stdClass Object ( [id] => 1332161 [title] => Silvana Uzinić: Kad ćemo se mi priključit 3. svjetskom ratu koji je, kažu na netu, već počeo? Čim obavimo jedan poslić [alias] => silvana-uzinic-kad-cemo-se-mi-prikljucit-3-svjetskom-ratu-koji-je-kazu-na-netu-vec-poceo-cim-obavimo-jedan-poslic [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mir je stvar volje, svi se sukobi mogu riješiti, rekao je primajući Nobelovu nagradu za mir Martti Ahtisaari, bivši predsjednik Finske. Vijest da je taj veliki političar napustio ovaj svijet, koji je nemoćan pred tutnjavinom trenutnih ratova, tužna je i simbolična. Napušta li nas ujedno svaka nada u ono što je govorio Ahtisaari, a među ostalim i to kako ne postoji niti jedno opravdanje da se dopusti da sukobi postanu vječni. Sukob Izraela i Palestine čini se upravo takvim. Tko bi mogao biti neki novi miritelj? Čitava plejada političkih vođa moćnih zemalja izredala se ovih dana po Bliskom istoku. Ima li itko među njima da zaustavi besmislene smrti?

U nizu vijesti koje "padaju" pod onim dramatičnim portalskim naslovima "iz minute u minutu" poput "Jeziva svjedočanstva preživjelih u napadu na bolnicu", "Izraelska TV: Snimili smo raketu i bolnicu, ovo je dokaz", "Iran pozvao sve islamske zemlje da uvedu sankcije Izraelu", "Na sinagogu u Berlinu bačena dva molotovljeva koktela", "Islamski džihad: Izrael laže", "Biden se sastao s Netanyahuom u Tel Avivu", "Prosvjedi diljem Bliskog istoka"... probila se i poruka pape Frane: "Zauzmite samo jednu stranu u sukobu Izraela i Hamasa, stranu mira." Poglavar Rimokatoličke crkve upao je među eksplozije i bojeve glave kao hipik nesvjestan okruženja. Ali, poziv na mir, udubite se malo, jedina je ispravna stvar makar ga trenutno raznosi vjetar kao dim iz jointa.

PONEDJELJAK: Dobra vijest iz Poljske: ‘Do widzenia, katotalibani‘

Evo nam, među svim užasima, i jedna dobra vijest. Stiže iz Poljske. "Do widzenia, katotalibani", napisala je na svom Facebook profilu Sanja Sarnavka. Pravo i pravda, krajnje desna i nacionalistička stranka koja je Poljsku odvela u srednji vijek po pitanju vladavine prava, slobode medija, migracija i LGBT prava, neće moći sastaviti vladu. Građansku koaliciju koja će to moći predvodi bivši premijer i bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i koliko god mi imali zamjerke na putu koji gazimo zajedno s Bruxellesom, ipak se to, kada se ukažu kreature poput Kaczyńskih, koji su osnovali PiS, a ima ih na sve strane kontinenta pa i u nas, onda smo u situaciji "daj što daš". Tusk obećava da će vratiti zemlju na put liberalne demokracije i poništiti odluke prethodnika, a među najvažnijima onu o zabrani pobačaja. Poljakinje mogu početi slaviti osim ako "pisovci" nisu zauzeli sve institucije i ako zajedno s Andrzejem Dudom, predsjednikom sklonim PiS-u, ne budu podmetali klipove, što analitičari ozbiljno očekuju. Mi žene gledale smo u Poljsku zadnjih godina s tugom i strepnjom. Ne, nažalost, i s nevjericom. Pa ovi subotnji klečavci uvezeni su iz Poljske! Oni molitelji pred rodilištima su pod ruku s njima. Zar bi trebalo samo odmahivati na takve? Jer, kao, ima svatko pravo izać na ulicu i izraziti se, tra la la...

Imalo bi smisla tako slobodarski komentirati sve kretenizme samo kad u nas ne bi bilo plodne zemlje za svakakve ideje. I kad ne bismo to već i živjeli. Na primjer, nemamo zabranu abortusa, ali zato imamo prigovore savjesti pa nam ionako nije dostupan. Varšava s PiS-om je ustvari odavno u našim bolnicama, a Kabul i Hamas na ulicama...

---

image

S otvaranja nove knjiznice za djecu i mlade u splitskom gradskom kotaru Mejaši Kila

Paun Paunović/Cropix
---

UTORAK: Knjižnica otpora posvemašnjem škropljenju

Zato nas raduje mali otpor za koji smo ovaj tjedan čuli u – Splitu! Dogodio se u kvartu Mejaši na istoku grada, donedavno komunalno zaostalim s više privatnih kuća, a odnedavno kvart i s puno mladih obitelji. Zamislite, tu se otvorila knjižnica za djecu i mlade, a na svečanom otvaranju nije bilo svećenika da je blagoslovi. O kako sam konačno guštala čitajući bijes kvartovskih političara koji u znak protesta nisu došli na otvaranje.

Ravnateljica Grozdana Ribičić je poručila: "Ništa nam ovi dan neće pokvarit!". Da pokvarit? Pa čisto sam poskočila od veselja. Konačno da se bar jednom izbaci taj igrokaz s prskanjem svete vodice na sve i svašta. "Ovo je sekularna institucija u kojoj je protokol otvaranja takav da ga otvaraju institucije koje su to financirale i u konačnici je to za sve građane Splita", odbrusio je Puljak na zamjerke i bojkot hadezeovaca s Mejaša.

Problem je u tome što ovo ne bi bila vijest da su sve institucije doista sekularne. A to ćemo se načekat.

SRIJEDA: Migracije su dugotrajne i neizbježne. I tek sukrenule

Evo čekat ćemo opet i na graničnim prijelazima. Ali prema privremenom ukidanju schengenskog režima u devet zemalja Unije, pa tako i na slovensko-hrvatskoj granici, većina nas je ostala ravnodušna. Zar već nismo naučili da svak za se travu pase kad je neka frka. Bilo je to tako i u vrijeme pandemije. A zasmetat je to moglo jedino premijeru Plenkoviću jer osim što će se malo prestati dičiti Schengenom kao jednim od glavnih postignuća svoje vlade, a brate i dosadio je već, čuli smo od Slovenaca da su se zatvorili nakon što je naš premijer odbijao pomoć na granici prema Srbiji i BiH. Šta će njemu pomoć? Baš mi se uklapa da ju je prepotentni premijer odbio. Ma sarme će vjerojatno nesmetano na skijališta, ali mislim da će i migranti na svoja odredišta. Pa oni ni do sada nisu išli preko službenih graničnih prijelaza.

Problem s njima Europska unija ne zna riješiti pa logično upada u trapule. Kakvog izlaza imamo s migracijama i porastom izbjeglica koje hrle prema našem dijelu svijeta iz raznih stvarnih razloga? Nasilje, ksenofobija i islamofobija to sigurno nisu. Ako se držimo teze da su migracije potencijalni izvor terorizma povezanog s islamizmom, nemamo izlaz. Što se prije pomirimo s tim da su migracije dugotrajne i neizbježne i da su zapravo tek krenule, možda se dosjetimo nekog humanog rješenja.

ČETVRTAK: Ajmo, žene! Večeras drito u spavaću sobu!

Samo nemojmo povjerovat da je rješenje u duhovnoj obnovi Europe što ga, evo čujemo, predlaže saborski žetončić Hrvoje Zekanović! Kad takav kaže da žica i vojska na granici nisu potrebni, makar pritom bio Plenkovićev papagaj, e onda se moramo zabrinut. Jer on pod duhovnom obnovom podrazumijeva da mi žene počnemo više rađat. Ključni problem zapadne civilizacije nisu ilegalne migracije, kaže on, nego odustajanje od rađanja i niske stope fertiliteta. Eto tako je počela duhovna obnova Poljske pod PiS-om. Bitno da je majka porodila zeku. Ajmo, žene, počnimo!

Ovaj tjedan puno se govorilo o sedam godina Plenkovićeve vlade. Čak i oni koji mu priznaju da je relativno uspješno izmigoljio iz vrlo teških okolnosti s obzirom na COVID, potres i inflaciju, ne mogu preskočit krucijalne minuse poput korupcije i ministara pod istragom, brojnih afera njegovih stranačkih kolega, te izostanak svih reformi. Medijski prostori su bili preuski samo za pobrojiti sve članove Vlade koji su otpali te one koji se još drže premda su načeti nizom skandala. Plenković reče kako je prirodno da se ljudi rotiraju. Možda se to uskoro i na njega bude odnosilo. Naročito ako većina shvati da se pod njegovom vladavinom novac uvijek nekako rotira iz džepova siromašnih u džepove bogatih.

---

image

Kako je moguće da se na Frankfurtskom sajmu knjige odgodi dodjela nagrada palestinskoj književnici Adaniji Shibli? Što se to s vama događa, gospođo Europa?

Kirill Kudryavtsev/Afp
---

PETAK: Frankfurtski sajam knjige, Slavoj Žižek i nedodijeljena nagrada

Europa je, očekivano, u strahu od terorizma. Europa se ponaša kao uplašena vremešna dama s prvim simptomima staračke demencije, gdje dominira mješavina straha, egoizma, narcizma... Zar da se usred Europe na elitnom kulturnom događaju kakav je Frankfurtski sajam knjige dogode skandali zbog rata na Bliskom istoku? Zar se na jednom takvom mjestu propitivanje ponašanja Izraela može podvesti pod antisemitizam što se, prema onome što čitamo, dogodilo Slavoju Žižeku? Kako je moguće da se odgodi dodjela nagrada palestinskoj književnici Adaniji Shibli? Što se to s vama događa, gospođo Europa?

"Veliki sukobi policije i prosvjednika u arapskoj četvrti u Berlinu", "Diljem Francuske evakuacije na aerodromima, u školama i fakultetima", "Izrael sravnio sa zemljom četvrt u Gazi s 25 višekatnica", "Izrael evakuira grad na granici s Libanonom", "Jordanski ministar: Bojim se da najgore tek dolazi" kapaju jezive vijesti iz sata u sat. U nas analitičar Denis Avdagić kaže da će treći svjetski rat, ako do njega dođe, biti posijan na Bliskom istoku. Anonimni komentatori ga prozivaju jer da šta taj Musliman, što "mudro" zaključuju po imenu, ima govorit. Zato je za kraj pretresa ovog radnog tjedna možda najbolje da vam prenesem što kruži ovih dana mrežama. "Treći svjetski rat je počeo, a mi se uključujemo čim završimo drugi!"

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jezive vijesti kapaju iz sata u sat. U nas analitičar Denis Avdagić kaže da će treći svjetski rat, ako do njega dođe, biti posijan na Bliskom istoku. Anonimni komentatori ga prozivaju jer da šta taj Musliman, što ‘mudro‘ zaključuju po imenu, ima govorit. Zato je možda najbolje prenijeti što ovih dana kruži mrežama: upravo ono što ste pročitali u naslovu... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Jezive vijesti kapaju iz sata u sat. U nas analitičar Denis Avdagić kaže da će treći svjetski rat, ako do njega dođe, biti posijan na Bliskom istoku. Anonimni komentatori ga prozivaju jer da šta taj Musliman, što ‘mudro‘ zaključuju po imenu, ima govorit. Zato je možda najbolje prenijeti što ovih dana kruži mrežama: upravo ono što ste pročitali u naslovu... Pretres tjedna 2 0 8307 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-20 12:06:47 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-20 17:07:00 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2023-10-20 17:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Jezive vijesti kapaju iz sata u sat. U nas analitičar Denis Avdagić kaže da će treći svjetski rat, ako do njega dođe, biti posijan na Bliskom istoku. Anonimni komentatori ga prozivaju jer da šta taj Musliman, što 'mudro' zaključuju po imenu, ima govo [metadata] => robots= author= title=Silvana Uzinić: Kad ćemo se mi priključit 3. svjetskom ratu koji je, kažu na netu, već počeo? Čim obavimo jedan poslić [metakey] => pretres tjedna, Frankfurtski sajam, slavoj žižek, knjižnica Mejaši, abortus, Poljska, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25848225.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25868008.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25878886.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Kirill Kudryavtsev\/Afp","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Kirill Kudryavtsev\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

S otvaranja nove knjiznice za djecu i mlade u splitskom gradskom kotaru Meja\u0161i Kila<\/p>","

Kako je mogu\u0107e da se na Frankfurtskom sajmu knjige odgodi dodjela nagrada palestinskoj knji\u017eevnici Adaniji Shibli? \u0160to se to s vama doga\u0111a, gospo\u0111o Europa?<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1262","hd_25848225_1920.jpg":"1920x1080","k_25848225_1280.jpg":"1280x1280","k_25848225_1024.jpg":"1024x1024","k_25848225_640.jpg":"640x640","k_25848225_480.jpg":"480x480","k_25848225_340.jpg":"340x340","k_25848225_220.jpg":"220x220","o_25848225_1280.jpg":"1280x841","o_25848225_1024.jpg":"1024x673","o_25848225_640.jpg":"640x420","o_25848225_480.jpg":"480x315","o_25848225_340.jpg":"340x223","o_25848225_220.jpg":"220x144","h_25848225_1280.jpg":"1280x854","h_25848225_1024.jpg":"1024x683","h_25848225_640.jpg":"640x427","h_25848225_480.jpg":"480x320","h_25848225_340.jpg":"340x227","h_25848225_220.jpg":"220x147","pp_25848225_1280.jpg":"1280x1628","pp_25848225_1024.jpg":"1024x1303","pp_25848225_640.jpg":"640x814","pp_25848225_480.jpg":"480x611","pp_25848225_340.jpg":"340x432","pp_25848225_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1390","hd_25868008_1920.jpg":"1920x1080","k_25868008_1280.jpg":"1280x1280","k_25868008_1024.jpg":"1024x1024","k_25868008_640.jpg":"640x640","k_25868008_480.jpg":"480x480","k_25868008_340.jpg":"340x340","k_25868008_220.jpg":"220x220","o_25868008_1280.jpg":"1280x926","o_25868008_1024.jpg":"1024x741","o_25868008_640.jpg":"640x463","o_25868008_480.jpg":"480x347","o_25868008_340.jpg":"340x246","o_25868008_220.jpg":"220x159","h_25868008_1280.jpg":"1280x854","h_25868008_1024.jpg":"1024x683","h_25868008_640.jpg":"640x427","h_25868008_480.jpg":"480x320","h_25868008_340.jpg":"340x227","h_25868008_220.jpg":"220x147","pp_25868008_1280.jpg":"1280x1628","pp_25868008_1024.jpg":"1024x1303","pp_25868008_640.jpg":"640x814","pp_25868008_480.jpg":"480x611","pp_25868008_340.jpg":"340x432","pp_25868008_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25878886_1920.jpg":"1920x1080","k_25878886_1280.jpg":"1280x1280","k_25878886_1024.jpg":"1024x1024","k_25878886_640.jpg":"640x640","k_25878886_480.jpg":"480x480","k_25878886_340.jpg":"340x340","k_25878886_220.jpg":"220x220","o_25878886_1280.jpg":"1280x853","o_25878886_1024.jpg":"1024x682","o_25878886_640.jpg":"640x426","o_25878886_480.jpg":"480x320","o_25878886_340.jpg":"340x226","o_25878886_220.jpg":"220x146","h_25878886_1280.jpg":"1280x854","h_25878886_1024.jpg":"1024x683","h_25878886_640.jpg":"640x427","h_25878886_480.jpg":"480x320","h_25878886_340.jpg":"340x227","h_25878886_220.jpg":"220x147","pp_25878886_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878886_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878886_640.jpg":"640x814","pp_25878886_480.jpg":"480x611","pp_25878886_340.jpg":"340x432","pp_25878886_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38242900 Threads: 3 Questions: 7088144030 Slow queries: 3298119 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608105182 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-kad-cemo-se-mi-prikljucit-3-svjetskom-ratu-koji-je-kazu-na-netu-vec-poceo-cim-obavimo-jedan-poslic-1332161 [printLink] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-kad-cemo-se-mi-prikljucit-3-svjetskom-ratu-koji-je-kazu-na-netu-vec-poceo-cim-obavimo-jedan-poslic-1332161?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642739 [name] => pretres tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-02 21:21:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-tjedna [link] => /tag/pretres-tjedna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 734007 [name] => Frankfurtski sajam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-20 16:22:59 [main_article_id] => 0 [alias] => frankfurtski-sajam [link] => /tag/frankfurtski-sajam ) [2] => stdClass Object ( [id] => 675404 [name] => slavoj žižek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-25 17:32:23 [main_article_id] => 0 [alias] => slavoj-zizek [link] => /tag/slavoj-zizek ) [3] => stdClass Object ( [id] => 734008 [name] => knjižnica Mejaši [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-20 16:22:59 [main_article_id] => 0 [alias] => knjiznica-mejasi [link] => /tag/knjiznica-mejasi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 434345 [name] => abortus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => abortus [link] => /tag/abortus ) [5] => stdClass Object ( [id] => 327112 [name] => poljska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljska [link] => /tag/poljska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jezive vijesti kapaju iz sata u sat. U nas analitičar Denis Avdagić kaže da će treći svjetski rat, ako do njega dođe, biti posijan na Bliskom istoku. Anonimni komentatori ga prozivaju jer da šta taj Musliman, što ‘mudro‘ zaključuju po imenu, ima govorit. Zato je možda najbolje prenijeti što ovih dana kruži mrežama: upravo ono što ste pročitali u naslovu... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Silvana Uzinić: Kad ćemo se mi priključit 3. svjetskom ratu koji je, kažu na netu, već počeo? Čim obavimo jedan poslić [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25848225.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Kirill Kudryavtsev/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25848225.jpg [title] => Kirill Kudryavtsev/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25868008.jpg [title] =>

S otvaranja nove knjiznice za djecu i mlade u splitskom gradskom kotaru Mejaši Kila

Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25878886.jpg [title] =>

Kako je moguće da se na Frankfurtskom sajmu knjige odgodi dodjela nagrada palestinskoj književnici Adaniji Shibli? Što se to s vama događa, gospođo Europa?

Kirill Kudryavtsev/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mir je stvar volje, svi se sukobi mogu riješiti, rekao je primajući Nobelovu nagradu za mir Martti Ahtisaari, bivši predsjednik Finske. Vijest da je taj veliki političar napustio ovaj svijet, koji je nemoćan pred tutnjavinom trenutnih ratova, tužna je i simbolična. Napušta li nas ujedno svaka nada u ono što je govorio Ahtisaari, a među ostalim i to kako ne postoji niti jedno opravdanje da se dopusti da sukobi postanu vječni. Sukob Izraela i Palestine čini se upravo takvim. Tko bi mogao biti neki novi miritelj? Čitava plejada političkih vođa moćnih zemalja izredala se ovih dana po Bliskom istoku. Ima li itko među njima da zaustavi besmislene smrti?

U nizu vijesti koje "padaju" pod onim dramatičnim portalskim naslovima "iz minute u minutu" poput "Jeziva svjedočanstva preživjelih u napadu na bolnicu", "Izraelska TV: Snimili smo raketu i bolnicu, ovo je dokaz", "Iran pozvao sve islamske zemlje da uvedu sankcije Izraelu", "Na sinagogu u Berlinu bačena dva molotovljeva koktela", "Islamski džihad: Izrael laže", "Biden se sastao s Netanyahuom u Tel Avivu", "Prosvjedi diljem Bliskog istoka"... probila se i poruka pape Frane: "Zauzmite samo jednu stranu u sukobu Izraela i Hamasa, stranu mira." Poglavar Rimokatoličke crkve upao je među eksplozije i bojeve glave kao hipik nesvjestan okruženja. Ali, poziv na mir, udubite se malo, jedina je ispravna stvar makar ga trenutno raznosi vjetar kao dim iz jointa.

PONEDJELJAK: Dobra vijest iz Poljske: ‘Do widzenia, katotalibani‘

Evo nam, među svim užasima, i jedna dobra vijest. Stiže iz Poljske. "Do widzenia, katotalibani", napisala je na svom Facebook profilu Sanja Sarnavka. Pravo i pravda, krajnje desna i nacionalistička stranka koja je Poljsku odvela u srednji vijek po pitanju vladavine prava, slobode medija, migracija i LGBT prava, neće moći sastaviti vladu. Građansku koaliciju koja će to moći predvodi bivši premijer i bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i koliko god mi imali zamjerke na putu koji gazimo zajedno s Bruxellesom, ipak se to, kada se ukažu kreature poput Kaczyńskih, koji su osnovali PiS, a ima ih na sve strane kontinenta pa i u nas, onda smo u situaciji "daj što daš". Tusk obećava da će vratiti zemlju na put liberalne demokracije i poništiti odluke prethodnika, a među najvažnijima onu o zabrani pobačaja. Poljakinje mogu početi slaviti osim ako "pisovci" nisu zauzeli sve institucije i ako zajedno s Andrzejem Dudom, predsjednikom sklonim PiS-u, ne budu podmetali klipove, što analitičari ozbiljno očekuju. Mi žene gledale smo u Poljsku zadnjih godina s tugom i strepnjom. Ne, nažalost, i s nevjericom. Pa ovi subotnji klečavci uvezeni su iz Poljske! Oni molitelji pred rodilištima su pod ruku s njima. Zar bi trebalo samo odmahivati na takve? Jer, kao, ima svatko pravo izać na ulicu i izraziti se, tra la la...

Imalo bi smisla tako slobodarski komentirati sve kretenizme samo kad u nas ne bi bilo plodne zemlje za svakakve ideje. I kad ne bismo to već i živjeli. Na primjer, nemamo zabranu abortusa, ali zato imamo prigovore savjesti pa nam ionako nije dostupan. Varšava s PiS-om je ustvari odavno u našim bolnicama, a Kabul i Hamas na ulicama...

---

image

S otvaranja nove knjiznice za djecu i mlade u splitskom gradskom kotaru Mejaši Kila

Paun Paunović/Cropix
---

UTORAK: Knjižnica otpora posvemašnjem škropljenju

Zato nas raduje mali otpor za koji smo ovaj tjedan čuli u – Splitu! Dogodio se u kvartu Mejaši na istoku grada, donedavno komunalno zaostalim s više privatnih kuća, a odnedavno kvart i s puno mladih obitelji. Zamislite, tu se otvorila knjižnica za djecu i mlade, a na svečanom otvaranju nije bilo svećenika da je blagoslovi. O kako sam konačno guštala čitajući bijes kvartovskih političara koji u znak protesta nisu došli na otvaranje.

Ravnateljica Grozdana Ribičić je poručila: "Ništa nam ovi dan neće pokvarit!". Da pokvarit? Pa čisto sam poskočila od veselja. Konačno da se bar jednom izbaci taj igrokaz s prskanjem svete vodice na sve i svašta. "Ovo je sekularna institucija u kojoj je protokol otvaranja takav da ga otvaraju institucije koje su to financirale i u konačnici je to za sve građane Splita", odbrusio je Puljak na zamjerke i bojkot hadezeovaca s Mejaša.

Problem je u tome što ovo ne bi bila vijest da su sve institucije doista sekularne. A to ćemo se načekat.

SRIJEDA: Migracije su dugotrajne i neizbježne. I tek sukrenule

Evo čekat ćemo opet i na graničnim prijelazima. Ali prema privremenom ukidanju schengenskog režima u devet zemalja Unije, pa tako i na slovensko-hrvatskoj granici, većina nas je ostala ravnodušna. Zar već nismo naučili da svak za se travu pase kad je neka frka. Bilo je to tako i u vrijeme pandemije. A zasmetat je to moglo jedino premijeru Plenkoviću jer osim što će se malo prestati dičiti Schengenom kao jednim od glavnih postignuća svoje vlade, a brate i dosadio je već, čuli smo od Slovenaca da su se zatvorili nakon što je naš premijer odbijao pomoć na granici prema Srbiji i BiH. Šta će njemu pomoć? Baš mi se uklapa da ju je prepotentni premijer odbio. Ma sarme će vjerojatno nesmetano na skijališta, ali mislim da će i migranti na svoja odredišta. Pa oni ni do sada nisu išli preko službenih graničnih prijelaza.

Problem s njima Europska unija ne zna riješiti pa logično upada u trapule. Kakvog izlaza imamo s migracijama i porastom izbjeglica koje hrle prema našem dijelu svijeta iz raznih stvarnih razloga? Nasilje, ksenofobija i islamofobija to sigurno nisu. Ako se držimo teze da su migracije potencijalni izvor terorizma povezanog s islamizmom, nemamo izlaz. Što se prije pomirimo s tim da su migracije dugotrajne i neizbježne i da su zapravo tek krenule, možda se dosjetimo nekog humanog rješenja.

ČETVRTAK: Ajmo, žene! Večeras drito u spavaću sobu!

Samo nemojmo povjerovat da je rješenje u duhovnoj obnovi Europe što ga, evo čujemo, predlaže saborski žetončić Hrvoje Zekanović! Kad takav kaže da žica i vojska na granici nisu potrebni, makar pritom bio Plenkovićev papagaj, e onda se moramo zabrinut. Jer on pod duhovnom obnovom podrazumijeva da mi žene počnemo više rađat. Ključni problem zapadne civilizacije nisu ilegalne migracije, kaže on, nego odustajanje od rađanja i niske stope fertiliteta. Eto tako je počela duhovna obnova Poljske pod PiS-om. Bitno da je majka porodila zeku. Ajmo, žene, počnimo!

Ovaj tjedan puno se govorilo o sedam godina Plenkovićeve vlade. Čak i oni koji mu priznaju da je relativno uspješno izmigoljio iz vrlo teških okolnosti s obzirom na COVID, potres i inflaciju, ne mogu preskočit krucijalne minuse poput korupcije i ministara pod istragom, brojnih afera njegovih stranačkih kolega, te izostanak svih reformi. Medijski prostori su bili preuski samo za pobrojiti sve članove Vlade koji su otpali te one koji se još drže premda su načeti nizom skandala. Plenković reče kako je prirodno da se ljudi rotiraju. Možda se to uskoro i na njega bude odnosilo. Naročito ako većina shvati da se pod njegovom vladavinom novac uvijek nekako rotira iz džepova siromašnih u džepove bogatih.

---

image

Kako je moguće da se na Frankfurtskom sajmu knjige odgodi dodjela nagrada palestinskoj književnici Adaniji Shibli? Što se to s vama događa, gospođo Europa?

Kirill Kudryavtsev/Afp
---

PETAK: Frankfurtski sajam knjige, Slavoj Žižek i nedodijeljena nagrada

Europa je, očekivano, u strahu od terorizma. Europa se ponaša kao uplašena vremešna dama s prvim simptomima staračke demencije, gdje dominira mješavina straha, egoizma, narcizma... Zar da se usred Europe na elitnom kulturnom događaju kakav je Frankfurtski sajam knjige dogode skandali zbog rata na Bliskom istoku? Zar se na jednom takvom mjestu propitivanje ponašanja Izraela može podvesti pod antisemitizam što se, prema onome što čitamo, dogodilo Slavoju Žižeku? Kako je moguće da se odgodi dodjela nagrada palestinskoj književnici Adaniji Shibli? Što se to s vama događa, gospođo Europa?

"Veliki sukobi policije i prosvjednika u arapskoj četvrti u Berlinu", "Diljem Francuske evakuacije na aerodromima, u školama i fakultetima", "Izrael sravnio sa zemljom četvrt u Gazi s 25 višekatnica", "Izrael evakuira grad na granici s Libanonom", "Jordanski ministar: Bojim se da najgore tek dolazi" kapaju jezive vijesti iz sata u sat. U nas analitičar Denis Avdagić kaže da će treći svjetski rat, ako do njega dođe, biti posijan na Bliskom istoku. Anonimni komentatori ga prozivaju jer da šta taj Musliman, što "mudro" zaključuju po imenu, ima govorit. Zato je za kraj pretresa ovog radnog tjedna možda najbolje da vam prenesem što kruži ovih dana mrežama. "Treći svjetski rat je počeo, a mi se uključujemo čim završimo drugi!"

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Kirill Kudryavtsev/Afp Paun Paunović/Cropix Kirill Kudryavtsev/Afp
Paun Paunović/Cropix

S otvaranja nove knjiznice za djecu i mlade u splitskom gradskom kotaru Mejaši Kila

Kirill Kudryavtsev/Afp

Kako je moguće da se na Frankfurtskom sajmu knjige odgodi dodjela nagrada palestinskoj književnici Adaniji Shibli? Što se to s vama događa, gospođo Europa?

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-kad-cemo-se-mi-prikljucit-3-svjetskom-ratu-koji-je-kazu-na-netu-vec-poceo-cim-obavimo-jedan-poslic-1332161 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=98be0ed675e786fef0f7d46142a7365fcd54a2ae [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Silvana+Uzini%C4%87%3A+Kad+%C4%87emo+se+mi+priklju%C4%8Dit+3.+svjetskom+ratu+koji+je%2C+ka%C5%BEu+na+netu%2C+ve%C4%87+po%C4%8Deo%3F+%C4%8Cim+obavimo+jedan+posli%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-kad-cemo-se-mi-prikljucit-3-svjetskom-ratu-koji-je-kazu-na-netu-vec-poceo-cim-obavimo-jedan-poslic-1332161 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-kad-cemo-se-mi-prikljucit-3-svjetskom-ratu-koji-je-kazu-na-netu-vec-poceo-cim-obavimo-jedan-poslic-1332161 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jezive vijesti kapaju iz sata u sat. U nas analitičar Denis Avdagić kaže da će treći svjetski rat, ako do njega dođe, biti posijan na Bliskom istoku. Anonimni komentatori ga prozivaju jer da šta taj Musliman, što ‘mudro‘ zaključuju po imenu, ima govorit. Zato je možda najbolje prenijeti što ovih dana kruži mrežama: upravo ono što ste pročitali u naslovu... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres tjedna

Silvana Uzinić: Kad ćemo se mi priključit 3. svjetskom ratu koji je, kažu na netu, već počeo? Čim obavimo jedan poslić

Piše Silvana Uzinić
20. listopada 2023. - 19:07

Mir je stvar volje, svi se sukobi mogu riješiti, rekao je primajući Nobelovu nagradu za mir Martti Ahtisaari, bivši predsjednik Finske. Vijest da je taj veliki političar napustio ovaj svijet, koji je nemoćan pred tutnjavinom trenutnih ratova, tužna je i simbolična. Napušta li nas ujedno svaka nada u ono što je govorio Ahtisaari, a među ostalim i to kako ne postoji niti jedno opravdanje da se dopusti da sukobi postanu vječni. Sukob Izraela i Palestine čini se upravo takvim. Tko bi mogao biti neki novi miritelj? Čitava plejada političkih vođa moćnih zemalja izredala se ovih dana po Bliskom istoku. Ima li itko među njima da zaustavi besmislene smrti?

U nizu vijesti koje "padaju" pod onim dramatičnim portalskim naslovima "iz minute u minutu" poput "Jeziva svjedočanstva preži...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 04:33