stdClass Object ( [id] => 295708 [title] => Splitski anesteziolozi odbijaju raditi, Ministarstvo i KBC tvrde da problema nema [alias] => splitski-anesteziolozi-odbijaju-raditi-ministarstvo-i-kbc-tvrde-da-problema-nema [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 16:20 - KBC Split: Nema razloga za zatvaranje operacijskih dvorana

Sanacijski upravitelj KBC-a Split Nikola Kolja Poljak u petak se oglasio priopćenjem u povodu napisa u medijima u kojima je dio anesteziologa od ponedjeljka najavio prekid rada u operacijskim dvoranama Hitnog kirurškog prijema, ističući kako nema nikakvog razloga da se dvorane zatvore jer ne ugrožavaju zdravlje pacijenata.

Poljak navodi da su dvije operacijske dvorane na Hitnom kirurškom prijemu građevinski i tehnološki iz 1974. godine, u funkciju su stavljene 1977. godine., a do sada nikada nisu bile zatvarane, niti privremeno.

"U njima se operiraju hitni bolesnici čiji je boravak u operacijskoj dvorani maksimalno jedan do dva sata. Osoblje koje radi i boravi u tim prostorijama (kirurzi, anesteziolozi, medicinske sestre instrumentarke, anesteziološki tehničari i pomoćno osoblje) u njima je i mnogo duže, i uvijek bez posljedica", naglašava Poljak.

Od početka 1977. godine nitko nije bio zdravstveno ugrožen, što potvrđuju nalazi redovnih sistematskih pregleda, kao i nalazi ispitivanja neovisnih certificiranih ustanova koje ispituju radni okoliš, tvrdi Poljak.

"Naravno da suvremena tehnologija iziskuje bolje i veće standarde, koji će se kod skore rekonstrukcije dvorana sigurno poštivati. Ponovno naglašavam kako navedene dvorane ni po jednom pokazatelju (prostoru, medicinskoj opremi) ne ugrožavaju zdravlje pacijenata i osoblja, pa nema razloga da ih se zatvori", navodi se u priopćenju sanacijskog upravitelja splitske bolnice.



11.58 - Ministarstvo: Pacijentima i zdravstvenom osoblju KBC-a Split nije ugroženo zdravlje


Pacijentima i liječnicima KBC-a Split, koji borave u operacijskim salama, nije ugroženo zdravlje budući da je utvrđeno kako su koncentracije anestezioloških plinova unutar dopuštenih vrijednosti, tvrde u Ministarstvu zdravlja, nakon što je u medijima objavljeno da će od ponedjeljka dio specijalista anesteziologije prestati raditi u dvije operacijske dvorane na Hitnom kirurškom prijamu na Firulama, jer je navodno stručni nadzor Hrvatske liječničke komore otkrio brojne nepravilnosti.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je prema izvještajima i dokumentaciji redovne kontrole o uvjetima rada u KBC-u Split u operacijskim salama, odnosno dvoranama Hitnog kirurškog prijema, utvrđeno da su koncentracije anestezioloških plinova unutar dopuštenih vrijednosti, što znači da u niti u jednom trenutku nije ugroženo zdravlje djelatnika ni pacijenata, što potvrđuju i redovni sistematski pregledi osoblja bolnice.

"Sve redovne kontrole u KBC-u Split obavljaju neovisni, ovlašteni vanjski stručnjaci koji posjeduju certifikate za pružanje takvih usluga, što nije slučaj s izvanrednom kontrolom komisije Hrvatske liječničke komore. Pored toga, članovi komisije prilikom obavljanja nadzora nisu zatražili nikakvu dokumentaciju o redovnim ispitivanjima radnog okoliša, ventilacije i električnih instalacija, stoga se nadamo da pacijenti neće bez ikakvih objektivnih razloga biti zakinuti za neophodne zdravstvene usluge“, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravlja.

9.31 - Od sljedećeg tjedna organiziranje i provođenje operacijskog programa u KBC-u Split bit će vrlo problematično jer je 16 specijalista anesteziologije odlučno u namjeri da od ponedjeljka više ne rade u dvjema operacijskim dvoranama na Hitnom kirurškom prijamu na Firulama. Razlog su brojne nepravilnosti koje je utvrdio stručni nadzor Hrvatske liječničke komore (HLK), a na koje mjerodavni u bolnici za sada ne reagiraju.

Nadzor je proveden nad radom liječnika Klinike za anesteziologiju, nalaz je upućen Ministarstvu zdravlja, a na uvid su ga prije nekoliko dana dobili i sami anesteziolozi. Utvrđeno je, doznajemo neslužbeno u bolnici, da dvije dvorane za hitne kirurške zahvate nisu sigurne za korištenje jer u njima nema sustavne odvodnje viška anestetičkih plinova i para, kao ni odgovarajuće izmjene svježeg zraka.

To znači da sav višak plinova iz anesteziološkog uređaja, maske i cijevi koje se koriste pri uspavljivanju bolesnika ostaje u dvoranama koje nemaju ventilaciju, niti se primjereno prozračuju, čime se ugrožava zdravlje pacijenata i svih medicinskih djelatnika koji ondje rade. A djelatnici, doznajemo, sumnjaju i da te dvorane zadnje dvije godine nisu prošle ateste i dobile dopuštenje za rad, o čemu nadležni šute.

Problem s odvodnjom plinova i para nadzorom je utvrđen i u svim operacijskim dvoranama u bolnici na Križinama, no u njima će se, barem za sada, operacijski program normalno obavljati.

Kroničan manjak liječnika

Komora je, također, potvrdila manjak specijalista na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, o čemu smo već detaljno izvještavali. Za normalan rad Klinike i poštovanje Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti, u bolnici trenutno nedostaje minimalno šest specijalista anesteziologije.

Nalazom stručnog nadzora HLK-a, Anesteziološka klinika je upozorena i na nužnost unapređenja edukacijskog procesa i obvezu pridržavanja Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine. Drugim riječima, upozoreni su da specijalizanti koji nisu stekli treću, najvišu razinu kompetencije koju Pravilnik predviđa, ne smiju samostalno anestezirati, što je već dugo praksa u splitskom KBC-u.

“Slobodna” je, podsjetimo, u ožujku objavila niz tekstova o tom ozbiljnom problemu, koji su specijalisti anesteziolozi dugo i bezuspješno pokušavali riješiti. Reagirala je i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), čiji je tadašnji predsjednik dr. Trpimir Goluža upozorio kako se mora nešto poduzeti da se ne bi urušio cijeli bolnički sustav, a javnosti je predočio i podatke o protuzakonitom prekovremenom radu anesteziologa, na koji su prisiljeni zbog manjka liječnika na Klinici. Bolnička uprava i Ministarstvo zdravlja sva su ta upozorenja ignorirali i javnost uvjeravali kako problema nema.

Specijalizanti bez nadzora

Stanje se do danas, kako doznajemo, nije popravilo, nego specijalizanti, čak i oni na prvoj i drugoj godini specijalizacije, bez adekvatne kompetencije, i dalje samostalno, bez stalnog nadzora, anesteziraju i reanimiraju pacijente.

Problemima tu nije kraj – Komora je utvrdila i kako u oba središnja operacijska bloka, na Firulama i na Križinama, nema sobe za buđenje i poslijeoperacijski oporavak, kao ni kadrovskog rješenja za rad u njima. Također, previjanje bolesnika s opeklinama na Križinama odvija se u neadekvatnim uvjetima.

Sve su to ozbiljni nedostaci, a kao najznačajnije Komora ipak ističe nedostatak specijalista, zbog čega smatra kako se operacijski program odmah mora prilagoditi broju raspoloživih specijalista, što znači da bi trebalo smanjiti operativni program i broj operiranih pacijenata.

Divna Zenić Rak

Opskrbljuje li kirurg bolnicu nekvalitetnim šivačima?

Splitskom KBC-u jučer je u posjet došla još jedna inspekcija Ministarstva zdravlja. Predmet najnovije inspekcije su navodi iz anonimnog pisma u kojem autor, koji se predstavio kao anonimni djelatnik Ministarstva, navodi kako je KBC Split leglo medicinske korupcije u hrvatskom zdravstvu. U svojem pismu zagonetni autor proziva i poznatog splitskog liječnika, zaposlenika KBC-a Split, kako preko tvrtke čiji je navodno suvlasnik po namještenim javnim natječajima prodaje KBC-u Split medicinsku opremu.

Autor anonimnog pisma posebno se osvrće na automatske šivače, tzv. staplere, kineske proizvodnje, koji su navodno najlošije kvalitete i koji se koriste prilikom operacijskih zahvata u Klinici za kirurgiju KBC-a Split, zbog čega je, kako piše u anonimnom pismu, život pacijenata često ugrožen, odnosno zbog čega se pojavljuju česte postoperativne komplikacije.

Zbog tih, ali i drugih navoda iz anonimnog pisma Ministarstvo zdravlja uputilo je u vrlo kratkom roku još jednu inspekciju u splitsku bolnicu kako bi pokušali utvrditi je li ta ustanova zaista “leglo medicinske korupcije” i je li netko od njezinih zaposlenika u sukobu interesa.
I. MARKOVIĆ

‘Ugrožena sigurnost rada i zdravlje’

Potvrđujem da je, tijekom studenoga ove godine, Komisija Hrvatske liječničke komore provela redoviti nadzor nad radom Klinike za anesteziologiju KBC-a. Točno je da su uočeni određeni nedostaci i nepravilnosti, no, nažalost, ne smijem vam ih navesti jer su klasificirani kao službena tajna. Nalaz inspekcije proslijedili smo Ministarstvu zdravlja, od kojeg očekujemo da upravi KBC-a Split naloži da se isti uklone jer potencijalno ugrožavaju sigurnost rada i zdravlje zdravstvenih radnika i pacijenata – kratko nam je kazao dr. Trpimir Goluža, predsjednik Komore.

Čak 20 tisuća prekovremenih

Dr. Ada Barić, predsjednica HUBOL-a, potvrđuje kako se uvjeti u kojima rade splitski anesteziolozi protive Zakonu o radu i Pravilniku o minimalnim uvjetima za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

– Splitski anesteziolozi godišnje odrade više od 20 tisuća prekovremenih sati, odnosno oko 400 po liječniku, a Zakon o radu dopušta maksimalno 180 prekovremenih po djelatniku. Da splitska bolnica ima kroničan manjak anesteziologa, HUBOL upozorava od svog osnutka, dakle gotovo dvije godine, a Ministarstvo se izvlači tvrdnjama kako KBC ima dovoljan broj djelatnika po broju anestezioloških uređaja, što je strašno jer znači da ne gledaju koliko anesteziolozi rade i imaju li uopće vremena za odmor – ističe dr. Barić.

Naglašava i kako je zabrinjavajuća indolencija bolničkog ravnateljstva koje tijekom dvije godine nije bilo u stanju riješiti ovaj problem.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobuna zbog nepravilnosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-12-10 21:42:37 [created_by] => 36205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-12-11 17:08:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-12-11 16:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10270 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/12/10/kirurski.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x532" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7451482 Threads: 1 Questions: 1600432392 Slow queries: 4750703 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110529214 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/splitski-anesteziolozi-odbijaju-raditi-ministarstvo-i-kbc-tvrde-da-problema-nema-295708 [printLink] => /vijesti/hrvatska/splitski-anesteziolozi-odbijaju-raditi-ministarstvo-i-kbc-tvrde-da-problema-nema-295708?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232040 [name] => anesteziolozi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anesteziolozi [link] => /tag/anesteziolozi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 230417 [name] => splitskikbc [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitskikbc [link] => /tag/splitskikbc ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobuna zbog nepravilnosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski anesteziolozi odbijaju raditi, Ministarstvo i KBC tvrde da problema nema [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-13-41-59-36205 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/12/10/kirurski.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/12/10/kirurski.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}16:20 - KBC Split: Nema razloga za zatvaranje operacijskih dvorana

Sanacijski upravitelj KBC-a Split Nikola Kolja Poljak u petak se oglasio priopćenjem u povodu napisa u medijima u kojima je dio anesteziologa od ponedjeljka najavio prekid rada u operacijskim dvoranama Hitnog kirurškog prijema, ističući kako nema nikakvog razloga da se dvorane zatvore jer ne ugrožavaju zdravlje pacijenata.

Poljak navodi da su dvije operacijske dvorane na Hitnom kirurškom prijemu građevinski i tehnološki iz 1974. godine, u funkciju su stavljene 1977. godine., a do sada nikada nisu bile zatvarane, niti privremeno.

"U njima se operiraju hitni bolesnici čiji je boravak u operacijskoj dvorani maksimalno jedan do dva sata. Osoblje koje radi i boravi u tim prostorijama (kirurzi, anesteziolozi, medicinske sestre instrumentarke, anesteziološki tehničari i pomoćno osoblje) u njima je i mnogo duže, i uvijek bez posljedica", naglašava Poljak.

Od početka 1977. godine nitko nije bio zdravstveno ugrožen, što potvrđuju nalazi redovnih sistematskih pregleda, kao i nalazi ispitivanja neovisnih certificiranih ustanova koje ispituju radni okoliš, tvrdi Poljak.

"Naravno da suvremena tehnologija iziskuje bolje i veće standarde, koji će se kod skore rekonstrukcije dvorana sigurno poštivati. Ponovno naglašavam kako navedene dvorane ni po jednom pokazatelju (prostoru, medicinskoj opremi) ne ugrožavaju zdravlje pacijenata i osoblja, pa nema razloga da ih se zatvori", navodi se u priopćenju sanacijskog upravitelja splitske bolnice.



11.58 - Ministarstvo: Pacijentima i zdravstvenom osoblju KBC-a Split nije ugroženo zdravlje


Pacijentima i liječnicima KBC-a Split, koji borave u operacijskim salama, nije ugroženo zdravlje budući da je utvrđeno kako su koncentracije anestezioloških plinova unutar dopuštenih vrijednosti, tvrde u Ministarstvu zdravlja, nakon što je u medijima objavljeno da će od ponedjeljka dio specijalista anesteziologije prestati raditi u dvije operacijske dvorane na Hitnom kirurškom prijamu na Firulama, jer je navodno stručni nadzor Hrvatske liječničke komore otkrio brojne nepravilnosti.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je prema izvještajima i dokumentaciji redovne kontrole o uvjetima rada u KBC-u Split u operacijskim salama, odnosno dvoranama Hitnog kirurškog prijema, utvrđeno da su koncentracije anestezioloških plinova unutar dopuštenih vrijednosti, što znači da u niti u jednom trenutku nije ugroženo zdravlje djelatnika ni pacijenata, što potvrđuju i redovni sistematski pregledi osoblja bolnice.

"Sve redovne kontrole u KBC-u Split obavljaju neovisni, ovlašteni vanjski stručnjaci koji posjeduju certifikate za pružanje takvih usluga, što nije slučaj s izvanrednom kontrolom komisije Hrvatske liječničke komore. Pored toga, članovi komisije prilikom obavljanja nadzora nisu zatražili nikakvu dokumentaciju o redovnim ispitivanjima radnog okoliša, ventilacije i električnih instalacija, stoga se nadamo da pacijenti neće bez ikakvih objektivnih razloga biti zakinuti za neophodne zdravstvene usluge“, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravlja.

9.31 - Od sljedećeg tjedna organiziranje i provođenje operacijskog programa u KBC-u Split bit će vrlo problematično jer je 16 specijalista anesteziologije odlučno u namjeri da od ponedjeljka više ne rade u dvjema operacijskim dvoranama na Hitnom kirurškom prijamu na Firulama. Razlog su brojne nepravilnosti koje je utvrdio stručni nadzor Hrvatske liječničke komore (HLK), a na koje mjerodavni u bolnici za sada ne reagiraju.

Nadzor je proveden nad radom liječnika Klinike za anesteziologiju, nalaz je upućen Ministarstvu zdravlja, a na uvid su ga prije nekoliko dana dobili i sami anesteziolozi. Utvrđeno je, doznajemo neslužbeno u bolnici, da dvije dvorane za hitne kirurške zahvate nisu sigurne za korištenje jer u njima nema sustavne odvodnje viška anestetičkih plinova i para, kao ni odgovarajuće izmjene svježeg zraka.

To znači da sav višak plinova iz anesteziološkog uređaja, maske i cijevi koje se koriste pri uspavljivanju bolesnika ostaje u dvoranama koje nemaju ventilaciju, niti se primjereno prozračuju, čime se ugrožava zdravlje pacijenata i svih medicinskih djelatnika koji ondje rade. A djelatnici, doznajemo, sumnjaju i da te dvorane zadnje dvije godine nisu prošle ateste i dobile dopuštenje za rad, o čemu nadležni šute.

Problem s odvodnjom plinova i para nadzorom je utvrđen i u svim operacijskim dvoranama u bolnici na Križinama, no u njima će se, barem za sada, operacijski program normalno obavljati.

Kroničan manjak liječnika

Komora je, također, potvrdila manjak specijalista na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, o čemu smo već detaljno izvještavali. Za normalan rad Klinike i poštovanje Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti, u bolnici trenutno nedostaje minimalno šest specijalista anesteziologije.

Nalazom stručnog nadzora HLK-a, Anesteziološka klinika je upozorena i na nužnost unapređenja edukacijskog procesa i obvezu pridržavanja Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine. Drugim riječima, upozoreni su da specijalizanti koji nisu stekli treću, najvišu razinu kompetencije koju Pravilnik predviđa, ne smiju samostalno anestezirati, što je već dugo praksa u splitskom KBC-u.

“Slobodna” je, podsjetimo, u ožujku objavila niz tekstova o tom ozbiljnom problemu, koji su specijalisti anesteziolozi dugo i bezuspješno pokušavali riješiti. Reagirala je i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), čiji je tadašnji predsjednik dr. Trpimir Goluža upozorio kako se mora nešto poduzeti da se ne bi urušio cijeli bolnički sustav, a javnosti je predočio i podatke o protuzakonitom prekovremenom radu anesteziologa, na koji su prisiljeni zbog manjka liječnika na Klinici. Bolnička uprava i Ministarstvo zdravlja sva su ta upozorenja ignorirali i javnost uvjeravali kako problema nema.

Specijalizanti bez nadzora

Stanje se do danas, kako doznajemo, nije popravilo, nego specijalizanti, čak i oni na prvoj i drugoj godini specijalizacije, bez adekvatne kompetencije, i dalje samostalno, bez stalnog nadzora, anesteziraju i reanimiraju pacijente.

Problemima tu nije kraj – Komora je utvrdila i kako u oba središnja operacijska bloka, na Firulama i na Križinama, nema sobe za buđenje i poslijeoperacijski oporavak, kao ni kadrovskog rješenja za rad u njima. Također, previjanje bolesnika s opeklinama na Križinama odvija se u neadekvatnim uvjetima.

Sve su to ozbiljni nedostaci, a kao najznačajnije Komora ipak ističe nedostatak specijalista, zbog čega smatra kako se operacijski program odmah mora prilagoditi broju raspoloživih specijalista, što znači da bi trebalo smanjiti operativni program i broj operiranih pacijenata.

Divna Zenić Rak

Opskrbljuje li kirurg bolnicu nekvalitetnim šivačima?

Splitskom KBC-u jučer je u posjet došla još jedna inspekcija Ministarstva zdravlja. Predmet najnovije inspekcije su navodi iz anonimnog pisma u kojem autor, koji se predstavio kao anonimni djelatnik Ministarstva, navodi kako je KBC Split leglo medicinske korupcije u hrvatskom zdravstvu. U svojem pismu zagonetni autor proziva i poznatog splitskog liječnika, zaposlenika KBC-a Split, kako preko tvrtke čiji je navodno suvlasnik po namještenim javnim natječajima prodaje KBC-u Split medicinsku opremu.

Autor anonimnog pisma posebno se osvrće na automatske šivače, tzv. staplere, kineske proizvodnje, koji su navodno najlošije kvalitete i koji se koriste prilikom operacijskih zahvata u Klinici za kirurgiju KBC-a Split, zbog čega je, kako piše u anonimnom pismu, život pacijenata često ugrožen, odnosno zbog čega se pojavljuju česte postoperativne komplikacije.

Zbog tih, ali i drugih navoda iz anonimnog pisma Ministarstvo zdravlja uputilo je u vrlo kratkom roku još jednu inspekciju u splitsku bolnicu kako bi pokušali utvrditi je li ta ustanova zaista “leglo medicinske korupcije” i je li netko od njezinih zaposlenika u sukobu interesa.
I. MARKOVIĆ

‘Ugrožena sigurnost rada i zdravlje’

Potvrđujem da je, tijekom studenoga ove godine, Komisija Hrvatske liječničke komore provela redoviti nadzor nad radom Klinike za anesteziologiju KBC-a. Točno je da su uočeni određeni nedostaci i nepravilnosti, no, nažalost, ne smijem vam ih navesti jer su klasificirani kao službena tajna. Nalaz inspekcije proslijedili smo Ministarstvu zdravlja, od kojeg očekujemo da upravi KBC-a Split naloži da se isti uklone jer potencijalno ugrožavaju sigurnost rada i zdravlje zdravstvenih radnika i pacijenata – kratko nam je kazao dr. Trpimir Goluža, predsjednik Komore.

Čak 20 tisuća prekovremenih

Dr. Ada Barić, predsjednica HUBOL-a, potvrđuje kako se uvjeti u kojima rade splitski anesteziolozi protive Zakonu o radu i Pravilniku o minimalnim uvjetima za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

– Splitski anesteziolozi godišnje odrade više od 20 tisuća prekovremenih sati, odnosno oko 400 po liječniku, a Zakon o radu dopušta maksimalno 180 prekovremenih po djelatniku. Da splitska bolnica ima kroničan manjak anesteziologa, HUBOL upozorava od svog osnutka, dakle gotovo dvije godine, a Ministarstvo se izvlači tvrdnjama kako KBC ima dovoljan broj djelatnika po broju anestezioloških uređaja, što je strašno jer znači da ne gledaju koliko anesteziolozi rade i imaju li uopće vremena za odmor – ističe dr. Barić.

Naglašava i kako je zabrinjavajuća indolencija bolničkog ravnateljstva koje tijekom dvije godine nije bilo u stanju riješiti ovaj problem.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/splitski-anesteziolozi-odbijaju-raditi-ministarstvo-i-kbc-tvrde-da-problema-nema-295708 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4d654aa27ff94e4a6298ec5252b66456d61347d5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+anesteziolozi+odbijaju+raditi%2C+Ministarstvo+i+KBC+tvrde+da+problema+nema&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplitski-anesteziolozi-odbijaju-raditi-ministarstvo-i-kbc-tvrde-da-problema-nema-295708 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplitski-anesteziolozi-odbijaju-raditi-ministarstvo-i-kbc-tvrde-da-problema-nema-295708 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pobuna zbog nepravilnosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapobuna zbog nepravilnosti

Splitski anesteziolozi odbijaju raditi, Ministarstvo i KBC tvrde da problema nema

Piše PSD.
11. prosinca 2015. - 17:23
16:20 - KBC Split: Nema razloga za zatvaranje operacijskih dvorana

Sanacijski upravitelj KBC-a Split Nikola Kolja Poljak u petak se oglasio priopćenjem u povodu napisa u medijima u kojima je dio anesteziologa od ponedjeljka najavio prekid rada u operacijskim dvoranama Hitnog kirurškog prijema, ističući kako nema nikakvog razloga da se dvorane zatvore jer ne ugrožavaju zdravlje pacijenata.

Poljak navodi da su dvije operacijske dvorane na Hitnom kirurškom prijemu građevinski i tehnološki iz 1974. godine, u funkciju su stavljene 1977. godine., a do sada nikada nisu bile zatvarane, niti privremeno.

"U njima se operiraju hitni bolesnici čiji je boravak u operacijskoj dvorani maksimalno jedan do dva sata. Osoblje koje radi i boravi u tim prostorijama (kirurzi, anesteziolozi, medicinske s...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 15:41