stdClass Object ( [id] => 1268603 [title] => Što nas zaista čeka 1. ožujka? Roglić: Svako poskupljenje do 10 posto je dobro; Sever: Sve je to zbog pohlepe [alias] => sto-nas-zaista-ceka-1-ozujka-roglic-svako-poskupljenje-do-10-posto-je-dobro-sever-sve-je-to-zbog-pohlepe [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Taman kad se mrvicu spustila razina inflacije, s vrha ušiju do ušnih resica pogodila nas je najava novih poskupljenja od oko 10 posto, koja će u ožujku donijeti nove cijene mnogim proizvodima.

Distributeri i trgovci kažu da su dobili najave od šezdesetak proizvođača, mahom multinacionalnih kompanija, o poskupljenjima hrane i ostalog, od toaletnog papira do sokova, kozmetike...

U Vladi se čude otkud sad odjednom takva najava i za sada ne progovaraju o onom što kuca na vrata. Nakon što smo lani bili deveta zemlja u Europskoj uniji po rastu cijena hrane u EU-u od 16,5 posto, pitanje je što bi to trebalo dodatno poskupjeti ako je lani Hrvatska bila prva po poskupljenju vina, treća po rastu cijena odjeće i proizvoda za čišćenje i održavanje kućanstva, četvrta po poskupljenju pahuljica za doručak, peta po poskupljenju kruha, jogurta i mlijeka s niskim udjelom masti, sedma po skoku cijena kave, osma po rastu cijena sira i jaja, deveta po skoku cijena krumpira i čokolade, deseta po rastu cijena riže, 11. po rastu cijena mesu, 12. po skoku cijena tjestenine...

- Ne mogu reći da će poskupljenja biti od 1. ožujka, ali očekujem da će se idućih 10 do 20 dana cijene povećati do 10 posto, ako bude do 10 posto bit će dobro. Neki će proizvodi poskupjeti više, neki manje. Više će poskupjeti oni s većim udjelom energije, a sad se to polako smiruje i očekujem da će inflacija smiriti na razini od sedam do osam posto pa će iduću godinu dana cijene rasti desetak posto – kaže nam Branko Roglić, vlasnik “Orbico grupe”, najvećeg distributera u Europi, koji ističe da se ne mogu cijene zaustavljati administrativno niti dekretima.

Neće odmah sve poskupjeti...

Objašnjava da se ne može reći da nema poskupljenja dok traje inflacija, a zaustave li se cijene dok traje inflacija, onda se umjesto linearnog povećanja cijena događa skok cijena.

- Mi smo imali sreću da smo ušli u eurozonu i sad ćemo umjesto hrvatske imati inflaciju eurozone koja će biti manja, mislim da će biti između sedam i osam posto. Bilo bi normalno poskupljenje do 10 posto, a sve iznad toga mogu biti marže i razni marifetluci i muljanja, ali ako je inflacija bila 12 posto, svako poskupljenje do 10 posto je dobro.

Ne sjećam se da tijekom mog života nije bilo inflacije, jer inflacija je štampanje novca. Štampan je zbog pandemije, zbog rata u Ukrajini, zbog poskupljenja energije…Proizvođaču je s poskupljenjem energije poskupio svaki proizvod jer u svakom proizvodu imate energiju i porez – navodi Roglić.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Na našu konstataciju da je Hrvatska prošle godine po poskupljenjima mnogih proizvoda bila među deset zemalja s najvećim rastom cijena u EU-u, Roglić kaže da imamo preskupu državu.

- Mi moramo prvo pojeftiniti našu državu. Porez je također u svakom proizvodu, a porez imamo veći nego u Sloveniji. Bilo bi logično da male države imaju manje poreze, a veće poreze veće države. Međutim, mi koji smo veći od Slovenije, imamo praktički isti porez, a Slovenci imaju i manji za neke stvari – dodaje Roglić, koji to što cijene nisu zaustavljene kada je prošlog proljeća država značajno spustila PDV na neke prehrambene artikle obrazlaže da to ne ide tako jednokratno nego treba sustavno rješavati.

Moramo se uozbiljiti. Da, da, svakako

- Ako smo imali 400 tisuća stanovnika manje u 10 godina, a 1500 činovnika više, onda tu nešto ne funkcionira. Moramo se uozbiljiti i ukinuti 22 županije i 570 općina i gradova to treba svesti na šest povijesnih hrvatskih regija i desetak do 15 općina u svakoj regiji i onda početi od toga, onda racionalizirati državna i javna poduzeća koja imaju dvostruko ili trostruko više zaposlenih nego što treba, oni bi od onih koji naplaćuju porez trebali postati oni koji plaćaju porez – smatra Branko Roglić.

O najavama poskupljenja koje su distributeri poslali trgovcima za ožujak, dr. Petar Vušković kaže da distributerima odgovaraju uvjeti povišenih cijena i po svaku cijenu ih nastoje zadržati.

- Što su cijene više, viši je prihod koji će proknjižiti. Merkantilistički karakter počiva na oportunitetu i gledanju svojih interesa. To se vidjelo i u uvjetima kada je Vlada spuštala PDV, a cijene nisu snižene. Uvoznički lobi krasi kohezija, to se može vidjeti i po njihovim odlučnim stavovima da će cijene povećati za 10 posto. Šteta, taman imamo silaznu inflaciju.

Mislim da ćemo biti stalno izloženi povremenim inflatornim pritiscima. Rješenje je u racionalizaciji potrošnje. Ne treba kupovati ono što se ne mora. Tada će distributeri i trgovci shvatiti da mogu kako žele, ali ne mogu dokle žele. Unatoč najavi dodatnih poskupljenja, očekujem stabilizaciju cijena na tržištu. Mislim da je vrh inflacije iza nas, a ovo su tek oportunitetni pokušaji da se inflacija zadrži, jer “nekome” to odgovara – obrazlaže dr. Vušković.

O tome da su u Hrvatskoj cijene mnogih proizvoda rasle više nego u razvijenim članicama i da su nam mnogi prehrambeni artikli po skoku cijena u prošloj godini među prvih 10 zemalja u EU-u s najvećim poskupljenjima, a da su nam samo struja i plin bili na niskim razinama rasta cijena, dr. Vušković smatra da razloge treba tražiti u slabo diverzificiranoj trgovinskoj ponudi.

Zašto nemamo jeftinije proizvode?

---

image
Željko Puhovski/Cropix
---- Kada bi bilo više trgovaca, bilo bi i više prilike za niže cijene. Osim toga, kod nas imate jako malo trgovina kojima je poslovna politika temeljena na niskim cijenama, npr. kao što je to “Žabac”, ili npr. u Americi diskontni lanac “Costco”. Veliki trgovački lanci, kao npr. “Walmart” ili “Tesco” su nas zaobišli, vjerojatno zato što smo malo tržište.

Novi trgovački lanci na našem tržištu bi podrazumijevali i nove dobavne lance koji bi sigurno bili jeftiniji. Uz to bi dobili i mogućnost više akcija, odnosno sniženih cijena za građane. Što se tiče niže cijene struje, ona je regulirana onima koji su kod javnog opskrbljivača plina i struje. Ako ste kod privatnog dobavljača, tu su cijene vezane za inozemne burze, gdje ćete platiti cijenu energenta kao da ste u EU-u, a tamo je cijena prosječno narasla za više od 30 posto. Bojim se da ćemo morati prihvatiti činjenicu da su energenti skupi. Zato Europska unija potiče što bržu “zelenu tranziciju”. Alternativni izvori energije iz obnovljivih izvora donijet će niže cijene energenata – tvrdi dr. Petar Vušković.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, poziva Vladu da nastavi s mjerama ograničavanja rasta cijena struje i plina, koje ističu u travnju.

- Tražimo da mjere vezane za subvenciju cijena električne energije i plina idu i dalje, a uz sve to trebaju rasti i plaće i mirovine jer su ljudi, pogotovo samačka kućanstva, umirovljenici samci ali i mnogi drugi u izrazito teškoj situaciji. Bolje je da se iz državnoga proračuna to financira, koliko god su to visoki iznosi, nego da se desetke tisuća građana, a možda i stotine tisuća građana tjera u siromaštvo – veli Sever. Uvjeren je da su nove najave poskupljenja u ožujku motivirane željom multinacionalnih kompanija da nadoknade prošlogodišnje smanjene prihode pa dodaje da su lani neki imali manje prihode od planiranog, ali nitko nije poslovao s minusom.

- Zapravo je sve ovo potaknuto pohlepom, vjerojatno određenim pritiskom dioničara u velikim korporacijama da se sve ono što se možda smanjeno prihodovalo zbog COVID-a, poskupljenja energije i inflacije, nadoknadi novim povećanjem cijena. Nitko se ne želi odricati svog dijela kolača, ni distributeri ni trgovci, tako da je jasno da je najbolji korektor kupac.

Domaći proizvođači bi se trebali oduprijeti zovu poskupljenja i iskoristiti priliku jer se radi o robi koju u dobroj mjeri ima i domaća proizvodnja, bilo da je riječ o čokoladama, pahuljicama za doručak, mliječnim proizvodnima, jogurtima, sirevima ili nizu drugih stvari i uz to su domaći proizvodi dobrim dijelom kvalitetniji od uvoznih, koji nerijetko nisu istovrsni u samom sastavu s proizvodima iz domicilnih zemalja. Građani bi trebali bojkotirati uvozne proizvode i kupovati domaće, a domaća proizvodnja mogla bi preuzeti dio tržišnog udjela i na prometu – navodi Krešimir Sever.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Dok čekamo udarac novih poskupljenja, mnogima neće preostati ništa drugo nego križati s popisa svakodnevnih kupnji sve ono bez čega se može i strahovati od toga da je ožujak posljednji mjesec u kojem vrijede Vladina ograničenja cijena električne energije i plina.

A što kad dođe travanj?

Jer jedino što je lani u Hrvatskoj poskupljivalo slabije nego u ostalih 26 zemalja članica Europske unije jesu električna energija i plin, pa smo s tim poskupljenjima bili pri dnu, na 21. mjestu s 8,6 posto rasta cijena električne energije i na 24. mjestu s 13-postotnim poskupljenjem prirodnog i gradskog plina. Jedina usluga po kojoj se izdvajamo su cijene pogrebničkih usluga koje lani nisu rasle i po tome smo predzadnji u Uniji, bolji od nas su samo Grci kod kojih su te cijene pale za 0,3 posto prošle godine.

Zna li se da je po prosječnoj stopi poskupljenja hrane Hrvatska bila deveta u Europskoj uniji, da nam je hrana poskupljivala uglavnom više nego u razvijenim članicama Unije, a i inflacija nam je viša nego u zemljama odakle najviše uvozimo, Italiji, Njemačkoj i Sloveniji, pitanje je odakle se onda stvaraju nova poskupljenja.

Jer, čak i u Hrvatskoj narodnoj banci kažu da slabe inflatorni pritisci krajem prošle i početkom ove godine jer na njih djeluje prije svega smanjenje cijena energenata i drugih sirovina na svjetskom tržištu, ali one se još uvijek zadržavaju na povišenim razinama.

Postupno se otklanjaju i uska grla u globalnim opskrbnim lancima, što ublažava nestašicu pojedine robe... Dakle, ide nabolje, ali ako slušamo najave, to se ne čini tako.

---

Hrvatska lani po poskupljenjima u Europskoj uniji

1. po poskupljenju vina u prošloj godini od 13,5 posto, prosječno poskupljenje u EU-u je 4,6 posto, najmanje je vino poskupjelo - za 1,6 posto u Luksemburgu

3. po poskupljenju odjeće od osam posto, koja je u EU-u poskupjela lani za 2,9 posto, najviše u Češkoj - 19,7 posto, a najmanje u Španjolskoj, gdje je odjeća pojeftinila za 0,3 posto
3. po skoku cijena proizvoda za čišćenje i održavanje od 16,4 posto, koji su u EU-u poskupjeli 7,4 posto, najmanje u Austriji i na Cipru - 2,7 posto, a najviše, 17,4 posto, u Mađarskoj

4. po poskupljenju pahuljica za doručak od 15,8 posto, prosječno u EU-u osam posto, najviše 27 u Mađarskoj, a najmanje na Cipru - 3,7 posto

5. po poskupljenju kruha koji je skuplji 26,2 posto, dok je prosječno poskupljenje u EU-u bilo 15,2 posto, a kruh je najmanje poskupio u Francuskoj - 6,6 posto, a najviše, 52 posto, u Mađarskoj

5. po poskupljenju jogurta od 22,7 posto, koji je prosječno u EU-u poskupio 13,9 posto, najviše u Litvi, 23,6 posto, a najmanje na Cipru - 2,9 posto

5. po poskupljenju mlijeka s niskim udjelom mliječne masti od 31,6 posto, najmanje je poskupjelo za 0,3 posto na Malti, a najviše 45 posto u Mađarskoj

7. po poskupljenju kave od 19,1 posto, prosječno poskupljenje u EU-u je 13,2 posto, najviše u Finskoj 37,1 posto, najmanje u Irskoj 4,8 posto

9. po poskupljenju čokolade od 5,9 posto, prosječno u EU-u poskupljenje je 4,7 posto, najviše je lani poskupjela u Letoniji 14,7 posto, najmanje u Italiji - 0,3 posto

9. po poskupljenju krumpira od 21,7 posto, prosječno poskupljenje u EU-u je 14,5 posto, najmanje je bilo u Irskoj, gdje su cijene pale za 1,2 posto prošle godine, a najviše, od 65,6 posto, na Cipru

10. po poskupljenju riže od 15,9 posto, u EU-u 13,9 posto, najmanje poskupljenje od 3,4 posto u Irskoj, najveće od 32 posto u Letoniji

11. po poskupljenju mesa od 14,6 posto, prosječno poskupljenje u Uniji je 11,6 posto, najviše 36,5 posto u Mađarskoj, a najmanje, 7,7 posto, u Italiji

12. po poskupljenju tjestenine od 24 posto, prosječno u EU-u 18,6 posto, najmanje od 9,7 posto u Austriji, najviše u Mađarskoj - 44,3 posto

13. po poskupljenju svježeg voća od osam posto, koje je u EU-u prosječno bilo skuplje 6,7 posto, najviše je poskupjelo 16 posto na Malti, a najmanje na Cipru, gdje su cijene pale za 4,6 posto

---

---

Koliko je ‘krešila‘ hrana

Hrvatska je prošle godine po poskupljenju hrane od 16,5 posto bila deveta u Europskoj uniji. Hrana je u EU-u poskupjela prosječno 12,2 posto, najviše, za 29 posto u Mađarskoj, a najmanje, sedam posto, u Irskoj. U zemljama iz kojih najviše uvozimo, primjerice u Italiji, hrana je poskupjela lani 9,4 posto, u Njemačkoj 13,3 posto, a u Sloveniji 12,6 posto.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cijene opet skaču [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => cijene opet skaču 2 0 9706 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-25 12:26:48 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => Sanja Stapić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-27 20:54:04 [modified_by] => 3204 [publish_up] => 2023-02-27 20:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3116 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što nas zaista čeka 1. ožujka? Roglić: Svako poskupljenje do 10 posto je dobro; Sever: Sve je to zbog pohlepe [metakey] => poskupljenja, cijene, branko roglić, petar vušković, Krešimir Sever [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/25\/20241020.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/25\/22332976.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/25\/24092248.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/25\/1463592.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","58:29","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1260","hd_20241020_1920.jpg":"1920x1080","k_20241020_1280.jpg":"1280x1280","k_20241020_1024.jpg":"1024x1024","k_20241020_640.jpg":"640x640","k_20241020_480.jpg":"480x480","k_20241020_340.jpg":"340x340","k_20241020_220.jpg":"220x220","o_20241020_1280.jpg":"1280x840","o_20241020_1024.jpg":"1024x672","o_20241020_640.jpg":"640x420","o_20241020_480.jpg":"480x315","o_20241020_340.jpg":"340x223","o_20241020_220.jpg":"220x144","h_20241020_1280.jpg":"1280x854","h_20241020_1024.jpg":"1024x683","h_20241020_640.jpg":"640x427","h_20241020_480.jpg":"480x320","h_20241020_340.jpg":"340x227","h_20241020_220.jpg":"220x147","pp_20241020_1280.jpg":"1280x1628","pp_20241020_1024.jpg":"1024x1303","pp_20241020_640.jpg":"640x814","pp_20241020_480.jpg":"480x611","pp_20241020_340.jpg":"340x432","pp_20241020_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_22332976_1920.jpg":"1920x1080","k_22332976_1280.jpg":"1280x1280","k_22332976_1024.jpg":"1024x1024","k_22332976_640.jpg":"640x640","k_22332976_480.jpg":"480x480","k_22332976_340.jpg":"340x340","k_22332976_220.jpg":"220x220","o_22332976_1280.jpg":"1280x1920","o_22332976_1024.jpg":"1024x1536","o_22332976_640.jpg":"640x960","o_22332976_480.jpg":"480x720","o_22332976_340.jpg":"340x510","o_22332976_220.jpg":"220x330","h_22332976_1280.jpg":"1280x854","h_22332976_1024.jpg":"1024x683","h_22332976_640.jpg":"640x427","h_22332976_480.jpg":"480x320","h_22332976_340.jpg":"340x227","h_22332976_220.jpg":"220x147","pp_22332976_1280.jpg":"1280x1628","pp_22332976_1024.jpg":"1024x1303","pp_22332976_640.jpg":"640x814","pp_22332976_480.jpg":"480x611","pp_22332976_340.jpg":"340x432","pp_22332976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24092248_1920.jpg":"1920x1080","k_24092248_1280.jpg":"1280x1280","k_24092248_1024.jpg":"1024x1024","k_24092248_640.jpg":"640x640","k_24092248_480.jpg":"480x480","k_24092248_340.jpg":"340x340","k_24092248_220.jpg":"220x220","o_24092248_1280.jpg":"1280x853","o_24092248_1024.jpg":"1024x682","o_24092248_640.jpg":"640x426","o_24092248_480.jpg":"480x320","o_24092248_340.jpg":"340x226","o_24092248_220.jpg":"220x146","h_24092248_1280.jpg":"1280x854","h_24092248_1024.jpg":"1024x683","h_24092248_640.jpg":"640x427","h_24092248_480.jpg":"480x320","h_24092248_340.jpg":"340x227","h_24092248_220.jpg":"220x147","pp_24092248_1280.jpg":"1280x1628","pp_24092248_1024.jpg":"1024x1303","pp_24092248_640.jpg":"640x814","pp_24092248_480.jpg":"480x611","pp_24092248_340.jpg":"340x432","pp_24092248_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_1463592_1920.jpg":"1920x1080","k_1463592_1280.jpg":"1280x1280","k_1463592_1024.jpg":"1024x1024","k_1463592_640.jpg":"640x640","k_1463592_480.jpg":"480x480","k_1463592_340.jpg":"340x340","k_1463592_220.jpg":"220x220","o_1463592_1280.jpg":"1280x828","o_1463592_1024.jpg":"1024x662","o_1463592_640.jpg":"640x414","o_1463592_480.jpg":"480x310","o_1463592_340.jpg":"340x219","o_1463592_220.jpg":"220x142","h_1463592_1280.jpg":"1280x854","h_1463592_1024.jpg":"1024x683","h_1463592_640.jpg":"640x427","h_1463592_480.jpg":"480x320","h_1463592_340.jpg":"340x227","h_1463592_220.jpg":"220x147","pp_1463592_1280.jpg":"1280x1628","pp_1463592_1024.jpg":"1024x1303","pp_1463592_640.jpg":"640x814","pp_1463592_480.jpg":"480x611","pp_1463592_340.jpg":"340x432","pp_1463592_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7824029 Threads: 1 Questions: 1640387227 Slow queries: 4876293 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111509234 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/sto-nas-zaista-ceka-1-ozujka-roglic-svako-poskupljenje-do-10-posto-je-dobro-sever-sve-je-to-zbog-pohlepe-1268603 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sto-nas-zaista-ceka-1-ozujka-roglic-svako-poskupljenje-do-10-posto-je-dobro-sever-sve-je-to-zbog-pohlepe-1268603?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 452515 [name] => POSKUPLJENJA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poskupljenja [link] => /tag/poskupljenja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 340010 [name] => cijene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene [link] => /tag/cijene ) [2] => stdClass Object ( [id] => 304946 [name] => Branko Roglić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-roglic [link] => /tag/branko-roglic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 610081 [name] => petar vušković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-09 10:18:55 [main_article_id] => 0 [alias] => petar-vuskovic [link] => /tag/petar-vuskovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 239744 [name] => Krešimir Sever [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-sever [link] => /tag/kresimir-sever ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cijene opet skaču [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što nas zaista čeka 1. ožujka? Roglić: Svako poskupljenje do 10 posto je dobro; Sever: Sve je to zbog pohlepe [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/25/20241020.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/25/20241020.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/25/22332976.jpg [title] => Željko Puhovski/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/25/24092248.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/25/1463592.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Taman kad se mrvicu spustila razina inflacije, s vrha ušiju do ušnih resica pogodila nas je najava novih poskupljenja od oko 10 posto, koja će u ožujku donijeti nove cijene mnogim proizvodima.

Distributeri i trgovci kažu da su dobili najave od šezdesetak proizvođača, mahom multinacionalnih kompanija, o poskupljenjima hrane i ostalog, od toaletnog papira do sokova, kozmetike...

U Vladi se čude otkud sad odjednom takva najava i za sada ne progovaraju o onom što kuca na vrata. Nakon što smo lani bili deveta zemlja u Europskoj uniji po rastu cijena hrane u EU-u od 16,5 posto, pitanje je što bi to trebalo dodatno poskupjeti ako je lani Hrvatska bila prva po poskupljenju vina, treća po rastu cijena odjeće i proizvoda za čišćenje i održavanje kućanstva, četvrta po poskupljenju pahuljica za doručak, peta po poskupljenju kruha, jogurta i mlijeka s niskim udjelom masti, sedma po skoku cijena kave, osma po rastu cijena sira i jaja, deveta po skoku cijena krumpira i čokolade, deseta po rastu cijena riže, 11. po rastu cijena mesu, 12. po skoku cijena tjestenine...

- Ne mogu reći da će poskupljenja biti od 1. ožujka, ali očekujem da će se idućih 10 do 20 dana cijene povećati do 10 posto, ako bude do 10 posto bit će dobro. Neki će proizvodi poskupjeti više, neki manje. Više će poskupjeti oni s većim udjelom energije, a sad se to polako smiruje i očekujem da će inflacija smiriti na razini od sedam do osam posto pa će iduću godinu dana cijene rasti desetak posto – kaže nam Branko Roglić, vlasnik “Orbico grupe”, najvećeg distributera u Europi, koji ističe da se ne mogu cijene zaustavljati administrativno niti dekretima.

Neće odmah sve poskupjeti...

Objašnjava da se ne može reći da nema poskupljenja dok traje inflacija, a zaustave li se cijene dok traje inflacija, onda se umjesto linearnog povećanja cijena događa skok cijena.

- Mi smo imali sreću da smo ušli u eurozonu i sad ćemo umjesto hrvatske imati inflaciju eurozone koja će biti manja, mislim da će biti između sedam i osam posto. Bilo bi normalno poskupljenje do 10 posto, a sve iznad toga mogu biti marže i razni marifetluci i muljanja, ali ako je inflacija bila 12 posto, svako poskupljenje do 10 posto je dobro.

Ne sjećam se da tijekom mog života nije bilo inflacije, jer inflacija je štampanje novca. Štampan je zbog pandemije, zbog rata u Ukrajini, zbog poskupljenja energije…Proizvođaču je s poskupljenjem energije poskupio svaki proizvod jer u svakom proizvodu imate energiju i porez – navodi Roglić.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Na našu konstataciju da je Hrvatska prošle godine po poskupljenjima mnogih proizvoda bila među deset zemalja s najvećim rastom cijena u EU-u, Roglić kaže da imamo preskupu državu.

- Mi moramo prvo pojeftiniti našu državu. Porez je također u svakom proizvodu, a porez imamo veći nego u Sloveniji. Bilo bi logično da male države imaju manje poreze, a veće poreze veće države. Međutim, mi koji smo veći od Slovenije, imamo praktički isti porez, a Slovenci imaju i manji za neke stvari – dodaje Roglić, koji to što cijene nisu zaustavljene kada je prošlog proljeća država značajno spustila PDV na neke prehrambene artikle obrazlaže da to ne ide tako jednokratno nego treba sustavno rješavati.

Moramo se uozbiljiti. Da, da, svakako

- Ako smo imali 400 tisuća stanovnika manje u 10 godina, a 1500 činovnika više, onda tu nešto ne funkcionira. Moramo se uozbiljiti i ukinuti 22 županije i 570 općina i gradova to treba svesti na šest povijesnih hrvatskih regija i desetak do 15 općina u svakoj regiji i onda početi od toga, onda racionalizirati državna i javna poduzeća koja imaju dvostruko ili trostruko više zaposlenih nego što treba, oni bi od onih koji naplaćuju porez trebali postati oni koji plaćaju porez – smatra Branko Roglić.

O najavama poskupljenja koje su distributeri poslali trgovcima za ožujak, dr. Petar Vušković kaže da distributerima odgovaraju uvjeti povišenih cijena i po svaku cijenu ih nastoje zadržati.

- Što su cijene više, viši je prihod koji će proknjižiti. Merkantilistički karakter počiva na oportunitetu i gledanju svojih interesa. To se vidjelo i u uvjetima kada je Vlada spuštala PDV, a cijene nisu snižene. Uvoznički lobi krasi kohezija, to se može vidjeti i po njihovim odlučnim stavovima da će cijene povećati za 10 posto. Šteta, taman imamo silaznu inflaciju.

Mislim da ćemo biti stalno izloženi povremenim inflatornim pritiscima. Rješenje je u racionalizaciji potrošnje. Ne treba kupovati ono što se ne mora. Tada će distributeri i trgovci shvatiti da mogu kako žele, ali ne mogu dokle žele. Unatoč najavi dodatnih poskupljenja, očekujem stabilizaciju cijena na tržištu. Mislim da je vrh inflacije iza nas, a ovo su tek oportunitetni pokušaji da se inflacija zadrži, jer “nekome” to odgovara – obrazlaže dr. Vušković.

O tome da su u Hrvatskoj cijene mnogih proizvoda rasle više nego u razvijenim članicama i da su nam mnogi prehrambeni artikli po skoku cijena u prošloj godini među prvih 10 zemalja u EU-u s najvećim poskupljenjima, a da su nam samo struja i plin bili na niskim razinama rasta cijena, dr. Vušković smatra da razloge treba tražiti u slabo diverzificiranoj trgovinskoj ponudi.

Zašto nemamo jeftinije proizvode?

---

image
Željko Puhovski/Cropix
---- Kada bi bilo više trgovaca, bilo bi i više prilike za niže cijene. Osim toga, kod nas imate jako malo trgovina kojima je poslovna politika temeljena na niskim cijenama, npr. kao što je to “Žabac”, ili npr. u Americi diskontni lanac “Costco”. Veliki trgovački lanci, kao npr. “Walmart” ili “Tesco” su nas zaobišli, vjerojatno zato što smo malo tržište.

Novi trgovački lanci na našem tržištu bi podrazumijevali i nove dobavne lance koji bi sigurno bili jeftiniji. Uz to bi dobili i mogućnost više akcija, odnosno sniženih cijena za građane. Što se tiče niže cijene struje, ona je regulirana onima koji su kod javnog opskrbljivača plina i struje. Ako ste kod privatnog dobavljača, tu su cijene vezane za inozemne burze, gdje ćete platiti cijenu energenta kao da ste u EU-u, a tamo je cijena prosječno narasla za više od 30 posto. Bojim se da ćemo morati prihvatiti činjenicu da su energenti skupi. Zato Europska unija potiče što bržu “zelenu tranziciju”. Alternativni izvori energije iz obnovljivih izvora donijet će niže cijene energenata – tvrdi dr. Petar Vušković.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, poziva Vladu da nastavi s mjerama ograničavanja rasta cijena struje i plina, koje ističu u travnju.

- Tražimo da mjere vezane za subvenciju cijena električne energije i plina idu i dalje, a uz sve to trebaju rasti i plaće i mirovine jer su ljudi, pogotovo samačka kućanstva, umirovljenici samci ali i mnogi drugi u izrazito teškoj situaciji. Bolje je da se iz državnoga proračuna to financira, koliko god su to visoki iznosi, nego da se desetke tisuća građana, a možda i stotine tisuća građana tjera u siromaštvo – veli Sever. Uvjeren je da su nove najave poskupljenja u ožujku motivirane željom multinacionalnih kompanija da nadoknade prošlogodišnje smanjene prihode pa dodaje da su lani neki imali manje prihode od planiranog, ali nitko nije poslovao s minusom.

- Zapravo je sve ovo potaknuto pohlepom, vjerojatno određenim pritiskom dioničara u velikim korporacijama da se sve ono što se možda smanjeno prihodovalo zbog COVID-a, poskupljenja energije i inflacije, nadoknadi novim povećanjem cijena. Nitko se ne želi odricati svog dijela kolača, ni distributeri ni trgovci, tako da je jasno da je najbolji korektor kupac.

Domaći proizvođači bi se trebali oduprijeti zovu poskupljenja i iskoristiti priliku jer se radi o robi koju u dobroj mjeri ima i domaća proizvodnja, bilo da je riječ o čokoladama, pahuljicama za doručak, mliječnim proizvodnima, jogurtima, sirevima ili nizu drugih stvari i uz to su domaći proizvodi dobrim dijelom kvalitetniji od uvoznih, koji nerijetko nisu istovrsni u samom sastavu s proizvodima iz domicilnih zemalja. Građani bi trebali bojkotirati uvozne proizvode i kupovati domaće, a domaća proizvodnja mogla bi preuzeti dio tržišnog udjela i na prometu – navodi Krešimir Sever.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Dok čekamo udarac novih poskupljenja, mnogima neće preostati ništa drugo nego križati s popisa svakodnevnih kupnji sve ono bez čega se može i strahovati od toga da je ožujak posljednji mjesec u kojem vrijede Vladina ograničenja cijena električne energije i plina.

A što kad dođe travanj?

Jer jedino što je lani u Hrvatskoj poskupljivalo slabije nego u ostalih 26 zemalja članica Europske unije jesu električna energija i plin, pa smo s tim poskupljenjima bili pri dnu, na 21. mjestu s 8,6 posto rasta cijena električne energije i na 24. mjestu s 13-postotnim poskupljenjem prirodnog i gradskog plina. Jedina usluga po kojoj se izdvajamo su cijene pogrebničkih usluga koje lani nisu rasle i po tome smo predzadnji u Uniji, bolji od nas su samo Grci kod kojih su te cijene pale za 0,3 posto prošle godine.

Zna li se da je po prosječnoj stopi poskupljenja hrane Hrvatska bila deveta u Europskoj uniji, da nam je hrana poskupljivala uglavnom više nego u razvijenim članicama Unije, a i inflacija nam je viša nego u zemljama odakle najviše uvozimo, Italiji, Njemačkoj i Sloveniji, pitanje je odakle se onda stvaraju nova poskupljenja.

Jer, čak i u Hrvatskoj narodnoj banci kažu da slabe inflatorni pritisci krajem prošle i početkom ove godine jer na njih djeluje prije svega smanjenje cijena energenata i drugih sirovina na svjetskom tržištu, ali one se još uvijek zadržavaju na povišenim razinama.

Postupno se otklanjaju i uska grla u globalnim opskrbnim lancima, što ublažava nestašicu pojedine robe... Dakle, ide nabolje, ali ako slušamo najave, to se ne čini tako.

---

Hrvatska lani po poskupljenjima u Europskoj uniji

1. po poskupljenju vina u prošloj godini od 13,5 posto, prosječno poskupljenje u EU-u je 4,6 posto, najmanje je vino poskupjelo - za 1,6 posto u Luksemburgu

3. po poskupljenju odjeće od osam posto, koja je u EU-u poskupjela lani za 2,9 posto, najviše u Češkoj - 19,7 posto, a najmanje u Španjolskoj, gdje je odjeća pojeftinila za 0,3 posto
3. po skoku cijena proizvoda za čišćenje i održavanje od 16,4 posto, koji su u EU-u poskupjeli 7,4 posto, najmanje u Austriji i na Cipru - 2,7 posto, a najviše, 17,4 posto, u Mađarskoj

4. po poskupljenju pahuljica za doručak od 15,8 posto, prosječno u EU-u osam posto, najviše 27 u Mađarskoj, a najmanje na Cipru - 3,7 posto

5. po poskupljenju kruha koji je skuplji 26,2 posto, dok je prosječno poskupljenje u EU-u bilo 15,2 posto, a kruh je najmanje poskupio u Francuskoj - 6,6 posto, a najviše, 52 posto, u Mađarskoj

5. po poskupljenju jogurta od 22,7 posto, koji je prosječno u EU-u poskupio 13,9 posto, najviše u Litvi, 23,6 posto, a najmanje na Cipru - 2,9 posto

5. po poskupljenju mlijeka s niskim udjelom mliječne masti od 31,6 posto, najmanje je poskupjelo za 0,3 posto na Malti, a najviše 45 posto u Mađarskoj

7. po poskupljenju kave od 19,1 posto, prosječno poskupljenje u EU-u je 13,2 posto, najviše u Finskoj 37,1 posto, najmanje u Irskoj 4,8 posto

9. po poskupljenju čokolade od 5,9 posto, prosječno u EU-u poskupljenje je 4,7 posto, najviše je lani poskupjela u Letoniji 14,7 posto, najmanje u Italiji - 0,3 posto

9. po poskupljenju krumpira od 21,7 posto, prosječno poskupljenje u EU-u je 14,5 posto, najmanje je bilo u Irskoj, gdje su cijene pale za 1,2 posto prošle godine, a najviše, od 65,6 posto, na Cipru

10. po poskupljenju riže od 15,9 posto, u EU-u 13,9 posto, najmanje poskupljenje od 3,4 posto u Irskoj, najveće od 32 posto u Letoniji

11. po poskupljenju mesa od 14,6 posto, prosječno poskupljenje u Uniji je 11,6 posto, najviše 36,5 posto u Mađarskoj, a najmanje, 7,7 posto, u Italiji

12. po poskupljenju tjestenine od 24 posto, prosječno u EU-u 18,6 posto, najmanje od 9,7 posto u Austriji, najviše u Mađarskoj - 44,3 posto

13. po poskupljenju svježeg voća od osam posto, koje je u EU-u prosječno bilo skuplje 6,7 posto, najviše je poskupjelo 16 posto na Malti, a najmanje na Cipru, gdje su cijene pale za 4,6 posto

---

---

Koliko je ‘krešila‘ hrana

Hrvatska je prošle godine po poskupljenju hrane od 16,5 posto bila deveta u Europskoj uniji. Hrana je u EU-u poskupjela prosječno 12,2 posto, najviše, za 29 posto u Mađarskoj, a najmanje, sedam posto, u Irskoj. U zemljama iz kojih najviše uvozimo, primjerice u Italiji, hrana je poskupjela lani 9,4 posto, u Njemačkoj 13,3 posto, a u Sloveniji 12,6 posto.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Željko Puhovski/Cropix Goran Mehkek/Cropix Joško Šupić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sto-nas-zaista-ceka-1-ozujka-roglic-svako-poskupljenje-do-10-posto-je-dobro-sever-sve-je-to-zbog-pohlepe-1268603 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=37a044dfa08750e302e2f85e2dd40917c993c71b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+nas+zaista+%C4%8Deka+1.+o%C5%BEujka%3F+Rogli%C4%87%3A+Svako+poskupljenje+do+10+posto+je+dobro%3B+Sever%3A+Sve+je+to+zbog+pohlepe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsto-nas-zaista-ceka-1-ozujka-roglic-svako-poskupljenje-do-10-posto-je-dobro-sever-sve-je-to-zbog-pohlepe-1268603 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsto-nas-zaista-ceka-1-ozujka-roglic-svako-poskupljenje-do-10-posto-je-dobro-sever-sve-je-to-zbog-pohlepe-1268603 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => cijene opet skaču [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskacijene opet skaču

Što nas zaista čeka 1. ožujka? Roglić: Svako poskupljenje do 10 posto je dobro; Sever: Sve je to zbog pohlepe

Piše Sanja Stapić
27. veljače 2023. - 21:47

Taman kad se mrvicu spustila razina inflacije, s vrha ušiju do ušnih resica pogodila nas je najava novih poskupljenja od oko 10 posto, koja će u ožujku donijeti nove cijene mnogim proizvodima.

Distributeri i trgovci kažu da su dobili najave od šezdesetak proizvođača, mahom multinacionalnih kompanija, o poskupljenjima hrane i ostalog, od toaletnog papira do sokova, kozmetike...

U Vladi se čude otkud sad odjednom takva najava i za sada ne progovaraju o onom što kuca na vrata. Nakon što smo lani bili deveta zemlja u Europskoj uniji po rastu cijena hrane u EU-u od 16,5 posto, pitanje je što bi to trebalo dodatno poskupjeti ako je lani Hrvatska bila prva po poskupljenju vina, treća po rastu cijena odjeće i proizvoda za čišćenje i održavanje kućanstva, četvrta po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:11