stdClass Object ( [id] => 166948 [title] => Svaguša zgrožen plasiranjem informacija o svom poslovnom krahu: Kažu da sam u blokadi, a ja se - širim! [alias] => svagusa-zgrozen-plasiranjem-informacija-o-svom-poslovnom-krahu-kazu-da-sam-u-blokadi-a-ja-se-sirim [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => U nizu poslovnih gubitaka, što zbog krize i dugova, što neuspješnog poslovanja, spominje se i propast pekarskog carstva obitelji Svaguša. Splitska tvrtka koja postoji 18 godina, počevši s pekarnicom u privatnoj kući na Dragovodama, pa se širila i u maloprodajnim lancima i prodavaonicama u supermarketima, uz kupnju tvornice kolača Bobis, sada ima 520 uposlenih i, kako nam kaže sam vlasnik Joško Svaguša, posluje likvidno!

- Zgrozile su me informacije kako propadam, i to zbog zatvaranja triju prodavaonica u Zagrebu – počeo je priču 40-godišnjak, koji je, osim što je privatni poduzetnik, i splitski gradski vijećnik, kao član Hrvatske građanske stranke, te dodao: - Imali smo tri butige u metropoli, jednu u Ciboninu tornju, drugu na Docu, te treću u Trgovačkom centru Mandi. Poslovali smo nekih četiri godine, no donijeli smo odluku o zatvaranju zbog smanjenja troškova. Naime, naša tvrtka je fokusirana na područje Dalmacije, od Zadra do Ploča, a sam rad u Zagrebu je iziskivao i veće troškove transporta, te praćenje kvalitete samog rada i proizvodnje.

Što je s radnicima?
- Šesnaest radnika je uredno dobilo otpremnine, pa su me stoga i šokirale zlonamjerne insinuacije kako propadam, i to samo zbog zatvaranja triju prodavaonica od njih 55, koliko ih naša tvrtka posjeduje. U poslovnom svijetu to se kaže preustroj poslovanja, pa smo stoga nastavili širenje u domicilnom području.

Otvarate nove prodavaonice, dakle, i nova radna mjesta?
- Istina, tijekom mjesec dana otvorit ćemo tri trgovine u Splitu, jednu u centru grada, drugu na Mertojaku, te treću na Kmanu, dok ćemo drugi mjesec otvoriti još dvije, a o lokacijama još pregovaramo. Tražimo najbolje lokacije kao i do sada, jer su nam sve butige uvijek na pravoj poziciji i od tog standarda ne odustajemo.

Kriza onda nije utjecala na vaše poslovanje, vas nije takla?

- Nažalost, moram reći da – jest! Svi smo je osjetili, a u našem pekarskom poslu većina tvrtki iz ove domene poslovala je s minusom, okončali smo svi 2011. godinu u deficitu. Što i nije čudno kada vidite brojke poslovanja. Naime, mi imamo tri proizvodna pogona na 8200 četvornih metara, 55 prodavaonica, 520 uposlenih, 60 vozila, uglavnom dostavnih, da bismo svaku godinu imali minimalno milijun kuna skuplju proizvodnju zbog dizanja cijena sirovina, električne energije i goriva. A naš poslovni moto je podizanje kvalitete i povećanje prodaje, uz, naravno, rad na još kvalitetnijoj opskrbi veletrgovinskih partnera.

Što to sve znači u brojkama? Jeste li bili blokirani?
- Ni u kom slučaju, tvrtke “Svaguša” nikada nisu bile u blokadi. Uredno poslujemo, a u lipnju planiramo i novi zalet. Uložili smo u novu tehnologiju, unapređujemo proizvodnju te pripremamo i novu paletu proizvoda. Prvenstveno je riječ o pekarskim proizvodima, a bit će noviteta i u asortimanu slastica. Želimo dignuti skalinu više u kvaliteti, približiti se europskim standardima, iako moram i sam priznati da je sve teže raditi u ovakvoj situaciji u kojoj se nalazi cijela zemlja, gospodarstvo u prvom redu. Što se tiče brojki, dovoljno je reći koliko godišnje potrošimo struje u samoj proizvodnji. Evo lani smo imali godišnji račun od pet milijuna kuna, dok nam je na gorivo otišlo 3,5 milijuna kuna. Sad računajte kada je došlo do poskupljenja struje od 20 posto, koliko je to povećanje troškova, dok je gorivo otišlo za pola kune po litri u godinu dana. A možda će biti lakše ako računamo mjesečno – evo za ožujak 2012. godine je bilo 300.000 kuna struje, 350.000 kuna goriva. Pa sad računajte, a znamo kako sama prodaja pada! Doduše kod nas je prodaja stabilna, no građani, kupci su sve siromašniji, pa se i na kruhu mora štedjeti.

Štedite li onda vi na radnicima? Govori se kako kasnite s isplatom plaća?

- Deset dana smo kasnili s plaćom za ožujak, i to prvi put u 18 godina poslovanja. Prilagođavali smo informatički sustav i došlo je do kašnjenja, te se i ovim putem ispričavam svojim djelatnicima. Briga o radnicima je najbitnija, a to sam i dokazao kroz poslovanje, a i osobno uvijek pomažem svojim djelatnicima. Prvo se oni obrate meni za pomoć. Digao sam tvrtku bez ikakvih poticaja, bez kune ni od države ili bilo kojih drugih institucija. U radu od 1994. do danas, od pekare u prizemlju kuće u Dragovodama, stvorio sam tvrtku koja je među deset u Hrvatskoj u svojoj branši.

Zašto ste onda dio plaće za veljaču dali i u bonovima, i to u iznosu od 500 kuna po djelatniku?
- Uh, tu nas je snijeg omeo. Desetak dana nismo mogli normalno raditi, pao je promet, a kako ne bi kasnili s plaćama, odlučili smo dati bonove. I to je to!

Vaš komentar novih poreznih mjera Vlade? Hoće li vam otežati ili pak olakšati poslovanje?
- Pozdravljamo sve nove mjere Vlade, posebno jer će se raščistiti situacija na tržištu i okončati ilegalna proizvodnja, što znači i rad na crno. Opstat će time samo najbolji, koji podmiruju sva zaduženja i dobro rade. A mi smo među njima! Kao poduzetnik i političar, pod povećalom ste javnosti. I druge tvrtke imaju problema s poslovanjem, no vama se prati svaki korak.

Je li vam žao što ste u politici, zahvaljujući i vašem prijatelju, gradonačelniku grada Splita, Željku Kerumu?
- Pa da, smeta malo to što su sve oči uprte u vas, no čast mi je biti gradski vijećnik. Bio sam pod većim povećalom kao predsjednik Hajduka, tih 16 mjeseci novinari su znali svaki moj korak. Takva vam je to situacija, a sada u Gradskom vijeću trudim se kako mogu najbolje. Iako sam se utopio u društvu svih političara, sada mi sve skupa izgleda smiješno...

Znači li to da ste se umorili od politike? Što ste uopće napravili kao vlast u Splitu?
- Iluzorno je očekivati kako se u ovoj krizi nešto i može više napraviti kada se dio novca iz gradskog prebacuje u državni proračun, zbog krize, pa grad praktično nema mogućnost za razvoj. Pravo je čudo što radi i zapadna obala. No kod nas se barem radi, sada zapadna obala, a sprema se gradnja i istočne obale. I to je pravi razvoj Splita kao turističke destinacije. Evo lani je bila najbolja sezona, trend dolazaka gostiju u Split je bio pravi pomak i tako treba nastaviti raditi. To je osnova budućnosti našeg grada. Na krizu, naravno, nismo mogli utjecati, svjetska je kriza. A kod nas u Splitu barem se nešto gradi, a nešto će se i završiti.

Plan vašeg poslovanja za budućnost?
- Srećom, baš zahvaljujući dugoročnom planiranju nismo još dugo kreditno zaduženi. Bankarska zaduženost je 3,1 posto u odnosu na godišnji promet, i to još samo četiri godine. Ni jedno auto nam nije na leasing, svi su plaćeni, pa imamo odriješene ruke – kako sam već rekao – za nova ulaganja. Spremni smo za novi uzlet, pa, eto, nekada korak natrag ipak znači dva koraka naprijed...

SANDRA BARČOT, SNIMIO: JADRAN BABIĆ / CROPIX

Prijateljstvo s gradonačelnikom

Vaš prijatelj Željko Kerum u financijskim je problemima, ima često ispade s novinarima. Vaš komentar?
- Prijatelji smo godinama, u odličnim smo odnosima i to nitko ne može uništiti. I mediji često daju iskrivljenu sliku, a svi mi znamo pogriješiti, nešto krivo odvagnuti. No on je u zadnjih 20 godina puno napravio. Da samo znate kolikima je pomogao. Mnogima je uvijek uskakao kada je trebalo, a da to nije stavljao na sva zvona. Daje plaće radnicima iako im tvrtke nisu ni radile... Zato je ova hajka na njega neutemeljena.


Račun za dres nakon dvije godine

Prozvali su vas kako ste licitirali dres Darija Srne, te račun proslijedili Hajduku, i to na nevjerojatnih 300.000 kuna?
- Uh, što da vam kažem. Na licitaciji fizički nisam ni bio, doduše dopustio sam nekolicini da licitiraju za tu humanitarnu večer Vatreno srce i u ime Hajduka. No u nekom razumnom iznosu. Uglavnom dres je kupljen, no nikada mi nisu taj račun ni poslali. I evo sada nakon dvije godine Hajduku, koji je u financijskim problemima, kao šlag na tortu šalju i taj račun. Ma zašto baš sada? To vam je još jedan pokušaj ubijanja, uvođenja Hajduka u propast.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vlasnik ‘Svaguša-pekara’ te ‘Bobis-slastica’ demantirao je priče o tome kako mu biznis propada, a sve je krenulo zatvaranjem triju prodavaonica u Zagrebu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE JE TO ZBOG ZAGREBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-05-13 17:58:20 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-05-13 22:17:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-05-13 22:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10091 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/05/13/TEA/svagusa_josko4-110512_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x403" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38131575 Threads: 3 Questions: 7082055420 Slow queries: 3296960 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607947919 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/svagusa-zgrozen-plasiranjem-informacija-o-svom-poslovnom-krahu-kazu-da-sam-u-blokadi-a-ja-se-sirim-166948 [printLink] => /vijesti/hrvatska/svagusa-zgrozen-plasiranjem-informacija-o-svom-poslovnom-krahu-kazu-da-sam-u-blokadi-a-ja-se-sirim-166948?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 221979 [name] => joškosvaguša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => joskosvagusa [link] => /tag/joskosvagusa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vlasnik ‘Svaguša-pekara’ te ‘Bobis-slastica’ demantirao je priče o tome kako mu biznis propada, a sve je krenulo zatvaranjem triju prodavaonica u Zagrebu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE JE TO ZBOG ZAGREBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svaguša zgrožen plasiranjem informacija o svom poslovnom krahu: Kažu da sam u blokadi, a ja se - širim! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-19-38-14-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/05/13/TEA/svagusa_josko4-110512_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/05/13/TEA/svagusa_josko4-110512_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}U nizu poslovnih gubitaka, što zbog krize i dugova, što neuspješnog poslovanja, spominje se i propast pekarskog carstva obitelji Svaguša. Splitska tvrtka koja postoji 18 godina, počevši s pekarnicom u privatnoj kući na Dragovodama, pa se širila i u maloprodajnim lancima i prodavaonicama u supermarketima, uz kupnju tvornice kolača Bobis, sada ima 520 uposlenih i, kako nam kaže sam vlasnik Joško Svaguša, posluje likvidno!

- Zgrozile su me informacije kako propadam, i to zbog zatvaranja triju prodavaonica u Zagrebu – počeo je priču 40-godišnjak, koji je, osim što je privatni poduzetnik, i splitski gradski vijećnik, kao član Hrvatske građanske stranke, te dodao: - Imali smo tri butige u metropoli, jednu u Ciboninu tornju, drugu na Docu, te treću u Trgovačkom centru Mandi. Poslovali smo nekih četiri godine, no donijeli smo odluku o zatvaranju zbog smanjenja troškova. Naime, naša tvrtka je fokusirana na područje Dalmacije, od Zadra do Ploča, a sam rad u Zagrebu je iziskivao i veće troškove transporta, te praćenje kvalitete samog rada i proizvodnje.

Što je s radnicima?
- Šesnaest radnika je uredno dobilo otpremnine, pa su me stoga i šokirale zlonamjerne insinuacije kako propadam, i to samo zbog zatvaranja triju prodavaonica od njih 55, koliko ih naša tvrtka posjeduje. U poslovnom svijetu to se kaže preustroj poslovanja, pa smo stoga nastavili širenje u domicilnom području.

Otvarate nove prodavaonice, dakle, i nova radna mjesta?
- Istina, tijekom mjesec dana otvorit ćemo tri trgovine u Splitu, jednu u centru grada, drugu na Mertojaku, te treću na Kmanu, dok ćemo drugi mjesec otvoriti još dvije, a o lokacijama još pregovaramo. Tražimo najbolje lokacije kao i do sada, jer su nam sve butige uvijek na pravoj poziciji i od tog standarda ne odustajemo.

Kriza onda nije utjecala na vaše poslovanje, vas nije takla?

- Nažalost, moram reći da – jest! Svi smo je osjetili, a u našem pekarskom poslu većina tvrtki iz ove domene poslovala je s minusom, okončali smo svi 2011. godinu u deficitu. Što i nije čudno kada vidite brojke poslovanja. Naime, mi imamo tri proizvodna pogona na 8200 četvornih metara, 55 prodavaonica, 520 uposlenih, 60 vozila, uglavnom dostavnih, da bismo svaku godinu imali minimalno milijun kuna skuplju proizvodnju zbog dizanja cijena sirovina, električne energije i goriva. A naš poslovni moto je podizanje kvalitete i povećanje prodaje, uz, naravno, rad na još kvalitetnijoj opskrbi veletrgovinskih partnera.

Što to sve znači u brojkama? Jeste li bili blokirani?
- Ni u kom slučaju, tvrtke “Svaguša” nikada nisu bile u blokadi. Uredno poslujemo, a u lipnju planiramo i novi zalet. Uložili smo u novu tehnologiju, unapređujemo proizvodnju te pripremamo i novu paletu proizvoda. Prvenstveno je riječ o pekarskim proizvodima, a bit će noviteta i u asortimanu slastica. Želimo dignuti skalinu više u kvaliteti, približiti se europskim standardima, iako moram i sam priznati da je sve teže raditi u ovakvoj situaciji u kojoj se nalazi cijela zemlja, gospodarstvo u prvom redu. Što se tiče brojki, dovoljno je reći koliko godišnje potrošimo struje u samoj proizvodnji. Evo lani smo imali godišnji račun od pet milijuna kuna, dok nam je na gorivo otišlo 3,5 milijuna kuna. Sad računajte kada je došlo do poskupljenja struje od 20 posto, koliko je to povećanje troškova, dok je gorivo otišlo za pola kune po litri u godinu dana. A možda će biti lakše ako računamo mjesečno – evo za ožujak 2012. godine je bilo 300.000 kuna struje, 350.000 kuna goriva. Pa sad računajte, a znamo kako sama prodaja pada! Doduše kod nas je prodaja stabilna, no građani, kupci su sve siromašniji, pa se i na kruhu mora štedjeti.

Štedite li onda vi na radnicima? Govori se kako kasnite s isplatom plaća?

- Deset dana smo kasnili s plaćom za ožujak, i to prvi put u 18 godina poslovanja. Prilagođavali smo informatički sustav i došlo je do kašnjenja, te se i ovim putem ispričavam svojim djelatnicima. Briga o radnicima je najbitnija, a to sam i dokazao kroz poslovanje, a i osobno uvijek pomažem svojim djelatnicima. Prvo se oni obrate meni za pomoć. Digao sam tvrtku bez ikakvih poticaja, bez kune ni od države ili bilo kojih drugih institucija. U radu od 1994. do danas, od pekare u prizemlju kuće u Dragovodama, stvorio sam tvrtku koja je među deset u Hrvatskoj u svojoj branši.

Zašto ste onda dio plaće za veljaču dali i u bonovima, i to u iznosu od 500 kuna po djelatniku?
- Uh, tu nas je snijeg omeo. Desetak dana nismo mogli normalno raditi, pao je promet, a kako ne bi kasnili s plaćama, odlučili smo dati bonove. I to je to!

Vaš komentar novih poreznih mjera Vlade? Hoće li vam otežati ili pak olakšati poslovanje?
- Pozdravljamo sve nove mjere Vlade, posebno jer će se raščistiti situacija na tržištu i okončati ilegalna proizvodnja, što znači i rad na crno. Opstat će time samo najbolji, koji podmiruju sva zaduženja i dobro rade. A mi smo među njima! Kao poduzetnik i političar, pod povećalom ste javnosti. I druge tvrtke imaju problema s poslovanjem, no vama se prati svaki korak.

Je li vam žao što ste u politici, zahvaljujući i vašem prijatelju, gradonačelniku grada Splita, Željku Kerumu?
- Pa da, smeta malo to što su sve oči uprte u vas, no čast mi je biti gradski vijećnik. Bio sam pod većim povećalom kao predsjednik Hajduka, tih 16 mjeseci novinari su znali svaki moj korak. Takva vam je to situacija, a sada u Gradskom vijeću trudim se kako mogu najbolje. Iako sam se utopio u društvu svih političara, sada mi sve skupa izgleda smiješno...

Znači li to da ste se umorili od politike? Što ste uopće napravili kao vlast u Splitu?
- Iluzorno je očekivati kako se u ovoj krizi nešto i može više napraviti kada se dio novca iz gradskog prebacuje u državni proračun, zbog krize, pa grad praktično nema mogućnost za razvoj. Pravo je čudo što radi i zapadna obala. No kod nas se barem radi, sada zapadna obala, a sprema se gradnja i istočne obale. I to je pravi razvoj Splita kao turističke destinacije. Evo lani je bila najbolja sezona, trend dolazaka gostiju u Split je bio pravi pomak i tako treba nastaviti raditi. To je osnova budućnosti našeg grada. Na krizu, naravno, nismo mogli utjecati, svjetska je kriza. A kod nas u Splitu barem se nešto gradi, a nešto će se i završiti.

Plan vašeg poslovanja za budućnost?
- Srećom, baš zahvaljujući dugoročnom planiranju nismo još dugo kreditno zaduženi. Bankarska zaduženost je 3,1 posto u odnosu na godišnji promet, i to još samo četiri godine. Ni jedno auto nam nije na leasing, svi su plaćeni, pa imamo odriješene ruke – kako sam već rekao – za nova ulaganja. Spremni smo za novi uzlet, pa, eto, nekada korak natrag ipak znači dva koraka naprijed...

SANDRA BARČOT, SNIMIO: JADRAN BABIĆ / CROPIX

Prijateljstvo s gradonačelnikom

Vaš prijatelj Željko Kerum u financijskim je problemima, ima često ispade s novinarima. Vaš komentar?
- Prijatelji smo godinama, u odličnim smo odnosima i to nitko ne može uništiti. I mediji često daju iskrivljenu sliku, a svi mi znamo pogriješiti, nešto krivo odvagnuti. No on je u zadnjih 20 godina puno napravio. Da samo znate kolikima je pomogao. Mnogima je uvijek uskakao kada je trebalo, a da to nije stavljao na sva zvona. Daje plaće radnicima iako im tvrtke nisu ni radile... Zato je ova hajka na njega neutemeljena.


Račun za dres nakon dvije godine

Prozvali su vas kako ste licitirali dres Darija Srne, te račun proslijedili Hajduku, i to na nevjerojatnih 300.000 kuna?
- Uh, što da vam kažem. Na licitaciji fizički nisam ni bio, doduše dopustio sam nekolicini da licitiraju za tu humanitarnu večer Vatreno srce i u ime Hajduka. No u nekom razumnom iznosu. Uglavnom dres je kupljen, no nikada mi nisu taj račun ni poslali. I evo sada nakon dvije godine Hajduku, koji je u financijskim problemima, kao šlag na tortu šalju i taj račun. Ma zašto baš sada? To vam je još jedan pokušaj ubijanja, uvođenja Hajduka u propast.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/svagusa-zgrozen-plasiranjem-informacija-o-svom-poslovnom-krahu-kazu-da-sam-u-blokadi-a-ja-se-sirim-166948 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=86fcfc4967152a4f5804eea2416b556c1a36fa93 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svagu%C5%A1a+zgro%C5%BEen+plasiranjem+informacija+o+svom+poslovnom+krahu%3A+Ka%C5%BEu+da+sam+u+blokadi%2C+a+ja+se+-+%C5%A1irim%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsvagusa-zgrozen-plasiranjem-informacija-o-svom-poslovnom-krahu-kazu-da-sam-u-blokadi-a-ja-se-sirim-166948 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsvagusa-zgrozen-plasiranjem-informacija-o-svom-poslovnom-krahu-kazu-da-sam-u-blokadi-a-ja-se-sirim-166948 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vlasnik ‘Svaguša-pekara’ te ‘Bobis-slastica’ demantirao je priče o tome kako mu biznis propada, a sve je krenulo zatvaranjem triju prodavaonica u Zagrebu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE JE TO ZBOG ZAGREBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSVE JE TO ZBOG ZAGREBA

Svaguša zgrožen plasiranjem informacija o svom poslovnom krahu: Kažu da sam u blokadi, a ja se - širim!

Piše PSD.
14. svibnja 2012. - 00:07
U nizu poslovnih gubitaka, što zbog krize i dugova, što neuspješnog poslovanja, spominje se i propast pekarskog carstva obitelji Svaguša. Splitska tvrtka koja postoji 18 godina, počevši s pekarnicom u privatnoj kući na Dragovodama, pa se širila i u maloprodajnim lancima i prodavaonicama u supermarketima, uz kupnju tvornice kolača Bobis, sada ima 520 uposlenih i, kako nam kaže sam vlasnik Joško Svaguša, posluje likvidno!

Prijateljstvo s gradonačelnikom

Vaš prijatelj Željko Kerum u financijskim je problemima, ima često ispade s novinarima. Vaš komentar?
- Prijatelji smo godinama, u odličnim smo odnosima i to nitko ne može uništiti. I mediji često daju iskrivljenu sliku, a svi mi znamo pogriješiti, nešto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 21:38