stdClass Object ( [id] => 1336552 [title] => U školama lani čak 101 slučaj nasilja, 36 seksualnog zlostavljanja. Pravobraniteljica nam komentira frapantne podatke [alias] => u-skolama-lani-cak-101-slucaj-nasilja-36-seksualnog-zlostavljanja-pravobraniteljica-nam-komentira-frapantne-podatke [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Cipelarenje, šamaranje, šaka u glavu.

Pojedinci ili grupe nasilnika "buliraju" nemoćnog vršnjaka, a gomila snima. I nitko ne priskače u pomoć napadnutom – nažalost, u ovakvom ritmu krenula je još jedna nova nastavna godina kada je u pitanju vršnjačko nasilje u školama. Od početka nastave u rujnu nekoliko je slučajeva dospjelo i u medije, od vršnjačkih premlaćivanja u Puli, Pazinu do najnovijeg u Pakoštanima.

Jedan je dječak zbog težine zadobivenih ozljeda (Pazin) bio hospitaliziran u riječkoj Dječjoj bolnici Kantrida, a maloljetnik koji mu je te ozljede nanio, izvijestila je istarska policija, nakon što je utvrđena sumnja da je počinio djela koja mu se stavljaju na teret, uz kaznenu je prijavu krajem listopada predan u pritvorsku jedinicu policije.

---

---

Hitni prijemi, bolnički odjeli, pritvori – postali su mjesta koje maloljetnim žrtvama i počiniteljima zamjenjuju učionice. Naravno, nitko se ne zavarava da vršnjačkog nasilja u školama i oko nje nije bilo ni prije, ali ono što zabrinjava jest da očito, uz sve mjere, protokole i angažman institucija, ono ne jenjava. Iz izvješća pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević za 2022. godinu izbija frapantan podatak – njezinu je uredu prošle godine prijavljen 101 slučaj nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama, to jest vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Povećanje od čak sto posto u odnosu na 2021. godinu

To je povećanje od čak sto posto u odnosu na 2021. godinu, kada su zaprimili 51 prijavu, i 2020. kada ih je bilo 55, ali i više u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu kada je takvih prijava bilo 82. Od 101 lanjske prijave, njih sedam odnosi se na nasilje u vrtiću (tri prijave za nasilje djelatnika, a četiri za vršnjačko nasilje), dok se na osnovne i srednje škole odnose 94 prijave (85 za vršnjačko nasilje, šest na nasilje učitelja, jedna na nasilje ostalih djelatnika škole, a dva na nasilje roditelja).

- U dvije prethodne godine trajanja pandemije i online nastave, primili smo manji broj pritužbi za vršnjačko nasilje u školi. No, 2022. bilježimo porast pritužbi od sto posto u odnosu na prošlu pandemijsku godinu – navodi pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević u izvješću za 2022. godinu. Najviše prijava Uredu uputili su roditelji (61), dok su djelatnici škola i vrtića na isti način reagirali u 30 slučajeva.

---

image

Iz izvješća pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević za 2022. godinu izbija frapantan podatak

Bruno Konjević/Cropix
---

Broj prijavljenog 101 slučaja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama, koje je Ured pravobraniteljice za djecu zaprimio u 2022. godini, najveći je broj takvih prijava ikad - ilustracije radi, davne 2005. godine Ured ih je zaprimio tek 25.

Još su gori podaci Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (MRMSOSP) koje u izvješću navodi pravobraniteljica, doduše ne za prošlu, nego za 2021. godinu, a prema kojima je čak 1469 djece prijavljeno zbog iskazanog vršnjačkog nasilja, a polovicu obavijesti poslale su škole.

Nimalo ohrabrujući trendovi

Pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević zamolili smo za dodatna objašnjenja vezana za podatke iz izvješća, koliko oni svjedoče o stvarnim razmjerima i oblicima vršnjačkog nasilja o kojima svakodnevno izvještavamo. U dostavljenim pisanim odgovorima pravobraniteljica navodi kako je povećan broj pritužbi koje su zaprimili za vršnjačko nasilje u školi u 2022. godini u odnosu na pandemijske godine posljedica više čimbenika koji ne ukazuju neminovno na drastičan porast nasilja među djecom.

- Za vrijeme pandemije djeca nisu fizički pohađala nastavu pa su bili rjeđi i kontakti među njima te prilike za nasilno ponašanje. Također, pozitivno je povećanje osjetljivosti roditelja, djece i građana općenito za razne oblike neprimjerenog ponašanja, što je rezultiralo češćim prijavljivanjem ponašanja koja ranije nisu prepoznata kao nasilna i štetna – objašnjava pravobraniteljica.

Međutim, iako brojke nužno ne sugeriraju enorman porast vršnjačkog nasilja, zamjećuju se drugi nimalo ohrabrujući trendovi.

- Na drastičan porast vršnjačkog nasilja ne upućuju ni izvješća policije, no ono na što upozorava statistika i zbog čega trebamo biti zabrinuti su sve raniji i sve brutalniji oblici vršnjačkog nasija uz izostanak empatije počinitelja, ali i promatrača nasilja prema žrtvi koji nerijetko nasilje promatraju ili ga čak i snimaju i objavljuju na društvenim mrežama. Bilježi se i porast nasilja u virtualnom svijetu te je nužno razviti učinkovitije preventivne programe za ove nove izazove u području zaštite djece od vršnjačkog nasilja – objašnjava pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

U njezinu izvješću za prošlu godinu upozorava se kako su i dalje nedovoljno prepoznati oblici verbalnog nasilja u školi "u vidu omalovažavanja, vrijeđanja i isključivanja iz skupine", a djelatnici škole dijete koje potraži zaštitu, kako kaže, nerijetko upućuju da se mora "naučiti nositi sa situacijom".

---

image

Od početka nastave u rujnu nekoliko je slučajeva dospjelo i u medije, od vršnjačkih premlaćivanja u Puli, Pazinu do najnovijeg u Pakoštanima.

Željko Puhovski/Cropix
---

Seksualno uznemiravanje u školama

Apostrofirala je i slučajeve seksualnog uznemiravanja u školama, te navela podatak Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojemu je 2022. godine bilo 36 slučajeva seksualnog nasilja u školi, od čega se 20 odnosi na nasilje među učenicima, a ostali na nasilje djelatnika škole (6) i drugih osoba izvan škole nad učenicima (10). Ono što djeluje pomalo bizarno jest da se Uredu pravobraniteljice javljaju i roditelji koji prijavljuju navodno vršnjačko seksualno uznemiravanje – u vrtićima.

- Nerijetko i uobičajene razvojne sukobe između male djece koji završe ugrizom, guranjem i grebanjem ili istraživanje spolnosti primjereno dobi, vide kao (seksualno) zlostavljanje i traže poduzimanje "oštrih" mjera prema drugom djetetu i njegovim roditeljima. Pritom nerijetko drugo dijete nazivaju "zlostavljačem, seksualnim manijakom" i slično - upozorava pravobraniteljica te poziva na potrebu da vrtići educiraju roditelje o razvojnim osobitostima, ponašanju koje je uobičajeno za određenu dob te pravima sve djece.

Što se tiče spolnog uznemiravanja u školama, navodi kako neke prijave, iako ih roditelji vide kao nasilje, upućuju na "recipročnu razmjenu lascivnih sadržaja između djece, nerijetko vrlo vulgarnih i skinutih s interneta". Međutim, dodaje, važno je da škole djecu upozore na neprimjerenost takvih sadržaja.

- Primili smo i prijave za slanje takvih sadržaja djetetu koje na to nije pristalo te za neovlašteno dijeljenje eksplicitnih fotografija. Fotografije su najčešće djevojčice slale svojim vršnjacima s kojima su u emotivnoj vezi, a oni su ih bez odobrenja prosljeđivali drugima što je djevojčice izložilo poruzi i sramoti. U jednom je slučaju došlo i do prave novčane ucjene djevojčice od trećeg vršnjaka te se uključila i policija – neki su od primjera koje navodi pravobraniteljica, pozivajući škole da u takvim slučajevima primijene propise i mjere predviđene za vršnjačko nasilje "jer pojedina ponašanja mogu imati i obilježja kaznenog djela".

Dodaje i kako su zaprimili dvije prijave škola kojima su učenice povjerile da su ih silovali vršnjaci s kojima su bili u vezi, no, policija nije utvrdila postojanje kaznenog djela.

---

image

Problematično je, također, što u slučajevima nasilja škole još uvijek imaju neujednačenu praksu

Luka Gerlanc/Cropix
---

‘Treba nam zdravstveni odgoj u školama!‘

Svi takvi slučajevi nagnali su pravobraniteljicu da još jednom upozori Ministarstvo znanosti i obrazovanja:

- Takva ponašanja potvrđuju potrebu uvođenja obveznog zdravstvenog odgoja u škole na koju kontinuirano upozoravamo! – nema dvojbi za dječju pravobraniteljicu.

Problematično je, također, što u slučajevima nasilja škole još uvijek imaju neujednačenu praksu. Dok dio njih djeluje proaktivno i u skladu s protokolom, mnoge se na takve slučajeve oglušuju.

- Neke škole ne primjenjuju propise čak ni kada nasilni događaj ima obilježja kaznenog djela, najčešće zbog želje da ne naruše "ugled" i sliku škole kao uspješne ustanove – jedan je od problema na koji upozorava Helenca Pirnat Dragičević. Ipak, njezina je generalna ocjena kako škole i šira zajednica nisu nemoćne pred vršnjačkim nasiljem, ali je, osim zakonskih mjera, nužno da unaprijede i preventivne aktivnosti.

- Škole imaju preventivne strategije u okviru kojih su dužne provoditi preventivne programe i aktivnosti za prevenciju nasilja te za razvoj socio-emocionalnih kompetencija. No, pitanje je kako se ove aktivnosti provode u pojedinim školama i s kojim ishodima. Ono što nedostaje okviru ovih preventivnih strategija u školama je učinkovitije provođenje aktivnosti kojima se djecu uči empatiji i nenasilnom rješavanju vršnjačkih sukoba – ističe pravobraniteljica za djecu.

Ali i ono što je ključno - najveća odgovornost zajednice je u kreiranju ozračja nenasilja u cjelokupnom društvu, odnosno slanja jasne poruke svim građanima da je nasilje neprihvatljivo i da će se u slučajevima nasilja uvijek djelovati.

---

Pojedini roditelji dolijevaju ulje na vatru

Pojedini roditelji svojim ponašanjem dodatno dolijevaju ulje na vatru, odnosno, kako upozorava pravobraniteljica za djecu, prijave roditelja za vršnjačko nasilje nisu uvijek utemeljene i često je riječ tek o vršnjačkim sukobima u koji se pojedini roditelji imaju potrebu neprimjereno uplitati na način da nastave produbljivati konflikte među djecom umjesto da ih upućuju na suradnju i pomirbu.

- Nažalost, pojedini roditelji i nakon utvrđenih činjenica putem obavljenih nadzora i procjena policije, nastavljaju inzistirati da je riječ o nasilju u kojem je njihovo dijete žrtva, pri tome optužujući školu da nije primjereno kaznila drugo dijete koje oni vide kao "nasilnika".

Takvo stajalište šteti djeci koja su neosnovano optužena za nasilje, ali i djetetu koje roditelj vidi kao žrtvu u situaciji kada ono to nije i kada je riječ o ravnopravnim vršnjačkim odnosima i sukobima koje djeca, uz povremeno usmjeravanja odraslih, trebaju samostalno rješavati – upozorava pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

---

---

Koristi zdravstvenog odgoja višestruke su za djecu

Uvođenje zasebnog i obveznog zdravstvenog odgoja u škole u nas je godinama "zapaljiva" tema oko koje se vode (ideološki) sporovi.

No, za pravobraniteljicu Helencu Pirnat Dragičević to je potreba na koju ukazuje godinama, a u odgovoru za našu novinu ponavlja kako cjelovit zdravstveni odgoj u školama nije usmjeren samo sadržajima o spolnosti, nego i ostalim aspektima fizičkog i mentalnog zdravlja, osobito kada je riječ o samozaštitnom ponašanju, tu se može educirati i o stereotipima i predrasudama kada je riječ o odnosima među spolovima, prevenciji nasilja u emocionalnim vezama itd.

Pravo na informaciju primjerenu dobi je i pravo koje jamči UN-ova Konvencija o pravima djeteta, ističe ona.

- Koristi zdravstvenog odgoja višestruke su za djecu, ali i za roditelje koje bi također trebalo uključiti u edukacije, informiranje i preventivne aktivnosti. Vjerujemo da se tada ne bi događalo da, primjerice, roditelji četverogodišnjaka u vrtiću "optuže" da je "seksualni zlostavljač" njihovog djeteta iste dobi, jer je ponašanjem pokazalo interes za spolnost primjerenu dobi – objašnjava svoja stajališta dječja pravobraniteljica.

Iako smo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja zatražili podatke o slučajevima nasilja u školama, do zaključenja ovog broja nikakve odgovore nisu dostavili. 

Podsjetimo, podaci MUP-a za prošlu 2022. godinu pokazuju da su lani zabilježena 644 kaznena djela međuvršnjačkog nasilja, što je porast u odnosu na pandemijske 2021. godinu kada ih je bilo 503 (+28 posto), i 2020. s 494 slučaja (+30 posto). Međutim, treba reći kako se u toj statistici obuhvaćeni slučajevi međuvršnjačkog nasilja općenito, nevezano za škole, a počinitelji su evidentirani u dobi od 0-21 godine (maloljetnici do 18 godina te mlađi punoljetnici od 18-21 godine).

Ukupan broj počinitelja međuvršnjačkog nasilja tako je lani iznosio 418, naspram 298 koliko ih je bilo 2021. godine. Zamjetan je rast ženskih počinitelja – na primjer, 2019. godine njihov udio među počiniteljima iznosio je devet posto, 2021. godine 11,4 posto dok je lani 59 djevojčica i djevojaka počinilo međuvršnjačko nasilje, što je udio od 14,11 posto.

---

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => porazno izvješće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => porazno izvješće 2 0 8780 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-03 10:49:16 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-06 11:37:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-06 11:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U školama lani čak 101 slučaj nasilja, 36 seksualnog zlostavljanja. Pravobraniteljica nam komentira frapantne podatke [metakey] => Helenca Pirnat Dragičević, Pravobraniteljica za djecu, vršnjačko nasilje, nasilje u školama, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/03\/23486491.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/03\/23465435.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/03\/16956926.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/03\/14656332.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Luka Gerlanc\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","Bruno Konjevi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pravobraniteljica\u00a0upozorava se kako su i dalje nedovoljno prepoznati oblici verbalnog nasilja, u vidu omalova\u017eavanja, vrije\u0111anja i isklju\u010divanja iz skupine<\/p>","

Problemati\u010dno je, tako\u0111er, \u0161to u slu\u010dajevima nasilja \u0161kole jo\u0161 uvijek imaju neujedna\u010denu praksu<\/p>","

Od po\u010detka nastave u rujnu nekoliko je slu\u010dajeva dospjelo i u medije, od vr\u0161nja\u010dkih premla\u0107ivanja u Puli, Pazinu do najnovijeg u Pako\u0161tanima.<\/p>","

Iz izvje\u0161\u0107a pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragi\u010devi\u0107 za 2022. godinu izbija frapantan podatak<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1272","hd_23486491_1920.jpg":"1920x1080","k_23486491_1280.jpg":"1280x1280","k_23486491_1024.jpg":"1024x1024","k_23486491_640.jpg":"640x640","k_23486491_480.jpg":"480x480","k_23486491_340.jpg":"340x340","k_23486491_220.jpg":"220x220","o_23486491_1280.jpg":"1280x848","o_23486491_1024.jpg":"1024x678","o_23486491_640.jpg":"640x424","o_23486491_480.jpg":"480x318","o_23486491_340.jpg":"340x225","o_23486491_220.jpg":"220x145","h_23486491_1280.jpg":"1280x854","h_23486491_1024.jpg":"1024x683","h_23486491_640.jpg":"640x427","h_23486491_480.jpg":"480x320","h_23486491_340.jpg":"340x227","h_23486491_220.jpg":"220x147","pp_23486491_1280.jpg":"1280x1628","pp_23486491_1024.jpg":"1024x1303","pp_23486491_640.jpg":"640x814","pp_23486491_480.jpg":"480x611","pp_23486491_340.jpg":"340x432","pp_23486491_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_23465435_1920.jpg":"1920x1080","k_23465435_1280.jpg":"1280x1280","k_23465435_1024.jpg":"1024x1024","k_23465435_640.jpg":"640x640","k_23465435_480.jpg":"480x480","k_23465435_340.jpg":"340x340","k_23465435_220.jpg":"220x220","o_23465435_1280.jpg":"1280x851","o_23465435_1024.jpg":"1024x681","o_23465435_640.jpg":"640x425","o_23465435_480.jpg":"480x319","o_23465435_340.jpg":"340x226","o_23465435_220.jpg":"220x146","h_23465435_1280.jpg":"1280x854","h_23465435_1024.jpg":"1024x683","h_23465435_640.jpg":"640x427","h_23465435_480.jpg":"480x320","h_23465435_340.jpg":"340x227","h_23465435_220.jpg":"220x147","pp_23465435_1280.jpg":"1280x1628","pp_23465435_1024.jpg":"1024x1303","pp_23465435_640.jpg":"640x814","pp_23465435_480.jpg":"480x611","pp_23465435_340.jpg":"340x432","pp_23465435_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_16956926_1920.jpg":"1920x1080","k_16956926_1280.jpg":"1280x1280","k_16956926_1024.jpg":"1024x1024","k_16956926_640.jpg":"640x640","k_16956926_480.jpg":"480x480","k_16956926_340.jpg":"340x340","k_16956926_220.jpg":"220x220","o_16956926_1280.jpg":"1280x853","o_16956926_1024.jpg":"1024x682","o_16956926_640.jpg":"640x426","o_16956926_480.jpg":"480x320","o_16956926_340.jpg":"340x226","o_16956926_220.jpg":"220x146","h_16956926_1280.jpg":"1280x854","h_16956926_1024.jpg":"1024x683","h_16956926_640.jpg":"640x427","h_16956926_480.jpg":"480x320","h_16956926_340.jpg":"340x227","h_16956926_220.jpg":"220x147","pp_16956926_1280.jpg":"1280x1628","pp_16956926_1024.jpg":"1024x1303","pp_16956926_640.jpg":"640x814","pp_16956926_480.jpg":"480x611","pp_16956926_340.jpg":"340x432","pp_16956926_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1318","hd_14656332_1920.jpg":"1920x1080","k_14656332_1280.jpg":"1280x1280","k_14656332_1024.jpg":"1024x1024","k_14656332_640.jpg":"640x640","k_14656332_480.jpg":"480x480","k_14656332_340.jpg":"340x340","k_14656332_220.jpg":"220x220","o_14656332_1280.jpg":"1280x878","o_14656332_1024.jpg":"1024x702","o_14656332_640.jpg":"640x439","o_14656332_480.jpg":"480x329","o_14656332_340.jpg":"340x233","o_14656332_220.jpg":"220x151","h_14656332_1280.jpg":"1280x854","h_14656332_1024.jpg":"1024x683","h_14656332_640.jpg":"640x427","h_14656332_480.jpg":"480x320","h_14656332_340.jpg":"340x227","h_14656332_220.jpg":"220x147","pp_14656332_1280.jpg":"1280x1628","pp_14656332_1024.jpg":"1024x1303","pp_14656332_640.jpg":"640x814","pp_14656332_480.jpg":"480x611","pp_14656332_340.jpg":"340x432","pp_14656332_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8148081 Threads: 5 Questions: 1684241318 Slow queries: 5019249 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112544707 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/u-skolama-lani-cak-101-slucaj-nasilja-36-seksualnog-zlostavljanja-pravobraniteljica-nam-komentira-frapantne-podatke-1336552 [printLink] => /vijesti/hrvatska/u-skolama-lani-cak-101-slucaj-nasilja-36-seksualnog-zlostavljanja-pravobraniteljica-nam-komentira-frapantne-podatke-1336552?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 436343 [name] => Helenca Pirnat Dragičević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => helenca-pirnat-dragicevic [link] => /tag/helenca-pirnat-dragicevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265213 [name] => pravobraniteljica za djecu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pravobraniteljica-za-djecu [link] => /tag/pravobraniteljica-za-djecu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 354765 [name] => Vršnjačko nasilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrsnjacko-nasilje [link] => /tag/vrsnjacko-nasilje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 421030 [name] => nasilje u školama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nasilje-u-skolama [link] => /tag/nasilje-u-skolama ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => porazno izvješće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U školama lani čak 101 slučaj nasilja, 36 seksualnog zlostavljanja. Pravobraniteljica nam komentira frapantne podatke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/03/23486491.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Pravobraniteljica upozorava se kako su i dalje nedovoljno prepoznati oblici verbalnog nasilja, u vidu omalovažavanja, vrijeđanja i isključivanja iz skupine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/03/23486491.jpg [title] =>

Pravobraniteljica upozorava se kako su i dalje nedovoljno prepoznati oblici verbalnog nasilja, u vidu omalovažavanja, vrijeđanja i isključivanja iz skupine

/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/03/23465435.jpg [title] =>

Problematično je, također, što u slučajevima nasilja škole još uvijek imaju neujednačenu praksu

Luka Gerlanc/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/03/16956926.jpg [title] =>

Od početka nastave u rujnu nekoliko je slučajeva dospjelo i u medije, od vršnjačkih premlaćivanja u Puli, Pazinu do najnovijeg u Pakoštanima.

Željko Puhovski/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/03/14656332.jpg [title] =>

Iz izvješća pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević za 2022. godinu izbija frapantan podatak

Bruno Konjević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Cipelarenje, šamaranje, šaka u glavu.

Pojedinci ili grupe nasilnika "buliraju" nemoćnog vršnjaka, a gomila snima. I nitko ne priskače u pomoć napadnutom – nažalost, u ovakvom ritmu krenula je još jedna nova nastavna godina kada je u pitanju vršnjačko nasilje u školama. Od početka nastave u rujnu nekoliko je slučajeva dospjelo i u medije, od vršnjačkih premlaćivanja u Puli, Pazinu do najnovijeg u Pakoštanima.

Jedan je dječak zbog težine zadobivenih ozljeda (Pazin) bio hospitaliziran u riječkoj Dječjoj bolnici Kantrida, a maloljetnik koji mu je te ozljede nanio, izvijestila je istarska policija, nakon što je utvrđena sumnja da je počinio djela koja mu se stavljaju na teret, uz kaznenu je prijavu krajem listopada predan u pritvorsku jedinicu policije.

---

---

Hitni prijemi, bolnički odjeli, pritvori – postali su mjesta koje maloljetnim žrtvama i počiniteljima zamjenjuju učionice. Naravno, nitko se ne zavarava da vršnjačkog nasilja u školama i oko nje nije bilo ni prije, ali ono što zabrinjava jest da očito, uz sve mjere, protokole i angažman institucija, ono ne jenjava. Iz izvješća pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević za 2022. godinu izbija frapantan podatak – njezinu je uredu prošle godine prijavljen 101 slučaj nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama, to jest vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Povećanje od čak sto posto u odnosu na 2021. godinu

To je povećanje od čak sto posto u odnosu na 2021. godinu, kada su zaprimili 51 prijavu, i 2020. kada ih je bilo 55, ali i više u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu kada je takvih prijava bilo 82. Od 101 lanjske prijave, njih sedam odnosi se na nasilje u vrtiću (tri prijave za nasilje djelatnika, a četiri za vršnjačko nasilje), dok se na osnovne i srednje škole odnose 94 prijave (85 za vršnjačko nasilje, šest na nasilje učitelja, jedna na nasilje ostalih djelatnika škole, a dva na nasilje roditelja).

- U dvije prethodne godine trajanja pandemije i online nastave, primili smo manji broj pritužbi za vršnjačko nasilje u školi. No, 2022. bilježimo porast pritužbi od sto posto u odnosu na prošlu pandemijsku godinu – navodi pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević u izvješću za 2022. godinu. Najviše prijava Uredu uputili su roditelji (61), dok su djelatnici škola i vrtića na isti način reagirali u 30 slučajeva.

---

image

Iz izvješća pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević za 2022. godinu izbija frapantan podatak

Bruno Konjević/Cropix
---

Broj prijavljenog 101 slučaja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama, koje je Ured pravobraniteljice za djecu zaprimio u 2022. godini, najveći je broj takvih prijava ikad - ilustracije radi, davne 2005. godine Ured ih je zaprimio tek 25.

Još su gori podaci Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (MRMSOSP) koje u izvješću navodi pravobraniteljica, doduše ne za prošlu, nego za 2021. godinu, a prema kojima je čak 1469 djece prijavljeno zbog iskazanog vršnjačkog nasilja, a polovicu obavijesti poslale su škole.

Nimalo ohrabrujući trendovi

Pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević zamolili smo za dodatna objašnjenja vezana za podatke iz izvješća, koliko oni svjedoče o stvarnim razmjerima i oblicima vršnjačkog nasilja o kojima svakodnevno izvještavamo. U dostavljenim pisanim odgovorima pravobraniteljica navodi kako je povećan broj pritužbi koje su zaprimili za vršnjačko nasilje u školi u 2022. godini u odnosu na pandemijske godine posljedica više čimbenika koji ne ukazuju neminovno na drastičan porast nasilja među djecom.

- Za vrijeme pandemije djeca nisu fizički pohađala nastavu pa su bili rjeđi i kontakti među njima te prilike za nasilno ponašanje. Također, pozitivno je povećanje osjetljivosti roditelja, djece i građana općenito za razne oblike neprimjerenog ponašanja, što je rezultiralo češćim prijavljivanjem ponašanja koja ranije nisu prepoznata kao nasilna i štetna – objašnjava pravobraniteljica.

Međutim, iako brojke nužno ne sugeriraju enorman porast vršnjačkog nasilja, zamjećuju se drugi nimalo ohrabrujući trendovi.

- Na drastičan porast vršnjačkog nasilja ne upućuju ni izvješća policije, no ono na što upozorava statistika i zbog čega trebamo biti zabrinuti su sve raniji i sve brutalniji oblici vršnjačkog nasija uz izostanak empatije počinitelja, ali i promatrača nasilja prema žrtvi koji nerijetko nasilje promatraju ili ga čak i snimaju i objavljuju na društvenim mrežama. Bilježi se i porast nasilja u virtualnom svijetu te je nužno razviti učinkovitije preventivne programe za ove nove izazove u području zaštite djece od vršnjačkog nasilja – objašnjava pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

U njezinu izvješću za prošlu godinu upozorava se kako su i dalje nedovoljno prepoznati oblici verbalnog nasilja u školi "u vidu omalovažavanja, vrijeđanja i isključivanja iz skupine", a djelatnici škole dijete koje potraži zaštitu, kako kaže, nerijetko upućuju da se mora "naučiti nositi sa situacijom".

---

image

Od početka nastave u rujnu nekoliko je slučajeva dospjelo i u medije, od vršnjačkih premlaćivanja u Puli, Pazinu do najnovijeg u Pakoštanima.

Željko Puhovski/Cropix
---

Seksualno uznemiravanje u školama

Apostrofirala je i slučajeve seksualnog uznemiravanja u školama, te navela podatak Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojemu je 2022. godine bilo 36 slučajeva seksualnog nasilja u školi, od čega se 20 odnosi na nasilje među učenicima, a ostali na nasilje djelatnika škole (6) i drugih osoba izvan škole nad učenicima (10). Ono što djeluje pomalo bizarno jest da se Uredu pravobraniteljice javljaju i roditelji koji prijavljuju navodno vršnjačko seksualno uznemiravanje – u vrtićima.

- Nerijetko i uobičajene razvojne sukobe između male djece koji završe ugrizom, guranjem i grebanjem ili istraživanje spolnosti primjereno dobi, vide kao (seksualno) zlostavljanje i traže poduzimanje "oštrih" mjera prema drugom djetetu i njegovim roditeljima. Pritom nerijetko drugo dijete nazivaju "zlostavljačem, seksualnim manijakom" i slično - upozorava pravobraniteljica te poziva na potrebu da vrtići educiraju roditelje o razvojnim osobitostima, ponašanju koje je uobičajeno za određenu dob te pravima sve djece.

Što se tiče spolnog uznemiravanja u školama, navodi kako neke prijave, iako ih roditelji vide kao nasilje, upućuju na "recipročnu razmjenu lascivnih sadržaja između djece, nerijetko vrlo vulgarnih i skinutih s interneta". Međutim, dodaje, važno je da škole djecu upozore na neprimjerenost takvih sadržaja.

- Primili smo i prijave za slanje takvih sadržaja djetetu koje na to nije pristalo te za neovlašteno dijeljenje eksplicitnih fotografija. Fotografije su najčešće djevojčice slale svojim vršnjacima s kojima su u emotivnoj vezi, a oni su ih bez odobrenja prosljeđivali drugima što je djevojčice izložilo poruzi i sramoti. U jednom je slučaju došlo i do prave novčane ucjene djevojčice od trećeg vršnjaka te se uključila i policija – neki su od primjera koje navodi pravobraniteljica, pozivajući škole da u takvim slučajevima primijene propise i mjere predviđene za vršnjačko nasilje "jer pojedina ponašanja mogu imati i obilježja kaznenog djela".

Dodaje i kako su zaprimili dvije prijave škola kojima su učenice povjerile da su ih silovali vršnjaci s kojima su bili u vezi, no, policija nije utvrdila postojanje kaznenog djela.

---

image

Problematično je, također, što u slučajevima nasilja škole još uvijek imaju neujednačenu praksu

Luka Gerlanc/Cropix
---

‘Treba nam zdravstveni odgoj u školama!‘

Svi takvi slučajevi nagnali su pravobraniteljicu da još jednom upozori Ministarstvo znanosti i obrazovanja:

- Takva ponašanja potvrđuju potrebu uvođenja obveznog zdravstvenog odgoja u škole na koju kontinuirano upozoravamo! – nema dvojbi za dječju pravobraniteljicu.

Problematično je, također, što u slučajevima nasilja škole još uvijek imaju neujednačenu praksu. Dok dio njih djeluje proaktivno i u skladu s protokolom, mnoge se na takve slučajeve oglušuju.

- Neke škole ne primjenjuju propise čak ni kada nasilni događaj ima obilježja kaznenog djela, najčešće zbog želje da ne naruše "ugled" i sliku škole kao uspješne ustanove – jedan je od problema na koji upozorava Helenca Pirnat Dragičević. Ipak, njezina je generalna ocjena kako škole i šira zajednica nisu nemoćne pred vršnjačkim nasiljem, ali je, osim zakonskih mjera, nužno da unaprijede i preventivne aktivnosti.

- Škole imaju preventivne strategije u okviru kojih su dužne provoditi preventivne programe i aktivnosti za prevenciju nasilja te za razvoj socio-emocionalnih kompetencija. No, pitanje je kako se ove aktivnosti provode u pojedinim školama i s kojim ishodima. Ono što nedostaje okviru ovih preventivnih strategija u školama je učinkovitije provođenje aktivnosti kojima se djecu uči empatiji i nenasilnom rješavanju vršnjačkih sukoba – ističe pravobraniteljica za djecu.

Ali i ono što je ključno - najveća odgovornost zajednice je u kreiranju ozračja nenasilja u cjelokupnom društvu, odnosno slanja jasne poruke svim građanima da je nasilje neprihvatljivo i da će se u slučajevima nasilja uvijek djelovati.

---

Pojedini roditelji dolijevaju ulje na vatru

Pojedini roditelji svojim ponašanjem dodatno dolijevaju ulje na vatru, odnosno, kako upozorava pravobraniteljica za djecu, prijave roditelja za vršnjačko nasilje nisu uvijek utemeljene i često je riječ tek o vršnjačkim sukobima u koji se pojedini roditelji imaju potrebu neprimjereno uplitati na način da nastave produbljivati konflikte među djecom umjesto da ih upućuju na suradnju i pomirbu.

- Nažalost, pojedini roditelji i nakon utvrđenih činjenica putem obavljenih nadzora i procjena policije, nastavljaju inzistirati da je riječ o nasilju u kojem je njihovo dijete žrtva, pri tome optužujući školu da nije primjereno kaznila drugo dijete koje oni vide kao "nasilnika".

Takvo stajalište šteti djeci koja su neosnovano optužena za nasilje, ali i djetetu koje roditelj vidi kao žrtvu u situaciji kada ono to nije i kada je riječ o ravnopravnim vršnjačkim odnosima i sukobima koje djeca, uz povremeno usmjeravanja odraslih, trebaju samostalno rješavati – upozorava pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

---

---

Koristi zdravstvenog odgoja višestruke su za djecu

Uvođenje zasebnog i obveznog zdravstvenog odgoja u škole u nas je godinama "zapaljiva" tema oko koje se vode (ideološki) sporovi.

No, za pravobraniteljicu Helencu Pirnat Dragičević to je potreba na koju ukazuje godinama, a u odgovoru za našu novinu ponavlja kako cjelovit zdravstveni odgoj u školama nije usmjeren samo sadržajima o spolnosti, nego i ostalim aspektima fizičkog i mentalnog zdravlja, osobito kada je riječ o samozaštitnom ponašanju, tu se može educirati i o stereotipima i predrasudama kada je riječ o odnosima među spolovima, prevenciji nasilja u emocionalnim vezama itd.

Pravo na informaciju primjerenu dobi je i pravo koje jamči UN-ova Konvencija o pravima djeteta, ističe ona.

- Koristi zdravstvenog odgoja višestruke su za djecu, ali i za roditelje koje bi također trebalo uključiti u edukacije, informiranje i preventivne aktivnosti. Vjerujemo da se tada ne bi događalo da, primjerice, roditelji četverogodišnjaka u vrtiću "optuže" da je "seksualni zlostavljač" njihovog djeteta iste dobi, jer je ponašanjem pokazalo interes za spolnost primjerenu dobi – objašnjava svoja stajališta dječja pravobraniteljica.

Iako smo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja zatražili podatke o slučajevima nasilja u školama, do zaključenja ovog broja nikakve odgovore nisu dostavili. 

Podsjetimo, podaci MUP-a za prošlu 2022. godinu pokazuju da su lani zabilježena 644 kaznena djela međuvršnjačkog nasilja, što je porast u odnosu na pandemijske 2021. godinu kada ih je bilo 503 (+28 posto), i 2020. s 494 slučaja (+30 posto). Međutim, treba reći kako se u toj statistici obuhvaćeni slučajevi međuvršnjačkog nasilja općenito, nevezano za škole, a počinitelji su evidentirani u dobi od 0-21 godine (maloljetnici do 18 godina te mlađi punoljetnici od 18-21 godine).

Ukupan broj počinitelja međuvršnjačkog nasilja tako je lani iznosio 418, naspram 298 koliko ih je bilo 2021. godine. Zamjetan je rast ženskih počinitelja – na primjer, 2019. godine njihov udio među počiniteljima iznosio je devet posto, 2021. godine 11,4 posto dok je lani 59 djevojčica i djevojaka počinilo međuvršnjačko nasilje, što je udio od 14,11 posto.

---

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Luka Gerlanc/Cropix Željko Puhovski/Cropix Bruno Konjević/Cropix
/Shutterstock

Pravobraniteljica upozorava se kako su i dalje nedovoljno prepoznati oblici verbalnog nasilja, u vidu omalovažavanja, vrijeđanja i isključivanja iz skupine

Luka Gerlanc/Cropix

Problematično je, također, što u slučajevima nasilja škole još uvijek imaju neujednačenu praksu

Željko Puhovski/Cropix

Od početka nastave u rujnu nekoliko je slučajeva dospjelo i u medije, od vršnjačkih premlaćivanja u Puli, Pazinu do najnovijeg u Pakoštanima.

Bruno Konjević/Cropix

Iz izvješća pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević za 2022. godinu izbija frapantan podatak

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/u-skolama-lani-cak-101-slucaj-nasilja-36-seksualnog-zlostavljanja-pravobraniteljica-nam-komentira-frapantne-podatke-1336552 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f2680ce7da1e5c47a15c3197312c265141da48f4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+%C5%A1kolama+lani+%C4%8Dak+101+slu%C4%8Daj+nasilja%2C+36+seksualnog+zlostavljanja.+Pravobraniteljica+nam+komentira+frapantne+podatke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-skolama-lani-cak-101-slucaj-nasilja-36-seksualnog-zlostavljanja-pravobraniteljica-nam-komentira-frapantne-podatke-1336552 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-skolama-lani-cak-101-slucaj-nasilja-36-seksualnog-zlostavljanja-pravobraniteljica-nam-komentira-frapantne-podatke-1336552 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => porazno izvješće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaporazno izvješće

U školama lani čak 101 slučaj nasilja, 36 seksualnog zlostavljanja. Pravobraniteljica nam komentira frapantne podatke

Piše Marijana Cvrtila
6. studenog 2023. - 12:37
Pravobraniteljica upozorava se kako su i dalje nedovoljno prepoznati oblici verbalnog nasilja, u vidu omalovažavanja, vrijeđanja i isključivanja iz skupine/Shutterstock

Cipelarenje, šamaranje, šaka u glavu.

Pojedinci ili grupe nasilnika "buliraju" nemoćnog vršnjaka, a gomila snima. I nitko ne priskače u pomoć napadnutom – nažalost, u ovakvom ritmu krenula je još jedna nova nastavna godina kada je u pitanju vršnjačko nasilje u školama. Od početka nastave u rujnu nekoliko je slučajeva dospjelo i u medije, od vršnjačkih premlaćivanja u Puli, Pazinu do najnovijeg u Pakoštanima.

Jedan je dječak zbog težine zadobivenih ozljeda (Pazin) bio hospitaliziran u riječkoj Dječjoj bolnici Kantrida, a maloljetnik koji mu je te ozljede nanio, izvijestila je istarska policija, nakon što je utvrđena sumnja da je počinio djela koja mu se stavljaju na teret, uz kaznenu je prijavu krajem listopada predan u pritvorsku jedinicu policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 17:11