stdClass Object ( [id] => 130404 [title] => SVJEDOK OLUJE 'Orie podmeće! Gotovina je zabranio paljbu po civilima' [alias] => svjedok-oluje-orie-podmece-gotovina-je-zabranio-paljbu-po-civilima [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nikada nikakvu dokumentaciju o topničkim ciljevima u Kninu nisam predao ni Sudskom vijeću haaškog Tribunala niti sucu Orieju. Niti je bila uloga Vijeća i suca Orieja da prikupljaju dokumentaciju, niti sam je ja imao. Nalazila se u Arhivu MORH-a i koristila se na sudu, a bila je dostupna i Tužiteljstvu i obrani u tijeku suđenja, tvrdi ogorčen nekim medijskim interpretacijama Marko Rajčić, zapovjednik topništva Zbornog područja Split u Oluji, danas stožerni brigadir u mirovini.

U svome svjedočenju pred Haaškim sudom, ističe, potvrdio je da se radi o autentičnoj dokumentaciji i iznio koji su vojni ciljevi gađani u Kninu, jer civilni su ciljevi bili zabranjeni za granatiranje.

- O tome postoje kompletni zapisi koje imam kao dokaz što sam i o čemu govorio u Haagu. Nažalost, dio medija je, potpuno i netočno, doveo u kontekst s presudom i njezinom težinom moje svjedočenje, zbog čega sam konsterniran - izjavio je za Slobodnu umirovljeni časnik.

Dva puta svjedočio

Rajčić je, inače, dva puta svjedočio u Haagu, tijekom 2009. g. (u veljači i svibnju), i to po zahtjevu Tužiteljstva s obvezujućim nalogom suda. Dakle, da ne bi bilo nikakve zabune, Rajčić nije bio svjedok Tužiteljstva, mada su to tražili od njega, što je odbio, ali je iskaz morao dati temeljem sub poene.

- Ono što stalno tvrdim, a što i sada želim podvući, jest potpuno kriva, neargumentirana točka optužnice o navodnom neselektivnom granatiranju Knina. O tome nema govora. U Haagu sam točno naveo sve legitimne ciljeve, isključivo vojne, koje smo gađali, a činjenica je da to potvrđuje i vojna struka s obje strane sukoba.

Ne razumijem, kaže Rajčić, zbog čega onda sudac Orie uporno podmeće. U presudi generalu Anti Gotovini, izrijekom tvrdi stoženi brigadir Rajčić, ne može stajati da Hrvatska vojska i njezin zapovjednik u Oluji Ante Gotovina nisu razlikovali vojnike od civila i da je Knin bio opći cilj, a topništvo alat u potpori ostvarenja “zločinačkog pothvata”.

Tri slučaja

- Navest ću vam tri slučaja: za vrijeme Oluje, prije i poslije same akcije, kada je po zapovijedi generala Gotovine zaustavljeno gađanje kolona koje su se izvlačile i bježale, jer su između neprijateljskih vojnika bili i civili.

Prvi slučaj je bio prije Oluje, u operaciji Skok 1 na Dinari, u zimu 1995. g. Kad su četnici po Banjoj Luci - kazuje detaljno Rajčić - pohvatali veći broj Bošnjaka da im na Dinari kopaju rovove, da bi se nakon toga izmiješani vojnici i bošnjački civili izvlačili, prije otvaranja paljbe, Gotovina nam je zapovjedio: NE! Zaustavi paljbu! Baš zato da ne stradaju civili.

Drugi slučaj je bio u samoj akciji Oluja, 7. ili 8. kolovoza 1995. g., prije podne. Jedan je kapetan Jugoslavenske armije od Strmice uz Unsku prugu prema Ličkoj Kaldrmi izvlačio vojsku. Mi smo se već pripremili za topničku paljbu po toj formaciji. Međutim, zahvaljujući prisluškivanju neprijatelja, došli smo do saznanja da među njima ima i civila, te je Gotovina ponovno zaustavio paljbu.

Treći slučaj je bio na “južnom potezu”, Mrkonjić Grad prema Banjoj Luci, desna obala Vrbasa. U zraku smo imali bespilotne letjelice. Njihova se vojska izvlačila sa svom tehnikom, tenkovima, oklopnim transporterima, ali je vojska opet bila izmiješana s civilima, civilnim vozilima, zaprežnim kolima. Kad je to vidio, general Gotovina nam je samo rekao: Da vam nije palo napamet gađati kolonu!

DAVORKA BLAŽEVIĆ

Nitko me nije zvao iz vrha vlasti

Sudac Orie zaključuje da HV i zapovjednik Gotovina nisu razlikovali vojne od civilnih ciljeva!? To je naprosto strašno, neprihvatljivo, tendenciozno.

Smisao takvog suđenja svakako nije pravda, zaključuje ogorčeni Rajčić, koji ne propušta napomenuti da nikad nitko ni iz jedne državne institucije nije s njime razgovarao ni prije ni poslije svjedočenja u Haagu, iako je visoki časnik HV-a.

General oslobađao BiH, a Orie ga kaznio za zločin u Gruborima

Da nakon Oluje nisu na oslobođeno područje pripušteni kojekakvi samozvani suci ”prijekog suda” koji su uprljali odore Hrvatske vojske i policije radi pljačke i otimačine srpske imovine, ali i beskrupuloznog ubijanja zatečenih civila, uglavnom starčadi kako ne bi bilo živih svjedoka njihovih nedjela, ili da su odmah izvedeni pred hrvatske sudove i sankcionirani, danas ne bi cijela Hrvatska bila u nekoj vrsti izvanrednog stanja zbog drakonskih presuda generalima Gotovini i Markaču.

Svi zločini što su se dogodili u Oluji i uglavnom nakon nje, uračunati su u grijeh i odgovornost zapovjednika- Ante Gotovine. U toj su kriminalnoj bilanci i Grubori. U tom je mjestu 25. kolovoza 1995., čak 20 dana nakon vojno-redarstvene operacije Oluja (dok je Gotovina bio u BiH) ubijeno šest srpskih civila.

Pronađena su tijela Miloša Grubora (80), Jove Grubora (65), Marije Grubor (90), Milice Grubor (51), Đure Karanovića (45), dok tijelo šeste žrtve, Jovana Grubora, nikad nije nađeno. Sumnja se da je spaljeno.

Četrnaest godina poslije, u jednomjesečnom pritvoru su se našli tadašnji zamjenik zapovjednika Specijalne policije Željko Sačić i pripadnici specijalne postrojbe MUP-a: Frano Drlje, Božidar Krajina, Berislav Garić i Igor Beneti. Sačića se teretilo za prikrivanje zločina, da je po njegovu nalogu napravljeno lažno izvješće, da je policajcima zabranio očevid i istragu kako bi se zločin razjasnio i ubojice otkrili.

Svi optuženi bili su sudionici akcije Obruč, u kojoj je cijelo to područje trebalo pročešljati u potrazi za zaostalim neprijateljskim snagama, kako bi se osigurao prolazak ‘Vlaka slobode’ kojim je u Knin trijumfalno stizao predsjednik Tuđman s mnogobrojnom svitom.

Srpsko stanovništvo toga kraja, na poziv UNPROFOR-a taj dan je uglavnom bilo u Plavnom gdje su se prijavljivali za odlazak u Srbiju. Samo nekolicina starijih tvrdoglavo je odbila napustiti svoje kuće, ostali su u Gruborima i to platili životom.

Dok su pripadnici UN-a u seoskoj školi u Plavnu popisivali mjesne Srbe za odlazak, primijetili su policijska vozila sa specijalcima u zelenim maskirnim odorama, kako su prošli kroz Plavno prema Gruborima. Zapisali su registarske pločice 010 027, 010 319, 00352, ZG 720 GJ, ZG 721 GJ. Ubrzo se čula pucnjava, a nebo se pretvorilo u golemu buktinju. Selo je bilo u plamenu...

Dva dana poslije, pričaju svjedoci, pripadnici HV-a odnijeli su leševe s mjesta zločina.Znalo se tko je zločin počinio ali se to godinama zataškavalo jer su se i zapovjednici bojali agresivnosti i surovosti pojedinih specijalaca. O ubojstvu civila u Gruborima ispredaju se godinama razne priče.

Od osvetničkog pohoda specijalaca zbog ranijeg ubojstva hrvatskog vojnika, preko one o jednom reterdiranom mještaninu koji je ubijao Hrvate po Krajini, do teze o zločinu s predumišljajem - da u Gruborima ne ostane nitko živ, kao i u Varivodama mjesec dana poslije Grubora ili u Gošićima dan prije.

D. Blažević

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAPOVJEDnIK TopNIŠTVA U OLUJI I SVJEDOK U HAAGU marko rajčić, ŠOKIRAN ZAKLJUČCIMA presude [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-04-19 21:24:17 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-04-19 22:33:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-04-19 21:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8054 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/04/19/Novosti/RAJCIC_BRIGADIR2903-DES.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x503" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38284910 Threads: 3 Questions: 7090623432 Slow queries: 3298624 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608165393 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/svjedok-oluje-orie-podmece-gotovina-je-zabranio-paljbu-po-civilima-130404 [printLink] => /vijesti/hrvatska/svjedok-oluje-orie-podmece-gotovina-je-zabranio-paljbu-po-civilima-130404?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 118383 [name] => MarkoRajčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => markorajcic [link] => /tag/markorajcic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 131786 [name] => presudahaag [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => presudahaag [link] => /tag/presudahaag ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAPOVJEDnIK TopNIŠTVA U OLUJI I SVJEDOK U HAAGU marko rajčić, ŠOKIRAN ZAKLJUČCIMA presude [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => SVJEDOK OLUJE 'Orie podmeće! Gotovina je zabranio paljbu po civilima' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-14-13-50-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/04/19/Novosti/RAJCIC_BRIGADIR2903-DES.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/04/19/Novosti/RAJCIC_BRIGADIR2903-DES.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nikada nikakvu dokumentaciju o topničkim ciljevima u Kninu nisam predao ni Sudskom vijeću haaškog Tribunala niti sucu Orieju. Niti je bila uloga Vijeća i suca Orieja da prikupljaju dokumentaciju, niti sam je ja imao. Nalazila se u Arhivu MORH-a i koristila se na sudu, a bila je dostupna i Tužiteljstvu i obrani u tijeku suđenja, tvrdi ogorčen nekim medijskim interpretacijama Marko Rajčić, zapovjednik topništva Zbornog područja Split u Oluji, danas stožerni brigadir u mirovini.

U svome svjedočenju pred Haaškim sudom, ističe, potvrdio je da se radi o autentičnoj dokumentaciji i iznio koji su vojni ciljevi gađani u Kninu, jer civilni su ciljevi bili zabranjeni za granatiranje.

- O tome postoje kompletni zapisi koje imam kao dokaz što sam i o čemu govorio u Haagu. Nažalost, dio medija je, potpuno i netočno, doveo u kontekst s presudom i njezinom težinom moje svjedočenje, zbog čega sam konsterniran - izjavio je za Slobodnu umirovljeni časnik.

Dva puta svjedočio

Rajčić je, inače, dva puta svjedočio u Haagu, tijekom 2009. g. (u veljači i svibnju), i to po zahtjevu Tužiteljstva s obvezujućim nalogom suda. Dakle, da ne bi bilo nikakve zabune, Rajčić nije bio svjedok Tužiteljstva, mada su to tražili od njega, što je odbio, ali je iskaz morao dati temeljem sub poene.

- Ono što stalno tvrdim, a što i sada želim podvući, jest potpuno kriva, neargumentirana točka optužnice o navodnom neselektivnom granatiranju Knina. O tome nema govora. U Haagu sam točno naveo sve legitimne ciljeve, isključivo vojne, koje smo gađali, a činjenica je da to potvrđuje i vojna struka s obje strane sukoba.

Ne razumijem, kaže Rajčić, zbog čega onda sudac Orie uporno podmeće. U presudi generalu Anti Gotovini, izrijekom tvrdi stoženi brigadir Rajčić, ne može stajati da Hrvatska vojska i njezin zapovjednik u Oluji Ante Gotovina nisu razlikovali vojnike od civila i da je Knin bio opći cilj, a topništvo alat u potpori ostvarenja “zločinačkog pothvata”.

Tri slučaja

- Navest ću vam tri slučaja: za vrijeme Oluje, prije i poslije same akcije, kada je po zapovijedi generala Gotovine zaustavljeno gađanje kolona koje su se izvlačile i bježale, jer su između neprijateljskih vojnika bili i civili.

Prvi slučaj je bio prije Oluje, u operaciji Skok 1 na Dinari, u zimu 1995. g. Kad su četnici po Banjoj Luci - kazuje detaljno Rajčić - pohvatali veći broj Bošnjaka da im na Dinari kopaju rovove, da bi se nakon toga izmiješani vojnici i bošnjački civili izvlačili, prije otvaranja paljbe, Gotovina nam je zapovjedio: NE! Zaustavi paljbu! Baš zato da ne stradaju civili.

Drugi slučaj je bio u samoj akciji Oluja, 7. ili 8. kolovoza 1995. g., prije podne. Jedan je kapetan Jugoslavenske armije od Strmice uz Unsku prugu prema Ličkoj Kaldrmi izvlačio vojsku. Mi smo se već pripremili za topničku paljbu po toj formaciji. Međutim, zahvaljujući prisluškivanju neprijatelja, došli smo do saznanja da među njima ima i civila, te je Gotovina ponovno zaustavio paljbu.

Treći slučaj je bio na “južnom potezu”, Mrkonjić Grad prema Banjoj Luci, desna obala Vrbasa. U zraku smo imali bespilotne letjelice. Njihova se vojska izvlačila sa svom tehnikom, tenkovima, oklopnim transporterima, ali je vojska opet bila izmiješana s civilima, civilnim vozilima, zaprežnim kolima. Kad je to vidio, general Gotovina nam je samo rekao: Da vam nije palo napamet gađati kolonu!

DAVORKA BLAŽEVIĆ

Nitko me nije zvao iz vrha vlasti

Sudac Orie zaključuje da HV i zapovjednik Gotovina nisu razlikovali vojne od civilnih ciljeva!? To je naprosto strašno, neprihvatljivo, tendenciozno.

Smisao takvog suđenja svakako nije pravda, zaključuje ogorčeni Rajčić, koji ne propušta napomenuti da nikad nitko ni iz jedne državne institucije nije s njime razgovarao ni prije ni poslije svjedočenja u Haagu, iako je visoki časnik HV-a.

General oslobađao BiH, a Orie ga kaznio za zločin u Gruborima

Da nakon Oluje nisu na oslobođeno područje pripušteni kojekakvi samozvani suci ”prijekog suda” koji su uprljali odore Hrvatske vojske i policije radi pljačke i otimačine srpske imovine, ali i beskrupuloznog ubijanja zatečenih civila, uglavnom starčadi kako ne bi bilo živih svjedoka njihovih nedjela, ili da su odmah izvedeni pred hrvatske sudove i sankcionirani, danas ne bi cijela Hrvatska bila u nekoj vrsti izvanrednog stanja zbog drakonskih presuda generalima Gotovini i Markaču.

Svi zločini što su se dogodili u Oluji i uglavnom nakon nje, uračunati su u grijeh i odgovornost zapovjednika- Ante Gotovine. U toj su kriminalnoj bilanci i Grubori. U tom je mjestu 25. kolovoza 1995., čak 20 dana nakon vojno-redarstvene operacije Oluja (dok je Gotovina bio u BiH) ubijeno šest srpskih civila.

Pronađena su tijela Miloša Grubora (80), Jove Grubora (65), Marije Grubor (90), Milice Grubor (51), Đure Karanovića (45), dok tijelo šeste žrtve, Jovana Grubora, nikad nije nađeno. Sumnja se da je spaljeno.

Četrnaest godina poslije, u jednomjesečnom pritvoru su se našli tadašnji zamjenik zapovjednika Specijalne policije Željko Sačić i pripadnici specijalne postrojbe MUP-a: Frano Drlje, Božidar Krajina, Berislav Garić i Igor Beneti. Sačića se teretilo za prikrivanje zločina, da je po njegovu nalogu napravljeno lažno izvješće, da je policajcima zabranio očevid i istragu kako bi se zločin razjasnio i ubojice otkrili.

Svi optuženi bili su sudionici akcije Obruč, u kojoj je cijelo to područje trebalo pročešljati u potrazi za zaostalim neprijateljskim snagama, kako bi se osigurao prolazak ‘Vlaka slobode’ kojim je u Knin trijumfalno stizao predsjednik Tuđman s mnogobrojnom svitom.

Srpsko stanovništvo toga kraja, na poziv UNPROFOR-a taj dan je uglavnom bilo u Plavnom gdje su se prijavljivali za odlazak u Srbiju. Samo nekolicina starijih tvrdoglavo je odbila napustiti svoje kuće, ostali su u Gruborima i to platili životom.

Dok su pripadnici UN-a u seoskoj školi u Plavnu popisivali mjesne Srbe za odlazak, primijetili su policijska vozila sa specijalcima u zelenim maskirnim odorama, kako su prošli kroz Plavno prema Gruborima. Zapisali su registarske pločice 010 027, 010 319, 00352, ZG 720 GJ, ZG 721 GJ. Ubrzo se čula pucnjava, a nebo se pretvorilo u golemu buktinju. Selo je bilo u plamenu...

Dva dana poslije, pričaju svjedoci, pripadnici HV-a odnijeli su leševe s mjesta zločina.Znalo se tko je zločin počinio ali se to godinama zataškavalo jer su se i zapovjednici bojali agresivnosti i surovosti pojedinih specijalaca. O ubojstvu civila u Gruborima ispredaju se godinama razne priče.

Od osvetničkog pohoda specijalaca zbog ranijeg ubojstva hrvatskog vojnika, preko one o jednom reterdiranom mještaninu koji je ubijao Hrvate po Krajini, do teze o zločinu s predumišljajem - da u Gruborima ne ostane nitko živ, kao i u Varivodama mjesec dana poslije Grubora ili u Gošićima dan prije.

D. Blažević

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/svjedok-oluje-orie-podmece-gotovina-je-zabranio-paljbu-po-civilima-130404 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cf0acac9dd7daaaee93c6961cab51f3e850a7209 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=SVJEDOK+OLUJE+%26%23039%3BOrie+podme%C4%87e%21+Gotovina+je+zabranio+paljbu+po+civilima%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsvjedok-oluje-orie-podmece-gotovina-je-zabranio-paljbu-po-civilima-130404 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsvjedok-oluje-orie-podmece-gotovina-je-zabranio-paljbu-po-civilima-130404 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAPOVJEDnIK TopNIŠTVA U OLUJI I SVJEDOK U HAAGU marko rajčić, ŠOKIRAN ZAKLJUČCIMA presude [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaZAPOVJEDnIK TopNIŠTVA U OLUJI I SVJEDOK U HAAGU marko rajčić, ŠOKIRAN ZAKLJUČCIMA presude

SVJEDOK OLUJE 'Orie podmeće! Gotovina je zabranio paljbu po civilima'

Piše PSD.
19. travnja 2011. - 23:31

Nikada nikakvu dokumentaciju o topničkim ciljevima u Kninu nisam predao ni Sudskom vijeću haaškog Tribunala niti sucu Orieju. Niti je bila uloga Vijeća i suca Orieja da prikupljaju dokumentaciju, niti sam je ja imao. Nalazila se u Arhivu MORH-a i koristila se na sudu, a bila je dostupna i Tužiteljstvu i obrani u tijeku suđenja, tvrdi ogorčen nekim medijskim interpretacijama Marko Rajčić, zapovjednik topništva Zbornog područja Split u Oluji, danas stožerni brigadir u mirovini.

U svome svjedočenju pred Haaškim sudom, ističe, potvrdio je da se radi o autentičnoj dokumentaciji i iznio koji su vojni ciljevi gađani u Kninu, jer civilni su ciljevi bili zabranjeni za granatiranje.

- O tome postoje kompletni zapisi koje imam kao dokaz što sam i o čemu govorio u Haagu. Nažalost, di...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 16:13