stdClass Object ( [id] => 1345576 [title] => Toples, kad se leži - može, kad se šeta - ne može, a državni tajnik poručuje: ‘Ne bavi se zakon toplesom na plaži!‘ [alias] => toples-kad-se-lezi-moze-kad-se-seta-ne-moze-a-petrina-porucuje-kod-mene-se-moze-ljubit-pit-i-jist-koliko-oce [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mnoge odredbe o ponašanju na plažama, koje su nedavno uveli Pula, Fažana, Rijeka, Kostrena, poput onih koje se tiču odijevanja i ispijanja alkohola, naišle su na burne kritike, čak i sprdnju u javnosti.

Vjerojatno ste čuli kako je pulski gradonačelnik Filip Zoričić namjeravao zabraniti toples, ali je, nakon burnih napada oporbenih političara i dijela građana, takvu odluku donekle revidirao pa je usvojena ona po kojoj na plažama i drugim dijelovima pomorskog dobra nije dopušteno boraviti, kretati se i sunčati se bez kupaćeg kostima, osim ako je plaža određena kao nudistička.

Polemike je izazvala i zabrana ispijanja alkohola na plažama pa su pod nju potpala sva žestoka pića, ali ne pivo i vino. Naime, pivo i vino ne smatraju se alkoholnim pićem, a sve u skladu sa zakonom, navodi se u odluci. Prema tome, ne dolazi u obzir džin tonik, osim ako se ne ispija na terasi obližnjeg bara.

---

image

Pula, 031023.
Press konferencija Filipa Zoricica u gradskoj palaci na temu krize u upravljanju gradom Pula, tj ostavke Anje Ademi na mjestu procelnice Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte.
Foto: Goran Sebelic/CROPIX

Goran Sebelic/Cropix/Cropix
---

Iako je odluka Grada Pule izazvala salve komentara, slijedili su je ovih dana Rijeka i Kostrena, a sve u skladu s novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama po kojem su svi gradovi i općine u priobalju i na otocima obvezni donijeti odluke o redu na pomorskom dobru.

Stroge sankcije

Tako ovih dana čitamo da Rijeka također zabranjuje alkohol na plažama, a Kostrena i toples. Na kostrenskim plažama, kako je definirano, nije dopušteno kretati se bez kupaćeg kostima ili dijela kupaćeg kostima, osim ako se ne radi o plaži koja je određena kao nudistička. "Misli li se na gornji ili na donji dio kupaćeg? Ako se ne može kretati, može li se ležati?", pitaju građani. Iako podložne različitim tumačenjima, ove odluke prate strogo određene sankcije pa tako osoba, koju se zatekne da se kreće bez dijela kupaćeg kostima, može biti kažnjena s 50 do 260 eura!

- Ne možeš sve zabraniti niti sve dozvoliti – komentirala je Ivana Marković, gradonačelnica Supetra. Upozorila je, međutim, na važeću odluku o zabrani ispijanja alkohola na javnim površinama pa posljedično to nije dopušteno ni na plažama, osim na onima koje imaju ugostiteljske objekte.

- Dakle, po komunalnom redu ne možeš sam donositi alkohol i ispijati ga na plaži jer je i to javna površina, ali sigurno nitko neće propisivati da se pije strogo samo na terasama kafića i naravno da se piće može kupiti i sjesti piti na plažu, a naročito nećemo provjeravati tko što pije. Što se tiče odijevanja, imamo definirane nudističke plaže, a u odluci stoji odredba da se bez kupaćeg kostima ne može šetati po plaži. Prema tome, može se sunčati u toplesu, to nitko ne zabranjuje - kaže Marković.

---

image

Pogled sprijeda, pogled straga, bit će to top tema sljedećeg ljeta

Vojko Bašić/Cropix
---

Dodaje da osobno nema ništa protiv toplesa, a niti protiv nudista na za to određenim plažama. Supetarska gradonačelnica kaže da nisu ni imali većih problema s odijevanjem na plažama.

Znači li to da Kvarnerani i Istrijani imaju većih problema sa svojim gostima kad su im odluke strože?

- Ja sigurno neću zabraniti toples - spremno je komentirao Stipe Petrina, gradonačelnik Primoštena, ali već iz njegovih sljedećih riječi dalo se zaključiti da pomalo i žudi za liberalnijim ponašanjem s obzirom na to da se nježno prisjetio prošlosti svoga grada.

- Primošten je krajem 60-ih bio otok ljubavi, to su bili nudisti, brodom ih se prevozilo svaki dan na Smokvicu. Ali toga više nema, vraćamo se u srednji vijek. Mladima neka se Bog smiluje... - žalostan je.

Ima plaža koliko hoćeš...

- A zašto bi i alkohol zabranili? - sam pita.

- To je sve ...anje, razumite. Oćete turiste, a vi ćete regulirat kako će se ko ponašat. Ne možeš im branit da se kupaju u toplesu, pa ne živimo u Saudijskoj Arabiji ili Iranu. Kome se pored njih ne kupa, neka se makne. Bolje onda da stavite na tablu da je zabranjen dolazak na plažu.

Prije smo imali nudističke plaže, a sada više toga nema, osim ako neko dođe na Smokvicu, ali nije to više kao prije. Primošten je danas sindikalno odmaralište, a ne elitni turizam kao što je bio 70-ih godina. Mi nemamo problema na plažama. I zaista imamo šest kvadrata plaže za svakoga gosta. Na oko 15 tisuća gostiju je oko 90 tisuća kvadrata plaža. A kad smo nasipali plaže, onda smo bili crne ovce, prozivali su nas zbog devastacije. Na kraju su vidili da se ne možete bavit turizmom bez plaže.

---

image

Stipe Petrina: Nek piju, jidu i nek se *ebu, samo neka imaju mjeru u tomu! Zato i dolaze. A nama je to egzistencija

 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Primošten ima 17 kilometara dužnih plaže. Nikad niste čuli za onu priču o šugamanima u Primoštenu. Ne možete se bavit turizmom i povećavat kapacitete, imate 10 tisuća turista i plažu od 20 kvadratnih metara - govori Petrina pa se još jednom vratio na ispijanje alkohola na plažama, kao i na razdvajanje vina i piva od žestica.

- Ma možemo brutalno reć da to padne budali na pamet. Šta ti znaš pije li neko džin tonik? Sad će on ići njušiti kao da je revolucionarna garda u Iranu! A mislin, šta da van govorin? Nek piju, jidu i nek se *ebu, samo neka imaju mjeru u tomu! Zato i dolaze. A nama je to egzistencija - zaključio je Petrina.

Koje su boje ručnici

Uglavnom, diljem obale doživjet ćemo, čini se, niz čudnovatih odluka vezanih za ponašanje na plažama. Moguće je i da nam, kao ponegdje u Italiji, odrede dizajn plažnih ručnika. Stoga smo pitali Josipa Bilavera, državnog tajnika u Ministarstvu mora, koliko je svemu tome doprinio novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama.

---

image

A piće? Smije li alkohol na plaže, osim piva i vina koji se ne tretiraju kao alkoholna pića. A Petrina pita: Šta ti znaš pije li neko džin tonik? Sad će on ići njušiti kao da je revolucionarna garda u Iranu!

Joško Šupić/Cropix
---

- U zakonu se, naravno, nismo bavili toplesima na plaži. Mi smo dali obvezu jedinicama lokalne samouprave da naprave plan upravljanja pomorskim dobrom sukladno pravilniku koji će biti objavljen ovih dana. Nema govora o tome tko će što raditi i kako će se odijevati na plažama. Pravilnik se odnosi na koncesijska odobrenja, odnosno održavanje reda, na broj ležaljki, obvezu zaštitara i tome slično - kazao je Bilaver.

---

Split: Zabranjene krafne i kukuruzi

Grad Split u svojoj odluci o redu na pomorskom dobru nema odredbi koje se odnose na alkohol i odijevanje. Među ostalim se navodi da je na pomorskom dobru zabranjeno ostavljati motocikle, vozila, strojeve, uređaje i plovila, postavljati reklamne predmete bez dozvole, kampirati...

Zabranjeno je izlagati i nuditi robu na prodaju putem pokretnih prodavača, što znači da su oni koji među kupačima obično prolaze s košarama i viču ‘krafne‘ ili ‘kukuruz‘ - u prekršaju! Kazne su novčane i kreću se od 260 do 1320 eura.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SREDNJI VIJEK ILI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SREDNJI VIJEK ILI... 2 0 5704 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-07 12:23:07 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-07 16:15:05 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2023-12-07 15:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Toples, kad se leži - može, kad se šeta - ne može. A Petrina poručuje: 'Kod mene se može ljubit, pit i jist koliko oće!' page_title=Toples, kad se leži - može, kad se šeta - ne može. A Petrina poručuje: 'Kod mene se može ljubit, pit i jist koliko oće!' [metakey] => Toples na plaži, Alkohol na plaži, zakon o pomorskom dobru, Stipe Petrina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/07\/25879948.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26172347.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/25901112.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/25451089.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/25765629.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Goran Sebelic\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zakon je prepustio gradovima i op\u0107inama da odrede pravila pona\u0161anja<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Stipe Petrina: Nek piju, jidu i nek se *ebu, samo neka imaju mjeru u tomu! Zato i dolaze. A nama je to egzistencija<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Pogled sprijeda, pogled straga, bit \u0107e to top tema sljede\u0107eg ljeta<\/p>","

A pi\u0107e? Smije li alkohol na pla\u017ee, osim piva i vina koji se ne tretiraju kao alkoholna pi\u0107a. A Petrina pita: \u0160ta ti zna\u0161 pije li neko d\u017ein tonik? Sad \u0107e on i\u0107i nju\u0161iti kao da je revolucionarna garda u Iranu!<\/p>","

Pula, 031023.
\nPress konferencija Filipa Zoricica u gradskoj palaci na temu krize u upravljanju gradom Pula, tj ostavke Anje Ademi na mjestu procelnice Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25879948_1920.jpg":"1920x1080","k_25879948_1280.jpg":"1280x1280","k_25879948_1024.jpg":"1024x1024","k_25879948_640.jpg":"640x640","k_25879948_480.jpg":"480x480","k_25879948_340.jpg":"340x340","k_25879948_220.jpg":"220x220","o_25879948_1280.jpg":"1280x853","o_25879948_1024.jpg":"1024x682","o_25879948_640.jpg":"640x426","o_25879948_480.jpg":"480x320","o_25879948_340.jpg":"340x226","o_25879948_220.jpg":"220x146","h_25879948_1280.jpg":"1280x854","h_25879948_1024.jpg":"1024x683","h_25879948_640.jpg":"640x427","h_25879948_480.jpg":"480x320","h_25879948_340.jpg":"340x227","h_25879948_220.jpg":"220x147","pp_25879948_1280.jpg":"1280x1628","pp_25879948_1024.jpg":"1024x1303","pp_25879948_640.jpg":"640x814","pp_25879948_480.jpg":"480x611","pp_25879948_340.jpg":"340x432","pp_25879948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26172347_1920.jpg":"1920x1080","k_26172347_1280.jpg":"1280x1280","k_26172347_1024.jpg":"1024x1024","k_26172347_640.jpg":"640x640","k_26172347_480.jpg":"480x480","k_26172347_340.jpg":"340x340","k_26172347_220.jpg":"220x220","o_26172347_1280.jpg":"1280x853","o_26172347_1024.jpg":"1024x682","o_26172347_640.jpg":"640x426","o_26172347_480.jpg":"480x320","o_26172347_340.jpg":"340x226","o_26172347_220.jpg":"220x146","h_26172347_1280.jpg":"1280x854","h_26172347_1024.jpg":"1024x683","h_26172347_640.jpg":"640x427","h_26172347_480.jpg":"480x320","h_26172347_340.jpg":"340x227","h_26172347_220.jpg":"220x147","pp_26172347_1280.jpg":"1280x1628","pp_26172347_1024.jpg":"1024x1303","pp_26172347_640.jpg":"640x814","pp_26172347_480.jpg":"480x611","pp_26172347_340.jpg":"340x432","pp_26172347_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1297","hd_25901112_1920.jpg":"1920x1080","k_25901112_1280.jpg":"1280x1280","k_25901112_1024.jpg":"1024x1024","k_25901112_640.jpg":"640x640","k_25901112_480.jpg":"480x480","k_25901112_340.jpg":"340x340","k_25901112_220.jpg":"220x220","o_25901112_1280.jpg":"1280x864","o_25901112_1024.jpg":"1024x691","o_25901112_640.jpg":"640x432","o_25901112_480.jpg":"480x324","o_25901112_340.jpg":"340x229","o_25901112_220.jpg":"220x148","h_25901112_1280.jpg":"1280x854","h_25901112_1024.jpg":"1024x683","h_25901112_640.jpg":"640x427","h_25901112_480.jpg":"480x320","h_25901112_340.jpg":"340x227","h_25901112_220.jpg":"220x147","pp_25901112_1280.jpg":"1280x1628","pp_25901112_1024.jpg":"1024x1303","pp_25901112_640.jpg":"640x814","pp_25901112_480.jpg":"480x611","pp_25901112_340.jpg":"340x432","pp_25901112_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25451089_1920.jpg":"1920x1080","k_25451089_1280.jpg":"1280x1280","k_25451089_1024.jpg":"1024x1024","k_25451089_640.jpg":"640x640","k_25451089_480.jpg":"480x480","k_25451089_340.jpg":"340x340","k_25451089_220.jpg":"220x220","o_25451089_1280.jpg":"1280x854","o_25451089_1024.jpg":"1024x683","o_25451089_640.jpg":"640x427","o_25451089_480.jpg":"480x320","o_25451089_340.jpg":"340x227","o_25451089_220.jpg":"220x146","h_25451089_1280.jpg":"1280x854","h_25451089_1024.jpg":"1024x683","h_25451089_640.jpg":"640x427","h_25451089_480.jpg":"480x320","h_25451089_340.jpg":"340x227","h_25451089_220.jpg":"220x147","pp_25451089_1280.jpg":"1280x1628","pp_25451089_1024.jpg":"1024x1303","pp_25451089_640.jpg":"640x814","pp_25451089_480.jpg":"480x611","pp_25451089_340.jpg":"340x432","pp_25451089_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25765629_1920.jpg":"1920x1080","k_25765629_1280.jpg":"1280x1280","k_25765629_1024.jpg":"1024x1024","k_25765629_640.jpg":"640x640","k_25765629_480.jpg":"480x480","k_25765629_340.jpg":"340x340","k_25765629_220.jpg":"220x220","o_25765629_1280.jpg":"1280x853","o_25765629_1024.jpg":"1024x682","o_25765629_640.jpg":"640x426","o_25765629_480.jpg":"480x320","o_25765629_340.jpg":"340x226","o_25765629_220.jpg":"220x146","h_25765629_1280.jpg":"1280x854","h_25765629_1024.jpg":"1024x683","h_25765629_640.jpg":"640x427","h_25765629_480.jpg":"480x320","h_25765629_340.jpg":"340x227","h_25765629_220.jpg":"220x147","pp_25765629_1280.jpg":"1280x1628","pp_25765629_1024.jpg":"1024x1303","pp_25765629_640.jpg":"640x814","pp_25765629_480.jpg":"480x611","pp_25765629_340.jpg":"340x432","pp_25765629_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7420773 Threads: 4 Questions: 1597291208 Slow queries: 4741233 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110452854 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/toples-kad-se-lezi-moze-kad-se-seta-ne-moze-a-petrina-porucuje-kod-mene-se-moze-ljubit-pit-i-jist-koliko-oce-1345576 [printLink] => /vijesti/hrvatska/toples-kad-se-lezi-moze-kad-se-seta-ne-moze-a-petrina-porucuje-kod-mene-se-moze-ljubit-pit-i-jist-koliko-oce-1345576?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 739690 [name] => Toples na plaži [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-07 16:33:50 [main_article_id] => 0 [alias] => toples-na-plazi [link] => /tag/toples-na-plazi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 739691 [name] => Alkohol na plaži [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-07 16:33:50 [main_article_id] => 0 [alias] => alkohol-na-plazi [link] => /tag/alkohol-na-plazi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 688231 [name] => zakon o pomorskom dobru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-19 07:59:49 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-pomorskom-dobru [link] => /tag/zakon-o-pomorskom-dobru ) [3] => stdClass Object ( [id] => 312060 [name] => Stipe Petrina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-petrina [link] => /tag/stipe-petrina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SREDNJI VIJEK ILI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Toples, kad se leži - može, kad se šeta - ne može, a državni tajnik poručuje: ‘Ne bavi se zakon toplesom na plaži!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/25879948.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] =>

Zakon je prepustio gradovima i općinama da odrede pravila ponašanja

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/25879948.jpg [title] =>

Zakon je prepustio gradovima i općinama da odrede pravila ponašanja

 

 

Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26172347.jpg [title] =>

Stipe Petrina: Nek piju, jidu i nek se *ebu, samo neka imaju mjeru u tomu! Zato i dolaze. A nama je to egzistencija

 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/25901112.jpg [title] =>

Pogled sprijeda, pogled straga, bit će to top tema sljedećeg ljeta

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/25451089.jpg [title] =>

A piće? Smije li alkohol na plaže, osim piva i vina koji se ne tretiraju kao alkoholna pića. A Petrina pita: Šta ti znaš pije li neko džin tonik? Sad će on ići njušiti kao da je revolucionarna garda u Iranu!

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/25765629.jpg [title] =>

Pula, 031023.
Press konferencija Filipa Zoricica u gradskoj palaci na temu krize u upravljanju gradom Pula, tj ostavke Anje Ademi na mjestu procelnice Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte.
Goran Sebelic/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mnoge odredbe o ponašanju na plažama, koje su nedavno uveli Pula, Fažana, Rijeka, Kostrena, poput onih koje se tiču odijevanja i ispijanja alkohola, naišle su na burne kritike, čak i sprdnju u javnosti.

Vjerojatno ste čuli kako je pulski gradonačelnik Filip Zoričić namjeravao zabraniti toples, ali je, nakon burnih napada oporbenih političara i dijela građana, takvu odluku donekle revidirao pa je usvojena ona po kojoj na plažama i drugim dijelovima pomorskog dobra nije dopušteno boraviti, kretati se i sunčati se bez kupaćeg kostima, osim ako je plaža određena kao nudistička.

Polemike je izazvala i zabrana ispijanja alkohola na plažama pa su pod nju potpala sva žestoka pića, ali ne pivo i vino. Naime, pivo i vino ne smatraju se alkoholnim pićem, a sve u skladu sa zakonom, navodi se u odluci. Prema tome, ne dolazi u obzir džin tonik, osim ako se ne ispija na terasi obližnjeg bara.

---

image

Pula, 031023.
Press konferencija Filipa Zoricica u gradskoj palaci na temu krize u upravljanju gradom Pula, tj ostavke Anje Ademi na mjestu procelnice Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte.
Foto: Goran Sebelic/CROPIX

Goran Sebelic/Cropix/Cropix
---

Iako je odluka Grada Pule izazvala salve komentara, slijedili su je ovih dana Rijeka i Kostrena, a sve u skladu s novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama po kojem su svi gradovi i općine u priobalju i na otocima obvezni donijeti odluke o redu na pomorskom dobru.

Stroge sankcije

Tako ovih dana čitamo da Rijeka također zabranjuje alkohol na plažama, a Kostrena i toples. Na kostrenskim plažama, kako je definirano, nije dopušteno kretati se bez kupaćeg kostima ili dijela kupaćeg kostima, osim ako se ne radi o plaži koja je određena kao nudistička. "Misli li se na gornji ili na donji dio kupaćeg? Ako se ne može kretati, može li se ležati?", pitaju građani. Iako podložne različitim tumačenjima, ove odluke prate strogo određene sankcije pa tako osoba, koju se zatekne da se kreće bez dijela kupaćeg kostima, može biti kažnjena s 50 do 260 eura!

- Ne možeš sve zabraniti niti sve dozvoliti – komentirala je Ivana Marković, gradonačelnica Supetra. Upozorila je, međutim, na važeću odluku o zabrani ispijanja alkohola na javnim površinama pa posljedično to nije dopušteno ni na plažama, osim na onima koje imaju ugostiteljske objekte.

- Dakle, po komunalnom redu ne možeš sam donositi alkohol i ispijati ga na plaži jer je i to javna površina, ali sigurno nitko neće propisivati da se pije strogo samo na terasama kafića i naravno da se piće može kupiti i sjesti piti na plažu, a naročito nećemo provjeravati tko što pije. Što se tiče odijevanja, imamo definirane nudističke plaže, a u odluci stoji odredba da se bez kupaćeg kostima ne može šetati po plaži. Prema tome, može se sunčati u toplesu, to nitko ne zabranjuje - kaže Marković.

---

image

Pogled sprijeda, pogled straga, bit će to top tema sljedećeg ljeta

Vojko Bašić/Cropix
---

Dodaje da osobno nema ništa protiv toplesa, a niti protiv nudista na za to određenim plažama. Supetarska gradonačelnica kaže da nisu ni imali većih problema s odijevanjem na plažama.

Znači li to da Kvarnerani i Istrijani imaju većih problema sa svojim gostima kad su im odluke strože?

- Ja sigurno neću zabraniti toples - spremno je komentirao Stipe Petrina, gradonačelnik Primoštena, ali već iz njegovih sljedećih riječi dalo se zaključiti da pomalo i žudi za liberalnijim ponašanjem s obzirom na to da se nježno prisjetio prošlosti svoga grada.

- Primošten je krajem 60-ih bio otok ljubavi, to su bili nudisti, brodom ih se prevozilo svaki dan na Smokvicu. Ali toga više nema, vraćamo se u srednji vijek. Mladima neka se Bog smiluje... - žalostan je.

Ima plaža koliko hoćeš...

- A zašto bi i alkohol zabranili? - sam pita.

- To je sve ...anje, razumite. Oćete turiste, a vi ćete regulirat kako će se ko ponašat. Ne možeš im branit da se kupaju u toplesu, pa ne živimo u Saudijskoj Arabiji ili Iranu. Kome se pored njih ne kupa, neka se makne. Bolje onda da stavite na tablu da je zabranjen dolazak na plažu.

Prije smo imali nudističke plaže, a sada više toga nema, osim ako neko dođe na Smokvicu, ali nije to više kao prije. Primošten je danas sindikalno odmaralište, a ne elitni turizam kao što je bio 70-ih godina. Mi nemamo problema na plažama. I zaista imamo šest kvadrata plaže za svakoga gosta. Na oko 15 tisuća gostiju je oko 90 tisuća kvadrata plaža. A kad smo nasipali plaže, onda smo bili crne ovce, prozivali su nas zbog devastacije. Na kraju su vidili da se ne možete bavit turizmom bez plaže.

---

image

Stipe Petrina: Nek piju, jidu i nek se *ebu, samo neka imaju mjeru u tomu! Zato i dolaze. A nama je to egzistencija

 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Primošten ima 17 kilometara dužnih plaže. Nikad niste čuli za onu priču o šugamanima u Primoštenu. Ne možete se bavit turizmom i povećavat kapacitete, imate 10 tisuća turista i plažu od 20 kvadratnih metara - govori Petrina pa se još jednom vratio na ispijanje alkohola na plažama, kao i na razdvajanje vina i piva od žestica.

- Ma možemo brutalno reć da to padne budali na pamet. Šta ti znaš pije li neko džin tonik? Sad će on ići njušiti kao da je revolucionarna garda u Iranu! A mislin, šta da van govorin? Nek piju, jidu i nek se *ebu, samo neka imaju mjeru u tomu! Zato i dolaze. A nama je to egzistencija - zaključio je Petrina.

Koje su boje ručnici

Uglavnom, diljem obale doživjet ćemo, čini se, niz čudnovatih odluka vezanih za ponašanje na plažama. Moguće je i da nam, kao ponegdje u Italiji, odrede dizajn plažnih ručnika. Stoga smo pitali Josipa Bilavera, državnog tajnika u Ministarstvu mora, koliko je svemu tome doprinio novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama.

---

image

A piće? Smije li alkohol na plaže, osim piva i vina koji se ne tretiraju kao alkoholna pića. A Petrina pita: Šta ti znaš pije li neko džin tonik? Sad će on ići njušiti kao da je revolucionarna garda u Iranu!

Joško Šupić/Cropix
---

- U zakonu se, naravno, nismo bavili toplesima na plaži. Mi smo dali obvezu jedinicama lokalne samouprave da naprave plan upravljanja pomorskim dobrom sukladno pravilniku koji će biti objavljen ovih dana. Nema govora o tome tko će što raditi i kako će se odijevati na plažama. Pravilnik se odnosi na koncesijska odobrenja, odnosno održavanje reda, na broj ležaljki, obvezu zaštitara i tome slično - kazao je Bilaver.

---

Split: Zabranjene krafne i kukuruzi

Grad Split u svojoj odluci o redu na pomorskom dobru nema odredbi koje se odnose na alkohol i odijevanje. Među ostalim se navodi da je na pomorskom dobru zabranjeno ostavljati motocikle, vozila, strojeve, uređaje i plovila, postavljati reklamne predmete bez dozvole, kampirati...

Zabranjeno je izlagati i nuditi robu na prodaju putem pokretnih prodavača, što znači da su oni koji među kupačima obično prolaze s košarama i viču ‘krafne‘ ili ‘kukuruz‘ - u prekršaju! Kazne su novčane i kreću se od 260 do 1320 eura.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Vojko Bašić/Cropix Joško Šupić/Cropix Goran Sebelic/Cropix/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix

Zakon je prepustio gradovima i općinama da odrede pravila ponašanja

 

 

Nikša Stipaničev/Cropix

Stipe Petrina: Nek piju, jidu i nek se *ebu, samo neka imaju mjeru u tomu! Zato i dolaze. A nama je to egzistencija

 

Vojko Bašić/Cropix

Pogled sprijeda, pogled straga, bit će to top tema sljedećeg ljeta

Joško Šupić/Cropix

A piće? Smije li alkohol na plaže, osim piva i vina koji se ne tretiraju kao alkoholna pića. A Petrina pita: Šta ti znaš pije li neko džin tonik? Sad će on ići njušiti kao da je revolucionarna garda u Iranu!

Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Pula, 031023.
Press konferencija Filipa Zoricica u gradskoj palaci na temu krize u upravljanju gradom Pula, tj ostavke Anje Ademi na mjestu procelnice Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/toples-kad-se-lezi-moze-kad-se-seta-ne-moze-a-petrina-porucuje-kod-mene-se-moze-ljubit-pit-i-jist-koliko-oce-1345576 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0e26ba99582a5f3787801003606dfaa7c09b26ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Toples%2C+kad+se+le%C5%BEi+-+mo%C5%BEe%2C+kad+se+%C5%A1eta+-+ne+mo%C5%BEe%2C+a+dr%C5%BEavni+tajnik+poru%C4%8Duje%3A+%E2%80%98Ne+bavi+se+zakon+toplesom+na+pla%C5%BEi%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftoples-kad-se-lezi-moze-kad-se-seta-ne-moze-a-petrina-porucuje-kod-mene-se-moze-ljubit-pit-i-jist-koliko-oce-1345576 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftoples-kad-se-lezi-moze-kad-se-seta-ne-moze-a-petrina-porucuje-kod-mene-se-moze-ljubit-pit-i-jist-koliko-oce-1345576 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SREDNJI VIJEK ILI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSREDNJI VIJEK ILI...

Toples, kad se leži - može, kad se šeta - ne može, a državni tajnik poručuje: ‘Ne bavi se zakon toplesom na plaži!‘

Piše Silvana Uzinić
7. prosinca 2023. - 16:33

Mnoge odredbe o ponašanju na plažama, koje su nedavno uveli Pula, Fažana, Rijeka, Kostrena, poput onih koje se tiču odijevanja i ispijanja alkohola, naišle su na burne kritike, čak i sprdnju u javnosti.

Vjerojatno ste čuli kako je pulski gradonačelnik Filip Zoričić namjeravao zabraniti toples, ali je, nakon burnih napada oporbenih političara i dijela građana, takvu odluku donekle revidirao pa je usvojena ona po kojoj na plažama i drugim dijelovima pomorskog dobra nije dopušteno boraviti, kretati se i sunčati se bez kupaćeg kostima, osim ako je plaža određena kao nudistička.

Polemike je izazvala i zabrana ispijanja alkohola na plažama pa su pod nju potpala sva žestoka pića, ali ne pivo i vino. Naime, pivo i vino ne smatraju se alkoholnim pićem, a sve u skladu sa zakonom,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 07:10