stdClass Object ( [id] => 187139 [title] => Ulična revolucija: Slovenija gori, Hrvatska tinja [alias] => ulicna-revolucija-slovenija-gori-hrvatska-tinja [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => U ponedjeljak je u Mariboru došlo do velikih prosvjeda za smjenu gradonačelnika Franca Kanglera, protiv kojeg je već poduzeto nekoliko istražnih radnji, a također i nekoliko lokalnih demonstracija. Kap koja je prelila onu čuvenu čašu bila je odluka da privatnoj tvrtki prepusti naplatu kazna za brzu vožnju.

Direktna demokracija pod geslom “Mi smo Maribor” okupila je gotovo deset tisuća prosvjednika, od nezadovoljnih građana i fejsbukovaca do navijačke skupine Viole, pri čemu je došlo do prevrtanja automobila, razbijanja trgovina i zgrada, a na gradsku vijećnicu letjele su petarde, baklje i granitne kocke.

Došlo je do fizičkog obračuna građana i policije, bilo je nekoliko ozlijeđenih i uhićenih, pa su specijalci suzavcem morali prekinuti taj prosvjed. Anonymousi su napali internetsku stranicu grada Maribora, otvorena je i stranica na Facebooku “Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora” (Neka Franc Kangler odstupi kao gradonačelnik Maribora), a štajerskim dijalektom predviđala se njegova konačna sudbina “Gotof je!” kao nekada za Slobodana Miloševića u Beogradu.

Kolaps demokracije

Dogodio se kolaps demokracije, tj. ono na što je odranije upozoravao sociolog kulture, profesor na ljubljanskom Filozofskom fakultetu Rastko Močnik da oni koje su građani izabrali – nisu njihovi predstavnici.

U utorak je u Ljubljani održan skup solidarnosti od nekoliko tisuća građana s mariborskim prosvjednicima, te također u Kranju, Jesenicama i još nekoliko gradova Slovenije, ali bez većeg nereda. Pokret se potom rasplamsao preko Facebooka koji je postao Mladina ove generacije. U petak su u Ljubljani, Kopru, Novom Mestu, Novoj Gorici, Velenju, Ajdovščini, Trbovlju i drugim gradovima održana javna okupljanja protiv “korumpiranih elita”.

Postoji više Facebook skupina, a jedna od njih se definirala po mariborskoj matrici “Janez Janša naj odstopi kot premier” (Neka Janez Janša odstupi kao premijer) s Janšinom slikom na kojoj je pisalo “Gotof je”. Po mariborskom demokratskom obrascu da gradovima pripadaju njegovim građanima – “Koper je naš” – tražio se u Kopru odlazak gradonačelnika Kopra Borisa Popoviča, a u Ljubljani odlazak Zorana Jankovića.

Slovenskim političkim fejsbukovcima dosta je demokracije od koje jedinu korist ima politička kasta, a svu štetu trpe siromašniji slojevi, koji nisu protiv sistema, nego je sistem protiv njih! Pridružile su im se i studentske skupine kojima smeta rezanje sredstava za obrazovanje. Od prosvjednika se tražilo da se naoružaju transparentima i cvijećem kako ne bi isprovocirali interventnu policiju.

Na ljubljanski Kongresni trg stiglo je čak nekoliko tisuća građana više od 9000 koliko ih se najavilo na Facebooku. Došli su s ružama i lecima, ali je tridesetak skinheadsa i neonacista izgrednika napravilo nered bacajući granitne kocke, pa je policija upotrijebila suzavac i vodene topove, a većina okupljenih je te provokatorske nasilnike izviždala. Međutim, nekoliko je građana i policajaca lakše i teže ozlijeđeno.

Građanski neposluh

Ono što su počeli fejsbukovci prenijelo se odmah i u političku arenu, pa je Janša ovaj građanski neposluh ocijenio kao posljedicu neprovedenih reformi i neispunjenih obećanja današnje opozicije jer je ona kriva zbog toga što su u Mariboru životni uvjeti za trećinu lošiji od onih u Ljubljani. Prosvjede je prokomentirao tezom da su se organizirali radi nedjeljnih predsjedničkih izbora kao podrška Türku: “Slovenija natopljena benzinom i dovoljna jedna šibica da je zapali.” Svoju je potporu dao Borutu Pahoru.

Predsjednik Türk je, pak, posumnjao da su ti prosvjedi zapravo Janšino maslo, izjavljujući da Janša nastavlja sa zastrašivanjem ljudi te odmah zatražio Kanglerovu ostavku. Po njemu treba spriječiti nasilje na prosvjedima kako ne bi poslužilo za uvođenje autoritarne države. Pahor je sve to mnogo umjerenije komentirao, zatraživši da bez obzira na povode protesta, “Janša mora preuzeti odgovornost.”

Val prosvjeda koji je krenuo preko Facebooka imao je dvostruku poruku: jednu protiv slovenske vlade, a drugu protiv gradske vlade i gradonačelnika, tako da je u Ajdovščini Vlada identificirana s mafijom, a strelica socijalne kritike poslana na Vladu, tajkune i banke. U Trbovlju je protest izveden pomoću svijeća uz koje su prosvjednici pokopali državu jer im je već dosta bespravne države.

Za razliku od ovih slovenskih Facebook prosvjeda koji su organizirani uz pomoć anonimnih sastavljača protestnih stranica, hrvatski je organizator Ivan Pernar u veljači prošle godine osobno pozvao pristaše na rušenje hrvatske Vlade koja je po njemu bila nelegitimna jer je na vlast došla pomoću crnih fondova.
... za razliku od prosvjeda u Hrvatskoj koji su se ‘razvodnili’

Amorfna Pernarova energija

No Facebook prosvjed u Hrvatskoj nije imao tako personalizirane objekte suprotstavljanja – premijeru i gradonačelnicima – ciljevi su bili geografski: izbiti na Markov trg, i monetarni: osuditi Narodnu banku Hrvatske, pa je logično završio kao posmrtni politički marš pokraj stanova nekih političara koji su se, sve manje brojnim Pernarovim sljedbenicima, našli na putu. Bilo je više neuspjelih pokušaja proširivanja te Facebook političke demonstracije na nekoliko gradova uz istu retoriku, čime se nije moglo potaknuti na veća okupljanja.

S druge strane, ni pozicija ni opozicija nisu eksploatirali te prosvjede na sukobljavajuće politički način kao što se to ovih dana čini u Sloveniji. Pernarovoj amorfnoj prosvjednoj energiji, uz časne iznimke, odbili su podršku pružiti i sindikati. Jedini koji su pokušali društveno artikulirati tih desetak prosvjeda bile su nevladine udruge, nakon čega je došlo do idejnog raslojavanja i slabljenja početnog bijesa.

Čekalo se samo da se ti ponekad verbalno vrlo inventivni “bukači” umore jer je većini političkih i socijalnih skupina bilo u interesu da se u te interese ne dira, odbacujući “ulicu” kao sredstvo demonopolizacije njihovih postignutih monopola.

U želji za izražavanjem svog socijalnog bunta, slovenskim je fejsbukovcima internet bio sredstvo, a hrvatskim cilj! U Hrvatskoj je još uvijek lakše motivirati građane na nacionalnu mržnju prema Srbima nego na socijalnu mržnju prema bankarima. Za to ne treba kriviti performance Facebooka!

DANKO PLEVNIK

I U ponedjeljak navečer prosvjedi

U slovenskim gradovima i U ponedjeljak navečer tisuće prosvjeduju protiv lokalnih i državnih političkih i gospodarskih elita.

Prosvjedi započeti poslijepodne za sada protiču mirno i bez većih incidenata, ali uz prisutnost policije.

Prema izjavama očevidaca, najviše prosvjednika okupilo se pred večer u Mariboru, preko 10.000, na Trgu slobode i pred gradskom vijećnicom, ponovo tražeći ostavku gradonačelnika Franca Kanglera za kojega tvrde da je korumpiran.

Nekoliko tisuća prosvjednika, uglavnom mladih, u Ljubljani u prosvjednoj su šetnji središtem grada, a policija je zatvorila ulicu koja vodi pred slovenski parlament i zgradu vlade.

Prosvjedni skupovi su i u Celju, Velenju i nekim drugim gradovima, česti su povici protiv vodećih političara, uključujući i premijera Janeza Janšu, te lokalnih moćnika.

Ipak neredi

Prosvjednici u Mariboru su nešto kasnije ipak napali policiju, policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike. Pritom je uhićeno 20-ak ljudi, objavila je policija na Twitteru. RTV Slovenija javlja kako je na ulice Maribora izašlo čak 20.000 prosvjednika. Konačna bilanca uhićenih je 40.

Nemiri kraj Trga slobode u Mariboru nisu jenjavali u kratkom vremenu. Policija je na provokacije prosvjednika još jednom odgovorila suzavcem, a slovenski mediji javljaju da se koriste i pendrecima. Uspjeli su rastjerati prosvjednike koji su se okupili u manjim grupama. Ozlijeđen je fotograf novina Večer.

Prosvjed u Mariboru je nakon nekoliko sati ipak završio. Vatrogasci su gasili zapaljene kontejnere, hitna pomoć skupljala ozlijeđene policajce i demonstrante, a nakon što je u tri navrata policija navukla prosvjednike da ih napadne pa bacila suzavac, i najuporniji su odustali.

Središte Maribora je u potpunom kršu. Staklo, izgoreni papiri, razbijene boce i razvaljeni koševi za smeće posvuda, kao i izrovane kamene kocke kojima su demonstranti gađali policiju.

Posebno je u lošem stanju gradsko poglavarstvo Maribora koje je bilo na meti demonstranata, razbijeni su brojni prozori, demolirana autobusna stanica ispred zgrade, a ubačena baklja na početku prosvjeda izazvala je požar u jednoj od soba, koji je brzo ugašen.

U ostalim slovenskim gradovima, među ostalim u Ljubljani i Celju, gdje su se također odvijali protesti protiv "korumpiranih političkih i gospodarskih elita" na lokalnoj i državnoj razini nije bilo većih incidenata, a uhićenja izgrednika zabilježena su samo još u Celju, javljaju slovenski mediji.

(Hina), JL

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Facebook prosvjedi u Sloveniji su se prelili u političku arenu... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u čemu se razlikuju recentni facebook prosvjedi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-12-03 10:09:37 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-12-03 22:51:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-12-03 18:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8138 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/12/03/PSD/slo00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15283447 Threads: 2 Questions: 3178395127 Slow queries: 7127484 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235532748 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ulicna-revolucija-slovenija-gori-hrvatska-tinja-187139 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ulicna-revolucija-slovenija-gori-hrvatska-tinja-187139?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 166676 [name] => facebookprosvjedi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => facebookprosvjedi [link] => /tag/facebookprosvjedi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 508288 [name] => prosvjedi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjedi [link] => /tag/prosvjedi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Facebook prosvjedi u Sloveniji su se prelili u političku arenu... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u čemu se razlikuju recentni facebook prosvjedi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ulična revolucija: Slovenija gori, Hrvatska tinja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-06-35-03-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/12/03/PSD/slo00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/12/03/PSD/slo00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}U ponedjeljak je u Mariboru došlo do velikih prosvjeda za smjenu gradonačelnika Franca Kanglera, protiv kojeg je već poduzeto nekoliko istražnih radnji, a također i nekoliko lokalnih demonstracija. Kap koja je prelila onu čuvenu čašu bila je odluka da privatnoj tvrtki prepusti naplatu kazna za brzu vožnju.

Direktna demokracija pod geslom “Mi smo Maribor” okupila je gotovo deset tisuća prosvjednika, od nezadovoljnih građana i fejsbukovaca do navijačke skupine Viole, pri čemu je došlo do prevrtanja automobila, razbijanja trgovina i zgrada, a na gradsku vijećnicu letjele su petarde, baklje i granitne kocke.

Došlo je do fizičkog obračuna građana i policije, bilo je nekoliko ozlijeđenih i uhićenih, pa su specijalci suzavcem morali prekinuti taj prosvjed. Anonymousi su napali internetsku stranicu grada Maribora, otvorena je i stranica na Facebooku “Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora” (Neka Franc Kangler odstupi kao gradonačelnik Maribora), a štajerskim dijalektom predviđala se njegova konačna sudbina “Gotof je!” kao nekada za Slobodana Miloševića u Beogradu.

Kolaps demokracije

Dogodio se kolaps demokracije, tj. ono na što je odranije upozoravao sociolog kulture, profesor na ljubljanskom Filozofskom fakultetu Rastko Močnik da oni koje su građani izabrali – nisu njihovi predstavnici.

U utorak je u Ljubljani održan skup solidarnosti od nekoliko tisuća građana s mariborskim prosvjednicima, te također u Kranju, Jesenicama i još nekoliko gradova Slovenije, ali bez većeg nereda. Pokret se potom rasplamsao preko Facebooka koji je postao Mladina ove generacije. U petak su u Ljubljani, Kopru, Novom Mestu, Novoj Gorici, Velenju, Ajdovščini, Trbovlju i drugim gradovima održana javna okupljanja protiv “korumpiranih elita”.

Postoji više Facebook skupina, a jedna od njih se definirala po mariborskoj matrici “Janez Janša naj odstopi kot premier” (Neka Janez Janša odstupi kao premijer) s Janšinom slikom na kojoj je pisalo “Gotof je”. Po mariborskom demokratskom obrascu da gradovima pripadaju njegovim građanima – “Koper je naš” – tražio se u Kopru odlazak gradonačelnika Kopra Borisa Popoviča, a u Ljubljani odlazak Zorana Jankovića.

Slovenskim političkim fejsbukovcima dosta je demokracije od koje jedinu korist ima politička kasta, a svu štetu trpe siromašniji slojevi, koji nisu protiv sistema, nego je sistem protiv njih! Pridružile su im se i studentske skupine kojima smeta rezanje sredstava za obrazovanje. Od prosvjednika se tražilo da se naoružaju transparentima i cvijećem kako ne bi isprovocirali interventnu policiju.

Na ljubljanski Kongresni trg stiglo je čak nekoliko tisuća građana više od 9000 koliko ih se najavilo na Facebooku. Došli su s ružama i lecima, ali je tridesetak skinheadsa i neonacista izgrednika napravilo nered bacajući granitne kocke, pa je policija upotrijebila suzavac i vodene topove, a većina okupljenih je te provokatorske nasilnike izviždala. Međutim, nekoliko je građana i policajaca lakše i teže ozlijeđeno.

Građanski neposluh

Ono što su počeli fejsbukovci prenijelo se odmah i u političku arenu, pa je Janša ovaj građanski neposluh ocijenio kao posljedicu neprovedenih reformi i neispunjenih obećanja današnje opozicije jer je ona kriva zbog toga što su u Mariboru životni uvjeti za trećinu lošiji od onih u Ljubljani. Prosvjede je prokomentirao tezom da su se organizirali radi nedjeljnih predsjedničkih izbora kao podrška Türku: “Slovenija natopljena benzinom i dovoljna jedna šibica da je zapali.” Svoju je potporu dao Borutu Pahoru.

Predsjednik Türk je, pak, posumnjao da su ti prosvjedi zapravo Janšino maslo, izjavljujući da Janša nastavlja sa zastrašivanjem ljudi te odmah zatražio Kanglerovu ostavku. Po njemu treba spriječiti nasilje na prosvjedima kako ne bi poslužilo za uvođenje autoritarne države. Pahor je sve to mnogo umjerenije komentirao, zatraživši da bez obzira na povode protesta, “Janša mora preuzeti odgovornost.”

Val prosvjeda koji je krenuo preko Facebooka imao je dvostruku poruku: jednu protiv slovenske vlade, a drugu protiv gradske vlade i gradonačelnika, tako da je u Ajdovščini Vlada identificirana s mafijom, a strelica socijalne kritike poslana na Vladu, tajkune i banke. U Trbovlju je protest izveden pomoću svijeća uz koje su prosvjednici pokopali državu jer im je već dosta bespravne države.

Za razliku od ovih slovenskih Facebook prosvjeda koji su organizirani uz pomoć anonimnih sastavljača protestnih stranica, hrvatski je organizator Ivan Pernar u veljači prošle godine osobno pozvao pristaše na rušenje hrvatske Vlade koja je po njemu bila nelegitimna jer je na vlast došla pomoću crnih fondova.
... za razliku od prosvjeda u Hrvatskoj koji su se ‘razvodnili’

Amorfna Pernarova energija

No Facebook prosvjed u Hrvatskoj nije imao tako personalizirane objekte suprotstavljanja – premijeru i gradonačelnicima – ciljevi su bili geografski: izbiti na Markov trg, i monetarni: osuditi Narodnu banku Hrvatske, pa je logično završio kao posmrtni politički marš pokraj stanova nekih političara koji su se, sve manje brojnim Pernarovim sljedbenicima, našli na putu. Bilo je više neuspjelih pokušaja proširivanja te Facebook političke demonstracije na nekoliko gradova uz istu retoriku, čime se nije moglo potaknuti na veća okupljanja.

S druge strane, ni pozicija ni opozicija nisu eksploatirali te prosvjede na sukobljavajuće politički način kao što se to ovih dana čini u Sloveniji. Pernarovoj amorfnoj prosvjednoj energiji, uz časne iznimke, odbili su podršku pružiti i sindikati. Jedini koji su pokušali društveno artikulirati tih desetak prosvjeda bile su nevladine udruge, nakon čega je došlo do idejnog raslojavanja i slabljenja početnog bijesa.

Čekalo se samo da se ti ponekad verbalno vrlo inventivni “bukači” umore jer je većini političkih i socijalnih skupina bilo u interesu da se u te interese ne dira, odbacujući “ulicu” kao sredstvo demonopolizacije njihovih postignutih monopola.

U želji za izražavanjem svog socijalnog bunta, slovenskim je fejsbukovcima internet bio sredstvo, a hrvatskim cilj! U Hrvatskoj je još uvijek lakše motivirati građane na nacionalnu mržnju prema Srbima nego na socijalnu mržnju prema bankarima. Za to ne treba kriviti performance Facebooka!

DANKO PLEVNIK

I U ponedjeljak navečer prosvjedi

U slovenskim gradovima i U ponedjeljak navečer tisuće prosvjeduju protiv lokalnih i državnih političkih i gospodarskih elita.

Prosvjedi započeti poslijepodne za sada protiču mirno i bez većih incidenata, ali uz prisutnost policije.

Prema izjavama očevidaca, najviše prosvjednika okupilo se pred večer u Mariboru, preko 10.000, na Trgu slobode i pred gradskom vijećnicom, ponovo tražeći ostavku gradonačelnika Franca Kanglera za kojega tvrde da je korumpiran.

Nekoliko tisuća prosvjednika, uglavnom mladih, u Ljubljani u prosvjednoj su šetnji središtem grada, a policija je zatvorila ulicu koja vodi pred slovenski parlament i zgradu vlade.

Prosvjedni skupovi su i u Celju, Velenju i nekim drugim gradovima, česti su povici protiv vodećih političara, uključujući i premijera Janeza Janšu, te lokalnih moćnika.

Ipak neredi

Prosvjednici u Mariboru su nešto kasnije ipak napali policiju, policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike. Pritom je uhićeno 20-ak ljudi, objavila je policija na Twitteru. RTV Slovenija javlja kako je na ulice Maribora izašlo čak 20.000 prosvjednika. Konačna bilanca uhićenih je 40.

Nemiri kraj Trga slobode u Mariboru nisu jenjavali u kratkom vremenu. Policija je na provokacije prosvjednika još jednom odgovorila suzavcem, a slovenski mediji javljaju da se koriste i pendrecima. Uspjeli su rastjerati prosvjednike koji su se okupili u manjim grupama. Ozlijeđen je fotograf novina Večer.

Prosvjed u Mariboru je nakon nekoliko sati ipak završio. Vatrogasci su gasili zapaljene kontejnere, hitna pomoć skupljala ozlijeđene policajce i demonstrante, a nakon što je u tri navrata policija navukla prosvjednike da ih napadne pa bacila suzavac, i najuporniji su odustali.

Središte Maribora je u potpunom kršu. Staklo, izgoreni papiri, razbijene boce i razvaljeni koševi za smeće posvuda, kao i izrovane kamene kocke kojima su demonstranti gađali policiju.

Posebno je u lošem stanju gradsko poglavarstvo Maribora koje je bilo na meti demonstranata, razbijeni su brojni prozori, demolirana autobusna stanica ispred zgrade, a ubačena baklja na početku prosvjeda izazvala je požar u jednoj od soba, koji je brzo ugašen.

U ostalim slovenskim gradovima, među ostalim u Ljubljani i Celju, gdje su se također odvijali protesti protiv "korumpiranih političkih i gospodarskih elita" na lokalnoj i državnoj razini nije bilo većih incidenata, a uhićenja izgrednika zabilježena su samo još u Celju, javljaju slovenski mediji.

(Hina), JL

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ulicna-revolucija-slovenija-gori-hrvatska-tinja-187139 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=72ad94b940afeb2a351a056f263cbfd18040c90c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uli%C4%8Dna+revolucija%3A+Slovenija+gori%2C+Hrvatska+tinja+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fulicna-revolucija-slovenija-gori-hrvatska-tinja-187139 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fulicna-revolucija-slovenija-gori-hrvatska-tinja-187139 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Facebook prosvjedi u Sloveniji su se prelili u političku arenu... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u čemu se razlikuju recentni facebook prosvjedi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskau čemu se razlikuju recentni facebook prosvjedi

Ulična revolucija: Slovenija gori, Hrvatska tinja

Piše PSD.
3. prosinca 2012. - 19:59
U ponedjeljak je u Mariboru došlo do velikih prosvjeda za smjenu gradonačelnika Franca Kanglera, protiv kojeg je već poduzeto nekoliko istražnih radnji, a također i nekoliko lokalnih demonstracija. Kap koja je prelila onu čuvenu čašu bila je odluka da privatnoj tvrtki prepusti naplatu kazna za brzu vožnju.

Direktna demokracija pod geslom “Mi smo Maribor” okupila je gotovo deset tisuća prosvjednika, od nezadovoljnih građana i fejsbukovaca do navijačke skupine Viole, pri čemu je došlo do prevrtanja automobila, razbijanja trgovina i zgrada, a na gradsku vijećnicu letjele su petarde, baklje i granitne kocke.

Došlo je do fizičkog obračuna građana i policije, bilo je nekoliko ozlijeđenih i uhićenih, pa su specijalci suzavcem morali prekinuti taj prosvjed. Anonymousi su napali...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 08:35