stdClass Object ( [id] => 87140 [title] => UBOJSTVO IVE PUKANIĆA Gudurić se predao jer se boji za svoj život [alias] => ubojstvo-ive-pukanica-guduric-se-predao-jer-se-boji-za-svoj-zivot [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Moj klijent Bojan Gudurić zvani Bajone, koji se u ponedjeljak oko 20 sati predao u mojoj prisutnosti policiji Republike Srpske, neće se žaliti na eventualni pritvor i izručenje hrvatskim vlastima. Pokušat ću, što je više moguće, skratiti postupak za izručenje Gudurića u ruke hrvatskog pravosuđa i mislim da bi on najkasnije za desetak dana mogao biti predan hrvatskim pravosudnim vlastima - rekao je u razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju“ banjolučki odvjetnik Nenad Balaban, koji će na području BiH do izručenja Hrvatskoj zastupati Gudurića.

Bajone je jedini optuženi sudionik atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića koji se nalazio u bijegu, a predao se dan prije početka suđenja ostalim optuženicima za to dvostruko ubojstvo.

Gudurić je u ponedjeljak, nakon telefonskog razgovora s odvjetnikom Balabanom, pokucao na vrata njegova ureda i zatražio od njega da ga zastupa pred sudom.

- Njemu su neke osobe iz RS i Srbije predložile da ga ja zastupam i on je sa mnom telefonski kontaktirao. Nakon toga je došao u moju kancelariju i ja sam sa njime obavio razgovor. Čim je došao, rekao mi je da zna za tjeralicu iz RH i da se želi predati.

Pritvor u Sarajevu

U razgovoru s njim utvrdio sam da odluku o predaji nije donio ni pod čijim pritiskom - kazuje nekadašnji splitski student prava Nenad Balaban. Gudurić se, izgleda, prvo htio predati hrvatskim vlastima.

- Prvo je htio da ga branim pred hrvatskim pravosuđem, no kako prema zakonu ja to ne mogu, ta je opcija otpala. Nakon toga izrazio je želju da ga otpratim do granice BiH i RH i da ga tamo predam hrvatskim vlastima. No, ja sam smatrao da je bolje da se preda BH vlastima, te da iziđe pred BH sud, te da se povede ekstradicijski postupak. On se tada odlučio predati policiji RS, nakon čega je odveden u ekstradicijski pritvor u Sarajevo. Djelovao mi je jako prestrašeno i bojao se za svoj život, strahovao je da ga netko ne ubije - kazuje odvjetnik Balaban.

‘Nije pucao iz puške’

Gudurić je, od trenutka kada je RH za njime raspisala tjeralicu, boravio na području BiH i Srbije, te je prema riječima odvjetnika Balabana ilegalno prelazio granicu BiH i Srbije kako bi se pokušao skriti.

- Moj klijent odlučno odbacuje ikakvu umiješanost u ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Meni je u razgovoru rekao da nikada u životu nije pucao iz puške, a kamoli iz snajpera. Kaže da je jednom, prije atentata na Pukanića i Franjića, boravio u Hrvatskoj i da je tada u nekakvom društvu držao pušku, no nikada iz nje nije pucao. Kako kaže, čak ni vojsku nije služio. Moguće je da su na pušci našli njegov DNK, ali on, prema njegovim riječima, nije umiješan u atentat.

- Gudurić ujedno odbacuje insinuacije da je u trenutku atentata na Pukanića i Franjića uopće bio u Zagrebu. Moj klijent vjeruje u hrvatsko pravosuđe i želi što prije oprati ljagu sa svoga imena te dokazati da u ubojstvu Pukanića i Franjića nije sudjelovao ni na koji način - zaključio je odvjetnik Nenad Balaban uz uvjerenje kako će njegov klijent već za desetak dana biti u Zagrebu.

Najveća tajna u iznenadnoj Gudurićevoj predaji jest upravo pitanje zbog čega se on policijskim vlastima RS predao samo dan prije početka zagrebačkog suđenja osumnjičenima za ubojstvo Pukanića i Franjića.

Ujedno, postavlja se i pitanje zbog čega se Gudurić zapravo želi predati hrvatskim vlastima. Čini se da je poglavito preplašen za svoj život, pa smatra da je sigurniji u Hrvatskoj nego u RS, BiH ili Srbiji.

 Ivica MARKOVIĆ

Pljačkao benzinske crpke, zlatarnice, kladionice...

Bojana Gudurića sumnjiči se da je u drugoj polovici 2004. i u siječnju 2005. godine bio član kriminalne skupine koja je “zarađivala“ na području Srbije.

Osumnjičen je za teška kaznena djela razbojstva počinjena u Novom Sadu, Somboru, Srijemskoj Mitrovici i Srbobranu. Kriminalci s kojima se povezuje pljačkali su benzinske postaje, kladionice, zlatarnice, poslovne prostore... a njihov ukupni plijen je bio oko 2,2 milijuna tadašnjih srpskih dinara. Radili su maskirani i uz upotrebu velike količine oružja.

Gudurić je zbog tih kriminalnih radnja u Srbiji osuđen na kaznu zatvora od dvije godine.

- Bojan Gudurić ne želi u Srbiji služiti zatvorsku kaznu od dvije godine jer, kako kaže, neopravdano je osuđen za djela koja nije počinio - rekao je odvjetnik Nenad Balaban.

U Srbiji bi odmah završio u zatvoru

Zagrebački odvjetnik Dragan Baltić branitelj je Bojana Gudurića u RH po službenoj dužnosti.

- Ako i kada Bojan Gudurić bude izručen RH, ja ću, naravno, s njim obaviti sve potrebne razgovore. Suđenje osumnjičenima za ubojstvo Pukanića i Franjića može početi i bez Gudurićeve prisutnosti jer je odlučeno da se njemu može suditi u odsutnosti. Mi smo na odluku o suđenju u odsutnosti podnijeli žalbu, no ta je žalba odbijena. Zapreke za početak suđenja nema. Ako Gudurić u međuvremenu tijekom suđenja bude izručen RH, suđenje će biti prekinuto te će ponovno početi za sve osumnjičene - kazuje odvjetnik Baltić.

No, postoji mogućnost da Gudurićevo izručenje zatraži i Srbija, gdje je on osuđen na dvije godine zatvora.

- U tom slučaju presudna je Gudurićeva izjava, o tome protivi li se izručenju Srbiji. Ako se, hipotetski govorim, bude protivio izručenju Srbiji, a ne bude se protivio izručenju Hrvatskoj, onda će biti izručen Hrvatskoj, a ako bude obrnuto, bit će izručen Srbiji. U svakom slučaju, njemu bi više odgovaralo izručenje u RH, jer ovdje na suđenju može biti i oslobođen, dok u Srbiji mora ići u zatvor na odsluženje zatvorske kazne, i tek iz zatvora može tražiti obnovu postupka za suđenje u Srbiji - rekao je Baltić.

Izručenje Hrvatskoj neće usporiti ni eventualni zahtjev iz Srbije, jer je Hrvatska prva podnijela zahtjev za izručenje Gudurića.

 

I Beograd traži Bojana

Sudac Državnog suda BiH jučer je odredio ekstradicijski pritvor za Bojana Gudurića. Njegov spis odmah je upućen u Ministarstvo pravosuđa BiH, gdje će se odlučiti o izručivanju. Kako je njegovo izručivanje osim Hrvatske zatražila i Srbija, treba vidjeti komu će u konačnici biti izručen. Ekstradicijski pritvor može trajati 18 dana, ali produženje pritvora od 40 dana može zatražiti država koja traži Gudurićevo izručenje. Prema svemu sudeći, ni jedna od država koje traže Gudurića neće zatražiti dodatnih 40 dana jer se on ne protivi izručenju, tako da mislim kako će Gudurićev postupak u BiH završiti vrlo brzo - rekla je za „Slobodnu Dalmaciju“ Manuela Hodžić, glasnogovornica Državnog suda BiH.

Pukanić meta duhanske mafije?

Početak suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića sazvan za srijedu neće biti odgođen zbog jučerašnjeg uhićenja jednog od okrivljenika u tom procesu, Bojana Gudurića, potvrđeno je “Slobodnoj” na Županijskom sudu u Zagrebu.

Mnogo je neizvjesnija dostupnost još dvojice okrivljenika za ubojstvo Pukanića i Franjića, Željka Milovanovića i Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, koji su pritvoreni u nekom od zatvora u Beogradu. Jocić je optužen za organizaciju likvidacije Pukanića i Franjića pred pravosuđem Srbije, dok Milovanović još čeka optužnicu.

U srijedu će se s optužnicom za ubojstvo Pukanića i Franjića pred sutkinjom Županijskog suda Ivanom Kršul suočiti Robert Matanić, Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović.

Tko je mogao naručiti ubojstvo Pukanića, koji je s položaja suvlasnika “Nacionala” igrao ulogu jedne od najvažnijih ličnosti društvenog i političkog života zemlje, nije razvidno iz građe o istrazi. O naručiteljima likvidacije kruže svakakve glasine, a najčešća je ona da bi naručitelj likvidacije mogao biti famozni duhanski švercerski lobi na Balkanu o kojem je “Nacional” objavio stotinjak tekstova, navodeći predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i poduzetnika Stanka Subotića kao glavne organizatore šverca cigareta. I taj će detalj, očekuje se, biti “protresen” na suđenju koje će voditi Ivana Kršul.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Djelovao mi je veoma prestrašeno, strahovao je da ga netko ne ubije, kazao nam je banjolučki odvjetnik Nenad Balaban, koji će Bojana Gudurića zastupati u BiH do izručenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OSUMNJIČENI ATENTATOR NA IVU PUKANIĆA TRAŽI IZRUČENJE NAŠEM, A NE SRBIJANSKOM PRAVOSUĐU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-02-02 23:39:40 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-02-02 23:49:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-02-02 23:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4036 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/02/03/Novosti/GUDURIC_BOJAN-010608.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x525" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15425482 Threads: 2 Questions: 3194045789 Slow queries: 7180322 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235862191 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ubojstvo-ive-pukanica-guduric-se-predao-jer-se-boji-za-svoj-zivot-87140 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ubojstvo-ive-pukanica-guduric-se-predao-jer-se-boji-za-svoj-zivot-87140?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 81014 [name] => BOJANGUDURIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bojanguduric [link] => /tag/bojanguduric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 213337 [name] => ivopukanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivopukanic [link] => /tag/ivopukanic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Djelovao mi je veoma prestrašeno, strahovao je da ga netko ne ubije, kazao nam je banjolučki odvjetnik Nenad Balaban, koji će Bojana Gudurića zastupati u BiH do izručenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OSUMNJIČENI ATENTATOR NA IVU PUKANIĆA TRAŽI IZRUČENJE NAŠEM, A NE SRBIJANSKOM PRAVOSUĐU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => UBOJSTVO IVE PUKANIĆA Gudurić se predao jer se boji za svoj život [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-22-02-18-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/02/03/Novosti/GUDURIC_BOJAN-010608.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/02/03/Novosti/GUDURIC_BOJAN-010608.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Moj klijent Bojan Gudurić zvani Bajone, koji se u ponedjeljak oko 20 sati predao u mojoj prisutnosti policiji Republike Srpske, neće se žaliti na eventualni pritvor i izručenje hrvatskim vlastima. Pokušat ću, što je više moguće, skratiti postupak za izručenje Gudurića u ruke hrvatskog pravosuđa i mislim da bi on najkasnije za desetak dana mogao biti predan hrvatskim pravosudnim vlastima - rekao je u razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju“ banjolučki odvjetnik Nenad Balaban, koji će na području BiH do izručenja Hrvatskoj zastupati Gudurića.

Bajone je jedini optuženi sudionik atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića koji se nalazio u bijegu, a predao se dan prije početka suđenja ostalim optuženicima za to dvostruko ubojstvo.

Gudurić je u ponedjeljak, nakon telefonskog razgovora s odvjetnikom Balabanom, pokucao na vrata njegova ureda i zatražio od njega da ga zastupa pred sudom.

- Njemu su neke osobe iz RS i Srbije predložile da ga ja zastupam i on je sa mnom telefonski kontaktirao. Nakon toga je došao u moju kancelariju i ja sam sa njime obavio razgovor. Čim je došao, rekao mi je da zna za tjeralicu iz RH i da se želi predati.

Pritvor u Sarajevu

U razgovoru s njim utvrdio sam da odluku o predaji nije donio ni pod čijim pritiskom - kazuje nekadašnji splitski student prava Nenad Balaban. Gudurić se, izgleda, prvo htio predati hrvatskim vlastima.

- Prvo je htio da ga branim pred hrvatskim pravosuđem, no kako prema zakonu ja to ne mogu, ta je opcija otpala. Nakon toga izrazio je želju da ga otpratim do granice BiH i RH i da ga tamo predam hrvatskim vlastima. No, ja sam smatrao da je bolje da se preda BH vlastima, te da iziđe pred BH sud, te da se povede ekstradicijski postupak. On se tada odlučio predati policiji RS, nakon čega je odveden u ekstradicijski pritvor u Sarajevo. Djelovao mi je jako prestrašeno i bojao se za svoj život, strahovao je da ga netko ne ubije - kazuje odvjetnik Balaban.

‘Nije pucao iz puške’

Gudurić je, od trenutka kada je RH za njime raspisala tjeralicu, boravio na području BiH i Srbije, te je prema riječima odvjetnika Balabana ilegalno prelazio granicu BiH i Srbije kako bi se pokušao skriti.

- Moj klijent odlučno odbacuje ikakvu umiješanost u ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Meni je u razgovoru rekao da nikada u životu nije pucao iz puške, a kamoli iz snajpera. Kaže da je jednom, prije atentata na Pukanića i Franjića, boravio u Hrvatskoj i da je tada u nekakvom društvu držao pušku, no nikada iz nje nije pucao. Kako kaže, čak ni vojsku nije služio. Moguće je da su na pušci našli njegov DNK, ali on, prema njegovim riječima, nije umiješan u atentat.

- Gudurić ujedno odbacuje insinuacije da je u trenutku atentata na Pukanića i Franjića uopće bio u Zagrebu. Moj klijent vjeruje u hrvatsko pravosuđe i želi što prije oprati ljagu sa svoga imena te dokazati da u ubojstvu Pukanića i Franjića nije sudjelovao ni na koji način - zaključio je odvjetnik Nenad Balaban uz uvjerenje kako će njegov klijent već za desetak dana biti u Zagrebu.

Najveća tajna u iznenadnoj Gudurićevoj predaji jest upravo pitanje zbog čega se on policijskim vlastima RS predao samo dan prije početka zagrebačkog suđenja osumnjičenima za ubojstvo Pukanića i Franjića.

Ujedno, postavlja se i pitanje zbog čega se Gudurić zapravo želi predati hrvatskim vlastima. Čini se da je poglavito preplašen za svoj život, pa smatra da je sigurniji u Hrvatskoj nego u RS, BiH ili Srbiji.

 Ivica MARKOVIĆ

Pljačkao benzinske crpke, zlatarnice, kladionice...

Bojana Gudurića sumnjiči se da je u drugoj polovici 2004. i u siječnju 2005. godine bio član kriminalne skupine koja je “zarađivala“ na području Srbije.

Osumnjičen je za teška kaznena djela razbojstva počinjena u Novom Sadu, Somboru, Srijemskoj Mitrovici i Srbobranu. Kriminalci s kojima se povezuje pljačkali su benzinske postaje, kladionice, zlatarnice, poslovne prostore... a njihov ukupni plijen je bio oko 2,2 milijuna tadašnjih srpskih dinara. Radili su maskirani i uz upotrebu velike količine oružja.

Gudurić je zbog tih kriminalnih radnja u Srbiji osuđen na kaznu zatvora od dvije godine.

- Bojan Gudurić ne želi u Srbiji služiti zatvorsku kaznu od dvije godine jer, kako kaže, neopravdano je osuđen za djela koja nije počinio - rekao je odvjetnik Nenad Balaban.

U Srbiji bi odmah završio u zatvoru

Zagrebački odvjetnik Dragan Baltić branitelj je Bojana Gudurića u RH po službenoj dužnosti.

- Ako i kada Bojan Gudurić bude izručen RH, ja ću, naravno, s njim obaviti sve potrebne razgovore. Suđenje osumnjičenima za ubojstvo Pukanića i Franjića može početi i bez Gudurićeve prisutnosti jer je odlučeno da se njemu može suditi u odsutnosti. Mi smo na odluku o suđenju u odsutnosti podnijeli žalbu, no ta je žalba odbijena. Zapreke za početak suđenja nema. Ako Gudurić u međuvremenu tijekom suđenja bude izručen RH, suđenje će biti prekinuto te će ponovno početi za sve osumnjičene - kazuje odvjetnik Baltić.

No, postoji mogućnost da Gudurićevo izručenje zatraži i Srbija, gdje je on osuđen na dvije godine zatvora.

- U tom slučaju presudna je Gudurićeva izjava, o tome protivi li se izručenju Srbiji. Ako se, hipotetski govorim, bude protivio izručenju Srbiji, a ne bude se protivio izručenju Hrvatskoj, onda će biti izručen Hrvatskoj, a ako bude obrnuto, bit će izručen Srbiji. U svakom slučaju, njemu bi više odgovaralo izručenje u RH, jer ovdje na suđenju može biti i oslobođen, dok u Srbiji mora ići u zatvor na odsluženje zatvorske kazne, i tek iz zatvora može tražiti obnovu postupka za suđenje u Srbiji - rekao je Baltić.

Izručenje Hrvatskoj neće usporiti ni eventualni zahtjev iz Srbije, jer je Hrvatska prva podnijela zahtjev za izručenje Gudurića.

 

I Beograd traži Bojana

Sudac Državnog suda BiH jučer je odredio ekstradicijski pritvor za Bojana Gudurića. Njegov spis odmah je upućen u Ministarstvo pravosuđa BiH, gdje će se odlučiti o izručivanju. Kako je njegovo izručivanje osim Hrvatske zatražila i Srbija, treba vidjeti komu će u konačnici biti izručen. Ekstradicijski pritvor može trajati 18 dana, ali produženje pritvora od 40 dana može zatražiti država koja traži Gudurićevo izručenje. Prema svemu sudeći, ni jedna od država koje traže Gudurića neće zatražiti dodatnih 40 dana jer se on ne protivi izručenju, tako da mislim kako će Gudurićev postupak u BiH završiti vrlo brzo - rekla je za „Slobodnu Dalmaciju“ Manuela Hodžić, glasnogovornica Državnog suda BiH.

Pukanić meta duhanske mafije?

Početak suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića sazvan za srijedu neće biti odgođen zbog jučerašnjeg uhićenja jednog od okrivljenika u tom procesu, Bojana Gudurića, potvrđeno je “Slobodnoj” na Županijskom sudu u Zagrebu.

Mnogo je neizvjesnija dostupnost još dvojice okrivljenika za ubojstvo Pukanića i Franjića, Željka Milovanovića i Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, koji su pritvoreni u nekom od zatvora u Beogradu. Jocić je optužen za organizaciju likvidacije Pukanića i Franjića pred pravosuđem Srbije, dok Milovanović još čeka optužnicu.

U srijedu će se s optužnicom za ubojstvo Pukanića i Franjića pred sutkinjom Županijskog suda Ivanom Kršul suočiti Robert Matanić, Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović.

Tko je mogao naručiti ubojstvo Pukanića, koji je s položaja suvlasnika “Nacionala” igrao ulogu jedne od najvažnijih ličnosti društvenog i političkog života zemlje, nije razvidno iz građe o istrazi. O naručiteljima likvidacije kruže svakakve glasine, a najčešća je ona da bi naručitelj likvidacije mogao biti famozni duhanski švercerski lobi na Balkanu o kojem je “Nacional” objavio stotinjak tekstova, navodeći predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i poduzetnika Stanka Subotića kao glavne organizatore šverca cigareta. I taj će detalj, očekuje se, biti “protresen” na suđenju koje će voditi Ivana Kršul.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ubojstvo-ive-pukanica-guduric-se-predao-jer-se-boji-za-svoj-zivot-87140 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b54f187624240698730731d73c583c9fc9b2adb3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=UBOJSTVO+IVE+PUKANI%C4%86A+Guduri%C4%87+se+predao+jer+se+boji+za+svoj+%C5%BEivot&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fubojstvo-ive-pukanica-guduric-se-predao-jer-se-boji-za-svoj-zivot-87140 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fubojstvo-ive-pukanica-guduric-se-predao-jer-se-boji-za-svoj-zivot-87140 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Djelovao mi je veoma prestrašeno, strahovao je da ga netko ne ubije, kazao nam je banjolučki odvjetnik Nenad Balaban, koji će Bojana Gudurića zastupati u BiH do izručenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OSUMNJIČENI ATENTATOR NA IVU PUKANIĆA TRAŽI IZRUČENJE NAŠEM, A NE SRBIJANSKOM PRAVOSUĐU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaOSUMNJIČENI ATENTATOR NA IVU PUKANIĆA TRAŽI IZRUČENJE NAŠEM, A NE SRBIJANSKOM PRAVOSUĐU

UBOJSTVO IVE PUKANIĆA Gudurić se predao jer se boji za svoj život

Piše PSD.
3. veljače 2010. - 00:39

Moj klijent Bojan Gudurić zvani Bajone, koji se u ponedjeljak oko 20 sati predao u mojoj prisutnosti policiji Republike Srpske, neće se žaliti na eventualni pritvor i izručenje hrvatskim vlastima. Pokušat ću, što je više moguće, skratiti postupak za izručenje Gudurića u ruke hrvatskog pravosuđa i mislim da bi on najkasnije za desetak dana mogao biti predan hrvatskim pravosudnim vlastima - rekao je u razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju“ banjolučki odvjetnik Nenad Balaban, koji će na području BiH do izručenja Hrvatskoj zastupati Gudurića.

Bajone je jedini optuženi sudionik atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića koji se nalazio u bijegu, a predao se dan prije početka suđenja ostalim optuženicima za to dvostruko ubojstvo.

Gudurić je u ponedjeljak, nakon telefonskog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 00:02