stdClass Object ( [id] => 193729 [title] => Štulhofer nakon napada GROZD-a: Nisam znao da je dr. Sandfort uređivao pedofilski časopis [alias] => stulhofer-nakon-napada-grozd-a-nisam-znao-da-je-dr-sandfort-uredivao-pedofilski-casopis [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ugledni hrvatski znanstvenik, predstojnik Katedre za seksologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta i autor spornog 4. modula zdravstvenog odgoja prof. dr. Aleksandar Štulhofer polako postaje glavnom žrtvom bespoštednog rata koji oko zdravstvenog odgoja vodi domaća obrazovna vlast i Katoličkoj crkvi bliske udruge.

GROZD je od premijera Zorana Milanovića zatražio njegovu smjenu jer su, kako tvrde, trojica njegovih dugogodišnjih suradnika, poznatih svjetskih znanstvenika koji su 2011. godine sudjelovali i na Kongresu seksologa u Dubrovniku, ili deklarirani pedofili ili zagovaratelji pedofilije.

Uredništvo Paidike

U vrijeme zajapurenih polemika oko zdravstvenog odgoja, u kojima se po svaku cijenu želi diskreditirati suparnika ne prezajući često ni od lažnih optužbi, ova se, na temelju uvida u radove tih znanstvenika od 1987. do 1995., pokazala točnom, bar u dva slučaja. Vern Bullough i Theo Sandfort bili su članovi uredničkog kolegija Paidike, nizozemskog časopisa koji je promovirao pedofiliju, dok se trećeg, Erwina Haeberlea, povezuje s Kinsey institutom.

Uredništvo Paidike jasno je definiralo svoju misiju u svojevrsnom manifestu, u kojem doslovno stoji: “Polazna točka Paidike je nužno naša svjesnost o nama samima kao pedofilima. Naša je namjera objaviti intelektualni dnevnik koji će istražiti pedofiliju unutar kulturnog konteksta, s naglaskom na humanost, povijest i društvene znanosti. Govorit ćemo, dakle, ne samo pedofilima koji traže veće razumijevanje svog identiteta nego i članovima akademske zajednice koji su otvoreni objektivnim istragama fenomena... Smatramo da je tlačenje pedofila dio šire represije seksualnosti te da ova represija općenito predstavlja iracionalan izraz autoriteta vlade...

Kroz objavu stručnih studija, jasno dokumentirane i pažljivo proučene, namjeravamo demonstrirati da je pedofilija bila i ostala legitiman i produktivan dio cjelovitosti ljudskog iskustva.” Za njih je pedofilija “sporazuman međugeneracijski seksualni odnos”. Za Thea Sandforta, “u svijetu prepunom odraslih uvijek mi je drago vidjeti malu djevojčicu”. To je ujedno i naslov jednog članka koji je u Paidici, na koju su bile pretplaćene i Britanska knjižnica i Knjižnica američkog Kongresa, objavio 1992.

U svojoj knjizi “Seksualna iskustva djece” ustvrdio je, pak, da su “neki istraživači pronašli pozitivne rezultate seksualnih iskustava s odraslima koji su čak poboljšali kvalitetu njihovih života. Čak i u slučajevima incesta s roditeljem ili nekim iz obitelji, više od polovice muškaraca i žena je reklo da je to dovelo do osjećaja veće bliskosti.

Neke osobe u drugom primjeru nisu bile ništa više neurotične i nekad su bile mentalno stabilnije nego prosječni Nizozemac nakon seksualnog iskustva s pedofilom”. Sandford je, zajedno sa Štulhoferom, autor zbornika radova s dubrovačke Konferencije “Seksualnost i rod u postkomunističkoj istočnoj Europi i Rusiji’, no hrvatski stručnjak tvrdi da uopće nije znao za njegovu aktivnost u pedofilskome magazinu.

– Nikada nisam učinio ništa nečasno u svojoj karijeri. Trudio sam se da moj znanstveni rad barem dijelom bude na korist društvu i zajednici u kojoj živim. Koliko razumijem, optužbe protiv trojice inozemnih znanstvenika temelje se na njihovu sudjelovanju u meni nepoznatom kontroverznom nizozemskom časopisu koji je izlazio u vrijeme dok sam bio student – tvrdi u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Štulhofer.

On ističe da međunarodna konferencija u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku o promjenama u sferi seksualnosti koje su se dogodile nakon postkomunističke transformacije u Rusiji i istočnoj Europi nije imala nikakve veze sa zdravstvenim ili seksualnim odgojem.

Konferencija u Dubrovniku

– Među šezdesetak znanstvenika iz 16 zemalja, koji su se prijavili za sudjelovanje u radu konferencije, bili su i dr. Sandfort, dr. Bullough i dr. Haeberle. S dr. Sandfortom sam kasnije, 2005. godine, uredio zbornik radova sa spomenute konferencije, koji je izdala nakladnička kuća iz New Yorka specijalizirana za znanstvene knjige – ističe Štulhofer. Na prijedlog izdavača, dr. Bullough, kojeg je Štulhofer 1999. godine interjvuirao za Globus, napisao je predgovor za tu knjigu.

– Kada je riječ o dr. Haeberleu, 2008. godine sam na zamolbu uglednog domaćeg izdavača napravio stručnu redakturu prijevoda njegove knjige “Atlas seksualnosti” – naglašava Štulhofer.

– I dalje se smatram odgovornim pojasniti roditeljima koji su zbunjeni, dezinformirani ili naprosto žele više informacija zašto kao znanstvenik, koji već dugo istražuje seksualne rizike kojima su mladi u Hrvatskoj izloženi, smatram da je predloženi program zdravstvenog odgoja primjeren, važan i potreban. Na žalost, nedavni osobni napadi nastoje to onemogućiti i ugasiti razgovor. Pitam se što će uslijediti – zaključio je Štulhofer.

MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ

Tko su sporni znanstvenici?

ALFRED KINSEY – otac seksualne revolucije, kontroverzan jer je koristio podatke iz dnevnika jednog pedofila kako bi opisao neke seksualne reakcije djece. Sam Štulhofer tvrdi da svoja istraživanja ne temelji na Kinseyjevima jer su “ona stara već 50 godina i nitko ih više ne uzima kao relevantna”.

VERN BULLOUGH – američki povjesničar i seksolog, profesor emeritus državnog Sveučilišta u New Yorku. Gost predavač na 20 fakulteta diljem svijeta. Pionir je znanstvenih istraživanja o alternativnom seksualnom ponašanju. Član uredništva Paidike, nizozemskog magazina koji je promovirao pedofiliju.

ERWIN HAEBERLE – njemački sociolog i seksolog, stipendist Yalea i Barkleyja, istraživač na Kinseyjevu institutu. Osnivač i direktor Arhiva seksologije na Institutu “Robert Koch”.

THEO SANDFORT – predavač na Sveučilištu Columbia, predstojnik Međunarodne akademije za seksološka istraživanja. Član uredništva Paidike, zauzima se za legalizaciju pedofilije.

Filozofski fakultet u Zagrebu podupro Štulhofera

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas je podupro svog profesora Aleksandra Štulhofera, čiji se, stoji u pismu dekana Damira Borasa, znanstveni rad i profesionalni dignitet već neko vrijeme želi diskreditirati i negativno etiketirati.

Izražava se "duboko ljudsko i profesionalno neslaganje s takvim medijskim napadima na njega", u kojima su se, napominje se, prestali upotrebljavati znanstveni argumenti u poznatom predmetu spora nego se počelo koristiti pukim argumentima "ad hominem".

Boras je u pismu ustvrdio kako je Štulhofer ugledni profesor s međunarodnom znanstvenom reputacijom koji u svojoj struci radi savjesno, pošteno i samostalno, izvan bilo kakvih političkih ili drugih okvira, a "što služi na čast i njemu osobno i Filozofskom fakultetu u Zagrebu".

Napadi protivnika uvođenja Zdravstvenog odgoja u škole na Štulhofera, koji je radio na tom projektu, ocjenjuju se "neprofesionalnim, neetičnim i nepotrebnim činom" te se ističe kako je Filozofski fakultet institucija koja posebno drži do akademskog digniteta svojih zaposlenika, profesora, asistenata i studenata.

Rasprave na našem Fakultetu pokazuju da je moguće argumentirano sučeljavanje stavova, znanstvenih uvjerenja pa i svjetonazora, čak i žestoko, a da se ne izađe iz okvira akademske i dignitetne rasprave, dodaje se.

(Hina)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Aleksandar Štulhofer: Nizozemski znanstvenici uređivali su sporni časopis dok sam bio student [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor s uglednim seksologom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-02-13 09:53:01 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-02-14 06:58:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-02-13 20:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 16661 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/02/13/PSD/stu00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4686573 Threads: 2 Questions: 158215643 Slow queries: 68381 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4683190 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/stulhofer-nakon-napada-grozd-a-nisam-znao-da-je-dr-sandfort-uredivao-pedofilski-casopis-193729 [printLink] => /vijesti/hrvatska/stulhofer-nakon-napada-grozd-a-nisam-znao-da-je-dr-sandfort-uredivao-pedofilski-casopis-193729?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 172502 [name] => AleksandarŠtulhofer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandarstulhofer [link] => /tag/aleksandarstulhofer ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Aleksandar Štulhofer: Nizozemski znanstvenici uređivali su sporni časopis dok sam bio student [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor s uglednim seksologom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Štulhofer nakon napada GROZD-a: Nisam znao da je dr. Sandfort uređivao pedofilski časopis [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-08-17-35-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/13/PSD/stu00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/13/PSD/stu00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Ugledni hrvatski znanstvenik, predstojnik Katedre za seksologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta i autor spornog 4. modula zdravstvenog odgoja prof. dr. Aleksandar Štulhofer polako postaje glavnom žrtvom bespoštednog rata koji oko zdravstvenog odgoja vodi domaća obrazovna vlast i Katoličkoj crkvi bliske udruge.

GROZD je od premijera Zorana Milanovića zatražio njegovu smjenu jer su, kako tvrde, trojica njegovih dugogodišnjih suradnika, poznatih svjetskih znanstvenika koji su 2011. godine sudjelovali i na Kongresu seksologa u Dubrovniku, ili deklarirani pedofili ili zagovaratelji pedofilije.

Uredništvo Paidike

U vrijeme zajapurenih polemika oko zdravstvenog odgoja, u kojima se po svaku cijenu želi diskreditirati suparnika ne prezajući često ni od lažnih optužbi, ova se, na temelju uvida u radove tih znanstvenika od 1987. do 1995., pokazala točnom, bar u dva slučaja. Vern Bullough i Theo Sandfort bili su članovi uredničkog kolegija Paidike, nizozemskog časopisa koji je promovirao pedofiliju, dok se trećeg, Erwina Haeberlea, povezuje s Kinsey institutom.

Uredništvo Paidike jasno je definiralo svoju misiju u svojevrsnom manifestu, u kojem doslovno stoji: “Polazna točka Paidike je nužno naša svjesnost o nama samima kao pedofilima. Naša je namjera objaviti intelektualni dnevnik koji će istražiti pedofiliju unutar kulturnog konteksta, s naglaskom na humanost, povijest i društvene znanosti. Govorit ćemo, dakle, ne samo pedofilima koji traže veće razumijevanje svog identiteta nego i članovima akademske zajednice koji su otvoreni objektivnim istragama fenomena... Smatramo da je tlačenje pedofila dio šire represije seksualnosti te da ova represija općenito predstavlja iracionalan izraz autoriteta vlade...

Kroz objavu stručnih studija, jasno dokumentirane i pažljivo proučene, namjeravamo demonstrirati da je pedofilija bila i ostala legitiman i produktivan dio cjelovitosti ljudskog iskustva.” Za njih je pedofilija “sporazuman međugeneracijski seksualni odnos”. Za Thea Sandforta, “u svijetu prepunom odraslih uvijek mi je drago vidjeti malu djevojčicu”. To je ujedno i naslov jednog članka koji je u Paidici, na koju su bile pretplaćene i Britanska knjižnica i Knjižnica američkog Kongresa, objavio 1992.

U svojoj knjizi “Seksualna iskustva djece” ustvrdio je, pak, da su “neki istraživači pronašli pozitivne rezultate seksualnih iskustava s odraslima koji su čak poboljšali kvalitetu njihovih života. Čak i u slučajevima incesta s roditeljem ili nekim iz obitelji, više od polovice muškaraca i žena je reklo da je to dovelo do osjećaja veće bliskosti.

Neke osobe u drugom primjeru nisu bile ništa više neurotične i nekad su bile mentalno stabilnije nego prosječni Nizozemac nakon seksualnog iskustva s pedofilom”. Sandford je, zajedno sa Štulhoferom, autor zbornika radova s dubrovačke Konferencije “Seksualnost i rod u postkomunističkoj istočnoj Europi i Rusiji’, no hrvatski stručnjak tvrdi da uopće nije znao za njegovu aktivnost u pedofilskome magazinu.

– Nikada nisam učinio ništa nečasno u svojoj karijeri. Trudio sam se da moj znanstveni rad barem dijelom bude na korist društvu i zajednici u kojoj živim. Koliko razumijem, optužbe protiv trojice inozemnih znanstvenika temelje se na njihovu sudjelovanju u meni nepoznatom kontroverznom nizozemskom časopisu koji je izlazio u vrijeme dok sam bio student – tvrdi u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Štulhofer.

On ističe da međunarodna konferencija u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku o promjenama u sferi seksualnosti koje su se dogodile nakon postkomunističke transformacije u Rusiji i istočnoj Europi nije imala nikakve veze sa zdravstvenim ili seksualnim odgojem.

Konferencija u Dubrovniku

– Među šezdesetak znanstvenika iz 16 zemalja, koji su se prijavili za sudjelovanje u radu konferencije, bili su i dr. Sandfort, dr. Bullough i dr. Haeberle. S dr. Sandfortom sam kasnije, 2005. godine, uredio zbornik radova sa spomenute konferencije, koji je izdala nakladnička kuća iz New Yorka specijalizirana za znanstvene knjige – ističe Štulhofer. Na prijedlog izdavača, dr. Bullough, kojeg je Štulhofer 1999. godine interjvuirao za Globus, napisao je predgovor za tu knjigu.

– Kada je riječ o dr. Haeberleu, 2008. godine sam na zamolbu uglednog domaćeg izdavača napravio stručnu redakturu prijevoda njegove knjige “Atlas seksualnosti” – naglašava Štulhofer.

– I dalje se smatram odgovornim pojasniti roditeljima koji su zbunjeni, dezinformirani ili naprosto žele više informacija zašto kao znanstvenik, koji već dugo istražuje seksualne rizike kojima su mladi u Hrvatskoj izloženi, smatram da je predloženi program zdravstvenog odgoja primjeren, važan i potreban. Na žalost, nedavni osobni napadi nastoje to onemogućiti i ugasiti razgovor. Pitam se što će uslijediti – zaključio je Štulhofer.

MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ

Tko su sporni znanstvenici?

ALFRED KINSEY – otac seksualne revolucije, kontroverzan jer je koristio podatke iz dnevnika jednog pedofila kako bi opisao neke seksualne reakcije djece. Sam Štulhofer tvrdi da svoja istraživanja ne temelji na Kinseyjevima jer su “ona stara već 50 godina i nitko ih više ne uzima kao relevantna”.

VERN BULLOUGH – američki povjesničar i seksolog, profesor emeritus državnog Sveučilišta u New Yorku. Gost predavač na 20 fakulteta diljem svijeta. Pionir je znanstvenih istraživanja o alternativnom seksualnom ponašanju. Član uredništva Paidike, nizozemskog magazina koji je promovirao pedofiliju.

ERWIN HAEBERLE – njemački sociolog i seksolog, stipendist Yalea i Barkleyja, istraživač na Kinseyjevu institutu. Osnivač i direktor Arhiva seksologije na Institutu “Robert Koch”.

THEO SANDFORT – predavač na Sveučilištu Columbia, predstojnik Međunarodne akademije za seksološka istraživanja. Član uredništva Paidike, zauzima se za legalizaciju pedofilije.

Filozofski fakultet u Zagrebu podupro Štulhofera

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas je podupro svog profesora Aleksandra Štulhofera, čiji se, stoji u pismu dekana Damira Borasa, znanstveni rad i profesionalni dignitet već neko vrijeme želi diskreditirati i negativno etiketirati.

Izražava se "duboko ljudsko i profesionalno neslaganje s takvim medijskim napadima na njega", u kojima su se, napominje se, prestali upotrebljavati znanstveni argumenti u poznatom predmetu spora nego se počelo koristiti pukim argumentima "ad hominem".

Boras je u pismu ustvrdio kako je Štulhofer ugledni profesor s međunarodnom znanstvenom reputacijom koji u svojoj struci radi savjesno, pošteno i samostalno, izvan bilo kakvih političkih ili drugih okvira, a "što služi na čast i njemu osobno i Filozofskom fakultetu u Zagrebu".

Napadi protivnika uvođenja Zdravstvenog odgoja u škole na Štulhofera, koji je radio na tom projektu, ocjenjuju se "neprofesionalnim, neetičnim i nepotrebnim činom" te se ističe kako je Filozofski fakultet institucija koja posebno drži do akademskog digniteta svojih zaposlenika, profesora, asistenata i studenata.

Rasprave na našem Fakultetu pokazuju da je moguće argumentirano sučeljavanje stavova, znanstvenih uvjerenja pa i svjetonazora, čak i žestoko, a da se ne izađe iz okvira akademske i dignitetne rasprave, dodaje se.

(Hina)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/stulhofer-nakon-napada-grozd-a-nisam-znao-da-je-dr-sandfort-uredivao-pedofilski-casopis-193729 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2cfc2a600a5b957a6887119ecb886448d2dd9189 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0tulhofer+nakon+napada+GROZD-a%3A+Nisam+znao+da+je+dr.+Sandfort+ure%C4%91ivao+pedofilski+%C4%8Dasopis&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstulhofer-nakon-napada-grozd-a-nisam-znao-da-je-dr-sandfort-uredivao-pedofilski-casopis-193729 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstulhofer-nakon-napada-grozd-a-nisam-znao-da-je-dr-sandfort-uredivao-pedofilski-casopis-193729 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Aleksandar Štulhofer: Nizozemski znanstvenici uređivali su sporni časopis dok sam bio student [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor s uglednim seksologom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskarazgovor s uglednim seksologom

Štulhofer nakon napada GROZD-a: Nisam znao da je dr. Sandfort uređivao pedofilski časopis

Piše PSD.
13. veljače 2013. - 21:16
Ugledni hrvatski znanstvenik, predstojnik Katedre za seksologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta i autor spornog 4. modula zdravstvenog odgoja prof. dr. Aleksandar Štulhofer polako postaje glavnom žrtvom bespoštednog rata koji oko zdravstvenog odgoja vodi domaća obrazovna vlast i Katoličkoj crkvi bliske udruge.

GROZD je od premijera Zorana Milanovića zatražio njegovu smjenu jer su, kako tvrde, trojica njegovih dugogodišnjih suradnika, poznatih svjetskih znanstvenika koji su 2011. godine sudjelovali i na Kongresu seksologa u Dubrovniku, ili deklarirani pedofili ili zagovaratelji pedofilije.

Uredništvo Paidike

U vrijeme zajapurenih polemika oko zdravstvenog odgoja, u kojima se po svaku cijenu želi diskreditirati suparnika ne prezajući često ni od lažnih optužbi, ova se, na temel...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 10:17