stdClass Object ( [id] => 214267 [title] => Stručnjaci upozoravaju: Propadnu li stambene štedionice, tisuće ljudi izgubit će posao [alias] => strucnjaci-upozoravaju-propadnu-li-stambene-stedionice-tisuce-ljudi-izgubit-ce-posao [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Zahvaljujući stambenim štedionicama, značajan broj mladih obitelji došao je do krova nad glavom po povoljnijim uvjetima nego da je koristio stambeni kredit u nekoj od banaka. No, kad se zavaljala kriza, stalo se rezati na sve strane, pa je država smanjila poticaje za stambenu štednju na trećinu, na najviše 500 kuna za uplate nakon 1. siječnja, a to će u proračunu značiti 60 milijuna kuna ušteda.

Najgore je što te mjere Hrvatsku neće spasiti financijskog kolapsa koji nam sve ozbiljnije prijeti, a dugoročno će imati strašne posljedice: bez posla će ostati tisuće radnika u građevinarstvu i stambenim štedionicama, ulozi štediša otplovit će na druge račune ili će ih se jednostavno pospremiti u jastučnice.

Bit će to strašan udarac i za trgovce građevinskim materijalom, opremom, namještajem i kućanskim aparatima, ali i za agencije za nekretnine koje posreduju u prodaji građevinskog zemljišta. Država će ostati bez PDV-a koji bi gradnjom oko 1200 stanova trebala naplatiti, lokalna zajednica bez komunalnih doprinosa...

Stampedo na šaltere

Štete od ove rigorozne mjere koje u paničnom pokušaju da spasi što se spasiti da poduzima Slavko Linić – ogromne su, a voda svejedno nadire, začepili jednu od stotina rupa na brodu koji tone ili ne. Ministarstvo financija u 2014. poticaje kani srezati na mizernih pet posto, a zatim ih i potpuno ukinuti!

Što bi to značilo za našu slabašnu ekonomiju, svjedoče rezultati istraživanja koje potpisuju znanstvenici: Marijana Bađun, Predrag Bejaković, Slavko Beleredi, Josip Franić, Irena Klemenčić i Petak Sopek iz Instituta za javne financije, a u čijem se zaključku kaže:

“Neadekvatno upravljanje poticajima ili ukidanje poticaja za bilo koju kategoriju klijenata je potez koji bi vrlo brzo doveo do nestanka/ukidanja stambenih štedionica, što bi za sobom povuklo i čitav niz ostalih događaja koji bi sigurno doveli do likvidacije, odnosno stečaja stambenih štedionica. Stečaj stambenih štedionica podrazumijeva i aktivaciju Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, skraćeno DAB.

U slučaju stečaja, isplatu osigurane štednje preuzima DAB nakon što kreditna institucija to više ne bude u mogućnosti. Trenutno je ukupno blizu 3,4 mlrd. kuna u stambenim štedionicama plasirano u stambene kredite na dulji rok otplate (10-20 godina) što podrazumijeva da bi u ovakvom raspletu situacije značajan dio toga iznosa vjerojatno postao obveza DAB-a.

Ukidanje poticaja bi svakako bila i loša poruka inozemnim investitorima – posebno onima iz Austrije, gdje bi to sigurno odjeknulo. Strani ulagači su uložili svoj kapital, a sada se mijenjaju pravila igre na način da ono što su uložili u relativno kratkom vremenu mogu izgubiti, bez mogućnosti da svoj ulog zaštite, što je značajan pravni rizik za RH i velika pravna nesigurnost za sve buduće inozemne ulagače.

Otvara se pitanje kako će reagirati građani koji imaju ugovore stambene štednje? Bi li krenuli masovno na šaltere banaka, jer oko 750.000 građana ima ugovore stambene štednje, a ukupno je nešto više od 6,3 milijardi kuna građana u stambenim štedionicama, od čega je gotovo sve osigurano u DAB-u.

Iz tržišne utakmice se eliminiraju jedine kreditne institucije koje su bile kakva-takva konkurencija poslovnim bankama i koje su građanima odobravale stambene kredite sa fiksnim kamatama cijelo vrijeme otplate kredita. Nema nikakvog razumnog ekonomskog razloga da se ugase stambene štedionice s obzirom na to da su vrlo profitabilne za proračun i iznimno korisne za građane.

Hrvatska bi bila prva i jedina zemlja u Europi koja je ukinula poticaje na stambenu štednju’, upozoravaju naši ekonomski stručnjaci, dok s druge strane iz Ministarstva financija udaraju kontru, tvrdeći da tek manji dio klijenata u stambenim štedionicama špara za rješavanje stambenog pitanja, već, tvrde, na taj način dobivaju višu kamatu za svoj novac negoli da ga drže u bankama. I to je istina, samo je pitanje radi li se o većem broju špekulanata kako tvrde u resornom ministarstvu, ili su takvi u manjini?

Efekti štednje

Interesantno je da stambene štedionice u proračun kroz poslovanje vraćaju 2,5 puta više novca nego što država isplaćuje poticaja njihovim štedišama. Stambene štedionice godišnje financiraju 600-700 milijuna kuna stambenih potreba građana što je ekvivalent 1200 -1400 novih stambenih jedinica prosječne vrijednosti 500.000 kuna. Prosječna godišnja uplata po stambenom štediši iznosi oko 3800 kuna.

Stambene štedionice odobravaju stambene kredite isključivo uz fiksne kamate cijelo vrijeme otplate i prosječno iznose oko pet posto godišnje. Udio loših stambenih kredita u stambenim štedionicama iznosi 1,2 posto u odnosu na skoro 7 posto na ukupnom tržištu.

Sustav poticane stambene štednje u 15 godina postojanja je u potpunosti isplatio i preplatio cjelokupan iznos isplaćenih državnih poticaja. Tako je od 2006. do 2012. godine na jednu kunu isplaćenih poticaja prosječno kreirana dodana vrijednost u gospodarstvu od 2,69 kuna, a u proračun se vratile 2 kune.

SAŠA LJUBIČIĆ
Foto: Arhiv CROPIX

Odbor stambenih štedionica: Ministarstvo ne poznaje sustav stambene štednje

Odbor stambenih štedionica pri Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) ocijenio je danas kako Ministarstvo financija "ne poznaje sustav stambene štednje" i iznosi selektivne podatke Svjetske banke o stambenoj štednji u Hrvatskoj, dok naprotiv Sustav stambene štednje pridonosi državnom proračunu s više od 300 milijuna kuna godišnje.

Ministarstvo financija prije nekoliko dana je na svojim internetskim stranicama otvorilo javnu raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, u kojem, uz ostalo, predlaže ukidanje državnih poticaja stambene štednje, koji se isplaćuju u visini 10 posto od uplaćenih uloga.

Ministarstvo navodi kako štediše koriste ovaj sustav prvenstveno za štednju, povoljniju nego u komercijalnim bankama radi dobivanja državnih poticajnih sredstava, a po isteku roka od pet godina podižu ušteđeni novac te ga koriste u različite svrhe, a ne za rješavanje stambenog pitanja.

Predsjednik Odbora stambenih štedionica pri HUB-u Zdravko Anđel u današnjem se priopćenju kritički osvrće na te poteze tvrdeći da je "na stranicama Ministarstva financija objavljen tobožnji dokument Svjetske banke o sustavu stambene štednje u Hrvatskoj, te Osvrt u kojem Ministarstvo daje svoje tumačenje Analize Instituta za javne financije o istoj temi".

Odbor stambenih štedionica pri HUB-u tvrdi da "u oba slučaja Ministarstvo stvari prikazuje iskrivljeno".

Ističe da "Ministarstvo nije objavilo cjeloviti dokument Svjetske banke, jer bi se vidjelo da je zapravo riječ o ponudi za provedbu istraživanja o toj temi, a koja je puna pogrešnih početnih uvida".

Iz Odbora komentiraju i Osvrta na Analizu Instituta za javne financije, te navode Ministarstva kako je 44 posto štediša u sustavu starije od 44 godine, da 87 posto kućanstava koji štede žive u vlastitim nekretninama te da u sustavu štede obrazovaniji građani iz urbanih sredina.

Predsjednik Odbora stambenih štedionica s tim u vezi ističe kako "sustav stambene štednje potiče međugeneracijsku solidarnost", te da su "podaci o strukturi štediša u skladu sa strukturom stanovništva u Hrvatskoj".

Kaže kako je "u sustavu 26,5 posto djece i mladih za koje štede roditelji, kako bi buduće stambene potrebe rješavali samostalno, a ne na teret države" te podsjeća da je u ukupnom "stanovništvu Hrvatske u ovoj skupini 27 posto populacije"..

"U sustavu je 29,5 posto štediša starosti od 23 do 44 godine koji prvi puta rješavaju stambeno pitanje, ne nužno kupovinom nove nekretnine već dogradnjom, rekonstrukcijom ili adaptacijom i opremanjem postojeće nekretnine; u ukupnom stanovništvu Hrvatske u ovoj skupini je 27 posto populacije", navodi Odbor.

Podsjeća da je "u sustavu stambene štednje 44 posto štediša starosti iznad 44 godine", da je riječ o "štedišama koji svojom ušteđevinom poboljšavaju uvjete stanovanja ili pomažu mlađim članovima obitelji riješiti stambeno pitanje", te da je u ukupnom stanovništvu u ovoj skupini je 46 posto populacije.

Dodaju kako "55 posto stambenih štediša koji ne koriste kredit, sredstva vlastite stambene štednje koriste za stambene namjene", te ističu kako "stariji pomažu mladima, a roditelji štede za djecu" i da u Hrvatskoj raste potražnja za kreditima za obnovu stambenog fonda.

"Selektivnom interpretacijom Ministarstvo izvodi zaključak da 'stambena štednja u Republici Hrvatskoj služi isključivo bogatijem sloju građana koji svoj višak prihoda štede uz izrazito povoljne uvjete'. Tvrdnju potkrepljuje podatkom o godišnjem dohotku štediša od oko 43.000 kuna po članu obitelji. Pretvori li se to u plaću, ispada da se radi o dohotku od 3.583 kn mjesečno, od čega se prosječno oko 300 kn odvaja za stambenu štednju. Zar je tu riječ o bogatijim građanima?", ističu iz Odbora.

Zaključuju da Ministarstvo krivo interpretira podatke, ali i da "iznosi krive podatke. Do sada su štedionice odobrile 5,6 milijardi kuna kredita, a ne 3,5 milijarde kako navodi Ministarstvo", kažu.

Navedenim kreditima je 37 tisuća obitelji riješilo stambeno pitanje ili poboljšalo kvalitetu stanovanja, ističe Odbor stambenih štedionica.

Iz podataka u Analizi vidljivo je da stambene štediše žive u stambenom prostoru niže kvalitete i manje kvadrature od prosjeka Hrvatske, kojem su potrebna ulaganja za kupnju, izgradnju, dogradnju, adaptaciju ili rekonstrukciju. Sva ulaganja u nekretnine pokreću niz industrijskih grana i djelatnosti, i time na lako vidljiv i mjerljiv način doprinose punjenju državnog proračuna, naglašavaju iz Odbora stambenih štedionica.

Predsjednik Odbora zaključuje kako Sustav stambene štednje pridonosi državnom proračunu s više od 300 milijuna kuna prihoda godišnje.

"U slučaju ukidanja poticaja ta bi stavka, u visini od samo 100 milijuna kuna, izostala tek u proračunu za 2016. s obzirom na kašnjenje u isplati. To je daleko manje od prihoda za koji će država biti oštećena ukoliko se ukinu poticaji", zaključuje predsjednik Odbora stambenih štedionica pri HUB-u Zdravko Anđel.

(H)


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukidanje subvencija nema nikakve logike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-10-06 23:07:11 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-10-06 23:15:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-10-06 23:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4830 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4280602 Threads: 3 Questions: 132527728 Slow queries: 57042 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3989281 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/strucnjaci-upozoravaju-propadnu-li-stambene-stedionice-tisuce-ljudi-izgubit-ce-posao-214267 [printLink] => /vijesti/hrvatska/strucnjaci-upozoravaju-propadnu-li-stambene-stedionice-tisuce-ljudi-izgubit-ce-posao-214267?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 218190 [name] => stambenaštednja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stambenastednja [link] => /tag/stambenastednja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 183026 [name] => stambeneštedionice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stambenestedionice [link] => /tag/stambenestedionice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukidanje subvencija nema nikakve logike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stručnjaci upozoravaju: Propadnu li stambene štedionice, tisuće ljudi izgubit će posao [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-15-31-25-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Zahvaljujući stambenim štedionicama, značajan broj mladih obitelji došao je do krova nad glavom po povoljnijim uvjetima nego da je koristio stambeni kredit u nekoj od banaka. No, kad se zavaljala kriza, stalo se rezati na sve strane, pa je država smanjila poticaje za stambenu štednju na trećinu, na najviše 500 kuna za uplate nakon 1. siječnja, a to će u proračunu značiti 60 milijuna kuna ušteda.

Najgore je što te mjere Hrvatsku neće spasiti financijskog kolapsa koji nam sve ozbiljnije prijeti, a dugoročno će imati strašne posljedice: bez posla će ostati tisuće radnika u građevinarstvu i stambenim štedionicama, ulozi štediša otplovit će na druge račune ili će ih se jednostavno pospremiti u jastučnice.

Bit će to strašan udarac i za trgovce građevinskim materijalom, opremom, namještajem i kućanskim aparatima, ali i za agencije za nekretnine koje posreduju u prodaji građevinskog zemljišta. Država će ostati bez PDV-a koji bi gradnjom oko 1200 stanova trebala naplatiti, lokalna zajednica bez komunalnih doprinosa...

Stampedo na šaltere

Štete od ove rigorozne mjere koje u paničnom pokušaju da spasi što se spasiti da poduzima Slavko Linić – ogromne su, a voda svejedno nadire, začepili jednu od stotina rupa na brodu koji tone ili ne. Ministarstvo financija u 2014. poticaje kani srezati na mizernih pet posto, a zatim ih i potpuno ukinuti!

Što bi to značilo za našu slabašnu ekonomiju, svjedoče rezultati istraživanja koje potpisuju znanstvenici: Marijana Bađun, Predrag Bejaković, Slavko Beleredi, Josip Franić, Irena Klemenčić i Petak Sopek iz Instituta za javne financije, a u čijem se zaključku kaže:

“Neadekvatno upravljanje poticajima ili ukidanje poticaja za bilo koju kategoriju klijenata je potez koji bi vrlo brzo doveo do nestanka/ukidanja stambenih štedionica, što bi za sobom povuklo i čitav niz ostalih događaja koji bi sigurno doveli do likvidacije, odnosno stečaja stambenih štedionica. Stečaj stambenih štedionica podrazumijeva i aktivaciju Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, skraćeno DAB.

U slučaju stečaja, isplatu osigurane štednje preuzima DAB nakon što kreditna institucija to više ne bude u mogućnosti. Trenutno je ukupno blizu 3,4 mlrd. kuna u stambenim štedionicama plasirano u stambene kredite na dulji rok otplate (10-20 godina) što podrazumijeva da bi u ovakvom raspletu situacije značajan dio toga iznosa vjerojatno postao obveza DAB-a.

Ukidanje poticaja bi svakako bila i loša poruka inozemnim investitorima – posebno onima iz Austrije, gdje bi to sigurno odjeknulo. Strani ulagači su uložili svoj kapital, a sada se mijenjaju pravila igre na način da ono što su uložili u relativno kratkom vremenu mogu izgubiti, bez mogućnosti da svoj ulog zaštite, što je značajan pravni rizik za RH i velika pravna nesigurnost za sve buduće inozemne ulagače.

Otvara se pitanje kako će reagirati građani koji imaju ugovore stambene štednje? Bi li krenuli masovno na šaltere banaka, jer oko 750.000 građana ima ugovore stambene štednje, a ukupno je nešto više od 6,3 milijardi kuna građana u stambenim štedionicama, od čega je gotovo sve osigurano u DAB-u.

Iz tržišne utakmice se eliminiraju jedine kreditne institucije koje su bile kakva-takva konkurencija poslovnim bankama i koje su građanima odobravale stambene kredite sa fiksnim kamatama cijelo vrijeme otplate kredita. Nema nikakvog razumnog ekonomskog razloga da se ugase stambene štedionice s obzirom na to da su vrlo profitabilne za proračun i iznimno korisne za građane.

Hrvatska bi bila prva i jedina zemlja u Europi koja je ukinula poticaje na stambenu štednju’, upozoravaju naši ekonomski stručnjaci, dok s druge strane iz Ministarstva financija udaraju kontru, tvrdeći da tek manji dio klijenata u stambenim štedionicama špara za rješavanje stambenog pitanja, već, tvrde, na taj način dobivaju višu kamatu za svoj novac negoli da ga drže u bankama. I to je istina, samo je pitanje radi li se o većem broju špekulanata kako tvrde u resornom ministarstvu, ili su takvi u manjini?

Efekti štednje

Interesantno je da stambene štedionice u proračun kroz poslovanje vraćaju 2,5 puta više novca nego što država isplaćuje poticaja njihovim štedišama. Stambene štedionice godišnje financiraju 600-700 milijuna kuna stambenih potreba građana što je ekvivalent 1200 -1400 novih stambenih jedinica prosječne vrijednosti 500.000 kuna. Prosječna godišnja uplata po stambenom štediši iznosi oko 3800 kuna.

Stambene štedionice odobravaju stambene kredite isključivo uz fiksne kamate cijelo vrijeme otplate i prosječno iznose oko pet posto godišnje. Udio loših stambenih kredita u stambenim štedionicama iznosi 1,2 posto u odnosu na skoro 7 posto na ukupnom tržištu.

Sustav poticane stambene štednje u 15 godina postojanja je u potpunosti isplatio i preplatio cjelokupan iznos isplaćenih državnih poticaja. Tako je od 2006. do 2012. godine na jednu kunu isplaćenih poticaja prosječno kreirana dodana vrijednost u gospodarstvu od 2,69 kuna, a u proračun se vratile 2 kune.

SAŠA LJUBIČIĆ
Foto: Arhiv CROPIX

Odbor stambenih štedionica: Ministarstvo ne poznaje sustav stambene štednje

Odbor stambenih štedionica pri Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) ocijenio je danas kako Ministarstvo financija "ne poznaje sustav stambene štednje" i iznosi selektivne podatke Svjetske banke o stambenoj štednji u Hrvatskoj, dok naprotiv Sustav stambene štednje pridonosi državnom proračunu s više od 300 milijuna kuna godišnje.

Ministarstvo financija prije nekoliko dana je na svojim internetskim stranicama otvorilo javnu raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, u kojem, uz ostalo, predlaže ukidanje državnih poticaja stambene štednje, koji se isplaćuju u visini 10 posto od uplaćenih uloga.

Ministarstvo navodi kako štediše koriste ovaj sustav prvenstveno za štednju, povoljniju nego u komercijalnim bankama radi dobivanja državnih poticajnih sredstava, a po isteku roka od pet godina podižu ušteđeni novac te ga koriste u različite svrhe, a ne za rješavanje stambenog pitanja.

Predsjednik Odbora stambenih štedionica pri HUB-u Zdravko Anđel u današnjem se priopćenju kritički osvrće na te poteze tvrdeći da je "na stranicama Ministarstva financija objavljen tobožnji dokument Svjetske banke o sustavu stambene štednje u Hrvatskoj, te Osvrt u kojem Ministarstvo daje svoje tumačenje Analize Instituta za javne financije o istoj temi".

Odbor stambenih štedionica pri HUB-u tvrdi da "u oba slučaja Ministarstvo stvari prikazuje iskrivljeno".

Ističe da "Ministarstvo nije objavilo cjeloviti dokument Svjetske banke, jer bi se vidjelo da je zapravo riječ o ponudi za provedbu istraživanja o toj temi, a koja je puna pogrešnih početnih uvida".

Iz Odbora komentiraju i Osvrta na Analizu Instituta za javne financije, te navode Ministarstva kako je 44 posto štediša u sustavu starije od 44 godine, da 87 posto kućanstava koji štede žive u vlastitim nekretninama te da u sustavu štede obrazovaniji građani iz urbanih sredina.

Predsjednik Odbora stambenih štedionica s tim u vezi ističe kako "sustav stambene štednje potiče međugeneracijsku solidarnost", te da su "podaci o strukturi štediša u skladu sa strukturom stanovništva u Hrvatskoj".

Kaže kako je "u sustavu 26,5 posto djece i mladih za koje štede roditelji, kako bi buduće stambene potrebe rješavali samostalno, a ne na teret države" te podsjeća da je u ukupnom "stanovništvu Hrvatske u ovoj skupini 27 posto populacije"..

"U sustavu je 29,5 posto štediša starosti od 23 do 44 godine koji prvi puta rješavaju stambeno pitanje, ne nužno kupovinom nove nekretnine već dogradnjom, rekonstrukcijom ili adaptacijom i opremanjem postojeće nekretnine; u ukupnom stanovništvu Hrvatske u ovoj skupini je 27 posto populacije", navodi Odbor.

Podsjeća da je "u sustavu stambene štednje 44 posto štediša starosti iznad 44 godine", da je riječ o "štedišama koji svojom ušteđevinom poboljšavaju uvjete stanovanja ili pomažu mlađim članovima obitelji riješiti stambeno pitanje", te da je u ukupnom stanovništvu u ovoj skupini je 46 posto populacije.

Dodaju kako "55 posto stambenih štediša koji ne koriste kredit, sredstva vlastite stambene štednje koriste za stambene namjene", te ističu kako "stariji pomažu mladima, a roditelji štede za djecu" i da u Hrvatskoj raste potražnja za kreditima za obnovu stambenog fonda.

"Selektivnom interpretacijom Ministarstvo izvodi zaključak da 'stambena štednja u Republici Hrvatskoj služi isključivo bogatijem sloju građana koji svoj višak prihoda štede uz izrazito povoljne uvjete'. Tvrdnju potkrepljuje podatkom o godišnjem dohotku štediša od oko 43.000 kuna po članu obitelji. Pretvori li se to u plaću, ispada da se radi o dohotku od 3.583 kn mjesečno, od čega se prosječno oko 300 kn odvaja za stambenu štednju. Zar je tu riječ o bogatijim građanima?", ističu iz Odbora.

Zaključuju da Ministarstvo krivo interpretira podatke, ali i da "iznosi krive podatke. Do sada su štedionice odobrile 5,6 milijardi kuna kredita, a ne 3,5 milijarde kako navodi Ministarstvo", kažu.

Navedenim kreditima je 37 tisuća obitelji riješilo stambeno pitanje ili poboljšalo kvalitetu stanovanja, ističe Odbor stambenih štedionica.

Iz podataka u Analizi vidljivo je da stambene štediše žive u stambenom prostoru niže kvalitete i manje kvadrature od prosjeka Hrvatske, kojem su potrebna ulaganja za kupnju, izgradnju, dogradnju, adaptaciju ili rekonstrukciju. Sva ulaganja u nekretnine pokreću niz industrijskih grana i djelatnosti, i time na lako vidljiv i mjerljiv način doprinose punjenju državnog proračuna, naglašavaju iz Odbora stambenih štedionica.

Predsjednik Odbora zaključuje kako Sustav stambene štednje pridonosi državnom proračunu s više od 300 milijuna kuna prihoda godišnje.

"U slučaju ukidanja poticaja ta bi stavka, u visini od samo 100 milijuna kuna, izostala tek u proračunu za 2016. s obzirom na kašnjenje u isplati. To je daleko manje od prihoda za koji će država biti oštećena ukoliko se ukinu poticaji", zaključuje predsjednik Odbora stambenih štedionica pri HUB-u Zdravko Anđel.

(H)


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/strucnjaci-upozoravaju-propadnu-li-stambene-stedionice-tisuce-ljudi-izgubit-ce-posao-214267 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9f549dc40e0f62864ef6d767c548d688fba17f01 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stru%C4%8Dnjaci+upozoravaju%3A+Propadnu+li+stambene+%C5%A1tedionice%2C+tisu%C4%87e+ljudi+izgubit+%C4%87e+posao&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstrucnjaci-upozoravaju-propadnu-li-stambene-stedionice-tisuce-ljudi-izgubit-ce-posao-214267 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstrucnjaci-upozoravaju-propadnu-li-stambene-stedionice-tisuce-ljudi-izgubit-ce-posao-214267 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukidanje subvencija nema nikakve logike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaukidanje subvencija nema nikakve logike

Stručnjaci upozoravaju: Propadnu li stambene štedionice, tisuće ljudi izgubit će posao

Piše PSD.
7. listopada 2013. - 01:12
Zahvaljujući stambenim štedionicama, značajan broj mladih obitelji došao je do krova nad glavom po povoljnijim uvjetima nego da je koristio stambeni kredit u nekoj od banaka. No, kad se zavaljala kriza, stalo se rezati na sve strane, pa je država smanjila poticaje za stambenu štednju na trećinu, na najviše 500 kuna za uplate nakon 1. siječnja, a to će u proračunu značiti 60 milijuna kuna ušteda.

Najgore je što te mjere Hrvatsku neće spasiti financijskog kolapsa koji nam sve ozbiljnije prijeti, a dugoročno će imati strašne posljedice: bez posla će ostati tisuće radnika u građevinarstvu i stambenim štedionicama, ulozi štediša otplovit će na druge račune ili će ih se jednostavno pospremiti u jastučnice.

Bit će to strašan udarac i za trgovce građevinskim materija...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:31