stdClass Object ( [id] => 205893 [title] => Šeici i sultani bježe iz Dalmacije jer restorani nemaju - halal certifikat [alias] => seici-i-sultani-bjeze-iz-dalmacije-jer-restorani-nemaju-halal-certifikat [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Naručite ćevape u nekoj zalogajnici na Jadranu i baš vas briga jesu li pripremljeni prema halal certifikatu. Možda većinu gostiju i nije briga, ali i te kako jest turiste islamske vjere kojima upravo halal certifikat jamči da konzumiraju hranu koja je dopuštena muslimanima i koja je pripremljena prema pravilima koje određuje njihova vjera. Ne radi se samo o tome da u hrani nema svinjetine, pojam halala puno je za muslimane širi i budite sigurni da će uvijek odabrati onaj restoran ili hotel koji ima istaknuti oznaku halal certifikata.

Iako je muslimanskih gostiju sve više, na Jadranu postoji samo jedan hotel s halal certifikatom, to je hotel “Baška” na Krku, za razliku od kontinentalne Hrvatske koja je očigledno shvatila poslovnu priliku i gdje ima već nekoliko hotela s halal certifikatom među kojima su i poznati poput “Westina”.

Hrvatska jela po halalu

Zašto ni jedan hotel ili restoran u Dalmaciji nema istaknut halal certifikat, zapravo je vrlo teško shvatiti, možda jer trošak certifikata iznosi od tisuću do 10 tisuća eura, zavisno od razine certificiranja. Smatra se da zbog toga omanski sultan za boravka jahtom u Dubrovniku nikako nije sišao u Gruž jer u Gradu nije mogao pojesti niti halal sendvič, dok je, pričalo se, princeza Meryem iz Maroka naprasno otišla iz hvarskog hotela jer nije bio halal…

U budućem razdoblju očekuje se još više muslimanskih turista u Hrvatskoj zbog ulaska u Europsku uniju. Iako još uvijek nema puno turističkih objekata s tom oznakom, Hrvatska je zapravo već korak-dva ispred Europske unije, pa čak i susjedne Bosne i Hercegovine u certificiranju halal normi, za što je zaslužan Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.

Da bi neki restoran ili hotel dobio halal certifikat, mora proći strogu proceduru u kojoj mora usvojiti norme i neprestano nadzirati njihovu provedbu. U lipnju je Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj izvršio analizu trinaest halal proizvoda na prisutnost haram sastojaka u ovlaštenom laboratoriju. Prilikom ispitivanja uzoraka utvrđeno je da ni u jednom nije prisutan haram, što potvrđuje ozbiljnost pristupa zahtjevima i mjerama halal norme, kako Centra tako i halal certificiranih proizvođača.

Za razliku od rijetkih ugostitelja, lista certificiranih proizvođača halal hrane u Hrvatskoj puno je duža, a čine je tvrtke kao što su Belje, Danica, Gavrilović, Kraš, Paška Sirana, Pik Vrbovec - mesna industrija, Puris, Tvornica Šećera Viro, Vindija, Vindon, Zdenka, Zvečevo i druge. Halal tako omogućuje muslimanima da kušaju hrvatska jela uvjereni da pri tom ne jedu zabranjene namirnice.

Halal se može primijeniti i na organizaciju izleta, putovanja, na apartmane i sobe u kojima se može s nekoliko manjih preinaka i detalja omogućiti ispunjavanje vjerskih potreba gostiju i slično. Na koji način postupaju zadarski hotelijeri suočeni s takvim zahtjevima, objasnila je voditeljica prodaje Hotela Ilirija u Biogradu na Moru Marijana Prtenjača:

- Mi u Hotelima Ilirija nismo uvodili do sada halal certifikat, ali smo dobro upoznati što on znači. Kada dođe gost s takvim zahtjevom, mi mu se prilagodimo i pripremimo hranu od namirnica koje imaju oznaku halal certifikata, prema načinu pripreme koja po HACCP sustavu strogo odvaja takve namirnice od drugih. Isto tako smo znali i poslužiti hranu koju bi gost donio sa sobom, a što se tiče vjerskih obreda i rekvizita potrebnih za to, gosti ih obično nose sa sobom. Kada bi interes gostiju bio veći, mi bismo također razmislili o halal certifikatu, za sada se ovo pokazalo sasvim dovoljno. Mislim da je potrebno biti upoznat što takvi zahtjevi znače za goste i poštovati njihovu vjeru i njihov izbor - zaključuje Marijana Prtenjača u Biogradu.

- Upravo nam je stigla rukometna reprezentacija Katara. Nisu tražili nikakvu posebnu halal hranu, niti Kuran u sobama . Jedino zahtijevaju da proizvod koji u sebi sadrži svinjetinu bude na švedskom stolu posebno obilježen. Taško je razlikovati salame kada su narezane i posložene, čine se sve iste, i svinjska i pureća. Zato ćemo ih označiti na engleskom i arapskom jeziku, sa sličicom salame. Nije to nikakav problem. I Kuran bismo začas nabavili, samo da su zahtijevali. Sve za zadovoljnoga gosta. Kod nas ima dovoljno proizvođača halal, košer i svih ostalih vrsta hrane, imamo njihove ponude s potpunim opisom. Onda bismo odvojili određenu količinu posuđa za spremanje i posluživanje takve hrane koju inače nemamo na stolovima, bez ikakvih problema. Ako naiđe neki pravi šeik ili se bude interesirala takva skupina turista, samo ih pošaljite. Mi ćemo ih zadovoljiti sigurno! - rekao je Vedran Ribarević, direktor makarskog hotela “Meteor”, koji krase četiri zvjezdice.

Košer hrana

Marko Luketina vodi hotel “Park”, također s četiri zvjezdice. Ugostili smo turiste vrlo različitih kultura, među njima i visoke dužnosnike, ali nitko od njih nije zahtijevao poseban jelovnik. A da jesu, to bismo vrlo jednostavno riješili, nabavili bismo kod domaćih proizvođača, od “Podravke” do ostalih, halal ili košer hranu, za koju proizvođač ima certifikat. Uobičajena je praksa da se gosti s posebnim zahtjevima najavi i svoje potrebe zatraži, jer mi se u ponudi držimo standarda za nas uobičajenih. Za sve dodatno ćemo se potruditi bez ikakvih problema – rekao je direktor Luketina.

Otvoreni za svakoga gosta su i Hoteli Baška Voda. Direktor Jakša Medić pridružio se makarskim kolegama u razmišljanju. Mi i sada jelovnike prilagođavamo Talijanima, Rusima, Nijemcima, jer želimo da se svatko od njih osjeća dobro i da je zadovoljan. Tako bismo u ponudu lako uvrstili i hranu po posebnim standardima, samo da bude interesa. Međutim, to se još nije dogodilo. U sobama imamo Bibliju, a nabavit ćemo i Kuran, bude li trebalo – rekao je Medić.

mišel kalajžić I
ANA DRAGIČEVIĆ

Ugostitelji - ne lažite!

Halal u doslovnom prijevodu znači dopušteno, za razliku od haram - zabranjeno i mešbuh - sumnjivo. Postoji jednostavna jednadžba za sve muslimane koja glasi: mešbuh je haram dok se ne dokaže da je halal! Uvjerite li muslimana da je hrana halal, a ona ispadne mešbuh ili haram, to se smatra velikom uvredom. Zbog toga je tu certifikat koji muslimanskim turistima jamči da je ono što jedu zbilja halal.


Dolaze nam tisuće Arapa

U Hrvatsku dolazi sve više turista iz Kuvajta, Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata... Tako nam je, primjerice, 2011. godine došlo 230 Kuvajćana, a prošle godine 788, 2011. je u Hrvatsku ušla 61 osoba iz Omana, a prošle godine čak njih 471. Iz UAE nam je prije dvije godine stiglo 322 turista, a prošle godine 788.


Zabranjeno jesti žabe i magarce

Karakteristike halal proizvoda jest hrana koja se ne kosi ni s jednom drugom vjeroispovijedi, a ne sadrži ništa što je zabranjeno po islamskim propisima. Halal priprema jela zahtijeva meso koje je zaklano na šerijatski način. Zabranjeni su alkohol, svinjetina, ali i žabe, puževi, magarci, zmije...

Kada neki restoran dobije certifikat, svi kuhari moraju proći edukaciju. U Hrvatskoj ima oko 250 dopuštenih namirnica, među kojima su paški sir, bajadera, piletina Cekin i druge. Halal certifikatom čovjek zapravo zna što jede i to je osnovni smisao certificiranja koje mogu obaviti samo islamske zajednice - kazao je Dugonjić promovirajući halal certifikat.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bježi zarada od bogatih arapa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-07-07 18:00:32 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-07-07 19:23:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-07-07 20:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13548 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/07/07/Novosti/PAR01D_FRANCE_0808_03.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x556" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7726820 Threads: 3 Questions: 1561412427 Slow queries: 4761578 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111512213 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/seici-i-sultani-bjeze-iz-dalmacije-jer-restorani-nemaju-halal-certifikat-205893 [printLink] => /vijesti/hrvatska/seici-i-sultani-bjeze-iz-dalmacije-jer-restorani-nemaju-halal-certifikat-205893?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 312730 [name] => halal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => halal [link] => /tag/halal ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bježi zarada od bogatih arapa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šeici i sultani bježe iz Dalmacije jer restorani nemaju - halal certifikat [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-17-35-54-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/07/07/Novosti/PAR01D_FRANCE_0808_03.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/07/07/Novosti/PAR01D_FRANCE_0808_03.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Naručite ćevape u nekoj zalogajnici na Jadranu i baš vas briga jesu li pripremljeni prema halal certifikatu. Možda većinu gostiju i nije briga, ali i te kako jest turiste islamske vjere kojima upravo halal certifikat jamči da konzumiraju hranu koja je dopuštena muslimanima i koja je pripremljena prema pravilima koje određuje njihova vjera. Ne radi se samo o tome da u hrani nema svinjetine, pojam halala puno je za muslimane širi i budite sigurni da će uvijek odabrati onaj restoran ili hotel koji ima istaknuti oznaku halal certifikata.

Iako je muslimanskih gostiju sve više, na Jadranu postoji samo jedan hotel s halal certifikatom, to je hotel “Baška” na Krku, za razliku od kontinentalne Hrvatske koja je očigledno shvatila poslovnu priliku i gdje ima već nekoliko hotela s halal certifikatom među kojima su i poznati poput “Westina”.

Hrvatska jela po halalu

Zašto ni jedan hotel ili restoran u Dalmaciji nema istaknut halal certifikat, zapravo je vrlo teško shvatiti, možda jer trošak certifikata iznosi od tisuću do 10 tisuća eura, zavisno od razine certificiranja. Smatra se da zbog toga omanski sultan za boravka jahtom u Dubrovniku nikako nije sišao u Gruž jer u Gradu nije mogao pojesti niti halal sendvič, dok je, pričalo se, princeza Meryem iz Maroka naprasno otišla iz hvarskog hotela jer nije bio halal…

U budućem razdoblju očekuje se još više muslimanskih turista u Hrvatskoj zbog ulaska u Europsku uniju. Iako još uvijek nema puno turističkih objekata s tom oznakom, Hrvatska je zapravo već korak-dva ispred Europske unije, pa čak i susjedne Bosne i Hercegovine u certificiranju halal normi, za što je zaslužan Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.

Da bi neki restoran ili hotel dobio halal certifikat, mora proći strogu proceduru u kojoj mora usvojiti norme i neprestano nadzirati njihovu provedbu. U lipnju je Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj izvršio analizu trinaest halal proizvoda na prisutnost haram sastojaka u ovlaštenom laboratoriju. Prilikom ispitivanja uzoraka utvrđeno je da ni u jednom nije prisutan haram, što potvrđuje ozbiljnost pristupa zahtjevima i mjerama halal norme, kako Centra tako i halal certificiranih proizvođača.

Za razliku od rijetkih ugostitelja, lista certificiranih proizvođača halal hrane u Hrvatskoj puno je duža, a čine je tvrtke kao što su Belje, Danica, Gavrilović, Kraš, Paška Sirana, Pik Vrbovec - mesna industrija, Puris, Tvornica Šećera Viro, Vindija, Vindon, Zdenka, Zvečevo i druge. Halal tako omogućuje muslimanima da kušaju hrvatska jela uvjereni da pri tom ne jedu zabranjene namirnice.

Halal se može primijeniti i na organizaciju izleta, putovanja, na apartmane i sobe u kojima se može s nekoliko manjih preinaka i detalja omogućiti ispunjavanje vjerskih potreba gostiju i slično. Na koji način postupaju zadarski hotelijeri suočeni s takvim zahtjevima, objasnila je voditeljica prodaje Hotela Ilirija u Biogradu na Moru Marijana Prtenjača:

- Mi u Hotelima Ilirija nismo uvodili do sada halal certifikat, ali smo dobro upoznati što on znači. Kada dođe gost s takvim zahtjevom, mi mu se prilagodimo i pripremimo hranu od namirnica koje imaju oznaku halal certifikata, prema načinu pripreme koja po HACCP sustavu strogo odvaja takve namirnice od drugih. Isto tako smo znali i poslužiti hranu koju bi gost donio sa sobom, a što se tiče vjerskih obreda i rekvizita potrebnih za to, gosti ih obično nose sa sobom. Kada bi interes gostiju bio veći, mi bismo također razmislili o halal certifikatu, za sada se ovo pokazalo sasvim dovoljno. Mislim da je potrebno biti upoznat što takvi zahtjevi znače za goste i poštovati njihovu vjeru i njihov izbor - zaključuje Marijana Prtenjača u Biogradu.

- Upravo nam je stigla rukometna reprezentacija Katara. Nisu tražili nikakvu posebnu halal hranu, niti Kuran u sobama . Jedino zahtijevaju da proizvod koji u sebi sadrži svinjetinu bude na švedskom stolu posebno obilježen. Taško je razlikovati salame kada su narezane i posložene, čine se sve iste, i svinjska i pureća. Zato ćemo ih označiti na engleskom i arapskom jeziku, sa sličicom salame. Nije to nikakav problem. I Kuran bismo začas nabavili, samo da su zahtijevali. Sve za zadovoljnoga gosta. Kod nas ima dovoljno proizvođača halal, košer i svih ostalih vrsta hrane, imamo njihove ponude s potpunim opisom. Onda bismo odvojili određenu količinu posuđa za spremanje i posluživanje takve hrane koju inače nemamo na stolovima, bez ikakvih problema. Ako naiđe neki pravi šeik ili se bude interesirala takva skupina turista, samo ih pošaljite. Mi ćemo ih zadovoljiti sigurno! - rekao je Vedran Ribarević, direktor makarskog hotela “Meteor”, koji krase četiri zvjezdice.

Košer hrana

Marko Luketina vodi hotel “Park”, također s četiri zvjezdice. Ugostili smo turiste vrlo različitih kultura, među njima i visoke dužnosnike, ali nitko od njih nije zahtijevao poseban jelovnik. A da jesu, to bismo vrlo jednostavno riješili, nabavili bismo kod domaćih proizvođača, od “Podravke” do ostalih, halal ili košer hranu, za koju proizvođač ima certifikat. Uobičajena je praksa da se gosti s posebnim zahtjevima najavi i svoje potrebe zatraži, jer mi se u ponudi držimo standarda za nas uobičajenih. Za sve dodatno ćemo se potruditi bez ikakvih problema – rekao je direktor Luketina.

Otvoreni za svakoga gosta su i Hoteli Baška Voda. Direktor Jakša Medić pridružio se makarskim kolegama u razmišljanju. Mi i sada jelovnike prilagođavamo Talijanima, Rusima, Nijemcima, jer želimo da se svatko od njih osjeća dobro i da je zadovoljan. Tako bismo u ponudu lako uvrstili i hranu po posebnim standardima, samo da bude interesa. Međutim, to se još nije dogodilo. U sobama imamo Bibliju, a nabavit ćemo i Kuran, bude li trebalo – rekao je Medić.

mišel kalajžić I
ANA DRAGIČEVIĆ

Ugostitelji - ne lažite!

Halal u doslovnom prijevodu znači dopušteno, za razliku od haram - zabranjeno i mešbuh - sumnjivo. Postoji jednostavna jednadžba za sve muslimane koja glasi: mešbuh je haram dok se ne dokaže da je halal! Uvjerite li muslimana da je hrana halal, a ona ispadne mešbuh ili haram, to se smatra velikom uvredom. Zbog toga je tu certifikat koji muslimanskim turistima jamči da je ono što jedu zbilja halal.


Dolaze nam tisuće Arapa

U Hrvatsku dolazi sve više turista iz Kuvajta, Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata... Tako nam je, primjerice, 2011. godine došlo 230 Kuvajćana, a prošle godine 788, 2011. je u Hrvatsku ušla 61 osoba iz Omana, a prošle godine čak njih 471. Iz UAE nam je prije dvije godine stiglo 322 turista, a prošle godine 788.


Zabranjeno jesti žabe i magarce

Karakteristike halal proizvoda jest hrana koja se ne kosi ni s jednom drugom vjeroispovijedi, a ne sadrži ništa što je zabranjeno po islamskim propisima. Halal priprema jela zahtijeva meso koje je zaklano na šerijatski način. Zabranjeni su alkohol, svinjetina, ali i žabe, puževi, magarci, zmije...

Kada neki restoran dobije certifikat, svi kuhari moraju proći edukaciju. U Hrvatskoj ima oko 250 dopuštenih namirnica, među kojima su paški sir, bajadera, piletina Cekin i druge. Halal certifikatom čovjek zapravo zna što jede i to je osnovni smisao certificiranja koje mogu obaviti samo islamske zajednice - kazao je Dugonjić promovirajući halal certifikat.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/seici-i-sultani-bjeze-iz-dalmacije-jer-restorani-nemaju-halal-certifikat-205893 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=726c6a2fcb87b75c2d160071af0152baad1d3fa0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0eici+i+sultani+bje%C5%BEe+iz+Dalmacije+jer+restorani+nemaju+-+halal+certifikat&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fseici-i-sultani-bjeze-iz-dalmacije-jer-restorani-nemaju-halal-certifikat-205893 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fseici-i-sultani-bjeze-iz-dalmacije-jer-restorani-nemaju-halal-certifikat-205893 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bježi zarada od bogatih arapa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskabježi zarada od bogatih arapa

Šeici i sultani bježe iz Dalmacije jer restorani nemaju - halal certifikat

Piše PSD.
7. srpnja 2013. - 22:17
Naručite ćevape u nekoj zalogajnici na Jadranu i baš vas briga jesu li pripremljeni prema halal certifikatu. Možda većinu gostiju i nije briga, ali i te kako jest turiste islamske vjere kojima upravo halal certifikat jamči da konzumiraju hranu koja je dopuštena muslimanima i koja je pripremljena prema pravilima koje određuje njihova vjera. Ne radi se samo o tome da u hrani nema svinjetine, pojam halala puno je za muslimane širi i budite sigurni da će uvijek odabrati onaj restoran ili hotel koji ima istaknuti oznaku halal certifikata.

Iako je muslimanskih gostiju sve više, na Jadranu postoji samo jedan hotel s halal certifikatom, to je hotel “Baška” na Krku, za razliku od kontinentalne Hrvatske koja je očigledno shvatila poslovnu priliku i gdje ima već nekoliko hotela s halal ce...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 19:35