov optimizam, ali nažalost, kraj je bio neminovan

Dijelio sam njegov optimizam u borbi s bolešću, ali nažalost, kraj je bio neminovan, rekao je obnašatelj dužnosti Predsjednika Hrvatskog sabora Josip Leko, u povodu jutrošnje smrti Predsjednika Sabora, svog stranačkog kolege i prijatelja Borisa Šprema.

"Osobno sam poznavao Borisa 22, 23 godine, stranački smo kolege i prijatelji, odlično smo surađivali. Dijelio sam njegov optimizam u borbi s bolešću, ali nažalost, kraj je bio neminovan", izjavio je Leko za Hinu.

Izvijestio je da će će se popodne u Saboru, u internoj atmosferi iza zatvorenih vrata, održati razgovori i dogovori oko "dostojanstvenog ispraćaja našeg prijatelja i kolege, u skladu s njegovim političkim karakterom i u skladu s njegovom dužnosti".

Iz Hrvatskog sabora prijepodne je priopćenje da je Boris Šprem, nakon duge i iscrpljujuće borbe s bolešću, umro je rano jutros po europskom vremenu u MD Anderson Cancer Center u Houstonu (SAD).

H

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od posljedica teške bolesti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-09-30 08:42:10 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-09-30 18:26:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-09-30 08:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14177 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/09/30/Novosti/boris_sprem7-100112_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "681x381" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4649265 Threads: 2 Questions: 155935566 Slow queries: 67527 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4624300 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/umro-predsjednik-hrvatskog-sabora-boris-sprem-u-znak-zalosti-na-saboru-crna-zastava-stizu-izrazi-sucuti-180919 [printLink] => /vijesti/hrvatska/umro-predsjednik-hrvatskog-sabora-boris-sprem-u-znak-zalosti-na-saboru-crna-zastava-stizu-izrazi-sucuti-180919?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 193806 [name] => borisšprem [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => borissprem [link] => /tag/borissprem ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od posljedica teške bolesti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Umro predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, u znak žalosti na Saboru crna zastava, stižu izrazi sućuti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-21-55-47-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/30/Novosti/boris_sprem7-100112_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/30/Novosti/boris_sprem7-100112_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Predsjednik Sabora Republike Hrvatske Boris Šprem preminuo je u 57. godini od posljedica teške bolesti rano jutros po europskom vremenu u MD Anderson Cancer Center u Houstonu, gdje se liječio.

Unatoč intenzivnoj terapiji koju je primao zbog multiplog mijeloma, bolest je napredovala uslijed čega je tijekom subote došlo do pogoršanja stanja uz zatajenje vitalnih funkcija, priopćili su iz Ureda Predsjednika Sabora. Tijelo Borisa Šprema narednih će dana biti dopremljeno u Hrvatsku.

Šprem je duže vremena bolovao od multiplog mijeloma, teškog oblika raka plazma stanica krvi. Bolest se prvi put pojavila prije nekoliko godina kada je uspješno liječena te se Šprem mogao vratiti na svoje radno mjesto u saboru i Gradskoj skupštini. Nažalost, bolest je ove godine ušla u relaps i Šprem je morao biti upućen na bolničko liječenje. Operiran je u lipnju ove godine u KBC Zagreb, a zbog pogoršanja stanja i iscrpljenih terapijskih mogućnosti liječenja u Hrvatskoj, krajem kolovoza otputovao je na liječenje u SAD.

Liječenje se provodilo u klinici MD Anderson, jednoj od najboljih svjetskih ustanova za zloćudne bolesti krvi. Nakon što su iscrpili sve druge opcije, liječnici su započeli tretman eksperimentalnim lijekom namijenjenim oboljelima od multiplog mijeloma, no Špremovo se stanje nastavilo pogoršavati.

U znak žalosti zbog smrti Borisa Šprema, na zgradi Hrvatskog sabora istaknuta je crna zastava /snimio: Admir Buljubašić / Cropix
Rođen je 1956. godine u Koprivničkim Bregima, diplomirao je pravo, a na svoju posljednju dužnost, mjesto Predsjednika 7. saziva Hrvatskog sabora izabran je 2011. godine.

Bio je SDP-ov saborski zastupnik u prošlom sazivu Sabora, a od 2009. do 2011. Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine.

Od 1980. do 1993. bio je savjetnik i imenovani dužnosnik u Hrvatskom saboru, predstojnik vladina Ureda za zakonodavstvo od 2003. do 2004., predstojnik Ureda Predsjednika Republike od 2005. do 2007., glavni tajnik te zamjenik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba i član uprave Aurum osiguravajućeg društva.

U Hrvatskom saboru bio je Predsjednik Odbora za obranu, član Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, član Odbora za zakonodavstvo i član Odbora za pravosuđe.

U radnim tijelima Gradske skupštine Šprem je bio Predsjednik Odbora za statut, poslovnik i propise te Predsjednik Odbora za javna priznanja.

Šprem je, među ostalim, bio i izvršni sekretar Općinskog komiteta SKH Zagreb-Centar, Predsjednik Udruge Sigurnost u prometu te član Zajedničkog vijeća grada Zagreba i Zagrebačke županije.

PSD, H, FOTO: CROPIX

Formiran Odbor za ispraćaj Borisa Šprema, od sutra otvorena knjiga žalosti

U Hrvatskom saboru u nedjelju je formiran Odbor za ispraćaj preminulog Predsjednika Sabora Borisa Šprema, a od ponedjeljka u 9 sati u Saboru će biti otvorena knjiga žalosti.

U Odboru za ispraćaj preminulog Predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema su Predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Vlade i Sabora - Radimir Čačić, Milanka Opačić, Neven Mimica, Branko Grčić, Josip Leko, Nenad Stazić, Milorad Batinić, Željko Reiner i Tomislav Čuljak, te predstojnik Ureda Predsjednika RH Vito Turšić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i tajnik Hrvatskog sabora Slaven Hojski.

Odbor za ispraćaj prvi će se put sastati večeras, a u Saboru, iako to još nije konačno potvrđeno, očekuju da će tijelo preminulog Predsjednika u Hrvatsku iz SAD-a biti dopremljeno u srijedu. Istoga dana Sabor bi održao komemoraciju s obitelji Borisa Šprema, a posljednji ispraćaj bio bi u četvrtak na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Dan ispraćaja Predsjednika Sabora Vlada će proglasiti danom žalosti, a u Saboru će od sutra u devet sati biti otvorena knjiga žalosti.

H

Sućut Predsjednika Josipovića Špremovoj obitelji

U povodu smrti Predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je danas sućut njegovoj obitelji, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

„S velikom žalošću primio sam vijest o smrti poštovanog gospodina Borisa Šprema, Predsjednika Hrvatskoga sabora, izuzetnog političara i državnika. Boris je bio dobar čovjek i iskren prijatelj. S ljubavlju i ponosom sjećam se trenutaka koje smo proveli zajedno.

U ovim trenucima tuge, kada se izrazima sućuti pridružujem mnogima koji su Borisa Šprema poštivali kao političara i voljeli kao čovjeka želim istaknuti njegove ljudske vrline: bio je čovjek staložen i koncilijantan, istinski humanist, uvijek otvoren svima bez obzira na njihov društveni i politički položaj, spreman u sugovorniku vidjeti prije svega osobu dostojnu poštovanja. Privlačio je svojom vedrinom i optimizmom, koji ga nije napuštao ni u teškim trenucima njegove bolesti. Njegove ljudske vrline krasile su i njegov politički rad. Bio je krajnje odgovoran, znajući težinu javno izgovorene riječi, koje je uvijek birao neovisno o tome je li razgovarao s političkim istomišljenicima ili suparnicima.

Kao istinski socijaldemokrat uvijek je zagovarao ideale socijalne pravednosti, tolerancije i ljudskih prava. Te ideale promicao je i zastupao na svim dužnostima, od onih u svojoj Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske, koju je zadužio predanim radom, do položaja Predsjednika Skupštine Grada Zagreba i državnih dužnosti predstojnika Ureda Predsjednika Republika i Predsjednika Hrvatskoga sabora. Tu svoju posljednju visoku dužnost preuzeo je i obavljao s najvećom predanošću, dostojanstveno i ponosno, svjestan izvanredne uloge koju je naš narodni dom imao i ima za razvoj hrvatskoga društva i hrvatsku državnost.

Nažalost, teška bolest zaustavila ga je u životnoj dobi kada je kao Predsjednik Hrvatskoga sabora svoje životno iskustvo, plemenite političke ciljeve i ljudske vrline u najvećoj mjeri želio staviti u službu razvoja hrvatske demokracije i naše domovine u cjelini. Duboko sam uvjeren da će hrvatski narod i hrvatski građani poštovanog gospodina Borisa Šprema pamtiti kao iskrena domoljuba, osobu koja je naš politički i javni život oplemenila istinskom ljudskošću, čovjeka koji je sve svoje znanje, težnje i sposobnosti stavio u službu svoje domovine. Bila mi je čast i radost biti njegov suradnik i prijatelj“, stoji u sućuti Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.


Premijer Milanović izrazio sućut obitelji Borisa Šprema

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović danas je, u ime Vlade i svoje osobno, uputio izraze sućuti obitelji Predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema koji je jutros, nakon duge i teške bolesti, preminuo u bolnici u američkom Houstonu.

"Draga Jasenka, dragi Damjane, duboko me potresla i ražalostila vijest o Borisovoj smrti. Borio se hrabro i nepokolebljivo protiv opake bolesti i bili smo uvjereni da će je i ovoga puta pobijediti. Nažalost, to se nije dogodilo.

Borisovim odlaskom ostajemo bez dragog prijatelja i kolege, s kojim je bilo iznimno zadovoljstvo surađivati i poznavati ga.

Iza sebe ostavlja bogatu političku karijeru, a svakoj je svojoj dužnosti pristupio časno i otvorena srca, s iskrenom željom da postigne veće dobro i da učini razliku, a nikako samo da odradi mandat.

Kao Predsjednik Hrvatskoga sabora, poticao je parlamentarizam i raspravu, uvijek iskazujući poštovanje kolegama drugih svjetonazora, drugačijih stavova i mišljenja, posebno kad se s njima nije mogao složiti. Blag u nastupu, ali čvrst u stavovima, uvjerenju i želji da se može učiniti bolje, da se može više i da zaslužujemo više, davao je svoj maksimum u svemu čega se prihvatio i po tome ćemo ga pamtiti.

U ime Vlade Republike Hrvatske, i moje osobno, molim vas primite izraze najdublje sućuti i suosjećanja u ovim teškim i tužnim trenucima za vašu obitelj, prijatelje, kolege i poznanike dragog Borisa", stoji u sućuti Predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

H

Leko: Dijelio sam Špremov optimizam, ali nažalost, kraj je bio neminovan

Dijelio sam njegov optimizam u borbi s bolešću, ali nažalost, kraj je bio neminovan, rekao je obnašatelj dužnosti Predsjednika Hrvatskog sabora Josip Leko, u povodu jutrošnje smrti Predsjednika Sabora, svog stranačkog kolege i prijatelja Borisa Šprema.

"Osobno sam poznavao Borisa 22, 23 godine, stranački smo kolege i prijatelji, odlično smo surađivali. Dijelio sam njegov optimizam u borbi s bolešću, ali nažalost, kraj je bio neminovan", izjavio je Leko za Hinu.

Izvijestio je da će će se popodne u Saboru, u internoj atmosferi iza zatvorenih vrata, održati razgovori i dogovori oko "dostojanstvenog ispraćaja našeg prijatelja i kolege, u skladu s njegovim političkim karakterom i u skladu s njegovom dužnosti".

Iz Hrvatskog sabora prijepodne je priopćenje da je Boris Šprem, nakon duge i iscrpljujuće borbe s bolešću, umro je rano jutros po europskom vremenu u MD Anderson Cancer Center u Houstonu (SAD).

H

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/umro-predsjednik-hrvatskog-sabora-boris-sprem-u-znak-zalosti-na-saboru-crna-zastava-stizu-izrazi-sucuti-180919 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=886280231483eeca263feb8977f3999984ef18de [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Umro+predsjednik+Hrvatskog+sabora+Boris+%C5%A0prem%2C+u+znak+%C5%BEalosti+na+Saboru+crna+zastava%2C+sti%C5%BEu+izrazi+su%C4%87uti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fumro-predsjednik-hrvatskog-sabora-boris-sprem-u-znak-zalosti-na-saboru-crna-zastava-stizu-izrazi-sucuti-180919 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fumro-predsjednik-hrvatskog-sabora-boris-sprem-u-znak-zalosti-na-saboru-crna-zastava-stizu-izrazi-sucuti-180919 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od posljedica teške bolesti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaod posljedica teške bolesti

Umro predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, u znak žalosti na Saboru crna zastava, stižu izrazi sućuti

Piše PSD.
30. rujna 2012. - 10:39
Predsjednik Sabora Republike Hrvatske Boris Šprem preminuo je u 57. godini od posljedica teške bolesti rano jutros po europskom vremenu u MD Anderson Cancer Center u Houstonu, gdje se liječio.

Unatoč intenzivnoj terapiji koju je primao zbog multiplog mijeloma, bolest je napredovala uslijed čega je tijekom subote došlo do pogoršanja stanja uz zatajenje vitalnih funkcija, priopćili su iz Ureda Predsjednika Sabora. Tijelo Borisa Šprema narednih će dana biti dopremljeno u Hrvatsku.

Šprem je duže vremena bolovao od multiplog mijeloma, teškog oblika raka plazma stanica krvi. Bolest se prvi put pojavila prije nekoliko godina kada je uspješno liječena te se Šprem mogao vratiti na svoje radno mjesto u saboru i Gradskoj skupštini. Nažalost, bolest je ove godine ušla u relaps i Šprem je mo...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 23:55