stdClass Object ( [id] => 1347677 [title] => Strani radnici već ‘sutra‘ će biti četvrtina zaposlenih i odlučivat će na izborima. A država nema pojma što bi s njima [alias] => strani-radnici-vec-sutra-ce-biti-cetvrtina-zaposlenih-i-odlucivat-ce-na-izborima-a-drzava-nema-pojma-sto-bi-s-njima [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Do 2030. godine svaki četvrti radnik u Hrvatskoj bit će iz inozemstva.

Pola milijuna stranih radnika tako bi do kraja desetljeća moglo ispuniti domaće tržište rada. Već iduće godine broj radnih dozvola za strance mogao bi premašiti 200 tisuća – prognoze su koje je nedavno iznijela Hrvatska udruga poslodavaca (HUP). Iz MUP-a su potvrdili da je krajem studenoga ove godine broj izdanih radnih dozvola za strance u Hrvatskoj već premašio 160 tisuća, pa bi do kraja godine njihov broj u odnosu na 2022. mogao skočiti i za 40 posto. Sadašnje brojke pokazuju da su već premašili deset posto udjela u ukupnom broju zaposlenih u Hrvatskoj.

Dok još uvijek najveći broj stranih radnika dolazi iz zemalja u okruženju (45 posto), vrlo blizu ovom kontingentu je onaj iz azijskih zemalja (prije svega Nepal, Indija i Filipini), na koje se odnosi više od trećine (35 posto ili 41,5 tisuća) izdanih radnih dozvola. Hrvati, međutim, ne gledaju blagonaklono na dolazak stranih radnika – najnovije istraživanje Nultog kvadrata o stavovima građana pokazuje da samo 23,6 posto Hrvata podržava njihov dolazak u Lijepu našu.

Stvarnost je, ipak, neumoljiva. Dugogodišnja demografska devastacija, iseljavanja, osobito mladih i kvalificiranih hrvatskih radnika i obitelji, dolaze na naplatu.

Uskoro i s pravom glasa

Hrvatska se, izgleda, tek budi iz višestoljetnog sna i polako postaje svjesna da "strani radnici" neće još dugo biti samo to, nego, sve je izvjesnije, naši budući stalni sugrađani. Možda i za koju godinu manjina s pravom glasa na izborima, pa i politička snaga koja bi u političkoj kombinatorici mogla biti jezičac na vagi u formiranju vlasti. Karikiramo, ali možda to i nije tako daleka budućnost…

Međutim, u ovom trenutku Hrvatska je gotovo potpuno nespremna kada je riječ o integraciji stranih radnika. Nemamo nikakvu integracijsku strategiju, a na dokumentu imigracijske politike tek se radi u MUP-u.

Nadalje, iako strani radnici dolaze u Hrvatsku nakon propisane procedure (prema sadašnjem Zakonu o strancima, radne dozvole izdaju se samo do godinu dana, i to za istog poslodavca) nitko s razina vlasti u Hrvatskoj, ni državne ni lokalne, nije obvezan, recimo, organizirati tečajeve hrvatskog jezika za te ljude. Engleski jezik, čak i kada ga ‘natucaju‘, je dovoljan.

---

image

Evo stranaca i u mesnoj industriji, snimka je iz Petrijevaca, u Slavoniji

Ivan Perić/Cropix
---

Bez obitelji, bez znanja jezika zemlje u kojoj žive i rade, uglavnom bez doticaja s domicilnim stanovništvom, najčešće ih se doživljava kao sigurnosnu prijetnju. I nije istina da baš svi jedva čekaju što prije pobjeći iz Hrvatske u razvijene europske zemlje – predstavnici MUP-a na istom su skupu u HGK potvrdili da je samo ove godine oko 28 tisuća stranih radnika (oko 25 posto) zatražilo produljenje radne dozvole.

U MUP-u procjenjuju da je brojka produljenih, odnosno obnovljenih dozvola sigurno veća barem za 20 do 30 posto, jer MUP vodi podatke samo za istog stranog radnika kod istog poslodavaca, dok se prelazak kod novog poslodavca tretira kao novo izdavanje radne dozvole.

Ne znaju svoja prava

Na brojne probleme s kojima se suočavaju strani radnici u Hrvatskoj učestalo upozorava pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, čiji je Ured ove godine zaprimio tridesetak pritužbi stranih radnika koji prijavljuju različita kršenja njihovih prava iz radnog odnosa, probleme sa smještajem, rasističke uvrede. Mnogi se boje prijaviti nepravilnosti, a mnogi i ne znaju koja su im prava u Hrvatskoj.

- Najčešće su to situacije u kojima strani radnik nije dobio plaću ili obračun plaće, recimo za zadnja dva mjeseca, ili je plaća stigla u dva dijela – jedan dio na račun, a drugi "na ruke". Često nam se javljaju s pitanjima kome se mogu obratiti da bi zaštitili svoja prava. To često rade i radnici koji su hrvatski državljani, i strani radnici iz država regije, samo što je dodatni problem što strani radnici iz dalekih zemalja često jako slabo ili nikako ne razumiju hrvatski jezik pa im je još daleko teže doći do korisnih informacija – prepričava za našu novinu pravobraniteljica Šimonović Einwalter.

Njezin je Ured stoga pripremio i na svojim mrežnim stranicama objavio te informacije na 11 jezika (filipinski, nepalski, bengalski, hindu, albanski, turski, ukrajinski, makedonski, francuski, engleski, njemački), kao i na hrvatskom jeziku.

Pitali smo je gdje su najčešće uočeni problemi na koje se radnici žale te o kojim je radnicima riječ, no ona kaže da iznimno rijetko oni sami kažu odakle se javljaju ili kojeg su državljanstva.

- Kada su i spominjali, to su najčešće bili Zagreb, Dalmacija i Istra, a od država iz kojih dolaze to su ponajviše bile Bosna i Hercegovina i Srbija, ali i Indija, Ukrajina, Bangladeš, Filipini, Turska, Sjeverna Makedonija.

Najzastupljenije djelatnosti su građevinski sektor i ugostiteljstvo, to jest turizam, odnosno radnici u restoranima i hotelima – dodatno pojašnjava pučka pravobraniteljica. Dotaknuli smo se i činjenice da u ovom trenutku nitko u Hrvatskoj nema obvezu plaćati tečajeve hrvatskog jezika tim radnicima.

---

image

Tena Šimunovic Einwalter: Strani radnici nam se često javljaju s pitanjima kome se mogu obratiti da bi zaštitili svoja prava

Damjan Tadić/Cropix
---

- Učenje hrvatskog jezika trebala bi osigurati državna tijela. To je u interesu svih (ili bi barem trebalo biti) – i stranih radnika i hrvatskih građana s kojima dolaze u kontakt i poslodavaca i, šire gledano, države. Osim toga, Hrvatska treba radnike iz drugih zemalja i donositelji odluka bi trebali prepoznati da je u interesu cijelog društva radnike i zadržati, a upoznavanje s jezikom prvi je i osnovni korak prema tom cilju – nema dvojbi za pravobraniteljicu Tenu Šimonović Einwalter.

Nije prošlo u Saboru

- Potrebno je osmisliti cjelovitu i dugoročnu integracijsku politiku koju Hrvatska još uvijek, nažalost, nema, a koja bi se, između ostalog, odnosila i na integraciju stranih radnika. Već se duže vrijeme najavljuje njezina priprema, i to je svakako dobro, ali s obzirom na broj stranih radnika u Hrvatskoj, trebala je već biti donesena i provoditi se – smatra pučka pravobraniteljica, koja je jasna i kada su u pitanju rješenja koja treba sadržavati bilo kakav integracijski dokument.

Iz stranke Možemo! prilikom izglasavanja državnog proračuna za 2024. godinu tražili su da se 300.000 eura izdvoji za tečaj hrvatskog jezika za strance u RH, ali vladajući su to odbili.

- Strani radnici naša su budućnost, gospodarski, mirovinski, zdravstveni sustav ruše se bez njih. Političari koji siju mržnju protiv migranata i imigracija uvijek će postojati. Ali, te procese nijedna nacionalistička politika ne može zaustaviti. Ne može gospodarstvo održavati ‘bedasti‘ nacionalizam – ističe Urša Raukar Gamulin, saborska zastupnica stranke Možemo!.

---

image

Radnicima iz Nepala hrvatska je plaća ogromna

 

Ivan Perić/Cropix
---

Ni u jednoj europskoj zemlji integracijski procesi nisu prošli glatko, međutim, ima dobrih primjera iz kojih Hrvatska može učiti, smatra Hrvoje Butković, viši znanstveni suradnik u Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu, suautor publikacije "Strani radnici u Hrvatskoj: Izazovi i mogućnosti za gospodarski i društveni razvoj".

- Hrvatsku kao da je zatekao toliki priljev stranih radnika. Neki pomaci su učinjeni, ali pred nama je još puno rada na donošenju sustavnih rješenja, jer je još mnogo područja na kojima su ti radnici diskriminirani.

Za početak, diljem Hrvatske bilo bi poželjno osnovati takozvane "urede dobrodošlice" koje financiraju državne ili lokalne vlasti, to jest urede na kojima bi ti radnici na jednom mjestu mogli dobiti sve potrebne informacije, od pravne regulative do prava na tržištu rada. Svakako bi bilo poželjno da imaju pravo na besplatno učenje hrvatskog jezika, ali treba dobro vidjeti koliko će to biti sati. Danas osobe pod međunarodnom zaštitom imaju pravo na 70 sati pripremne nastave hrvatskog jezika, a u Švedskoj je to čak između 300 i 400 sati – preporučuje Hrvoje Butković.

---

Dozvole za strance idu na tri godine

Hrvatska je svjesna da mora mijenjati politiku prema stranim radnicima, jer će se dubioze na tržištu rada samo produbljivati. Zasad se zna da su u pripremi izmjene Zakona o strancima, prema kojima će se valjanost radnih dozvola za strane radnike produljiti s jedne na tri godine, olakšati promjena zanimanja kod istog poslodavca, kao i promjena poslodavca u istom zanimanju unutar važeće dozvole za boravak i rad.

---

---

U Zagrebu uče hrvatski...

Dok država planira, u Gradu Zagrebu već postoji Akcijski plan za provedbu povelje integrirajućih gradova za ovu i 2024. godinu, u koji su prvi put uključeni i strani radnici u Hrvatskoj. Kako ističe Jelena Miloš, zastupnica stranke Možemo! u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, koja je radila i u europskoj sindikalnoj središnjici Uni Europa u Bruxellesu, Grad Zagreb osigurao je sredstva za učenje hrvatskog jezika za strane radnike, planiraju uspostavu rada One Stop Shopa kao centralne točke za informiranje izbjeglica, migranata i stranih radnika u Gradu Zagrebu, kao i pokretanje interkulturalnih radionica za upoznavanje stranaca s kulturnim i političkim osobitostima sredine u koju su stigli.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPAL, FILIPINI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NEPAL, FILIPINI... 2 0 7777 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-14 09:37:02 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-15 12:26:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-15 12:26:26 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Strani radnici već 'sutra' će biti četvrtina zaposlenih i odlučivat će na izborima. A država nema pojma što bi s njima page_title=Strani radnici već 'sutra' će biti četvrtina zaposlenih i odlučivat će na izborima. A država nema pojma što bi s njima [metakey] => strani radnici, radne dozvole, Tena Šimonović Einwalter, Kvota, Nepalci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/14\/23526166.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/25935158.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/25885449.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/25016751.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u017deljko Hajdinjak\/Cropix","Ivan Peri\u0107\/Cropix","Ivan Peri\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Radnici iz Nepala na Trgu kralja Tomislava u Vara\u017edinu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Evo stranaca i u mesnoj industriji, snimka je iz Petrijevaca, u Slavoniji<\/p>","

Radnicima iz Nepala hrvatska je pla\u0107a ogromna<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Tena \u0160imunovic Einwalter: Strani radnici nam se \u010desto javljaju s pitanjima kome se mogu obratiti da bi za\u0161titili svoja prava<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23526166_1920.jpg":"1920x1080","k_23526166_1280.jpg":"1280x1280","k_23526166_1024.jpg":"1024x1024","k_23526166_640.jpg":"640x640","k_23526166_480.jpg":"480x480","k_23526166_340.jpg":"340x340","k_23526166_220.jpg":"220x220","o_23526166_1280.jpg":"1280x853","o_23526166_1024.jpg":"1024x682","o_23526166_640.jpg":"640x426","o_23526166_480.jpg":"480x320","o_23526166_340.jpg":"340x226","o_23526166_220.jpg":"220x146","h_23526166_1280.jpg":"1280x854","h_23526166_1024.jpg":"1024x683","h_23526166_640.jpg":"640x427","h_23526166_480.jpg":"480x320","h_23526166_340.jpg":"340x227","h_23526166_220.jpg":"220x147","pp_23526166_1280.jpg":"1280x1628","pp_23526166_1024.jpg":"1024x1303","pp_23526166_640.jpg":"640x814","pp_23526166_480.jpg":"480x611","pp_23526166_340.jpg":"340x432","pp_23526166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25935158_1920.jpg":"1920x1080","k_25935158_1280.jpg":"1280x1280","k_25935158_1024.jpg":"1024x1024","k_25935158_640.jpg":"640x640","k_25935158_480.jpg":"480x480","k_25935158_340.jpg":"340x340","k_25935158_220.jpg":"220x220","o_25935158_1280.jpg":"1280x853","o_25935158_1024.jpg":"1024x682","o_25935158_640.jpg":"640x426","o_25935158_480.jpg":"480x320","o_25935158_340.jpg":"340x226","o_25935158_220.jpg":"220x146","h_25935158_1280.jpg":"1280x854","h_25935158_1024.jpg":"1024x683","h_25935158_640.jpg":"640x427","h_25935158_480.jpg":"480x320","h_25935158_340.jpg":"340x227","h_25935158_220.jpg":"220x147","pp_25935158_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935158_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935158_640.jpg":"640x814","pp_25935158_480.jpg":"480x611","pp_25935158_340.jpg":"340x432","pp_25935158_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25885449_1920.jpg":"1920x1080","k_25885449_1280.jpg":"1280x1280","k_25885449_1024.jpg":"1024x1024","k_25885449_640.jpg":"640x640","k_25885449_480.jpg":"480x480","k_25885449_340.jpg":"340x340","k_25885449_220.jpg":"220x220","o_25885449_1280.jpg":"1280x853","o_25885449_1024.jpg":"1024x682","o_25885449_640.jpg":"640x426","o_25885449_480.jpg":"480x320","o_25885449_340.jpg":"340x226","o_25885449_220.jpg":"220x146","h_25885449_1280.jpg":"1280x854","h_25885449_1024.jpg":"1024x683","h_25885449_640.jpg":"640x427","h_25885449_480.jpg":"480x320","h_25885449_340.jpg":"340x227","h_25885449_220.jpg":"220x147","pp_25885449_1280.jpg":"1280x1628","pp_25885449_1024.jpg":"1024x1303","pp_25885449_640.jpg":"640x814","pp_25885449_480.jpg":"480x611","pp_25885449_340.jpg":"340x432","pp_25885449_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25016751_1920.jpg":"1920x1080","k_25016751_1280.jpg":"1280x1280","k_25016751_1024.jpg":"1024x1024","k_25016751_640.jpg":"640x640","k_25016751_480.jpg":"480x480","k_25016751_340.jpg":"340x340","k_25016751_220.jpg":"220x220","o_25016751_1280.jpg":"1280x853","o_25016751_1024.jpg":"1024x682","o_25016751_640.jpg":"640x426","o_25016751_480.jpg":"480x320","o_25016751_340.jpg":"340x226","o_25016751_220.jpg":"220x146","h_25016751_1280.jpg":"1280x854","h_25016751_1024.jpg":"1024x683","h_25016751_640.jpg":"640x427","h_25016751_480.jpg":"480x320","h_25016751_340.jpg":"340x227","h_25016751_220.jpg":"220x147","pp_25016751_1280.jpg":"1280x1628","pp_25016751_1024.jpg":"1024x1303","pp_25016751_640.jpg":"640x814","pp_25016751_480.jpg":"480x611","pp_25016751_340.jpg":"340x432","pp_25016751_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7416206 Threads: 5 Questions: 1530329304 Slow queries: 4653315 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110649857 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/strani-radnici-vec-sutra-ce-biti-cetvrtina-zaposlenih-i-odlucivat-ce-na-izborima-a-drzava-nema-pojma-sto-bi-s-njima-1347677 [printLink] => /vijesti/hrvatska/strani-radnici-vec-sutra-ce-biti-cetvrtina-zaposlenih-i-odlucivat-ce-na-izborima-a-drzava-nema-pojma-sto-bi-s-njima-1347677?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 358171 [name] => strani radnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strani-radnici [link] => /tag/strani-radnici ) [1] => stdClass Object ( [id] => 393599 [name] => radne dozvole [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radne-dozvole [link] => /tag/radne-dozvole ) [2] => stdClass Object ( [id] => 633809 [name] => Tena Šimonović Einwalter [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-19 15:06:32 [main_article_id] => 0 [alias] => tena-simonovic-einwalter [link] => /tag/tena-simonovic-einwalter ) [3] => stdClass Object ( [id] => 740631 [name] => Kvota [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-15 13:26:59 [main_article_id] => 0 [alias] => kvota-0 [link] => /tag/kvota-0 ) [4] => stdClass Object ( [id] => 491159 [name] => Nepalci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nepalci [link] => /tag/nepalci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPAL, FILIPINI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Strani radnici već ‘sutra‘ će biti četvrtina zaposlenih i odlučivat će na izborima. A država nema pojma što bi s njima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/23526166.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Željko Hajdinjak/Cropix [mainImageDesc] =>

Radnici iz Nepala na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/23526166.jpg [title] =>

Radnici iz Nepala na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu

 

Željko Hajdinjak/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/25935158.jpg [title] =>

Evo stranaca i u mesnoj industriji, snimka je iz Petrijevaca, u Slavoniji

Ivan Perić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/25885449.jpg [title] =>

Radnicima iz Nepala hrvatska je plaća ogromna

 

Ivan Perić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/25016751.jpg [title] =>

Tena Šimunovic Einwalter: Strani radnici nam se često javljaju s pitanjima kome se mogu obratiti da bi zaštitili svoja prava

Damjan Tadić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Do 2030. godine svaki četvrti radnik u Hrvatskoj bit će iz inozemstva.

Pola milijuna stranih radnika tako bi do kraja desetljeća moglo ispuniti domaće tržište rada. Već iduće godine broj radnih dozvola za strance mogao bi premašiti 200 tisuća – prognoze su koje je nedavno iznijela Hrvatska udruga poslodavaca (HUP). Iz MUP-a su potvrdili da je krajem studenoga ove godine broj izdanih radnih dozvola za strance u Hrvatskoj već premašio 160 tisuća, pa bi do kraja godine njihov broj u odnosu na 2022. mogao skočiti i za 40 posto. Sadašnje brojke pokazuju da su već premašili deset posto udjela u ukupnom broju zaposlenih u Hrvatskoj.

Dok još uvijek najveći broj stranih radnika dolazi iz zemalja u okruženju (45 posto), vrlo blizu ovom kontingentu je onaj iz azijskih zemalja (prije svega Nepal, Indija i Filipini), na koje se odnosi više od trećine (35 posto ili 41,5 tisuća) izdanih radnih dozvola. Hrvati, međutim, ne gledaju blagonaklono na dolazak stranih radnika – najnovije istraživanje Nultog kvadrata o stavovima građana pokazuje da samo 23,6 posto Hrvata podržava njihov dolazak u Lijepu našu.

Stvarnost je, ipak, neumoljiva. Dugogodišnja demografska devastacija, iseljavanja, osobito mladih i kvalificiranih hrvatskih radnika i obitelji, dolaze na naplatu.

Uskoro i s pravom glasa

Hrvatska se, izgleda, tek budi iz višestoljetnog sna i polako postaje svjesna da "strani radnici" neće još dugo biti samo to, nego, sve je izvjesnije, naši budući stalni sugrađani. Možda i za koju godinu manjina s pravom glasa na izborima, pa i politička snaga koja bi u političkoj kombinatorici mogla biti jezičac na vagi u formiranju vlasti. Karikiramo, ali možda to i nije tako daleka budućnost…

Međutim, u ovom trenutku Hrvatska je gotovo potpuno nespremna kada je riječ o integraciji stranih radnika. Nemamo nikakvu integracijsku strategiju, a na dokumentu imigracijske politike tek se radi u MUP-u.

Nadalje, iako strani radnici dolaze u Hrvatsku nakon propisane procedure (prema sadašnjem Zakonu o strancima, radne dozvole izdaju se samo do godinu dana, i to za istog poslodavca) nitko s razina vlasti u Hrvatskoj, ni državne ni lokalne, nije obvezan, recimo, organizirati tečajeve hrvatskog jezika za te ljude. Engleski jezik, čak i kada ga ‘natucaju‘, je dovoljan.

---

image

Evo stranaca i u mesnoj industriji, snimka je iz Petrijevaca, u Slavoniji

Ivan Perić/Cropix
---

Bez obitelji, bez znanja jezika zemlje u kojoj žive i rade, uglavnom bez doticaja s domicilnim stanovništvom, najčešće ih se doživljava kao sigurnosnu prijetnju. I nije istina da baš svi jedva čekaju što prije pobjeći iz Hrvatske u razvijene europske zemlje – predstavnici MUP-a na istom su skupu u HGK potvrdili da je samo ove godine oko 28 tisuća stranih radnika (oko 25 posto) zatražilo produljenje radne dozvole.

U MUP-u procjenjuju da je brojka produljenih, odnosno obnovljenih dozvola sigurno veća barem za 20 do 30 posto, jer MUP vodi podatke samo za istog stranog radnika kod istog poslodavaca, dok se prelazak kod novog poslodavca tretira kao novo izdavanje radne dozvole.

Ne znaju svoja prava

Na brojne probleme s kojima se suočavaju strani radnici u Hrvatskoj učestalo upozorava pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, čiji je Ured ove godine zaprimio tridesetak pritužbi stranih radnika koji prijavljuju različita kršenja njihovih prava iz radnog odnosa, probleme sa smještajem, rasističke uvrede. Mnogi se boje prijaviti nepravilnosti, a mnogi i ne znaju koja su im prava u Hrvatskoj.

- Najčešće su to situacije u kojima strani radnik nije dobio plaću ili obračun plaće, recimo za zadnja dva mjeseca, ili je plaća stigla u dva dijela – jedan dio na račun, a drugi "na ruke". Često nam se javljaju s pitanjima kome se mogu obratiti da bi zaštitili svoja prava. To često rade i radnici koji su hrvatski državljani, i strani radnici iz država regije, samo što je dodatni problem što strani radnici iz dalekih zemalja često jako slabo ili nikako ne razumiju hrvatski jezik pa im je još daleko teže doći do korisnih informacija – prepričava za našu novinu pravobraniteljica Šimonović Einwalter.

Njezin je Ured stoga pripremio i na svojim mrežnim stranicama objavio te informacije na 11 jezika (filipinski, nepalski, bengalski, hindu, albanski, turski, ukrajinski, makedonski, francuski, engleski, njemački), kao i na hrvatskom jeziku.

Pitali smo je gdje su najčešće uočeni problemi na koje se radnici žale te o kojim je radnicima riječ, no ona kaže da iznimno rijetko oni sami kažu odakle se javljaju ili kojeg su državljanstva.

- Kada su i spominjali, to su najčešće bili Zagreb, Dalmacija i Istra, a od država iz kojih dolaze to su ponajviše bile Bosna i Hercegovina i Srbija, ali i Indija, Ukrajina, Bangladeš, Filipini, Turska, Sjeverna Makedonija.

Najzastupljenije djelatnosti su građevinski sektor i ugostiteljstvo, to jest turizam, odnosno radnici u restoranima i hotelima – dodatno pojašnjava pučka pravobraniteljica. Dotaknuli smo se i činjenice da u ovom trenutku nitko u Hrvatskoj nema obvezu plaćati tečajeve hrvatskog jezika tim radnicima.

---

image

Tena Šimunovic Einwalter: Strani radnici nam se često javljaju s pitanjima kome se mogu obratiti da bi zaštitili svoja prava

Damjan Tadić/Cropix
---

- Učenje hrvatskog jezika trebala bi osigurati državna tijela. To je u interesu svih (ili bi barem trebalo biti) – i stranih radnika i hrvatskih građana s kojima dolaze u kontakt i poslodavaca i, šire gledano, države. Osim toga, Hrvatska treba radnike iz drugih zemalja i donositelji odluka bi trebali prepoznati da je u interesu cijelog društva radnike i zadržati, a upoznavanje s jezikom prvi je i osnovni korak prema tom cilju – nema dvojbi za pravobraniteljicu Tenu Šimonović Einwalter.

Nije prošlo u Saboru

- Potrebno je osmisliti cjelovitu i dugoročnu integracijsku politiku koju Hrvatska još uvijek, nažalost, nema, a koja bi se, između ostalog, odnosila i na integraciju stranih radnika. Već se duže vrijeme najavljuje njezina priprema, i to je svakako dobro, ali s obzirom na broj stranih radnika u Hrvatskoj, trebala je već biti donesena i provoditi se – smatra pučka pravobraniteljica, koja je jasna i kada su u pitanju rješenja koja treba sadržavati bilo kakav integracijski dokument.

Iz stranke Možemo! prilikom izglasavanja državnog proračuna za 2024. godinu tražili su da se 300.000 eura izdvoji za tečaj hrvatskog jezika za strance u RH, ali vladajući su to odbili.

- Strani radnici naša su budućnost, gospodarski, mirovinski, zdravstveni sustav ruše se bez njih. Političari koji siju mržnju protiv migranata i imigracija uvijek će postojati. Ali, te procese nijedna nacionalistička politika ne može zaustaviti. Ne može gospodarstvo održavati ‘bedasti‘ nacionalizam – ističe Urša Raukar Gamulin, saborska zastupnica stranke Možemo!.

---

image

Radnicima iz Nepala hrvatska je plaća ogromna

 

Ivan Perić/Cropix
---

Ni u jednoj europskoj zemlji integracijski procesi nisu prošli glatko, međutim, ima dobrih primjera iz kojih Hrvatska može učiti, smatra Hrvoje Butković, viši znanstveni suradnik u Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu, suautor publikacije "Strani radnici u Hrvatskoj: Izazovi i mogućnosti za gospodarski i društveni razvoj".

- Hrvatsku kao da je zatekao toliki priljev stranih radnika. Neki pomaci su učinjeni, ali pred nama je još puno rada na donošenju sustavnih rješenja, jer je još mnogo područja na kojima su ti radnici diskriminirani.

Za početak, diljem Hrvatske bilo bi poželjno osnovati takozvane "urede dobrodošlice" koje financiraju državne ili lokalne vlasti, to jest urede na kojima bi ti radnici na jednom mjestu mogli dobiti sve potrebne informacije, od pravne regulative do prava na tržištu rada. Svakako bi bilo poželjno da imaju pravo na besplatno učenje hrvatskog jezika, ali treba dobro vidjeti koliko će to biti sati. Danas osobe pod međunarodnom zaštitom imaju pravo na 70 sati pripremne nastave hrvatskog jezika, a u Švedskoj je to čak između 300 i 400 sati – preporučuje Hrvoje Butković.

---

Dozvole za strance idu na tri godine

Hrvatska je svjesna da mora mijenjati politiku prema stranim radnicima, jer će se dubioze na tržištu rada samo produbljivati. Zasad se zna da su u pripremi izmjene Zakona o strancima, prema kojima će se valjanost radnih dozvola za strane radnike produljiti s jedne na tri godine, olakšati promjena zanimanja kod istog poslodavca, kao i promjena poslodavca u istom zanimanju unutar važeće dozvole za boravak i rad.

---

---

U Zagrebu uče hrvatski...

Dok država planira, u Gradu Zagrebu već postoji Akcijski plan za provedbu povelje integrirajućih gradova za ovu i 2024. godinu, u koji su prvi put uključeni i strani radnici u Hrvatskoj. Kako ističe Jelena Miloš, zastupnica stranke Možemo! u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, koja je radila i u europskoj sindikalnoj središnjici Uni Europa u Bruxellesu, Grad Zagreb osigurao je sredstva za učenje hrvatskog jezika za strane radnike, planiraju uspostavu rada One Stop Shopa kao centralne točke za informiranje izbjeglica, migranata i stranih radnika u Gradu Zagrebu, kao i pokretanje interkulturalnih radionica za upoznavanje stranaca s kulturnim i političkim osobitostima sredine u koju su stigli.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Željko Hajdinjak/Cropix Ivan Perić/Cropix Ivan Perić/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Željko Hajdinjak/Cropix

Radnici iz Nepala na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu

 

Ivan Perić/Cropix

Evo stranaca i u mesnoj industriji, snimka je iz Petrijevaca, u Slavoniji

Ivan Perić/Cropix

Radnicima iz Nepala hrvatska je plaća ogromna

 

Damjan Tadić/Cropix

Tena Šimunovic Einwalter: Strani radnici nam se često javljaju s pitanjima kome se mogu obratiti da bi zaštitili svoja prava

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/strani-radnici-vec-sutra-ce-biti-cetvrtina-zaposlenih-i-odlucivat-ce-na-izborima-a-drzava-nema-pojma-sto-bi-s-njima-1347677 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d1df9a03dc04988c9f5b02c5bf54d6167fc16d59 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Strani+radnici+ve%C4%87+%E2%80%98sutra%E2%80%98+%C4%87e+biti+%C4%8Detvrtina+zaposlenih+i+odlu%C4%8Divat+%C4%87e+na+izborima.+A+dr%C5%BEava+nema+pojma+%C5%A1to+bi+s+njima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstrani-radnici-vec-sutra-ce-biti-cetvrtina-zaposlenih-i-odlucivat-ce-na-izborima-a-drzava-nema-pojma-sto-bi-s-njima-1347677 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstrani-radnici-vec-sutra-ce-biti-cetvrtina-zaposlenih-i-odlucivat-ce-na-izborima-a-drzava-nema-pojma-sto-bi-s-njima-1347677 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPAL, FILIPINI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNEPAL, FILIPINI...

Strani radnici već ‘sutra‘ će biti četvrtina zaposlenih i odlučivat će na izborima. A država nema pojma što bi s njima

Piše Marijana Cvrtila
15. prosinca 2023. - 13:26

Do 2030. godine svaki četvrti radnik u Hrvatskoj bit će iz inozemstva.

Pola milijuna stranih radnika tako bi do kraja desetljeća moglo ispuniti domaće tržište rada. Već iduće godine broj radnih dozvola za strance mogao bi premašiti 200 tisuća – prognoze su koje je nedavno iznijela Hrvatska udruga poslodavaca (HUP). Iz MUP-a su potvrdili da je krajem studenoga ove godine broj izdanih radnih dozvola za strance u Hrvatskoj već premašio 160 tisuća, pa bi do kraja godine njihov broj u odnosu na 2022. mogao skočiti i za 40 posto. Sadašnje brojke pokazuju da su već premašili deset posto udjela u ukupnom broju zaposlenih u Hrvatskoj.

Dok još uvijek najveći broj stranih radnika dolazi iz zemalja u okruženju (45 posto), vrlo blizu ovom kontingentu je onaj iz azijskih zemalja (pri...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:19