stdClass Object ( [id] => 271504 [title] => Splićani u dužničkom ropstvu: Bankarima smo kupili vilu s bazenom na Mejama [alias] => splicani-u-duznickom-ropstvu-bankarima-smo-kupili-vilu-s-bazenom-na-mejama [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Tražimo samo pravednost i poštovanje zakona, jer ih i mi kao građani poštujemo. Plaćamo poreze i naše rate kredita, a oni nas pljačkaju! Zbog toga ćemo prosvjedovati u Zagrebu, jer dosta je više bogaćenja bankara na siromašenju hrvatskog naroda – bila je misao vodilja svih koji su u 40-ak autobusa iz cijele Hrvatske, u organizaciji Udruge “Franak”, u subotu ujutro krenuli u metropolu. Kreditno zaduženim Splićanima u švicarskim francima pridružila se i ekipa “Slobodne”.

– Idemo s pet autobusa, dva nam je donirao Baldasar, a na odmorištu Janča čekaju ostali. U podne smo na Tuđmanovom trgu, a u 13 sati ćemo Ilicom prema HNB-u – kažu voditeljice puta Rozita Jeličić i Irena Puljiz.
– Valjda će nas sada Bohaček vidjeti. Nek vidi koliko nas prevarenih ima – komentira Branko Dragičević.
– Ma ne brinite se, imamo mi odličnog prognozera! Evo opet guverner Vujčić upozorava kako će i euro poletit gore. Samo upozorava, a prima plaću da bi nešto napravio. Imamo mi za prognozu Vakulu, koji i pogodi.... – nižu se šale prevarenih građana.

PRIČA PRVA

Oni su pravi primjer hrvatske mlade obitelji – četvero djece u dobi od 1,5 od 11,5 godina, od kojih jedno ima zdravstvene probleme pa je majka Sandra Anić (38), diplomirana ekonomistica, primorana biti kod kuće, bez posla. Otac Josip (40) po struci je nautičar, zaposlen u splitskoj “Čistoći”, ali neizmjerno je sretan što ima posao – doduše, to je noćni rad na čišćenju smeća sa splitskih ulica, no sve bi to bilo dobro da nemaju banku na leđima.

– “Banka za cijeli život” iskreni je moto Privredne banke Zagreb, jer se stvarno pobrinu da vas vežu za cijeli život, do smrti, a kredit će vam otplaćivati i djeca.

Evo, pogledajte nas pa komentirajte što ćemo – imati djecu, stan ili otići iz zemlje. Kupili smo prvu nekretninu 2007. od 67 kvadrata, od ušteđevine i sa stambenim kreditom od 65.500 franaka, odnosno 40.000 eura, na otplatu od 30 godina.

Tečaj je tada bio 4,2, kao i kamata, a prva rata bila je 1280 kuna, što nam je bilo prihvatljivo. No, jednu jedinu ratu platiti smo u tom iznosu, sve ostale poletjele su u nebo, sada s fiksiranim tečajem plaćamo 2300 kuna – zasula nas je Sandra.

– Dobili smo kredit prije osam godina u francima, koje nismo ni vidjeli, znači 40.000 eura, u osam godina otplatili smo oko 30.000 eura, a banci ćemo u 22 godine vratiti još oko 58.000 eura. Za stan na Kocunaru! Da smo imali toliki novac, što mislite da nismo mogli kupiti vilu s bazenom na Mejama?

– Ma ne brini se, pa banka nam je poboljšala život i moramo joj zahvaliti što živimo zdravo – kiselo se pokušava našaliti suprug Josip, te objašnjava: – Hvala bankama što su mi poboljšale zdravlje. Na posao idem biciklom, radim noću pa nema opasnosti od sunca i oboljenja od melanoma, a i zdravije se hranim – jedem manje! Skroz su mi i liniju dotjerali, s 85 kilograma smršavio sam od skakanja ovih švicaraca na 75 kila. Deset su mi kila masti izvukli...

PRIČA DRUGA

– Lihvare nas! Hrvatska narodna banka nije zaštitila svoje građane, nego dopušta stranim bankama da nas pljačkaju. Ne tražimo mi da nam netko oprosti naš kredit, nego da poštuju ugovore – sa svojom nas pričom upoznaju Vlatka Skočir i suprug joj Mario, roditelji dvoje djece koji su 2006. godine odlučili kupiti stan, i to minimalnih 30 kvadrata. Digli su kredit u “švicarcima” na 15 godina jer, prema mišljenju službenika u Splitskoj banci, nisu bili likvidni ni za euro ni za kunu, samo za taj franak, koji nisu ni vidjeli.

– Isplatili su nas u kunama i, naravno, naplatili to konvertiranje, a onda još jednom u eure za isplatu vlasnika stana. I to su naplatiti – govori nam ova 47-godišnja ekonomistica koja je u prvu ratu od 3800 kuna ukalkulirala i povećanje do 500 kuna zbog tečaja. No, nije ni slutila da će joj rata kredita od 102.000 franaka, odnosno 65.000 eura, skočiti na nevjerojatnih 6100 kuna.

– Cijeli nam se život izokrenuo, svakog se jutra budimo s misli koliko je danas švicarac skočio. Sada samo živimo za tu otplatu kredita. Nikada nismo kasnili jer je on prvi za naplatu, no pljačkaju nas u svemu – dodaje suprug Mario, dok Vlatka objašnjava:

– Stavili smo trajni nalog na otplatu kredita i, naravno, oni naplaćuju tečaj na dan naplate, no uvijek po najvišem tečaju. I sada kada je premijer Milanović kozmetički, no hvala mu i na tome, zamrznuo tečaj na 6,39, Splitska banka i dalje obračunava realni tečaj i svakog mjeseca moram, nakon što mi skinu novac, osobno doći u banku i tražiti preplaćenih oko 700 kuna.

PRIČA TREĆA

Ova je ispovijest još nevjerojatnija, a riječ je o umirovljenom hrvatskom branitelju, pripadniku 126. sinjske bojne Ljubomiru Domazetu. Ovaj 47-godišnjak je 2003. otišao u mirovinu, no bez riješenog stambenog pitanja, pa je 2007. digao kredit za kupnju stana.

– Prodali smo manji stan i kupili veći od 70 kvadrata jer imamo troje djece. No, ovo vam je gore od mojeg ratnog PTSP-a, sada mi je postotak sigurno veći nego što sam na ratištu zaradio – govori nam Domazet, koji je za svoju banku također izabrao Privrednu.

– I pogriješio sam, i to zahvaljujući bankarici koja me je uvjeravala kako je franak najbolji izbor jer kod njih nisam bio kreditno sposoban za eure. Premda sam već planirao prijeći u drugu banku, no, eto, uvjerila me je, na moju veliku žalost.

I pokazuje nam na komadu papira svoju sudbinu ispisanu brojkama: kredit je digao na 30 godina, 130.000 franaka, odnosno 70.000 eura, prva rata 2880 kuna, a sada 4560 kuna. Uredno je otplatio osam godina kredita, pa još pet godina platio u jednoj rati, znači, ukupno je od 30 godina platio 13 godina, no još je banci dužan – 99.000 eura.

– Od muke ovaj iznos ne mogu preračunati u švicarce. Svaki se dan dižem s morom o franku i liježem s njom, s pitanjem šta će mi djeca sutra jesti.

PRIČA ČETVRTA

Majka dvoje djece Sandra Bratinčević, 39-godišnja građevinska tehničarka, uzela je kredit 2006. godine za stan od 63 kvadrata, i to na 30 godina, u iznosu od 79.200 franaka, odnosno 368.000 kuna.

– Devet godina uredno otplaćujem kredit i otplatila sam između 230.000 i 240.000 kuna. Prva mi je rata bila 1700 kuna, a sada je 3100 kuna. Roditelji su mi htjeli pomoći i prodali su nekretninu kako bih ja mogla zatvoriti svoj kredit.

No, ne ide to s bankama tako lako – ne žele moj novac odjednom, nego me, kao urednog platišu, žele dalje guliti – govori nam Sandra, pokazujući i dokumente, gdje njezin odvjetnik nudi Hypo banci 300.000 kuna da se kredit isplati u cijelosti i zatvori, te da se briše hipoteka s kupljenog stana. Čak navodi kako njegova klijentica neće podignuti nikakvu tužbu prema banci, no nakon mjesec dana iz banke stiže odgovor.

– Navode kako nakon pomnog razmatranja ne prihvaćaju ovu nagodbu jer je banka poslovala po zakonu, pojašnjavaju o kamatama i tako to, no nigdje ne spominju moju poštenu nagodbu i raniju isplatu kredita. I tko je sada ovdje lud, kako se izvući iz njihovih okova? – pita se ova Splićanka.

SANDRA BARČOT
SNIMIO: NIKOLA VILIĆ

Idemo u Njemačku da možemo vratit kredit

Odlazak iz Hrvatske je jedino rješenje, kojem je već pribjegla obitelj iz Labina.

– Suprug, kuhar, otišao je raditi u Njemačku, ja ću mu se pridružiti nakon prosvjeda, a u rujnu i mlađa kćerka, dok će samo starija zbog studija ostati u Hrvatskoj – otkriva nam medicinska sestra Lara Ahmić. Digli su kredit 2005. na 30 godina za stan od 56 kvadrata, u iznosu od 104.000 franaka, odnosno 56.000 eura Nakon deset godina uredne otplate sada smo dužni 87.000 franaka, odnosno 110.000 eura. Alo, duplo?! - šokirana je Lara.







[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Stvarno se bankari pobrinu da vas vežu za cijeli život, do smrti, a kredit će vam otplaćivati i djeca – kaže nam Splićanka Sandra Anić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => franačka omča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-04-26 15:46:37 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-04-27 10:02:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-04-26 15:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15365 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/04/26/Novosti/franak_dalmacija9-250415.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x532" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7323506 Threads: 2 Questions: 1521690161 Slow queries: 4626460 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110418067 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/splicani-u-duznickom-ropstvu-bankarima-smo-kupili-vilu-s-bazenom-na-mejama-271504 [printLink] => /vijesti/hrvatska/splicani-u-duznickom-ropstvu-bankarima-smo-kupili-vilu-s-bazenom-na-mejama-271504?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 230508 [name] => švicarskifranak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svicarskifranak [link] => /tag/svicarskifranak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 232505 [name] => udrugafranak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => udrugafranak [link] => /tag/udrugafranak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Stvarno se bankari pobrinu da vas vežu za cijeli život, do smrti, a kredit će vam otplaćivati i djeca – kaže nam Splićanka Sandra Anić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => franačka omča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićani u dužničkom ropstvu: Bankarima smo kupili vilu s bazenom na Mejama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-01-34-00-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/26/Novosti/franak_dalmacija9-250415.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/26/Novosti/franak_dalmacija9-250415.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Tražimo samo pravednost i poštovanje zakona, jer ih i mi kao građani poštujemo. Plaćamo poreze i naše rate kredita, a oni nas pljačkaju! Zbog toga ćemo prosvjedovati u Zagrebu, jer dosta je više bogaćenja bankara na siromašenju hrvatskog naroda – bila je misao vodilja svih koji su u 40-ak autobusa iz cijele Hrvatske, u organizaciji Udruge “Franak”, u subotu ujutro krenuli u metropolu. Kreditno zaduženim Splićanima u švicarskim francima pridružila se i ekipa “Slobodne”.

– Idemo s pet autobusa, dva nam je donirao Baldasar, a na odmorištu Janča čekaju ostali. U podne smo na Tuđmanovom trgu, a u 13 sati ćemo Ilicom prema HNB-u – kažu voditeljice puta Rozita Jeličić i Irena Puljiz.
– Valjda će nas sada Bohaček vidjeti. Nek vidi koliko nas prevarenih ima – komentira Branko Dragičević.
– Ma ne brinite se, imamo mi odličnog prognozera! Evo opet guverner Vujčić upozorava kako će i euro poletit gore. Samo upozorava, a prima plaću da bi nešto napravio. Imamo mi za prognozu Vakulu, koji i pogodi.... – nižu se šale prevarenih građana.

PRIČA PRVA

Oni su pravi primjer hrvatske mlade obitelji – četvero djece u dobi od 1,5 od 11,5 godina, od kojih jedno ima zdravstvene probleme pa je majka Sandra Anić (38), diplomirana ekonomistica, primorana biti kod kuće, bez posla. Otac Josip (40) po struci je nautičar, zaposlen u splitskoj “Čistoći”, ali neizmjerno je sretan što ima posao – doduše, to je noćni rad na čišćenju smeća sa splitskih ulica, no sve bi to bilo dobro da nemaju banku na leđima.

– “Banka za cijeli život” iskreni je moto Privredne banke Zagreb, jer se stvarno pobrinu da vas vežu za cijeli život, do smrti, a kredit će vam otplaćivati i djeca.

Evo, pogledajte nas pa komentirajte što ćemo – imati djecu, stan ili otići iz zemlje. Kupili smo prvu nekretninu 2007. od 67 kvadrata, od ušteđevine i sa stambenim kreditom od 65.500 franaka, odnosno 40.000 eura, na otplatu od 30 godina.

Tečaj je tada bio 4,2, kao i kamata, a prva rata bila je 1280 kuna, što nam je bilo prihvatljivo. No, jednu jedinu ratu platiti smo u tom iznosu, sve ostale poletjele su u nebo, sada s fiksiranim tečajem plaćamo 2300 kuna – zasula nas je Sandra.

– Dobili smo kredit prije osam godina u francima, koje nismo ni vidjeli, znači 40.000 eura, u osam godina otplatili smo oko 30.000 eura, a banci ćemo u 22 godine vratiti još oko 58.000 eura. Za stan na Kocunaru! Da smo imali toliki novac, što mislite da nismo mogli kupiti vilu s bazenom na Mejama?

– Ma ne brini se, pa banka nam je poboljšala život i moramo joj zahvaliti što živimo zdravo – kiselo se pokušava našaliti suprug Josip, te objašnjava: – Hvala bankama što su mi poboljšale zdravlje. Na posao idem biciklom, radim noću pa nema opasnosti od sunca i oboljenja od melanoma, a i zdravije se hranim – jedem manje! Skroz su mi i liniju dotjerali, s 85 kilograma smršavio sam od skakanja ovih švicaraca na 75 kila. Deset su mi kila masti izvukli...

PRIČA DRUGA

– Lihvare nas! Hrvatska narodna banka nije zaštitila svoje građane, nego dopušta stranim bankama da nas pljačkaju. Ne tražimo mi da nam netko oprosti naš kredit, nego da poštuju ugovore – sa svojom nas pričom upoznaju Vlatka Skočir i suprug joj Mario, roditelji dvoje djece koji su 2006. godine odlučili kupiti stan, i to minimalnih 30 kvadrata. Digli su kredit u “švicarcima” na 15 godina jer, prema mišljenju službenika u Splitskoj banci, nisu bili likvidni ni za euro ni za kunu, samo za taj franak, koji nisu ni vidjeli.

– Isplatili su nas u kunama i, naravno, naplatili to konvertiranje, a onda još jednom u eure za isplatu vlasnika stana. I to su naplatiti – govori nam ova 47-godišnja ekonomistica koja je u prvu ratu od 3800 kuna ukalkulirala i povećanje do 500 kuna zbog tečaja. No, nije ni slutila da će joj rata kredita od 102.000 franaka, odnosno 65.000 eura, skočiti na nevjerojatnih 6100 kuna.

– Cijeli nam se život izokrenuo, svakog se jutra budimo s misli koliko je danas švicarac skočio. Sada samo živimo za tu otplatu kredita. Nikada nismo kasnili jer je on prvi za naplatu, no pljačkaju nas u svemu – dodaje suprug Mario, dok Vlatka objašnjava:

– Stavili smo trajni nalog na otplatu kredita i, naravno, oni naplaćuju tečaj na dan naplate, no uvijek po najvišem tečaju. I sada kada je premijer Milanović kozmetički, no hvala mu i na tome, zamrznuo tečaj na 6,39, Splitska banka i dalje obračunava realni tečaj i svakog mjeseca moram, nakon što mi skinu novac, osobno doći u banku i tražiti preplaćenih oko 700 kuna.

PRIČA TREĆA

Ova je ispovijest još nevjerojatnija, a riječ je o umirovljenom hrvatskom branitelju, pripadniku 126. sinjske bojne Ljubomiru Domazetu. Ovaj 47-godišnjak je 2003. otišao u mirovinu, no bez riješenog stambenog pitanja, pa je 2007. digao kredit za kupnju stana.

– Prodali smo manji stan i kupili veći od 70 kvadrata jer imamo troje djece. No, ovo vam je gore od mojeg ratnog PTSP-a, sada mi je postotak sigurno veći nego što sam na ratištu zaradio – govori nam Domazet, koji je za svoju banku također izabrao Privrednu.

– I pogriješio sam, i to zahvaljujući bankarici koja me je uvjeravala kako je franak najbolji izbor jer kod njih nisam bio kreditno sposoban za eure. Premda sam već planirao prijeći u drugu banku, no, eto, uvjerila me je, na moju veliku žalost.

I pokazuje nam na komadu papira svoju sudbinu ispisanu brojkama: kredit je digao na 30 godina, 130.000 franaka, odnosno 70.000 eura, prva rata 2880 kuna, a sada 4560 kuna. Uredno je otplatio osam godina kredita, pa još pet godina platio u jednoj rati, znači, ukupno je od 30 godina platio 13 godina, no još je banci dužan – 99.000 eura.

– Od muke ovaj iznos ne mogu preračunati u švicarce. Svaki se dan dižem s morom o franku i liježem s njom, s pitanjem šta će mi djeca sutra jesti.

PRIČA ČETVRTA

Majka dvoje djece Sandra Bratinčević, 39-godišnja građevinska tehničarka, uzela je kredit 2006. godine za stan od 63 kvadrata, i to na 30 godina, u iznosu od 79.200 franaka, odnosno 368.000 kuna.

– Devet godina uredno otplaćujem kredit i otplatila sam između 230.000 i 240.000 kuna. Prva mi je rata bila 1700 kuna, a sada je 3100 kuna. Roditelji su mi htjeli pomoći i prodali su nekretninu kako bih ja mogla zatvoriti svoj kredit.

No, ne ide to s bankama tako lako – ne žele moj novac odjednom, nego me, kao urednog platišu, žele dalje guliti – govori nam Sandra, pokazujući i dokumente, gdje njezin odvjetnik nudi Hypo banci 300.000 kuna da se kredit isplati u cijelosti i zatvori, te da se briše hipoteka s kupljenog stana. Čak navodi kako njegova klijentica neće podignuti nikakvu tužbu prema banci, no nakon mjesec dana iz banke stiže odgovor.

– Navode kako nakon pomnog razmatranja ne prihvaćaju ovu nagodbu jer je banka poslovala po zakonu, pojašnjavaju o kamatama i tako to, no nigdje ne spominju moju poštenu nagodbu i raniju isplatu kredita. I tko je sada ovdje lud, kako se izvući iz njihovih okova? – pita se ova Splićanka.

SANDRA BARČOT
SNIMIO: NIKOLA VILIĆ

Idemo u Njemačku da možemo vratit kredit

Odlazak iz Hrvatske je jedino rješenje, kojem je već pribjegla obitelj iz Labina.

– Suprug, kuhar, otišao je raditi u Njemačku, ja ću mu se pridružiti nakon prosvjeda, a u rujnu i mlađa kćerka, dok će samo starija zbog studija ostati u Hrvatskoj – otkriva nam medicinska sestra Lara Ahmić. Digli su kredit 2005. na 30 godina za stan od 56 kvadrata, u iznosu od 104.000 franaka, odnosno 56.000 eura Nakon deset godina uredne otplate sada smo dužni 87.000 franaka, odnosno 110.000 eura. Alo, duplo?! - šokirana je Lara.







[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/splicani-u-duznickom-ropstvu-bankarima-smo-kupili-vilu-s-bazenom-na-mejama-271504 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ae62d7d6c59712bc27dac51e47818b4c1a438f22 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87ani+u+du%C5%BEni%C4%8Dkom+ropstvu%3A+Bankarima+smo+kupili+vilu+s+bazenom+na+Mejama+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplicani-u-duznickom-ropstvu-bankarima-smo-kupili-vilu-s-bazenom-na-mejama-271504 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplicani-u-duznickom-ropstvu-bankarima-smo-kupili-vilu-s-bazenom-na-mejama-271504 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Stvarno se bankari pobrinu da vas vežu za cijeli život, do smrti, a kredit će vam otplaćivati i djeca – kaže nam Splićanka Sandra Anić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => franačka omča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskafranačka omča

Splićani u dužničkom ropstvu: Bankarima smo kupili vilu s bazenom na Mejama

Piše PSD.
26. travnja 2015. - 17:56
Tražimo samo pravednost i poštovanje zakona, jer ih i mi kao građani poštujemo. Plaćamo poreze i naše rate kredita, a oni nas pljačkaju! Zbog toga ćemo prosvjedovati u Zagrebu, jer dosta je više bogaćenja bankara na siromašenju hrvatskog naroda – bila je misao vodilja svih koji su u 40-ak autobusa iz cijele Hrvatske, u organizaciji Udruge “Franak”, u subotu ujutro krenuli u metropolu. Kreditno zaduženim Splićanima u švicarskim francima pridružila se i ekipa “Slobodne”.

Idemo u Njemačku da možemo vratit kredit

Odlazak iz Hrvatske je jedino rješenje, kojem je već pribjegla obitelj iz Labina.

– Suprug, kuhar, otišao je raditi u Njemačku, ja ću mu se pridružiti nakon prosvjeda, a u ru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 03:34